Bentes kjøkken - hverdagsmat fra bunnen.

Tid Innlegg
2020-02-23 21:33 Vårstemning – påskeliljer og urter.

Follow my blog with Bloglovin 0 kommentarer

2020-02-23 16:15 Fastelavnsboller og annet snæks.

Follow my blog with Bloglovin Gjærbakst er hyggelig og en takknemlig deig å jobbe med. Blir alltid godt og vellykket. For å spare inn litt tid tok jeg snarveien ved å velge ferdig bolledeigblanding fra butikken. Da er det lettvint å lage en klippekrans, eller bake boller eller lage noe annet godt av gjærdeigen. Her … Continue reading "Fastelavnsboller og annet snæks."

2019-12-18 06:53 Sjokoladeboller – romboller – havregrynsboller.

250 gr smør eller margarin 2 dl sukker 7,5 dl havregryn 3-4 ss kakao 2 ts vaniljesukker 2-3 romessensdråper litt kaffe eller melk kokosmasse Alt røres sammen til en glatt masse og kulene rulles og trilles i kokosmasse. Til en forandring kan du tilsette peppermynteessens og rulle kulene i polkagrisstrøssel. Eller tilsette appelsinessens … Continue reading "Sjokoladeboller – romboller – havregrynsboller."

2019-12-12 12:37 Lumumba med rom – Varm sjokolade med rom – Julemarkedsstemning.

Som et alternativ til gløgg og glühwine anbefales denne. Varm sjokolade med cognac eller rom. Og for oss som ønsker minst mulig sukker og kalorier, er denne posen helt utmerket. Kok opp vann i en vannkoker. Hell kokende vann og tilsett pulveret fra posen i et stort krus, og rør godt sammen, til alt … Continue reading "Lumumba med rom – Varm sjokolade med rom – Julemarkedsstemning."

2019-12-11 16:22 Kokosmakroner – Verdens beste – smelter på tunga.

Kokosmakroner må vi ha til jul. Disse bakes tidlig hvert år, og spises ferske, så bakes det nye til jul, hvis det blir tomt. Det er viktig å kose seg litt i adventstiden også. De er raske og enkle å lage, trenger få ingredienser, og de kan lett lages sukkerfrie for de som ønsker det. … Continue reading "Kokosmakroner – Verdens beste – smelter på tunga."

2019-12-10 18:34 Julebrød

Julebrød må man ha til jul. Det er godt både på lunsjbordet og på kakebordet. Jeg lager enkle brød uten rosienr eller sukat, det blir bare plukket ut allikevel. Dette brødet passer godt med bare smør, eller ost og julens gode kjøttpålegg. Sylte og rull er godt på dette brødet. Men klassikeren er jo … Continue reading "Julebrød"

2019-12-08 11:54 Dansk rugbrød.

Dansk rugbrød er ikke så vanskelig å lage selv og du trenger ikke surdeig for å få et godt resultat. Her fylles formene godt opp slik at jeg får høye og fine brød.   Oppskrift finner du her: https://benteshverdagsmatfrabunnen.blogg.no/1476637751_hjemmebakt_dansk_rugb.html   Brødene stekes til de er godt brune og gjennomstekte. Jeg bruker å helle … Continue reading "Dansk rugbrød."

2019-12-03 17:29 Havreflarn

En av julens favoritter er havreflarn. De er gode i seg selv, og de gode sammen med is og krem og andre av julens desserter. Krumkaker og havreflarn passer alltid til jul. 1 egg 125 gr sukker 1 ts bakepulver 75 gr margarin/smør 100 gr havregryn (små, lettkokte) Pisk egg og sukker til en fluffy … Continue reading "Havreflarn"

2019-12-01 17:45 Ovnsbakte beter – rødbeter – gulbeter og polkabeter.

Herlige, ferske råvarer direkte fra bonden på REKO-ringen. Kjøper ofte masse beter, og disse går som regel rett i ovnen og blir tilbehør til kjøtt og kylling. Rødbetene brukes også i juiceren, gjerne sammen med ingefær, for å få en vitaminboost på morgenen. Men her er det rett inn i ovnen og skal bli tilbehør … Continue reading "Ovnsbakte beter – rødbeter – gulbeter og polkabeter."

2019-11-30 09:17 Hjemmelagde medisterkaker.

Reklame | Medisterkaker er obligatorisk til jul hos oss, og de beste lager du selv. Det er veldig rakst og enkelt, hvis du bruker stekeovnen. Lite søl blir det også. Jeg kjøpte inn masse medisterdeig, for det er greit å lage opp manga kaker når du først er i gang. Så er det bare å … Continue reading "Hjemmelagde medisterkaker."

