Drikkelig.no

Tid Innlegg
2020-06-04 16:26 His Excellency Fine Old Scotch Whisky Over 5 Years 43 %

Det er kjekt med venner som kjøper gammel blend på auksjon. Nese: Ganske tydelig malt, ellers sitrus og barskog. Vann forsterker barskogen og det glir over i eik og mentol. Smak: Malt og eik, men eika tenderer mot barskog og mentol. Ingen nevneverdig endring med vann. Kommentar: Smaker langt eldre enn sine fem år. Det … Fortsett å lese «His Excellency Fine Old Scotch Whisky Over 5 Years 43 %»

2020-05-30 17:53 Mackmyra privatfat Bjurälven 3 år 57,1 %

Dette er en privattapning fra Mackmyra. Mackmyras røkte sprit har ligget i 3,5 år på et 30-liters first-fill Olorosofat på skogslageret. Nese: Umiddelbart mye sprit, litt røyk, litt eikeplank og en litt kunstig fruktig tone. Med vann blir eikepreget tydeligere, det lukter veldig mye, fat, men ganske ferskt fat. Noe frukt er det også, men … Fortsett å lese «Mackmyra privatfat Bjurälven 3 år 57,1 %»

2020-05-29 17:50 Lervig Pulp Pineapple Cider 4,7 %

Jeg er særdeles skeptisk, men det står jo “sider” (eller rettere sagt “cider”) på boksen, så da må den testes. Ingredienslista er tillitvekkende kort: Eplejuice, ananaskonsentrat og ananasekstrakt. Akkurat hva som er forskjellen på konsentrat og ekstrakt er uklart for meg, men en forskjell må det vel være siden de lister ut begge. Nese: Det … Fortsett å lese «Lervig Pulp Pineapple Cider 4,7 %»

2020-05-28 17:50 Kilchoman Private Cask Release #135/2006 50 %

Destillert 12. juli 2006, tappet 2. februar 2018. Søsterfatet til denne. Dette fatet hadde vi ikke andel i, men vi ordnet et bytte med noen som hadde. Nese: Torvrøyk, rustent jern, noe maritimt. Med vann bringebær og gule plommer, men også fortsatt mye røyk. Smak: Kornstøv, aske, rust. Mer malt med vann, men fortsatt er … Fortsett å lese «Kilchoman Private Cask Release #135/2006 50 %»

2020-05-24 17:49 Schneewittchen Cider 4 %

Nese: Frisk eplemost. Lite hint av noe som kan være siderpreg, men som nesten like gjerne kan være bare kullsyre. Smak: Sprudlende eplemost. En del restsødme. Kommentar: Jeg vet ikke om det er sødmen, men noe gir meg assosiasjoner til eplegløgg. Konklusjonen er i alle fall at det er litt bortkastet alkohol. Men vondt er … Fortsett å lese «Schneewittchen Cider 4 %»

2020-05-23 17:48 Monkey Brew + Marlobobos Megabear + Ondt Blod: Sagittarius A 10 %

En “triple decoction double maple coffee stout”. Marlobobos Megabear og Ondt Blod vant fjorårets (altså 2019) hjemmebryggerfestival med denne. En del av premien var brygging i større skala og her er resultatet (nyhet på spesialutvalget på polet nå i mai). Nese: Skikkelig god kaffe. Litt brunt sukker. Smak: Kaffe, mørk sjokolade, vaniljeiskrem. Ganske mye kaffeaktig … Fortsett å lese «Monkey Brew + Marlobobos Megabear + Ondt Blod: Sagittarius A 10 %»

2020-05-10 17:16 GlenDronach 1993 19 år Single Cask #12 53,7 %

Tappet for La Maison du Whisky & The Nectar, i oktober 2012, fra en oloroso sherry butt. Nese: Svart te med røde bær, roser, tørket frukt og kaffe. Med vann får den urter og mer kaffe på nesen. Smak: Hvis du tror alle sherrytapninger smaker søtt er dette et eksempel for å motbevise tesen. Smaken … Fortsett å lese «GlenDronach 1993 19 år Single Cask #12 53,7 %»

2020-05-09 17:14 Glendronach Revival 15 år 46 %

Nese: Eik. Rosiner og svisker. Støvete lær. Med vann appelsinmarmelade og rosmarin. Smak: Eik, brunt sukker, sot. Med vann hint av svidd gummi, men også pepper og urter. Litt papp på ettersmaken. Kommentar: En helt grei sherrytapning (eks-oloroso, visstnok), men ikke noe stort tap at den er “discontinued” synes jeg.

2020-05-08 17:13 Domaine Bordatto Basa Jaun 7 %

Nese: Voksede epler, tørre tanniner. Smak: Masse eple, både gule og mer granny smith, eller kanske eplekart. Et skikkelig syrekick, nesten over i sånne sure godterier, bare uten godteripreget når du kommer forbi syrligheten. Kommentar: Dette liker jeg. Jeg liker det i alle fall bedre enn jeg pleier å like fransk sider. Her er det … Fortsett å lese «Domaine Bordatto Basa Jaun 7 %»

2020-05-02 17:13 Caol Ila 1984 32 år Cadenhead Cask Ends 57,7 %

Fra et eks-bourbon hogshead. Den dyreste whiskyen jeg kjøpte på warehouse-smakinga i Campbeltown, men selv den kostet ikke mer enn 150 pund, som jo nå til dags er røverkjøp for en 32 år gammel whisky. Det er forøvrig sånn ca 150 pund eller 1500 kroner som er smertegrensa mi for hva jeg gidder betale for … Fortsett å lese «Caol Ila 1984 32 år Cadenhead Cask Ends 57,7 %»

2020-05-01 17:12 Jaanihanso Rosé Vahuvein (2017) 12 %

Igjen strengt tatt musserende vin, denne laget av eple og solbær på “méthode traditionelle” og lagret minst 12 måneder på flaske. Nese: Det lukter eple og solbær, men også tørt. Og vinkjeller, sånn med steinvegger. Smak: Oi. Det tørre preget gjør at hjernen er borti både blåbær, krekling og tyttebær for å finne knagger, men … Fortsett å lese «Jaanihanso Rosé Vahuvein (2017) 12 %»

2020-04-30 17:11 Miltonduff 1992 19 år Chivas Brothers Cask Strength Edition 57,2 %

Batch nummer MD 19 002, tappet 2011. Nese: Sitrus og gress, tydelig maltpreg, halm og muligens litt papp. Med vann vått tre, våt skifer og mentol. Smak: Malt, vått, morkent tre og mose. Med vann bare mer morkent tre og mose. Kommentar: Det rare er at det er ganske godt. Altså, hvis du hadde drukket … Fortsett å lese «Miltonduff 1992 19 år Chivas Brothers Cask Strength Edition 57,2 %»

2020-04-29 17:09 Springbank 1997 19 år Cadenhead Warehouse Tasting 58,8 %

Nese: Mørk sirup. Brent sukker. Sot og fruktkompott. Hint av kruttrøyk. Med vann en krysning av sticky toffee pudding og Christmas pudding. Smak: Det første som slår meg er faktisk torvrøyk, deretter sot, vår eik og mørk sirup. Med vann er det fortsatt mye røykpreg, svidd fat og etterhvert noe mer mot tørket frukt. Kommentar: … Fortsett å lese «Springbank 1997 19 år Cadenhead Warehouse Tasting 58,8 %»

2020-04-23 19:49 Caperdonich 1996 20 år Cadenhead’s Cask Ends 48,9 %

En av tre flasker jeg kjøpte i forbindelse med Cadenhead’s Warehouse Tasting i Campbeltown i 2016, du kan lese mer om omstendighetene rundt i reisebrevet fra den dagen. Nese: Et veldig tydelig sherryfatspreg slår mot meg når jeg heller whiskyen i glasset. Etter noen minutter i glasset lukter det fortsatt tydelig fat, med vekt på … Fortsett å lese «Caperdonich 1996 20 år Cadenhead’s Cask Ends 48,9 %»

2020-04-20 17:23 GlenDronach 1990 25 år Fat # 1375 51,6 %

Nese: Tørr svart te, kruttrøyk, bananer og tørket frukt. Med vann blir røykpreget mer whiskyrøykaktig, med støvete lær som oppfølging. Smak: Sherryfat, svidd gummi og honning. Honningen kom litt overraskende på meg. Hasselnøtter og svidd, mørk sirup. Med vann dukker det opp lær på smaken også, men mer nypusset enn støvete. Kommentar: Overraskende nok synes … Fortsett å lese «GlenDronach 1990 25 år Fat # 1375 51,6 %»

2020-04-19 17:22 GlenDronach Parliament 21 år 48 %

Nese: Rosiner og svisker, kaffe, tørkede tranebær, mørk sjokolade, litt eik. Med vann svart te med fruktsmak, Smak: Mørk sirup, rosiner, bitter-mørk sjokolade, eik, svidd gummi. Med vann blir det svidde mer lakris- og kaffe-aktig, noe som er en forbedring. Urter av noe slag på ettersmaken, jeg hadde nær sagt lavendel, men det er noe … Fortsett å lese «GlenDronach Parliament 21 år 48 %»

2020-04-18 17:21 GlenDronach Allardice 18 år 46 %

Nese: Sherryfat, litt støvete tørket frukt (aprikos og røde bær), nymalt kaffe. Med vann dukker det opp litt lakris og nylagt asfalt, men også fruktkompott. Smak: Rosiner, litt svidd, svart te, engelsk julekake, brent gummi på ettersmaken. Mer eiketoner med vann, den var bedre uten. Kommentar: En klassisk sherrybombe. Akkurat i overkant for meg på … Fortsett å lese «GlenDronach Allardice 18 år 46 %»

2020-04-17 17:20 GlenDronach Peated 46 %

Nese: Varm røyk av leirbål som noen griller pølser over. Frukt i bakgrunnen, muligens appelsin. Lukta dør litt med vann, det eneste som henger igjen er røyk. Smak: Varm røyk og gammeldagse jernbanesviller. Svart vingummi og søtt lakrisgelegodteri. En plutselig tydelig smak av korn på ettersmaken. Vann gjør at alderen avsløres på smaken uten at … Fortsett å lese «GlenDronach Peated 46 %»

2020-04-16 17:19 GlenDronach Original 12 år 43 %

Nese: Smørkaramell, appelsinmarmelade, eik og Bassets Winegums. Mer frukt og fruktgele med vann; appelsin og solbær i alle fall. Smak: Appelsinmarmelade, kakaopulver og eikeplanker. Med vann blir den rundere og får mer krydderpreg. Nellik og ingefær. Kommentar: Som lillebroren, en helt ok hverdagswhisky. Godt balansert og ikke kjedelig, men ikke noe man blir så henført … Fortsett å lese «GlenDronach Original 12 år 43 %»

