Bestemorshage

Tid Innlegg
2020-02-23 14:20 Skoboksen og kakene

Da jeg fraktet et helt kakebord 200 kilometer sist sommer savnet jeg bedre emballasje, så det har jeg vært på leting etter siden. det er sikkert ikke siste gang jeg har slike behov.Til dette formålet er plastbokser best. De jeg hadde var enten for små eller for store. Jeg gikk på leting etter noen med de vitale mål: 25x40x10. Den aller beste løsningen jeg fant er en skoboks fra EuroprisDen er passe stor: det går 18 kakestykker oppi og det er plass til kakepynten. Den er likevel liten nok til at det går an å rydde plass i fryseren.Disse boksene er ikke beregnet for oppbevaring av mat, men jeg legger en liten bit aluminiumfolie i bunnen. Det dreier seg dessuten ikke om varm mat og kakene oppbevares ikke i boksene over lang tid.Å ta imot kaker ferdig oppdelt er en luksus for mottakeren som skal administrere et helt kakebord, men veldig enkelt å gjøre for oss som sender de ut. Denne kaka som bare er 3 cm høy uten pynt delte jeg i biter på 4x4 cm.

2020-02-19 22:26 Speserikrukker

Det er snart 20 år siden jeg fikk dette krukkesettet.Stempelet til Egersund Fajanase viser at det ble laget i perioden 1920 - 1954. Jeg tenkte meg at dekoren var litt 1930-talls, noe som også stemte med at mine besteforeldre giftet seg i 1937.I dag fant jeg de i 1937- katalogen fra Egersund.Det er på nettsiden tilMats Linder. Han gjør en stor innsats med å gjøre kunnskap om norsk design kjent.Det er en stor kontrast fra det gule krukkesettet og til kaffemaskinen under, men så må det bli for oss som både liker å ta vare på gamle ting og liker moderne luksus.

2020-02-16 18:46 Hageplaner

Heldigvis er det ikke lengre noen store, tunge og kjedelige prosjekter i hagen. De siste årene har jeg brukt til vedlike og utvikling av de store staudebedene.I fjor sommer hadde jeg endelig overskudd til å ta tak i en drøm om å gjøre det penere bak låven eller rettere sagt låvebrua.Jeg hadde gjort noen skisser på forhånd basert på begrepet woodland. Og jeg rakk å plante både noen trær, som skal bli høye, og busker som skal få stort volum. jeg fikke også laget en skisse.Selv om jeg hadde bra mål på skissen var det nødvendig å hente opp flyfoto fra nettet og med målefunksjon fikk jeg de siste avstandene riktig.Planen er at stien som skal slynge seg skal være plen, men jeg spar opp opprådene som beplantes.Foreløpig er jeg kommet så langt som tegningen viser. På handlelista står foreløpig: Duftsskjærsmin, Kastanje og Hengeblodbøk. Innimellom trær og busker skal jeg til å fylle ut med Storkenebb jeg skal flytte fra andre steder i hagen.Og om noen har et norsk ord for woodland ville det vært fint. Skog dekker vel ikke helt.

2020-02-10 21:34 Knust av vinden

Vi har gruet oss en stund for å ta ned flaggstanga for maling. Midt i april hadde vi blitt enige om, slik at den var klar til å heise flagg i for gjester i begynnelsen av mai.Nå slipper vi det. Gårsdagens vindvær ble for tøft for 16 meter flaggstang. Faktum er at den heller ikke hadde tålt å bli tatt ned. Vi synes vel at snaue 12 år er litt kort levetid. På de årene har det kommet andre typer stenger som utseendemessig kan aksepteres, så vi bestiller glassfiberstang denne gangen. Heldigvis kan vi bruke det gamle stativet. Flagget har plukket jeg opp, resten skal vi fjerne så fort som mulig.  Heldigvis skjedde dette en så utrivelig dag at det ikke var folk i nærheten. 

2020-02-09 22:28 Til 5 årsdagen

Bestillingen var Elsakake, og jeg trodde det skulle være enkelt. Jeg har laget bil, snømann, bamse, skibakke, regnbuekake, brannbil, og noen andre jeg ikke har dokumentert.Jeg hadde forberedt meg med å se Youtube, der profesjonelle kakebakere briljerer, men dette var vanskelig. Problemet lå litt i at skjørtet skulle inneholde kake nok til drøyt 20 gjester. Men hvor stor kjole kan egentlig en sylslank dukke ha?Alle ble fornøyd. Mannen ble faktisk imponert etter over 30 år med ulike kaker. Og jeg tok bilde fra den mest flatterende vinkel.Inni er det selvsagt sjokoladekake, som jeg lager med rismelk og melkefri margarin

2020-02-05 10:14 Kongebildet

Jeg hører fortsatt på lydbok om Haakon og Maud, og tidsmessig er 1.verdenskrig akkurat slutt. Forholdet til Sverige og deres kongehus hadde vært anstrengt i alle årene etter 1905. Kong Oscar forsto ikke poenget med at Norge ønsket selvstendighet. Den norske regjeringen foreslo for ham at sønnen prins Carl kunne bli norsk konge, men han takket nei. Den svenske prins Carl, nummer tre i arverekken, og han kone prinsesse Ingeborg, født i Danmark, var veldig godt likt i Norge. Derfor ble den danske pris Carl spurt istedenfor. Det er vel sannsynlig at hans engelske svigerfar hadde bidratt til dette.Hva har dette med bildene å gjøre?Vi har et flott bilde av kong Oscar og hans familie på det ene gjesterommet. Der ser vi nettopp Carl og Ingeborg. De ble foreldre til Märtha, som i 1929 ble norsk kronprinsesse. Jeg vet at det var stor spenning i Norge om dette kunne gå bra, snaue 25 år etter unionsoppløsningen. Ingeborg var faktisk også den danske pris Carls søster, sånn at Olav og Märtha var søskenbarn.Jeg har alltid synes at dette bildet var litt pussig, og det viser seg at det er en montasje. Det ser tydelig på dette bildet: https://digitaltmuseum.org/021036633933/carl-prins-av-sverige-1861-1951der mange står eller sitter helt likt, mens ansiktene er blitt eldre.Fra venstre: prins Oscar, hans kone Ebba Munch, prins Carl, kronprins Gustav og hans kone kronprinsesse Victoria, og prins Eugen. Foran fra venstre: prinsesse Theresia (kong Oscars søster),  dronning Sofie, prinsesse Ingeborg (prins Carls kone) og kong Oscar. De tre guttene er Gustav Adolf, Wilhelm og Erik (sønnene til Gustav og Victoria). 

2020-02-02 22:03 På salg

Hver gang jeg er på et kjøpesenter stikker jeg innom KID. Veldig ofte har de et tilbudsbord. Noen ganger har jeg flaks og finner gull, andre ganger ikke.  Denne gangen hadde jeg virkelig flaks. Her i huset trenger jeg mer en to like av noe når jeg dekker bord, og passer derfor på når jeg kan fylle handlevogna for en rimelig penge. Denne gangen ble sluttsummen 604 kroner.  Bare fire av vasene helt til venstre kostet mer enn dette i utgangspunktet. Jeg hadde ikke kjøpt noe av dette til full pris, men nå gleder jeg meg til en anledning til å bruke det. 

2020-01-31 22:24 Nye gjester

I kveld ble blomstene flyttet til bordet. Det skal nemlig ikke så mye til før et bord er mer enn nok pyntet med blomster. Ofte er det lurt å sette enkeltblomster i smale vaser, eller som her i flasker.Vi liker veldig godt å være flere rundt bordet, og tar derfor gjerne imot gjester.Jeg synes det er veldig gøy å hente ting fra skap og hyller å dekke bord uten å kjøpe noe nytt.