2019-11-29 15:08 Kolakaker

Mine beste kolakaker, som vi har bakt i generasjoner. God og velutprøvd oppskrift.   Kolakaker 200 g sukker  200 g mykt smør 1 ss sirup 1 ts natron 2 ts vaniljesukker 300 g hvetemel   Mykt smør og sukker røres hvitt. Deretter tilsettes sirup og det tørre.   Deigen kan hvile i kjøleskapet, eller rulles … Continue reading "Kolakaker"

2019-11-28 15:20 Juleforberedelser – baking og steking – og litt vasking – må til.

Plutselig slo det meg at forrige helg var siste helgen før juleferien at jeg var hjemme. På grunn av reiser er jeg borte de tre neste helgene, og da var det bare å hive seg rundt. Det som nå gjennstår er litt gaver, lage sild og leverpostei, men det er jo overkommelig. Gaver satser jeg … Continue reading "Juleforberedelser – baking og steking – og litt vasking – må til."

2019-11-25 15:11 Ballbuffet – gode minner.

Gode sommerminner trekkes frem nå i høstmørket. Minner fra en vakker og solrik dag i sommer. Dette er godt dere.   Her fikk vi servert baillbuffe på Cafe Dan i Surnadal. En god variasjon av blandaball, løkball og sildball. Med kokte poteter, kolrot, gulrot og en tjukk og god hvitsaus. Dette toppes med godt … Continue reading "Ballbuffet – gode minner."

2019-11-23 16:23 Chicken Korma med ris og Nanbrød.

Invitert på deilig kylling i kveld. Oppskrift finner du her. BON APETITT! 0 kommentarer

2019-11-22 16:58 Taco-kveld

Hygge og kos er viktig også i høstmørket. En lun og smaksrik taco-aften slår aldri feil. Hakk opp alt som dere liker av grønnsaker, server med taco-lefser og skjell. Kjøttdeig stekes og krydres godt. Oppskrift på tacokrydder finner du her. Med chili-bønner og hjemmelaget guacamole blir dette en festkveld med gode smaker. Og hvorfor ikke … Continue reading "Taco-kveld"

2019-11-20 14:25 Suppe – grønnsakssuppe med kjøttboller.

Grønnsaksuppe. En fin måte å få tømt grønnsaksskuffen i kjøleskapet på. Snitt opp det du har og kok opp i en god kraft eller buljong. Her har jeg brukt brokkoli, hodekål, gulrot, purre og løk. Og en litt sliten gul paprika, gjorde seg godt sammen med resten. Som kjøttboller fant jeg en ferdig … Continue reading "Suppe – grønnsakssuppe med kjøttboller."

2019-11-17 19:00 JULESNAPS – med ingefær og sitrus.

Nå er det på tide å få julesnapsen på glass. Vask noen klementiner godt og skrell dem. Hakk opp sammen med ingefær.   Alt  has på et Norgesglass eller lignende. Hell på nøytral sprit til alt dekkes.   Sett på lokk og stikk slik at det blir helt tett. La stå i en til to … Continue reading "JULESNAPS – med ingefær og sitrus."

2019-11-17 14:48 Laks med brokkolitopper, pasta med pesto og sandefjordssmør.

Stek laksefiletene i smør i stekepanna eller inn i ovnen til de er gjennomstekte. 10-15 minutter maks. Pasta kokes i 7-8 minutter i lettsaltet vann. Hell over pesto og rør sammen. Oppskrift på hjemmelaget pesto finner du her.  Serveres med sandefjordsmør. Denne er oppvarmet ferdig saus, som er lettvint å ty til i hverdagen. Sammen … Continue reading "Laks med brokkolitopper, pasta med pesto og sandefjordssmør."

2019-11-15 14:05 Chicken Korma

Restefest. Man spiser jo opp restene, men prøver å lage nye retter utav det, slik at det ikke føles som om man spiser rester. Her hadde jeg tre ferdigstekte kyllingfileter, ris og saus fra helgas svinefilet med ingefær og ananas. Jeg hadde også endel ferske urter og en pose med valnøtter. Gikk på butikken … Continue reading "Chicken Korma"

2019-11-13 17:38 Indrefilet av svin – med fersken, ingefær og ananas.

I helga hadde vi polsk aften. Ei polsk venninne kom på besøk og lagde mat til oss. Dette smakte usedvanlig godt, fileten ble veldig saftig. En god og litt anderledes oppskrift på svinefilet. Med masse gode smaker. Og for oss som er særdeles glad i ingefær, var det bare å pøse på. Litt sterkt, … Continue reading "Indrefilet av svin – med fersken, ingefær og ananas."

