SkarpiHagen

Tid Innlegg
2020-04-30 13:35 5 grunnleggende beskjæringstips i hagen.

Beskjæring er et stort tema uten en helt tydelig fasit, og jeg blir ofte spurt om beskjæringstips. Det er selvsagt noen retningslinjer for å ivareta plantene, men det er også opp til hver enkelt å forme busker og trær etter eget hjerte og slik vi… Innlegget 5 grunnleggende beskjæringstips i hagen. dukket først opp på SkarpiHagen.

2020-02-12 18:57 Ikke start for tidlig med å rydde i hagen, selv om det frister.

Det er fristende å rydde i hagen uansett når våren kommer å banker på døra. Med en mer eller mindre snøfri januar her i Oslo-område har det klødd i fingrene en god stund etter å ta fatt på hagearbeidet med å fjerne alt rusk, rask… Innlegget Ikke start for tidlig med å rydde i hagen, selv om det frister. dukket først opp på SkarpiHagen.

2020-01-26 19:00 Et hageår er gått, og det nye er allerede i full gang:-)

Hodet er fortsatt fullt av gode minner fra et hageår som suste avsted i en forrykende fart! Det oppleves som et øyeblikk siden plantene ble tatt inn, og hagen ble pakket sammen for vinteren. Vips var fjoråret ferdig, og vi er i gang med et… Innlegget Et hageår er gått, og det nye er allerede i full gang:-) dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-09-22 19:46 Engletrompet som gir den eksotiske wow effekten i hagen.

Engletrompet eller Brugmansia er en av de virkelig spektakulære plantene på sensommeren. Digre hengende blomsterklokker gir enhver terrasse eller balkong et eksotisk preg, og med et par grep er dyrkingen enkel. Bonusen er en himmelsk duft som fyller hele uterommet hver kveld. Det er ca 20 år siden jeg ble kjent med engletrompet for første […] Innlegget Engletrompet som gir den eksotiske wow effekten i hagen. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-08-29 19:50 Hvem er synderen som spiser tomatplantene mine?

JA, det er noen spiser tomatplantene mine! De gumler i seg blader, kart og ferdige tomater. Hele blader går ned på høykant når de kamuflerte larvene til tomatfly har fest. De virker umettelige der de gnager i seg igjennom tomatavlingen min, og lager store hull i tomatene. De grådige skadedyrene er vanskelige å oppdage selv […] Innlegget Hvem er synderen som spiser tomatplantene mine? dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-08-22 20:03 Støtte til syrinhortensia og andre med tunge hoder.

Da vi nylig kom hjem fra ferie var det akutt behov for støtte til syrinhortensia. Det er et trist syn når man blir møtt med knekte greiner og hengende blomsterklaser. Vanningen hadde vært grundig, med styrtregn i tide og utide, så flere planter i hagen lå paddeflate! Syrinhortensia og planter med tunge store blomster trenger […] Innlegget Støtte til syrinhortensia og andre med tunge hoder. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-07-18 20:40 Slik får jeg lang og rik blomstring på sjokoladekosmos.

Mørk og mystisk sjokoladekosmos med masse blomster er en del av sommerdrømmen min. Oppskriften for god blomstring på sjokoladekosmos er akkurat den samme som for mange andre sommerblomster. Nemlig; kjærlighet, litt sol, vann og næring, samt klippe, klippe, klippe bort alle visne blomster:-) Vil du ha en rik blomstring på sjokoladekosmos, er det lurt å […] Innlegget Slik får jeg lang og rik blomstring på sjokoladekosmos. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-07-07 20:45 Vil du ta stikling av treaktig busker?

Skal du ta stikling er det mange måter å gjøre det på. Naturen er jo bare fantastisk! Et blad, et toppskudd og i enkelte tilfeller kun noen celler er alt som skal til for å lage nye planter. Her er metoden jeg brukte for første gang for ca 35 år siden, og resultater lever fortsatt […] Innlegget Vil du ta stikling av treaktig busker? dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-06-13 19:27 Slik gjør jeg med beplantning og gruppering i krukker.

Når du skal beplante, er gruppering et godt virkemiddel for både hage og balkong. Grupperinger vil ofte skape ro, og virke mer samlende enn om alt er spredt utover. Jeg bruker det bevisst i beplantningen av krukker og bed. Denne gangen er det egenprodusert Oxalis triangularis som skal samles i et stort fat. Gruppering med […] Innlegget Slik gjør jeg med beplantning og gruppering i krukker. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-06-02 19:35 Har du husket å støtte peoner i år?