2020-01-30 19:12 Bruktfunn

Fordi jeg er på leting etter noen spesielle tallerkener var jeg innom tre bruktbutikker i går. Dette er noe av det jeg fant. To Nautilus lysestaker, ei sukkerskål og tre dessertglass - alt fra Hadeland glassverk. Det er mulig at skålene med sort stett heter Varg og ble laget fra 1930 tallet. Jeg hadde elleve, som jeg har arvet etter min oldeforeldre, og har ønsket meg flere.De tre bakerste rødvinsglassene er faktisk fra IKEA, men gått ut av produksjon. Jeg hadde 36 fra før, men visste at det var plass til tre til i skapet. Når det dekkes bord her så trengs det mange glass. 

2020-01-28 20:12 En titt inn i spisestua

Det var mer flaks enn kunnskap som gjorde at det var det riktige gamle døra som kom på plass her i 2006. Min drøm var at gjestene skulle føle seg ekstra velkommen da de så tenkte lysekroner gjennom glassene. Denne døra hadde faktisk stått akkurat her fra 1800 og til 1950. Da ble det gamle kjøkkenet og soverommet innenfor slått sammen til ei større stue. Vi kan faktisk dekke til 24 på langbord og 34 når bordene deles opp til tre korte. Døra ut ble satt inn i 2011 og er akkurat like bred som vinduet vi ofret. 

2020-01-27 22:30 Keramikkboller

Det er nesten 15 år siden jeg kjøpte disse av vår niese som har laget de selv. De er blitt brukt til julens godteribord, men også til tapas, tilbehør til taco og tilbehør til tikka masala. Fordi vi har mer enn fire ulike typer godteri til jul har jeg fylt på med noen andre skåler, men aldri blitt helt fornøyd med kombinasjonen. Derfor sendte jeg bestilling om fem skåler til i ulik høyde, bredde og utforming, men de skulle ha et tydelig slektskap fargemessing. I dag kom hun med ni skåler. Alle helt ulike i høyde, bredde og utforming, men med den samme dekor.Jeg klarte selvsagt ikke å velge. Veldig gøy var det å få noe laget helt spesielt til oss.. 

2020-01-26 17:04 Gjestesenger

Fordi vi ikke har noen barn boende her så har vi innredet de ekstra soverommene med gode senger som alltid står klare for overnattingsgjester. På alle rommene står det også små senger for de aller minste gjestene.Siste fredag var det flere av gjestene som takket ja til en seng. Vi er vel alle enige om at god drikke er en viktig del av et godt måltid. Og da må bilen stå.Ekstra hyggelig er det jo å være mange rundt frokostbordet dagen etter.Bildene på veggen er kjøpt gjennom  Hegeprosjekt, som i sju år har vært en privat innsamlingsaksjon til Kreftforeningen.

2020-01-25 14:43 Borddekking

Noe av det beste jeg gjør er å dekke bord. Vi har heldigvis plass til å lagre store mengder lysestaker og vaser i mange fasonger og farger. Og gjenbruk er veldig viktig når jeg planlegger et nytt bord.Å dekke et bord i januar ville normalt ha betydd for meg, lys og servietter i gråblått. Gårsdagens middag var blitt utsatt fra 4.juledag, og derfor var bordet i hvitt og grønt. Det virket som gjestene også hadde forventet det.Fordi jeg har mulighet til å dekke mange dager i forveien så har jeg god tid blant annet til å brette serviettene. Og jeg er stadig på leting etter nye måter å brette de på. Jeg tenker at serviettene kan bidra til å løfte et bord litt ekstra. Her har jeg samlet mange ulike serviettbrettinger. Den jeg brukte - Pyramide, dessuten Virvel og Krone, kan brettes på forhånd og legges i en eske. Da er det raskt å sette de på bordet.Man kan bruke søkefeltet for å finne mer om borddekking eller bruke innholdslista lengre ned på høyre side.

2020-01-23 07:00 Et flott garderobeskap

I 2013 bestilte vi et plassbygd garderobeskap til soverommet. Jeg hadde fått ideen et par år tidligere og det var så gøy at det ble enda bedre enn jeg hadde forestilt meg.Vi hadde dørene stående på låven. De passet perfekt til å utnytte plassen mellom vinduene.Ytterveggen er ganske skjev så ferdigkjøpte skap ville bare gjort det enda mer synlig.Jeg har skrevet mer om dette skapet her

2020-01-22 19:30 Grønt og trendy

De store blomsterbutikkkjedene ønsker å fylle tomrommet etter juletreet i stuene våre med grønne planter. Jeg ser også på Instagram av mange følger oppfordringen.Her i huset har vi en fantastisk flott Vindusblad som sannsynligvis har rundet 50 år.Vi har hatt den i vår varetekt siden 2005, og den er blitt flyttet både i tropevarme og i mange kuldegrader. Det skumleste var likevel da vi byttet til selvvanningspotte. Men det ser ut til det også gikk bra.Fordi vi har mange vinduer i huset så har vi også mange planter, men de har vi også i flere år. Så vi er dessverre ikke noen god kunde i blomsterbutikkene.

2020-01-21 08:54 Ny oppvaskbenk

Sist høst satte vi inn en ny oppvaskbenk på kjøkkenet. To meter lang oppvaskbenk av polert stål med store og dype kummer. Etter min mening et smykke for kjøkkenet.For 13 år siden kjøpte vi helt standard oppvaskkummer med avrenningsfelt. Det ble felt ned i benken som er heltre bjørk. Benken bar tydelig preg av mye oppvask. Den krana jeg hadde var også altfor lav.Kummene gikk også helt inntil høyskapet og jeg savnet frastillingsplass der.Bildene under viser hvordan det var. Den enkleste løsningen var å fjerne høyskapet med stekovn og mikrobølgeovn. Deretter sette inn et benkeskap til stekeovnen og et vanlig overskap til mikro. Det satt ganske langt inne å flytte stekeovnen fra gode arbeidshøyden. Men det hadde vært verre å ofre et kjøleskap.For å sjekke ut hvordan dette ville bli brukte jeg tegneprogrammet til Ikea.Etter snart et halvt år er jeg veldig fornøyd. Det er helt fantastisk med de store kummene, der det er mulig å vaske både store kjeler, syltepresser og stekebrett. Jeg klarte til slutt å velge ny kran også.Nå - stekeovnen er satt inn under benkeplata.Før - stekeovn og mikrobølgeovn i et høyskap

2020-01-20 15:05 Seng til en liten gjest

Den lille haren og katten jeg heklet til ungenes rom da de var små har endelig kommet på veggen her. Jeg kom plutselig på at de ville passe godt på veggen over senga som står klar til små overnattingsgjester. Da jeg også fant en stoffbit i passe farge til bakgrunn tok det kort tid fra idè til utført.Dette er en av de smale og korte sengene vi fant her i huset, og som vi har tatt i bruk på gjesterommene. Den nye døråpningen ble plassert for akkurat å få plass til denne senga. På hyllene over er masse kosedyr som verken jeg etter de voksne barna mine har hatt hjerte til å kaste. 

2020-01-19 09:33 Et lite tilbakeblikk

- på soverommet. Vi er veldig fornøyd med at vi beholdt tømmerveggene. På bildet til venstre er det laget åpning i veggen inn til det nye badet. Bildet til høyre viser utgangspunktet. Her sto det mye møbler og alt er tatt i bruk. Sengene som er smale og korte passer bra som barnesenger. Sofagruppa står i låvelougen. Og de flotte dørene helt bakerst har vi laget nye karmer til og satt tilbake på plass i huset. 