2020-04-15 17:11 GlenDronach Hielan 8 år 46 %

Nese: Ungt, vanilje, smørkaramell, halm og et hint av eik. Med vann kommer både frukt og lakris, så jeg tenker på sånne “jordbær-og-lakrissmak” gelegodterier, men frukta er mer mot… grapefrukt enn jordbær. Gress lukter det også. Smak: Gress, kakaopulver, eik og hint av svidd fat. Mer bitterhet med vann, det er i alle fall ikke … Fortsett å lese «GlenDronach Hielan 8 år 46 %»

2020-04-14 15:08 Jaanihanso No 12 Brut Methode Traditionnelle (2017) 12 %

Dette er over i kategorien sprudlende eplevin heller enn sider, det er da også produsenten enig i, det står “sparkling applewine” på baketiketten. Mulig jeg burde gått for vinglass her, jeg skal finne fram ett og sjekke om det gjør noen forskjell. Nese: Intenst eple, vinterepler i binge med skrukkete skall mot slutten av sesongen, … Fortsett å lese «Jaanihanso No 12 Brut Methode Traditionnelle (2017) 12 %»

2020-04-13 16:07 Peninuki Ronja (2017) 5,9 %

Eplesider med “chokeberry” der, altså. Jeg måtte pent google. Her til lands, i alle fall, er bærene mer kjent som aronia. Nese: Mest eple. Knusktørr eplesider. Det er et snev av noe annet også, men jeg tror ikke jeg hadde lagt merke til det om jeg ikke lette. Smak: Jeg skal i alle fall ikke … Fortsett å lese «Peninuki Ronja (2017) 5,9 %»

2020-04-12 17:06 Hogna X: Imperial Stout/Honey Oat Wine 11 %

Hogna er nesten lokalt. Bryggeriet ligger dessuten langs veien til den hytta vi ikke skal på i påsken likevel. Det har dessverre aldri passet å stoppe der. Når unntakstilstanden er over og vi kan bevege oss rundt i landet igjen må vi sørge for å organisere oss sånn at det passer. Det er Arve som … Fortsett å lese «Hogna X: Imperial Stout/Honey Oat Wine 11 %»

2020-04-12 16:53 Jaanihanso Perry Brut Nature (2017) 9 %

Jaanihanso lager både eple- og pæresider på “champagnemetoden”, eller “Méthode traditionelle”, som det heter. Men selv om metoden er fransk (?) er pærene lokale, og så vidt jeg vet er idéen om å lage perry på denne måten orginal for Jaanihanso. Nese: Tørt. Jeg vile sagt epleskall, men det er vel pæreskall, da. Det finnes … Fortsett å lese «Jaanihanso Perry Brut Nature (2017) 9 %»

2020-04-11 14:52 Cane Island Cuba Rum 40 %

Luke 18 i romjulekalenderen 2018. Nese: Søtt, karamellaktig, med et vagt rompreg. Vann gir litt mer blomster. Smak: Brent sukker, hint av eik, tydelig rom. Med vann kommer litt bitterhet, ellers smaker det fudge med romsmak. Kommentar: Best uten vann. Ganske god da, men ikke veldig spennende.

2020-04-09 15:52 Neptun’s Rhum 42 %

“Handmade in Flensburg.” Luke 17 i romjulekalenderen 2018. Nese: Umiddelbatt fikk jeg mer assosiasjon til Underberg enn til rom. Det er noe urter og blomster på lukta, i alle fall. Vann gjør ingen forskjell. Smak: Tja. Urtene er like fremtredende på smaken. Igjen ingen merkbar forskjell med vann. Det smaker utvannet (det vil si utspritet) … Fortsett å lese «Neptun’s Rhum 42 %»

2020-04-08 14:51 Cane Island Jamaica Rum 40 %

Luke 15 i romjulekalenderen 2018. Nese: Smørkaramell, med vekt på smør, og pepperkakedeig (med smør) og natron. Med en dråpe vann får jeg litt assosiasjoner til romkake med melislokk. Smak: Det smaker som det lukter, bare med et slags blomsterpreg på toppen. Romkaka kommer på smaken også med en dråpe vann. Kommentar: Vel. Jeg liker … Fortsett å lese «Cane Island Jamaica Rum 40 %»

2020-04-07 15:50 Saint James Old Rum 7 år 43 %

Denne rommen fra Martinique var luke 16 i romjulekalenderen 2018. Jeg jobber med litt backlogg, si. Nese: Fløtekarameller og eik. Og romessens. Smak: Mest eik. Det smaker våt eiketønne. Riktignok en eiketønne som har hatt rom på seg, men likevel. Kommentar: Det er ikke vondt, akkurat, men det føles litt bortkastet.

2020-04-06 16:49 Caperdonich 1972 35 år The Whisky Fair 48,3 %

Destillert november 1972, lagret på et refill sherry hogshead, tappet august 2008. Denne flaska matcher glasset, jeg er 99,9 % sikker på at jeg kjøpte denne flaska på den whiskymessa. Nese: Sedertre og jasmin. Eik og eikeparfyme. Med vann dukker det opp litt mynte og sitrondrops (lemon sherbets). Smak: Om noen hadde lagd en parfyme … Fortsett å lese «Caperdonich 1972 35 år The Whisky Fair 48,3 %»

2020-04-05 15:48 Mortlach 1988 13 år Cadehead’s Authentic Collection 58,7 %

Tappet februar 2002 etter å ha vært lagret på en eks-sherry butt. Denne har vært nesten tom en stund, så det er en mulighet for at smaken har blitt påvirket av mye luft i flaska. Nese: Karamell og sitrus. Med vann lukter det mer frukt, mango og grapefrukt, og noe litt svidd. Smak: Brent sukker … Fortsett å lese «Mortlach 1988 13 år Cadehead’s Authentic Collection 58,7 %»

2020-04-04 14:45 Clynelish Reserve Game of Thrones House Tyrell 51,2 %

Smaksnotat og bottlekill. To fluer i ett smekk. Nese: Grønne epler, voks, gule rosiner og et hint av krydder. Mer voks og søtere krydder med vann. Smak: Voks, gule epler, aprikos og hermetisk frukt (fersken og pære). Med vann smaker det mer treverk, men det balanseres godt av frukten. Kommentar: Gimmicky, ja, men dette er … Fortsett å lese «Clynelish Reserve Game of Thrones House Tyrell 51,2 %»

2020-04-03 14:47 Buxton Brewery Moray Flow 13 %

Impstout lagret på whiskyfat (“a single scotch whisky from the region of Speyside”). Nese: Veldig stout, en del sødme, et kick av lakris og noe kaffe. Smak: Mye mindre søtt på smaken, tørr stout med mengder av kaffe, hint av lakris og mørk, bitter sjokolade og et tydelig alkoholpreg. Kommentar: Det er for lite sødme … Fortsett å lese «Buxton Brewery Moray Flow 13 %»

2020-04-02 15:47 Järiste Jokker 2018 6,2 %

Nese: Grønne epler, hint av grønne, umodne druer. Vokset epleskall. Smak: Granny Smith og eplekart. Fyldig eplesmak helt uten sødme. Gjærpreg. Ingen tvil om at det er sider, ikke most. Kommentar: Ok, dette er det veldig vanskelig å finne noen feil med. Den er ikke hypermunnsnurpete, men behagelig å drikke selv om den er knusktørr, … Fortsett å lese «Järiste Jokker 2018 6,2 %»

2020-04-01 15:46 Clynelish Distillery Exclusive Bottling 48 %

Denne ble også kjøpt på destilleriet under NMWL Trondheims jubileumstur. Den blir ikke gammel i skapet den heller. Nese: Gule og grønne epler, litt støv, voksduk, skifer. Med vann finner jeg litt lær og bjørkesevje eller noe sånt. Smak: Gule epler, overmodne plommer og steinstøv. Mye det samme med vann. Kommentar: Det er godt, altså, … Fortsett å lese «Clynelish Distillery Exclusive Bottling 48 %»

2020-03-30 15:42 Tomatin 2008 Highland Whisky Festival 2019 60,2 %

Denne flaska kjøpte vi på destilleriet under NMWL Trondheims jubileumstur i fjor (les gjerne innlegget om besøket på Tomatin), det er en tapning i anledning Highland Whisky Festival 2019, destillert 25. april 2008, tappet 11. mars 2019. Whiskyen har blitt sluttlagret på first-fill cabernet sauvignon barrique. Nese: Fløtekarameller, rosmarin og sitron. Med vann lukter den … Fortsett å lese «Tomatin 2008 Highland Whisky Festival 2019 60,2 %»

2020-03-29 16:38 Saint Louis Dry Hopped Devon Cider 5,5 %

Nese: Appelsin og appelsinskall. Bak kan jeg skimte eple. Smak: Frisk og lett eplesider med… appelsin? Appelsinskall? Noe litt blomstrete og noe gressaktig. Kommentar: Som vanlig med humla sider blir jeg sittende og lure på hva poenget er. Er den drikkelig? Ja. Hadde den vært bedre uten humle? Nesten helt sikkert ja. Kjøpt på Vinmonopolet … Fortsett å lese «Saint Louis Dry Hopped Devon Cider 5,5 %»

2020-03-28 16:37 Inderøy Gårdsbryggeri Eplecider 5,9 %

Jeg har tydeligvis fulgt litt dårlig med på polslipp i det siste, for denne sto og blomstret i hylla da jeg tok en sving innom siderene på Bankkvartalet her om dagen. Nese: Grønne og gule epler. Tydelig gjærpreg. Smak: Epler i bøttevis. Sprudlende kullsyre og lett funky gjærpreg går over i tørr most av absolutt … Fortsett å lese «Inderøy Gårdsbryggeri Eplecider 5,9 %»

2020-03-27 16:36 Julekalender 2019: Luke 24

Ja, ja. God jul da dere. Heldigvis varer den som kjent helt til påske, og jeg rakk å smake meg gjennom julekalenderen før påske med goood margin. Nese: En del eik, røde bær, litt røkelse eller noe sånt. Med vann blir det veldig julekake, med tørket frukt og krydder i form av kanel og nellik, … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 24»

2020-03-26 16:36 Julekalender 2019: Luke 23

Nese: Umiddelbart mest sprit. Noe flis etterhvert. Med litt vann blir det noe helt annet. Syrin og appelsinmarmelade og parfymert tre. Smak: Sprit. Så litt treverk og appelsinmarmelade. Ikke egentlig noen stor utvikling med vann. Kommentar: Litt… generisk whisky? Eks-bourbon, sikkert godt opp i tenåra, minst og 50 % pluss. Nok en Speysider? Får litt … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 23»

2020-03-25 16:35 Julekalender 2019: Luke 22

Nese: Gjærdeig og litt kvae, med en eim av røyk. Med vann lukter det litt sur peisrøyk som siver inn fordi pipa ikke trekker som den skal, men også grønne epler. Smak: Svidd kvae. Flis. Lim. Rå nøtter. Med vann blir det mer tydelig, men også mer endimensjonelt, røykpreg. Kommentar: Denne var rar. Ikke direkte … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 22»

