Det glade kjøkken

Tid Innlegg
2020-02-22 08:05 Vannbakkels med sprø topping og sjokolademousse

Jeg har aldri laget vannbakkels før, men synes det er gøy å gå litt ut av komfortsonen iblant. For et par helger siden bestemte meg ikke bare for å lage vannbakkels for første gang, men også å slå til med en sprø sjokoladetopping og fylle […] Innlegget Vannbakkels med sprø topping og sjokolademousse dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-02-19 19:02 Pannepizza (juksepizza) med chorizo

Pannepizza er en mellomting mellom pizza og pannekake, og er en enkel middag som lages på 15-20 minutter. Kall den gjerne for en juksepizza om du vil, for bunnen krever ingen hevetid og er en slags røre du steker i pannen. Har man rester av […] Innlegget Pannepizza (juksepizza) med chorizo dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-02-16 08:53 Ukemeny til vinterferien

Enten du er en av de som har tatt/skal ta vinterferie, eller du bare trenger litt ekstra inspirasjon om dagen, her kommer en helt ny ukemeny. Selv skal vi ikke ha noe ekstra fri, men vi kommer til å reise opp på fjellet mot helgen. […] Innlegget Ukemeny til vinterferien dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-02-14 14:56 Enkel oreodessert med jordbær

I dag er det 14. februar og det er også valentines day. Selv gjør vi ikke noe spesielt ut av denne kjærlighetsdagen, noe som heldigvis er gjensidig mellom meg og samboeren. Jeg synes jo det er utrolig flott at man av og til setter litt […] Innlegget Enkel oreodessert med jordbær dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-02-11 16:39 Stekt småsei med mangosalat

Stekt småsei med mangosalat er en ny vri på en kjent hverdagsmiddag fra barndommen. Den friske salaten løfter den magre fisken, og sammen med litt kokosris så blir dette en fantastisk god middag som kan nytes med god samvittighet. Jeg skulle egentlig panere fisken med […] Innlegget Stekt småsei med mangosalat dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-02-08 08:35 Halvgrovt grytebrød med gresskarkjerner

Det har gått mye i tradisjonell brødbaking de siste årene, og det begynner å bli en lenge siden forrige oppskrift på grytebrød. I dag tenkte jeg derfor å dele denne oppskriften på halvgrovt grytebrød med gresskarkjerner. Jeg har blitt skikkelig glad i å bruke gresskarkjerner […] Innlegget Halvgrovt grytebrød med gresskarkjerner dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-02-07 15:25 Pizza med marinert kylling

Denne uken ble ikke helt som jeg hadde tenkt. Det har vært ekstra mye å gjøre på jobb og da har bloggen blitt satt litt på vent. Men nå nærmer det seg heldigvis helg, og jeg skal endelig få litt etterlengtet tid på kjøkkenet og […] Innlegget Pizza med marinert kylling dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-02-02 08:20 Nanbrød med hvitløk

Mange av dere har sett at jeg har servert en del middagsretter med nanbrød i det siste, og også spurt om jeg kan dele oppskriften. Her kommer den endelig, oppskriften på hjemmelagede nanbrød med hvitløk! Gir totalt 6-8 fantastisk gode nanbrød, som enten kan nytes […] Innlegget Nanbrød med hvitløk dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-02-01 08:23 Snakker vi verdens beste kanelsnurrer?

Er det noe som er så godt som hjemmelagede kanelsnurrer til kaffen? Jeg har tidligere publisert flere ulike varianter, alt fra sjokoladeknuter, litt sunnere kanelsnurrer til  kanelsnurrer etter tangzhong-teknikken, men i dag deler jeg en oppskrift på helt tradisjonelle kanelsnurrer (eller skillingsboller om du vil). […] Innlegget Snakker vi verdens beste kanelsnurrer? dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-30 10:26 Utrolig god kyllingform med kokosmelk

Denne kyllingformen med kokosmelk er lekende lett å lage, og er klar for ovnen etter få minutter. Siden jeg laget denne på en lørdag slo jeg også til med hjemmelagede nanbrød, men det er ikke noe i veien for å servere den med salat og […] Innlegget Utrolig god kyllingform med kokosmelk dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-28 15:55 Frittata med skinke

Lurer du på hva forskjellen på en omelett og en frittata er? Jeg oppdaget nemlig i voksen alder at jeg har kalt alt for omelett, selv om det er noen forskjeller her. En omelett lages av blant annet av en ren eggeblanding, for så å […] Innlegget Frittata med skinke dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-25 08:57 Andebryst med pastinakkpuré og rødvinssaus

Stekt andebryst er bare så utrolig godt! I denne oppskriften har andebrystene fått selskap med pastinakkpuré og en enkel rødvinssaus, og ble en utrolig deilig middag som bare skal nytes. Jeg laget også ovnsbakt rosenkål, som passer godt til and. La gjerne andebrystene romtempereres før […] Innlegget Andebryst med pastinakkpuré og rødvinssaus dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-24 07:41 Ovnsbakt rosenkål med parmesan

Rosenkål! Rosenkål er en grønnsak jeg tror mange har et litt anstrengt forhold til. Mange spiser den til kalkun, men den litt bitre smaken gjør at det fort kan bli en kamp om å få barna til å spise disse Visste du at en av […] Innlegget Ovnsbakt rosenkål med parmesan dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-21 07:37 Hverdagsgryte med strimlet svinekjøtt

Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg er svært glad i gryteretter. Faktisk har jeg til nå publisert over 40 ulike gryter på bloggen, og jeg har ingen planer stoppe med det første. Jeg har forøvrig samlet alle gryteoppskriftene mine på denne […] Innlegget Hverdagsgryte med strimlet svinekjøtt dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-19 08:13 Ukemeny januar – en sunnere start på året

Er du en av de som forsøker å få en sunnere start på året? Jeg har satt sammen et forslag til en sunn og variert ukemeny som forhåpentligvis kan være til inspirasjon. Her finner du oppskrifter med både fisk og kjøtt, resteoppskrifter og et vegetarvennlig […] Innlegget Ukemeny januar – en sunnere start på året dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-18 08:29 Hvit pizza med røkelaks

I dag tenkte jeg å dele en helt ny oppskrift på hvit pizza, nemlig hvit pizza med røkelaks. Perfekt dersom man har litt ekstra røkelaks liggende i kjøleskapet etter jul, eller man bare har lyst på en ny og spennende pizzavariant. Den hvite pizzasausen krever […] Innlegget Hvit pizza med røkelaks dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-14 14:36 Enkel wraps med indisk schwung

Vi er et par uker inn i det nye året, og flere av dere ønsker flere kjappe og sunne hverdagsmiddager på bloggen. I dag deler jeg derfor en oppskrift på enkel wraps med indisk schwung! Kyllingen har jeg marinert i en deilig krydderblanding med blant […] Innlegget Enkel wraps med indisk schwung dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-11 07:55 Tikka masala med blomkål

Tikka masala med blomkål er virkelig indisk vegetar på sitt beste! Her snakker vi skikkelig comfort food, som bare skal nytes og metter i lang tid. Utrolig god, og kommer definitivt til å bli laget igjen om ikke lenge. Selv om jeg ikke er vegetarianer, […] Innlegget Tikka masala med blomkål dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-09 16:29 Enkel ostekake av julens kjeks

Hva gjør man med restene av julekakene? Jo, man lager tidenes ostekake servert i glass. Denne desserten lager du på 15-20 minutter og er perfekt når man vil kaste sammen en dessert. Har du greid å spiste opp småkakene fra jul så er det jo […] Innlegget Enkel ostekake av julens kjeks dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-07 14:29 Panert lakseburger med mangosalat

I dag tenkte jeg at jeg skulle dele en oppskrift på panert lakseburger med mangosalat. Fantastisk god burger som er sprø på utsiden og saftig på innsiden. Servert med en frisk mangosalat så blir dette et kjempegodt fiskemåltid. Selv om vi spiser fisk flere ganger […] Innlegget Panert lakseburger med mangosalat dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-04 07:37 Enkle grovbrød med rug (med video)

Jeg er svært glad i å bruke både frø og korn i brødene jeg baker, men det krever jo litt ekstra planlegging for å få et skikkelig godt resultat. Og det er jo heller ikke alle som er like stor fan av det som meg. […] Innlegget Enkle grovbrød med rug (med video) dukket først opp på Det glade kjøkken.

2020-01-02 14:37 Lapskaus med karbonadedeig og chorizo

Lapskaus med karbonadedeig og chorizo er en kjapp og enkel middagsrett som lages på under halvtimen. Det er også en kjempefin anledning til å kvitte seg med litt slappe grønnsaker fra grønnsaksskuffen i kjøleskapet. Nå rett etter jul har man gjerne litt ekstra grønnsaker man […] Innlegget Lapskaus med karbonadedeig og chorizo dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-31 07:42 Et tilbakeblikk på 2019

Det går mot slutten på årets siste dag, og akkurat nå sitter jeg med en kaffekopp og med PCen i fanget og ser på dette maleriet av en solnedgang fra hytta. Snakk om perfekt avslutning på året! Om ikke lenge skal jeg starte på nyttårsmiddagen, […] Innlegget Et tilbakeblikk på 2019 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-30 06:35 Nyttårsmenyen 2019

Det er ikke lenge igjen til nyttårsaften, og du er kanskje allerede godt i gang med å planlegge menyen. Hvis du trenger litt inspirasjon så har jeg satt sammen to forslag til nyttårsmenyen. Selv har jeg kommet så langt at jeg har planlagt enten and […] Innlegget Nyttårsmenyen 2019 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-29 22:00 De mest populære oppskriftene i 2019

Det er ikke mange dagene igjen før 2019 er historie, og i den anledning har jeg sett litt nærmere på hvilke oppskrifter som har vært mest populære i året som har gått. Fra år til år så er det enkelte oppskrifter som går igjen som […] Innlegget De mest populære oppskriftene i 2019 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-26 12:57 Eltefrie rundstykker med linfrø

For et par uker siden hadde vi besøk på hytten, og til frokost ble det servert eltefrie rundstykker med linfrø. Rundstykkene er grove og kan røres sammen på få minutter kvelden i forveien, og ble godt mottatt av både samboer og besøk. Har du ikke […] Innlegget Eltefrie rundstykker med linfrø dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-23 14:01 Riktig godt jul

Det er lille julaften og årets juleoppskrifter har funnet sin vei til bloggen. Av årets oppskrifter juleoppskrifter så har kokosboller vært de som har slått best an hos dere lesere. I tillegg er mammas julebrød og peppermyntekuler utrolig populære. Har du ikke kommet helt i […] Innlegget Riktig godt jul dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-20 07:58 Deilig formrett med kjøttsaus og poteter

De siste månedene har potetene fått en skikkelig renessanse hos oss, og den ene potetretten etter den andre har blitt servert hos oss. Poteter er virkelig undervurdert, og kan jo også være både kortreist og mer næringsrik en den hvite risen som mange velger. Denne […] Innlegget Deilig formrett med kjøttsaus og poteter dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-18 07:23 Kolakaker

Kolakaker, brune pinner eller karamellkaker, kjært barn har mange navn. Da jeg var liten forstod jeg ikke hvorfor vi kalte disse for kolakaker, ikke var det cola i de og heller ikke smakte de det. Det var først i godt voksen alder at jeg fant […] Innlegget Kolakaker dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-14 08:25 Slik tilbereder du pinnekjøtt

Jeg har bestandig spist pinnekjøtt på juleaften, og når jeg kjenner lukten av pinnekjøtt som brer om seg, da slår julestemningen inn for fult. Pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter – så enkel julemiddag, men samtidig så utrolig godt! Heldigvis har jeg en samboer fra Vestlandet, […] Innlegget Slik tilbereder du pinnekjøtt dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-13 16:26 Havreflarn

Havreflarn er en juleklassiker for mange og er svært enkle å lage. Bland smeltet smør med havregryn, eggedosis og litt mel og bakepulver, og det eneste som gjenstår er å steke kjeksene. Noen liker havreflarn helt enkle, mens andre (som meg selv) synes de blir […] Innlegget Havreflarn dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-09 07:45 Krydderstekte kikerter med potetmos

De krydderstekte kikertene har virkelig falt i smak hos oss. Ikke bare digger jeg konsistensen og smaken, men disse belgfruktene er både bærekraftige i tillegg til å være utrolig lettvint middagsmat. I denne oppskriften er det potetmosen som tar lengst tid å få ferdig, og […] Innlegget Krydderstekte kikerter med potetmos dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-06 11:39 Kokosboller

Kokosboller! Dette må bli en ny julekaketradisjon for min del, for fy søren hvor godt det er med kokosboller. Det er heller ikke så vanskelig å lage de. Kan du stivpiske eggehviter så er  du allerede godt på vei. Og for enkelthetens skyld så har […] Innlegget Kokosboller dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-05 11:58 Kyllinggryte med kokosmelk

Kyllinggryte med kokosmelk er enkel hverdagsmiddag som faller i smak hos oss. Gryten lages på 20-25 minutter, og man kan variere litt på ingredienslisten fra gang til gang. En litt annen variant av denne gryten er bali kyllinggryte, det er litt andre krydre og ingredienser, […] Innlegget Kyllinggryte med kokosmelk dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-12-02 07:32 Resteostesmørbrød

Har du rester fra helgens pizza eller taco? En brødskalk som begynner å bli litt for tørr, eller kanskje et ostestykke som har sett sine bedre dager? Da er ostesmørbrød midt i blinken! Passer godt som lettvint middag eller til kvelds. Her om dagen fant […] Innlegget Resteostesmørbrød dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-29 05:01 Nachos

Nachos er midt i blinken når man er på utkikk etter noe som gir deg den gode fredagsfølelsen  og tar kort tid å tilberede. Det tok cirka 20-30 minutter fra jeg startet med forberedelsene, og til at nachosen var ferdig. Har du ikke helt de […] Innlegget Nachos dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-27 04:51 Serinakaker

Serinakaker er blant de mest populære julekakene i Norge og har vært utbredt siden slutten av 1800-tallet. Kakene er sprø tvers gjennom, og har svært lang holdbarhet så lenge de får ligge i en tett boks. De er også utrolig lette å lage, og det […] Innlegget Serinakaker dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-25 05:34 Pasta med kjøttboller i tomatsaus

I ukedagene skal middagene gjerne lages i løpet av kort tid, og med ferdige kjøttboller i fryseren så var pasta med kjøttboller i tomatsaus servert på godt under halvtimen. Har du ekstra god tid kan du jo lage spanske kjøttboller helt fra bunnen av. Alternativt […] Innlegget Pasta med kjøttboller i tomatsaus dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-23 09:06 Eltefrie rundstykker med rug

Noe av det jeg liker best med de eltefrie rundstykkene er at de er perfekte til helgefrokosten. Man rører sammen deigen på få 4-5 minutter kvelden i forveien, deretter er det bare forme og steke de neste morgen. Det er få ting som er så […] Innlegget Eltefrie rundstykker med rug dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-20 07:51 Slik lager du granola

En typisk hverdagsfrokost hos oss består gjerne av mager cottage cheese, litt yoghurt, granola og kanskje noen friske bær eller en liten skje syltetøy. Bruker gjerne sukkerfrie varianter av både yoghurt og syltetøy. Kjapp og enkel frokost, og midt i blinken dersom man er litt […] Innlegget Slik lager du granola dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-17 12:17 Ukemeny – November

Før jeg vet ordet av det så er vi i midten av november, og det er bare en drøy måned til jul. Det er lite julestemning hos oss akkurat nå, men jeg lover deg at det kommer nye juleoppskrifter på bloggen etter hvert. Om du […] Innlegget Ukemeny – November dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-16 08:33 Jegergryte

Jeg blir ofte spurt om hva som er favorittretten min. Dette er jo et helt umulig spørsmål å svare på, fordi det varierer jo veldig fra årstid til årstid, om det er middag, dessert eller kaker mm. Nå som det er mørkt og kaldt ute […] Innlegget Jegergryte dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-14 11:16 Hasselbackpoteter

Hasselbackpoteter! Sjekk disse flotte potetene!  De er heller ikke så vanskelige å lage, krever bare litt knivferdigheter og en god runde i ovnen. Potetene blir lett sprø på utsiden, samtidig som de er myke inni. Med andre ord perfekt dersom man vil lage noe som […] Innlegget Hasselbackpoteter dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-12 13:56 Pitabrød med krydderstekte kikerter

Som du kanskje har fått med deg så har jeg fått skikkelig dilla på stekte kikerter om dagen. I dag deler jeg en ny oppskrift med disse herlighetene, nemlig pitabrød med krydderstekte kikerter. Sammen med et utvalg grønnsaker og en dæsj yoghurt eller rømme, så […] Innlegget Pitabrød med krydderstekte kikerter dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-10 09:03 Grovbrød med gulrot og linfrø

For et par uker siden laget jeg grovbrød med  gulrot og linfrø. Et fantastisk godt grovt brød hvor både gulrot og linfrø er med på å gjøre baksten ekstra saftig. Kommentarene strømmet også inn på Instagram da jeg la ut bilder underveis på Instastory. Ikke […] Innlegget Grovbrød med gulrot og linfrø dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-09 06:44 Veganske scones

I dag har jeg forsøkt meg på veganske scones, og de ble kjempegode! Kjappe å lage var de også. Tok under en halvtime fra jeg satte i gang til jeg kunne ta nystekte scones ut av stekeovnen. Med andre ord perfekte til helgefrokosten, når man […] Innlegget Veganske scones dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-07 06:21 Hverdagsgryter på under halvtimen

Jeg rett og slett elsker gryteretter! De passer til enhver anledning, og kan varieres i det uendelige. I dette innlegget skal det dreie seg om hverdagsgrytene, som gjerne er enkle, sunne og ikke minst kjappe å tilberede. Noe av det jeg liker med gryter er at […] Innlegget Hverdagsgryter på under halvtimen dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-05 05:53 Brokkolisuppe med spinat

Nyt en sunn og god brokkolisuppe i høst eller vinter. Server suppen som forrett, eller som en lettvint hovedrett med grovt brød med smør ved siden av. Brokkolisuppen er vegansk, men vær obs på at enkelte grønnsaksbuljonger kan inneholde spor av egg og fisk. Ønsker […] Innlegget Brokkolisuppe med spinat dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-11-02 08:24 Eltefrie rundstykker med gresskarkjerner

For en tid tilbake var jeg så heldig at jeg ble spurt om jeg hadde lyst til å gjøre en Instastory takeover for Mammabanden. En av oppskriftene jeg delte var en oppskrift på grove og eltefrie rundstykker med gresskarkjerner. Jeg fikk flere henvendelser rundt disse […] Innlegget Eltefrie rundstykker med gresskarkjerner dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-31 11:31 Biff stroganoff

Biff stroganoff er en kjapp middag når man skal kose seg litt ekstra, enten vi snakker lørdagsmiddag eller en ekstra digg hverdagsmiddag. Retten er en populær rett som kommer fra Russland, og er oppkalt etter kokken Alexander Sergejevitj Stroganov. Biff stroganoff er en middagsrett bestående […] Innlegget Biff stroganoff dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-28 07:40 Ovnsbakt gresskar med halloumi og stekte kikerter

Gresskar kan brukes til så mye mer enn å pynte til Halloween, og egner seg godt til matlaging. Man kan enten lage deilig gresskarsupper, som denne kremede gresskarsuppen, eller man kan lage deilig bakst, som gresskarmuffins eller krydderkake med gresskar. I dag deler jeg en […] Innlegget Ovnsbakt gresskar med halloumi og stekte kikerter dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-27 09:37 Ukemeny – oktober 2019

Det er klart for en ny ukemeny her på bloggen. Som tidligere så forsøker jeg å gjenbruke en del av råvarene gjennom uken, og la det gå en rød tråd gjennom ukemenyen. Denne gangen har jeg fått med et par oppskrifter med gresskar, i tillegg […] Innlegget Ukemeny – oktober 2019 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-25 11:51 Gresskarmuffins

Butikkene bugner over av gresskar i ulike former og fasonger om dagen, men hva skal man bruke de til? I dag deler jeg en oppskrift på fantastisk gode gresskarmuffins på bloggen. Som prikken over i-en laget jeg også en enkel ostekrem som jeg toppet muffinsene […] Innlegget Gresskarmuffins dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-21 06:08 Krydret lam i pita

I dag deler jeg nok en lammeoppskrift med dere lesere. Denne gangen en oppskrift på krydret lam på pita, toppet med hvitløksdressing, salat og granateple. Krydderblandingen av blant annet spisskummen og kanel kan gi et lite hint om Midtøsten, og er en spennende måte å […] Innlegget Krydret lam i pita dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-19 09:18 Sjokoladekake med bringebærmousse

Denne sjokoladekaken med bringebærmousse vet jeg at mange av dere har ventet på, for så mange meldinger om oppskrift kan jeg ikke huske å ha mottatt tidligere. Sjokoladekaken ble laget i anledning av en barnedåp jeg var i forrige helg. Ikke bare skulle jeg være […] Innlegget Sjokoladekake med bringebærmousse dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-15 15:36 Lammekoteletter med soppstuing

Visste du at høsten er hovedsesongen for lam? Lammingen foregår primært på vårparten og er da slakteklart utover høsten, litt avhengig av hvor i landet man befinner seg. Den neste måneden vil du derfor finne flere nye lammeoppskrifter på bloggen. Det startet med at jeg gjorde […] Innlegget Lammekoteletter med soppstuing dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-14 06:49 Knuste og sprø poteter

Poteter! Poteter er en helt fantastisk grønnsak som kan brukes til omentrent alt. Den kan kokes, stekes, bakes eller friteres. Du kan servere poteter som tilbehør, eller la den utgjøre en helt rett i seg selv. Ikke rart at man har uttrykk som «å være en […] Innlegget Knuste og sprø poteter dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-12 08:52 Fløyelsgrøt av speltmel

Fløyelsgrøt er deilig tradisjonsmat og en enkel grøt som lages på få minutter. Grøten er lett å like og passer fint til både frokost, lunsj, lettvint middag eller kvelds. Vanligvis lager jeg fløyelsgrøt av hvetemel, eller havremel dersom jeg ønsker en litt sunnere variant. Men […] Innlegget Fløyelsgrøt av speltmel dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-11 06:47 Nanbrød med krydderstekte kikerter og yoghurtdressing

Med noen hjemmelagede nanbrød  i fryseren var ikke middagen mange minuttene unna. Samboeren var ikke hjemme, og da blir det gjerne lettvinte middagsretter. Rart hvor lat man plutselig blir på kjøkkenet når man ikke har noen å lage middag til. Jeg hev sammen ingrediensene til […] Innlegget Nanbrød med krydderstekte kikerter og yoghurtdressing dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-08 06:13 Fiskekaker med gressløk

Fiskekaker! En rett som jeg la i skuffen da jeg flyttet hjemmefra, og jeg først nå over 15 år senere har fått et gledelig gjensyn med. Jeg liker å skylde på at det var kombinasjonen mellom fiskekaker og brunsaus (med ketchup) som ødela for meg, […] Innlegget Fiskekaker med gressløk dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-05 08:06 Lasagne på budsjett

Som matinteressert så blir fort matvanene også litt dyrere. Jeg er opptatt av å kjøpe gode råvarer, og synes det er gøy bruke eksotiske råvarer i matlagingen. Dette er jo ikke bestandig så veldig økonomisk, i tillegg til at jeg burde være flinkere til å […] Innlegget Lasagne på budsjett dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-03 18:33 Bringebærsmoothie med skummet kulturmelk

Enten om du er utkikk etter et mellommåltid eller en veldig lett frokost, så kan kanskje denne bringebærsmoothien være til inspirasjon.  Smoothien består blant annet av frukt, skummet kulturmelk og fiberrik havregryn, og virker derfor mettende. Mengden havregryn bestemmer du selv, og jo mer havre […] Innlegget Bringebærsmoothie med skummet kulturmelk dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-10-01 06:18 Minestronesuppe

Vi går inn i den mørke årstiden og varmende supper er for tiden høyaktuelt. I dag deler jeg en oppskrift på minestronesuppe, en italiensk suppe basert på kraft/buljong, med et utvalg  grønnsaker, pasta og spekeskinke. Her er en gyllen anledning til å få ryddet litt […] Innlegget Minestronesuppe dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-29 16:55 Ukemeny til høstferien

Det er høstferie flere steder rundt omkring i vårt langstrakte land, og mange av dere har kanskje lyst på litt ekstra middagsinspirasjon. I denne ukemenyen har jeg satt sammen oppskrifter jeg synes passer ekstra godt i høstferien. Du vil se at det er ekstra mange […] Innlegget Ukemeny til høstferien dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-28 09:53 Italiensk pizza med spekeskinke

Man behøver ikke gjøre alt så fancy hver gang, for av og til er det enkle det aller beste. I dag deler jeg en oppskrift på italiensk pizza med spekeskinke. Pizzabunnen er laget med en meltype som heter tipo 0, som er et ekstra finmalt  […] Innlegget Italiensk pizza med spekeskinke dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-25 07:06 Plommesyltetøy med ingefær

Jeg har aldri forsøkt å lage plommesyltetøy før, men én gang skulle jo være den første. Og gjett om det ble godt! Jeg tilsatte også litt revet ingefær som jeg synes satte en ekstra spennende smak på syltetøyet. Som for annet syltetøy så smaker plommesyltetøyet […] Innlegget Plommesyltetøy med ingefær dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-23 05:50 Fatteh med kikerter