2020-01-18 13:16 Blått kjøkken

Uansett hvor stas det er å henge opp julegardinene og sette fram julepynten, så er det veldig deilig når huset er tilbake i normal modus.Det innebærer blå gardiner og blå lys på kjøkkenet.Middagen vi måtte avlyse i romjula er under planlegging nå, og det blir blått i spisestua også.

2020-01-17 09:40 Å få litt høyde

Selv om tegneferdighetene mine er så som så, så lager jeg alltid noen skisser når jeg planlegger enten en borddekking eller et kakebord. Fjorårets viktigste kakebord var i sønnen og svigerdatterens bryllup. Jeg hadde fått mange bilder både fra Instagram og Pinterest, så jeg visst ganske mye om hva bruden så for seg. Det skulle ikke være noen hele kaker, men ferdig oppdelte små munnfuller.   Av skissene gikk jeg videre med den venstre og måtte finne noe som kunne skape høyde bak uten at det ble veldig dominerende. Løsningen ble å lage to plastkasser med pleksiglass fra  Biltema. Til hver kasse brukte jeg 5 stk  30 x  30 cm 4 mm tykk pleksiglass. (  Pris 325 kr /kasse)Jeg fikk mange tilbakemeldinger om at resultatet var vellykket.   Tegningen bidrar også til at jeg får oversikten over alle fat og boller, og alt som skulle på og i dem.  Denne gangen skulle alt fraktes 200 km så det var lite muligheter for elegante løsninger i siste liten. Alt var jo også symmetrisk likt med det store fatet med kransekakestenger og stettfatet med minimuffins i midten. På kakebordet var: makroner, kling (delt og rullet sammen), vafler (uten melk, gluten, egg), brownies, sjokoladekake i små biter (uten melk), kokostopper (glutenfri), minimuffins, kranskakestenger, snickers (uten gluten, melk), gulrotkake (uten gluten) og mengder av sjokolade og smågodt. 

2020-01-16 11:02 Mer midlertidig

I 2010 sydde jeg en gjeng med mus som skulle sitte i trappa til loftet. Det ble nok mer travelt det året enn jeg hadde tenkt så jeg rakk ikke å tvinne halene og dermed heller ikke sy de igjen i bunnen.Jeg har nok utnyttet de 80 cm med ullfilt som jeg kjøpte til det ytterste for jeg fikk åtte store og åtte små mus.Det tok bare tre timer totalt å gjøre de ferdige nå. Det er nesten litt pinlig at jeg ikke har tatt meg sammen før.Nå er musefamilien selvfølgelig pakket bort sammen med resten av julepynten. Værhår fikk de også - av noe vokset tykk sytråd jeg fant i skuffen. 

2020-01-15 09:38 Midlertidig

Jeg regner med at det er flere enn meg som har midlertidige løsninger som ble permanente.Jeg plasserte en lampe på sybordet mitt rett før jul i 2006, og der har den blitt stående. Ikke passet den i stil og ikke ga den nok lys. Likevel ble den stående.Plutselig fant jeg ut hva som hadde passet bedre: to vegghengte lamper med muligthet for regulering. Reguleringsmuligheten er nok mindre enn jeg hadde sett for meg, men nok.Dessuten ble det så bra.(Det fine veggteppet ble laget av datteren på skolen for 20 år siden)

2020-01-14 13:49 Ikke trendy nok?

Da jeg pakket ned julen så tenkte jeg litt på om det bare er jeg som fortsatt bruker broderte juleduker. Jeg har sånn glede av å ta fram det jeg har brodert, og tar helt med ro om jeg ikke er trendy nok. Løperen "Julens glade hjerter" sto i Kvinner og klær i 1990 og jeg startet nok samme  år, men ble ikke ferdig før året etter.  Stjerneløperen ble brodert i 1995 til stua med burgunder vegger i huset i byen.  Allerede i 1982 hadde jeg brodert et oppheng med motiver opprinnelig ment for en juledukDet var ikke vanskelig å finne et motiv til et pyntehåndkle da jeg ville brodere det. Jeg hadde tross alt flere permer med utklipp som ventet på dager med tid nok. Dette var et strykemønster fra Alt om håndarbeide tidlig på 1980 tallet, brodert i 1991.Disse to siste er brodert av min svigermor og min mormor.Mormor broderte mye til julebasarer til langt ut på 1970 tallet og det kan hende at nisseduken var tenkt til det. Den var ufaldet så jeg satte på en kant av bomullstoff med kristornmotiv. Den passer selvsagt perfekt på kjøkkenet.Jeg har mange kjøpte duker også, men det er litt ekstra stas med håndarbeide, trendy eller ikke. 

2020-01-13 22:45 10 års jubileum

13.januar 2010 publiserte jeg mitt aller første innlegg på Bestemors hage.Det dreide seg om bestikk, eller om prosessen med å finne et nytt kjøkkenbestikk. Jeg hadde lenge lett etter et bestikk som var matt eller satin som det heter på fagspråket. Men fordi det sannsynligvis bare var jeg som gjorde det - fantes det ikke.  Først i juni 2013 hadde vi bestemt oss for Pantheon. Det er et bestikk laget for hoteller og restauranter og tåler nok mer enn bestikk laget for privat bruk.Nå har vi brukt bestikket i snart sju år, og er veldig fornøyd.I løpet at disse 11 årene har jeg skrevet1841 innlegg, fått  5905 kommentarer og hatt 918218 besøk som utgjør drøyt 200 hver dag. Det betyr en miniatyr i bloggverdenen, men det spiller ingen rolle.

2020-01-13 12:58 20.dag jul

Heldigvis er formen bedre. For å pakke bort julen er ingen spøk her.Det går ganske sakte, men det er helt greit - da blir kassene bedre pakket. Jeg rydder rom for rom. Kassene er godt merket og tilpasset mengden som skal i de.Hvert år tar jeg bilder i alle rom. Bildene bruker jeg når jeg planlegger den neste. Selv om pynten stort sett settes på sine faste plasser, så hender det et jeg får noen gode ideer.Litt stolt tillater jeg meg å være. Mye av pynten har jeg laget selv. Og fordi jeg har sittet så mye stille så er jeg nesten ferdig med noe nytt som skal brukes neste jul.

2020-01-07 22:35 Planer for årets jul

Som vanlig når julen er over så legger jeg planer for den neste. Det er lurt å skrive ned gode ideer med en gang.Neste jul skal jeg fylle det flotte kakefatet med småkaker og la det stå framme på benken hele jula. Kranskakestenger, smultringer og kling tar jeg fram de gangene vi har gjester til kaffe.Jeg har allerede bestilt flere keramikkskåler med riktig farge innvendig. De skal ha ulik form, høyde og bredde, men ha de samme fargene. Noen av de på bildet er for terracottafarget.Jeg er allerede igang med et nytt broderi nettopp til veggen bak alle skålene. Det flotte gamle fatet skal få en liten juleferie.Jeg har også startet letingen etter mønster på nye snøfnugg til spisestua. jeg har ikke bestemt endaom det blir 24 like, eller mange forskjellige har jeg ikke bestemt meg for enda.Jeg planlegger en lurere oppbevaring av alle julens påleggsorter. Det skal være enkelt å ta fram og sette bort og det må være pent. Jeg tror at 365+ fra Ikea vil fungere bra. De kan stables, man ser hva som er i og de finnes i flere størrelser. Vi trenger 4 på 1 l (21x15x6 cm), 2 på 3,1 l (32x21x8 cm) og 5 på 0,6 l (15x15x7 cm).Fordi vi fylle huset en helg i juli så blir det testrunden. Jeg tror det også vil gjøre det enklere når overnattinggjester skal finne seg en matbit selv.Jeg planlegger juleverksted med barnebarna. Jeg har en søt konglenisse som et av mine barn har laget for over 30 år siden. Den henger ganske ensom i et soveromsvindu. Det håper jeg at barnebarna kan gjøre noe med.Vi trenger: små furukongler, hasselnøtter, rød filt, litt vatt, piperensere, lim og rød sytrådJeg skal også kjøpe fire kronelys med batteri til gjesterommene.  Da kan de "tennes", noe jeg ikke tørr å gjøre med vanlige lys.Forøvrig så bruker jeg den samme julepynten hvert år og har ikke plass til noe mer.  