Som regel er jeg for seint ute med å støtte peoner, og ofte blir det nødhjelp når de fantastiske blomstene fylles med regnvann. I noen travle uker på våren når alt skal fikses og ordnes i hagen, er det fort gjort å glemme skuddene på peonene som fyker i været! Har du husket å støtte […] Innlegget Har du husket å støtte peoner i år? dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-05-21 20:20 Plante tomater — slik gjør jeg for å få sterkere planter.

Endelig er det tid for å plante tomater igjen! Det har vært en tøff vår for mange planter og blomster, så det har lønt seg å vente. Med varmen som kom nå er det full fart i å preppe jorda for å gi tomatplantene beste betingelser for en god avling. Skal vi plante tomater ut […] Innlegget Plante tomater — slik gjør jeg for å få sterkere planter. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-05-05 20:52 Sekketralle er kanskje mitt viktigste hjelpemiddel i hagen.

Hagearbeid er super trening! Har du hage er det lett å holde seg i aktivitet, men også veldig fort gjort å løfte galt. En liten sekketralle kan være til uvurderlig hjelp, men da må man huske å ta den frem:-) Det er ikke alltid de tyngste løftene som er verst. Ofte er det like gjerne […] Innlegget Sekketralle er kanskje mitt viktigste hjelpemiddel i hagen. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-04-25 20:33 Julens svibler i blomsterbedet til påske.

Jula varer helt til påske heter det, og i påsken fikk jeg endelig plantet ut julens svibler i blomsterbedet. Nå skal løkene fortsette sin hvile gjennom sommeren, og batteriene skal lades for en ny blomstring neste år. Det er herlig med svibler i blomsterbedet på våren. De kommer gjerne opp mellom snøklokker, Scilla, perleblomster og […] Innlegget Julens svibler i blomsterbedet til påske. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-04-17 20:08 Neste steg i livet for en liten agurkplante.

En liten agurkplante blir fort veldig stor! Når de først kommer i gang, vokser de i et forrykende tempo. For at plantene skal bli store og sterke må de ha god jord, og nok plass til røttene. Hos meg skal de innom et par potter før de endelig plantes i bedet for sommeren. For en […] Innlegget Neste steg i livet for en liten agurkplante. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-04-09 20:41 Det blir vår i hagen selv om vi ikke rekker alt vi har planlagt.

Vår i hagen er som magi hvert eneste år. De første fargeklattene med løkblomster og tidlige stauder, gjør allerede ettermiddagen til en liten oppdagelsesreise. Men med våren kommer også alle planene og ønskene for denne hagesesongen frem. Vårforberedelsene står i kø, men våren kommer heldigvis uansett hva man rekker eller ei. Det er ikke alltid […] Innlegget Det blir vår i hagen selv om vi ikke rekker alt vi har planlagt. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-03-14 20:53 Sommerfuglgaukesyre trives ute, inne og nesten overalt:-)

Sommerfuglgaukesyre eller Oxalis triangularis tror jeg de fleste har sett eller kjenner til. Den populære lille potteplanten med burgunder blader ofte å se i blomsterbutikkene. I vinduskarmen fungerer den utmerket, men på terrassen kan den bli helt rå på sommeren! Mine har ligget å hvilt tørt og kjølig. Nå skal de snart vekkes for en […] Innlegget Sommerfuglgaukesyre trives ute, inne og nesten overalt:-) dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-03-10 19:45 Snart fylles pottene med lykkekløver for en ny sesong

Lykkekløver er en av sommerens gjengangere her i hagen. Den krever nesten ingenting av stell, og er bare superflott hele sesongen i hagen, på terrassen eller balkongen. Fra oktober og frem til nå har jeg knapt kastet et blikk på dem, men snart er de i full vigør igjen. Lykkekløver eller Oxalis tetraphylla er en […] Innlegget Snart fylles pottene med lykkekløver for en ny sesong dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-02-27 20:49 Husker du den gode gamle grønnrenner?

Grønnrenner fra oldemors, bestemors og mors vindu lever i beste velgående. Som en av de aller mest hardføre og enkle plantene er den fortsatt populær. Min grønnrenner er fra mamma, som alltid har hatt minst en plante hengende. Den er hyggelig å dele med andre, og nye planter lager du på et blunk! Clorophytum comosum […] Innlegget Husker du den gode gamle grønnrenner? dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-02-18 19:42 Kortreiste kirsebærblomster i vase = vårfølelse!