Jeg har fått skikkelig dilla på fatteh. Det var ikke før jeg laget det for første gang i forrige måned at jeg fikk opp øynene for denne retten fra Midtøsten. Siden har jeg laget den gjentatte ganger. Denne gangen har jeg laget fatteh med kikerter. […] Innlegget Fatteh med kikerter dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-22 09:25 5 vilt gode retter

Jeg kunne bare ikke dy meg da jeg skulle finne et navn på dette innlegget. Som du sikkert skjønner så handler dette innlegget om viltkjøtt. Jeg har funnet frem til fem gode retter du kan lage med rein eller elgkjøtt i høst. Noen passer fint […] Innlegget 5 vilt gode retter dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-21 09:42 Lammecarré med pastinakkpuré og rotgrønnsaker

Lammecarré med pastinakkpuré og høstens rotgrønnsaker, en perfekt rett nå når det går mot mørkere tider. Dette er ikke retten du bare kaster sammen på 1-2-3, men heller disker opp med når du skal lage noe virkelig godt! På utkikk etter flere oppskrifter med lam? […] Innlegget Lammecarré med pastinakkpuré og rotgrønnsaker dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-19 13:09 Kjøttboller med ratatouille

Med noen ferdige kjøttboller i fryseren så ble dette til en kjapp middag på 20-30 minutter, perfekt for travle hverdager. Grønnsakene kuttes og stekes i tur og orden, ha i hakkede tomater, litt krydderier og la det koke til grønnsakene er møre. Ha i kjøttbollene […] Innlegget Kjøttboller med ratatouille dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-16 05:48 Panert lakseburger

Har du lyst på tips til en skikkelig digg fiskerett? Test ut denne oppskriften på panert lakseburger. Jeg lover deg en burger som er knasende sprø på utsiden, og saftig på innsiden. Rett og slett en utrolig digg lakseburger! Burgeren ble servert i hamburgerbrød med […] Innlegget Panert lakseburger dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-14 07:51 Bananpannekaker

Som mange andre så er jeg ikke så glad i å spise brune bananer. Derimot så kaster jeg de aldri, men fryser de heller ned til smoothie eller andre oppskrifter. Forrige gang jeg hadde bananer til over så laget jeg disse deilige og sunne bananpannekakene. […] Innlegget Bananpannekaker dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-11 06:37 Grovbrød uten kjøkkenmaskin

Det er ingenting som er så godt som nystekte grovbrød. Jeg kan sette til livs uanstendige mengder brød, så lenge det er helt ferskt, uten å kjenne et snev at metthetsfølelsen. Etter å testet sikkert hundrevis av brødoppskrifter må jeg innrømme at det er de […] Innlegget Grovbrød uten kjøkkenmaskin dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-09 05:42 Spicy tomatsuppe med ristede kikerter

På samme måte som at vi variere mellom ulike typer kjøtt og fisk, så er det rett som det er at det havner en vegetarrett på middagsmenyen. Og ikke bare er det bra for miljøet, men det merkes også på pengeboken. Når det er sagt […] Innlegget Spicy tomatsuppe med ristede kikerter dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-07 08:49 Viltgryte med reinsdyrskav

Hvordan lage en god viltgryte? Det er ikke så mye som skal til. Viltkjøtt, litt einebær og timian for å få frem den gode viltsmaken og en god dæsj rømme og fløte til å gi en rund smak. I tillegg så synes det gjør jeg […] Innlegget Viltgryte med reinsdyrskav dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-06 14:10 Sterk pizzasaus 🌶

På samme måte som at jeg pleier å variere toppingen på pizzaen så synes jeg det er gøy å variere pizzasausen også. Jeg har laget flere varianter av den røde tomatsausen (se lenker lengre ned), laget en del hvite pizzaer, brukt pesto og mye annet […] Innlegget Sterk pizzasaus 🌶 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-03 18:52 Kyllingfilet fylt med mozzarella og soltørkede tomater

Tidligere var fylte kyllingfileter og fylte indrefileter en gjenganger på middagsmenyen vår. Det er jo så lettvint, bare å fylle filetene med mozzarella, kremost eller annen ost, noen urter og soltørkede tomater, surre de igjen og gi de en liten runde i ovnen. De siste […] Innlegget Kyllingfilet fylt med mozzarella og soltørkede tomater dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-09-01 10:44 Ukemeny med høstens råvarer – september 2019

September – og en ny ukemeny er klar på bloggen. Som tidligere så forsøker jeg å la det gå en rød tråd gjennom ukemenyene mine. Det er fokus på gjenbruk av råvarene og jeg har også lagt inn en del oppskrifter med sesongens råvarer. Du […] Innlegget Ukemeny med høstens råvarer – september 2019 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-31 08:25 Byggrynsvafler

Vafler! Når jeg vil gjøre litt ekstra ut av helgefrokosten så tyr jeg ofte til vafler eller frokostpannekaker. Jeg nøyer meg ikke ikke bare med å lage de tradisjonelle, men synes det er gøy å eksperimentere litt med oppskriften fra gang til gang.  Fra før […] Innlegget Byggrynsvafler dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-30 13:25 Pasta med chorizo og soltørkede tomater

Her kommer et tips om en lettvint og deilig pastarett – pasta med chorizo og soltørkede tomater. Middagen som står på bordet på cirka 20 minutter, og som bare skal nytes. Personlig synes jeg kombinasjonen med chorizo og de soltørkede tomatene er fantastisk godt. Om […] Innlegget Pasta med chorizo og soltørkede tomater dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-27 04:50 Chili sin carne med quinoa og linser

Med så mange varianter av chili con carne her på bloggen så var det på høy tid med en kjøttfri variant. I dag  gir jeg deg endelig oppskriften på chili sin carne (sin carne = uten kjøtt), hvor kjøttet er byttet ut med quinoa og […] Innlegget Chili sin carne med quinoa og linser dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-25 09:11 Fatteh

Har du hørt om eller forsøkt å lage fatteh? Fatteh betyr visstnok smuldre eller knus på arabisk, og består av biter av ristet eller tørt flatbrød (eller pitabrød) dekket med andre ingredienser. Selv brukte jeg kjøpte ferdigkjøpte pitabrød i denne oppskriften, men du finner også […] Innlegget Fatteh dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-24 07:55 Bakt ostekake med blåbær

I dag deler jeg oppskriften på bakt ostekake med blåbær, og ble laget i anledningen av en innflytningsfest vi var på forrige helg. Basert på de siste måneders innlegg på bloggen så skulle du kanskje tro at vi spiste kake rett som det er, men […] Innlegget Bakt ostekake med blåbær dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-21 07:46 Dette svarte leserne i brukerundersøkelsen

I forbindelse med at jeg relanserte Det glade kjøkken i nytt design og mye nytt innhold for litt siden, så kjørte jeg samtidig også en liten brukerundersøkelse. Hensikten var rett og slett å finne ut hvilke lesevaner følgerne mine har, hva de synes om den […] Innlegget Dette svarte leserne i brukerundersøkelsen dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-19 05:54 Torsk med pasta og pesto

Torsk med pasta og pesto er en enkel hverdagsmiddag som er serveringsklar på cirka 20 minutter. Da har jeg også tatt høyde for at du lager basilikumspestoen fra bunnen av, for den kan rett og slett ikke sammenlignes med glassene du kjøper på butikken. Oppskriften […] Innlegget Torsk med pasta og pesto dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-17 08:14 Sjokoladekake uten hvetemel

De gangene jeg er hjemme i Nord-Norge så stikker jeg alltid en tur innom farmor. Hun har glutenallergi, så da synes jeg at det kan være hyggelig å bake noe som også hun kan spise. Det mest vanlige er at jeg lager en glutenfri sjokoladekake, […] Innlegget Sjokoladekake uten hvetemel dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-16 12:17 Pizzasnurrer

Lurer du på hvordan man lager pizzasnurrer? Det er i grunn nesten helt som å lage en vanlig pizza. Lag pizzadeigen på vanlig måte. Kjevle den utover til en rektangulær leiv og ha på pizzasaus og topping. Rull leiven sammen, del opp i skiver og […] Innlegget Pizzasnurrer dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-13 06:14 Smoothieskål med blåbær og granola

Denne smoothieskålen med blåbær og granola var frokosten min her om dagen. Kjapp å lage, sunn å spise, og perfekt hvis man vil ha litt variasjon i frokosten. Og så smaker det jo skikkelig digg! Siden man får en del sødme fra bananen så brukte […] Innlegget Smoothieskål med blåbær og granola dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-11 08:35 Ukemeny med fokus på matsvinn – august 2019

Nå er det er på høy tid at jeg kommer med en ny ukemeny, og som før så forsøker jeg å holde en slags rød tråd i råvarene. Det vil si at enkelte av råvarene brukes gjennom flere av oppskriftene, slik at du unngår et […] Innlegget Ukemeny med fokus på matsvinn – august 2019 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-10 08:52 Hjemmelaget is (uten iskremmaskin)

Selv om det regner i Oslo i dag så nekter jeg å gi slipp på sommeren, og kommer derfor med en oppskrift på hjemmelaget is. Selv tilsatte jeg kakao og litt kaffepulver i iskremen for å gjøre den om til en deilig sjokoladeis, men du […] Innlegget Hjemmelaget is (uten iskremmaskin) dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-08 06:11 Grillspyd med marinert steinbit

Selv om du kanskje er tilbake på jobb så må vi ikke glemme at august fortsatt er en sommermåned. Vi har fortsatt svært mange fine dager foran oss, til å grille, bade og kunne sitte ute og nyte de lune kveldene. Her om dagen grillet […] Innlegget Grillspyd med marinert steinbit dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-06 05:58 Hjemmelagede tortillachips

Har du tortillaslefser til overs fra forrige gang du laget taco eller fajitas, kanskje latt de ligge litt for lenge ute av posen? Lag hjemmelagede tortillachips! De smaker nydelig godt, som et sunnere alternativ til kjøpte nachos eller tortillachips, og du bestemmer smaken helt selv. […] Innlegget Hjemmelagede tortillachips dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-04 09:04 Grovt brød med linfrø og gresskarkjerner

Av frykt for å gjenta meg selv, så har jeg for tiden fått en ny brødfavoritt! Denne gangen er det et grovt brød med linfrø og gresskarkjerner som triumferer på brødtoppen. Vet at flere av dere har ventet på denne oppskriften etter at jeg la […] Innlegget Grovt brød med linfrø og gresskarkjerner dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-03 11:16 Saftige svinekoteletter med utrolig god soppsaus

I går fikk jeg plutselig lyst på svinekoteletter! Kan faktisk ikke huske sist jeg laget svinekoteletter servert med ris, salat og soppsaus. Og gjett om det var godt, og kotelettene ble slett ikke tørre slik man ofte frykter de skal bli. Jeg kan i grunn […] Innlegget Saftige svinekoteletter med utrolig god soppsaus dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-08-01 07:56 Panna cotta med ripssaus

La oss snakke litt om rips! For et undervurdert bær! Selv har jeg vokst opp på Helgeland med en hage full av ripstrær. Som barn så hjalp vi mamma med å plukke kilosvis på kilosvis med av disse små røde og syrlige bærene. Ripsen ble […] Innlegget Panna cotta med ripssaus dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-30 07:30 Pizza med marinerte biffstrimler

Antall: 2 pizzaer Tilberedning: 2h 00 min Steke/Koke: 8 minutter Mengde: 2-3 personer Skriv ut Pizza med marinerte biffstrimler By Rolf-Anders Vollan 30. mars 2019 Vi har for tiden fått en ny pizzafavoritt - nemlig pizza med marinerte biffstrimler! Perfekt dersom du er lei de litt mer tradisjonelle pizzaene, eller bare har lyst på litt variasjon på pizzafronten. Det høres kanskje ut som mye arbeid, men å marinere biffstrimler krever altså overraskende  lite innsats. Alt du må gjøre er å legge kjøttet i en marinade mens pizzabunnen er satt til heving. Etter å ha bakt ut pizzaen topper du den med pizzasaus, marinerte biffstrimler og øvrig topping. Stek og nyt! Du må gjerne lage en annen type bunn dersom du har en favoritt. Selv er jeg veldig stor fan av surdeigspizzaer, og bruker gjerne denne oppskriften som basis for bunnen. Ellers har jeg også i det siste eksperimentert med eltefri pizza, for den som er god på planlegging og gjerne setter bunnen dagen i forveien. Har du en egen favorittoppskrift på bunn så bruker du den. Det samme gjelder pizzasaus. Ofte tar jeg meg ikke tiden til å lage en skikkelig pizzasaus som krever mye koking, men går heller for en enklere variant, enten denne enkle pizzasausen eller kanskje en mer smakfull variant med soltørkede tomater. I det siste har jeg også eksperimentert litt med harissa i pizzasausen, som gir en liten ekstra piff over det hele. Igjen, bruk den pizzasausen du liker aller best. Ingredienser Pizzadeig Hvetemel, siktet - 3,5 dl Fullkornshvetemel - 1,5 dl Salt - 1/2 ts Tørrgjær - 1/3 pose Vann - 2,5 dl Olje - 2 ss Marinerte biffstrimler Biffstrimler - 200 gram Hvitløk - 1 fedd Chili - 1/2 - 1 stk Sitron - 1 skvis Salt - 1/2 ts Olivenolje - 3 ss Pizzasaus Hermetiske tomater - 1/2 boks Soltørkede tomater i olje - 5-6 stk Basilikum - 10 blader Salt - 1/2 ts Pepper Øvrig topping Pizzasaus - 4 ss Revet ost - 200 gram Cherrytomater - 8 stk Vårløk - 4 stk Fremgangsmåte Start med pizzabunnen. Ha alt det tørre i en bakstbolle og tilsett kaldt eller lunkent (max 20 grader) vann og olje. Bruk helst en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok når du elter deigen. Elt deigen i cirka 15-20 minutter, til du får en god og smidig deig. Er deigen litt klissete kan du tilsette mer mel, er den for fast så tilsetter du mer væske. La deigen heve under lokk eller plast på et lunt sted, i 1,5 - 2 timer. Mens deigen hever går du i gang med å marinere kjøttet. Ha finhakket hvitløk og chili (uten frø) i en liten bolle. Tilsett salt, olivenolje og skvis over litt sitronsaft. Bland biffstrimlene godt inn i marinaden. Dekk til bollen og sett den i kjøleskapet inntil videre. Pizzasausen laget jeg etter denne oppskriften på noen få minutter, men har du en annen favoritt eller så bruker du den. Sett stekeovnen på 250-275 grader cirka 30 minutter før deigen er ferdighevet. La gjerne stekebrett eller pizzastein/-stål stå i ovnen, som du senere kan flytte pizzaen over på. Hvis du er redd for å brenne deg unnlater du dette. Tipp den ferdighevede pizzadeigen over på et melet underlag, og elt den lett sammen. Strø på med mer mel ved behov. Del deigen i to og trill hver del til runde baller. Trykk hvert deigemne lett utover eller bruk et kjevle. Kjevle så deigen utover til to runde fine pizzabunner. Fordel pizzasaus og ost utover hver av bunnene. Følg på med marinerte biffstrimler, oppskårede cherrytomater og vårløk. Har du litt fersk basilikum kan du gjerne strø over noen blader avslutningsvis. Stek pizzaen i ovnen i 7-9 minutter, til den begynner å bli lett gyllen oppå. Håper denne pizzaen med marinerte biffstrimler faller i smak! Innlegget Pizza med marinerte biffstrimler dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-27 08:58 Pasta med biff i fløtesaus

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Biff i fløtesaus By Rolf-Anders Vollan 27. mars 2019 Biff og pasta(skruer) i fløtesaus, en kjapp og enkel middag når man vil kose seg litt det lille ekstra. Men siden det ikke er fredag riktig enda har jeg brukt både matfløte og lett crème fraîché for å redusere fettinnholdet noe, i tillegg til fullkornspasta. Biff i fløtesaus er en middagsrett som er lett å like, og har du barn (eller voksne) som ikke er glad i sopp så kan du også unngå å ta det med i oppskriften. Vanligvis ville jeg brukt båndspaghetti, men siden jeg hadde en eske med pastaskruer stående så ble det skruer denne gangen. Ingredienser Fullkornspasta - 200 gr Biffstrimler - 500 gr Rød paprika - 1 stk Sjampinjong - 6 stk Sjalolttløk - 2 stk Hvitløk - 1 fedd Lett matfløte - 2 dl Lett creme fraiche - 2 ss Hvetemel - 0,5 ss Basilikum, fersk - 2 ss Salt og pepper Fremgangsmåte Kok pasta etter anvisning på pakken. Hvis du har fersk pasta kan du vente med å koke pastaen til rett før servering da den trenger mindre koketid. Kutt opp paprika, sopp og sjalottløk i strimler eller skiver. Finhakk hvitløk og chili (fjern steinene). Krydre biffstrimlene med salt og pepper og stek de kjapt litt olje i en varm panne. Tilsett oppskårede grønnsaker og stek videre på medium varme, til paprikaen er myk og soppen er redusert. Visp hvetemel ut i matfløte og ha den i resten, sammen med et par spiseskjeer crème fraîce. Småkokes i 5-7 minutter. Ha i grovhakket basilikum og smak til med salt og pepper rett før servering. Ha pasta og biff i fløtesaus på en tallerken. Strø over litt ferske urter og legg gjerne på noen gode cherrytomater. Håper det smaker!   Innlegget Pasta med biff i fløtesaus dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-24 11:21 Ukesmeny med fokus på matsvinn: Mars 2019

Innlegget Ukesmeny med fokus på matsvinn: Mars 2019 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-24 11:09 Ukesmeny med fokus på matsvinn – mars 2019

Det siste halve året har jeg forsøkte meg på flere ukesmenyer. De kommer dessverre ikke hver uke, men felles for de er at de er godt gjennomarbeidet og har et fokus på dette med matsvinn og gjenbruk av råvarene. Bruker jeg for eksempel purreløk som en ingrediens på en av dagene forsøker jeg å ta det igjen senere i ukesmenyen. Jeg forsøker også i ukesmenyen å komme med tips til variasjoner og hvordan du kan bruke resterende ingredienser til. På den måte kan vi kaste mindre mat, som igjen er både godt for miljøet og pengeboken. MANDAG - GRØNNSAKSSUPPE MED PØLSER Restemandag! Det er deilig å starte uken med å bli kvitt rester og litt slitne grønnsaker fra kjøleskapet. Da slipper vi å kaste unødig mye spisbar mat, noe som er bra for miljøet. Mandagstipset i denne ukesmenyen er derfor en en enkel grønnsakssuppe med pølser. I oppskriften finner du kun en basis, og du kan fint erstatte eller tilsette andre oppskrifter du måtte ha liggende på lur. Gå til oppskriften TIRSDAG - FISKEGRYTE MED CHORIZO Fiskegryte med chorizo er en enkel fiskegryte med hvit fisk. Fiskegryten kan være en fin måte å få i seg fisk på dersom man ikke har tradisjonell kokt/stekt fisk på topplisten. Krydret chorizopølse passer svært godt til hvit fisk, og er her med på å løfte fiskeretten. Gå til oppskriften. PS! Siste rest av purren i denne oppskriften kan du ta med deg inn i torsdagens middagstips! ONSDAG - ALT I ET KREMET KYLLINGGRYTE Fordelen med "Alt i ett"-gryter er at man slipper mye oppvask. Hele retten tilberedes nemlig i en og samme gryte, og så snart middagen er klar er det bare å sette hele gryten på bordet. Istedenfor å bruke matfløte i denne oppskriften kan du eksempelvis bruke siste rest av kremfløten fra fiskegryten, i tillegg til litt melk. Da slipper du å ha fløterester stående. Gå til oppskriften. TORSDAG - KJØTTSUPPE Kjøttsuppe kan være billig og god hverdagsmat som nærmest lager seg selv. Her brukes ikke dyrt biffkjøtt, men gjerne rimeligere kjøttyper som høyrygg eller grytekjøtt. Her kommer også siste rest av purreløken til nytte, og om du har noen andre litt slitne rotgrønnsaker liggende kan du gjerne tilsette de i suppen. Kålroten i denne oppskriften har jeg ikke tatt med meg i flere av disse oppskriftene denne uken, men du kan jo for eksempel lage en deilig lapskaus på kommende mandag? Gå til oppskriften. FREDAG - PIZZA MED MOZZARELLA OG CHORIZO En av favorittene mine er denne enkle pizzaen med mozzarella og chorizo. Chorizoen kan fint erstattes med pepperoni eller spekeskinke, men du har kanskje en liten chorizosnapp til overs etter tirsdagens fiskegryte.  Gå til oppskriften. LØRDAG - GRØNNSAKSLASAGNE Grønnsakslasagne er denne ukas kjøttfrie alibi, og er en fantastisk god lasagne som anbefales på det sterkeste. Alle de forskjellige grønnsakene inngår i en deilig smakssymfoni, og du vil ikke savne kjøttet i denne retten. Kjøpte du en pakke med flere persillerøtter til kjøttsuppen så kommer de også fint med i denne grønnsakssausen. Gå til oppskriften. SØNDAG - KJØTTKAKER I BRUNASAUS MED KÅLSTUING Kjøttkaker i brun saus med kålstuing, her snakker vi tradisjonell søndagsmiddag! Absolutt nydelig middagsmat som får tenna til å løpe i vann av bare tanken. Her kommer også rester av hodekålen til nytte. Gå til oppskriften. Kjøttkaker i brun saus UKENS GROVBAKST - POLARBRØD Disse polarbrødene tok helt av på bloggen da jeg la de ut forrige helg, aldri før har jeg opplevd en så stor strøm av besøk på en av samme gang. Lag en stor porsjon som du fryser ned (ferdigstekte), tin de et lite minutt i brødristeren og de smaker som nystekte. Gå til oppskriften. UKENS SØTE GJÆRBAKST - KANELSNURRER (TANGZHONG) Jeg er ikke et kjempestort dessertmenneske, men når det kommer til kanelsnurrer så kan jeg nok sette i meg et nesten ubegrenset antall på null komma niks. Denne gangen har jeg laget kanelsnurrer tangzhong, dvs jeg har laget de tradisjonelle snurrene etter en japansk fremgangsmåte.  Gå til oppskriften. Innlegget Ukesmeny med fokus på matsvinn – mars 2019 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-23 08:50 Lutige eplepannekaker

Antall: 8-10 stk Tilberedning: 30 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 2-3 personer Skriv ut Lutige eplepannekaker By Rolf-Anders Vollan 23. mars 2019 Har du forsøkte å lage pannekaker med eple? De blir skikkelig saftige og gode, og får noe litt eplekakeaktig over seg. Rett og slett nydelig lunsj, eller kanskje helgefrokost når man vil skjemme seg litt ekstra bort. Pannekakene ble laget halvgrove ved å tilsette havregryn i tillegg til vanlig siktet hvetemel. Om du vil ha helt fine pannekaker så kan havregryn erstattes med vanlig siktet hvetemel. Server pannekakene med fersk frukt og bær, vaniljekesam eller kanskje litt honning, og få en super start på dagen. Andre pannekakeoppskrifter på bloggen som passer til frokost eller lunsj: Proteinrike pannekaker uten hvetemel Veganske frokostpannekaker Dutch babies Ingredienser Eplepannekaker Epler - 2 stk Egg - 3 stk Sukker - 2 ss Havregryn - 1 dl Salt - 1/4 ts Bakepulver - 1 ts Kanel - 1/2 ts (valgfritt) Melk - 1-1,5 dl Hvetemel - 1 dl Forslag til topping Vaniljekesam Blåbær Bringebær Honning Fremgangsmåte Fjern kjernehusene fra eplene, og skjær de i middels store biter. Ha alle ingrediensene med unntak av hvetemel i en blender (eller bruk en stavmikser), og kjør sammen til alt er en tynn røre. Hold gjerne litt igjen av melken igjen, slik at du kan regulere med dette til slutt. Tilsett hvetemel og kjør blenderen på lav hastighet til du har en klumpefri røre. Røren bør være litt tykk, ellers kan det bli vanskelig å få pannekakene til å henge sammen. Spe med resterende melk ved behov. La røren stå og svelle i 20-30 minutter før du går i gang med stekingen. Stek pannekakene i litt smør i en varm stekepanne. Dersom pannekaken virker løs kan du tilsette litt mer mel. Legg pannekakene i stabler på en tallerken etter hvert som de blir ferdigstekte.     Innlegget Lutige eplepannekaker dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-21 16:29 Fiskekaker i wrap

Antall: 4 lefser Tilberedning: 5 minutter Steke/Koke: 10 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Fiskekaker i wrap By Rolf-Anders Vollan 21. mars 2019 Fiskekaker i wrap - to dager på rad har dette vært middagen min, og jeg går rett og slett ikke lei! Både sunt og godt, og en kjappere middag skal man lete lenge etter. Jeg tuller ikke når jeg sier det tok max 15 minutter fra jeg satte i gang, til at maten var serveringsklar. Det kunne sikkert tatt enda kjappere tid om jeg hadde tint fiskekakene først. Fiskekakene hadde jeg nemlig laget tidligere og ble tatt opp frosne fra fryseren. Se oppskrift på hjemmelagede fiskekaker Stek fiskekakene mens de fortsatt er frosne og gjør klar resten i mellomtiden. Perfekt hverdagsmat! Ingredienser Tortillaslefser - 4 stk Fiskekaker - 4 stk Salat - 4 blader Cherrytomater - 8-12 stk Avokado - 1 stk Rødløk - 1/4 stk Tacosaus - 1/2 glass Lettrømme - 4 ss Fremgangsmåte Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Stek fiskekakene i en varm stekepanne. Skyll og skjær opp salat, tomat og vårløk. Avokadoen deles i to, før fruktkjøtt skilles fra stein og skall ved hjelp av en skje. Del avokadoen opp i biter. Skjær hver fiskekake i 4 på langs, og legg tortillaslefsene i ovnen i cirka 15 sekunder. Fordel grønt og fiskekaker utover lefsene og topp det med litt rømme og tacosaus. Håper fiskekaker i wraps blir en like stor suksess hos deg som det ble hos oss. Enjoy! Innlegget Fiskekaker i wrap dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-19 15:11 Kjøttsuppe