2020-01-06 13:07 Rød start på året

Som vanlig preges starten av det nye året av varm te og halspastiller. Det gjør et enklere at det ikke er noen arbeidsgiver involvert, men jeg har liksom ikke tid til det likevel.For å gjøre noe nyttig har jeg gått gjennom omtrent 10 kg med gamle juleblader og en perm med utklipp.  Med et par unntak, konkluderte jeg med at jeg aldri kom til å lage noe det. Så i går kveld ble alt sendt videre til noen som kanskje finner noe aktuelt.Jeg fant blant annet et broderimønster som sto i Alt om håndarbeid i 1982.Og fordi jeg har litt lagervare så var det lett å finne brodergarn i tre ulike nyanser av rødt, litt hudfarget og litt mørkebrunt. En stoffbit fant jeg også.Det er ikke så ryddig på vaskerommet nå, men jeg har startet å brodere. Det er forsåvidt nok akkurat nå. Bortsett fra å hente en ny kopp te.

2020-01-01 12:52 Velkommen 2020

Jeg er allerede godt igang med det nye året. Det lukter pinnekjøtt fra kjøkkenet, vaskemaskinen er faktisk igang og jeg scanner veldig gamle julebilder.Basert på veldig dårlige erfaringer har jeg et langsomt tempo. Årets første ønske er å bli kvitt forkjølelsen så fort som mulig. Det er allerede lagt noen spennende planer for året, og jeg vil komme igjen med forberedelsene.Det er i gjennomsnitt 200 på besøk her hver dag. Det synes jeg er veldig hyggelig, og jeg kommer til å fortsette å skrive om gjøremål både i hus og hage. Det er smart for meg også, da har jeg det nedskrevet et sted.

2019-12-31 17:41 7.juledag

Det er faktisk nyttårsaften i dag, men det passet bedre med 7.juledag fordi jeg fortsetter runden i det julepynta huset.Jeg har variert duk på dette bordet, men nå har jeg endelig funnet riktig juleduk - en vevd løper i rødt og hvitt. Der passet det med hvite lysestaker og røde lys.I stua er all pynten tilpasset de burgunder veggene og er derfor for det meste i gull og sølv. På soverommet vårt er det rødt og hjerter, men på gjesterommet er gardinene mørk lilla så derfor er sengetøyet tilpasset. Dette er englerommet.  Vaskerommet er også pyntet. Her tok jeg utgangspunkt i den femarma lysestaken i furu med pigger for å plassere ekte epler. Jeg har satt på kunstige og hengt noen i vinduet også.På sybordet ble det plassert en bordlampe i messing da vi flyttet inn. Nå er den fjernet og bedre arbeidslys skal opp på veggen. Det er rart hva man finner ut på en fotorunde.Da er nyttårsaftenmiddagen ferdig om et øyeblikk.

2019-12-30 22:30 6.juledag

Jeg synes at vi har et hus som virkelig kler julepynt, og vi liker å ha gjester - gjerne mange gjester. Derfor var det veldig synd at vi måtte avlyse mye av det vi hadde planlagt i julen. I dag har jeg tatt en runde rundt i huset for å ta en del bilder. De skal jeg bruke for å planlegge julen 2020.De fine halmkransene på inngangsdøra kjøpte jeg på IKEA i 2006 og de er like fine. Derfor ser jeg ingen grunn til å bytte de ut. De passer godt til halmbukken som står på trappa. Den er mye eldre og noe mer preget av skiftene vær gjennom årene, men holder i mange år til. Det gjorde seg bra med flere lykter på trappa, men neste år skal jeg ha røde potter på de små grantrærne. I vindfanget har jeg valgt "kald" pynt i sølv og glass. Det passer til dette iskalde rommet. I gangen innenfor har jeg plassert pepperkaketunet i år. Det var ikke små barn som var grunnen til det, men hunder på besøk. Våre egne hunder har alltid holdt seg unna, selv om det sto på det lave bordet i garderobe. Rett før jul måtte jeg bake sidebygningen på nytt etter at det var spist opp av en hus som ble for fristet. Det grønne kjøkkenet kler både rødt og alle nissene jeg fyller det med. Det er ikke alle rom i huset vårt som kan ha rød pynt, og derfor fråtser jeg der det er mulig. Som i kontoret mitt. Det ligger mellom kjøkkenet og spisestua.Her pynter jeg også med nisser.   Døra til spisestua manglet glass, men vi satte inn nytt "antikk-glass". Det gir akkurat den ruglete overflaten som skaper stemning for lysekronene er tent.  I glassfeltene i døra har jeg hengt hekla snøfnugg akkurat som i vinduene.I år brukte jeg hvite snøfnugg også som pynt på bordet.Rundturen i huset fortsetter i morgen. 

2019-12-28 18:56 4.juledag

Spisestua skulle vært full med gjester og det skulle ha luktet godt fra kjøkkenet, men det ble varm te og lommetørklær istedenfor.Jeg var sikkert på at jeg skulle klare meg gjennom denne vinteren uten forkjølelse og hoste, men den gang ei.Etter at de viktigste julegjestene hadde dratt så sank jeg ned i sofaen og etter det tilbrakt tiden med å sortere bilder fra 2019 og se på juleprogrammer på Youtube.

2019-12-25 22:50 1.juledag

Allerede i julen i fjor oppdaget jeg borddekkingen som ga inspirasjon til hvordan jeg har dekket årets julebord. Instagramkontoen til Ranveig er fullstappet med nydelige bilder blant annet av borddekkinger. Hennes bord ser du nederst.Istedenfor å lage en lang lysholder i tre har jeg brukt 23 lave lysestaker (Nautilus). Hun brukte sikkert friske granbarkvister, jeg brukte kunstig. Hun brukte hvite kuler, jeg brukte hvite snøfnugg. Hun brukte linservietter, jeg brukte grønne papirservietter.I dag var vi tolv til bords. Faktisk fire generasjoner. Og som dere ser har jeg lagt en tynn plast over duken. Det husker jeg at min mormor gjorde i julen over den dyrebare broderte juleduken.Ingen uhell selv om de to på tre også drakk av stettglass. 

2019-12-24 22:42 Julaften

2019-12-23 22:30 Lille julaften - 1 dag til julaften

Lillejulaften er snart over, og treet er pyntet her også. Omtrent fire uker etter de første.Ribba har fått salt og pepper på, og grøten til riskrem er kokt.Det er bra at det bare er julemiddagen som står på programmet i morgen. For uansett hvor mye jeg banket i bordet så traff en forkjølelse meg nå.