2019-11-11 14:59 Oslotur med reker, krabbe og hvitvin

Skalldyrbuffet  er aldri feil. Reker og krabbe hører liksom sommeren, men det til stemmer jo ikke. Rekene er best når de fanges i kaldt vann, dvs at de er på sitt beste på vinteren.   Her fikk vi de deiligste, største rekene.   Osloturens høydepunkt var forestilling på Centralteatret med Odd-Magnus Williamson. Teaterstykket «What … Continue reading "Oslotur med reker, krabbe og hvitvin"

2019-11-10 17:40 Muffins – med vaniljekrem – og sjokoladeglasur.

En stor favoritt hos oss er muffins, med vaniljekrem og sjokoladeglasur. Disse er jo rimelig lettvinte å lage, fordi jeg kjøper vaniljekremen ferdig. Muffinsrøre: 100 g smør100 g sukker100 g hvetemel1 ts bakepulver2 egg 1 ts kakao1 ts vaniljesukker Fyll: Piano vaniljekrem   Smelt smøret. Alt røres sammen i en bakebolle. Bland i smøret, bakepulver … Continue reading "Muffins – med vaniljekrem – og sjokoladeglasur."

2019-11-09 17:40 Kosekveld med ost.

Ovnsbakt Mont d’or med oppskåret surdeigsbrød. Skal du bake den i ovnen, så er den praktisk, fordi du bare setter hele greie i ovnen i 25 minutter på 180 grader. Brødbitene dyppes ganske enkelt i den varme, flytende osten. Det enkle er ofte det beste. NAM!!!   #Ovnsbaktost #brie #smeltet #OST #Brødkrutonger #brød #surdeigsbrød … Continue reading "Kosekveld med ost."

2019-11-06 17:48 Pizza

PIZZA er godt. Og pizza er jo opprinnelig restemat og i disse tider, hvor vi er mer bevist på matsvinn, så er pizza en god måte å bruke opp rester på. Du kan nesten tømme kjøleskapet og bruke det meste som pizzatopping. Her er det en ganske enkel pizza med tomatsaus, ost, kyllingboller og oppskåret … Continue reading "Pizza"

2019-11-03 13:21 Rabarbra – smaken av sommer – Syltetøy, grøt eller pai.

Rabarbraen høste inn og kuttes i mindre biter, skylles godt og has i en ildfast form. Den kan godt fryses når den er hakket opp. Så kan du lage deilig pai med smaken av sommer, midt i den mørkeste tiden.   Strø over litt sukkerfritt strøsukker, evt også litt kanel hvis alle liker det. … Continue reading "Rabarbra – smaken av sommer – Syltetøy, grøt eller pai."

2019-11-02 17:28 ELGHAKK – eller oksehakk – Norsk tradisjonsmat på sitt beste.

1 kg hakket kjøtt 1 løk 1 purre 5-6 poteter 3-4 gulrøtter 6-8 dl buljong/kraft 2-3 laurbærblader 1 kvist timian 5 einebær Salt/sort pepper   Hakk løk. Skrell potet og gulrot. Deles i terninger, ca 1 x 1 cm. Ha alt i en stor gryte og hell over buljong eller kraft til det dekker. Ha … Continue reading "ELGHAKK – eller oksehakk – Norsk tradisjonsmat på sitt beste."

2019-11-01 18:55 Kraftkoking.

Jeg kjøper med meg en pose eller to med frosne kyllingføtter fra Sverige, når jeg er der på Harry-handel. Kraft på skråg og kyllingføtter er billig og styrkende mat. Jeg bruker krafta i supper, men jeg bruker også bare å drikke bulliongen i en kopp. Dette er ren kollagen, som får virke fra innsiden. Helt … Continue reading "Kraftkoking."

2019-10-30 17:17 Spaghettigresskar – lekkert og sunt tilbehør til middagsmaten.

Del gresskaret i to på tvers og legg det inn i ovnen. Stekes på 180 grader i 40-50 minutter, til gresskarkjøttet er gjennomstekt og mørt. Tas ut av ovnen, la det ligge litt for det er veldig varmt. Når det ikke er varmere enn at du klarer å holde i det, begynn å … Continue reading "Spaghettigresskar – lekkert og sunt tilbehør til middagsmaten."

2019-10-29 14:32 Omelett – egg og skinke – det enkle er ofte det beste.

Lettvint og rask lunsj eller middag. Egg og skinke, mer trengs ikke. 4 egg 100-150 gr kokt skinkepålegg 1/2 slangeagurk   1/2 rød paprika salt og pepper urter Smør/olje til steking Smelt smør/varm olje i varm stekepanne, hakk opp skinkepålegg, knekke eggene i en beholder og tilsett litt vann, pisk sammen eggene. Ha skinke i … Continue reading "Omelett – egg og skinke – det enkle er ofte det beste."