Hungeren etter vår er større enn på lenge, og jeg er iallfall klar for en forsmak! Noe av det enkleste er å plukke et knippe kvister fra kirsebærtreet å sette i vase. Etter bare noen dager titter det frem kirsebærblomster fra grenene, og vips er stua full av vårfølelse. For et par uker siden skrev […] Innlegget Kortreiste kirsebærblomster i vase = vårfølelse! dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-02-13 18:30 Anthurium clarinervium til alle hjerters dag

Anthurium clarinervium med blader med perfekt hjerteform må vel være midt i blinken til Valentinsdagen? Den 14. februar har blitt en stor greie, også her i Norge. Produsentene og butikkene øser ut røde roser vi gir for å glede nære og kjære. En hardfør plante kan være et godt alternativ til en rød rose, og […] Innlegget Anthurium clarinervium til alle hjerters dag dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-02-07 20:45 Tid for beskjæring — effektivt med motorsag:-)

Vinteren er fin tid for beskjæring, og sist helg fikk kirsebærtreet en runde med motorsaga!  Ikke ofte man går så grundig til verks, men nå var det nødvendig å fjerne noen større grener. I tillegg er det er flere fordeler med å beskjære midtvinters. Jeg elsker nytt utstyr! Og sist helg fikk min relativt nye […] Innlegget Tid for beskjæring — effektivt med motorsag:-) dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-02-03 19:30 På tide å måke drivhustak for å spare konstruksjon og plater

Måke drivhustak er en rimelig forsikring, og noe jeg gjør jevnlig når snøen laver ned. Det blir fort tungt, og tyngre blir det om snøen får ligge. I tillegg vil snø som fokker seg i hauger, gi en svært skjev vektfordeling som kan skade konstruksjonen. Siste tiden har det lavet ned med snø mange steder. […] Innlegget På tide å måke drivhustak for å spare konstruksjon og plater dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-01-30 20:55 Bladstikling — kun et brukket blad kan blir en ny plante.

Svigermors tunge er en robust og villig plante, som lett kan bli flere. Med bladstikling, og minimalt stell, har jeg en ny plante i samlinga. Alt som skulle til var et brukket blad, som ellers kanskje hadde gått i komposten. Nå er det en ny fin plante i heimen! Å ta stiklinger er en gøyal […] Innlegget Bladstikling — kun et brukket blad kan blir en ny plante. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-01-27 19:15 Juvelorkidé — en lettstelt liten perle i plantesamlingen.

Juvelorkidé er en av de mer lettstelte og enkle orkidéer. Den har i tillegg et utrolig flott bladverk som gjør planten dekorativ utenom blomstringen. Vi må jo bare elske vakre planter som er enkle å få til å trives! Slik funker den hos meg:-) Ludisia discolor eller Juvelorkidé er en jordorkide som stammer fra Kina, […] Innlegget Juvelorkidé — en lettstelt liten perle i plantesamlingen. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-01-22 21:04 Slik hjelper jeg vintergrønt mot tung snø.

Vintegrønt i form av hekk eller solitærbusker pynter hagen året rundt. Dessverre fungere en tett vintergrønn plante også som den «beste» snøfanger. Noen ganger trengs det litt hjelp, og løsningene er den enkleste i verden: Husk å riste av snøen som legger seg, før den blir for tung:-) Snø, snø og tiddelibom… Hvitt og fint […] Innlegget Slik hjelper jeg vintergrønt mot tung snø. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-01-18 19:30 Tulipanens dag — en fest i farger, og løfte om vår

Tulipanens dag med knasende friske, og fargerike tulipaner er lagt til den 3. fredagen i januar, altså i dag den 18. januar! Man må jo bare elske dette løftet om vår! Sesongen for tulipaner er nå på topp, og det er super kvalitet. Her er noen tips og fakta om de herlige vårblomstene:-) Tulipanene du […] Innlegget Tulipanens dag — en fest i farger, og løfte om vår dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-01-17 20:00 Svibler og jula som varer helt til påske:-)

Svibler hører jula til, og er en av de mest populære juleblomstene våre. Men ved å bruke temperatur som virkemiddel kan vi styre blomstringen. og ikke minst holdbarhet, til langt utpå våren. Brettet med svibler jeg kjøpte i november porsjoneres ut, og vil gi blomstring lenge enda når jeg plasserer dem riktig. I midten av november var […] Innlegget Svibler og jula som varer helt til påske:-) dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-01-09 20:51 En avokadostein i full sving til det nye året.