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 1h 30 min Mengde: 2-3 personer Skriv ut Tradisjonell kjøttsuppe By Rolf-Anders Vollan 19. mars 2019 Kjøttsuppe kan være billig og god hverdagsmat som nærmest lager seg selv. Her brukes ikke dyrt biffkjøtt, men gjerne rimeligere kjøttyper som høyrygg eller grytekjøtt. Den lange koketiden gjør at selv de seigeste kjøttstykkene blir møre. Vil du gjøre kjøttsuppen enda mer budsjettvennlig  kan du erstatte kjøtt med pølser. Slike supper er også en gyllen anledning til å rydde i grønnsaksskuffen i kjøleskapet. De litt halvslappe gulrøttene, potetene, den halve løken osv er ypperlig i kjøttsuppe, og det er bare fantasien som setter begrensinger. Sjekk gjerne også denne oppskriften på grønnsakssuppe med pølser. Ingredienser Kjøttsuppe Grytekjøtt - 500 gram Smør - Til bruning Kjøttbuljong - 8 dl Gulrot - 2 stk Potet - 4 stk Kålrot - 1/4 stk Persillerot - 1 stk Purreløk - 1/2 stk Salt og pepper Fremgangsmåte Brun kjøttet kjapt i en gryte i en liten klatt smør. Kjøttet behøver ikke være gjennomstekt, men hensikten med å brune kjøttet er å få frem den deilige smaken. Ha i kraft eller utblandet buljong og la kjøttet trekke rett under kokepunktet til det er mørt, i 1 - 1,5 time. Har du en slowcooker stående er dette  en gyllen anledning til å tørke støv av den. Bruker du  kjøttpølser istedenfor rent kjøtt kan du bare ha pølsene sammen med grønnsakene, og slipper den lange koketiden. Når kjøttet begynner å bli mørt kan du gå i gang med grønnsakene. Skrell gulrot, potet og kålrot, og skjær de opp i terninger. Skyll purreløken og skjær den opp i skiver. Ha grønnsakene i suppen, kok opp, og la suppen koke i cirka 20 minutter til de er møre. Smak til suppen med salt og pepper. Kjøttsuppen kan spises slik den er, eller serveres med flatbrød, nystekte rundstykker eller brød. Håper det smaker! Innlegget Kjøttsuppe dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-17 10:03 Grove polarbrød med havre

Antall: 20 stk Tilberedning: 2h 00 min Steke/Koke: 9 minutter Mengde: 20 stk Skriv ut Hjemmelagede polarbrød By Rolf-Anders Vollan 17. mars 2019 Jeg har aldri hatt noe i mot polarbrød, men det har liksom aldri helt vært min greie. Ikke før jeg begynte å lage de selv i hvert fall. Hjemmelagede polarbrød er rett og slett fantastisk godt, og så utrolig letttvint! Jeg synes de ferdigkjøpte fort kan bli litt for søte etter min smak, særlig hvis man skal spise de med pålegg på. I tillegg så er det ikke sjelden at det er en og annen pakke med mugg i. Lager du hjemmelagede kan du selv bestemme hvor søte du vil ha de, og i tillegg smaker de jo bedre. Ofte lager jeg en stor porsjon med polarbrød og hiver alle i fryseren så snart de er avkjølte. Til frokost eller kvelds tar jeg bare opp det antallet jeg har tenkt på spise og gir de et lite minutt i brødristeren. Da blir de knasende sprø på utsiden samtidig som at de er myke inni. Smaker rett og slett som nystekte. Skal du ha med niste til skole eller jobb kan du jo ta de med frosne i matpakken, og innen lunsj er de både tinte og føles som ferske. Ved å fryse de ned unngår du også å kaste gamle skalker med brødmat. Jeg har ikke flere oppskrifter på polarbrød på bloggen i dag, men om du fortsatt ikke er helt overbevist så kan du gjerne ta en titt på noen av de andre gjærbakst-oppskriftene. Her finner du blant annet grove rundstykker,oppskrift på grovbrød med havregryn og gresskarkjerner (min favoritt) og mye annet godt. Ingredienser Grove polarbrød Havregryn - 200 gram Fullkornshvetemel - 450 gram Hvetemel - 200 gram Tørrgjær - 1/3 pose Sukker - 2 ts Salt - 1 ts Melk eller vann - 6 dl Olje - 5 ss Fremgangsmåte Mal havregryn til havremel ved hjelp av en matmølle, foodprosessor eller stavmikser. Du kan også bruke ferdigkjøpt havremel. Bland havremel, fullkornsmel, hvetemel, tørrgjær, sukker og salt i en bakstbolle. Tilsett kald eller lunken (max 20 grader) vann og/eller melk. Jeg bruker ofte en 50-50 blanding mellom vann og melk. Elt deigen ved hjelp av en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 10-15 minutter. Ha så i oljen og elt videre i 10 minutter til, til du har en smidig deig. Polarbrøddeigen skal gjerne føles litt vel klissete, men havregrynene vil ta til seg en del av denne ekstra fuktigheten. Dekk til bollen med et klede eller lokk, og la heve i minst 1 - 1,5 time. Sett ovnen på 210 grader, vanlig over- og undervarme. Tipp den ferdighevede deigen over på et bakstbord, og elt den lett sammen. Del den i to like store emner, som igjen deles i cirka 10-12 like store biter. Trill deigemnene til boller, som kjevles til flate sirkler med en diameter på 10-12 cm. Tykkelsen skal være på cirka 0,3-0,5  cm. Legg sirklene over på bakepapirkledde stekebrett og la de etterheve i 15 minutter. Prikk polarbrødene med spisepinner eller lignende for å forhindre at du lager pitabrød. Stekes midt i ovnen i cirka 9-10 minutter, litt avhengig av tykkelse og stekeovn. Avkjøles på rist under et klede. Frys ned polarbrødene så snart de er avkjølte og ta opp et ønsket antall brød rett før servering. Grove polarbrød passer både til frokost, lunsj og kvelds. Prikker du de ikke før du steker de kan du også bruke de som pitabrød, som du fyller med alt mulig digg. Lykke til!   Innlegget Grove polarbrød med havre dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-16 10:15 Pannekaker med is

Antall: 4-6 pannekaker Tilberedning: 30 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 2-3 personer Skriv ut Lune dessertpannekaker med is By Rolf-Anders Vollan 16. mars 2019 Pannekaker kan spises til alle mulige måltider, som frokostpannekaker servert med kesam og friske bær, til middag med blåbær og bacon eller til dessert fylt med litt vaniljeis og sjokoladesaus. For et par helger siden ble det pannekaker til dessert, nærmere bestemt lune pannekaker fylt med is og servert sammen med friske bær og sjokoladesaus. En svært enkel dessert som jeg tror jeg ikke har spist siden barndommen, men fortsatt like god den dag i dag. Om du er åpen for andre pannekakedesserter kan jeg også tipse om denne oppskriften på dutch baby. Ingredienser Egg - 3 stk Melis - 1 ss Siktet hvetemel - 2 dl Salt - 1/4 ts Melk - 2,5 dl Smør - Til steking Til servering Bær Vaniljeis Sjokoladesaus Fremgangsmåte Visp eggene lett sammen med melis. Bland først inn cirka 1/4 av melken og mel og salt. Rør så inn resten av melken. På den måten slipper du klumper. Har du i all melken først kan det være vanskelig å få en helt jevn og klumpefri røre. Pannekakerøren kan gjerne være litt tynn. La røren stå og svelle i cirka 20-30 minutter. Stek pannekakene i litt smør i en varm panne. Hold gjerne pannekakene lune til at alle pannekakene er stekt opp. Server pannekakene med et par kuler vaniljeis, litt ferske bær og sjokoladesaus. Håper det smaker! Innlegget Pannekaker med is dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-14 06:14 Kremet gulrotsuppe med halloumi

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 2-4 personer Skriv ut Kremet gulrotsuppe med halloumi By Rolf-Anders Vollan 14. mars 2019 I vinter har jeg fått testet den kypriotisk ferskosten halloumi en god del. Når man steker den får den en sprø og deilig skorpe på utsiden, samtidig som den er myk inni. Den er blant annet god i burger (se halloumiburger), mens den denne gang inngår i en kremet gulrotsuppe. Halloumien er proteinalibiet i suppen, og du må gjerne tilsette en liten boks kikerter eller linser hvis du vil ha en enda mer mettende suppe. Tilsett de i så fall etter at du har kjørt suppen i blenderen. Gulrotsuppen nytes med nystekte rundstykker eller brød ved siden av. Om du ikke lot deg overbevise så anbefaler jeg å sjekke ut disse tre suppene; gulrotsuppe med torsk, gresskarsuppe og tom kha gai. Ingredienser Gul løk - 1/2 stk Hvitløk - 2 fedd Chili - 1/2 stk Ingefær - 1 ss Gulrøtter - 5 stk Kokosmelk - 2,5 dl Grønnsaksbuljong - 5 dl Lime - 1 stk Salt og pepper Topping Halloumi - 150 gram Vårløk - 3-4 stk Gresskarkjerner Tilbehør Rundstykker Fremgangsmåte Skjær løk, chili og ingefær i smått. Løken renses, fjern gjerne frøene fra chilien og skrap bort skallet på ingefæret med en skje. Surres i olivenolje i noen minutter til løken begynner å bli myk. Skrell og kutt opp gulrøttene i mindre terninger. Ha de i kasserollen med resten og surr videre i et par minutter. Tilsett kokosmelk og grønnsaksbuljong og kok i cirka 10 minutter. Ha suppen over i en blender og kjør den sammen til en jevn og klumpefri suppe. Hell suppen tilbake i kasserollen, kok opp. Skvis over lime og smak til med salt og pepper. Kutt halloumien opp i skiver. Stek osteskivene på høy varme i litt olje, ett minutt eller to på hver side, til de har fått en gyllen farge. Servér gulrotsuppen med nystekt halloumi og et dryss av oppskåret vårløk og gresskarkjerner. Nyt den med nystekt brød eller rundstykker ved siden av. Håper det smaker! Innlegget Kremet gulrotsuppe med halloumi dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-12 06:13 Får du i deg 3 i uka?

Innlegget Får du i deg 3 i uka? dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-11 14:39 Får du i deg 3 i uka?

Visste du at det blir anbefalt å spise fisk 2-3 ganger i uken? Det burde egentlig ikke være så vanskelig å få til, for det er jo så utrolig mye godt man kan lage med fisk. Og på samme måte som kjøtt, så har jo de ulike fiskesortene litt forskjellig både smak og struktur. Så hvorfor er det egentlig slik at det er så vanskelig å spise tilstrekkelig med fisk, og når vi først spiser fisk så går vi ofte for de ferdig oppskårede laksefiletene gang på gang? Kostholdsrådene fra Helsedirektoratet er basert på internasjonal forskning. Og her blir det blant annet konkludert med at fisk er bra for hjertet. I tillegg er det en god kilde til næringsstoffer, som proteiner, vitamin D, vitamin B12, selen og jod. Litt skremselpropaganda! Selenrike matvarer kan også redusere risikoen for prostatakreft hos men. Denne kreftformen er faktisk den som rammer flest menn i Norge, og har blitt 3-doblet siden 1950 tallet! De siste månedene har vi vært ekstra flinke til å spise fisk, og særlig har det gått mye i skrei som nå er i sesong. En av favorittene mine har blitt hjemmelagede fiskekaker, som rett og slett har fått en slags renessanse hos meg. Fiskekaker med potetmos og råkost, fiskekaker i wrap, som burger etc. Her er det bare fantasien som setter begrensninger. Og for å ikke snakke om hvor lettvint det er å ha i fryseren! Her er 10 tips til deilige fiskeretter som forhåpentligvis kan gjøre det litt enklere for deg å få i deg nok fisk. HJEMMELAGEDE FISKEKAKER LAKSEWRAP MED MANGOSALSA STEKT SKREI MED RISOTTO LAKSEBURGER MD MANGO- OG EPLESALAT STEKT KVEITE MED RÅKOST OG RØMME POKEBOWL MED MANGO, AVOKADO OG GRANATEPLE Poke bowl med mango, avokado og granateple ENKEL FISKESUPPE LAKS MED KOKOSRIS OG MANGOSALAT Ovnsbakt laks med kokosris og mangosalat GULROTSUPPE MED TORSK TORSKETACO MED MANGOSALSA Innlegget Får du i deg 3 i uka? dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-10 10:52 Grove rundstykker med gresskarkjerner

Antall: 20-25 stk Tilberedning: 3h 00 min Steke/Koke: 12 minutter Skriv ut Grove rundstykker med gresskarkjerner By Rolf-Anders Vollan 10. mars 2019 Som du kanskje så på Instastory i går så har jeg grove rundstykker med gresskarkjerner, og gjett om jeg ble fornøyd. Rundstykkene er laget på tradisjonelt vis, det vil si med en god runde elting i kjøkkenmaskinen, etterfulgt av en lang heving (mens jeg var på skitur) for så og formes til rundstykker. Det var ikke bare fremgangsmåten som var tradisjonell, men jeg tror at også ingredienslisten heller ikke virker fremmed. Det kanskje mest ukjente tror jeg må være fullkornshvetemel, for det vet jeg ikke er alle butikker som tar inn. Fullkornshvetemel (eksempelvis fibramel) er rett og slett 100% grovt hvetemel som er ekstra finmalt, så om du ikke får tak i det så kan du gjerne bruke finmalt hvete. At det er ekstra finmalt synes jeg gjør baktsen enda mer saftig og god, og jeg bruker ofte det når jeg baker. Ellers har jeg begynt å bruke kald væske når jeg setter deig, enten det er til brød eller rundstykker. Temperaturen i deigen øker uansett mens man elter den og du risikerer å ta livet av gjærbakteriene i deigen. Jeg har også god erfaring med å redusere mengden gjær. Dette fjerner litt av den typiske gjærsmaken, og baksten holder seg ferskere mye lengre uten at det blir gjærdunst i brødboksen. Ingredienser Fullkornshvetemel - 450-500 gram Siktet hvetemel - 450 gram Gresskarkjerner - 75 gram Salt - 1 ts Tørrgjær - 1/2 pose Honning - 1/2 ss Melk - 5 dl Vann - 2 sl Solsikkeolje - 4 ss Fremgangsmåte Bland mel, gresskarkjerner, tørrgjær og salt i en bakstbolle. Hold gjerne igjen cirka 50 gram av hvetemelet, og tilsett det heller mot slutten av eltingen ved behov. Tilsett kald melk, vann og litt honning, og elt deigen i en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 10 minutter. Ha så i solsikkeolje og elt deigen videre i cirka 10 minutter, til du har en smidig og god deig. Tilsett resten av melet ved behov. Dekk til deigen og la den heve i cirka 1-2 timer, eller til dobbel størrelse. Ha deigen over på et melet underlagt. Strekk den utover og brett den sammen et par ganger, til du kjenner deigen blir fastere i konsistensen. Del deigen i to, og rull hver del utover til avlange pølser. Del hver pølse opp i cirka 10-12 like store deler, og form de til runde eller avlange rundstykker. Legg et klede over rundstykkene og la de etterheve i cirka 30-45 minutter. Sett ovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme. Pensle rundstykkene med egg (eller melk) rett før du setter de i ovnen. La de steke midt i ovnen i cirka 12-15 minutter, til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist. Disse grove rundstykkene godt både med pålegg til frokost, lunsj eller kvelds, eller med påsmurt smør som tilbehør til supper og gryter. De egner seg også godt til å fryse ned. Håper de faller i smak! Innlegget Grove rundstykker med gresskarkjerner dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-08 07:53 Stekt skrei med risotto

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 30 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Torsk og risotto - en fantastisk kombinasjon! By Rolf-Anders Vollan 8. mars 2019 Stekt skrei med risotto, har du ikke forsøkt det før så har du virkelig gått glipp av noe. I risottoen har jeg også tilsatt litt chorizo som gjør den ekstra smakfull sammen med torsken. Synes du at torsk ofte kan virke litt traust? Det er det overhode ingen grunn til, det finnes jo uendelig antall måter man kan sprite opp torskemåltidet, som å lage en deilig torsketaco med mangosalsa, pasta carbonara med torsk og chorizo eller torsk i curry. Ingredienser Skrei - 500 gram Salt og pepper Smør Risotto Smør - 1 ss Olivenolje - 1 ss Sjalottløk - 2 stk Hvitløk - 1 fedd Snackpaprika - 1 stk Risottoris - 200 gram Hvitvin - 1,5 dl Grønnsaksbuljong - 7 dl Parmesan - 50 gram Sitronsaft - 1/2 ss Salt og pepper Chrozo - 50 gram Fremgangsmåte Strø salt over torsken og la den ligge til risottoen nærmer seg ferdig. Skyll/skrell og finhakk sjalottløk,  hvitløk og paprika. Surres så i en god klunk olivenolje i en tykkbunnet gryte, på medium varme, til løk og paprika myk. Ha i smør og risottoris. Freses et par minutter til risen blir blank. Tilsett hvitvin og la det hele fosskoke til vinen har kokt inn i risen. Du kan også bruke eplemost dersom du ikke har vin. Det er viktig at du rører hele tiden slik at risen ikke brenner seg i bunnen av gryten. Spe med varm grønnsaksbuljong, ca én øse av gangen. Rør i gryten med en sleiv til kraften har kokt inn i risen, tilsett så en ny øse. Fortsett slik til du har kokt inn all kraften. Dette tar omentrent 15-20 minutter. Samtidig som du tilbereder risottoen gjør du klar chorizoen. Del den opp i små terninger og stek den kjapt i en stekepanne. Settes så til side. Når du begynner å komme i mål med risottoen kan du gå i gang med å steke torsken. Stek den i nøytral olje i en varm panne. Først et lite minutt med kjøttet ned i pannen, deretter cirka 4 minutter med skinnsiden ned. Steketiden vil variere ut fra filetenes størrelse og varmen på pannen. Når all grønnsakskraften har kokt inn i risottoen tilsetter du revet parmesan, sitronsaft og smaker til med salt og pepper. Bland også inn biter av chorizo (hold gjerne igjen noen biter). Server stekt skrei sammen med risotto med et lite dryss chorizo over det hele. Håper det smaker! Innlegget Stekt skrei med risotto dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-05 16:32 Lettvint kyllingsalat med rød pesto

Antall: 2 porsjoner Tilberedning: 20 minutter Steke/Koke: 20 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Lettvint kyllingsalat med rød pesto By Rolf-Anders Vollan 5. mars 2019 Det har blitt mange fiskemiddager i det siste, og særlig  har det gått i torsk som nå er i høysesong. Men det er bra med litt variasjon og derfor føltes det ekstra godt å lage denne lettvinte kyllingsalaten med rød pesto. Kyllingbrystene stekte jeg først noen minutter i pannen, før de så ble satt i stekeovnen på forholdsvis lav varme mens jeg gjorde klart resten. Resultatet ble en svært saftig kylling, samtidig som at minuttene i pannen fikk fremhevet den gode smaken. Hvis du er i stemning for flere andre kyllingsalater så kan du også sjekke denne kyllingsalaten med rød pesto og denne pastasalaten med kylling og soltørkede tomater. Ingredienser Kyllingfileter - 2 stk Salt og pepper Olje Pasta penne Rød pesto Soltørkede tomater i olje - 1 lite glass Olivenolje - 2 ss Pinjekjerner - 1 ss Basilikum - 8 blader Hvitløk - 1 liten fedd Maldonsalt - 1/4 ts Salat Bladsalat Snackpaprika - 1/2 stk Mango - 1 stk Vårløk - 3 stk Parmesan Fremgangsmåte Sett ovnen på 100-110 grader vanlig over- og undervarme. Krydre kyllingfiletene med salt og pepper, og stek de så kjapt i litt olje i en panne. Kyllingen skal ikke gjennomstekes men bare et 1-2 minutter til du får en stekeskorpe. Legg kyllingen over i en smurt ildfastform og sett inn et steketermometer. Siden kjernetemperaturen øker også etter at du tar kyllingen ut av ovnen så pleier jeg å ta ut formen på når termometeret viser 63 grader. La kyllingfiletene hvile i cirka 5-10 minutter etter at den er tatt ut av ovnen. Mens kyllingen steker kan du gjøre klar resten. Kok pasta etter anvisning på pakken. Når pastaen har kokt ferdig heller du den over i et dørslag. Lag den røde pestoen. Ha soltørkede tomater, litt olivenolje, basilikumblader (cirka 10), hvitløk, pinjekjerner og salt i en liten beholder. Kjør sammen med en stavmikser til du har en passe tykk pesto. Smak til med eventuelt mer salt. Skyll/vask bladsalat, paprika og vårløk. Kutt paprika i strimler og vårløk i tynne skiver. Skjær steinen ut av mangoen og del den opp i terninger. Blant pesto med ferdigkokt pasta og vend det forsiktig inn med salaten. Skjær opp kyllingen og legg den pent over salaten. Håper det smaker! Innlegget Lettvint kyllingsalat med rød pesto dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-03-02 08:24 Fastelavnsboller med krem og syltetøy

Antall: 10 stk Tilberedning: 2h 30 min Steke/Koke: 10 minutter Mengde: 10 stk Skriv ut Fastelavnsboller med krem og syltetøy By Rolf-Anders Vollan 2. mars 2019 Jeg lurer på om jeg har gått glipp av noe helt vesentlig i barndommen, for det eneste jeg kommer på når det gjelder fastelavn er fastelavnsris. Fastelavnsbolle er med andre ord ikke noe jeg har vokst opp med. Derfor tenkte jeg at nå som jeg har laget fastelavnsbolle så må jeg gjøre den litt tradisjonell, med krem og syltetøy. For man må jo ikke fylle de med syltetøy og krem, jeg ser at noen velger å legge et sjokoladedetrekk oppå bollene, eller kanskje fylle de med sjokoladekrem, bringebærkrem eller hva enn som frister best. Og til deg som lurer på hva fastelavnsbolle er, så er det en hvetebolle fylt med pisket krem og syltetøy som blir servert på fastelavnssøndag. Når det gjelder selve hvetebollene så har jeg brukt denne oppskriften, som etter min mening gir utrolig saftige og luftige boller. Hva er ditt forhold til fastelavn? Ingredienser Hveteboller (10 stk) Hvetemel - 10 dl Sukker - 6 dl Kardemomme - 2 ts Tørrgjær - 1/2 pose Melk - 4 dl Romtemperert margarin - 100 gram Fyll Kremfløte - 3 dl Vaniljestang - 1 stk Jordbærsyltetøy - 10 ss Melis Fremgangsmåte Ha alt det tørre i en bolle. Tilsett kald melk og elt deigen sammen med en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Elt deigen først i minst 10 minutter på lav hastighet.  Dersom du elter for hånd kan du gjerne legge på noen minutter. Jeg har erfart at resultatene blir mye bedre ved å bruke kald væske når jeg setter deigen. Temperaturen på deigen vil uansett øke mens du bruker kjøkkenmaskin. Tilsett terninger av romtemperert smør mens du fortsetter å elte deigen. Elt deigen videre til smøret er godt jobbet inn og den begynner å slippe bakstbollen igjen. Elt videre i cirka 15-20 minutter. Gjør en glutentest ved å dra i deigen. Dersom du kan dra i den uten at den ryker er den ferdig. Dekk til bollen med plast eller et lokk og la den heve i cirka to timer på et lunt sted. Hevetiden vil blant annet avhenge av hvor varmt du har det i rommet, men det er ingen grunn til å forhaste heveprosessen. Velt den ferdighevede deigen over på et melet underlag. Dra den utover et par gangen for så å brette kantene inn i mot midten. Min erfaring var at jeg ikke trengte å jobbe inn noe ekstra mel i deigen for å kunne jobbe med den. Trill deigen utover til en lang pølse og del den opp i cirka 10 like store emner. Trill hvert emne utover til små boller og sett de på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk til stekebrettet med et klede og la bollene etterheve i cirka 45 minutter. Pensle bollene med sammenvispede egg. Stek hvetebollene i forvarmet ovn (midterste rille) i cirka 10-12 minutter, på 225 grader. Avkjøles på rist. Pisk kremfløte sammen med frøene fra vaniljestang til myk krem. Del bollene i to og smør et lite lag med jordbærsyltetøy på den nederste delen. Følg på med krem og legg den andre halvdelen av bollen oppå. Sikt melis over bollene rett før servering. Håper fastelavnsbollene faller i smak! Innlegget Fastelavnsboller med krem og syltetøy dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-28 14:49 Skrei med hvitsaus, gulrot og ertepuré

