Personligutvikling

Tid Innlegg
2019-03-28 20:49 Er du motivert eller umotivert – i forhold til målet ditt?

Hjernen vår har to typer moduser, den kan være i. Det er “toward-modus” (som er at den ønsker seg noe), og det er “away-modus” (som er at den søker seg bort fra noe). Når det er noe hjernen din ikke ser på som nødvendig, i forhold til “behovene” som styrer dens adferd, har den en … Continue reading "Er du motivert eller umotivert – i forhold til målet ditt?"

2019-03-26 16:54 Hvordan få følelsene, til å ville det samme som deg?

Når din bevisste vilje (din pre frontal cortex) og dine følelser (ditt limbiske system), har samme mål og planer, vil det være enorme ressurser tilgjengelig for deg.   Det er ofte vanskelig å få gjort det du vet du burde gjøre. Som å skrive et blogg-innlegg, rydde huset, lese i Bibelen eller gå på trening … Continue reading "Hvordan få følelsene, til å ville det samme som deg?"

2019-03-18 23:14 HVORFOR LIKER VI MUSIKK?

Hva er det som gjør at du liker en sang den ene dagen, men ikke den neste? Hva er det som gjør du blir lei av en sang? Og hvorfor er ny musikk så kjedelig?   Musikk gir glede, fordi hjernen kan se framover, og finne ut hva som kommer etterpå. Hver riktige spådom hjernen … Continue reading "HVORFOR LIKER VI MUSIKK?"

2019-03-13 00:04 DERFOR BLIR IKKE LOTTO-MILLIONÆRER EVIG LYKKELIGE

Jeg kom over en ape-studie i en av bøkene jeg jobber med. Og den hadde en god forklaring på hvorfor vi mennesker ikke er glade og lykkelige, selv om livet egentlig er supert. Denne studien viser også problemet til dem som vinner store tippe-premier.     Et par forskere utførte en studie av noen aper … Continue reading "DERFOR BLIR IKKE LOTTO-MILLIONÆRER EVIG LYKKELIGE"

2019-03-11 00:19 PROBLEMLØSNING SETT FRA HJERNENS PERSPEKTIV

Når man møter på et problem, forsøker vi som regel å løse det ved å bruke strategier som fungerte på et tidligere problem. Dette fungerer kun dersom problemet er omtrent det samme som det du har løst før. Men nå for tiden forandrer mye seg på kort tid, og møter derfor ofte på nye problemer, … Continue reading "PROBLEMLØSNING SETT FRA HJERNENS PERSPEKTIV"

2019-03-04 23:41 TO MÅTER Å TENKE PÅ. KAN DU DEM BEGGE?

I dag tar jeg for meg de to tankenettverkene vi har. Er man oppmerksom på at vi har to forskjellige, kan du bare skifte fokus, dersom du merker at tankene du har nå, er negativ for deg.      “DEFAULT NETWORK”  Dette er den vanligste måten å tenke på. Jeg synes egentlig at det er greit … Continue reading "TO MÅTER Å TENKE PÅ. KAN DU DEM BEGGE?"

2019-03-01 12:09 HJERNEN OG “TEATER-KONSEPTET” DEL 2 – Ting man kan gjøre på scenen

Den andre artikkelen i “TEATER-KONSEPTET”, handler om hvilke oppgaver man kan utføre på scenen. Men for at du som ny leser skal forstå noe av det jeg skriver, vil jeg raskt gå gjennom konseptet:     Vi mennesker har en hjerne, som kan sammenlignes med et teater. Vi har en “SCENE”, som er hoved-området i … Continue reading "HJERNEN OG “TEATER-KONSEPTET” DEL 2 – Ting man kan gjøre på scenen"

2019-02-27 00:02 DET LIMBISKE SYSTEM

Menneskers følelser er kompliserte greier. Og det er mange områder av hjernen som er involvert i dette. Følelser er hovedsaklig styrt av det limbiske system. Det limbiske system sporer eller måler “opplevelsen” du mottar fra dine tanker, objekter/ting, mennesker og hendelser. Det limbiske system bestemmer/styrer hva du føler om verden, fra øyeblikk til øyeblikk. Det … Continue reading "DET LIMBISKE SYSTEM"