Før en avokadostein spirer vil den sprekke opp i to deler, for å gi plass til rot og skudd. Når dette skjer er det gøy for både store og små, for nå går utviklingen fort! Etter noen ukers venting på en helt stillestående affære, som jeg viste her, kan vi nå se vekst fra dag […] Innlegget En avokadostein i full sving til det nye året. dukket først opp på SkarpiHagen.

2019-01-06 19:51 Et hageår er gått, og nye hagedrømmer skal drømmes.

Hageåret 2018 har vært litt annerledes enn mange andre. Her på Østlandet var det den varmeste sommeren på over 50 år, og heller ikke så mye nedbør å skryte av. En herlig høst gjorde susen for en del planter, og på mange måter ble det en perfekt sommer. Nå er det derimot nye hagedrømmer som […] Innlegget Et hageår er gått, og nye hagedrømmer skal drømmes. dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-12-22 21:06 Adventsstake med krans og gammel julepynt

Mange har adventsstake i ukene før jul. Jeg husker fra barndommen at det var så hyggelig å tenne et lys hver søndag. Nedtellingen til jul er jo stas for både store og små:-) Dessverre kan en adventsstake være fryktelig brannfarlig med tørre kvister og julepynt. Her er en variant jeg bruker som ikke er fullt […] Innlegget Adventsstake med krans og gammel julepynt dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-12-21 20:34 Siste innspurt med juledekorasjon før høytiden

Siste innspurten til jul er alltid travel. Med alt som skal ordnes og fikses, er det greit med en juledekorasjon som ikke krever allverden. Her er en variant jeg er veldig glad i, og som holder seg fin gjennom jula. Noen svibler, litt mose og gammel julepynt er alt som trengs. Jeg har en forkjærlighet […] Innlegget Siste innspurt med juledekorasjon før høytiden dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-12-18 20:00 Slik lager jeg en smalere og mer elegant krans.

Av alle kransene jeg har vist og lager, kom jeg på en variant jeg har glemt. For å lage en mer elegant krans til for eksempel dør eller vindu bruker jeg et annet underlag. En ståltråd som base, for å holde formen, gjør det enkelt å lage en smalere krans som kan synes fra alle sider. Underlag […] Innlegget Slik lager jeg en smalere og mer elegant krans. dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-12-16 20:00 Massevis av frø til neste års klokkeranke.

Klokkeranke eller Cobaea scandens er ettårig, så det er lurt å ta vare på frø for sikre neste års planter. For best mulig kvalitet er det viktig at frøene er modne, og ikke minst tørre, før de pakkes ned for vinteren. Med behandlingen jeg har gitt, er mine akkurat ferdige til jul. For en stund […] Innlegget Massevis av frø til neste års klokkeranke. dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-12-13 20:00 Slik holder jeg liv i azalea år etter år.

Hos meg er det ingen advent og jul, uten azalea. Superlang blomstring, og mengden med blomster gjør at man må jo bare elske disse plantene! Nøkkelen til trivsel ligger i å balansere vann, lys og temperatur. Og med godt stell kan du få blomstring, og holde liv i azalea år etter år. Azalea eller Rhododendron […] Innlegget Slik holder jeg liv i azalea år etter år. dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-12-09 12:01 Svibel i dekorasjon er perfekt til advent og jul.

Svibel i dekorasjon er noe av det enkleste, og mest lettstelte før jul. Siden løkplantene har en «matpakke» med næringen de trenger, kan de stort sett overlates til seg selv. Ved å kombinere svibler med mose, kongler og litt vikletråd er det lett å trylle frem en morsom dekorasjon, som kanskje også holder til jul. […] Innlegget Svibel i dekorasjon er perfekt til advent og jul. dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-12-02 21:36 En søndag til å lage mosekuler i alle størrelser

Med regn og ruskevær ute, er det en perfekt dag for å være inne å forberede juledekorasjoner. Med stearinlys tent, og et arbeidsbord som er velfylt med materialer er det lett å lage mosekuler i alle størrelser. Kulene blir klar for bruk i juledekorasjoner fremover. Fremgangsmåten for å lage mosekuler viste jeg her for en tid tilbake. Fordelen med å […] Innlegget En søndag til å lage mosekuler i alle størrelser dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-11-28 22:35 DYI — lage krans med einer fra setra på fjellet.