Antall: 2 porsjoner Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 30 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Slik lager du skrei til middag By Rolf-Anders Vollan 28. februar 2019 I perioden januar-april er skreien i sesong og dette må så klart utnyttes på kjøkkenet. Nok en gang har jeg laget en enkel og tradisjonsrik middag, nemlig skrei med hvit saus, kokte poteter og gulrot. Et ikke fullt så vanlig tilbehør er kanskje ertepuréen, men det har liksom vært min greie de siste ukene. Lurer du på hva skrei er? Skrei er torsk vokst opp i Barentshavet, som kommer inn til Norge når den skal gyte. Den har ekstra mye muskler, er fast i fisken og har et hvitt og fint fiskekjøtt. Med andre ord torsk på sitt beste! Skreisesongen varer fra januar til april måned. Jeg vet ikke om det er nordlendingen i meg eller hva det er, men nå om dagen er jeg på en skikkelig fin hvit-fisk bølge. For ikke så mange dagene kunne du se meg lage fiskekaker på Instagram, og en oppskrift på  hjemmelagede fiskekaker dukket opp på bloggen. I tillegg har jeg laget en rekke andre torskeretter hjemme, som ikke har nådd bloggen enda, så her er det bare å glede seg. Om du skulle ha noen fiskerester liggende kan jeg for øvrig anbefale deg å teste denne oppskriften på plukkfisk med makaroni.  Ingredienser Skrei - 600 gram Vann Salt Hvit saus Smør - 1 ss Hvetemel - 1 ss Melk - 2,5 dl Salt - 1/4 ts Muskat Hvit pepper Ertepuré Frosne erter - 300 gram Smør - 1/2 ss Matfløte - Cirka 1/2 dl Salt og pepper Tilbehør Poteter Gulrøtter Fremgangsmåte Jeg har lest at man bør legge skreien i iskaldt vann (gjerne med isbiter i) i 30-60 minutter i forkant. Dette gir en fastere fisk og man beholder den hvite fine fargen. Gå så i gang med potetene. De tar cirka 20 minutter å koke, og kan gjerne ligge litt om de blir ferdige i forkant av det andre. Kok opp godt saltet vann. Jeg brukte 2-3 ss salt per liter vann. Når vannet koker legger du den iskalde torsken i kasserollen og skrur ned på varmen. Fisken skal ikke koke, men trekke i 8-10 minutter rett under kokepunktet. Trekketiden variere ut fra hvor mye vann du har i kasserollen, fiskens størrelse og temperatur på vannet. Så snart skreien er ferdig bør du ta den opp av kokevannet for å unngå at den blir ihjelkokt og at den blir for salt. Lag hvitsaus mens du trekker fisken. Smelt i en kasserolle og rør så inn hvetemel. Dra kasserollen av platen og visp i cirka halvparten av melken. Når dette er vispet til en klumpefri saus kan du tilsette resten av melken. Kok opp sausen under omrøring og la den koke i minst 5 minutter. Smak til med salt, muskat og hvit pepper. Skrell gulrøttene og skjær de opp i tynne skiver. Kokes til de er møre tvers gjennom. Kok opp lettsaltet vann. Ha i frosne erter og kok de et lite minutt. Hell av kokevannet, ha i en liten klatt smør og litt matfløte, og lag en jevn puré ved hjelp av en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Server nytrukket skrei med hvit saus, kokte poteter, gulrot og ertepuré. Håper det faller i smak! Innlegget Skrei med hvitsaus, gulrot og ertepuré dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-25 10:05 Hjemmelagede fiskekaker

Antall: 12 stk Tilberedning: 45 minutter Steke/Koke: 30 minutter Mengde: 3-4 personer Skriv ut Fiskekaker av torsk og sei By Rolf-Anders Vollan 25. februar 2019 Fiskekaker, hjemmelagede fiskekaker, noe mer nostalgisk enn dette kan jeg i grunn ikke tenke meg. Hjemme spiste vi de riktignok med brunsaus(!), men akkurat den delen har jeg lett hoppet over. Selv om jeg har vokst opp med fiskekaker så har jeg en liten innrømmelse å komme med. Jeg har aldri laget fiskekaker selv, ikke før nå i vinter i hvert fall. Joda, jeg har jo laget ulike lakseburgere, mens de tradisjonelle fiskekakene av torsk og sei (eller hyse) har jeg aldri laget. Faktisk så har jeg hatt et lite hat-elsk forhold til fiskekaker (egentlig mest hat), men nå som jeg droppet ketchup og brun saus så var det jo fantastisk godt! Disse fiskekakene er laget av torsk og sei, men får du tak i hyse så kan du erstatte seien med den. Hyse fungerer som bindemiddel i fiskekaker, men Før du ikke tak i det så kan du tilsette egg for å få de til å henge sammen. I tillegg synes jeg de blir ekstra saftige da. Et annet triks jeg vil du skal ta deg med på veien er å bruke kalde ingredienser og gjerne iskald (ikke frossen) fisk. Sett gjerne fiskefarsen kjølig før du går i gang med å steke fiskekakene. Jeg bruker påmontert kvern på kjøkkenmaskinen, men foodprosessor kan også brukes. Denne oppskriften gir cirka 12-15 fiskekaker, og kan fint dobles. Hold i så fall litt igjen på melken, og juster mengden etter behov. Fiskekaker egner seg ypperlig til å fryses ned, og stekes kjapt i en panne på samme måte som du gjør med frosne karbonader. Sunn og god ekspressmiddag som passer perfekt i en travel hverdag. Ingredienser Hjemmelagede fiskekaker Torsk - 700 gram Sei - 300 gram Løk - 1/2 stk Egg - 2 stk Potetmel - 4 ss Salt - 2 ts Muskat - 1/2 ts Hvit pepper - 1/2 ts Melk - 0,5 - 1 dl Smør - Til steking Fremgangsmåte Skjær opp fisken i forholdsvis store biter. Har fisken skinn og bein så må du også fjerne dette. Rens løk og del den opp i båter. Kjør fisk og løk i en kvern påmontert kjøkkenmaskinen (eller bruk foodprosessor). Av tre ulike grovhetsinnstillinger brukte jeg den mellomste. Bland inn egg, potetmel, salt, muskat og hvit pepper i fiskefarsen. Spe på med melk til du har en passe fast farse. Hvor mye melk du trenger å tilsette varierer veldig fra fisk til fisk. Sett fisken kjølig frem til du skal i gang med å steke den. Stek først en testkake. Varm opp en stekepanne til medium-høy varme, og ha i en klatt smør. Fyll kaldt vann i en liten bolle. Ha litt kaldt vann i den ene hånden og dypp en spiseskje i vannet. Form farsen til runde fiskekaker ved hjelp av hånd og skje. Legg farsen over i pannen og trykk den litt forsiktig ned med en stekespade. Stekes i 4-5 minutter den ene siden, til den har fått en fin og jevn farge. Snu fiskekaken og stek den videre på den andre siden. Avjøl og smak på den ferdigstekte fiskekaken før du steker opp resten. Er de litt løse kan du tilsette litt mer potetmel, ha i litt mer krydder dersom du synes de er litt smakløse. Stek opp resten av fiskekakene, som enten avkjøles på fat eller rist. Håper disse hjemmelagede fiskekakene faller i like mye smak hos deg/dere som de gjorde hos oss!   Jeg har ikke lagt så mye vekt på tilbehøret til fiskekakene, men her er noen forslag [list type="1" color="yes" ] med potetmos og råkost av gulrot og agurk (tips: ha eplejuice i råkosten) med poteter, gulrotstuing og ertepure som lakseburger i wrap med knasende gulrøtter og salat [/list] Lykke til!   Innlegget Hjemmelagede fiskekaker dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-24 09:03 Grovbrød tangzhong

Antall: 3 brød Tilberedning: 2h 30 min Steke/Koke: 35 minutter Mengde: 3 brød Skriv ut Grovbrød etter japansk fremgansmåte By Rolf-Anders Vollan 24. februar 2019 En leser spurte meg om jeg hadde forsøkt å lage grovbrød tangzhong, og nysgjerrig som jeg var så måtte jeg jo teste ut dette. Jeg har jo fra før av bakt en del etter tangzhong-prinsippet, med stort hell, og sist ut var en oppskrift på kanelsnurrer (tangzhong). Hva er tangzhong tenker kanskje du? Tangzhong er en japansk fremgangsmåte for å få deigen til å oppta ekstra mye væske, noe som resulterer i en mykere og saftigere bakst. Den er overhode ikke komplisert, men du må legge inn et ekstra trinn i fremgangsmåten hvor du lager en jevning av mel og vann. De siste ukene har jeg laget grovbrød etter denne fremgangsmåten et par ganger, og javisst blir brødene både saftige og myke. Men samtidig så må jeg jo innrømme at noe av det jeg liker best med brødene er når de er nystekte og har denne sprø skorpen utsiden. En annen erfaring jeg fikk var at det kan være en fordel å lage brødene litt mindre grove når man baker etter tangzhong-fremgangsmåten, ellers kan det bli en utfordring å få de til å henge sammen. Jeg har derfor gjort de litt mindre grove enn det jeg vanligvis lager grovbrødene. Jeg kommer absolutt til å lage tangzhongbrød i fremtiden også, men om de overgår de favoritten min, grovbrød med havregryn og gresskarkjerner, er jeg usikker på. Ingredienser Frø og korn Store havregryn - 10 ss Gresskarkjerner - 10 ss Linfrø - 5 ss Vann - 5,5 dl Jevning Hvetemel - 150 gram Vann - 750 gram Deig Hvetemel - 750 gram Fullkornshvetemel - 450 gram Salt - 2 ts Tørrgjær - 1/2 pose Honning - 1 ss Olje - 3 ss Fremgangsmåte Legg først frø og korn i bløt. Gjerne over natten, men minst halvannen time. Gå så videre med å lage jevning. Visp mel ut i kaldt vann. Varm opp til jevningen begynner å tykne. Sett til side til den er avkjølt. Ha hvetemel, fullkornshvetemel, salt og tørrgjær i en bakstbolle. Ha i de oppbløtte frøene, honning, olje, og jevningen (alle ingrediensene). Har du ikke fullkornshvetemel så kan du også bruke finmalt sammalt hvete, men jeg synes brødene blir ekstra saftige og smuler heller ikke så mye når jeg bruker fullkorn. Elt deigen med en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 20-25 minutter, til deigen er elastisk og god. Den skal gjerne være litt klissete, men ikke som grøt. La brøddeigen heve i cirka 1,5 - 2 timer. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor kaldt vann som er brukt. Ha deigen over på et godt melet underlag. Elt den lett ved å dra den utover, strø på litt mel, for så å brett kantene inn mot midten igjen (som en konvolutt). Er den veldig klissete kan du ha på mer mel. Del deigen opp i tre like store emner. Form hvert deigemne til avlange brød som så legges smurte eller bakepapirkledde brødformer. Etterhev brødene i cirka 30-45 minutter under et klede. Sjekk underveis at de ikke vokser ut av brødformene. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme. Stek brødene nederst i stekovnen. Idet du setter brødene inn i ovnen kan du senkte temperaturen til 210 grader og la brødene steke i cirka 35 minutter. Knips forsiktig i brødet for å høre om de er ferdige. Dersom de høres hule ut og har fått fin  farge på toppen er de ferdigstekte. Ta de ferdigstekte brødene ut av formene og la de avkjøle på rist. Skjær først skiver av grovbrødene etter at de er helt avkjølte. Håper disse grovbrødene etter tangzhong-fremgangsmåten faller i smak!   Innlegget Grovbrød tangzhong dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-22 12:42 Gin & tonic med rosmarin og pepper

Antall: 1 porsjon Tilberedning: 30 minutter Mengde: 1 glass Skriv ut Gin & Tonic med en ekstra piff By Rolf-Anders Vollan 22. februar 2019 Da var det plutselig helg igjen, og hva er vel bedre enn å starte den med en hjemmelaget Gin & Tonic med rosmarin og pepper. Jeg må innrømme at det hører til sjeldenhetene at vi er ute på byen. Alt for sjelden når vi spør venner av oss. Derimot er det ikke uvanlig at vi lager oss en drink når fredagen kommet, vi har trent og er i gang med matlagingen. Det har liksom blitt vår greie, ingen flatfylle men en drink eller to for hyggens skyld. Har du barn så har jeg full forståelse for at man kanskje er litt mer diskré med alkoholen, men jeg husker selv at det også var svært stas å få alkoholfrie "voksendrikker". Er du ikke så glad i Gin & Tonic så kan jeg også anbefale en kjempegod bjørnebærmojitos. En skikkelig smaksbombe som er vanskelig å ikke like. Ingredienser Gin - 4 cl Lime - 1/2 stk Sukkerlake - 3 cl Rosmarin - 1 kvister Tonic Isbit Sukkerlake med rosmarin Sukker - 100 gram Vann - 50 gram Rosmarin - 2 kvister Hel pepper - 1/2 ts Fremgangsmåte Lag først sukkerlaken. Den kan med fordel lages i god tid i forveien, og kan stå på ukesvis i en tett beholder i kjøleskapet. Ha sukker, vann rosmarin og hel pepper i en kasserolle. Kok opp på lav varme og la den gjerne stå med pepper og rosmarin i laken til den er avkjølt. Sil sukkerlaken over i en passende beholder. Selv laget jeg en porsjon sukkerlake i forveien, og så beholdt jeg et par pepperkorn i laken idet jeg satte den kjølig. Ha gin, sukkerlake, saften av en halv lime, en kvist rosmarin og en isbit i en cotailmixer. Rist løs. Isbiten vil både kjøle ned væsken samt slå i stykker rosmarinen. Sil drinken over i et glass med is, og topp med tonic water. Legg i en liten rosmarin kvist i drinken og server umiddelbart. Håper denne Gin Tonic varianten faller i smak!     Innlegget Gin & tonic med rosmarin og pepper dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-19 14:34 Aspargessuppe

Antall: 2 skåler Tilberedning: 5 minutter Steke/Koke: 10 minutter Mengde: 1-2 personer Skriv ut Aspargessuppe By Rolf-Anders Vollan 19. februar 2019 I helgen slo jeg til med en toretters middag, hvor hjemmelaget aspargessuppe var forretten. Så utrolig godt og lettvint, tror hele suppa var ferdig på 15 minutter. Aspargessuppe er en av favorittsuppene mine, sånn rett ved siden av blomkålsuppe (se her for oppskrift). Selv om jeg denne gangen lager den som forrett så er det ikke noe i veien å servere den til lunsj eller en lettvint middag. Server den gjerne med noen nystekte rundstykker ved siden av, så metter den ekstra godt. Du kan også toppe den med litt sprøstekt spekeskinke hvis du ønsker. Ingredienser Aspargessuppe Asparges - 250 gram Gul løk - 1/4 stk Smør - 1 ss Grønnsakskraft - 2,5 dl Matfløte - 1 dl Salt og pepper Maizena - 1/2 ss Forslag til tilbehør Brød eller rundstykker Fremgangsmåte Knekk eller skjer av nederste 3 cm av stilken. Selv synes jeg det er enklest å knekke av nederste del, cirka en fingerbredde opp langs stilken. Skjær også av toppene, de er finte å pynte med til slutt. Rens og kutt løken i smått. Aspargesstilkene kuttes i biter. Surr løk og oppskåret asparges noen minutter i litt smør i en kasserolle, til løken er blank og myk. Kok opp en liten kasserolle med lettsaltet vann. Ha i aspargestoppene og la de koke i 1-2 minutter. Ta aspargestoppene ut av vannet og la de ligge til resten er klart. Ha i grønnsakskraft og fløte og la suppen koke i 8-10 minutter. Bruk en stavmikser, foodprosessor eller blender til å lage en helt jevn og fin suppe. Smak til med salt og pepper. Rør ut bittelitt maizena i kaldt vann og spe det i suppen under omrøring. Maizena er maisstivelse og brukes til å jevne ut sauser og supper (også glutenfritt). La suppen koke et par minutter og du vil merke at suppen blir tykkere. Servér aspargessuppen med et dryss av lettkokte aspargestopper, litt nykvernet pepper og gjerne med litt godt brød ved siden av. Håper det smaker! Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden eller tagg maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.   Innlegget Aspargessuppe dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-16 10:02 Kanelsnurrer (tangzhong)

Antall: 22 stk Tilberedning: 2h 30 min Steke/Koke: 12 minutter Skriv ut Kanelsnurrer (tangzhong) By Rolf-Anders Vollan 16. februar 2019 Kanelsnurrer (eller skillingsboller om du vil) er noe av det beste jeg vet, og jeg kan sette i meg et nesten ubegrenset antall på null komma niks. Kunne sikkert spist kanelsnurrer til hvert eneste måltid i løpet av dagen, men det sier seg selv at det ikke er å anbefale. Denne gangen har jeg laget kanelsnurrer tangzhong, dvs jeg har laget de tradisjonelle snurrene etter en japansk fremgangsmåte. Dette gjør at man greier å få lurt inn enda mer væske i baksten, og du får svært saftig og myke skillingsboller. I tillegg så holder de seg saftige selv etter flere dager på benken (hvis du greier å spare de så lenge) Et godt tips når du baker disse kanelsnurrene! Bruk kardemommekjerner som du maler ved hjelp av en morter. Dette gir en fantastisk god kardemommesmak på baksten, som ikke kan sammenlignes med den ferdigmalte. Ingredienser Jevning Hvetemel - 60 gram Melk - 3 dl Deig Hvetemel - 540 gram Sukker - 100 gram Tørrgjær - 1/2 pose Salt - 1 klype Kardemomme - 1 ss Melk - 2 dl Romtemperert smør - 100 gram Kanelfyll Smør - 75 gram Sukker - 5 ss Kanel - 2 ss Pensling og dekor Egg Perlesukker Fremgangsmåte Start med jevningen. Visp melk og mel sammen i en kasserolle. Varm blandingen forsiktig opp til den begynner å tykne. Jevningen skal bli som en tykk hvitsaus. Fyll et kar med kaldt vann, og sett kasserollen nedi for hurtig avkjøling. Ha mel, sukker, tørrgjær, kardemomme og en liten klype salt i en bakstbolle. Tilsett kald melk og den avkjølte jevningen, og elt deigen sammen med en kjøkkenmaskin med påmonterte eltekrok. Ta deg god tid til eltingen og elt den gjerne 10 minutter i første omgang. Deigen kan virke veldig fast nå i første omgang, men dette løser seg opp når smøret skal eltes i. Tilsett så romtemperert smør oppskåret i terninger, og elt videre i cirka 15-20 minutter. Sjekk om deigen har eltet tilstrekkelig ved ta "glutentesten". Dette gjør du ved å dra deigen med fingrene dine. Dersom glutennettverket er godt nok utviklet vil deigen være seig og elastisk, og du får en tynn og nesten gjennomsiktig hinne. Dersom deigen revner når du drar i den så har du sannsynligvis ikke eltet den lenge nok. Glutentest Dekk til deigen med et lokk eller plast og la den heve i cirka 1,5 time, til dobbel størrelse. Ha den ferdighevede deigen over på et litt melet underlag. Dra den utover et par gangen for så å brette kantene inn i mot midten. Min erfaring var at jeg ikke trengte å jobbe inn noe ekstra mel i deigen for å kunne jobbe med den. Kjevle deigen ut til en stor rektangulær leiv som er ca 0,5 cm tykk. Bre smøret utover deigen og strø så over sukker og kanel. Rull sammen leiven på tvers av langsiden, dvs fra langside mot langside.  Knip gjerne igjen skjøten slik at den fester seg til resten av deigen. Plasser skjøten ned mot underlaget, og skjær "rullekaken" opp i cirka 20-24 like store deler. Flytt kanelsnurrene over på et bakepapirkledd stekebrett. Legg over et klede og la de etterheve i 30 minutter. Sett ovnen på 210 grader, vanlig over og undervarme. Pensle snurrene med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker. Stekes i ca 12 minutter midt i ovnen. Avkjøles på rist. Kanelsnurrene egner seg godt til å fryse ned (har selv fylt opp fryseren). Ta de opp og tin de forsiktig i ovnen på cirka 100 grader, og de blir som nystekte. Håper de faller i smak!   Innlegget Kanelsnurrer (tangzhong) dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-15 07:13 Eltefri pizza med spekeskinke

Antall: 2 pizzaer Tilberedning: 20h 00 min Steke/Koke: 7 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Pizza med eltefri pizzabunn By Rolf-Anders Vollan 15. februar 2019 Har du fulgt bloggen min en stund så har du nok lagt merke til alle oppskriftene på eltefri bakst. For det meste har det gått i brød eller rundstykker, men nå har jeg også kommet med en oppskrift på eltefri pizza. Og om du ikke har sett det store utvalget av eltefritt så ta gjerne en titt på denne siden. Eltefri pizza er en genial måte å lage pizza på! Ingrediensene til deigen rørte jeg sammen allerede kvelden i forveien. Og  på neste ettermiddag var det minimalt med innsats som skulle til før pizzaen skulle i ovnen. Smaken var også fantastisk! Den lille mengden med gjær gjør at man unngår gjærsmak, samtidig som at den lange hevetiden gjør at man får frem et mer spennende smaksbilde. Dette med smaksbilde er sikkert for de med mer sensitive smaksløker, men personlig så syntes jeg at denne eltefrie pizzaen ble en innertier! Er du på utkikk etter andre spennende pizzaoppskrifter så kan jeg blant annet tipse om pizza parma av surdeig, hvit pizza med skinke og chorizo eller en forenklet pizzapai. Du kan også finne alle pizzaoppskriftene mine her på denne siden.   Ingredienser Eltefri pizzabunn Finmalt hvetemel - 1,5 dl Siktet hvetemel - 3,5 dl Salt - 1/2 ts Tørrgjær - 1/4 ts Vann - 2,5 dl Pizzasaus og topping Pizzasaus - 4-6 ss Mozzarella - 125 gram Serranoskinke - 10-12 skiver Sopp - 2 stk Ruccola Pinjekjerner Fremgangsmåte Rør sammen alle ingrediensene til pizzadeigen i en bolle. Deigen skal være lett klissete. Dekk til bollen med et lokk eller plast, og la den stå på benken i cirka 18 timer. Tipp så deigen utover et godt melet underlag. Brett sidene inn mot midten, mens du har på litt mel. Er den veldig klissete må du jobbe inn nok mel til at den blir grei å jobbe med. Legg deigen tilbake i bakstbollen og la den etterheve 1-1,5 time. Når det er 30 minutter igjen skrur du på ovnen på 270 grader, vanlig over- og undervarme. Sett gjerne en pizzastein/-stål inn i ovnen. Gjør klart fyll og topping. Hvis du ikke allerede har kjøpt en ferdig pizzasaus så kan du finne oppskriften på en variant med soltørkede tomater her. Del deigen i to like store deler, og form hver av de til tynne pizzabunner. Det er en fordel om du greier å dra og trykke utover pizzabunnene, for da presser du ikke så mye luft ut av deigen. Alternativet er å bruke et kjevle. Fordel pizzasaus, mozzarella, spekeskinke og sopp oppskåret i skiver utover hver av bunnene. La pizzaen hvile noen minutter før du setter den i ovnen. Stek pizzaen i 7-8 minutter til den er ferdig. Ha over ruccola, pinjekjerner og server den umiddelbart. Håper den eltefrie pizzaen blir en stor suksess! Innlegget Eltefri pizza med spekeskinke dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-12 06:26 Gratinert bologneseform med potetmos

Antall: 6 porsjoner Tilberedning: 30 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 3-4 personer Skriv ut Bolognesegrateng By Rolf-Anders Vollan 12. februar 2019 Jeg digger formretter. Mange av de tar kanskje 35-45 minutter å lage, men det gjør overhode ingenting når retten størsteparten av tiden skal stå og godgjøre seg i ovnen. Denne gangen har jeg laget en gratinert bologneseform med potetmos. En deilig middagsform som er lett å like for både store og små. Har du kresne barn (eller voksne) i familien så er et triks å bruke en stavmikser på sausen før du blander den med stekt karbonadedeig. Du kan også erstatte potetmosen med kokt pasta dersom det er å foretrekke, eller du ønsker en enda mer lettvint variant. Tips! Ønsker du en mer spicy variant kan du tilsette litt chili eller kajennepepper i kjøttsausen. På bloggen finner du en rekke andre fristende formretter, som One pot pastagrateng Lasagnefavoritten Thaiform med kylling Ingredienser Bolognese Karbonadedeig - 500 gram Gul løk - 1 stk Gulrøtter - 2 stk Stangselleri - 2 stk Hvitløk - 1 fedd Hermetiske tomater - 2 bokser Grønnsaksbuljong - 2 dl Soltørkede tomater - 5 stk Laurbærblad - 2 stk Tørket oregano - 2 ts Salt og pepper Olivenolje Potetmos Poteter - 8 stk Melk - 1 dl Smør - 1 ss Salt og pepper Annet Revet hvitost - Til gratinering Fremgangsmåte Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Koketiden vil variere ut fra type potet og størrelse, men beregn cirka 20-25 minutter koketid. Mens potetene koker går du i gang med bolognesen. Brun karbonadedeig/kjøttdeig kjapt i en panne og sett til side. Skrell og finhakk løk, hvitløk, gulrot og stangselleri, som så surres blanke i en god olivenolje. Tilsett hermetiske tomater, grønnsaksbuljong (vann + terning eller fond), soltørkede tomater oppskåret i små biter, laurbærblad og oregano. La koke i cirka 5-10 minutter, plukk så ut laurbærbladene. Sett ovnen på 210 grader, vanlig over og undervarme. Dersom du har kresne barn i familien kan du bruke en stavmikser til å mose grønnsakene i sausen. Tilsett den ferdigstekte karbonadedeigen og la småputre i 5-10 minutter, eller til potetmosen er ferdig. Smak til med salt og pepper. Hell kokevannet av potetene når de er ferdigkokte. Tilsett en klatt smør og en skvett melk, og bruk en rotmoser til å lage en luftig potetmos. Blir mosen litt tykk kan du tilsette litt mer melk til du har passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Smør en ildfastform med litt olje. Ha så potetmosen som et lag nederst i formen. Følg på med kjøttsaus og avslutt med litt revet hvitost. Stek bologneseformen i cirka 15 minutter midt i ovnen, til osten begynner å bli gyllen. Håper denne gratinerte bologneseformen faller i smak! Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden eller tagg maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.   Innlegget Gratinert bologneseform med potetmos dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-09 09:14 Hjemmelaget oreokake for to