2020-03-24 18:20 We are living in strange times

Det er vel neppe noen overdrivelse. Selv sitter jeg foreløpig greit i det, med en jobb som kan tas med hjem (og neppe forsvinner med det første, så langt har krisen generert mer jobb snarere enn det motsatte). Jeg har fått et spark bak til å rydde “kontoret” og gravd fram en nesten antikk pc-skjerm … Fortsett å lese «We are living in strange times»

2020-03-24 16:35 Julekalender 2019: Luke 21

Nese: Tre. Krydderskap. Svart te med frukt og blomster. Mer svart te med vann, tendenser til svidd gummi. Smak: Plommesyltetøy. Fuktig (sherry-)fat. Med vann får jeg assosiasjoner til både te og kaffe på smaken, kaffen da av den typen jeg egentlig ikke liker, som smaker mer blomster og bær enn kaffe som sådan. Kommentar: Liiiit … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 21»

2020-03-24 13:33 Monkey Brew har åpnet ølutsalg

Onsdag 18. mars skulle Monkey Brew åpne ølutsalget sitt på Nyhavna med brask og bram. Slik ble det ikke helt, brasken og brammen måtte droppes, men ølutsalget ble åpnet. Behørlige forsiktighetsregler er innført, maks to kunder inne i lokalet om gangen og desinfisering av kjøleskapshåndtak mellom hver kunde, for eksempel. Adressen er Kobbes gate 10, … Fortsett å lese «Monkey Brew har åpnet ølutsalg»

2020-03-23 15:40 Monkey Brew Gravity Well Breakfast Stout 4,7 %

Nese: Kaffe. Kan fint starte dagen med dette, ja. Og kan brunt sukker være syrlig? For det lukter syrlig brunt sukker. Smak: Kaffe. Og melk. Og brunt sukker (jada, jeg vet det står lønnesirup på boksen). Et kick av lakris på ettersmaken. Kommentar: Dette smaker sånn som jeg innbiller meg at iskaffe må smake for … Fortsett å lese «Monkey Brew Gravity Well Breakfast Stout 4,7 %»

2020-03-22 18:40 Monkey Brew Stargazer Smoothie Gose 4,7 %

Nese: Frukt. Først og fremst mango, men også hermetisk fersken. Smak: Fruktig med et syrlig-salt bitt. Både mango og fersken er tydleige på smaken også, og på ettersmaken dukker ananasen opp. Kommentar: Does what it says on the box. Og gjør det utmerket. Det er en typeriktig gose, men også så smoothie-aktig at jeg nesten … Fortsett å lese «Monkey Brew Stargazer Smoothie Gose 4,7 %»

2020-03-22 16:34 Julekalender 2019: Luke 20

Nese: Maltsprit igjen. Denne var enda mer anonym sånn umiddelbart. Av en eller annen grunn får den hint av lakris (eller sisselrot) med vann og noe pærer. Smak: Vel, den smaker noe, men jeg er ikke sikker på om det var positivt. Honning. Litt eik. Søt mjød. Med vann dukker det opp litt bitterhet. Kommentar: … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 20»

2020-03-21 16:34 Julekalender 2019: Luke 19

Nese: Maltsprit. Ganske anonym. Med vann kommer brent sukker. Smak: Maltsprit. Papaya og haribo-fersken. Med vann dukker det opp brente toner på smaken også, som om noen har svidd haribo-ferskenene. Kommentar: Rimelig sterk, minst 50 %, sannsynligvis mer. Umiddelbart tenkte jeg eks-bourbon, men den brentsmaken får meg til å helle mot sherry. Noen år har … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 19»

2020-03-18 16:28 Julekalender 2019: Luke 18

Nese: Vanilje, papaya, gule epler. Med vann kommer malten frem og frukten minner mer om appelsinmarmelade. Smak: En del eik, lett bitterhet, lakkerte treplanker, tropisk frukt (mindre spesifikt enn på nesa). Med vann blir den snillere, vanilje og malt blir dominerende, men med en sidetone av eik som nesten ligner papp. Kommentar: Tja. Igjen fatstyrke, … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 18»

2020-03-17 18:27 Julekalender 2019: Luke 14

Nese: Very bourbon-y. Vanilje, eikeparfyme, eik. Vann utgjør lite forskjell, men jeg får assosiasjon til kandiserte fioler og lavendel. Smak: Rått tre, eik, vanilje, eikebitterhet. Kandiserte blomster på smaken også med vann. Kommentar: Den er enten sterk eller ung eller begge deler. Jeg heller mot det siste. 50 % + og neppe over ti. Og… … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 14»

2020-03-12 16:37 Julekalender 2019: Luke 13

Nese: Grillede bananer, småsvidd og søte. Etterhvert både røyk og gammeldagse jernbanesviller. Vann demper bananpreget og åpner for aske og brent sukker. Smak: Aske og metallisk røyk. Med vann dukker det opp malt og noe søtt fruktig, fruktgrøt av noe slag tror jeg. Kommentar: Dette var i alle fall godt. Jeg tar en flaske. Vel, … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 13»

2020-03-08 16:35 Julekalender 2019: Luke 12

Nese: Malt, sitrus, ananas. Hovedinntrykket med vann er frukt, noe tropisk og noe litt mer lokalt – ananas og gule epler, kan vi kalle det. Smak: Malt og eik, papaya og ananas. Med vann får jeg litt gin-assosiasjoner, som vi vel kan kalle einerbær, og kanskje koriander. Kommentar: Denne tror jeg er 50 % minst, … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 12»

2020-03-07 16:33 Julekalender 2019: Luke 11

Nese: Malt. Pasjonsfrukt. Med vann kirsebær og svart te. Smak: Malt, litt surt gress, varmt treverk, fersken. Bedre med vann, mer av treverket og noe tørt krydder tilkommer. Kommentar: Jeg bommet jo grovt på alderen på luke 10, så la meg gjenta fadesen og si at denne også er ung, rundt ti år. Igjen er … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 11»

2020-03-07 08:22 Trondheim whiskyfestival 2020

Atter en gang arrangeres Trondheim whiskyfestival (heldigvis). I år skjer det hele 14. mars 14.00 til 20.30, og på grunn av pågående oppussing på Thon Hotel Prinsen, der festivalen har holdt hus de siste årene, er det i år Scandic Nidelven som får æren av å huse festlighetene. Det er åttende gang festivalen arrangeres i … Fortsett å lese «Trondheim whiskyfestival 2020»

2020-03-06 16:32 Julekalender 2019: Luke 10

Nese: Malt, litt høy, noe banan og hint av sitron. Nesa får mer unoter med vann, men domineres av malt og sitrus, og noe lakris. Smak: Røff. Våt eik. Sitrus. Vann hjelper ikke, det er noe skarpt og ubehagelig på smaken som jeg har lyst til å kalle… gummi? Bare at det ligner ikke på … Fortsett å lese «Julekalender 2019: Luke 10»

2020-02-29 15:44 Kuura Cider Kuura Real (2016) 5,3 %

Nese: Tørt og lett bittert epleskall. Sitronsyrlighet og sitronepledrops. Smak: Vinterepler fra kjelleren, spist langt utpå våren når de har blitt litt inntørket og skrukkete i skallet. Kommentar: Det er vanskelig å ikke like en sider som gir såpass nostalgikick, det er vel minst 30 år siden jeg satte tenna i et vellagret vintereple. Skal … Fortsett å lese «Kuura Cider Kuura Real (2016) 5,3 %»

2020-02-28 15:43 Le Cidre de Christian Drouin 4,8 %

Nese: Litt vinøst, og noe som gir et inntrykk av varme; bakte epler med krydder, men uten sødme. Smak: Igjen får jeg et inntrykk av bakte epler. Ellers ganske typisk fransk siderprofil. Kommentar: Veldig typisk fransk sider, men også en veldig god variant av arten. Kjøpt i Estland.  

2020-02-27 04:42 Peninuki Napsukoda Kratt (2015) 5,6 %

Nese: Grønne, voksede epler og eplekart. Smak: Tørt, eplekartaktig. En viss bitterhet, men godt balansert. Tydelig gjærpreg. Kommentar: Kommer nærmere den engelske siderstilen jeg liker enn det meste annet jeg har smakt (som ikke faktisk er engelsk sider, altså). Litt røffere i kantene enn estisk sider jevnt over pleier å være. Bøttevis med eplepreg, og … Fortsett å lese «Peninuki Napsukoda Kratt (2015) 5,6 %»

2020-02-23 19:42 Hardanger saft- og siderfabrikk Sider frå Hardanger (2019) 4,7 %

Se hva som dukka opp i hylla på min lokale Coop Extra! Nese: Tydelig eplesiderpreg, kanskje med trykk på eple, men det lukter også helt klart sider, ikke most. Smak: Siderpreget er mindre soleklart på smaken, det er ikke veldig langt til tørr most med bobler. Men det er veldig god most, det er det, … Fortsett å lese «Hardanger saft- og siderfabrikk Sider frå Hardanger (2019) 4,7 %»

2020-02-15 08:53 Austmann Stille Natt – tre årganger

Siden jeg nå hadde noen årganger med Stille Natt i kjelleren tenkte jeg det var på tide å teste dem opp mot hverandre og se hvordan de har utviklet seg. Jeg har tydeligvis klart å IKKE kjøpe noen ekstra i 2018, jeg ble en smule irritert på fortids-Ragnhild når jeg oppdaget det, men her har … Fortsett å lese «Austmann Stille Natt – tre årganger»

2020-01-10 15:45 Lesestoff til helga #177

Whisky Internett: Scotchwhisky.com stenger ned. Det ble annonsert i oktober, så noen nyhet er det ikke akkurat lenger, men jeg hadde ikke fått det med meg (før jeg leste Whiskysponge sitt innlegg, se nedenfor). Det er jo på mange måter synd, for det har vært en god kilde til seriøse whiskyartikler og -nyheter, men bidragsyterne … Fortsett å lese «Lesestoff til helga #177»

2019-12-29 19:32 Juleøl 2019, butikkøl del 2 + en bonusøl

Lindheim Lull 4,7 % Nese: Kardemomme og Pez-aktig syrlighet. Smak: Kardemomme, lett syrlighet. Kommentar: Du bør like kardemomme for å drikke dette (noe jeg gjør, altså). Jeg kunne kanskje tenkt meg litt mer maltdybde, men ellers er det forsåvidt et godt øl. Men er kardemomme julete? Grad av jul: To juletrær. Klostergården Juleøl 4,5 % … Fortsett å lese «Juleøl 2019, butikkøl del 2 + en bonusøl»

2019-12-26 15:06 Juleøl 2019 del 6

(Del 1, del 2, del 3, del 4 og del 5.) Hansa Julebrygg 6,5 % Nese: Vørter, maltekstrakt, lett eim av lakris. Smak: Vørter, kaffe, svisker og litt lakris på ettersmaken. Kommentar: Langt bedre enn jeg hadde ventet. Til julematen tror jeg dette funker utmerket. Godt drikkelig øl solid plantet i norsk juleøltradisjon. Grad av … Fortsett å lese «Juleøl 2019 del 6»