Å lage krans med materialer du finner ute er både rimelig og gøy. Det er ikke så mye som skal til for å få en fin adventkrans til døra. Her brukte jeg noen grener av einer som jeg plukka sist vi var på setra, en halmkrans og litt vikletråd. Lage krans De små einergrenene ble […] Innlegget DYI — lage krans med einer fra setra på fjellet. dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-11-25 20:48 3 enkle metoder for å dyrke avokado selv!

De flotteste plantene, er noen ganger planter du lager selv. Det behøver ikke å koste skjorta eller være vanskelig å få det grønt og frodig inne. Å dyrke avokado er superenkelt, og med litt tålmodighet, vips har du en fin plante! Jeg bruker 3 enkle metoder å få satt i gang veksten. Avokado er tilgjengelig i nesten alle butikker året rundt. […] Innlegget 3 enkle metoder for å dyrke avokado selv! dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-11-20 21:26 Barnslig lykke med knoller og røtter

Jeg elsker å grave opp knoller og røtter på høsten! Det er rene skattejakten, og jeg blir som et barn på julaften! Når det gjelder planter er jeg utrolig lett å glede, og spenningen etter å se hva som er skjedd i løpet av sommeren er uutholdelig. I år fikk jeg meg et par overraskelser:-) […] Innlegget Barnslig lykke med knoller og røtter dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-11-14 21:53 Råte på kaktus kan ødelegge vinterdvalen.

Råte på kaktus er ingen spøk! Det er fort gjort, og kan lett oppstå under vinterdvalen med lav temperatur. Er det i tillegg for fuktig vil det fort være drepen for en sovende kaktus. Hos meg var det frukten etter blomstringen som satte i gang råten som raskt spredde seg. I hele sommer har mine kaktus stått ute […] Innlegget Råte på kaktus kan ødelegge vinterdvalen. dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-11-09 21:00 Preparering og overvintring av georginer igjen:-)

I år synes jeg har høsten gått i en virvlende fart, og vips var vi her igjen. Med alt som skal ordnes, klippes og rakes strekker ikke alltid tiden til. Prioriteringen min var å få alle planter som kunne fryse under tak, og  dermed er alt blitt stabla tett i vinterhagen. Dette inkluderte georginene med jord og rusk. Overvintringen av georginer startet med oppgraving […] Innlegget Preparering og overvintring av georginer igjen:-) dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-11-05 21:26 Cymbidium — en enkel orkidé ute og inne

Cybidium er en enkel orkidé om den får noen grunnleggende behov dekket. Med en plass ute i hagen eller på balkongen i sommermånedene er det stor sannsynlighet for blomstring i løpet av vinteren. De fantastiske blomstene på enkelte av artene har herlig duft, og ikke minst en lang holdbarhet. Det finner litt over 50 ulike varianter av Cymbidium, som opprinnelig kommer fra tropiske […] Innlegget Cymbidium — en enkel orkidé ute og inne dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-11-01 21:58 Calocephalus lyser opp i krukker på trappa nå

Calocephalus eller sølvtråd er en høstplante som lyser opp i krukker på trappa nå. Det er mørkt når vi går på jobb, og når vi kommer hjem er det like mørkt. Derfor er det ekstra hyggelig med litt farger som fresher opp. Her er et par veldig vanlige sorter jeg gjerne investerer i nå for høstpynt […] Innlegget Calocephalus lyser opp i krukker på trappa nå dukket først opp på SkarpiHagen.

2018-10-29 21:55 Blåsalvie — den blåeste av de blåe blomstene i bedet.

Blåsalvie er et av de siste tilskuddene i hagen, og har vist en utrolig blomstring i år. Med aromatisk velduftende bladverk, kontinuerlig blomstring, og den mest intense kongeblå fargen har Salvia patens «Blue angel» blitt en favoritt. Nå er den på min liste over sommerblomster jeg bare må ha, og tar vare på for neste år. For et par år siden […] Innlegget Blåsalvie — den blåeste av de blåe blomstene i bedet. dukket først opp på SkarpiHagen.

Personvern: Fortsetter du på denne siden, godtar du bruk av cookies, og at vi samler nødvendig informasjon om deg, dine preferanser, og besøket ditt her. Les mer. Det er greit.