Antall: 2 kaker Tilberedning: 3h 00 min Mengde: 2 personer Skriv ut Hjemmelaget oreokake for to By Rolf-Anders Vollan 9. februar 2019 Det er ikke ofte jeg lager kaker hjemme, men når jeg først går i gang så liker jeg å forsøke meg på noen nye varianter. Samboeren min derimot, har oreokake øverst på ønskelisten sin. Så når det nærmer seg bursdagstid og jeg spør om skal lage en bursdagskake, så er svaret "Oreokake" hver eneste gang. Tidligere har jeg laget en enklere oreo-porsjonskake etter denne oppskriften, mens denne gangen har jeg laget en ny variant hvor også sjokolademoussen er laget helt fra bunnen av. Siden vi er en liten familie på to + bikkje (som ikke får kake), så lager jeg oftest porsjonskaker. Da slipper vi å småspise kaker utover hele uken, eller ender opp med å kaste restene mot neste helg. Bra for miljøet og bra for midjen. Denne oreokaken er laget i to kakeringer med en diameter på 7,5  cm. Ingredienser Bunn Oreokjeks - 5 kjeks Smør - 1 ts Ostefyll Kremost naturell, romtemperert - 1 toppet ss Melis - 1 toppet ss Fløte - 1/2 dl Oreokjeks - 2 stk Sjokolademousse Kokesjokolade - 70 gram Egg - 2 små Melis - 1/2 ss Fløte - 1 dl Topping Kremfløte - 1/2 dl Melis - 1/2 ts Oreokjeks Bringebær Fremgangsmåte Bunnen. Ha kjeks og smør i en foodprosessor eller matmølle, og kjør det sammen til du har en sammenhengende masse. Du kan også knus kjeksen med et kjevle og blande inn smeltet smør, men vær obs på at bunnen kan bli litt mer kompakt. Sett 2 kakeringer med en diameter på cirka 7,5 cm på et fat. Fordel bunnen utover hver av kakeringene. Avkjøl bunnen i kjøleskapet mens du lager ostekremen. Tips! Kle kakeringene med bakepapir på innsiden for å unngå at kaken sitter fast i kakeringen. Ostefyll. Ha kremost, kremfløte og melis i en bolle, og visp det sammen til en tykk og myk krem. Fordel ostekremen utover bunnene. Stikk så nedi grovhakkede oreokjeks og sett bunnene tilbake i kjøleskapet. Sjokolademousse. Finhakk kokesjokoladen og smelt den så forsiktig over et vannbad. Sett sjokoladen til siden mens du gjør klar resten. Visp fløten til myk krem og sett til side. Ha eggeplommer og melis i en bolle og visp det sammen. Bland den tempererte sjokoladen inn i eggeblandingen mens du visper. Vend til slutt inn den ferdigpiskede kremen.  Fordel sjokolademoussen forsiktig utover ostekremen, og sett oreokaken tilbake i kjøleskapet. Kaken bør stå i minst 2 timer til moussen har stivnet. Topping. Rett før servering pisker du fløte og lit melis til  myk krem. Fordel kremen på toppen av kaken, strø over litt hakket oreokjeks og kanskje en bringebær eller to. Fjern kakeringene rett før servering. Håper denne nye varianten av oreokake faller i smak! Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden eller tagg maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Hjemmelaget oreokake for to dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-08 05:48 Halloumiburger med guacamole

Antall: 2 burgere Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 10 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Halloumiburger med guacamole By Rolf-Anders Vollan 8. februar 2019 Det begynner å bli en stund siden jeg laget denne halloumiburgeren, så det var på høy tid at jeg la den ut. Jeg har jo også sett at siden jeg la ut burgeren i Instastory, så er det flere av dere som har søkt etter denne oppskriften på bloggen. Til deg som ikke har hørt om halloumi før er så er det kort fortalt en ost fra Kypros, og en veldig god proteinkilde og perfekt for de som ønsker kjøttfrie alternativer. Den er ikke en smelteost og er derfor ypperlig til å grille eller steke i pannen. I denne oppskrifter har den erstattet hamburgeren, og utgjør en aldeles nydelig burger sammen med portobellsopp og guacamole. Har du ikke portobello så er ikke det et must, og jeg kan se for meg at ananas faktisk hadde vært ende bedre på denne burgeren. Hvis du er glad i ananas da. Jeg elsker ananas, og sier heller ikke nei takk til det på enkelte pizzatyper (yes, I’m one of those). Hemmeligheten bak en god halloumiburger ligger i tilberedningen av halloumien. Når man steker denne osten er det veldig viktig med høy varme i pannen, ellers ender du gjerne opp med en gummikonsistens på hele burgeren. Du bør heller ikke la den ferdigstekte burgeren ligge etter at den er stekt, da er vi tilbake på dette med gummikonsistens. Ha gjerne derfor alle de andre komponentene klare til du skal steke osten. Stekt halloumi skal være sprø på utsiden og myk inni. Det er også en fordel ned gode burgerbrød når man først lager burger. Jeg hadde heldigvis noen i fryseren, som jeg tidligere har laget etter denne oppskriften. Ingredienser Burgerbrød - 2 stk Halloumi - 250 gram Chilipulver - 1/2 ts Olivenolje - Til steking Portobello - 2 stk Tomat - 4 skiver Rødløk - 2 skiver Guacamole Avokado - 1 stk Chili - 1/3 stk Hvitløk - 1 fedd Lime - 1/2 stk Salt og pepper Fremgangsmåte Siden jeg allerede hadde ferdige hamburgerbrød i fryseren fra tidligere av så har jeg ikke beskrevet fremgangsmåten på hamburgerbrødene her. Oppskrift på hamburgerbrød finner du her. Forvarm ovnen på 150 grader, vanlig- og undervarme. Gå i gang med guacamolen. Skjær avokadoen i to og bruk en skje til å ta ut kjøttet. Ha avokado, finhakket hvitløk og chili i en skål. Bruk en gaffel til å mose avokadoen sammen med hvitløk og chili. Skvis over litt limesaft og smak til med salt og pepper. Skjær opp tomat og rødløk. Legg hamburgerbrødene i stekeovnen dersom de er frosne (slik mine var) Fjern stilken fra portobellosoppen, pensle den med litt olivenolje, krydre den med salt og stek den i en varm panne. Legg til side. Del halloumien opp i skiver. Pensle den med olivenolje og krydre den lett med chili. Stek så hallomien i en varm stekepanne, cirka 3 minutter på hver side, til den har fått fin farge og er lett sprø utvendig. Skjær oppvarmede burgerbrød i to. Smør på et lite lag med guacamole, etterfulgt av nystekt halloumi, portobello, tomat og rødløk. Nytes umiddelbart!   Innlegget Halloumiburger med guacamole dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-05 06:48 Sashimi med granateple

Antall: 1 porsjon Tilberedning: 15 minutter Mengde: 1 person Skriv ut Sashimi med granateple By Rolf-Anders Vollan 5. februar 2019 Sashimi er noe av det beste jeg vet, og i sin enkle form og utallige varianter  så kan den enten serveres som en imponerende forrett eller hovedrett. Skal du servere sashimi som hovedrett må du gjerne la den få selskap av litt bladsalat, avokado, mango eller hva enn du foretrekker. Den varianten jeg laget i dag er en del enklere, nemlig sashimi med granateple og vårløk. Når du lager sashimi eller sushi er det viktig at du enten bruker vakuumpakket fisk, eller at laksen har vært nedfryst ved -20 grader i minst 24 timer. Dette er for å drepe eventuelle parasitter (kveis) som måtte finnes i fisken. Andre sashimivarianter fra bloggen: Sashimisalat med jordbær og avokado Pokebowl med mango Sashimi med avokado og vårløk Ingredienser Sashimi - 200 gram Granateple - 1/2 stk Fersk koriander Sesamfrø Vårløk Soyasaus Soyasaus - 3 ss Lime - 1/2 stk Chili - 1/2 stk Sesamolje - 1 ts (kan sløyfes) Riseddik - 1 ts Honning - 1 ts Fremgangsmåte Start med å lage sashimisausen. Ha soyasaus, riseddik, sesamolje (kan også bruke olivenolje hvis du ikke har) i en liten skål, sammen med saften av en halv lime, honning og finhakket chili. Dersom du er glad i koriander kan du også finhakke noen blader og ha i. La stå mens du lager klart laksen. Skjær laksen opp i tynne skiver og legg den opp på fat. Del et granateple forsiktig i to og bank ut kjernene. Et tips dersom det blir gris er å gjøre dette under rennende vann over et dørslag. Skyll og kutt opp vårløk i tynne skiver. Rist noen sesamfrø kjapt i en varm og tørr stekepanne. Dette får frem den gode smaken. Strø granateple og vårløk over laksen sammen med fersk koriander og ristede sesamfrø. Ha soyasaus over laksen ved servering og nyt umiddelbart. Håper det smaker! Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden eller tagg maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Sashimi med granateple dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-02 10:27 Entrecôte med pastinakkpure og sjampinjongsaus

Antall: 2 porsjoner Tilberedning: 35 minutter Steke/Koke: 10 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Saftig biff med sjampinjongsaus By Rolf-Anders Vollan 2. februar 2019 Det er ikke så ofte det er biff på menyen hos oss, men når jeg ymter frempå om at jeg har planer om å steke biff er det til samboerens store glede. Jeg synes absolutt at det er nydelig med en god biff, men det er ofte ikke det som frister mest når det er helg og jeg har lyst til å leke meg på kjøkkenet. Denne gangen hadde jeg kjøpt inn et par pakker med entrecôte og litt fersk sopp, som skulle bli til deilig helgemiddag. Et tips når du kjøper biff er å kjøpe kjøttstykker som nærmer seg forbruksdatoen, da er nemlig sjansen for et ekstra mørt stykke enda større. Kjøtt mørnes nemlig mens det ligger vakuumpakket i butikken. I tillegg er det jo også fra et miljøperspektiv smart å kjøpe produkter som nærmer seg "best før" datoen, dersom du likevel vet at du får brukt råvarene før de må kastes. Noen andre biffoppskrifter på bloggen: Biff med estragonpoteter Saltimbocca alla Romana Pepperbiff med rösti Ingredienser Entrecôte - 500 gram Salt og pepper Smør - Til steking Pastinakkpurè Pastinakk - 400 gram Smør - 1 ss Melk - 1 dl Salt - 1/2 ts Sjampinjongsaus Sjampinjong - 100 gram Sjalottløk - 2 stk Hvitløk - 1 fedd Smør - 1 ss Soyasaus - 1/2 ss Fløte - 1 dl Melk - 1 dl Grønnsaksbuljong - 1/2 terning Kajennepepper - 1/4 ts Salt og pepper Maizena - Etter ønske Foreslått tilbehør Cherrytomater Brokkoli Fremgangsmåte La gjerne biffen ligge i romtemperatur en time før du går i gang. Da får du opp kjernetemperaturen og du reduserer steketiden. Ta frossent kjøttstykke som et eksempel, da ville biffen være tørrstekt ytterst før du har greid å få den gjennomstekt. Mens kjøttet tempererer kan du gjerne gå i gang med både pastinakkpuré og soppsaus. Skrell pastinakkene med en gulrotskreller og skjær de opp i store terninger. Kokes møre i lettsaltet vann. Når pastinakken er ferdigkokt heller du av vannet, tilsetter en liten klatt smør, melk og lager en jevn pastinakkpuré ved hjelp av en stavmikser. Smak deg frem med salt. Børst av soppen og skjær den opp i skiver. Rens sjalottløk og hvitløk, som så finhakkes. Surr løk og hvitløk i litt smør i en liten kasserolle. Etter et par minutter tilsetter du også oppskåret sopp. Stek soppen sammen med løken videre i noen minutter, til soppen er myk og har trukket seg sammen. Ha soyasaus, fløte, melk og buljong sammen med soppen. Kok opp og smak til med kajennepepper, salt og pepper. La småputre mens du steker biffen. Krydre entrecôtestykkene med salt og pepper. Varm opp stekepannen og ha så i en lite klatt med smør eller margarin. Når det slutte å bruse og har fått en nøttebrun farge kan du legge i kjøttet. Stek kjøttet noen minutter på hver side, ved høy varme. Skru så ned varmen, legg på et lokk og la den steke til den er gjennomstekt. Steketiden vil variere ut fra kjøttstykkenes tykkelse, temperatur og hvor godt stekt man liker kjøttet. La biffen hvile noen minutter etter at den er stekt, slik at ikke kjøttkraften renner ut idet du skjærer i biffen. I mellomtiden kan dampe litt brokkoli og/eller lage klart noen tomater, samt sjekke pastinakkpuréen og sjampinjongsausen. Dersom sausen fortsatt er tynn kan du blande ut litt maizena i vann som du sper i sausen. La soppsausen koke noen minutter til du ser den oppnår passe tykkelse. Server entrecôte med pastinakkpuré og sjampinjongsaus, gjerne med dampet brokkoli eller annet ønskelig tilbehør. Håper det smaker!     Innlegget Entrecôte med pastinakkpure og sjampinjongsaus dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-02-01 17:00 Verdens beste eltefrie rundstykker

Antall: 10-12 stk Tilberedning: 5 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 4-5 personer Skriv ut Eltefrie rundstykker med juice og linfrø By Rolf-Anders Vollan 1. februar 2019 Det er kanskje å ta seg vann over hodet, men jeg tør påstå at dette må være verdens beste eltefrie rundstykker. Det er så klart veldig subjektivt, men i hvert fall etter min smak, og i tillegg er de grove. I disse rundstykkene har jeg brukt en liten del rugmel, som jeg synes gir en veldig god smak på rundstykkene, i tillegg har jeg funnet ut at ved å tilsette en liten skvett juice så blir resultatet enda bedre. Som med annen eltefri bakst så rører du kjapt sammen deigen på noen minutter kvelden i forveien, så er det bare å bake ut og steke rundstykkene neste dag. Flere andre oppskrifter på eltefri bakst:  Enkle grove rundstykker Grytebrød av spelt og havre 120% grove rundstykker   Ingredienser Verdens beste eltefrie rundstykker Fullkornshvetemel - 300 gram Sammalt rugmel, finmalt - 100 gram Siktet hvetemel - 175 gram Linfrø - 50 gram Salt - 1 ts Tørrgjær - 1/2 ts Appelsinjuice - 1 dl Vann - 4 dl Fremgangsmåte Sett deigen. Bland mel, linfrø, tørrgjær og salt i en bolle. Ha i appelsinjuice og kaldt vann, og bland deigen kjapt sammen ved hjelp av en sleiv. Deigen skal være fast men lett klissete. Dekk til bollen med folie eller et lokk og la den stå og heve 10-12 timer på kjøkkenbenken. Utbaking. Tipp deigen over på et god melet underlag. Dra deigen utover til et rektangel. Strø på litt mel og brett hjørnene av deigen inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger, og du vil kjenne at deigen blir mye fastere i konsistensen. Rull rundstykkedeigen ut til en pølse og del den opp i cirka 10 like store emner. Ha godt med mel på fingrene og ta deg gjerne tiden til å forme de til fine rundstykker, eller bruk en skje til å sette de direkte på et bakepapirkledd stekebrett. Legg et klede over rundstykkene og la de etterheve i 20-30 minutter. Sett ovnen på 220 grader vanlig over- og undervarme. Steking. Sett stekebrettet inn nest nederst i ovnen. Stek rundstykkene i cirka 13-15 minutter, til de er gjennomstekte og begynner å bli lett gyldne på undersiden. Avkjøl rundstykkene på rist. Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden eller tagg maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Verdens beste eltefrie rundstykker dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-30 05:27 Saftsuppe (sagogrynsuppe)

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 5 minutter Steke/Koke: 35 minutter Mengde: 1 liter Skriv ut Saftsuppe (sagogrynsuppe) By Rolf-Anders Vollan 30. januar 2019 Saftsuppe (eller sagogrynsuppe) er nok en  av disse tradisjonsrettene jeg har voks opp med. Hjemme var det suppen over alle supper, og ble gjerne servert varm ved siden av pannekaker. Høres sikkert helt merkelig ut, men jeg må innrømme at pannekaker blir ikke helt det samme uten saftsuppe. Jeg bruker gjerne sukkerfri husholdningssaft når jeg lager suppen, men også saftsorter som solbærsaft, blåbærsaft og ripssaft passer nok også fint. Saften jeg bruker blandes vanligvis etter mengdeforholdet 2 + 8, så det kan være lurt å regulere mengden saft hvis du bruker en som er mer høykonsentrert. Suppen kan også serveres som en svært enkel dessert, med en liten kule vaniljeis, selv om det kanskje ikke er slik vi pleide med å nyte den. Derimot var det ofte kamp om supperestene, som ble tatt vare på og senere servert i glass rett fra kjøleskapet. Så neste gang du har planer om pannekaker til middag; forsøk å servere denne sagogrynsuppen ved siden av. Ingredienser Saftsuppe Husholdningssaft, gjerne sukkerfri - 2,5 dl Vann - 7 dl Sagogryn - 8 ss Rosiner - 1 neve Kanelstang - 1 stk Fremgangsmåte Ha vann og saft i en kasserolle og kok opp. Tilsett sagogryn, rosiner og kanelstang. La suppen koke i cirka 20-30 minutter under lokk, til sagogrynen har gått fra å være hvit til gjennomsiktig. Når sagogrynen sveller vil også suppen bli tykkere. Håper det smaker! Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden eller tagg maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Saftsuppe (sagogrynsuppe) dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-26 10:46 Pizza med mozzarella og chorizo

Antall: 2 pizzaer Tilberedning: 2h 00 min Steke/Koke: 7 minutter Mengde: 2-3 personer Skriv ut Pizza med mozzarella og chorizo By Rolf-Anders Vollan 26. januar 2019 Det enkle er ofte det beste, og slik er det i grunn med pizza også. Så klart er det veldig godt med en eksotisk pizza, kanskje med hvit pizzasaus, toppet med reinsdyr og granateple, men ofte synes jeg det er fint at det ikke blir for mange smaker på en gang som skal konkurrere med hverandre. En av favorittene mine er denne enkle pizzaen med mozzarella og chorizo. Om du har annen hvitost kan du fint bruke det, og om du foretrekker pepperoni foran chorizo så er jo det bare en smakssak. På bloggen kan du også finne en rekke andre pizzaoppskrifter, alt fra den klassiske langpannepizzaen til mer eksotiske pizzaer som hvit pizza med chorizo eller en italiensk pizza parma. Ingredienser Bunn Havremel - 2 dl (kan erstattes med hvetemel) Siktet hvetemel - 3 dl Salt - 1/2 ts Tørrgjær - 1/2 pose Vann - 2,5 dl Olje - 1 ss Fyll Pizzasaus - 4 ss Mozzarella - 150 gram Chorizo - 75 gram Fersk basilikum Parmesan - valgfritt Fremgangsmåte Start med pizzabunnen. Jeg malte havregryn til fint havremel ved hjelp av en matmølle (hakkefunksjonen til stavmikseren), men du kan også bruke ferdigkjøpt havremel eller vanlig hvetemel om du ønsker. Ha alt det tørre i en bakstbolle og tilsett kaldt eller lunkent (20 grader dersom du ikke har tid til å heve i cirka 1,5 - 2 timer) vann. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin når du elter deigen. Beregn i hvert fall 10-15 minutter eltetid for å få en god og smidig deig. Bruker du havremel er min erfaring at det er viktig at deigen er ganske klissete til å begynne med, da havren tar til seg mye væske. Underveis vil du se at den blir fastere og får en mer elastisk konsistens. La deigen heve under lokk eller plast på et lunt sted, i 1,5 - 2 timer. Ønsker du å lage pizzasausen selv så har jeg en oppskrift på en enkel pizzasaus som kan lages på få minutter (ingen koking). Men av og til så tyr selv jeg til ferdigkjøpt pizzasaus. Sett stekeovnen på 250-275 grader cirka 30 minutter før deigen er ferdighevet. La gjerne stekebrett eller pizzastein/-stål stå i ovnen, som du senere kan flytte pizzaen over på. Hvis du er redd for å brenne deg unnlater du dette. Ha den hevede pizzadeigen over på et melet underlag eller bakstbord. Dra pizzadeigen utover til et slags kvadrat og brett hjørnene inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger og strø på med mer mel ved behov. Del deigen i to og trill hver del til runde baller. Trykk hvert deigemne lett utover eller bruk et kjevle. Hvis deigen oppleves som svært fast og trekker seg tilbake, kan du med fordel la den hvile et minutt eller to. Kjevle så deigen utover til to runde fine pizzabunner. Fordel pizzasaus, mozzarella og chorizo oppskåret i skiver utover hver av bunnene. Har du litt fersk basilikum kan du gjerne strø over noen blader avslutningsvis. Stek pizzaen i ovnen i 7-9 minutter, til den begynner å bli lett gyllen oppå. Ta pizzaen ut av ovnen og riv over litt parmesan rett før servering. Håper det smaker!   Innlegget Pizza med mozzarella og chorizo dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-24 14:47 Enkel tacogryte

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 20 minutter Mengde: 2-3 personer Skriv ut Tacogryte til helg og hverdager By Rolf-Anders Vollan 24. januar 2019 Tacogryte er en enkel middagsrett som er perfekt fredagskos, og er man litt tilbakeholden på rømmen og nachoschipsen er det også innafor på en ukedag. Jeg har fått spørsmål på om jeg ikke har noen oppskrifter med kjøttdeig. Ofte bruker jeg karbonadedeig som et alternativ til kjøttdeig. Karbonadedeig er gjerne litt magrere, men samtidig må man være oppmerksom på at det ikke blir fullt så saftig dersom man for eksempel lager burger. I gryter, gratenger og lignende synes jeg det er like greit å bruke karbonadedeig som et sunnere alternativ. Med andre ord; overalt hvor jeg bruker karbonadedeig kan du fint erstatte med kjøttdeig om du ønsker. Jeg har allerede en annen populær oppskrift på tacogryte her på bloggen, men etter min mening er denne minst like god (om ikke bedre). Ingredienser Tacogryte Karbonadedeig - 400 gram Rødløk - 1 stk Hvitløk - 2 fedd Grønn paprika - 1 stk Tomatpuré - 1 ss Hermetiske tomater - 1 boks Mais Malt spisskummen - 1 ss Chilipulver - 1/2 ts Soyasaus - 1/2 ss Oregano - 1 ts Chilibønner - 2 bokser Lime - 1/2 stk Salt og pepper Serveringstips Avokado Nachos Lettrømme Salat Fremgangsmåte Brun karbonadedeig kjapt i en gryte eller i en stekepanne. Mens den er til bruning har du tid til å skylle og rense løk og paprika. Kutt den gjerne opp i små terninger også slik at du har det klart. Sett den ferdigstekte karbonadedeigen til side. Surr så løk, hvitløk og paprika i litt olje i samme panne eller gryte som du har brukt tidligere. Ha i tomatpuré når løken begynner å bli myk, og surr videre et par minutter. Ha den stekte karbonadedeigen tilbake i gryten, sammen med hermetiske tomater, mais, spisskummen, chilipulver, oregano og soyasaus. Kok opp og la koke i 5-10 minutter. Tilsett chilibønner, lime og smak til med salt og pepper. Serveringstips: Server tacogryte sammen med oppskåret avokado, litt nachos, salat og en liten klatt rømme. Håper det smaker!       Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden eller tagg maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Enkel tacogryte dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-22 07:52 Røstipoteter med chorizo og persille

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 20 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Røstipoteter med chorizo og persille By Rolf-Anders Vollan 22. januar 2019 Synes du de tradisjonelle kokte potetene fort kan bli litt kjedelige? Lag noen deilige røstipoteter som tilbehør neste gang. Denne varianten er blant annet med chorizo og persille, og så god at den fint kan fungere som en liten rett i seg selv. Om du ikke er så glad i chorizo eller kanskje ønsker en kjøttfri variant så kan du også finne en enklere röstivariant her. Ingredienser Røstipoteter Poteter - 6 middels store Chorizo - 50 gram Salt - 1 ts Pepper Persille - 1/2 plante Smør - 1 ss Fremgangsmåte Skrell potetene og riv de grovt på et rivjern. Ha potetraspet over i et dørslag sammen med salt, pepper, finhakket hvitløk og litt fersk persille (eller andre urter) Klem mest mulig væske ut av potetene ved å presse potetraspet mot sidene i dørslaget eller ved å klemme sammen med nevene. Skjær chorizo i biter som så stekes lett i en varm panne. Bland så den ferdigstekte chorizoen med potetraspet. Smelt smøret i en liten stekepanne og trykk potetraspet så godt du greier ned i panna. Det er viktig at du presser raspet mest mulig sammen i panna, slik at röstipotetene henger godt i hop. Stek røstien på medium varme, i ca 10-15 minutter på hver side,  under lokk. Et godt tips er å bruke en tallerken eller et lokk når du snur röstien i stekepannen. Røstipoteter er nydelig til nesten all slags kjøtt og fisk, men kan også nytes som en egen rett for den som er veldig glad i poteter. håper det smaker!   Innlegget Røstipoteter med chorizo og persille dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-19 09:34 Varm og mørk sjokolade