2019-10-27 14:36 Hjemmebakte grovbrød.

Å bake brød er koselig og nybakt brød smaker godt. Greit å vite hva brødene inneholder. Og det er ganske lettvint. Jeg bruker en standard oppskrift som aldri slår feil. Basisoppskrift: 1 kg mel/frø 6 dl vann/melk 1 pk gjær 2 ts salt 1 ss olje   Dette er basisoppskriften. Jeg tar det jeg har … Continue reading "Hjemmebakte grovbrød."

2019-10-27 11:11 Cowboy-lunsj for cowboys og cowgirls.

En kombinasjon av egg/omelett, sprøstekt bacon og tomatbønner slår aldri feil. Har man barna på overnatting, slår denne kombinasjonen alltid an. Sikringskost som varer helt til middag. Vel bekomme! 0 kommentarer

2019-10-26 12:36 Hjemmebakte knekkebrød – med ovnsbakt ørret eller salmalaks.

Dagens lunsj er rester av laks eller ørret oppå nybakte knekkebrød. Ovnsbakt ørret godt som restemat, både kald i en salat, eller som luksuspålegg på brød eller knekkebrød. Oppskrift på ovnsbakt ørret.   Jeg baker ofte disse knekkebrødene. Justerer litt etter hva jeg har i huset av frø og korn. eg bruker ofte å tilsette … Continue reading "Hjemmebakte knekkebrød – med ovnsbakt ørret eller salmalaks."

2019-10-25 16:44 Ovnsbakt salmalaks med grønt.

Prosjekt tøm fryseren er i full gang. Planen er at den skal være tom og rengjort til ca 1. desember. Da begynner baking og handling til jul.   Jeg reiser hver desember på juleshopping til en europeisk Julemarkedsby, i år blir det faktisk tre; København, Amsterdam og Brussel. Da må fryseren være tom slik … Continue reading "Ovnsbakt salmalaks med grønt."

2019-10-23 19:48 Høsttur til vakre Surnadal.

Årets høsttur til Surnadal inneholdt som vanlig en tur innom cafeen for litt god, lokal, hjemmelaget mat. Prøver å legge turen til tirdager, da er det ballbuffet på menyen, men det var ikke dårlig i dag heller. Elghakk er alltid godt. Med flatbrød og tyttebær.   Ser til min overraskelse denne lekre vaffelen i … Continue reading "Høsttur til vakre Surnadal."

2019-10-23 14:05 Pai – gratinert med falukorv og spinat.

Bunn 4 dl mel 2 ss kaldt vann 125 gram margarin For en grovere bunn bruker jeg 3 dl grovt mel og 1 dl fint hvetemel. Alt kjøres sammen til en glatt deig og formes smidig med hendene før den legges i plast til hvile kaldt en times tid. Trykk deigen ut i en … Continue reading "Pai – gratinert med falukorv og spinat."

2019-10-21 16:46 Chili con carne.

Prosjekt tømme fryser er igang igjen. Her får vi brukt opp litt hakket oksekjøtt. Det ble en chili con carne, med bønner Hell over bønner/erter og en boks med tomater, gjerne passata. Høster inn det meste av krydderutert før frosten kommer, så her ble det masse persille topping.     Vel bekomme! 0 kommentarer

2019-10-20 17:41 Krydderkake – skuffkake – med ostekrem. Helt uten egg. Kefir og natronkake.

Dette er en klassiker på vårt kakebord og det er det flere grunner til. Den er superrask å lage, blir alltid vellykket, og den er kjempegod. Den er uten egg, og den er med en hel liter kefir, noe som er smart for oss som ikke liker kefir til andre ting enn denne kaka, og … Continue reading "Krydderkake – skuffkake – med ostekrem. Helt uten egg. Kefir og natronkake."

2019-10-19 15:03 Klippekrans med sukker og kanelfyll.

En av klassikerne på kakebordet er gjærbakst. Denne klippekransen som er fylt med sukker og kanelblanding er alltid populær. Den er litt mettende, noe som er greit hvis det er lenge mellom middagen og kaffeserveringen, noe det sjelden er hos oss… Denne gangen tok jeg snarveien ved å velge ferdig bolledeigblanding fra butikken. Da … Continue reading "Klippekrans med sukker og kanelfyll."

2019-10-18 15:25 Fylte squash.

Squash er en sunn og god grønnsak vi burde spise mer av. Den har lavt innhold av kalorier og karbohydrater. Næringsinnhold pr. 100 gr; 20.0 kcal, Fett 0.4 gr, Karbohydrat 1.8 gr, Protein 1.8 gr. Squash er rik på kostfiber. Den er en fin kilde til B-vitaminet folat, vitamin C og mineralet kalium. … Continue reading "Fylte squash."