2019-02-22 01:09 NY ARTIKKELSERIE OM HJERNEN: TEATER-TEORIEN

Hører på en lydbok nå, som omhandler hjernen vår. Ganske avanserte greier, sånne bøker. Jeg fant ut at jeg ville forsøke å forklare konseptet boken handler om. Den sammenligner hjernen med et teater. Jeg tenkte å lage en artikkelserie: TEATER-KONSEPTET. Så da starter jeg forsiktig. Håper du liker og forstår greien.     Tenk deg … Continue reading "NY ARTIKKELSERIE OM HJERNEN: TEATER-TEORIEN"

2019-02-15 11:43 SLIK BLIR DU MER KREATIV

Innsikt og løsninger kommer ofte ut av intet. Og gjerne på de minst ventede tidspunkt. Finnes det en logisk forklaring? Er det mulig å øke sannsynligheten for å løse et “uløselig” problem? Som for eksempel å skrive et blogg-innlegg?     En forsker fra Chicago, ved navn Steinar Olsen, har funnet ut at når man … Continue reading "SLIK BLIR DU MER KREATIV"

2019-02-13 08:53 Er du fornøyd med situasjonen du befinner deg i?

Vår sosiale status og posisjon, forandrer seg hele tiden. Av og til blir vi oversett og nesten usynliggjort. Det neste øyeblikket kan det være du som er midtpunktet, blir vist tillit og lederansvar. Er du god til å finne fordeler med situasjonene du befinner deg i? Fokuserer du på å lete etter godene i enhver … Continue reading "Er du fornøyd med situasjonen du befinner deg i?"

2019-02-10 23:47 Vi styres alle, av status – du også

Det er lett å si om seg selv: “Jeg bryr meg ikke om status. Sånt er ikke viktig for meg.”  Kanskje bryr du deg ikke om spesifikke status-områder som, de nyeste elektroniske dingsene, den nyeste mobilen, eller merkeklær. Men hjernen din vil alltid sammenligne deg med andre – for å finne ut om du har … Continue reading "Vi styres alle, av status – du også"

2019-02-08 00:30 Dopamin, Endorfin, Oxytocin og Serotonin

Jeg skrev for noen dager siden, en artikkel som handlet om våre fire lykkestoff. Jeg ser at denne artikkelen ble litt lang og omfattende. Av den grunn, lager jeg idag en forenklet utgave av denne.   Dopamin produserer gleden av å finne ting som møter dine behov. Når hjernen din finner ut at det er … Continue reading "Dopamin, Endorfin, Oxytocin og Serotonin"

2019-02-05 23:53 LITT OM HJERNENS EGNE LYKKESTOFFER

Jeg kom for en stund tilbake, over en lydbok som tok for seg hjernens 4 viktigste lykkestoff. Du har kanskje hørt om dem. Dopamin, endorfin, oxytocin og serotonin. Disse stoffene kan få deg i bedre humør, forebygge depresjon og hjelpe deg til å bli en mer produktiv og suksessfull person.      DOPAMIN Dopamin er … Continue reading "LITT OM HJERNENS EGNE LYKKESTOFFER"

2019-02-03 23:37 Hva er likheten mellom motivasjon og sjefen din?

Tenk deg motivasjon som LØNN. Når sjefen din gir deg ekstra mye penger blir du motivert og glad. Men når sjefen din er gniten, og holder penger tilbake, er det liten grunn til jubel og motivasjon.  Penger i denne settingen, er “DOPAMIN”. Sjefen i denne artikkelen er “HJERNEN DIN”. Dopamin er hjernens egen-produserte lykkestoff. Når … Continue reading "Hva er likheten mellom motivasjon og sjefen din?"

2019-02-01 13:41 Hjernen kan sammenlignes med en hage

Tenk deg hjernen din som en hage. Jo mer du kan om hagestell og jo mer innsats du legger ned for holde den i orden – jo finere blir den, og jo bedre trives plantene dine.   Når du ikke bryr deg med å lære om, og setter deg inn i, hvordan hjernen fungerer – … Continue reading "Hjernen kan sammenlignes med en hage"

2019-01-06 23:39 10 TING SOM VIL FORBEDRE HUKOMMELSEN

Det har vært mye forskning på hjernen og hukommelse de siste 10 årene. Her er noen tips til hvordan du kan få hjernen din til å fungere bedre, slik at du er klar for det nye året og de utfordringene du møter på. Artikkelen er basert på kunnskap hentet fra Jim Kwik. Du kan finne … Continue reading "10 TING SOM VIL FORBEDRE HUKOMMELSEN"

2019-01-04 01:31 HAR DU ET NYTTÅRSFORSETT?