Antall: 2 krus Tilberedning: 5 minutter Steke/Koke: 10 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Varm sjokolade med krem By Rolf-Anders Vollan 19. januar 2019 Endelig har vinteren kommet til Oslo og det er flotte skiløyper er tilrettelagt i marka. Enten du er glad i å gå på ski eller foretrekker å gå til fots, så er det veldig kos å skjemme seg bort med en stor krus varm sjokolade når man kommer inn igjen. Denne gangen har jeg laget en variant med mørk sjokolade, toppet med krem og litt revet sjokolade. Så enkelt og så utrolig godt! Ingredienser Mørk sjokolade, 70% - 80 gram Helmelk - 4 dl Sukker - 1/2 ss Topping Krem Revet sjokolade Fremgangsmåte Bryt den mørke sjokolade opp i terninger eller grovhakk den. Ha Ha sjokoladen i en kasserolle sammen med en liten skvett melk og varm forsiktig opp til sjokolade har smeltet. Spe på med resten av melken og bittelitt sukker, og kok forsiktig opp under omrøring. Visp fløte til krem. Ha eventuelt i litt vaniljesukker i fløten dersom du ønsker. Servér varm sjokolade toppet med nypisket krem og litt revet sjokolade. Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Varm og mørk sjokolade dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-16 07:35 25 sunne og enkle middagsretter

Innlegget 25 sunne og enkle middagsretter dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-16 07:06 25 sunne og enkle middagsretter

Hver januar skjer det - sunne og enkle oppskrifter gjør et lite byks på leserstatistikken. Kanskje er det nyttårsforsettene som har slått til, eller kanskje er du som meg og synes det faktisk er deilig å være tilbake til hverdagsmaten igjen, og lage enkel og ukomplisert mat. For å gjøre det enda enklere har jeg satt opp 25 forslag til sunne og kjappe middagsretter som er serveringsklare på under halvtimen. Oversikten er delt inn i 5 ulike kategorier; kylling, fisk, karbonadedeig, vegetar og suppe. Håper du finner noe som virker inspirerende! Kylling Chilikylling med kokosris Red curry kyllingssuppeWok med chili og bananGresk-inspirert wrap med kyllingEnkel og god kylling curry Fisk Pokebowl med mango, avokado og granateple Pannestekt laks med pastinakkpuréFisk med chorizo og grønnkålsalatStekt kveite med råkost og rømmeLakseburger med mango og eplesalat Karbonadedeig Lettvint chili con carneGresk wraps med tzatzikiSunn hverdagstacoOne pot pasta med kjøttsaus og chorizoTacogryte Vegetar Chana masalaHalvgrove pannekakerOvnsbakt middagsomelettVegetartaco med linser og bønnerTacograteng Supper Grønnsakssuppe med pølserTomatsuppe med egg og pastaskruerTom kha gaiKremet gresskarsuppeEnkel fiskesuppe med torsk Innlegget 25 sunne og enkle middagsretter dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-14 05:29 Kjøleskapsgrøt med nøttekrønsj og chiafrø

Antall: 1 skål Tilberedning: 5 minutter Mengde: 1 person Skriv ut Lettvint frokost for den brødleie By Rolf-Anders Vollan 14. januar 2019 Grøt er ikke uvanlig frokost hos oss i ukedagene. Samboeren spiser mye sunnere müslier og havregryn med kesam og biola, og jeg spiser gjerne havre- og byggrynsgrøt de gangene jeg ikke spiser brød. Ekstra stas er det de gangene jeg lager kjøleskapsgrøt til oss. Det er utrolig lettvint å kunne ta den ferdige grøten ut av kjøleskapet om morgenen, hive over noen bær eller annen topping og nyte umiddelbart. Sist gang jeg laget kjøleskapsgrøt ble det en ny variant, med bær og nøttekrønsj på toppen. Bærene kom kanskje ikke så tydelig frem på bildet, men de (bringebær) er der under nøttene og chiafrøene. Hvilken type yoghurt du velger er valgfritt, men selv brukte jeg en gresk yoghurt med kokos og uten sukker. Ellers er det utrolig hvor mye litt krønsj kan ha å si på smaksbildet. Ikke bare løfter det hele smaksopplevelsen, men nøtter inneholder både  omega-3 og omega-6 fettsyrer, og kan derfor være sunt å spise noen nøtter om dagen i moderate mengder. Kjøleskapsgrøt krever ingen koking eller lang tilberedningstid. Alt du må gjøre er å sette av 2-3 minutter kvelden i forveien til å blande sammen grøten, så er det bare å dekke den til og la den stå i kjøleskapet til neste morgen. Så enkelt! Du kan også finne flere andre gode kjøleskapsgrøter her på bloggen, deriblant en variant med blåbær og vanilje og en med kokos og jordbær. Ingredienser Kjøleskapsgrøt Havregryn - 1,5 dl Melk - 1 dl Yoghurt - 2 dl Honning - 1 ts Topping Nøtter - 1-2 ss Chiafrø - 1 ts Bær Fremgangsmåte Bland sammen havregryn, melk, yoghurt og honning i en skål. Om du bruker en søt yoghurt behøver du nødvendigvis ikke honning (smak deg frem). Dekk til skålen og sett den kjølig til neste morgen (minimum 3-4 timer) Neste morgen kan du ta den spiseklare kjøleskapsgrøten ut av kjøleskapet. Topp den med litt bær, litt hakkede nøtter og litt chiafrø. Nytes med god samvittighet. Håper kjøleskapsgrøten faller i smak! Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Kjøleskapsgrøt med nøttekrønsj og chiafrø dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-12 07:59 Amerikansk ostekake med multe

Tilberedning: 40 minutter Steke/Koke: 50 minutter Mengde: 1 kake Skriv ut Amerikansk ostekake med multe By Rolf-Anders Vollan 12. januar 2019 Jeg føler det nesten er litt dårlig gjort å publisere denne ostekakeoppskriften sånn rett over nyåret, siden mange av dere kanskje har bestemt for å starte året med litt ekstra sunne matvaner. Samtidig så lovet jeg å legge ut oppskriften på ostekaken jeg laget til nyttårsaften, så her er den da - amerikansk ostekake med molte (multe). Jeg lover deg en skikkelig saftig kake, og om du er glad i moltebær så er dette kaken for deg. Siden jeg skulle ha med meg denne kaken på nyttårsfeiringen og jeg ikke ville risikere at pynten ble kastet frem og tilbake i kaketinen, så valgte jeg å holde kaken veldig ren. Kaken ble servert slik som på bildet, med en enkel multecoulis ved siden av. Og basert på tilbakemelding fra ivrig dommerpanel så var virkelig dette en kake som falt i smak! Er du på utkikk etter en litt enklere ostekake kan jeg for øvrig anbefale å sjekke ut porsjonsostekake med eple. Ingredienser Bunn Havrekjeks - 200 gram Romtemperert smør - 125 gram Sukker - 1/2 dl Kanel - 1 ts Ostefyll med multe Multer - 300 gram Sukker - 150 gram Kremost naturell, romtemperert - 500 gram Vaniljestang - 1 stk Sitron - 1/2 stk Egg - 4 små Rømmelokk Rømme/Crème fraîche - 4 dl Vanuiljestang - 1/2 stk Sukker - 1/2 dl Sitron - 1/2 stk Multecoulis Multer - 300 gram Sukker Vann Fremgangsmåte Knus kjeksen. Du kan enten bruke en foodprosessor, eller ha kjeksen i en brødpose for så å bruke et kjevle for å knuse den i smått. Bland så kjeksen godt med smør og kanel, slik at du har en smuldrete masse. Fordel kjeksen i en smurt form, bruk gjerne en skje eller tilsvarende til å fordele og trykke ned massen jevnt i formen. Sett formen i kjøleskap mens fyllet lages. Sett ovnen  på 170 grader, vanlig over- og undervarme. Kjør sammen multer og sukker ved hjelp av en stavmikser. Siles så i en melsikt eller tesil slik at du unngår stein i ostekaken. Bruk en skje til å press multesaften gjennom sikten. Visp romtemperert kremost, frø fra vaniljestang og saften og zest (det aller ytterste skallet) fra en halv sitron sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin om du vil. Pisk så inn ett og ett egg av gangen. Vend så inn multesaften i ostemassen. Hell røren i formen med den avkjølte bunnen og stek den i ovn i cirka 35 minutter på nederste rille. Kaken skal fortsatt være skjelvende og litt klissete i konsistens. La den ferdigstekte kaken avkjøle seg noe på benken  i 10-15 minutter. I mellomtiden har du tid til å lage rømmelokket Bland crème fraîche, sukker, frø fra vaniljestang, zest og saft fra en halv sitron. Fordel forsiktig blandingen over ostekaken før den så settes tilbake i stekeovnen. Stekes i 12 minutter til den er blank og har begynt å stivne. Avkjøl kaken før den så dekkes til og settes kjølig i minst 8 timer før servering. Multecoulis lages ved å kjøre sammen multebær og sukker sammen med en stavmikser, for så å sile ut frøene gjennom en tesil eller melsikt. Spe på med litt vann dersom den er litt tykk. Håper denne varianten av amerikansk ostekake falt i smak!   Innlegget Amerikansk ostekake med multe dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-11 13:03 One pot pastagrateng

Antall: 1 ildfastform Tilberedning: 25 minutter Steke/Koke: 20 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut One pot pastagrateng By Rolf-Anders Vollan 11. januar 2019 Det har blitt en del «one pot» retter her på bloggen, men det er jo heller ikke så rart. Konseptet går ut på at man bruker en og samme gryte til å lage hele retten, noen som sparer for en god del oppvask. I dag deler jeg en oppskrift på one pot pastagrateng. Navnet taler vel sin sak, men er altså en enkel pastagryte hvor det avslutningsvis er strødd litt revet hvitost over, før den så har fått noen minutter i stekeovnen. Så utrolig godt og enkelt, men pass på at du bruker en gryte som tåler å stå i ovnen! Du kan også finne mange flere one pot-retter på denne siden, deriblant en studentvennlig alt-i-ett pastagryte og en kremet kyllinggryte. Ingredienser Pastagrateng Pasta penne, fullkorn - 200 gram Krydret kjøttpølse - 500 gram Løk - 1 stk Hvitløk - 2 fedd Gulrot - 2 stk Stangselleri - 1 stk Tomatpuré - 2 ss Hakkede tomater - 1 boks Grønnsaksbuljong - cirka 3 dl Oregano, tørket - 1/2 ss Salt - 1/2 ts Pepper - 1/4 ts Revet ost - 100 gram Fremgangsmåte Sett ovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme. Skjær pølsene opp i passe store terninger eller biter. Rens/skrell/vask løk, gulrot og stangselleri, som videre kuttes i smått. Ha oppskåret pølse og grønnsaker i en romslig støpejerngryte. Tilsett også pasta penne, grønnsaksbuljong, hakkede tomater, tomatpuré, oregano, salt og pepper Kok opp og la koke under lokk på lav varme i cirka 15 minutter, til pastaen nærmer seg ferdigkokt. Rist forsiktig litt på kasserollen underveis, tilsett litt mer vann dersom den er i ferd med å koke seg tørr. Strø over en neve ost og sett gryten midt i ovnen i cirka 20 minutter, til osten begynner å bli gyllen. La pastaformen stå i 5-10 minutter etter at du har tatt den ut av ovnen. Server one pot pastagrateng med en enkel salat ved siden av. Håper det smaker!   Innlegget One pot pastagrateng dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-08 04:58 Bali laksegryte med mango

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Bali laksegryte med mango By Rolf-Anders Vollan 8. januar 2019 Visste du at den mest besøkte oppskriften på bloggen i 2018 er en oppskrift på Bali kyllinggryte? Jeg har nå laget en helt ny variant, og denne gangen med laks og mango. Har allerede servert den et par ganger hjemme og den er veldig lett å like. Verken Bali kyllinggryte eller laksegryte har noe med Bali å gjøre, men oppstod da jeg bestemte meg for å lage min egen variant av Toros velkjente baligryte. Noen andre utvalgte karrigryter fra bloggen: Bali kyllinggryte Torsk i karri Enkel og god kylling curry Ingredienser Bali laksegryte Laks - 500 gram Rødløk - 1 stk Paprika - 1 stk Hvitløk - 2 fedd Karri - 2 ts Kokosmelk - 2 dl Soyasaus - 1 ss Maizena - 2 ts Vann - 1 dl Mango - 1 stk Vårløk - 2 stk Salt og pepper Forslag til tilbehør Byggris Bladsalat Cherrytomater Fremgangsmåte Start med å koke eventuell ris etter anvisning på pakken. Velg byggris eller fullkornsris for et ekstra sunt alternativ. Vask/rens og kutt opp rødløk og paprika. Hvitløken finhakkes. Surr løk og paprika i litt olje i en tykkbunnet gryte eller kasserolle til løken er myk. Tilsett karri, kokosmelk og soyasaus. Visp litt maizena ut i kald vann og som så spes i gryten under omrøring. Kok opp og la småputre i noen minutter til gryten har tyknet. Smak gjerne til med litt salt og pepper allerede nå, så slipper du å røre så mye når fisken er hatt oppi. Ta bort eventuelt skinn fra laksen og kutt den i biter på cirka 4x4 cm. Legg laksen oppi baligryten og la den trekke i cirka 6-8 minutter under lokk. Fjern steinen fra mangoen og del den opp i terninger. Vårløken skylles og kuttes i tynne skiver. Vend forsiktig biter av mango og vårløk inn i gryten, og smak til med eventuelt mer salt og pepper. Server bali laksegryte sammen med en enkel salat, noen cherrytomater og eventuelt ris dersom ønskelig. Håper det smaker! Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Bali laksegryte med mango dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-06 10:43 Tips til middagsretter med stangselleri

Innlegget Tips til middagsretter med stangselleri dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-06 10:34 Tips til middagsretter med stangselleri

Vi er i begynnelsen av januar og mange av dere har muligens laget waldorfsalat i jula eller kanskje til nyttårsfeiringen. Da er sjansen stor for at du fortsatt har liggende en stor bunt med stangselleri nederst i kjøleskapet. For hva bruker man egentlig stangselleri til bortsett fra i waldorfsalaten? Bruk gjerne kommentarfeltet nederst for å dele dine stangselleri-tips. Jeg har spurt flere venner og familien om akkurat dette, og jeg må innrømme at bortsett fra waldorfsalat så har jeg ikke fått så alt for mange tips. Og overraskende mange liker fortsatt ikke stangselleri, men har dårlige minner etter iherdig plukking fra barndommens waldorf. Dette er veldig synd, for stangselleri er virkelig undervurdert. Ikke bare er grønnsaken rik på både kalium, vitaminer, fosfor, folsyre, kostfiber og jern, men den kan også være nydelig i mat. Dersom du ikke er så glad i den litt markante smaken av rå stangselleri, så kan jeg skrive under på at den blir mild og utrolig god når den er varmebehandlet For at ikke du skal kaste denne fantastiske grønnsaken rett i komposten har jeg derfor 7 tips til retter du kan teste ut. Om du vil så kan du også tenke på det som en slags ukesmeny med stangselleri som en rød tråd gjennom uken. TOMATSUPPE MED EGG OG PASTASKRUER Stangselleri er nydelig i tomatbaserte retter, og tomatsuppe er ikke et unntak. Denne tomatsuppen er også vegetar-alibiet i denne ukesmenyen og er nydelig med noen skiver med nystekt brød ved siden av. ENKEL FISKESUPPE MED TORSK Å lage en fiskesuppe behøver verken å være komplisert eller tidkrevende. Denne fiskesuppen er med torsk og du trenger cirka 30 minutter på å lage retten. Absolutt en favoritt hos oss! ONE POT PASTA MED KJØTTSAUS OG CHORIZO Prinsippet med one-pot rettene er at de lages i en og samme gryte, og de putrer til alt sammen er ferdig. Her finnes det ingen fasit på hva som skal oppi gryten, men har du stangselleri eller noen andre slitne grønnsaker så er dette en ypperlig måte på å bli kvitt de på. PASTA À LA HJORT Har du noen rester av en steik liggende i kjøleskapet kan denne pastaretten være et kjapt og godt alternativ (du må altså ikke bruke hjort). En lettvint viltgryte for travle hverdager som serveres sammen med nykokt pasta. FISKEGRYTE MED CHORIZO Jeg forsøker å spise fisk minst 2 ganger i uken, og gjerne av den magre varianten. I denne fiskegryten har jeg brukt torsk, og brukt stangselleri og chorizo til å løfte retten. Kan sterkt anbefales! Fiskegryte med chorizo DEN BESTE PIZZASAUSEN Den beste pizzasausen inneholder stangselleri etter min mening. Denne sausen er sausen jeg lager når jeg virkelig skal gjøre min flid med pizzasausen, og fryser den gjerne ned i passe store porsjoner slik at jeg har til senere bruk. LASAGNEFAVORITTEN Denne lasagneoppskriften har blitt den nye favorittlasagnen hos oss, og er også veldig godt lest av dere lesere. Stangselleri er bare en del av en rekke gode grønnsaker, som totalt sett tilfører en skikkelig smaksbombe av en lasagne. Innlegget Tips til middagsretter med stangselleri dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-04 09:21 Lettvint kalkunwrap

Antall: 4 lefser Tilberedning: 15 minutter Steke/Koke: 5 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Restewraps med kalkun By Rolf-Anders Vollan 4. januar 2019 På nyttårsaften var vi samlet en stor vennegjeng, og alle hadde fått i oppgave å ta med en rett til koldtbordet. Min oppgave var blant annet å steke kalkun, og det skulle virkelig ikke stå på mengden kalkun for å si det sånn. Denne uken har vi derfor spist kalkun i to omganger, eller tre hvis vi også teller med nyttårsaften. Gårdagens middag var en enkel kalkunwraps eller restewraps om du vil. Denne var så utrolig god og enkel, at jeg ville dele oppskriften med dere lesere. HVem vet, kanskje også dere har litt ekstra kalkun fra nyttårsaften liggende. Og ikke bare fikk vi spist opp alle resterende kalkunrester, men vi ble også kvitt noen rester av en salat, en rest av noe salsa, en dæsj lettrømme og en åpnet pakke tortillaslefser. Snakk om god gjerning! Som om ikke det var nok så kan jeg nevne at det smakte også fortreffelig, og var serveringsklar på toppen 15-20 minutter siden kalkunen allerede var ferdigstekt. Nå er det ikke hver dag man har kalkunrester liggende, men du kan også fint bruke kyllingrester. Se så god den ser ut! Ingredienser Tortillaslefser - 4 stk Hvitløk - 2 fedd Stekt kalkun - 500 gram Rødløk - 1 stk Rødvinseddik - 1 ss Honning - 1 ts Oregano - 1/2 ss Salt og pepper Fyll Avokado Cherrytomater - 8 stk Hjertesalat Lettrømme Salsa Fremgangsmåte Kutt opp grønnsakene du skal fylle wrapsen med og legg disse til side. Skjær så den ferdigstekte kalkunen i passe store biter. Rødløk renses og kuttes opp i tynne båter og hvitløken finhakkes. Surr hvitløken et lite minutt i litt olje i pannen. Tilsett kalkunbitene og stek i pannen til den er gjennomvarm. Ha i rødløk, rødvinseddik, honning, oregano og krydre med salt og pepper. Varm tortillaslefsene i stekeovnen eller i mikroen til de er gjennomvarme. Fordel grønt og kalkunbiter utover en oppvarmet tortillaslefse (gjerne grov). Topp det hele med salsa og en liten skje med lettrømme om du ønsker. Lettvint kalkunwraps er både sunt og godt, og dropper du også lettrømmen (og kanskje salsaen) så har du i tillegg en ypperlig matpakke. Håper oppskriften faller i smak! Innlegget Lettvint kalkunwrap dukket først opp på Det glade kjøkken.

2019-01-03 06:49 Red curry kyllingsuppe

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 15 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Red curry kyllingsuppe By Rolf-Anders Vollan 3. januar 2019 En litt spicy red curry kyllingsuppe er ikke feil på en vinterdag. Server den med ris, nudler eller brød ved siden av om du foretrekker. Suppen er enkel å lage og er serveringsklar på cirka 30 minutter. Om du ønsker en enda mer eksotisk variant kan du erstatte matfløten med kokosmelk. Det er heller ikke noe problem å bruke et annet utvalg av grønnsaker om du ønsker det. Både squash, blomkål og spinat er passer ypperlig i en rett som denne.   Ingredienser Red curry kyllingsuppe Strimlet kyllingfilet - 600 gram Olje Rødløk - 1 stk Hvitløk - 2 fedd Gulrot - 1 stk Revet ingefær - 1 ss Paprika - 1 stk Brokkoli - 1 liten Red curry paste - 1-2 ss Matfløte - 3 dl Kyllingbuljong - 2,5 dl Sukker - 1/2 ts Lime - 1/2 stk Soyasaus - 1/2 ss Salt - etter smak Koriander - valgfritt Tilbehør Ris eller nudler Fremgangsmåte Skal du servere suppen med ris er det lurt å starte med å koke risen. Skal du servere den med nudler kan du gjerne vente til at suppen nærmer seg ferdigkokt. Skrell/skyll løk, gulrot, ingefær, paprika og brokkoli. Finhakk hvitløken, skjær løk og paprika i strimler, gulrot i biter, brokkoli i små buketter og riv ingefæret på et rivjern. Stek kyllingen kjapt i litt olje i en panne og legg den så til side på en tallerken. Surr så grønnsakene et par minutter i samme panne. Lag en liten grop midt i pannen og fres en skje med curry paste i litt olje mot pannebunnen. Ha i den stekte kyllingen, matfløte og kyllingkraft. Kok opp og la det hele trekke i cirka 10 minutter. Smak så til med litt sukker, soyasaus en skvis lime og salt. Server red curry kyllingsuppe med enten nudler eller ris. Du kan også dryss over litt koriander rett før servering dersom du ønsker en enda mer eksotisk variant. Håper det smaker! Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Red curry kyllingsuppe dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-31 09:32 God nyttår og et tilbakeblikk på 2018!

Innlegget God nyttår og et tilbakeblikk på 2018! dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-31 09:12 God nyttår og et tilbakeblikk på 2018!