2019-10-17 21:20 Spaghetti-gresskar.

Dagens fangst på Reko-ringen Trondheim. 3 stk gresskar; såkalte spaghettigresskar. Det gledes til å prøve. Har funnet mange tips på nettet, så nå blir det sunn spaghetti fremover. Dette blir perfekt tilbehør. Per 100 gram er det 31 kalorier og 7 gram karbohydrater. Det burde vel være innafor. Gresskaret deles i to og ovnsbakes, … Continue reading "Spaghetti-gresskar."

2019-10-17 15:32 Jordskokksuppe med hjemmebakt foccatia.

500 gr jordskokk vann 2 dl kremfløte 1 ts salt 1 ts pepper 1 ss sitronsaft 100-150 gr spekeskinke Skrell jordskokkene og skjær dem i mindre biter og legg dem i en kasserolle. Hell over så mye vann at jordskokkene dekkes. Kok opp og la det koke til de er møre. Hell det meste … Continue reading "Jordskokksuppe med hjemmebakt foccatia."

2019-10-16 22:17 Kylling med forvellede grønnsaker.

Travle dager, da er det greit med litt lettvint mat. Her har jeg ovnsstekt kyllingbiter, med skinn og bein. Stekes midt i ovnen i ca 45 minutter på 180 grader. Som tilbehør har jeg forvellede grønnsaker. Jeg har kjøpt en ferdig pose med grønnkålblanding, den inneholder hodekål, grønnkål, rødkål, rødbeter og gulrot. Ha hele posens … Continue reading "Kylling med forvellede grønnsaker."

2019-10-15 15:34 Grønnsaksupper med hodekål og gulrøtter.

Suppe er både lettvint og godt. Nå som råvarene er på sitt beste, gjelder det å bruke masse av de gode norske. Og i disse fårikål-tider så er jo hodekålen nesten gratis. Fikk den til 3 kroner kiloen. Kål er jo noe av det sunneste, og billigste, vi kan spise, så det burde vi … Continue reading "Grønnsaksupper med hodekål og gulrøtter."

2019-10-14 15:56 Gulrotsuppe med ingefær.

Nå som høsten er her og alle de gode råvarene er på sitt beste, kan vi fråtse i råvarer av god kvalitet. Gulrotsuppe, med et lite sting av ingefær, varmer godt. Og liker man hvitløk, kan dette også tilsettes. itt gurkemeie bruker jeg alltid i supper, kun for helsegevinsten, det smaker jo ikke så mye. … Continue reading "Gulrotsuppe med ingefær."

2019-10-13 18:32 Hjemmelagde Vårruller

400 g kyllingfilet i biter 1 ss rapsolje 200 g finsnittet hodekål 1 finhakket løk 1 revet gulrot 3 ss søt chilisaus 1 ss soyasaus 1 ss fiskesaus (asiatisk) 12 blad filodeig 3 ss rapsolje til pensling Glassnudler   Fres løk i litt olje til den er blank i en gryte. Tilsett strimlet hodekål og stek til den er myk, ca. 3 minutter. Bland i revne gulrøtter, soyasaus, fiskesaus og … Continue reading "Hjemmelagde Vårruller"

2019-10-13 15:10 Ingefærshot med sitron.

Nå som høsten er her og høststormene kommer, da er det tid for å komme igang med en daglig ingefærshot igjen. Det er mange bassilusker og influensalignede sykdommer som går, og da er det viktig å bygge opp imunforsvaret og sørge for å drepe bakterier. Så dette ble dagens produksjon: Husk at det er viktig … Continue reading "Ingefærshot med sitron."

2019-10-12 15:46 KYLLING.

Lørdagskylling. Dette passet helt perfekt i dag, tilbud på ferdiggrillet hel kylling. Etter en dag med korsang og opptredener, så er det helt innafor med ferdiglaget mat, slik at det går fort å få seg litt varmmat. Lørdagskylling; det var jo et fenomen for noen tiår siden. Da vi alle kjøpte aluminiumsbakker med kyllingbiter. Disse … Continue reading "KYLLING."

2019-10-11 18:42 Taco-krydder.

FREDAGSTACO. Eller tacosalat, eller rett og slett bare godt krydret stekt kjøttdeig, som kan brukes til så mangt. Da bruker jeg å lage opp en stor krukke med ferdig krydderblanding som jeg bruker, i stedet for å kjøpe ferdige blandinger, som ofte inneholder altfor mye salt og sukker. Salt og sukker er jo smaksforsterkere, men … Continue reading "Taco-krydder."

2019-06-28 08:48 BYGG – matmuffins med bygg-gryn.