Du er ikke nødt å ha startet nyttårs-forsettet ditt enda. Ett mål, må ikke startes 1 januar. Det er mye viktigere å utarbeide en god plan, før du starter. Kanskje hadde du ikke et nyttårsforsett i tankene dine i år, men etter å ha lest dette innlegget kan det likevel hende at du ønsker å … Continue reading "HAR DU ET NYTTÅRSFORSETT?"

2018-12-30 19:26 HJERNEN VÅR SØKER ETTER SOSIAL STATUS

Dette er et prinsipp de færreste er klar over – og som skaper store unødvendige problemer for deg. Nemlig det at hjernen din, hele tiden,  søker etter sosial status og verdi.      Hjernen vår er alltid ute etter hvor den står i den sosiale settingen. Den forsøker hele tiden å rangere hvor du står, … Continue reading "HJERNEN VÅR SØKER ETTER SOSIAL STATUS"

2018-12-17 22:09 DERFOR BLIR DU MOTIVERT/IKKE MOTIVERT

“Hvorfor er jeg så lat?” Slik tenker du kanskje av og til. “Jeg burde vært mye bedre til å studere, trene, spise sunnere, rydde osv”. “Jeg burde hatt mye bedre vaner.” Jeg burde ditt og burde datt. Men du stiller feil spørsmål. Spør deg heller: «Hvorfor gjøre noe i det hele tatt?»  Det kan være … Continue reading "DERFOR BLIR DU MOTIVERT/IKKE MOTIVERT"

2018-12-13 00:07 IKKE HELT SOM PLANLAGT

Etter noen tilbakeslag, har jeg besluttet å ikke fullføre julekalenderen min. Men det vil ikke si at bloggen avsluttes. Men siden blogg.no har lagt om til ny plattform, er jeg ikke i stand til å få de resultatene jeg ønsket med prosjektet mitt, og istedenfor å poste et halvgodt innlegg hver dag, avventer jeg med … Continue reading "IKKE HELT SOM PLANLAGT"

2018-12-10 00:11 SLIK BLIR DU EN BEDRE STUDENT

Denne artikkelen er til alle, ikke bare de som studerer. Om du går på grunnskolen, universitetet eller om du har begynt i arbeidslivet. Vi er studenter hele livet. Man bør aldri slutte å lære. For min egen del begynte jeg å "studere" lenge etter at jeg hadde fått meg fast jobb. <br …

2018-12-09 00:28 ET OBJEKT I RO - VIL FORBLI I RO, MED MINDRE...

Det er 20 oktober når jeg skriver dette innlegget. Jeg hadde tenkt å droppe skrivingen i dag, fordi jeg (heller ikke i dag) fikk det til. Jeg har hatt noen slike dager helt uten motivasjon nå. En skikkelig stillstand. Hver kveld når jeg tenker på å skrive, forteller en stemme i hodet mitt, at jeg ik…

2018-12-08 00:12 NÅR LIVET ER VANSKELIG

I dag manglet jeg motivasjon for å skrive. I tillegg har jeg nettopp vært syk. Jeg kunne enkelt funnet en brukbar unnskyldning så jeg slapp å skrive dette innlegget i dag. Men nettopp derfor var det at jeg bestemte meg. Jeg skal skrive likevel. Ikke fordi det er enkelt, men fordi det er når livet er…

2018-12-07 00:03 SPØRSMÅLENE DU STILLER DEG SELV - AVGJØR HVILKE LIV DU FÅR

I dagen luke tenkte jeg å dele noe som kan forandre måten du snakker til deg selv. Visste du at du hele tiden stiller deg selv spørsmål? Det er hvordan du stiller disse spørsmålene, som avgjør kvaliteten på svar du får. Og det er kvaliteten på dine svar som styrer hvordan kroppen din oppfører seg. S…