2019-12-22 22:30 2 dager til jul - solsnu

Det er luksus å både starte dagen med og avslutte dagen med barnebarn tilbordsDet er luksus ikke å ha behov for søndagsåpne butikker, og tenker på at mitt yrke ga meg mulighet for både ferie og ekstra fridager i desember. Og jeg sender medfølende tanker til alle de som jobber ekstra lange dager før jul.Årets korteste dag er snart over. For meg som allerede gleder meg til neste års hagesesong er det en god dag. Nå blir dagene lengre og lengre.Jeg kan krysse av for det som var planlagt idag. Brente mandler var en av de. Spisestua er også klar for jul.

2019-12-21 11:29 3 dager til julaften

Det sies at et bilde sier mer enn 1000 ord.Derfor er dette dagens hilsen.

2019-12-20 22:34 4 dager til julaften -

Så sent som jeg skriver dette, er det faktisk bare 3 dager igjen.Status for dagen er 9152 skritt, eller 5,5 km, innendørs. Det ble mange turer opp og i kjelleren for dette var den store pyntedagen. Det ble mange gledelig gjensyn med julepynt i løpet av dagen. Musefamilien til venstre kjøpte jeg i 1989, og repet med klatrende mus året etter. Det henger i taket i andre etasje og går helt til gulvet i 1.etasje. Det består av åtte korte som jeg har knytt sammen. I stua oppe mangler bare juletreet. Den ene Asalea, som jeg fikk av en av syltegjestene, passer perfekt til fargene her.Handlelista for i morgen er blitt lengre i løpet av dagen. Jeg har planlagt å dra tidlig på butikken.

2019-12-19 22:36 5 dager til julaften - eksterne oppdrag

I mange år var det jeg som fikk fulle kakebokser, hjelp til kransekake- og lefsebaking av mine foreldre. De siste årene har det vært min tur til å gjøre gjengjeld. Ja, vi er faktisk fire som deler oppgavene mellom oss. Litt grundig rengjøring sto på programmet i dag og litt prat om de siste julegavene før jeg dro til to av barnebarna for å fylle inn noen timer mens foreldrene var opptatt andre steder. Mens ungene så på barnetv skrev jeg de aller siste listene. Både for morgendagens innspurt i huset og matinnkjøp lørdag morgen.Nå blomstrer novemberkatusen min. Alle julens middager er også fastsatt:Julaften: Ribbe, pølse, surkål, poteter og brun saus. Riskrem med rød saus.1.juledags julebord: sylte, ribbe, julepølse, skinkestek, røkt svinekam, karbonader, varmrøkt laks, ansjos og egg, ost, syltetøy, rundstykker Dessert: fruktsalat2.juledag: Ovnsbakt torsk, ertepurè, sandefjordsmør, poteter3.juledag: kalv eller lam4.juledag: Gulrotsuppe, carpaccio, kalkun, sjokolademousse5.juledag: Julebord6.juledag: KyllingNyttårsaften: Pinnekjøtt, kålrotstappe, vossakorv, mandelpoteter1.nyttårsdag: AndebrystDet er mye enklere å handle inn når man vet hva man skal spise. Og når vi de første dagene øker fra to til seks i huset, og deretter til tolv så er lurt å planlegge. Jeg har fått med meg presseoppslagene om mangel på fersk ribbe nå. Hvorfor har ikke folk kjøpt ribbe da den begynte å komme i butikken i november og lagt den i egen fryser?

2019-12-18 22:37 6 dager til julaften -nye kroker

I vinduet på badet har dompapene kommet opp.Normalt har jeg bare kjørt noen tegnestifter helt vilkårlig opp i karmen. (bilde 1 under) Når ville jeg gjøre det skikkelig.Jeg fant ut antallet fugler og hvor stort området skulle være og markerte på et papir. Det festet jeg til karmen. (Bilde under til h)Jeg stakk hull i papiret og karmen med en sylog skrudd inn de aller minste krokene.Metoden er brukt på flere vinduer, og krokene henger gjennom hele året.  

2019-12-17 22:37 7 dager til jul - mer julekort

Jeg synes at årets julekort ble vellykka. Egentlig er det en veldig enkel løsning. Teksten ble skrevet i et vanlig Worddok i liggende format. Bildene ble plassert slik at det passet at kortet kunne brettes på midten langsetter. Derfor er bildet på baksiden satt inn i dokumentet "opp ned".  Kortene ble skrevet ut på 170 g ark fra en tegneblokk. Jeg kjøpte en hel kartong med konvolutter i formatet 32,5 x 11, 4 cm. Jeg har kjørt gjennom denne flotte julepynta gata flere ganger i går og dag, for å hente og levere barnbarna i barnehagen. Uansett redigering, klarer jeg ikke å få fram stemningen.Planen for morgendagen er klar.

2019-12-16 22:38 8 dager til jul- pepperkakegården

Årets pepperkakegård er ferdig pyntet.Så fikk jeg akuttmedisinsk hos tannlege, før jeg hentet to barn i barnehage. Medbrakt var melkefri pepperkakedeig. Humøret var faktisk på topp ganske lenge. Han på tre spiste nok en del av deigen.Når jeg likevel passer på de sovende barna lar jeg både vaskemaskin og tørketrommel gå for fullt, så får vi se om jeg kommen til bunnen før jeg kjører hjem i morgen

2019-12-15 22:38 9 dager til julaften - som i fjor

Skittensøndag er det først om ei uke, og jeg bruker søndager som jeg vil gjennom hele året så for meg er det ikke noe uvanlig med støvsuger og vaskebøtte på en søndag. Begge soverommene i 1.etasje er nå klare for julegjester.Det spesielle i dag var at den første kassa med julepynt ble hentet i kjelleren og alt ble plassert - på samme sted som i fjor.De tre konglefigurene kjøpte jeg i Edinburg for mange år siden, og kongledekorasjonen er det en av ungene som har laget.Kvelden har jeg brukt til å skrive julekort. 

2019-12-14 22:39 10 dager til jul - den siste uka

Det er mer enn ei uke til jul, men her ankommer de første julegjestene den 21.12. Først blir det PuttiPluttiPott i Oslo med hele familien, og så hit. Planen er alt skal være klart for julefeiring bortsett fra juletreet. Det må vente til lillejulaften. Forutsatt skiføre drar alle gjestene i skibakken både søndag og mandag.Dagen har inneholdt polering av møbler, pakking av gaver og skuring av gulv. Jeg har også laget melkefri pepperkakedeig.

2019-12-13 12:16 11 dager til jul - Lucia

Det dufter safran fra kjøkkenet, og jeg husker at det "kokte" på internett i fjor nettopp om safran. Om det er et nødvendig krydder i lussekatter og om det smaker godt.Jeg synes det hører med og tenker at de som ikke liker det kan bake noe annet.For over 30 år siden fant jeg oppskriften på Safrankringler og velger å bake disse.Resten av dagen skal brukes til siste julegaveinnkjøpene.

2019-12-12 22:40 12 dager til jul - 90 år

Dette har ingenting med jul å gjøre, men feiring av pappas bursdager gjennom årene har alltid vært midt i juleforberedelsene.I år runder han 90 år. Dagen skal feires sammen med hele familien etter jul. For med fire døtre, ni barnebarn og elleve oldebarn blir vi 36 tilsammen.Jeg var der i formiddag og tok imot både litt besøk og blomster. Mine foreldre klarer seg bra i hverdagen, med litt hjelp. Fordi mamma nylig brakk armen trenger de mer hjelp en periode.I ettermiddag hentet jeg to barnebarn på skole og barnehage, og i kveld har jeg kommet halvveis med pepperkakegården. Jeg har faktisk også satt en ny pepperkakedeig som skal ut av huset i morgen.