I dag fikk jeg prøvd meg på disse proteinmuffinsene og prøvde å bytte ut havre med bygg. Det gikk helt fint det. Bygggryn legges i kaldt vann natten over før de brukes, slik at de blir myke og gode. Så er det bare å kjøre deigen sammen på med stavmikser eller kjøkkenmaskin.   … Continue reading "BYGG – matmuffins med bygg-gryn."

2019-06-28 08:36 Rabarbrapai, eller smuldrepai med rabarbra. Uten sukker og hvetemel.

0 kommentarer

2019-06-12 16:31 Kalkun med gulrotmos.

Familiemiddag med kalkun.Kalkunen settes i ovnen med smør, salt og pepper. Stekes i ca 1/2 time pr kilo, ca 2-3 timer. Øs godt underveis så den ikke blir tørr. I mellomtiden skrelles poteter, grønnsaker og sausen lages. Kalkunkrafta tilsettes saausen før servering. Namm det blir god saus det. Servert med saus, poteter, brokkoli … Continue reading "Kalkun med gulrotmos."

2019-06-12 13:27 Rabarbrapai – smuldrepai uten sukker og mel.

Rabarbraen er moden, så det er bare å komme seg ut å høste. En smuldrepai til dessert passer fint etter dagens familiemiddag.     Rabarbraen høste inn og kuttes i mindre biter, skylles godt og has i en ildfast form. Strø over litt sukkerfritt strøsukker, evt også litt kanel hvis alle liker det. … Continue reading "Rabarbrapai – smuldrepai uten sukker og mel."

2019-06-09 21:19 I morgen blir det middagsselskap med kalkun og rabarbrapai.

Forbereder selskap med kalkunmiddag og rabarbrapai.   Lurt å gjøre klart litt kvelden før, slik at det ikke blir stress i morgen. I dag har jeg vært ute og høstet inn litt rabarbra til desserten. Det blir til en smuldrepai uten sukker og hvetemel. Hagen er full av rabarbra på dette tidspunktet, og det er … Continue reading "I morgen blir det middagsselskap med kalkun og rabarbrapai."

2019-06-09 20:15 Protein-Pizza med bunn av cottage cheese, egg og havre.

Knallgod pizza med ost og pepperoni. Med en god og mettende bunn. Og den trenger ikke heves, bare å fordele bunnen utover og fylle på med toppingen og rett inni ovnen. Ingen gjær, ingen heving, raskt og enkelt. Oppskriften er også enkel og ngrediensene er lett å få tak i på vanlige butikker, man … Continue reading "Protein-Pizza med bunn av cottage cheese, egg og havre."

2019-05-22 16:52 Pavlova – med masse krem og bær.

Her er en av våre favorittkaker til festlige anledninger, denne gangen fra 17. mai feiring med familien. Den lages gjerne dagen før, men selve pyntingen må du vente med til rett før servering. Men kremen kan piske dagen før og bærene renses og deles, så alt er klart for montering. Og den kan lett tilpasses … Continue reading "Pavlova – med masse krem og bær."

2019-05-17 09:16 17. MAI. GRATULERER MED DAGEN.

0 kommentarer

2019-05-16 18:14 Proteinbrød/rundstykker/pizzabunn. Lettvint, helt uten heving.

Proteindeig som kan brukes til mangt og meget er kjekt å ha. Jeg lager ofte opp flere deiger samtidig, tar jo ikke lengre tid, så har jeg både brød, rundstykker og pizza i en fei. Det er bare å røre sammen og rett i ovnen. Ingen hevetid og dette er deig/bunn som tåles av de … Continue reading "Proteinbrød/rundstykker/pizzabunn. Lettvint, helt uten heving."

2019-05-16 18:01 Spinatsuppe. Lavkarbo, glutenfri, med masse gode byggeklosser som Berit Nordstrand ville ha sagt.

Nydelig og lettlaget spinatsuppe, med grønne erter, fløte og kokt egg.   Denne suppa lager du i en fei. Den smaker godt og er mettende. Og du trenger kun få ingredienser. Billig og god. Det er jo bra. Og den får en fantastisk grønn farge. Massevis av gode vitaminer, masser av jern.   Du … Continue reading "Spinatsuppe. Lavkarbo, glutenfri, med masse gode byggeklosser som Berit Nordstrand ville ha sagt."

2019-03-24 16:02 Ost og brød og vin … au Cafe de Flore.

Sitter her midt i Norges land og ser på snøen som laver ned, ustanselig, i mars… Å drømmer om fristelser som dette. En vårtur til Paris, på en hyggelig gatecafe, med god mat og drikke, og ikke minst, behagelige temeraturer. Ha en fin dag alle sammen og ikke glem vinterjakke med hette og paraplyen. 0 … Continue reading "Ost og brød og vin … au Cafe de Flore."