2018 går mot slutten det er på tide med et lite tilbakeblikk på året som har vært, både i og utenfor bloggen. I løpet av 2018 har jeg publisert nærmere 170 nye oppskrifter og innlegg. Det er nesten et nytt innlegg annen hver dag! Flesteparten av disse er nok middagsretter beregnet for hverdagen, men det har også blitt publisert en rekke andre oppskrifter, alt fra enkle frokoster til deilige desserter. I tillegg har jeg også dette året startet opp med et par ukesmenyer med fokus på gjenbruk, som har vært en stor suksess. De 10 mest populære oppskriftene i 2018 har jeg skrevet om i dette innlegget. I 2018 har jeg hatt over 200 000 besøk på bloggen, og måned etter måned har jeg slått stadig nye leserrekorder. Du aner ikke hvor stort dette er for meg som ikke er en del av et stort bloggnettverk, men som blogger på fritiden i en ellers travel hverdag. Mange spør meg om/når jeg skal begynne å tjene penger på bloggen. Og svaret er at det vet jeg ikke. Det hadde så klart vært gøy å kunne tjene noen kroner på Det glade kjøkken, i hvert fall nok til å dekke kostnadene jeg har rundt drift mm. Samtidig så er det ikke derfor jeg opprettet bloggen. For meg er Det glade kjøkken ikke bare en matblogg, men et sted hvor jeg kan samle alle oppskriftene mine på et og samme sted. Det er også mye som har skjedd utenom bloggen dette året. Blant annet har jeg byttet jobb og gått fra en stilling hos Politiets IKT-tjenester til en spennende stilling hos Creuna. I tillegg har vi også reist en del, og blant annet vært på et par vingårdsbesøk i Spania. Er du litt over middels interessert i vin kan jeg absolutt anbefale dette. Du kan lese mer om vingårdsbesøkene i dette innlegget fra i sommer. Selv om det er gøy å se at stadig flere og flere finner frem til bloggen min, så er det enda hyggeligere med alle de fine tilbakemeldingene jeg har fått både på Facebook, Instagram og til dere som har tatt dere bryet med å sende inn kontaktskjemaet på bloggen. Tusen takk til alle dere, jeg setter stor pris på hver eneste kommentar dere legger igjen, og forsøker hele tiden å levere topp kvalitet på oppskriftene og innhold slik at jeg kan fortsette å vokse. Takk for et fantastisk 2018, jeg gleder meg til fortsettelsen i 2019. -- Ha et riktig godt nyttår! -- Innlegget God nyttår og et tilbakeblikk på 2018! dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-30 10:23 Nyttårsmenyen 2018

Innlegget Nyttårsmenyen 2018 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-30 10:05 Nyttårsmenyen 2018

Med nyttårsaften rett rundt hjørnet så er du kanskje godt i gang med å planlegge nyttårsmenyen. I år skal vi feire sammen med noen venner, og alle har fått i oppdrag å ta med en eller to retter, som vi skal sette samme til et koldtbord. Selv har vi tatt på oss ansvaret for å steke kalkun og lage dessert. Jeg tenkte å lage en amerikanske ostekake med multer. Litt spent på kombinasjonen, men hvis det blir fullstendig krise så har jeg fortsatt noen timer i morgen jeg kan komme opp med en nødløsning. Siden jeg ikke greier å få ut oppskriften på kalkun og ostekake i dag så har jeg satt opp to andre forslag til nyttårsmenyen, en mer tradisjonell meny og en vegetarvariant. Du kan også finne flere oppskrifter under forrett, helgekos og dessert. Nyttårsmeny 1 Forrett: Lakseceviche med mango og avokadoHovedrett: Pappas elggryteDessert: Multekrem med krokankrønsj Fordelen med denne menyen er at elggryten allerede kan lages klar dagen i forveien, og bare varmes opp før gjestene kommer. Har du tint multer og laget krokankrunsjen på forhånd så er desserten også laget på svært kort tid. Lakseceviche, pappas elggryte og multekrem Nyttårsmeny 2 (vegetar) Forrett: Lun tomat- og mozzarellasalatHovedrett: Grønnsakslasagne Dessert: Panna cotta med jordbær og rabarbrasaus En meny som passer for den som ikke spiser kjøtt. Panna cottaen kan lages dagen i forveien. Når det gjelder grønnsakslasagnen så ville jeg laget klar grønnsakssausen så tidlig så mulig slik at det ikke blir hastverk rett før gjestene kommer. Vegetar nyttårsmeny: tomat- og mozzarellasalat, grønnsakslasagne og panna cotta Innlegget Nyttårsmenyen 2018 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-29 10:23 Ekstra grove brød

Antall: 3 brød Tilberedning: 2h 25 min Steke/Koke: 35 minutter Mengde: 3 brød Skriv ut Ekstra grove brød By Rolf-Anders Vollan 29. desember 2018 Blant all den gode julematen dukket det plutselig opp en stor lengsel etter nybakte grovbrød. Ja, for selv om jeg er veldig glad i julebrød og annen julemat, så skal det ikke så mange dager til før jeg lengter tilbake til den litt sunnere kosten. I dag har jeg bakt 3 ekstra grove brød, med blant annet solsikkekjerner og linfrø. Saftige og gode, kan fint fryses, og smaker godt med hvitost med paprika på. Du kan også finne mange flere brødoppskrifter her på bloggen, deriblant et grovt 4-kornsbrød dersom du ikke ønsker å lage så mange som 3 brød, eller kanskje noen fristende brytebrød. Etter flere år med brødbaking har jeg lært at det er flere ting som er essensielt for at jeg skal greie å få et godt resultat. Bløt opp hele gryn og frø i forkant. Ellers vil disse ta fuktigheten ut av brødene og de blir fort tørre. Bruk kald væske. Når du elter vil temperaturen i deigen uansett øke for hvert minutt. Elt lenge. Dette er nødvendig for å få et godt glutennettverk i deigen. Bruk mindre gjær og hev heller lengre. Da slipper du gjærsmak av baksten, særlig etter en dag i brødboksen. Ingredienser Fase 1 Havregryn - 10 ss Solsikkekjerner - 10 ss Linfrø - 5 ss Vann - 5 dl Fase 2 Fullkornshvetemel - 750 gram Sammalt rugmel - 250 gram Siktet hvetemel - 350 gram Salt - 2 ts Tørrgjær - 1/2 pose Lys sirup - 1 ss Olje - 2 ss Vann - 6 dl Fremgangsmåte Fase 1: Mål opp havregryn, linfrø og solsikkekjerner i en bolle som rommer minimum én liter. Hell på kaldt vann og la frøene svelle i minimum halvannen time, men gjerne over natten. Fase 2: Ha mel, salt og gjær i en bakstbolle. Tilsett de oppbløtte frøene, kaldt vann, olje og honning i bollen. Eltes godt sammen ved hjelp av en kjøkkenmaskin i cirka 15 minutter, til deigen er smidig og god. Spe eventuelt på med eventuelt mer mel til slutten av eltetiden, da det tar noe tid før melet får tatt til seg all fuktigheten. Deigen skal være litt klissete. Dekk til bakstbollen med plast eller lokk. La deigen heve i cirka 1,5 time, til den har hevet til dobbel størrelse. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor kaldt vann som er brukt. Velt den ferdighevede deigen over på et godt melet underlag. Elt den så videre i noen minutter. Strø på med mer mel dersom deigen  fortsatt føles veldig klissete. Del deigen opp i tre like store deler. Form hvert emne til avlange pølser som has i smurte eller bakepapirkledde brødformer. Etterhev brødene i cirka 30-45 minutter under et klede. Sjekk underveis at de ikke vokser ut av brødformene. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme. Stek brødene nederst i stekovnen. Senk så temperaturen til 220 grader og la brødene steke i cirka 35 minutter. Knips forsiktig i brødet for å høre om de er ferdige. Dersom de høres hule ut og har fått fin  farge på toppen er de ferdigstekte. Ta de ferdigstekte brødene ut av formene og la de avkjøle på rist. Skjær først skiver av grovbrødene etter at de er helt avkjølte. Håper denne oppskriften på ekstra grove brød faller i smak! Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Ekstra grove brød dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-27 07:55 De mest populære oppskriftene i 2018

Gjennom 2018 har jeg hatt over 200 000 besøk på bloggen min, og besøkstallene har jevnt og trutt økt utover året. Noen av oppskriftene har blitt lest flere tusen ganger bare i år, og har blitt delt flere hundre ganger på Facebook, Instagram, Pinterest eller på e-post. Jeg har sett nærmere på hvilke oppskrifter som har blitt mest lest gjennom året som har gått, og ser det på topp 10 listen både er noen gjengangere og noen oppskrifter som er helt nye av året. Spesielt godt lest ble en oppskrift på hjemmelaget bali kyllinggryte etter at jeg gjorde en liten makeover av en gammel oppskrift på bloggen tidligere i høst. Innlegget De mest populære oppskriftene i 2018 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-27 07:39 De mest populære oppskriftene i 2018

Gjennom 2018 har jeg hatt over 200 000 besøk på bloggen min, og besøkstallene har jevnt og trutt økt utover året. Noen av oppskriftene har blitt lest flere tusen ganger bare i år, og har blitt delt flere hundre ganger på Facebook, Instagram, Pinterest eller på e-post. Jeg har sett nærmere på hvilke oppskrifter som har blitt mest lest gjennom året som har gått, og ser det på topp 10 listen både er noen gjengangere og noen oppskrifter som er helt nye av året. Spesielt godt lest ble en oppskrift på hjemmelaget bali kyllinggryte etter at jeg gjorde en liten makeover av en gammel oppskrift på bloggen tidligere i høst. Har du en favoritt fra bloggen? Bruk gjerne kommentarfeltet nederst på siden til å si hva som er din favoritt. Dette er de mest populære innleggene gjennom 2018 Hjemmelaget Bali kyllinggryte Kleppsuppe (kleppmelk) Hjemmelaget meksikansk gryterett Kyllingform med brokkoli og paprika Thaiform med kylling Peppermyntekuler med sjokolade Kjelost Hjortestek med potet og persillerotpuré Hvit pizza med skinke og chorizo Enkel og god hjemmelaget salsa Innlegget De mest populære oppskriftene i 2018 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-24 10:07 God jul til alle lesere

Innlegget God jul til alle lesere dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-18 07:41 Enklere Sarah Bernard

Antall: 20-24 stk Tilberedning: 2h 00 min Steke/Koke: 7 minutter Mengde: 1 stor boks Skriv ut Enklere Sarah Bernard By Rolf-Anders Vollan 18. desember 2018 Er Sarah Bernard (eller Sarah Bernhardt om du vil) en av favorittene til jul, men du synes de virker i overkant kompliserte? Da er kanskje dette oppskriften for deg. Det er noe ventetid, men oppskriften i seg selv er temmelig enkel å følge. Her har jeg nemlig erstattet mandelbunnen med en ferdigkjøpt kransekakemasse, sjokoladekremen består bare av fløte og smeltet sjokolade, og så er det et enkelt sjokoladetrekk over det hele. For å gjøre de litt ekstra fristende kan du sette en liten mandelskive på toppen eller kanskje en kakepynt. Jeg strødde også over litt hjemmelaget bringebærpulver som jeg laget av tørkede bringebær i sommer. Et par tips på veien som kan gi deg et bedre resultat når du skal bake disse Sarah Bernard julekakene. Første tips er å kjøpe en kransekakemasse som har en forholdsvis høy andel av mandler. Jo mindre mandler det er, jo mer syntetisk vil de smake. Neste tips er å la kremfløten avkjøles helt etter at du har smeltet sjokoladen i den. På jakt etter mer inspirasjon til jul? Her er flere andre populære julekaker fra bloggen: Peppermyntekuler Amerikanske cookies Kokosmakroner med og uten sukker Ingredienser Bunn Kransekakemasse - 400 gram Krem Kremfløte - 3 dl Dronningsjokolade - 180 gram Sjokoladetrekk Mørk sjokolade - 120 gram Delfiafett - 4 ss Dekorasjon Kakepynt Mandler Strøssel Fremgangsmåte Kok opp kremfløten og dra den av platen. Tilsett grovhakket sjokolade og rør i fløteblandingen til sjokoladen er fullstendig oppløst. Sett sjokoladefløten kjølig og la den gjerne avkjøle seg over natten dersom det er mulig. Alternativt kan du gjøre som meg og sette kasserollen nedi iskaldt vann, gjerne med isbiter. Da får du avkjølt fløten kjapt i en fei. Sett den så inn i kjøleskapet når den begynner å bli kaldt. Forvarm ovnen til 210 grader, vanlig over- og undervarme. Ferdig kransekakemasse kommer gjerne formet som en pølse. Rull den så litt mer utover slik at diameteren blir litt mindre. Skjært pølsen i cirka 1 cm tykke skiver og legg de på et bakepapirkledd stekebrett. Stekes i cirka 7 minutter til de har fått en fin stekeskorpe. Avkjøles på rist. Pisk den avkjølte fløten til stiv sjokoladekrem. Ha den over i en sprøytepose med rund tip, og sett den i topper på de helt avkjølte kransekakebunnene. Settes så kjøles mens du lager sjokoladetrekket, gjerne i fryseren om mulig. Smelt litt delfiafett og hakket mørk sjokolade i en liten bolle over ett vannbad. Pass på at det ikke kommer en eneste dråpe vann i sjokoladen. Vannet skal ikke koke. Siden du også har i delfiafett er det også mulig å smelte sjokolade på veldig lav varme, men selv har jeg mer kontroll når jeg bruker et vannbad.  Avkjøl sjokoladen til den føles ganske avkjølt (cirka 25-30 grader), men fortsatt er ganske tynnflytende. Sett Sarah Bernard kakene på en rist med en stor form under. Fordel sjokoladen over ved hjelp av en skje. Stikk en liten mandelskive eller kakepynt i hver kake før sjokoladen stivner, eller strø over litt kakestrøssel om du heller foretrekker. Ferdige Sarah Bernard oppbevares kjølig i en lufttett boks, enten i kjøleskapet eller i fryseren. Jeg pleier å legge disse julekakene  i fryseren og tar de opp 10 minutter før de settes på bordet. Håper de faller i smak!   Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Enklere Sarah Bernard dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-15 17:40 Enkle, eltefrie hytterundstykker

Antall: 8-10 stk Tilberedning: 5 minutter Steke/Koke: 13 minutter Mengde: 3-4 personer Skriv ut Enkle og halvgrove eltefrie rundstykker By Rolf-Anders Vollan 15. desember 2018 Forrige helg var vi på hyttetur på Sjusjøen føltes ekstra riktig å starte dagen med nystekte rundstykker. Det er noe spesielt med å stå opp, fyre i peisen og servere nystekte rundstykker mens det fortsatt er mørkt ute. Utvalget av bakesortement var kanskje litt enklere enn hva jeg er vant med på kjøkkenet hjemme, men samtidig akkurat passe til å kunne lage enkle og halvgrove eltefrie rundstykker. Noe av det jeg liker med eltefri bakst er at det er så lettvint! Man bruker noen minutter kvelden i forveien på å sette deigen, legg på et lokk og la den heve på benken til neste morgen. Så er det bare å bake utover rundstykkene og steke de slik de er vant til. Så kjapt og så enkelt, og passer perfekt dersom man liker å starte dagen med nystekte rundstykker. Flere eltefrie oppskrifter:  120% grove rundstykker Grove og eltefrie speltrundstykker Grytebrød med solsikkefrø   Ingredienser Hvetemel - 5 dl Fullkornshvetemel - 5 dl Salt - 1 ts Tørrgjær - 1/2 ts Vann - 4,5 dl Fremgangsmåte Sett deigen. Bland hvetemel, fullkornsmel (eller fint sammalt hvete), tørrgjær og salt i en bolle. Ha i kaldt vann og rør deigen kjapt sammen med en sleiv eller en skje. Deigen skal være fast men lett klissete. Legg et lokk eller plastfolie over bollen og la den stå og heve 10-12 timer på kjøkkenbenken. Utbaking. Velt deigen utover et god melet underlag. Dra deigen utover til et rektangel. Strø på litt mer mel og brett hjørnene av deigen inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger - strø på mel, dra deigen utover og brett den så inn mot midten. Form deigen til en avlang pølse og del den opp i 8-10 like store emner. Ha godt med mel på fingrene og ta deg gjerne tiden til å forme de til fine rundstykker, eller bare sett de direkte på et bakepapirkledd stekebrett. Legg et klede over rundstykkene og la de etterheve i 20-30 minutter. Sett ovnen på 210 grader vanlig over- og undervarme. Steking. Sett stekebrettet inn nest nederst i ovnen. Stek rundstykkene i cirka 12-3 minutter, til de er gjennomstekte og begynner å bli lett gyldne på undersiden. Avkjøl rundstykkene på rist.   Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Enkle, eltefrie hytterundstykker dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-14 14:14 Vin chaud

Antall: 4-6 glass Tilberedning: 5 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 1 liter Skriv ut Vin chaud By Rolf-Anders Vollan 14. desember 2018 Da vi var i Paris i desember for et år siden smakte jeg vin chaud for første gang. Vin chaud betyr varm vin oversatt til norsk, og er da franskmennenes variant av gløgg. Det var noe helt spesielt å kjøpe en krus av denne franske drikken og bare gå rundt og ta inn over seg førjulstiden. Rett og slett helt magisk, og jeg følte jeg bare kunne nyte førjulstiden til det fulle. Siden da har jeg laget vin chaud flere ganger hjemme hos oss, og føler den bare har blitt bedre og bedre for hver eneste gang. Forrige helg var vi på hyttetur og fikk oss noen fantastisk flotte turer på ski i løpet av helgen. Da vi kom inn på hytta igjen ble det servert varm rødvinsgløgg til fyr i peisen, og endelig følte jeg at jeg hadde greid å få drikken perfekt etter min smak. Noen bilder måtte tas og jeg måtte forte meg å skrive ned ingrediensene og fremgangsmåten til denne oppskriften. Håper oppskriften faller i smak hos deg også! Om du ønsker du en alkoholfri variant kan jeg anbefale den mer tradisjonelle gløggen, eller hva med en mer spennende eplegløgg? Ingredienser Vin chaud Rødvin (gjerne en rimelig) - 1 flaske Sukker - 1 dl Vaniljestang - 1/4 stk Nellikspiker - 1 ts Kanelstang - 1 stk Stjerneanis - 1 stk Kardemommefrø - 8-10 stk Appelsin - 1 stk Fremgangsmåte Hell vin i kasserollen. Ha oppi sukker, vaniljestang delt på langs, nellikspikre, kardemommefrø, kanelstang og stjerneanis. Tilsett saften av en halv appelsin og bittelitt revet appelsinskall (ikke det hvite). Skjær den andre halvdelen i båter, fjern skallet fra båtene og ha de i rødvinsgløggen. Varm opp til 68 grader ved lav varme (til det såvidt begynner å ryke av gløggen). Blir gløggen for varm vil alkoholen fordampe. La gløggen trekke i ca 15-20 minutter. Når gløggen har fått passe krydret smak kan du fiske ut krydrene med en sil. Vel bekomme! Innlegget Vin chaud dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-12 11:18 Mammas julebrød

Antall: 3 brød Tilberedning: 2h 30 min Steke/Koke: 35 minutter Mengde: 3 brød Skriv ut De beste julebrødene By Rolf-Anders Vollan 12. desember 2018 Helt fra jeg var liten har vi hatt tradisjon på å ha en stor 1. juledagsfrokost med hele familien samlet. Mens man gjerne har vært litt nøktern på påleggsfronten ukene i forveien så bugner altså dette frokostbordet over av pålegg og brødbakst i ulike varianter. 1. juledagsfrokosten er rett og slett årets hyggeligste frokost og et av julas høydepunkter spør du meg. Blant all den deilige maten på frokostbordet kan du finne mammas julebrød. Dette er selve stjernen på frokostbordet, og jeg tør ikke gjette på hvor mange julebrød som trylles opp av fryseren i løpet av julen. Mammas julebrød er grundig testet over mange år, men på tross av det så har jeg dristet meg til å gjøre noen justeringer. Blant annet har jeg endret litt på rekkefølgen og elter deigen lenge før smøret tilsettes. Min erfaring er at dette gir et enda saftigere resultat. Denne er oppskriften gir totalt tre saftige og gode julebrød. Brødene er stekt i brødformer på 1,5 liter, men det er ikke noe i veien for å forme og steke de som runde julekaker istedenfor. Har du først smakt disse julebrødene vil jeg påstå det er vanskelig å velge en annen oppskrift neste gang. Ingredienser Hvetemel - 1,2 kg Sukker - 225 gram Tørrgjær - 1 pose Kardemomme - 2 ts Melk - 7 dl Romtemperert smør - 250 gram Rosiner - 200 gram Til pensling Egg Fremgangsmåte Ha mel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en bakstbolle. Selv brukte jeg kardemommefrø som jeg brukte en morter til å knuse fint. Dette gir en mye bedre kardemommesmak enn den ferdigmalte varianten man får kjøpt. Har du ikke kardemommefrø bruker du ferdigmalt. Hell i melken og elt deigen i kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 15 minutter. Melken varmer jeg maksimalt opp til rundt 15-20 grader, men du kan også bruke kald melk (krever litt lengre hevetid). Når deigen eltes vil nemlig temperaturen øke gradivis, og det blir fort et dårligere resultat om man skal stressheve julebrøddeigen. Du vil kjenne at deigen blir temmelig fast i konsistensen etter et kvarter i kjøkkenmaskinen, men dette vil bli mye bedre når smøret er eltet inn.  Tilsett terninger av smør gradvis mens du fortsetter å elte deigen. Ha også i rosinene. Deigen vil sakte men sikkert løse seg opp og bli en fin og smidig deig. Fortsett å elte deigen videre i cirka 5-10 minutter, til du har en elastisk og god deig. Dekk til bollen med et klede eller lokk, og la den heve i romtemperatur i 1,5 - 2 timer. Smør brødformene eller dekk de til med et bakepapir. Ha den hevede deigen over på et melet bakstbord. Elt den lett sammen og del den opp i 3 like store emner. Form hvert emne til avlange brød som legges nedi brødformene. Settes til etterheving under et klede i cirka 30-45 minutter. Sett ovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme. Pensle de ferdighevede julebrødene med sammenvispet egg. Stekes nederst i ovnen i cirka 35-40 minutter, avhengig av ovn og størrelse på brødene. Julebrødene avkjøles på rist under et klede Julebrødene egner seg også godt til å fryse ned. Håper det smaker!   Innlegget Mammas julebrød dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-10 15:21 Grønnsakssuppe med pølser

Antall: 6 porsjoner Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 2-3 personer Skriv ut Grønnsakssuppe med pølser By Rolf-Anders Vollan 10. desember 2018 På en kald høst- eller vinterdag kan det være godt med en varm og deilig suppe. Denne gangen stod det en grønnsakssuppe med pølse på menyen, en glimrende måte å bli kvitt noen litt slitne grønnsaker som lå nederst i grønnsaksskuffen. Suppen er enkel å lage, og kan i tillegg varieres i det uendelige. Dropper du pølsene til fordel for bønner, linser eller kikerter så har du også et godt vegetaralternativ. Slike kraftsupper er egentlig veldig undervurderte. De er jo så enkle å lage, samtidig som at de er fantastisk gode sammen med noen brødskiver med litt smør på. Skal du ut på tur kan du også helle grønnsakssuppen over på en termos, og nyte varm og deilig suppe ute i det fri. Alt smaker best på tur! På utkikk etter mer suppeinspirasjon? Sjekk alle suppeoppskriftene mine på denne siden, eller se noen av mine favoritter: Enkel fiskesuppe med torsk Kremet gresskarsuppe Tom kha gai Ingredienser Potet - 3 stk Gulrot - 2 stk Sellerirot - 1/2 stk Purre - 1/2 stk Kjøttpølser - 400 gram Vann - 1 liter Grønnsaksbuljong - 2 terninger Salt - 1/2 ts Pepper - 1/4 ts Tilbehør Brød Fremgangsmåte Skrell og kutt opp potet, gulrot og sellerirot i like store terninger. Purreløken skylles og kuttes opp i ringer, og pølsene kuttes opp i skiver. Ha oppskårede grønnsaker og pølser over i en kasserolle. Hell på grønnsakskraft (eller vann + buljong). Kok opp og la småkoke i cirka 12-15 minutter , til grønnsakene er møre tvers gjennom. Koketiden avhenger av størrelsen på grønnsaksbitene. Smak til med salt og pepper Server grønnsakssuppen i dype skåler eller tallerkener, gjerne sammen med brød eller flatbrød med smør. Håper det smaker!   Innlegget Grønnsakssuppe med pølser dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-07 08:47 Indisk dal

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 30 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Dal, daal eller dahl - en ny middagsfavoritt By Rolf-Anders Vollan 7. desember 2018 Si hei til en av de nye middagsfavorittene mine - nemlig indisk dal (også kjent som daal, dahl eller dhal). Jeg er kjempeglad i indisk mat, men jeg må innrømme at det først er det siste året at jeg i større grad har begynt å eksperimentere på det indiske kjøkken. Du kan på bloggen blant annet finne en oppskrift på hjemmelaget kylling tikka masala fra tidligere i høst og den nord-indiske curryen shahi paneer. Dal er en indisk gryte og har kanskje blitt en av de nye middagsfavorittene mine. Den passer like godt til hverdags som til helgekosen, er studentvennlig (budsjettmiddag) i tillegg vegetar. Lager du dal på en ukedag kan du gjøre som meg og servere den med chapati (roti) ved siden av, mens nanbrød kanskje er det som frister mest dersom det er helgekosen. Og tro meg, dette er definitivt en middagsrett som metter! Ingredienser Dal (daal) Spisskummen, hel - 1 ts Rapsolje - 1 ss Gul løk - 1 stk Hvitløk - 2 fedd Fersk ingefær - 2 cm Chiliflak - 1 ts Garam masala - 1 ss Gurkemeie - 1 ts Koriander, malt - 1/2 ts Hermetiske tomater - 800 gram Grønnsaksbuljong - 2 dl Kokosmelk - 1 boks Lime - 1 stk Kikerter - 1 liten boks Røde linser - 175 gram Salt Tilbehør Chapati Ris Yoghurt naturell eller lettrømme Fremgangsmåte Gjør klar løk og ingefær. Rens og finhakk løk og hvitløk, mens ingefæret skrelles og raspes på den fine delen av et råkostjern. Jeg synes i en slik gryte at løken være oppkuttet i smått. Varm opp litt olje i en tykkbunnet kasserolle eller gryte. Ha i spisskummen og la den frese i 20-30 sekunder for å frigjøre litt av den deilige smaken. Bruker du malt spisskummen kan du vente med å ha i krydre til du har i de andre krydrene. Ha i løk, hvitløk og ingefær og la det surre på medium varme til løken begynner å bli myk. Tilsett så de andre krydrene, dvs tørkede chiliflak, garam masala, gurkemeie og malt koriander. Bland det godt med løken, og vent 30-60 sekunder før du også tilsetter hermetiske tomater, saften av en lime, grønnsaksbuljong (bruk gjerne fond dersom du har) og kokosmelk. Kok gryten i 10-20 minutter slik at du får frem alle de deilige smakene, avhengig av hvor god tid du har. Ha en boks kikerter og røde linser over i et dørslag og skyld de godt under kaldt rennende vann. Tilsettes så i gryten og kokes videre i minimum 5 minutter. Smak til med salt helt til slutt. Server dal i dype skåler eller tallerkener sammen med chapati, en liten klatt yoghurt eller rømme, med nan og/eller ris ved siden av. Du kan også strø over litt finhakket koriander om du har tilgjengelig. Håper det smaker!   Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Indisk dal dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-05 07:38 Chapati (roti)