2019-12-25 19:06 Juleøl 2019, butikkøl del 1

Austmann Juleøl 4,7 % Nese: Kaffe, litt fruktig og julekrydder. Smak: Kaffe, maltfylde, svidd sukker og nellik. Kommentar: Den virker hakket dårligere balansert enn i fjor, i alle fall får jeg litt for mye nellik og litt for mye bitterhet (men kaffe-brent-bitterhet snarere enn humle). Grad av jul: Tja. Nellik er jo julete, men ikke … Fortsett å lese «Juleøl 2019, butikkøl del 1»

2019-12-17 20:17 Julekalender 2019 luke 17

Nese: Torvrøyk, vaniljeis, hermetisk fersken. Mer sot og aske med vann, og malt. Smak: Torvrøyk, tjære, sot. På ettersmaken dukker vaniljen opp. Med vann blir både malt (som å tygge hel malt) og vanilje tydelig, selv om det fortsatt er røyk som dominerer. Kommentar: Endelig peat! (Ja, jeg vet jeg har hoppet over noen luker … Fortsett å lese «Julekalender 2019 luke 17»

2019-12-16 21:02 Julekalender 2019 luke 15 og 16

Det sedvanlige førjulsviruset slo inn forrige uke, så blindsmaking kom ikke høyt på listen over konstruktive aktiviteter, men nå går alt så meget bedre, tror jeg. Luke 15 Nese: Eik, grønt treverk. Appelsinskall med vann, og maltstøv. Smak: Malt, varme planker (tørr badstue). Mer eikebitterhet med vann, og noe som ligner på vanilje. Kommentar: Kanskje … Fortsett å lese «Julekalender 2019 luke 15 og 16»

2019-12-12 15:17 Juleøl 2019, del 5

(Del 1, del 2, del 3 og del 4.) Svalbard bryggeri Spitsbergen Juleøl 7 % Nese: Maltsødme, sirup, maltstøv. Smak: Fyldig og maltrikt, noe sjokolade og noe som tenderer mot salt lakris. Kommentar: Solid øl i god, gammel juleøltradisjon. Litt i overkant med bitterhet når jeg skal drikke det alene, men funker sannsynligvis som fjell … Fortsett å lese «Juleøl 2019, del 5»

2019-12-11 18:13 Bådin & Myken Tønnelagra stout 10,1 %

Nese: Salt, oljete, lakris og kaffe. Smak: Kaffe og mørk sirup. Søt lakris. Salt og sisselrot. Kommentar: Snadder. Perfekt balansert sødme, og all impstout goodness du kan komme på. Minner meg atter en gang på at jeg skulle hentet opp en Jämtlands lagret på Mackmyra-fat for å se hvordan den har holdt seg i kjelleren. … Fortsett å lese «Bådin & Myken Tønnelagra stout 10,1 %»

2019-12-09 21:03 Julekalender 2019 luke 9

Nese: Juletre! (Det vil si god, gammeldags norsk gran.) Appelsinskall og vanilje. Mer eikeplank med vann, og støv og tropisk frukt, muligens papaya. Smak: Skarpt, eik, kvae, vanilje. Med vann blir den fruktigere, men beholder eika og en skarp tone. Kommentar: Bedre enn gårsdagens, men det er noe litt… hakkete på smaken (på engelsk ville … Fortsett å lese «Julekalender 2019 luke 9»

2019-12-08 19:40 Julekalender 2019 luke 8

Nese: Lakrishubba-bubba overdøver det meste annet. Muligens noe frukt i bakgrunnen. Det blir ikke bedre med vann. Smak: Tørket frukt, eik og lakrishubba-bubba. Mye det samme med vann. Kommentar: Eks-sherry, vil jeg anta. Over 50 % og sannsynligvis minst 20 år. Og siden Speyside var så feil i går kan vi jo prøve oss med … Fortsett å lese «Julekalender 2019 luke 8»

2019-12-07 18:33 Julekalender 2019 luke 6 og 7

Luke 6 Nese: Gule epler og bakte epler, vanilje, eik. Får en litt uggen tone med vann – metallisk babyspy. Smak: Malt og vanilje. Bjørkeved på ettersmaken. Med vann dukker det opp frukt, og jeg får i alle fall assosiasjon til gule rosiner. Kommentar: Nærmere 60 %, tror jeg. Nesten sikkert eks-bourbon, men kanskje er … Fortsett å lese «Julekalender 2019 luke 6 og 7»

2019-12-05 21:05 Julekalender 2019 luke 4 og 5

Luke 4 Nese: Tørket frukt, mørk sjokolade, krydret te, sedertre. Med vann snur den mer mot krydret appelsinmarmelade. Smak: Svidd gummi, tørkede tranebær. Vann hjelper ikke på gummien, men henter frem noe metallisk. Kommentar: Lukter (veldig) godt, men smaken har for mye fatpreg for meg. Eks-sherry, selvsagt (ja, jeg skal ikke banne på det, kanskje, … Fortsett å lese «Julekalender 2019 luke 4 og 5»

2019-12-04 15:52 Brora 30 år Diageo Special Release 2009 (8th edition) 53,2 %

Nese: Grønne og gule epler, aske, nøtter. Med vann sitrus, sitron, korn, hint av honning og voks. Smak: Bakte epler, sotrøyk, maritimt preg. Med vann shortbread, vokset epleskall, malthusks og eik. Kommentar: Veldig god. Hadde den vært fornuftig priset skulle jeg gjerne hatt en flake, men den gang ei (særlig ikke nå, på auksjonsmarkedet). Jeg … Fortsett å lese «Brora 30 år Diageo Special Release 2009 (8th edition) 53,2 %»

2019-12-03 21:21 Julekalender 2019 luke 3

Nese: Først og fremst eik. Litt sitron, eller kanskje helst sitronsukkertøy. Får ikke helt den store utviklinga med vann. Smak: Malt, treverk, litt trelakk. Kanskje litt lyng med vann. Kommentar: Virker ikke veldig sterk, kanskje 46 %? Det kan være den gryende forkjølelsen jeg skryter av, men dette virker dønn anonymt. Nok eik til at … Fortsett å lese «Julekalender 2019 luke 3»

2019-12-03 15:35 Brora 1983 22 år Old Malt Cask 50 %

DL #1836. Nese: Litt rom-rosin-assosiasjoner får jeg. Tørket frukt, brunt sukker, noe treverk, litt søt tobakk. Friskere frukt med vann. Smak: Det umiddlebare inntrykket er at den er overeika, bare såvidt over grensen, kanskje, men definitivt over for min gane. Mye tre på smaken, vått fat, legger jeg godviljen til finner jeg tørket frukt også, … Fortsett å lese «Brora 1983 22 år Old Malt Cask 50 %»

2019-12-02 20:37 Julekalender 2019 luke 2

Nese: Smørkaramell og vanilje, men også kvae og urter. Med vann kommer sitrus og jasmin. Smak: Malt, eik, vanilje og ved av gran. Med vann blir den langt mindre «maltete». Kommentar: Det er noe rart med denne. Misforstå meg rett, den er god, det er ikke det, men jeg er nesten fristet til å spørre … Fortsett å lese «Julekalender 2019 luke 2»

2019-12-01 21:01 Julekalender 2019 luke 1

And so it begins. Jeg trosser en begynnende forkjølelse (vi krysser fingre for falsk alarm) og kaster meg over første luke. Nese: Alkoholstikk, eik, appelsinmarmelade, kaffe. Med vann lukter den knekk og støvete loft. Smak: Malt, eik, rosin og en litt uggen, babyspy-aktig tone. Mørk sjokolade på ettersmaken. Halleluja, babyspyen forsvant med vann. Knekk og … Fortsett å lese «Julekalender 2019 luke 1»

2019-11-30 16:07 Brora 1972-1993 Gordon & MacPhail 40 %

Nese: Eim av røyk og hint av tjære. Tørket frukt. Smak: Tydelig røykpreg, med et snev av røkt fisk. Rosiner og vaniljeis. Kommentar: Med bare noen få dråper vann endrer den seg knapt, og mer vil jeg ikke ha i når den i utgangspunktet bare er på 40 %. God, med langt mer utpreget røyk … Fortsett å lese «Brora 1972-1993 Gordon & MacPhail 40 %»

2019-11-29 15:59 Brora 1982 20 år Rare Malts 58,1 %

Nese: Smørkaramell og litt eik. Med vann sitrus (appelsin?), kanel, formkake. Smak: Klementiner, møbelpolish, mynte og varmt treverk. Med vann stjernefrukt, mer vag sitrus og voks – særlig på ettersmaken. Kommentar: Vel, jeg kan i alle fall trygt si at jeg likte den bedre enn sist. Slett ikke så verst denne gangen, men ikke så … Fortsett å lese «Brora 1982 20 år Rare Malts 58,1 %»

2019-11-28 16:31 Sheppy’s Kingston Black Cider 6,5 %

Nese: Bakte epler, men uten sødmen. Granny smith. Smak: Grønne epler, et snev av bitterhet. Epleskall og noe snerpethet. Litt vanndig. Kommentar: Ganske god, men litt endimensjonal og en smule tynn på smaken. Kanskje det er en grunn til at man vanligvis blander flere epletyper? Kjøpt hos Siidrimaja, Tallinn.

2019-11-28 14:45 The Living Cask Celebrating 10 Years of Loch Fyne Whiskies 59 %

En vatting av Brora og Glenlivet, lansert i 2003 for å feire Loch Fyne Whiskies’ tiårsjubileum (whiskybase id 22644 ). Nese: Sitrus, malt, lynghonning, litt eik. Med vann fortsatt honning, men også hermetisk fersken. Smak: Mer merkbart fat på smaken. Lynghonning igjen, ganske mye av det. Frukt, men mer eple enn sitrus. Treverket forsterkes med … Fortsett å lese «The Living Cask Celebrating 10 Years of Loch Fyne Whiskies 59 %»

2019-11-27 15:30 Tori Jõesuu Siidritalu Rondo vinamarjaga õunasiider 5,5 %

Sider med druer, det tror jeg faktisk det er første gang jeg smaker. Nese: Litt rart. Eple er tydelig, men det lukter også ung rødvin. Smak: Svært syrlig og litt overkarbonert (den hadde hastverk med å komme ut av flaska også). Bak er det eple, og igjen (ung) rødvin. Kommentar: Et merkelig produkt. Det kunne … Fortsett å lese «Tori Jõesuu Siidritalu Rondo vinamarjaga õunasiider 5,5 %»

2019-11-24 16:02 Juleøl 2019, del 4

(Del 1, del 2 og del 3) Inderøy gårdsbryggeri Musemor 6,7 % Nese: Melkesjokolade, svisker, kaffe og nellik. Smak: Malt, kaffe, nellik. Kommentar: Jeg hadde nok ønsket meg ennå litt mer sødme når ølet skal drikkes alene, men til julemat tror jeg dette må være en innertier, akkurat nok snert til å skjære gjennom fettet. … Fortsett å lese «Juleøl 2019, del 4»

2019-11-22 17:48 Lesestoff til helga #176

Long time no… vel, lenge siden siste «lesestoff til helga» må man vel få lov til å si at det er… Øl Internett: Lokale norske bryggerier gjør det skarpt i European Beer Challenge meldes det i aviser opp og ned det ganske land. Og, joda, mange har fått både dobbelt gull (hva ER det?) og … Fortsett å lese «Lesestoff til helga #176»

2019-11-22 16:29 Kuura Cider 2016 5,5 %

Nese: Gule epler, vinterepler og litt jordkjeller. Smak: Vinterepler og eplekart. Noe voksaktig og et hint av honning. Ganske mye syre og litt snerp. Kommentar: Det var mer snert i smaken en lukta tilsa. Dette er saker jeg kan like. Noe av det bedre ikke-engelske jeg har smakt. Kjøpt hos Siidrimaja, Tallinn, Estland.