2019-03-22 11:21 Ingefærshot med sitron.

Ingefær er en rot som har mange helsebringende effekter. Den smaker godt, jager basiluskene på dør, og hjelper mot kvalme/svangerskapskvalme, også god ved reisesyke. Den er anti-inflammatorisk og demper betennelse, inneholder antioksidanter som styrker immunforsvaret. I tillegg er det mange andre helsebringende egenskaper ved ingefærroten, mer informasjon på Urtekildens planteleksikon, som du kan lese her.   Sammen med … Continue reading "Ingefærshot med sitron."

2019-03-16 12:27 BYGG – byggrynsgrøt, retro eller ei, sunt og godt er det, og det metter lenge. Smart start på dagen.

Bygg er en kornsort rik på kostfiber, viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter. Dette er viktige byggesteiner som er helsefremmende for kroppen.   Det høye innholdet av kostfiber har vist seg å ha positiv helseeffekt ved økt bruk i matlaging. Redusert kolesterolnivå er blant annet en av de positive sidene ved å tilføre mer bygg … Continue reading "BYGG – byggrynsgrøt, retro eller ei, sunt og godt er det, og det metter lenge. Smart start på dagen."

2019-03-15 10:03 Matmuffins – Proteinmuffins – med ost og skinke.

Lunsj, turmat eller rett og slett bare kveldskos, eller frokost. Disse kan jeg spise til alle måltider.   Lett å ha med i sekken om det skulle bli lenge mellom måltider når du er på reise. Flyplasser er jo som kjent ikke et sted man finner noe særlig fornuftig mat for den som ikke … Continue reading "Matmuffins – Proteinmuffins – med ost og skinke."

2019-03-13 12:57 Proteinpizza. Glutenfri pizza som ikke skal heves. Lettvint og godt.

PIZZA, å som jeg har lengtet etter en riktig god pizza. På et kosthold med minimalt med karbohydrater, har jeg prøvd ut utallige mer eller mindre vellykkede pizzadeiger, og jeg har sannelig savnet en god pizza som er både sunn og lettvint å lage. Så da min eldste datter var på besøk i forrige … Continue reading "Proteinpizza. Glutenfri pizza som ikke skal heves. Lettvint og godt."

2019-02-13 20:58 TROLLKREM – sukkerfri

I disse kalde vintertider er det godt med en varmende gryte, gjerne av viltkjøtt. Og hva passer vel ikke bedre da enn en dessert av tyttebær. Trollkrem er undervurdert. Smaker friskt og godt, tyttebær er lett tilgjengelig, og ikke minst er det en ukomplisert og lettvint dessert. Frisk og lett etter et tungt … Continue reading "TROLLKREM – sukkerfri"

2019-01-29 14:38 Souvlaki med tzatziki. Gresk mat smaker godt på en hustrig januarkveld.

I en kald og stjerneklar januarkveld ble jeg invitert på gresk aften hos min datter og samboer. På menyen sto det Souvlaki med tzatziki, salat og couscous. Det duftet godt av ulike krydderier, når jeg kom inn fra kulden. Souvlaki er en litt ukjent rett for meg, men her er det kylling, som er skåret … Continue reading "Souvlaki med tzatziki. Gresk mat smaker godt på en hustrig januarkveld."

2019-01-08 12:48 Nyttige krydderurter jeg bruker mye i kosten. Godt for det meste og ingen skumle bivirkninger.

0 kommentarer

2018-10-20 13:18 KJØTTKAKER /KARBONADER MED LØK.

Hva blir det til middag idag? Etter litt rydding i fryser og kjøleskap var den saken klar.   Har du løk, har du mat sa man i gamle dager. Å det stemmer nok ennå. I tillegg fant jeg ferdig kokte grønnsaker,  brokkoli,  blomkål og gulrot. Og i fryseren dukket det opp en pose med … Continue reading "KJØTTKAKER /KARBONADER MED LØK."

2018-09-03 11:38 Soppstuing med hakket oksekjøtt – lettvint gryte rett i stekepanna.

Dagens middag måtte går raskt, derfor ble det kjøtt- og sopp-panne. I mangel på soppkunnskaper, ble det frossen sopp fra butikken. Sikkert litt overdreven redd for gift, så holder meg til det trygge. Smeltet smør i en varm stekepanne, og stekte hakket oksekjøtt. Krydret med salt og pepper. Tilsatte litt gurkemeie og hvitløk mot slutten. … Continue reading "Soppstuing med hakket oksekjøtt – lettvint gryte rett i stekepanna."