2018-12-06 00:07 SLIK BETALER DU NED LÅNENE DINE RASKERE

Her er en metode som kan hjelpe deg å gjøre tilbakebetalingene dine litt lettere. Dersom man kan gjøre daglige rutineoppgaver om til konkurranser eller lek, blir hverdagen morsommere og mer overkommelig. Men å betale ned mye gjeld, kan da ikke bli morsomt? Det er nok sant. Men denne metoden kan muli…

2018-12-05 00:00 TING DU BØR VITE OM - FOR Å LAGE VANER SOM VARER

De siste 6 månedene har jeg jobbet mye med vaner. Det finnes mye forskjellig om dette temaet på nettet. Men ikke alt fungerer i praksis. De fleste har nok forsøkt å starte nye vaner, som de ikke klarte å holde over tid. Ofte varer slike vaner bare i uker, kanskje til og med dager. Og da er det lett …

2018-12-04 00:06 ET LITE TANKE-EKSPERIMENT

Hva er det som får noen mennesker til å oppnå alt de ønsker i livet, mens andre må leve på smulene som er til overs? Et meget vanskelig og relevant spørsmål ikke sant? Jeg tror det har noe med at noen vet hva de er ute etter, og har en virkelig grunn for å oppnå det. Andre går gjennom livet uten å v…

2018-12-03 00:20 WALK THE TALK

Jeg kom over en historie i en lydbok. Jeg synes den fortalte et viktig poeng. Skal vi snakke med troverdighet, bør vi også leve ut rådene vi gir til andre. Det er bare slik vi kan hjelpe noen til forandring. Du får så mer dybde bak ordene dine, når du faktisk forteller om virkeligheten din, og ikke …

2018-12-02 00:34 HISTORIEN OM LANDSBY-FISKEREN

 En turist med en stilig dress, merke-solbriller og en dyr klokke, går gjennom en liten kystlandsby. Han går forbi en liten båt, hvor det satt en fisker å sløyde fangsten sin. Turisten var imponert over kvaliteten på fisken mannen hadde fanget, og spurte hvor lang tid han brukte for å fiske dem…

2018-11-30 22:53 SLIK NÅR DU MÅLET DITT

Nå har jeg satt meg et mål. Jeg skal forsøke å skrive en julekalender. Det er i skrivende stund begynnelsen av oktober, altså ca to måneder til 1 desember. Dette er første artikkel jeg skriver. Tenkte at dette var en fin plass å begynne. Da kan denne artikkelen følge meg gjennom mitt eget prosjekt. …

2018-09-18 00:06 HEMMELIGHETEN FOR Å LAGE NYE VANER

Her er noen enkle tips som kan hjelpe deg å holde den nye vanen din gående over lengre tid. Det som ofte er problemer med å starte med gode vaner er jo at du jobber mot deg selv. Det er hjernen og underbevisstheten vår som styrer det vi gjør mesteparten av tiden - så hvorfor ikke samarbeide litt med…

2018-08-27 02:01 DET ER TANKENE DINE SOM SKAPER PROBLEMER FOR DEG

Har du lærevansker eller problemer med å huske ting? Sliter du med å snakke med andre mennesker? Har du problemer med nervene når du skal prestere? Har du masse negative tanker i hodet? Dersom noe av dette gjelder deg, da burde du lese om dette konseptet. <br …

2018-08-13 01:13 TANKE-SKALAEN - konseptet som kan forandre livet ditt

De siste 14 dagene har jeg jobbet med noe jeg kaller "TANKE-SKALAEN". Jo mer jeg har jobbet med konseptet, jo mer finner jeg ut at det fungerer for meg. Alle tanker du har i løpet av en dag, kan settes inn i denne tanke-skalaen.  Hver gang du o…

2018-08-01 00:52 TANKE-SKALAEN

Har du kontroll over hvor hardt du tenker? Lever du i stress? Og kjeder du deg ofte? Har du hatt prestasjonsangst før? Skulle du ønske du kunne redusere slike hendelser? Da vil du kanskje like denne artikkelen.  BUNNEN AV SKALAENS…

2018-07-25 00:39 ER DU LAT? ELLER SER DU BARE IKKE MENINGEN?