2019-11-21 15:28 Peenjoogivabrik Nudist Mr. Miyagi 6 %

Nese: Eple og… jeg ville nesten sagt wit. Det vil si koriander og noe sitrus. Smak: Hint av eple og ganske mye ingefær. Og det er nok ingefær jeg egentlig lukter også, det bare havnet på feil knagg. Kommentar: Litt for lite sideraktig, og alt for lite eple. Det smaker mer som en, tja, long … Fortsett å lese «Peenjoogivabrik Nudist Mr. Miyagi 6 %»

2019-11-20 15:32 Råstoff Ren Lakrids 16,4 %

Takk til Geir som tipset meg om denne… Nese: Intens rå lakris, nesten litt kaffeaktig. Både sødme og tendenser mot salmiakk. Smak: Som de beste saltlakrisgodtene du kan tenke deg. Kommentar: Flytende lykke. Lakrislikør man faktisk kan sitte og nippe til og nyte. Kjøpt på polet.

2019-11-19 16:49 Juleøl 2019 del 3

(Del 1 og del 2) De Tvende Munken VI 6,5 % Nese: Maltrikt og jordaktig. Smak: En del malt, noe syrlighet og fruktighet. Kommentar: Litt for lett, mangler dybde i maltprofilen. Men det er absolutt drikkelig og sannsynligvis et ok matøl (skal teste senere i dag). Grad av jul: Dette gir meg fint lite julevibber, … Fortsett å lese «Juleøl 2019 del 3»

2019-11-17 19:48 Juleøl 2019 del 2

(Del 1.) Monkey Brew Very Cherry Christmas Sour 5,5 % Nese: Kirsebærsaus (sånn ordentlig med hele bær i som er det beste man kan ha på riskremen). Smak: Kirsebær. Mye syrlighet. Litt bitterhet som gir inntrykket av at noen kirsebærsteiner har blitt med i sausen. Kommentar: Det er et godt øl. Jeg er glad i … Fortsett å lese «Juleøl 2019 del 2»

2019-11-14 15:21 Tori Siidritalu Kuiv Siider Liivi Kuldrenett 5,9 %

Nese: Det lukter litt svidd eple. Tørr og tiltalende høstlukt. Smak: Tørt og syrlig eplepreg. Kommentar: Ren og klar sider. Rent objektivt kan det ikke bli så mye bedre, personlig preferanse sier at det mangler litt funk, men godt er det likevel. Kjøpt hos Siidrimaja, Tallinn.

2019-11-13 15:20 Sheppy’s Dabinett Apple 6,5 %

Jeg har smakt en tidligere utgave av denne, men siden den både har nytt design og ikke minst ny alkoholprosent – og er fem år siden sist – er det kanskje greit med en gjensmak. Nese: Vagt eple, litt voks. Smak: Litt vandig, eple er det, og en viss epleskallbitterhet. Kommentar: Denne har splittet personlighet, … Fortsett å lese «Sheppy’s Dabinett Apple 6,5 %»

2019-11-12 15:19 Aval Cidre Artisanal 6 %

Nese: Krydret eplekake, røde epler og et tydelig alkoholpreg når jeg stikker nesa i glasset, slik at jeg fikk assosiasjoner til calvados. Smak: Eple og epleskall. Tydelig snerpende tørrhet og et blaff av bitterhet. Kommentar: Denne likte jeg. Den er «for fransk» til å få toppscore, men den havner på «kan gjerne kjøpes igjen»-lista, og … Fortsett å lese «Aval Cidre Artisanal 6 %»

2019-11-11 16:17 Haandbryggeriet The North Sea Maritime Norse Stout 8,9 %

Til en ølkveld hjemme hos oss nylig hadde Eva Beate plukket med seg denne fra polet på City Syd. Delt på 8 ble det ikke mer på hver enn at vi alle ville ha mer, så mandagen etter var hun innom på nytt og tømte hylla, og flaskene ble fordelt til deltagerne. Nese: Kaffe, mørk … Fortsett å lese «Haandbryggeriet The North Sea Maritime Norse Stout 8,9 %»

2019-11-10 15:16 Human Rights Fruit Punch IPA 4,7 %

Lesbian rights Gay rights Bisexual rights Trans rights Queer rights Intersex rights Asexual rights are Human rights Jeg forventer ikke akkurat å like ølet, men med så kul boks måtte det kjøpes likevel. Dette er et samarbeidsbrygg mellom Austmann og The Queer Brewing Project. Nese: Tyggegummi med både frukt- og mintsmak samtidig. Smak: En del … Fortsett å lese «Human Rights Fruit Punch IPA 4,7 %»

2019-11-09 15:57 Juleøl 2019 del 1

Så var det på ‘an igjen. It’s a dirty job, but somebody’s gotta do it. Og så videre. Nå er det jo slike mengder med juleøl at skal man ha noe som helst håp om å få jobbet seg gjennom alt må man egentlig begynne i juli, og da er det jo ikke tilgjengelig ennå. … Fortsett å lese «Juleøl 2019 del 1»

2019-10-01 19:15 NMWL Trondheims jubileumstur: Glenfiddich

Dette besøket er en del av NMWL Trondheims jubileumstur som foregikk fra 30. mai til 2. juni 2019, men besøket på Glenfiddich var ikke del av det offiselle turprogrammet, jeg valgte Glenfiddich framfor smaking på The Whisky Shop i Dufftown lørdag ettermiddag. Omvisningsopplegget til Glenfiddich er av en helt annen skala enn noe annet destilleri … Fortsett å lese «NMWL Trondheims jubileumstur: Glenfiddich»

2019-09-21 18:28 NMWL Trondheims jubileumstur: Tomatin

Dette besøket er en del av NMWL Trondheims jubileumstur som foregikk fra 30. mai til 2. juni 2019. På Tomatin ble vi – som vanlig – delt i to grupper. Min gruppe ble vist rundt av Ken. Tomatin betyr «hill of the juniper» (altså Enerhaugen). Destilleriet ble startet i 1897 av tre forretningsmenn fra Inverness. … Fortsett å lese «NMWL Trondheims jubileumstur: Tomatin»

2019-09-20 14:34 NMWL Trondheims jubileumstur: Fire Balblair

Tidligere har Balblair utelukkende tappet vintages, dvs. de har sluppet et par batcher med årstall i året. Det har jo hatt sin sjarm, men ulempen er jo at det ikke er så lett å vite hva du får fra gang til gang. Nå har de i lansert en «normal» standardserie, med en 12-åring, en 15-åring, … Fortsett å lese «NMWL Trondheims jubileumstur: Fire Balblair»

2019-09-18 18:24 NMWL Trondheims jubileumstur: Dornoch

Dette besøket er en del av NMWL Trondheims jubileumstur som foregikk fra 30. mai til 2. juni 2019. Vi hadde på forhånd fått beskjed om at det ikke var noe problem å få en spontanomvisning på Dornoch, det var bare å spørre i baren. Det skulle vise seg at det var en sannhet med modifikasjoner, … Fortsett å lese «NMWL Trondheims jubileumstur: Dornoch»

2019-09-17 19:09 NMWL Trondheims jubileumstur: Clynelish

Dette besøket er en del av NMWL Trondheims jubileumstur som foregikk fra 30. mai til 2. juni 2019. Når vi kom til Clynelish var det drittvær (rett og slett), så når vi skulle deles i to grupper og den ene guiden sa hun gjerne ville starte med å gå en tur ut for å se … Fortsett å lese «NMWL Trondheims jubileumstur: Clynelish»

2019-09-13 13:46 NMWL Trondheims jubileumstur: Balblair

Som nevnt i oversiktsinnlegget hadde jeg fått organisert tur på Balblair litt senere enn de egentlig tilbyr på fredag. Vi ble guidet rundt destilleriet av Lauren, som føyer seg fint inn i rekken av engasjerte, kunnskapsrike guider jeg har møtt ved skotske destillerier. Balblair ble startet i 1790, noe som gjør det til det eldste … Fortsett å lese «NMWL Trondheims jubileumstur: Balblair»

2019-09-12 18:22 NMWL Trondheims jubileumstur

Merk: Dette er et slags referat av turen som helhet. Hvert destilleri får eget innlegg, og de vil jeg lenke til etter hvert som jeg får skrevet og publisert dem. NMWL Trondheim fylte 15 år i mars, og vi synes det var en god unnskyldning for å arrangere en tur til Skottland. Jeg var i … Fortsett å lese «NMWL Trondheims jubileumstur»

2019-09-11 19:04 NMWL Trondheims jubileumstur: Glenallachie

Dette besøket er en del av NMWL Trondheims jubileumstur som foregikk fra 30. mai til 2. juni 2019. Siden det meste hadde gått etter timeplanen torsdag morgen kom vi en smule tidlig til Glenallachie. Der ble vi ønsket varmt velkommen av Karen McWilliam (som leder besøkssenteret) og Graham. Vi ble delt i to grupper for … Fortsett å lese «NMWL Trondheims jubileumstur: Glenallachie»

2019-08-29 15:57 Mull Musta Sõstraga 5 %

Eplesider med solbær. Nese: Eple, faktisk overraskende mye eple ut fra fargen. Solbærgele. Smak:Eple og solbær. Kommentar: Det er jo ikke vondt, men det smaker ikke akkurat sider. Mer… sprudlende vin brygget på husholdningssaft med høy solbærandel. Kjøpt på Prisma, Tallinn.

2019-08-24 16:56 Hoggy’s Pear Cider

Nese: Pære og gjær. Smak: Mozellaktig, men ganske frisk. Kommentar: Ikke verst til rusbrussider å være. Drukket fra fat om bord på VIctoria I mellom Stockholm og Tallinn.

2019-08-23 15:53 The Sour Project Grapefrukt, lindblomma och grön te 4,5 %

Nese: Grapesoda. Smak: Litt søt grapesoda. Kommentar: Ganske god brus. Synd den har alkohol i seg. Kjøpt på Systembolaget i Bollnäs.