2019-12-11 22:44 13 dager til jul - nr 9

Da dagen startet med solskinn ble det omprioritering. Kjøkkenvinduene ble flyttet øverst på lista. De bar preg av dager med regnvær gjennom høsten.Julebaksten avsluttes i år med rosettbakkels. Jeg kom i mål sent, men godt. Alle kakeboksene som skal ut av huset er fylt og står klar til fordeling. Alle kjempestore kakebokser er faset ut, og nye bokser med plass til noen få kaker har kommet inn. 

2019-12-10 22:43 14 dager til jul - nr 8

Det sto mer baking på planen i dag, og boksene er fylt med krumkaker. Det er boks nr seks, men med kransekakestenger og smultringer det åtte slag. Kranskakestenger hørte tradisjonelt ikke med til julens sju slag småkaker, men her hos oss hører de med.Dessuten har jeg skjært opp stekene fra i går. jeg veier opp ca 100 g og legger i små plastposer. For at de små posene ikke skal forsvinne ned mellom alt det andre i fryseren samler jeg de i større poser. I kveld var jeg faktisk invitert ut på middag. Flere av de andre hadde jeg ikke snakket med på mange år, så det var hyggelig. Jeg ble forresten veldig glad da jeg kunne velge noe annet enn den typiske julematen. For jeg takker nei til det aller meste som skjer i desember, da foretrekker jeg å bruke tiden hjemme.

2019-12-09 19:45 15 dager til jul - lagringsplass

Det begynner å nærme seg de siste matinnkjøpene før jul, derfor har jeg ryddet i kjøleskap og frysere. Fryserne har vært stappfulle med alle syltene fram til nå. Det begynner å tømmes, og nå er det faktisk plass til mer baking. Dessuten til kjøttet jeg har stekt i dag. Røkt svinekam og skinkestek skal brukes på julebordene.Kjøleskapene bar preg av alle deigene som har stått der de siste ukene, og jeg har vasket hyllene og sortert innholdet. Vi har nye kjøleskap som har et helt annerledes hyllesystem enn de gamle. Det har tatt litt tid å venne seg til de nye, selv om jeg i hovedsak forsøkte å plassere alt likt som i de gamle. Men nå har jeg full oversikt igjen.Den aller viktigste oppgaven i dag er likevel å skrive ferdig teksten på julekortene, og finne de siste bildene. Julekortene skal trykkes på fredag. 

2019-12-08 16:01 16 dager til jul - oppsamlingsheat

Uansett en god plan så er det alltid noe som det må skyves på. Endelig fikk jeg vasket alle håndklærne etter syltelagingen. Etter grundig skylling har de ligget i bløt i vann med mye tøyvaskemiddel. Jeg har byttet vann minst en gang hver dag, så det litt av en prosess. Først i går var de blitt såpass rene at de kunne tas i maskinen. To ganger på kokvask med forvask. Enda kjenner jeg fettlukten på vaskerommet, men de skal vaskes igjen før bruk.Så fant jeg julekopper. Ensfarget røde fra Rosendahl. Jeg sparer på eskene, så er det lett å pakke de bort sammen med julepynten. jeg gleder med til frokost lillejulaften, da skal de brukes for første gang.Det var nødvendig å pusse sølvtøyet som henger i hjørneskapet. (det er lett å se de tre upussa) Der står jo dørene åpne i julen. Så kom det en stor pakke i posten for noen dager siden. Et stort antall gafler, skjeer og kniver i ulik størrelse var til salg på nettet. Jeg gleder med å dekke med de små knivene og de minste gaflene til barnebarna i julen. 

2019-12-07 21:26 17 dager til jul - karameller

I gamle dager lagde jeg mye karameller og drops til jul. Selv om vi har mye besøk så er det begrenset hvor mye sånt det er behov for. De siste årene har jeg derfor kjøpt det jeg trenger av Polapojkarna  som setter opp bod på Ikea Slependen de siste ukene før jul. For planen er å sette fram frukt, nøtter og godteri som på bildet.Derfor dro jeg inn i dag for å gjøre de nødvendige innkjøpene, pluss litt annet som er kommet på lista. Dessuten har jeg besøkt et tomt hus.Der det viktigste punktet en lørdag ettermiddag var dimensjonen på vannrøret. Dessuten ble jeg imponert over at alle de gamle innebygde garderobeskapene fra 1950 allerede var fjernet. Innflytting for sønnen med familie er definert til 17.april, så det er bare å brette opp ermene. Selvsagt ble det karameller, drops og fugde.

2019-12-06 21:19 18 dager til jul - kjeller i fokus

Den måten jeg har lagt opp juleforberedelsene på gjør at det blir mye oppvask og opprydding når det er over. Jeg har klart å vaske opp etter hvert, men jeg har bare satt alt ned i kjellerrommet.  I dag var tidspunktet til å rydde.Det høres sikkert ut som en rar juleforberedelse, men det blir litt som å vaske benken etter baking - i stor skala.Nå er benken klar til midlertidig oppbevaring av mat i juledagene Som jeg har nevnt før - det er forsåvidt ikke 18 dager til jul, men bare litt mer enn 17.

2019-12-05 16:25 19 dager til jula - borddekking

Helt siden jeg så disse bildene på Instagram i fjor har jeg gledet meg til å planlegge min versjon av denne bordpyntingen.Alle lysene er festet i en smal treplanke. Denne lange lysestaken skaper et virkelig blikkfang på bordet. Jeg hadde lenge tenkt at den skulle kopieres til vårt nesten sju meter lange bord, men jeg skal lage min egen versjon. Det dreier seg tross alt om inspirasjon og ikke kopiering. Jeg skal bruke hvite lys, men er usikker på om det blir hvite eller grønne servietter. Jeg tenke lenge å bruke hvite kuler, men har funnet en annen løsning.

2019-12-04 20:36 20 dager til julaften - flytur

Det er lite farting i løpet av mine juleforberedelser, men i dag tok jeg turen til Levanger. Jeg håper at jeg har forberedt meg godt nok for morgendagen. Da dreier det seg om vurdering i faget mat og helse. Jeg håper at dagen vil gå like fort for deltakerne som det pleier å gjøre for meg.Jeg har brukt tiden på tog og fly til lydbok og hekletøy.Jeg visste ikke har Levanger sentrum har en stor sammenhengende trehusbebyggelse fra 1800tallet som er fredet.Jeg fant ingen åpne butikker da jeg kom fram så jeg gikk ut av sentrum til kjøpesenteret. Da passerte jeg Levanger videregående skole. Den eldste delen var opprinnelig Levanger lærerskole.Uansett hvor glad jeg er i jul og julepynt så blir jeg overveldet når jeg kommer i denne typen butikker før jul, det er så enorme mengder av alt. Det kan da umulig være kunder nok til alt. 

2019-12-03 21:45 21 dager til jul - luksus

Det var bare 21 dager til jul i dag. Jeg har gjort det står står på planen til nå, og drar derfor nordover i morgen uten noen bekymringer for å tiden vil strekke til når jeg kommer hjem.I dag var det lagt inn litt luksus i form av en frisørtime. Dessuten har jeg kjøpt nye klær. Å stå foran i en konferansesal en hel dag krever at man føler seg vel.Svigerdatterens tilbakemelding på bildet til høyre var:🥰🥰🥰💞👏👏🤩🤩Dette er den småkaken de unge vil ha flest av, og det er veldig bra at de kan lages med melkefri Melange. Kakene er godkjent her i huset, som bedre enn i fjor.