Antall: 6 stk Tilberedning: 15 minutter Steke/Koke: 25 minutter Mengde: 2-3 personer Skriv ut Chapati - et indisk hverdagsbrød By Rolf-Anders Vollan 5. desember 2018 Chapati er et enkelt indisk og pannestekt hverdagsbrød som er perfekt til indisk hverdagsmat. Selv serverte jeg dette til dal, som er en nydelig linsegryte (kommer oppskrift om kort tid).  Mens nanbrød gjerne er litt fyldigere og inneholder gjær så bruker man gjerne en litt grovere meltype i chapati, og er derfor også et sunnere alternativ. Chapati inneholder bare tre ulike ingredienser; mel, salt og vann, og er svært enkle å lage. Visste du at både chapati og de tradisjonelle nanbrødene ofte blir brukt som et spiseredskap til å skrape opp maten? Selv spiser jeg det nok mer ved siden av, men er jo også en fin måte å få med seg siste rest fra tallerkenen. Ingredienser Sammalt hvete, finmalt - 2 dl Sammalt rugmel, finmalt - 1 dl Hvetemel - 1 dl Salt - 1/2 ts Vann - 2 dl Fremgangsmåte Ha mel, salt og vann i en bolle. Kna deigen sammen til en du har en litt kompakt deig.  La deigen hvile under et klede eller i en bolle med lokk på i cirka 10 minutter. Rull deigen utover til en avlang pølse, og del den opp i cirka 6 like store emner. Trill hvert emne til en ball, som kjevles utover til tynne lefser. Stek hver leiv (lefse) i en varm og tørr stekepanne. Beregn et par minutter på hver side, men snu ofte underveis slik at du unngår at de brenner seg. Legg de ferdigstekte brødene over på et lett fuktig klede, og brett kledet over slik at de holder seg myke og varme til de skal serveres. Håper chapatibrødene blir vellykket og at de faller i smak!   Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Chapati (roti) dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-02 10:28 Amerikanske cookies

Antall: 50-70 stk Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 1 stor boks Skriv ut Amerikanske cookies By Rolf-Anders Vollan 2. desember 2018 Disse julekjeksene heter amerikanske cookies og har vært en del av de obligatoriske småkakene hver eneste jul så langt tilbake jeg kan huske. Det er bestandig disse kjeksene som blir spist opp først av alle småkakene, og jeg husker jeg bestandig pleide å jakte på de kjeksene som hadde de største sjokoladebitene. Om du skal lage én småkake til jul ville jeg definitivt anbefalt disse amerikanske cookiesene. Kjeksene blir knasende sprø tvers gjennom, og kan oppbevares i lang tid så lenge de får ligge i en lufttett boks. Utvalgte andre småkaker til jul: Pepperkaker Peppermyntekonfekt Kokosflarn Kokosmakroner med og uten sukker Ingredienser Melange - 225 gram Melis - 2,5 dl Sukker - 2 dl Egg - 2 stk Hvetemel - 6 dl Bakepulver - 1 ts Vaniljesukker - 1 ts Dronningsjokolade - 200 gram Fremgangsmåte Pisk romtemperert smør, sukker og melis hvitt og luftig. Jeg bruker kjøkkenmaskin med påmontert K-spade. Visp så inn ett og ett egg av gangen i smørkremen. Sikt i mel, bakepulver og vaniljesukker, og rør forsiktig sammen. Ha i opphakket sjokolade. Vend sammen til sjokoladen er god fordelt. Sett deigen i topper på et bakepapirkledd stekebrett. Stekes midt i ovnen på 175 grader i cirka 15 minutter. Avkjøl kjeksene på rist, og legges over i en tett boks når de er helt avkjølte. Håper amerikanske cookies blir en del av det faste julekake-repertoaret ditt!   Innlegget Amerikanske cookies dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-12-01 10:24 Forenklet pizzapai

Antall: 1 pizza Tilberedning: 2h 20 min Steke/Koke: 10 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut En slags pizza galette By Rolf-Anders Vollan 1. desember 2018 Pizzaer kan varieres i det uendelig, og jeg har publisert mange titalls varianter her på Det glade kjøkken. Noen med vanlig bunn - andre av surdeig, noen med hvit saus - andre med den klassiske tomatsausen, noen med kjøtt - og andre uten. Ja, du kan rett og slett finne pizzaer for enhver smak her på bloggen. Denne gangen har jeg laget en forenklet pizzapai, som i grunn er en fantastisk fin måte å få lurt på enda mer fyll på pizzaen. Hva slags fyll du ønsker  er egentlig litt opp til deg, selv gikk jeg for en litt mer klassisk variant med kjøttsaus som jeg toppet med ost og vårløk. Anbefales! Utvalgte pizzafavoritter fra bloggen:  Pizza med limemarinert kylling og parmesan Klassisk langpannepizza Pizza parma av surdeig Hvit pizza med skinke og chorizo Ingredienser Pizzadeig Hvetemel - 2,5 dl Fullkornshvetemel - 2 dl Salt - 1/2 ts Tørrgjær - 1/3 pose Vann - cirka 2 dl Kjøttsaus Karbonadeideig - 400 gram Løk - 1 stk Hvitløk - 1 fedd Tomatpuré - 2 ss Hakkede tomater - 1 boks Oregano - 1/2 ss Salt - 1/2 ts Pepper Topping Revet hvitost - 100 gram Vårløk - 3-4 stk Fremgangsmåte Start pizzabunnen. Bland alt det tørre i en bolle og tilsett kaldt vann (20 grader dersom du ikke har tid til å heve i cirka 1,5 - 2 timer). Elt deigen for hånd eller med en kjøkkenmaskin med eltekrok (anbefales) i minst 10-15 minutter. Deigen kan virke litt klissete i begynnelsen, men underveis vil du se at den blir fastere og får en mer elastisk konsistens. Eltetiden er essensielt for å få en smidig og elastisk deig. La deigen heve under lokk eller plast på et lunt sted, i 1,5 - 2 timer. Mens pizzadeigen hever passer det fint å gå i gang med pizzasausen. Brun karbonadedeigen i en stekepanne, settes til side på et fat når den er ferdigstekt. Rens og finhakk løk og hvitløk, som så surres i litt olje i stekepannen til den er blank og myk. Lag en liten  grop i midten av pannen som du har tomatpuréen i. La den frese et lite minutt. Tilsett den stekte karbonadedeigen, hakkede tomater, oregano, salt og pepper. Kok sausen i 15-20 minutter. Smak til med eventuelt mer salt. Sett ovnen på 250 grader eller mer cirka 30 minutter før deigen er ferdighevet. La gjerne stekebrett eller pizzastein/-stål stå i ovnen slik at det blir oppvarmet til pizzaen skal inn. Ha den ferdighevede deigen over på et melet underlag eller bakstbord. Dra pizzadeigen utover til et slags kvadrat og brett hjørnene inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger og strø på med mer mel ved behov. Form deigen som en rund balle, og trykk den lett uvover. La hvile i et par minutter. Kjevle deigen utover slik at du har en stor, rund og forholdsvis tynn bunn. Fordel fyllet på pizzabunnen, men la det være et par cm klaring langs kanten rundt. Når alt fyllet er fordelt på pizzaen så bretter du inn kantene over pizzafyllet. Strø så over revet hvitost og vårløk oppskåret i tynne skiver. Stek pizzapaien i ovnen i 8-9 minutter, til den begynner å bli lett gyllen oppå. Nyt en nystekt "pizza galette", håper det smaker!   Innlegget Forenklet pizzapai dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-11-27 07:36 One pot pasta med kjøttsaus og chorizo

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 10 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut One pot pasta med kjøttsaus og chorizo By Rolf-Anders Vollan 27. november 2018 Disse "one pot pasta"-rettene har det virkelig blitt en del av på bloggen de siste månedenen. Og det er jo ikke så rart, for enklere middag skal man jaggu lete lenge etter! Prinsippet med disse rettene er at de lages i en og samme gryte, og de putrer til alt sammen er ferdig. Enkelt ikke sant? Noen ganger har man alle ingrediensene rå oppi gryten, mens andre ganger gir man enkelte av ingrediensene en liten omgang i gryten før øvrige ingredienser følger på. Det finnes ingen fasit på hva som hører til i en "one pot pasta"-oppskrift, bortsett fra at de alle inneholder pasta. Og har man ikke pasta så kan man også lage andre "one pot"-varianter eller alt-i-ett-gryter om du vil. Selv har jeg denne gangen laget en variant med kjøttsaus og chorizo, en skikkelig smashing pastagryte! Du kan også ta en titt på noen av de mange andre "one pot" (eller alt-i-ett grytene) her på bloggen. Noen av favorittene mine er denne alt-i-ett kremede kyllinggryten og denne varianten med pølser. Ingredienser Rødløk - 1 liten Hvitløk - 2 fedd Gulrot - 2 stk Stangselleri - 2 stk Karbonadedeig - 500 gram Chorizo - 50 gram Oregano, tørket - 2 ts Hermetiske tomater - 800 gram Kjøttkraft - 7 dl Salt og pepper Spaghetti - 300 gram Olivenolje Parmesan Basilikum Fremgangsmåte Start med å gjøre klar alle ingrediensene. Gulrot og rødløk skrelles og skjæres i små terninger, stangselleri vaskes og skjæres i smått og hvitløk finhakkes. Stek karbonadedeigen kjapt i litt olje i en gryte, til den har fått en fin stekeskorpe. Ha i biter av chorizo, løk, hvitløk, sellerirot og gulrot, og surr videre i et par minutter. Dra gryten av varmen. Tilsett et par bokser med hermetiske tomater, kjøttkraft, tørket oregano, spaghetti, salt og pepper. Jeg brukte pastanøster, men du kan også bruke helt vanlig spaghetti. Vurder om du vil brekke den i to for å få plass for alt i gryten. Sett på et lokk, kok opp gryten, og la det hele koke på lav varme til pastaen er al dente (10-12 minutter). Rør forsiktig med jevne mellomrom slik at det ikke brenner seg i bunnen. Når pastaen har kokt ferdig strør du over litt grovhakket basilikum og river over litt parmesan rett før servering. Håper det smaker! Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget One pot pasta med kjøttsaus og chorizo dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-11-24 10:03 Ekstra grovt grytebrød med solsikkefrø

Antall: 1 brød Steke/Koke: 45 minutter Mengde: 1 brød Skriv ut Ekstra grovt grytebrød med solsikkefrø By Rolf-Anders Vollan 24. november 2018 I dag gir jeg deg en oppskrift på et ekstra grovt grytebrød med solsikkefrø. Brødet er saftig og mykt på innsiden, samtidig som det har en eksepsjonelt god skorpe du bare kan drømme om. Når man lager grytebrød forvarmer man først gryten i ovnen til godt over 200 grader. Deretter velter man den stekeklare brøddeigen over i gryten og setter den umiddelbart tilbake i ovnen. Stekeprossessen på brødet gjør at det blir både saftig, samtidig som at det får en utrolig knasende sprø skorpe. Jeg skulle ønske jeg kunne dele opplevelsen av å spise en skive av dette deilige brødet mens det er nystekt, men får nøye meg med at du kanskje tester oppskriften selv. Ingredienser Fullkornshvetemel - 550 gram Hvetemel - 150 gram Salt - 1,5 ts Tørrgjær - 1/2 ts Solsikkefrø - 50 gram Vann - 5,5 dl Fremgangsmåte Ha alt det tørre i en bolle, dvs fullkornsmel, hvetemel, salt, tørrgjær og solsikkefrø. Hell i kaldt vann og rør det kjapt sammen til den deig. Når jeg lager grov og eltefri bakst så liker jeg at deigen er litt fastere enn det jeg vanligvis ville laget med en fin deig. Min erfaring er at det for blir mye kliss og at baksten flyter litt utover hvis ikke. Deigen vil også være løsere etter at den har fått hevet over lengre tid. Legg på et lokk eller dekk bollen med plastfolie. La deigen heve i 10-15 timer, gjerne over natten hvis det er det som passer best. Når deigen har hevet seg ferdig tipper du den over på et melet underlag. Forsøk å dra deigen utover, og brett kortsidene så inn mot midten noen ganger. Ha på mer mel om nødvendig. Etter hvert skal du kjenne at glutenet binder seg, og deigen konsistens fast og fin. Har du en hevekurve anbefaler jeg deg absolutt å bruke den, fordel i så fall litt mel i den og legg deigen med bretten ned oppi. Dersom du ikke har en hevekurve kan du legge deigen på et god melet bakepapir med bretten ned. Legg en stor bolle over deigen som et lokk. La deigen etterheve i cirka 1-1,5 time. Når det er cirka 30 minutter igjen av hevetiden setter du ovnen på 250 grader, vanlig over- og undervarme, og setter en ildfastgryte inn nederst i ovnen med lokket på. Når ovnen og gryten er varm og deigen har hevet ferdig tar du ut gryten ut av ovnen og setter den på et underlag som tåler varme. Vær forsiktig så du ikke brenner deg! Ta av lokket og velt deigen umiddelbart over i gryten. Dersom deigen ikke er helt sentrert i gryten kan du ta tak i begge "ørene" på gryten og rist den litt sidelengs slik at deigen blir sentrert. Legg på lokket og sett gryten inn i ovnen. Stek brødet de første 30 minuttene med lokk. Ta så av lokket og reduser varmen ned til 200 grader, stek det ytterligere 15 minutter til det er ferdigstekt. Tipp det ferdigstekte brødet over på en rist og la det avkjøle seg til deg er kaldt. Håper det smaker!   Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Ekstra grovt grytebrød med solsikkefrø dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-11-23 07:46 Meksikansk gryte – 2.0

Antall: 6 porsjoner Tilberedning: 30 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 3 personer Skriv ut Lettvint chili con carne - Perfekt for travle hverdager By Rolf-Anders Vollan 23. november 2018 Blant de meste populære oppskriftene på bloggen så kan du finne en oppskrift på en hjemmelaget variant av klassikeren meksikansk gryterett. Som barn var denne poseklassikeren noe av det beste jeg kunne få på en lørdag, servert sammen med en enkel kinakålsalat og hjemmebakt loff. Ikke akkurat så vanskelig å tilfredsstille som barn med andre ord. Jeg husker vi kjøpte inn frosne pølser med kjøttdeig, som aldri ble tint tilstrekkelig før vi gikk i gang med matlagingen. Noe som resulterte i mye intensiv hakking i grytene mens vi samtidig kjørte på med full varme under støpjernsgryten. Jeg har nå laget en ny og forbedret variant av den forrige oppskriften min - dvs en slags meksikansk gryte 2.0. Jeg har gjort noen justeringer her og der, blant annet så har jeg erstattet litt av karbonadedeigen med chilibønner toppet det hele med litt revet hvitost. Jeg garanterer deg med andre ord en skikkelig fredagshit! Du kan også sjekke ut den "originale" oppskriften på meksikansk gryterett som jeg tidligere har lagt ut, eller ta en titt på noen av de andre gryterett-oppskriftene på denne siden. Ingredienser Karbonadedeig - 400 gram Gul løk - 1 stk Hvitløk - 3 fedd Chili - 1/2 stk Rød paprika - 1 stk Mais - 1/2 boks Tomatpuré - 1 ss Hermetiske tomater - 1 stor boks Kajennepepper - 1/4 ts Malt spisskummen - 1 1/2 ts Chilipulver - 1/2 ts Oregano - 1 ts Sukker - 1 ts Lime - 1/2 stk Basmatiris - 1,5 dl Vann - 4 dl Salt og pepper - Etter smak Chilibønner - 1 boks Sorte bønner - 1 boks Topping Vårløk Revet ost Fremgangsmåte Start med å brune karbonadedeigen kjapt i en gryte. Skjær løk, hvitløk og paprika i smått. Del chilien i to, fjern steinene og snitt den i smått. Has sammen med karbonadedeigen når den nærmer seg ferdigstekt. La surre i noen minutter til løken begynner å bli myk og blank. Tilsett en halv boks mais, litt tomatpuré, hermetiske tomater, vann, krydder (kajennepepper, spisskummen, chilipulver, oregano), sukker og saften av en halv lime. Kok opp. Ha i basmatiris og la gryten småputre under lokk i cirka 25 minutter, eller til risen er ferdigkokt. Sett ovnen på 210 grader, vanlig over- og undervarme Skyll de sorte bønnene i et dørslag og ha de i gryten sammen med en boks chilibønner. Smak til med salt og pepper Strø over en neve med revet ost. Gratiner gryteretten i ovnen i cirka 12-15 minutter, til osten begynner å bli gylden. Ha over vårløk oppskåret i skiver rett før servering Håper det smaker!   Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Meksikansk gryte – 2.0 dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-11-19 12:17 Spicy kyllinggryte med hvitløksbrød

Antall: 4 porsjoner Tilberedning: 25 minutter Steke/Koke: 20 minutter Mengde: 2 personer Skriv ut Spicy kyllinggryte med hvitløksbrød By Rolf-Anders Vollan 19. november 2018 Denne gangen har jeg laget en litt spicy og annerledes kyllinggryte, nemlig kyllinggryte med harissa. Harissa er en nordafrikansk chilisaus og er særlig sentral i det tunisiske kjøkkenet. Jeg har tidligere laget en kjempegod  og het kjøttform med potetmos, hvor harissa spilte en sentral rolle, og denne gangen har jeg altså brukt denne fyrige pastaen i en kyllingryte. Det finnes flere oppskrifter på hjemmelaget harissa, men jeg har denne gangen kjøpt den ferdig. Styrken på harissaen vil variere en del fra merke til merke, så start gjerne litt forsiktig og heller tilsett mer i gryten etter hvert dersom du ønsker en litt sterkere variant. Selv valgte jeg å nøytralisere litt av den sterke smaken fra gryten ved å servere hvitløksbaguetter ved siden av, men du kan også bruke kesam eller lettrømme. Spicy kyllinggryte med hvitløksbrød Ingredienser Kyllingfilet - 500 gram Harissa - 2 ts Salt - 1/2 ts Olje Løk - 1 stk Hvitløk - 3 stk Paprika - 1 stk Ingefær - 1 ss Spisskummen - 1 ts Hakkede tomater - 2 bokser kyllingkraft - 3 dl Sitron - 1 skvis Salt og pepper Bladpersille Serveringstips Hvitløksbaguetter Fremgangsmåte Bland sammen harissa, olje og salt i en bolle. Skjær opp kyllingen i strimler og bland den i marinaden. La gjerne kyllingen marinere i en liten halvtime dersom du har tiden til rådighet. Mens kyllingen marineres kan du skjær opp løk og paprika i smått, hvitløk finhakkes og ingefær skrelles og raspes. Stek kyllingen i olje i en panne. Ha i oppkuttet løk, paprika og ingefær mot slutten av steketiden, og la det hele surre noen minutter til løken begynner å bli myk. Ha i spiskummen og surr videre et lite minutt. Tilsett hakkede tomater, kyllingkraft (eller buljong) og en sitronskvis. La gryten trekke i cirka 10 minutter. Smak til med riktig mengde salt og pepper. Strø over og bland inn hakket bladpersille rett før servering. Håper det smaker!   [caption id="attachment_8710" align="aligncenter" width="1200"] Spicy kyllinggryte med harissa[/caption]   Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget Spicy kyllinggryte med hvitløksbrød dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-11-17 09:41 Byggrynslapper

Antall: 8-10 stk Tilberedning: 20 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 2-3 personer Skriv ut Byggrynslapper By Rolf-Anders Vollan 17. november 2018 Om du har en grøtrest til overs, enten det er risengryn, havre- eller byggrynsgrøt), så er lapper en kjempefin måte å bli kvitt restene på. Du lager en slags pannekakerøre, har i grøtrestene, kanskje litt kardemomme, og vipps så har du et deilig måltid. Denne gangen hadde jeg faktisk kjøpt ferdig byggrynsgrøt som jeg brukte, og byggrynslappene  ble servert med lettrømme, jordbærsyltetøy og et deilig glass melk. De metter godt og lenge, og jeg kan love at det ikke blir siste gang jeg lager byggrynslapper. Snakk om flott start på lørdagen! Her er noen flere tips til helgefrokosten:  Kaldhevede rundstykker Proteinrike frokostpannekaker Kjøleskapsgrøt med blåbær og vanilje ... eller se her for flere frokostoppskrifter. Ingredienser Byggrynslapper Egg - 2 stk Sukker - 2 ss Byggrynsgrøt - 4 dl Fibra fullkornshvetemel - 1 dl Kardemomme - 1/2 ts Smør - Til steking Serveringstips Rørt jordbær Lettrømme Fremgangsmåte Visp sammen egg og sukker i en bolle. Bland inn kald byggrynsgrøt. Tilsett mel og kardemomme og visp til en klumpefri røre. Røren skal være tykkere enn vanlig pannekakerøre, men spe på med melk dersom du synes den blir alt for tykk. La røren svelle i cirka 15 minutter. Stekes som små lapper i en panne med litt smør. Lappene snus når de begynner å få farge under og røren begynner å stivne på overflaten. Server byggrynslappene mens de enda er varme, gjerne med rømme og syltetøy. Håper de faller i smak!   Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.   Innlegget Byggrynslapper dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-11-16 06:02 Kaldhevede rundstykker

Antall: 12 stykker Tilberedning: 30 minutter Steke/Koke: 15 minutter Mengde: 6 personer Skriv ut Nystekte rundstykker til frokost By Rolf-Anders Vollan 16. november 2018 Tenk om alt du behøvde å gjøre var å steke rundstykkene idet du våknet en lørdag eller søndags morgen.  Svaret er kaldhevede rundstykker, og er faktisk enklere enn du tror. Prosessen med å blande, elte og forme rundstykkene gjør du på kvelden. De ferdig utrullede emnene plasseres i en passe stor form/stekebrett og får stå og kaldheve i kjøleskapet de neste 10-15 timene. Neste morgen lar du gjerne rundstykkene tempereres en liten halvtime før du setter de i ovnen. Voilà, frokosten er klar! Om du ikke har tid til å vente helt til i morgen med å lage rundstykkene er det ikke noe i veien for å følge oppskriften og la de heve på vanlig måte. Jeg har også en rekke andre oppskrifter på rundstykker, alt fra eltefrie til mer tradisjonelle rundstykker. Ingredienser Fullkornshvetemel - 350 gram Hvetemel - 225 gram Havregryn - 75 gr Linfrø - 50 gram Tørrgjær - 1 ts Salt - 1 ts Olivenolje - 2 ss Vann - 5 dl Pensling Egg - Til pensling Sesamfrø Fremgangsmåte Ha alt det tørre i en bolle og tilsett kaldt vann og olje. Elt deigen i cirka 15 minutter i en kjøkkemaskin med påmontert eltekrok, til du har fått en smidig deig. Dersom deigen er veldig klissete kan du spe i litt ekstra mel. Velt deigen over på et melet underlag, og del den opp i 12 jevnstore emner. Trill og form hvert emne til et rundstykke, som settes på et bakepapirkledd stekebrett eller form. Kle plast over brettet og la de heve i kjøleskapet i minst 10 timer (til neste dag). La rundstykkene stå i romtemperatur i ca 30-40 minutter før du setter de i ovnen. Pensle de gjerne med egg og strø litt sesamfrø over. Stekes midt i ovnen på ca 225 grader, i ca 12-14 minutter. Steketid varierer litt fra ovn til ovn. Avkjøles på rist. Nyt de nystekte rundstykkene slik du foretrekker. Noen skiver brunost eller litt nyrørt jordbær med et stort glass melk ved siden av er en av mine egne favoritter, og er den perfekte starten på dagen.   Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.   Innlegget Kaldhevede rundstykker dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-11-14 18:54 En enkel oppskrift på raita

Antall: 4-6 porsjoner Tilberedning: 20 minutter Mengde: 1 skål Skriv ut Raita - tzatzikiens indiske fetter By Rolf-Anders Vollan 14. november 2018 Raita kan beskrives som tzatzikiens indiske fetter, og er en deilig yoghurtsaus/-dressing som serveres til sterk indisk mat. Den er svært kjapp og enkel å lage, og kompletterer de sterke smakene som mye indisk mat inneholder. Sett av noen minutter ekstra til å lage raita neste gang du planlegger indisk middag enten fra scratch eller du kjøper en av disse halvferdige eskene. Ingredienser Agurk - 1/2 stk Salt - 1/2 ts Yoghurt - 3 dl Mynte - 1 ss Spisskummen - 1/4 ts Sitron - 1/4 stk Fremgangsmåte Vask og riv agurken på et råkostjern (bruk den grove delen). Ha agurken over i et dørslag sammen med saltet, og la det stå i 15 minutter. Press vannet ut av agurken ved å presse den mot bunnen eller kantene av dørslag. Ha den så over i en bolle sammen med yoghurt, finhakket mynte, spisskummen og saften av en kvart sitron. Du kan enten bruke malt spisskummen, eller så kan du bruke en morter til å knuse hele spisskummenfrø. La den hjemmelagede raitaen stå kjølig mens du lager resten av måltidet. Server raita som tilbehør til indisk mat. En av mine favoritter er hjemmelaget kylling tikka masala med raita og nanbrød, men passer også godt til annen indisk mat eller sterkt krydret grillmat. Håper det smaker!   Likte du oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut. Innlegget En enkel oppskrift på raita dukket først opp på Det glade kjøkken.

2018-11-11 16:53 Middagstips når lysten til å lage mat forsvinner

Innlegget Middagstips når lysten til å lage mat forsvinner dukket først opp på Det glade kjøkken.

Personvern: Fortsetter du på denne siden, godtar du bruk av cookies, og at vi samler nødvendig informasjon om deg, dine preferanser, og besøket ditt her. Les mer. Det er greit.