2019-08-22 16:16 Harahorn Gin 46 %

Nese: Syrlig og urtete, timian og sitrongeranium. Litt spritstikk på nesa. Sitrongeranium, eller kombinasjonen sitron og grønne blader blir bare mer fremtrendene med vann. Smak: Litt skarp, einer og rosmarin, hint av lakris og etterhvert noe sitrus. Vann gjør den skarpere, men henter også fram en slags sødme. Ellers er det lakris som dominerer nå. … Fortsett å lese «Harahorn Gin 46 %»

2019-08-11 14:46 Bryggeribesøk: Põhjala

Tallinn er en bra by for ølentusiaster, og kirsebæret på toppen av kaka, juvelen i kronen, den mest brilliante stjernen på himmelen og så videre er selvsagt Põhjala. Sist vi var i byen hadde de en hjemmesnekret «Speakeasy», denne gangen var det litt mer schwung over sakene. Selskapet ble startet i slutten av 2011 av … Fortsett å lese «Bryggeribesøk: Põhjala»

2019-08-10 09:25 Monkey Brew: Endelig på boks

I vår flyttet Monkey Brew bryggingen fra kjelleren på Habitat i Olav Trygvasonsgate til noen gamle industrilokaler på Nyhavna. I forbindelse med Hendelser på Nyhavna hadde de åpent bryggeri, så vi svingte selvsagt innom for å ta noen bilder. Bryggverket er kjøpt brukt fra Grim og Gryt (om ikke jeg husker aldeles feil) og medfører … Fortsett å lese «Monkey Brew: Endelig på boks»

2019-08-09 14:45 Cidres Bigoud Cidre Artisanal Le Brun Biologique 4 %

Nese: Grønne epler, fransk siderpreg. Smak: Tørr, frisk, grønne og gule epler. Det franske «krydderpreget» kommer på ettersmaken. Kommentar: Jeg liker den best uten ettersmaken. En helt grei fransk sider, men det er også alt. Kjøpt på Systembolaget, bestilling.

2019-08-08 15:42 Fuente Guijarro Ancestral 2015 7 %

Nese: Ekstremt syrlig-tørt, grønne epler, et snev av fersken. Smak: Grønne epler, halvbittert epleskall, syrlig siderpreg, noe tørrhet, et snev av funk. Kommentar: Now we’re talking. Dette er the shit. Jeg skulle sikkert ha helt denne fra en høyde også (eller gjelder det bare i Baskerland, det, kanskje?), men den smaker utmerket helt i glasset … Fortsett å lese «Fuente Guijarro Ancestral 2015 7 %»

2019-08-04 16:45 Cidre François Séhédic 5,5 %

Nese: Litt krydrede eller kanskje helst bålgrillede epler. Tydelig eple i alle fall. Smak: Eple, tørt, krydret fransk siderpreg. Kommentar: En typisk, men også utmerket fransk sider. Det er ingenting annet i veien med denne enn at jeg foretrekker smaken av «typisk engelsk sider» framfor «typisk fransk sider». Kjøpt på Systembolaget, bestilling.

2019-08-03 15:43 Hallets Real Cider 5 %

Nese: Grønne epler, skarp syrlighet. Smak: Grønne epler, tydelig siderpreg, litt snerp. Kommentar: Mangler litt oomph, men er ellers aldeles utmerket. Vi smakte på den på Against the Grain i Elgin og kjøpte deretter 4 bokser for å ta med hjem. Praktisk med sjenkelover som gjør det mulig, må jeg si, men bar på polet … Fortsett å lese «Hallets Real Cider 5 %»

2019-08-02 08:21 Åkre gård

En av produsentene som er på Bryggerifestivealen i Trondheim i disse dager for første gang er Åkre gård, produsent av Edel sider. Gården Åkre ligger på den vestlige siden av Sørfjorden i Ullensvang herad i Hardanger. I flere generasjoner har gården produsert både fukt og kjøtt. I dag ligger fokuset på frukt, og videreforedlede fruktprodukter, … Fortsett å lese «Åkre gård»

2019-08-01 16:32 Hardanger Sider Jonstøl 8,3 %

Nese: Eplemost av gravenstein, tørt, pæreskall (conference pærer). Smak: Tørt, bittert, lett snerpete. Tydelig eplepreg og noe som gir meg assosiasjon til honning, og som derfor oppfattes søtt, tross manglende tegn på sødme ellers. Kommentar: Som det meste av (ordentlig) norsk sider egner denne seg nok bedre som aperitif eller som erstatning for (hvit)vin til … Fortsett å lese «Hardanger Sider Jonstøl 8,3 %»

2019-07-27 11:56 Divabrygg

Min gode venninne Eva bedriver ølmisjonering på mange måter, ikke minst ivrer hun for hjemmebrygging og da særlig at flere damer burde brygge. Derfor inviterte hun i begynnelsen av juni en gjeng damer til bryggedag hjemme hos seg. Jeg kunne ikke være med fra starten av, men kom midt i meskinga og fikk altså med … Fortsett å lese «Divabrygg»

2019-07-22 19:57 Bunnahabhain An Cladahch 50 %

Nese: Malt, vanilje, lett eik, jordbær og kanel. Med vann dukker det opp blomster, rødkløver eller noe sånt. Smak: Kanel, eik, vanilje og nystekt brød. Beskere krydder på ettersmaken, kanel blandet med nellik. Et ubestemmelig ungt preg er også merkbart. Malten blir tydeligere med vann, og jeg finner også nøtter. Kommentar: Merkbart ung på smaken, … Fortsett å lese «Bunnahabhain An Cladahch 50 %»

2019-03-22 15:46 Quimera de Fuente Cuijarro 7 %

Nese: Lett, friskt eplepreg, gulgrønne epler. Jeg tenker «lyse epler», men det er vel ikke en ting? Smak: Svært syrlig, lett bitter og lett vinøs eplemost. Kommentar: Den skulle sikkert vært helt fra en høyde denne også. Får teste på glass nummer to. Ellers er det nok en sider som egner seg mer som aperetif … Fortsett å lese «Quimera de Fuente Cuijarro 7 %»

2019-03-21 15:45 Oliver’s Fine Cider Bottle Conditioned Dry Season 2014 5,3 %

Nese: Vinterepler i kjellerbinge. Det er også noe litt vinøst over nesa. Smak: Knusktørre eplekart, snerp og epleskallbitterhet. Kommentar: Nesten i overkant, faktisk, tunga må venne seg til det hele. Godt er det, men for en gangs skyld skal jeg ikke ytre ønske om at den var tørrere.

2019-03-20 15:45 Solhøi Cider Flytende solskinn 2017 6,2 %

Nese: Gjær og litt badeball. Lett (gult) eple i bakgrunnen. Smak: Syrlig, litt funky. Vag smak av hageepler. Kommentar: Det smaker mer villgjær enn eple(sider). Ikke helt udrikkelig, men litt for kjedelig til å kle flaskestørrelsen (75 cl) eller prisen (nesten 200 kroner på polet). Kjøpt på Vinmonopolet.

2019-03-16 16:44 Decideret Sprælsk 5,9 %

Nese: Grønne epler, syrlig. Smak: Det er først et syrlig og tørt preg som treffer tungen og når man har svelget smaker det mye eple, som i god kvalitets eplemost, men uten noe særlig sødme å snakke om. Kommentar: En av de mer vellykkede danske siderene jeg har smakt. Kjøpt hos Holm Cider, København.

2019-03-15 14:43 Oliver’s Vintage Fine Cider Dry Season 2015 6,8 %

Nese: Rødlige hageepler, vokset epleskall og tørt, nesten bittert epleskall. Smak: Ren smak av eplekart og skall fra røde hageepler. Så tørr og snerpete at jeg nesten føler behov for å fukte munnen med vann etter noen slurker. Kommentar: Ikke uventet helt utmerket. Renere og mer elegant enn jeg vanligvis ville jublet over, men med … Fortsett å lese «Oliver’s Vintage Fine Cider Dry Season 2015 6,8 %»

2019-03-14 15:42 Muckle Toon Rosie Dry Cider 5 %

Nese: Metalliske unoter, jeg får assosiasjon til sølvpuss. Smak: Lett og frisk eplesmak, av gule epler, men en bismak som tar opp unoten fra nesa. Kommentar: Det er mulig det er flaskefeil? I alle fall, smaken hadde nok vært ok om man kunne drikke uten å lukte, men det får jeg ikke til, og hele … Fortsett å lese «Muckle Toon Rosie Dry Cider 5 %»

2019-03-13 16:42 Copenhagen Winery Cider 10 %

Nese: Vinterepler, kjeller, en smule funky. Smak: Vinterepler, når de har ligget lenge og blitt litt skrukkete. Lett funky siderpreg. Kommentar: Det må ha vært mye sukker i eplene, for på 10 % er den fortsatt ikke spesielt tørr, det er en del restsødme her. Og det smaker mye eple, litt vel mye mot «god … Fortsett å lese «Copenhagen Winery Cider 10 %»

2019-03-12 15:13 Julekalender 2018 luke 13-18 og 24

Siden jula er over blir det samleinnlegg for de drammene jeg ikke rakk å smake på i desember, delvis grunnet den tradisjonsrike juleforkjølelsen. Luke 13: Nese: Litt rå sprit, men også noe som minner om stekt kjøtt. Med vann blir det mer opplagt røykpreg, men fortsatt er det først og fremst stekt (og kanskje røkt?) … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 13-18 og 24»

2019-03-10 17:55 Trondheim Whiskyfestival 2019

Lørdag 16. mars er det igjen tid for Trondheim Whiskyfestival. Som i fjor foregår det hele på Thon Hotel Prinsen. Festivalen arrangeres for sjuende gang i år, og du kan se notater fra tidligere festivaler her på drikkelig.no under emneknaggen TWF. Som vanlig har jeg importert menyer til regneark for å kunne kna dem litt … Fortsett å lese «Trondheim Whiskyfestival 2019»

2019-03-09 15:40 Lindheim Cider Moscatel 7,5 %

Nese: Overraskende søt, fruktig, noe tropisk frukt over det i tillegg til eplene (som er tydelige), eller er det gelegodteri jeg tenker på? Smak: Smaken er ikke søt. Grønne, tørre epler, men med et tydelig vinøst preg. Kommentar: Jeg må innrømme at det ikke står helt klart for meg hvor skillet egentlig går mellom eplesider … Fortsett å lese «Lindheim Cider Moscatel 7,5 %»

2019-03-08 15:39 Ace Cider Space Bloody Orange 6,9 %

Nese: Solo, uten noe tegn til sødme. Smak: Appelsinbrus. Riktignok laget med ekte appelsin og uten noe videre sukker, men likefult brus. Kommentar: Jeg ser ikke helt poenget. Det er jo ikke vondt, men jeg drikker heller Solo. Kjøpt på Vinmonopolet.

2019-03-07 16:39 Portland Cider Co Pearfect 5,5 %

Nese: Frisk, tydelig mer pære enn eple, men ellers litt «kommers, tørr sider». Smak: Følger opp nesa. Det smaker skikkelig, men kommers, tørr sider, men med tydelig pærepreg. Kommentar: Helt grei, men litt kjedelig. Hadde glatt drukket den igjen om det ikke var noe mer interessant tilgjengelig. Kjøpt på Vinmonopolet.