2019-12-02 22:04 22 dager til jul - julesmåkaker

Jeg bruker de samme oppskriftene på julesmåkaker år etter år. Sandkaker, serinakaker, krumkaker og goro stammer fra Olaug Løkens kokebok. Her er også oppskriften på sylte. Jeg har både min egen kokebok i 1944 utgaven og mormors 1925- utgaven. Jeg vet også at oldemor brukte de samme oppskriftene. Vi er ganske sikker på at oppskriften på Sirupssnipper også er brukt av henne, men ikke hvor den kommer fra i utgangspunktet.Her i huset liker vi småkaker generelt og særlig julesmåkaker. Det er en forutsetning at de smaker godt, ellers er poenget borte. Derfor er det de gode gamle oppskriftene jeg fortsatt bruker. Det er bare layouten som er endret. Vi skriver oppskrifter på en annen måte nå enn ved starten av forrige århundre.Oppskriften til sjakkruter har jeg derimot laget selv. Det var mannen som var vant til sjakkruter.  Jeg testet ut flere oppskrifter, men synes at smaken og konsistensen ble feil. Det tok noen år før alt ble riktig; passe søt, passe sprø og masse mengde kakao.  De siste årene er de blitt laget med melkefri Melange for de er populære blant barnebarna. Rullene skal ligge i kjøleskap til i morgen tidlig. (På bildet er det tredobbel deig - ca 150 stk)Dagen startet med å vaske alle sandkakeformene. De må ligge i bløt i mange timer og skrubbes godt. Jeg lar de lufttørre til i morgen, da er de helt tørre før jeg legger de tilbake i boksen.

2019-12-01 17:45 23 dager til jul - Skomakergata

Det må være 10 år siden jeg oppdaget at det var mulig å ha introen til Skomakergata som ringelyd på telefonen, og etter det henter jeg den fram 1.desember.Jeg så Skomakergata da den ble sendt første gang i 1979, mens jeg studerte. Faktisk var vi en hel gjeng som samlet oss i TV-stua på internatet for å se på barne-TV.  Alle episodene finnes på nettsiden til NRK.I dag sto sandkaker og goro på programmet. Fordi jeg hadde to ekstra hender på kjøkkenet i dag er det mulig å lage både goro og sandkaker samme dag. Dessuten går arbeidet lettere med hyggelig prat. 

2019-11-30 22:03 24 dager til jul - nye deiger

Det er fortsatt på vaskerommet at mye skjer. I tillegg til målet om å få vasket alt som har ligget på vent, så er det hele tiden nytt skittentøy. Med stor sannsynligvis er det flere duker og ,er sengetøy nå, enn da jeg hadde små barn. For jeg kan ikke huske at klesvasken tok så mye tid dengang.Jeg startet dagen med å hente innervinduene i kjelleren og satte de inn. Det er lenge til vi har byttet alle vinduene i huset, så enn så lenge blir innervinduene på de to gjesterommene tatt ut om sommeren.Og de to deigene som skal brukes i morgen, sandkaker og goro, står klare.

2019-11-29 19:44 25 dager til jul - lilla hus

Det må bli lilla nå.Jeg tenker at det kanskje mer enn noen gang er viktig å skape et skille mellom julen og juleforberedelsene. For selv om julen kjøres ut allerede midt i oktober i butikkene og restauranter, så trenger vi ikke verken å julepynte hjemme eller spise oss julemette før julen starter.Derfor tar jeg fram duken jeg broderte i 1985, lilla konglekoner og masse lilla lys. Samtidig gleder jeg meg til endelig å julepynte huset når alle kaker er bakt og all mat er laget.

2019-11-28 19:41 26 dager til jul - pakking

Etter ca en uke skal sylte opp av saltvannet, veies og pakkes. Det lå 39 sylter og ventet, så dette tok sin tid.Hyssingen må klippes av. Sylta skal deles opp og veies, og den legges i plastpose med navn og vekt. Alle syltene legges enten i kjøleskap eller i fryser, og så må jeg skylle alle håndklærne. De skal brukes om igjen neste år. Først mange skyllevann på kjøkkenet, og nå er de lagt i bløt i såpevann i balje på vaskerommet. Jeg kommer til å bytte vann flere ganger før jeg legger de i vaskemaskinen på kokvask med forvask to ganger.Men det er verdt det. Hjemmelaget sylte er i en klasse for seg. Dessuten er det å stå mange sammen over det varme kjøttet så hyggelig at jeg kan flyte på det alene til neste år. 

2019-11-27 22:39 27 dager til jul - lydbok

Nesten uansett hva jeg gjør for tiden så har jeg selskap av en lydbok.  Nå er det andre boka om Haakon og Maud. Det er forfatteren Tor Bomann-Larsen som har lest inn bøkene. jeg har alltid likt stemmen hans, og det er tydelig når han er veldig fornøyd med noen gode formuleringer. I kveld har det derfor vært lett å komme gjennom en del av dukene er er blitt brukt i løpet av høsten. Det er så deilig å få de på plass i skapet.Der vi sov i natt var det kommet ganske mye snø, så vi kjørte hjemover i formiddag i en vinterlig landskap.

2019-11-26 08:25 28 dager til jul - fettlaget

Kjøkkenet hadde synlige spor fra syltelagingen så det sto høyt på lista å fjerne de. Det er virkelig pensjonisttilværelsens store gleder å kunne bruke tid på å gjøre det hyggelig rundt oss.Alle benkene ble ryddet i går, og i dag skal jeg vaske både skapdører og innsiden av både skap og skuffer. I tillegg er det på tide med en innsats på vaskerommet.I formiddag er jeg dessuten invitert med på et skypemøte på et fagfelt som jeg er veldig opptatt av. I tillegg til kursdagen jeg skal holde i neste uke er det med på å holde kompetansen ved like.Vi skal dessuten ut av huset i ettermiddag. Vi gjør nok det nok mindre enn folk flest i førjulsukene, derfor vet vi at det blir hyggelig.

2019-11-25 08:30 29 dager til jul - juleverksted

Gjennom årene har jeg laget mye pynt til jul. I kjøkkenvinduene henger det garnnisser og i vinduene i spisestua henger det hekla snøfnugg. Hjørneskapet på kjøkkenet er fylt med en stor nissefamilie.I mange år begynte jeg altfor sent og mye ble ferdig året etter. Så satte jeg at tid til juleverksted helt for meg selv. I god tid og nok tid.Etter at det forsåvidt ikke var behov for mer julepynt så laget jeg noe til spisestuebordet. Jeg har bestemt meg for å finne på noe nytt hvert år, og på bildene under er de bretta stjernene fra 2014 og trærne fra 2013   Jeg har begynt å legge planer for årets borddekking og skal ikke lage noe til den. Jeg skal derfor heller ikke kjøpe materiell. Men det blir likevel besøk i noen butikker i dag, og lista er klar.

2019-11-24 21:50 30 dager til jul - smultbakst

Akkurat en måned til julaften i dag. Det ser ut som om julefreden har senket seg i mange hjem allerede, så stripynta som de vises fram på Instagram. Her er det lenge igjen til det.Derimot har dagen blitt brukt til å steke smultringer. Hyggelig besøk hadde jeg på kjøkkenet også.Senere på dagen vasket jeg alle de store kjelene og syltepressene. Når jeg driver med sånn oppvask legger jeg tykke frottehåndklær på de flotte bjørkebenkene mine for å beskytte dem. Syltepressene skal få ligge på kjøkkenbenken til i morgen. Da er det blitt helt tørre, og klar for et helt år i lagerhylla i kjelleren.Nå sitter jeg og planlegger en butikkrunde i morgen.

2019-11-23 22:00 31 dager til julaften - opprydding

I neste uke har jeg satt av tid til å rydde i noen kjøkkenskap, men i dag hadde jeg tid til å starte. Nå er det mer oversiktlig i skuffen med plastbokser. Formiddagen ble også brukt til et par ekstra sylter. Det var igjen en del kjøtt etter kokingen på onsdag.Deigen til morgendagens baking inneholder både krem, eggedosis og stivpisket rømme. Gleder  meg.