Jeg synes det er et stort problem at folk ikke forstår forskjellen mellom å være "giddaløs" og å være "lat". Folk forteller deg at du er lat, fordi DU ikke gidder å gjøre akkurat det DEN ANDRE mener at du skal gjøre. Dette er helt meningsløst i mine øyne.<br /…

2018-07-17 00:58 SLIK STARTER DU EN VANE

Er du også lei av å starte nye vaner, som du ikke klarer å holde? Om det gjelder trening, studier, holde det rent rundt deg - eller andre prosjekter, så er kanskje dette innlegget ment for deg...  Jeg har skrevet noen artikler om dette temaet, den siste må…

2018-07-11 00:05 Hjernen din krever mening

Hjernen vår er meningssøkende. Den hater å gjøre ting, den ikke anser som meningsfulle. Dette vil vi merke gjennom hvor motiverte vi er til å gjøre ting. Når hjernen din anser det du holder på med, som meningsfullt, gir den deg lyst til å utføre aktiviteten. Men når hjernen din…

2018-07-08 23:56 HVORDAN LAGE VANER - PÅ HJERNENS PREMISSER

Hva hadde vel ikke vært bedre, enn å starte høsten med mer tro, håp og glede over ditt nye og attraktive liv? Det er hjernen vår som oftest er problemet, når vi ønsker å skape en ny vane. De siste to ukene har akkurat dette temaet vært i fokuset mitt, og i tillegg til a…

2018-07-06 14:59 Sliter du med å komme igang med ting?

Jeg misliker å lese bøker, men jeg vet hvor nyttig det er for meg. Det er de langsiktige tankene om hvordan livet mitt kommer til å bli om 5, 10 eller 20 år, som holder meg motivert. Ikke de kortsiktige tankene som det er så lett å fokusere på. Livsendringer må ses på, langt fram i tid. Da…

2018-06-26 23:40 Ting må ofte bli verre - før de blir bedre

Er du lei av at livet ditt aldri ser ut til å bli bedre? At du aldri ser ut til å få et godt liv? Problemet er sannsynligvis, at du ikke synes det er verdens undergang at livet ditt fortsetter i samme spor. Noe i deg mener at du fortsatt kan leve på samme måten en en stund til. T…

2018-06-25 00:42 Drømmejobben - Har du funnet din?

I følge forskning er det visse behov som må innfris, for at du skal finne glede i jobben din. Du ramler ikke bare over drømmejobben. Men du kan skape bedre rammer for å trives i den jobben du allerede har.  INDRE DRIV…

2018-06-18 00:17 Hvorfor er vanlige hverdager så utrolig slitsomme?

Har du også problemer med å håndtere alle oppgavene som burde gjøres i løpet av dagen? Jeg har ofte lurt på hvorfor enkle ting, tar så lang tid, og føles så uoverkommelig ut, sent på kvelden. Men her om dagen kom jeg over en god forklaring på problemet.  …

2018-06-01 01:44 Isfjellet - din personlighet

Vi kan tenke oss hjernen vår som et isfjell. Det som er over overflaten er livet ditt slik det er blitt. Det er tankene dine og oppførselen og vanene dine. Men dette blir påvirket av det som ligger under overflaten. Faktisk er det nesten umulig å forandre på livet sitt, uten å først f…

2018-05-28 00:54 BØKER SKAPER FRAMGANG MER ENN NOE ANNET

Jeg vil med dette innlegget starte en ny gruppe på Facebook, hvor målet er å inspirere folk til å lese mer.Målet mitt er å legge press på meg selv og samtidig motivere andre til å lese flere bøker. Om du synes at dette høres interessant ut, da er det bare å trykke liker …

2018-05-14 01:15 Slik får du gjort aktivitetene du hater å gjøre

Jeg har funnet en metode som gjør det lettere å utføre oppgaver jeg gruer meg til å gjøre. Jeg gir hver oppgave poeng. De oppgavene jeg liker minst, gir meg mest poeng, slik at jeg skal bli motivert til å gjøre dem. På denne måten kan du styre slik ar du får gjort mer av det du sliter med å gjøre, s…

Personvern: Fortsetter du på denne siden, godtar du bruk av cookies, og at vi samler nødvendig informasjon om deg, dine preferanser, og besøket ditt her. Les mer. Det er greit.