2019-03-06 16:38 Once Upon a Tree Wild Flight Dabinett Single Variety Dry Cider 7 %

Nese: Eple, vokset epleskall, vintereple-binge. Smak: Hageepler, innslag av eplekart og sitronsyrlighet. Snerpende og tørr. Kommentar: Single variety kan være både og (om enn alltid gøy), men denne var ganske perfekt for meg. Tørr nok og funky nok. Mer sånn. Kjøpt hos Holm Cider, København.

2019-03-02 15:37 Oliver’s Fine Cider Gold Rush #5 Dry 6,5 %

Nese: Eple, epleskall, epleskallbitterhet, beintørr. Smak: Eple, epleskall, eplekart. Lett bitterhet og en del snerpethet (heter det det, egentig?). Kommentar: Sedvanlig kvalitet fra Oliver. Litt mye på den bitre siden for min smak, så det blir ikke topp-score, men godt er det. Kjøpt hos Holm Cider, København.

2019-03-01 16:37 Portland Cider Co Kinda Dry 6,5 %

Nese: Friskt, grønt eple. Hint av pæresaftis (uten sødme). Smak: Tørt og syrlig. Grønne epler og «eplesmak» (dvs litt kunstig, men uten at det kunstige tar for mye plass). Gir et litt tynt inntrykk. Kommentar: Forfriskende og lettdrikkelig. Det siste i litt vel stor grad, kanskje.

2019-02-28 15:36 Ebeltoft Gårdbryggeri Æblecider 5 %

Nese: Epler. Tørt og litt… «mustig», hva nå man skal kalle det på norsk. Smak: Tydelig eple. Epleskall og en viss bitterhet. Fint lite restsødme. Kommentar: Definitivt bestått av danskene, og sannsynligvis den beste jeg har smakt fra det landet (de er ofte veldig eplemost-med-alkohol-aktige). Kan ikke helt måle seg med det beste jeg har … Fortsett å lese «Ebeltoft Gårdbryggeri Æblecider 5 %»

2019-02-27 16:35 Pomologik Gravenstein Fatjäst (2017) 10 %

Nese: Epler, gjær og eik. Det minner egentlig mest av alt om en litt fruktig whisky med tydelig eikepreg, om man hadde kunnet fjerne alkoholpreget uten også å vanne ut lukt/smak. Smak: Det er helt tydelig eplesider, men den overveldende smaken er av eikefat. Fortsatt får jeg mest assosiasjoner til whisky. Restsødme er det fint … Fortsett å lese «Pomologik Gravenstein Fatjäst (2017) 10 %»

2019-02-23 16:34 Quebrada del Chucao Sidra Espumante Brut Nature (2017) 7,5 %

Nese: Mye eple, både grønt og rødt, og vokset epleskall. Smak: Først i overkant mye kullsyre, det spørs om denne egentlig bør drikkes som musserende vin heller enn cider by the pint. Så veldig syrlige epler og eplekart. Kommentar: Mer syre enn tørrhet, men likevel en bra sider i «ren og elegant»-sjangeren. Kan bli litt … Fortsett å lese «Quebrada del Chucao Sidra Espumante Brut Nature (2017) 7,5 %»

2019-02-22 15:34 Green Dragon Cider House Hard Apple Cider 5,5 %

Nese: Gjær, (sitron)syrlighet, lett duft av gule epler. Smak: Litt syrlighet og litt bitterhet som minner om grapefrukt, men ellers smaker den… ananas. Kommentar: Besynderlig. Ikke vond, men litt… feil? I tillegg er den egentlig for tynn.

2019-02-21 16:33 Romjulekalender 2018 luke 14: Cane Island Trinidad Rum 40 %

Nese: En blanding av tørket appelsin og four red fruits te. Smak: Kandisert appelsin med ettersmak av sukker. Kommentar: På sett og vis interessant smak, men alt for søtt helhetsinntrykk for meg.

2019-02-20 18:32 Romjulekalender 2018 luke 13: Matugga Golden Rum 42 %

Nese: Fløtekarameller og tørre palmeblader. Smak: Mer «rom» enn nesa, men fortsatt søtt og karamellaktig. Fløtekarameller med romsmak, kanskje? Kommentar: Helt grei, men ikke veldig spennende.

2019-01-03 16:21 Pomologik Bjäre Rosé 7 %

Nese: Fløtekarameller. Ja, jeg sa faktisk «Oi» høyt når jeg stakk nesa i glasset. Leter jeg hardt klarer jeg å finne epler i bakgrunnen. Smak: Syrlig eple. Litt tynt. Noe bitterhet, eller kanskje helst «astringency» som fra epleskall. Kommentar: Den smaker jo helt ok. Litt for ren og pen og litt for tynn til å … Fortsett å lese «Pomologik Bjäre Rosé 7 %»

2019-01-02 15:20 Lindheim Cider Rosé 6,5 %

Sider av eplesortene Aroma, Discovery og Dolgo, modnet 20 måneder i rødvinsfat og har deretter fått annen gangs gjæring i eikevats med bringebær tilsatt. Dette i følge etiketten. Nese: Husholdningssaft, men med mer syre og funk. Smak: Tydelig bringebær, eplene er der i bakgrunnen, mye syre. Det er både grønne-epler-syre og noe som ligner mer … Fortsett å lese «Lindheim Cider Rosé 6,5 %»

2019-01-01 20:16 Juleøl 2018 del 4

(Del 1, del 2 og del 3.) Det begynner å bli utplukket i hyllene hos Bankkvartalet, det er jo ikke så rart, akkurat, for plutselig var det romjul. Men jula varer som kjent til påske, så jeg fortsetter ufortrødent med juleølsmakingen en stund til. Lindheim Famer’s Reserve Winter Apple 10 % Nese: Surt, men også … Fortsett å lese «Juleøl 2018 del 4»

2018-12-23 19:44 Romjulekalender 2018 luke 23: Travellers 5 år 40 %

Nese: Eik, litt brunt sukker og stjernefrukt. Smak: Litt generisk brunt brennevin. Ørlite rompreg, men ellers er det liksom ikke så mye å si om smaken. Kommentar: Altså, det smaker jo helt greit, men jeg klarer ikke å opparbeide noen entusiasme over noe så anonymt og generisk.

2018-12-23 19:28 Julekalender 2018 luke 23

Nese: Noe frukt, litt aceton, eller muligens heller marsipan. Med vann forsvinner noe av løsemiddelpreget, men det som er igjen er ganske anonymt. Smak: Eik, men en litt skarp, grønn en. Jeg får av en eller annen grunn assosiasjon til gammeldags trykkimpregnert tre. Det blir ikke noe særlig bedre med vann, mer bitterhet og et … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 23»

2018-12-22 19:36 Romjulekalender 2018 luke 22: Tres Hombres 2017 40 %

Nese: Nypesyltetøy, tror jeg. Smak: Krydder, litt bittert, men også søtt. Og noe rar frukt. Kan det være kvede? Kommentar: Først tenkte jeg æsj, men den gror på meg. Det merkelige krydder- og fruktpreget på smaken er nesten appelerende. Men bare nesten. Jeg tror vi lar det bli med den 2-centiliteren, jeg trenger definitivt ikke … Fortsett å lese «Romjulekalender 2018 luke 22: Tres Hombres 2017 40 %»

2018-12-22 19:07 Julekalender 2018 luke 22

Nese: Plommesysltetøy og vanilje. Med vann dukker eik opp, og noe som minner meg om granskudd. Smak: Plommer, eik, noe mintaktig. Med vann forsterkes minten, men snur mer mot eukalyptus og får følge av vanilje. Kommentar: Dette var godt. Jeg er nesten 100 % sikker på at det er eks-bourbon med litt alder, 20+? Igjen … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 22»

2018-12-21 19:18 Romjulekalender 2018 luke 20: Mombacho Ron 8 år 40 %

I done goofed. Jeg åpnet luke 21 i går, viser det seg, så da får det bli luke 20 i dag. Nese: Tømmer, på noe vis. Litt rompreg og noe søt, tørket frukt. Smak: Tjukk vaniljekrem med en dæsj rom. Kommentar: Dessertaktig. Ganske godt, på mange måter, men litt for enkel til å være løp-og-kjøp-kandidat.

2018-12-21 19:03 Julekalender 2018 luke 21

Nese: Grapefrukt, støvete eik. Med vann vanilje og urter. Smak: Varmt treverk (badstue), vanilje. Mer sødme med vann, men egentlig smaker det mest «generisk maltwhisky». Kommentar: Helt greit, men litt kjedelig. Fatstyrke, dvs. top-end av femtitallet. Ikke veldig gammel, 10-ish? Og… Glen-whatever? Fasit: Chichibu On the Way. NAS og 55,5 %. Den har jeg jo … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 21»

2018-12-20 20:58 Romjulekalender 2018 luke 21: Øld New Ørleans Amber Louisiana Rum 40 %

Nese: Litt karamellisert bananbrød med en off-note som jeg nesten har lyst til å kalle ikke-helt-fersk-fisk. Smak: Som det lukter, med en ekstra dæsj aceton. Kommentar: Nei. Bare, nei.

2018-12-12 19:59 Romjulekalender 2018 luke 12: Fijan Rum Liqueur 8 år 35 %

Nese: Kokosmakroner og brunt sukker. Smak: Kokosmakroner og kaffe drukket gjennom sukkerbiter av brunt sukker. Kommentar: Godteri. Men jeg er usikker på om jeg vil ha så høy alkoholstyrke på godteriet mitt. Eller vil jeg kanskje det? Tja, jeg synes det er godt, men jeg drikker aldri sånt, så nei, jeg vil vel ikke det.

2018-12-12 19:23 Julekalender 2018 luke 12

Nese: Her er det både tørket frukt og vanilje. En del fatpreg, noe som minner om tobakk, og et hint av anis. Med vann formkake med rosiner i og så plutselig tropisk frukt. Smak: Planker, vanilje og shortbread. Mer treverk med vann. Kommentar: Min første tanke er first-fill bourbon, men det kan forsåvidt være en … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 12»

2018-12-11 20:39 Romjulekalender 2018 luke 11: Rum Magec Ron Añejo XO 40 %

Nese: Appelsiner og appelsinskall. Smak: Appelsin, igjen. Kandisert appelsinskall også, eller kanskje appelsinmarmelade, men uten så mye bitterhet. Kommentar: Denne gir et ganske friskt inntrykk, selv om den også er søt. Ganske god, rett og slett. Muligens inne på topp tre så langt i kalenderen.