2018-09-02 11:34 Hjemmebakte knekkebrød. Glutenfrie og lavkarbo.

Hjemmebakte knekkebrød. Dagens produksjon ble lyse knekkebrød. Kjempegode, litt tykkere, og helt sprøde. Her brukte jeg ca 25 % med bokhvetemel, resten som vanlig, med ulike frø. Jeg bruke her solsikkefrø, hele og knuste linsfrø, sesamfra, sorte nigellafrø, chiafrø og gresskarkjerner. Men det er bare å ta det man har. Jeg bruker bokhvete/boghvete, som ikke … Continue reading "Hjemmebakte knekkebrød. Glutenfrie og lavkarbo."

2018-09-01 12:04 Ovnsbakt Camembert.

Ostefat får en helt ny dimensjon med denne ovnsbakte camemberten. Stor rund ost som blåser seg opp i ovnen. Perfekt dessert eller som kveldskos. Veeeldig mettende. Kjøp en stor, rund camembert. Ta av papiret og legg den på et ildfast fat. Settes i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter. Når osten har stått lenge … Continue reading "Ovnsbakt Camembert."

2018-08-29 14:28 RIPS MED VANILJESAUS. Sukkerfritt naturligvis.

Finns det bedre dessert enn rips. Plukket i en venninnes hage. Renset og skylt og rett i dessertskåla, drysset over med sukker, eller som jeg gjør, drysset over med sukkerfri søtstrø   Server gjerne med vaniljesaus, jeg bruker Zero-sausen og den er kjempegod. Det enkel er ofte det beste. Smaken av sommer! 0 kommentarer

2018-08-29 14:20 Tacogryte med nacho-chips. Laget fra bunnen med oksekjøtt og chilli.

Alltid hyggelig å bli invitert på middag, og i dag var jeg hos min yngste datter og samboer. De har nettopp fått seg en liten kattegutt, og denne var jo selvsagt midtpunktet. Lille Felix På menyen sto det hjemmelaget gryte; tacogryte. Det luktet godt allerede når jeg kom inn, for gryta hadde stått å putra … Continue reading "Tacogryte med nacho-chips. Laget fra bunnen med oksekjøtt og chilli."

2018-08-29 13:36 SNAPS

TINDVED eller HAVTORN som bærene kalles i våre naboland (Sverige og Danmark). Disse gror godt i skrinn jord og er derfor særlig utbredt rundt kysten i Trøndelag og på Amager utenfor København. Jeg så massevis av disse syrlige, gul-oransje bærene rundt Stokkøya, men de finnes også ferdigplukket og renset i frysedisken. De er nemlig … Continue reading "SNAPS"

2018-08-12 08:58 Ramen med høns, ingefær og chili. Japansk suppe av kraft, grønnsaker og nudler.

Ramen er en japansk suppe som består av nydelig kraft, kjøtt, grønnsaker og nudler. Kraften kokes på gammeldags vis av hele høns i en kasserolle, gjerne i 2-3 timer. Det er mange varianter, og dette er en av mine favoritter. Dette er slow-koking altså en BONDE-RAMEN. 2 gulrøtter i staver/strimler 1 bunt vårløk finkuttet … Continue reading "Ramen med høns, ingefær og chili. Japansk suppe av kraft, grønnsaker og nudler."

2018-08-10 08:44 Mulligatawnysuppe

Kjøtt fra en kokt høne, 100 g økologiske linser, 2 løk, karri, smør, 1 liter kokekraft, 1 boks kokosmelk, salt og pepper. Skyll høna i kaldt vann og legg den i en kasserolle. Jeg koker alltid flere når jeg først er i gang. Hell på vann så det dekker. Tilfør litt salt og pepper i kokevannet. … Continue reading "Mulligatawnysuppe"

2018-06-09 10:30 Hjemmelaget knekkebrød med tang Massevis av jod. Nyttig og naturlig ved for lavt stoffskifte.

Jeg bruker jevnlig å bake knekkebrød. Disse er helt glutenfrie,  lavkarbo og diabetesvennlige. Består kun av frø. I det siste har jeg begynt å innføre tang i kosten. Dette er en altfor lite utnyttet ressurs. Inneholder en mengde nyttige mineraler som kalsium, magnesium og ikke minst jod. Mange sliter med trøtthet og dårlig forbrenning. Skjoldbruskkjertelen trenger jod. … Continue reading "Hjemmelaget knekkebrød med tang Massevis av jod. Nyttig og naturlig ved for lavt stoffskifte."

Personvern: Fortsetter du på denne siden, godtar du bruk av cookies, og at vi samler nødvendig informasjon om deg, dine preferanser, og besøket ditt her. Les mer. Det er greit.