2018-12-11 20:15 Julekalender 2018 luke 11

Nese: Førsteinntrykket er veldig vanilje. Etterhvert finner jeg også eik/treverk, grapefrukt og druekjerner. Med vann pæreis og shortbread. Smak: Mye sprit, vanilje først som går over i treverk/badstue og hasselnøtter. Med vann får jeg inntrykk av eukalyptus eller noe sånt. Kommentar: Styrke på 55 % pluss, tror jeg, og 99 % sikkert delvis eks-bourbonfat, men … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 11»

2018-12-10 20:53 Romjulekalender 2018 luke 10: Deadhead Dark Chocolate Flavored Rum 35 %

Nese: Joda, det lukter sjokolade/kakao, men mer kjip adventskalendersjokolade enn kvalitetsvarer av mørkere sort. Noe frukt kan jeg også fornemme, men ikke nok til å bli mer spesifikk. Smak: Det smaker ca som det lukter. Om du tok en billig instant cocoa og blandet ut med sprit i stedet for vann ville resultatet kanskje lignet … Fortsett å lese «Romjulekalender 2018 luke 10: Deadhead Dark Chocolate Flavored Rum 35 %»

2018-12-10 20:39 Julekalender 2018 luke 10

En begynnende forkjølelse er en smule forstyrrende, men jeg tror nesa er ok fortsatt. Og alle vet jo at whisky er det beste som ikke hjelper mot forkjølelse. Nese: Uggent og litt mye fat (svovel). Svart te med bærsmak («Four red fruits»). Blir ikke noe særlig bedre med vann. Smak: Ganske mye eik, tendenser til … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 10»

2018-12-09 22:07 Romjulekalender 2018 luke 9: Flying Dutchman Rum 3 40 %

Nese: Sånne karameller som er en spiral med vanlig karamell og banankarameller. Akkurat sånn lukter det. Smak: Det smaker i grunn sånn også. Kommentar: Vel, direkte vondt er det jo ikke, men jeg tror kanskje jeg foretrekker karameller som karameller, ikke som sprit.

2018-12-09 21:44 Julekalender 2018 luke 9

Nese: Torvrøyk, sitrondrops, sevje. Torven blir mer framtredende med vann, og det lukter solvarm skogsbunn. Det er også noen tendenser mot tropisk frukt. Smak: Sot, torvrøyk, jernbanesviller. Mer av det samme med vann. Kommentar: Nam! Jeg er uhelbredelig peatfreak, er jeg redd. Dette traff midt i blinken i kveld. Men hva det er? Vel, sammsynligvis … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 9»

2018-12-08 21:39 Romjulekalender 2018 luke 8: Enghaven Blackstrap Rum 42 %

Dansk rom? Nå står ikke verden til påske. Men jula varer så lenge, så da så. Nese: Hvetebakst, smør, fløtekarameller. Safran? Lussekatter? Smak: Smør, fløtekarameller og… plast? Kommentar: Ingen vinner. Ikke helt udrikkelig, men nesten.

2018-12-08 21:15 Julekalender 2018 luke 8

Nese: Rosin, svisker og tørket aprikos. Tobakk og svidd tønne. Svidd gummi med vann, tendenser mot sykkelslange. Smak: Tørket aprikos, sherry og eik. Hint av svidd gummi. Det er ikke lenger hint når jeg har hatt oppi vann, det er utrop med minst tre utropstegn. Det er vanskelig å smake noe annet. Kommentar: Denne har … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 8»

2018-12-07 20:20 Romjulekalender 2018 luke 7: Naud Ron 15 år 41,3 %

Nese: Søt tobakk og sigarkasse, tydelig rompreg, eik. Smak: Rom, søt eik, krydder; muligens laubærblad. Kommentar: Nå er vi tilbake der kalenderen startet, og som den ikke har klart å følge opp 2.-6. desember: Med god rom som jeg tenker at «den kunne jeg gjerne kjøpt en flaske av, lurer på hva den koster?»

2018-12-07 19:58 Julekalender 2018 luke 7

Nese: Tropisk frukt og vanilje. Hint av sot med vann. Malt og eik også. Smak: Malt, mango, vanilje. Eikebitterhet med vann, og Juicy Fruit tyggegummi på ettersmaken. Kommentar: Vel, dette kan umulig være noe særlig annet enn bourbonfat. Fatstyrke (55ish) og hm… 18 år eller deromkring. Glen-whatever, ville jeg gjettet på, altså Speyside eller dalstrøka … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 7»

2018-12-06 23:20 Romjulekalender 2018 luke 6: Novo Fogo Família Cachacas 43 %

Nese: Råsprit og jordbærsyltetøy. Marsipan og hasselnøtter. Smak: Dårlig hjemmebrent med en eller annen underlig søtlig tilsetning. Rå sukkerrør, kanskje? Kommentar: Vi kan gjerne diskutere hvorvidt Cachacas egentlig er rom. Vi trenger ikke å diskutere hvorvidt dette egentlig er godt, for du må gjerne mene det, men da tar du feil. Det smaker sånn som … Fortsett å lese «Romjulekalender 2018 luke 6: Novo Fogo Família Cachacas 43 %»

2018-12-06 22:52 Julekalender 2018 luke 6

Nese: Torvrøyk, sjø, tang. Mer mot røkt fisk med vann, men også noe frukt, epler, kanskje. Smak: Torvrøyk, bål, svidd treverk. Mye det samme med vann. Kommentar: Fatstyrke, og da mener jeg godt over 50 %, og antagelig Islay. Først tenkte jeg peata Bunnahabhain, men fisken fikk meg til å tenke at det må være … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 6»

2018-12-05 22:06 Romjulekalender 2018 luke 5: Domaine de Severin VO 40 %

Fra Guadeloupe, av alle steder. Ja, ja, de lovte jo rom fra 24 forskjellige land, så da må det nødvendigvis bli noen jeg ikke har smakt noe fra før. Nese: En blanding av marsipan og appelsin og et eller annet plastikkaktig. Det lukter mest av alt som et litt mislykket forsøk på å duftsette løsemidler … Fortsett å lese «Romjulekalender 2018 luke 5: Domaine de Severin VO 40 %»

2018-12-05 21:40 Julekalender 2018 luke 5

Nese: Eik, metallisk, litt sot, mørk sjokolade. Med litt vann dukker plommesyltetøy, nøtter og krydder opp. Smak: Eik og sot. Noe fruktig med vann, muligens tørkede tranebær. Etter hvert noe melkesjokolade. Bitter, treaktig ettersmak. Kommentar: Vel, jeg tror igjen på fatstyrke og sherryfat. Spesyside noe sted. Litt oppi åra tror jeg den er også. Det … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 5»

2018-12-04 21:42 Romjulekalender 2018 luke 3 og 4

Luke 3: New Grove Rum Old Tradition 8 år 40 % Nese: Ved av gran, og litt granbar. Noe krydder, muligens korianderfrø. Smak: Granved og granbar. Kirsebær på ettersmaken. Kommentar: Det blir litt mye flis. Ikke udrikkelig, men ingen høydare. Ron de El Salvador Cihuatán Solera 8 40 % Nese: Vaniljesaus. Og rips. Klassisk dessert. … Fortsett å lese «Romjulekalender 2018 luke 3 og 4»

2018-12-04 20:58 Julekalender 2018 luke 4

Nese: Appelsinmarmelade, toffee, kandisert ananas. Gummi og eukalyptus med vann. Smak: Tørket aprikos, eik, hint av svidd gummi. Mer tydelig gummipreg med vann, og en viss bitterhet, men også noe frukt. Kommentar: Ok, igjen fatstyrke. Og eks-sherry. Siden jeg undervurderte alderen i går kan jeg jo øke med noen år i dag og si… 18? … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 4»

2018-12-03 21:48 Julekalender 2018 luke 3

Nese: Eik, appelsinmarmelade, litt bål. Med vann lukter det grankvist og kvae og nesten litt medisinalsk. Langt bak er det noe frukt også. Smak: Eik, appelsinmarmelade, kvae. Grankvist (ikke granbar) med vann. Svisker, men uten sødme. Kommentar: Dette må da også være fatstyrke? Sånn rent umiddelbart går tankene mine i retning Highland Park, men det … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 3»

2018-12-02 21:59 Romjulekalender 2018 luke 2: Whisper 40 %

Nese: Sitrus og honning. Smak: Litt anonym, og det som er av smak gir meg assosiasjoner som trelakk, som ikke nødvendigvis er noe jeg vil drikke. Kommentar: Ingen vinner.

2018-12-02 21:43 Julekalender 2018 luke 2

Nese: Aprikossyltetøy, honning, urter. Fortsatt mye honning med vann, men i tillegg marsipan. Smak: Honning, lyng, urter. Vann demper honningen noe og fremhever plantene og legger til et snev av karve. Kommentar: I overkant mye honning for meg, men den ble bedre – faktisk god – med vann. Men hva kan det være? Tja. Fatstyrke, … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 2»

2018-12-01 21:20 Romjulekalender 2018 luke 1: Dictador 20 år 40 %

Nese: Ingen tvil om at dette er rom, i alle fall. Søtt og krydret. Rosiner og nellik. Smak: Rosiner, mye sødme, krydder som jeg har problemer med å sette fingeren på hva er, men jeg lander på nellik. Kommentar: En rom helt etter min smak. Bra start på kalenderen, dette.

2018-12-01 20:43 Julekalender 2018 luke 1

Nese: Malt, pærer og pæreis. Smak: Mest sprit uten vann, litt malt, hint av vanilje og pæreisen fra nesa. Vann henter fram en litt ubehagelig note som jeg gjetter at skyldes at whiskyen er relativt ung. Kommentar: Litt vel enkel, det er i grunnen mye sprit og lite annet. Tankene går i retning Lowland, men … Fortsett å lese «Julekalender 2018 luke 1»

2018-11-30 17:59 Rom, rom, rom

Luke 21: A. H. Riise 1888 Copenhagen Gold Medal Rum 40 % Nese: Mye sødme, en del sitrus (mest mot appelsin), aprikossyltetøy. Smak: Søtt aprikossyltetøy med litt preg av eik. Kommentar: Det er jo ikke vondt, akkurat, men det smaker nesten mer som aprikoslikør enn som rom. Luke 17: Bodegas Willams & Humbert Dos Maderas … Fortsett å lese «Rom, rom, rom»

2018-11-29 20:05 Juleøl 2018, butikkøl del 1

Juleøl MÅ ikke være polstyrke, eller? Jo, det må det jo egentlig. Men av og til er det ok med litt mindre alkohol, og da kan det være greit å finne noe som alikevel smaker både godt og jul, synes jeg. I dag starter vi like gjerne med en alkoholfri øl, og så fortsetter vi … Fortsett å lese «Juleøl 2018, butikkøl del 1»

2018-11-21 21:32 Pub-til-pub: Stavanger

Jeg var egentlig i Stavanger for å være med på bokbloggertreff og kanskje få med meg noe fra Kapittel, men kunne ikke la sjansen gå fra meg til å sjekke ut noen av Stavangers ølbuler. Noen sammenhengende pubcrawl ble det ikke tid til, så denne runden ble foretatt stykkevis og delt i løpet av en … Fortsett å lese «Pub-til-pub: Stavanger»

Personvern: Fortsetter du på denne siden, godtar du bruk av cookies, og at vi samler nødvendig informasjon om deg, dine preferanser, og besøket ditt her. Les mer. Det er greit.