2019-11-22 21:59 32 dager til julaften - den første bakedagen

Det er første gang jeg skal bake både kransekakestenger og sirupssnipper på samme dagen, men sånn ble det i år. Jeg har fått litt hjelp på kjøkkenet og den må jeg utnytte maksismalt.Jeg forstår ikke hvordan det ville vært mulig å få laget kransekakestenger bare med to hender, og med planer om et relativt stort antall av begge sorter er det en fordel å være to til å passe stekeovnene.Alle delene til pepperkakehuset bakte jeg sent i kveld.

2019-11-21 09:31 33 dager til jul - dagen derpå

Uansett hvor  mye alle hjelper til med opprydding og oppvask så står det litt igjen til dagen etter.  Det synes jeg er helt greit. Det er ikke så lett for andre å sette på plass i hyller og skap. Her er det akkurat tilmålt plass både på kjøkkenet og i lagerhyllene i kjelleren.Men etter et par dager med nesten 9000 skritt innendørs. så er føttene litt tyngre. Derfor startet jeg dagen med en ekstra kopp te. Samtidig la jeg en plan for dagens oppgaver:legge nye sylter i saltlakefryse bort den kraften som ikke blir hentet i dagmale mandler og lage deig til kransekakelage deig til sirupssnipper (skal bruke noe av den til pepperkakehus også)gjøre ferdig foredraget jeg skal bruke om to uker Oppdatering:Deiger til kransekakestenger og til sirupssnipper står klare. Jeg har også tatt av og splittet mandler til sirupssnippene. Og noen liter kraft er sendt ut av huset. 

2019-11-20 22:30 34 dager til julaften - sylter vol 2

Gårsdagens sylter ble lagt i saltlake og dagens sylter ligger i press. Jeg bruker knoker og litt nakke i syltene.  Etter at syltelaget hadde dratt har jeg silt kraften. Den brukes som mølje julaftens formiddag.Det er veldig hyggelig å stå sammen rundt kjøttet og jeg vet at alle som kommer liker resultatet. Jeg pleier å si at jeg velger et par kvelder med syltelaging fremfor julebord.

2019-11-19 14:55 35 dager til jul - sylter vol 1

Knokene ble satt på i dag tidlig. Det har vært noen utfordringer med strømforsyningen til de løse kokeplatene jeg må bruke i tillegg til den vanlige komfyren, men det ser ut til at alt kjøttet blir ferdig kokt før kl 17. Da kommer den første syltegjengen.Kl 20.30 lå 16 store sylter i press i kjelleren.

2019-11-18 19:29 36 dager til jul - hentet kjøtt

120 kg svinekjøtt står klar i vindfanget (der er det kaldt nok nå) til to dager med syltelaging. Vaskemaskinen er igang med håndklærne, som bare brukes til dette.

2019-11-17 13:27 37 dager til jul - kakeboksene

Det kan fortone seg som en banal oppgave, men å vaske kakeboksene er en viktig ting. De fleste har vel kakeboksene i en bod et sted, og uansett om de ble vasket da de ble tømt så bør de vaskes på nytt nå. Ikke minst må de være helt tørre og ha romtemperatur når småkakene legges i. Stol på meg, jeg har gjort mine erfaringer. Jeg mener dessuten at tørre småkaker må oppbevares i romtemperatur. Hvis de ligger kaldt så vil de "slå seg" og bli myke når de kommer på kakefatet.En av de store gledene er å fylle boksene og sende de ut av husetDagens andre oppgave er å skålde mandler. Jeg har faktisk helt til nå ikke vært sikker på hvor stor porsjon jeg skulle lage av kransekakestenger i år, men nå vet jeg at jeg skal skålde 3 kg mandler. Det blir 6 kg deig og 450 kransekakestenger. Det blir nok både til oss og andre.

2019-11-16 16:51 38 dager til jul - rundstykker

På planen sto det kling, men det ble rundstykker. Normalt  baker jeg 128 til jul, men i år doblet jeg mengden. Det kommer til å gå med en del av disse før jul, dessuten vet jeg at begge barna gjerne tar i mot noen poser. 

2019-11-15 14:14 39 dager til jul - den store oppvasken

Baksiden av medaljen med mange gjester er oppvasken. Jeg har valgt ikke å stresse med den. Jeg setter på en oppvaskmaskin og vasker sølvtøyet før vi legger oss. Resten må stå til dagen etter.  Det som ikke er tatt ut på kjøkkenet underveis i måltidet blir stående på bordet i spisestua til det er plass i oppvaskmaskinen. Jeg ser at det er en stor fordel at jeg kan lukke døra til spisestua og ikke se alle glassene hele tiden fram til alt er vasket. Selv om det er lange benker på kjøkkenet ville det heller ikke vært plass til alt der.Halv ett var alle kjeler, panner og redskaper vasket opp og spisebordet var helt ryddet.Jeg må fortsatt fylle oppvaskmaskinen tre ganger før benken er tom, men det finnes hyggelige ting å bruke ventetiden til.Jeg skal en liten tur ut av huset, og planlegger jeg en stor porsjon gjærdeig litt senere. Bortsett fra de glutenfrie rundstykkene som allerede ligger i fryser blir dette det første som er beregnet for juledagene.Oppdatering: det ble 128 tebirkes for fryseren.

2019-11-14 22:11 40 dager til jul - gjester

Egentlig er den 40.dagen før jul allerede over.Dagen i dag var utelukkende definert til forberedelser til middagen om kvelden. Jeg synes det er hyggelig å lage mat til mange og fylle spisebordet. Ikke forstår jeg hvorfor mange må spise julemat på denne tiden av året når det finnes så mye annen god mat.Selb om jeg stort sett holdt meg ved kjøkkenbenken i dag så ble det faktisk nesten 6000 skritt,

2019-11-13 22:04 41 dager til jul - innkjøp

Jeg har laget en handleliste som jeg bruker i juleforberedelsene. Det viktigste på denne delen av den var 40 kg hvetemel, som jeg har kjøpt, og rømme til kling. Jeg er litt usikker på om jeg skal lage kling i år, og har foreløpig stokket litt om å bakerekkefølgen.  Blomster til spisestua ble det iallefall.Dagen har blitt brukt til rengjøring. Å fylle spisestua med gjester betyr en nødvendig rufs i huset. Ettermiddagen har jeg brukt til forberedelser. Jeg har laget parmesanflarn til fisken og rullet mandelflarn til multeisen.

2019-11-12 22:34 42 dager til jul - julekort og gjesterom

Jeg synes det er hyggelig å få ordentlig post, og det gjør vi i desember så lenge folk fortsetter å skrive julekort. Derfor gjør jeg det også. Det er helt greit for meg at folk trykker en felles tekst og sender, derfor gjør jeg det også. Jeg setter alltid av plass til noen litt mer personlige ord på slutten.Jeg sjekker alltid tidligere års julekort før jeg bestemmer årets. Jeg vet at årets julekort skal være et brettet A4 ark. Om teksten blir liggende eller stående avhenger av bildet av barnebarna som jeg skal bruke på forsiden. Jeg synes det er lettere å startet skrivingen når formatet er definert. Nå startet jakten på pent papir. Det må være neste hvitt for at teksten skal være tydelig, men det kan gjerne ha litt glans og det må være tykkere enn vanlig kopipapir.Det ble flere glutenfrie rundstykker, kobberpuss og bordet til morgendagens middag er dekket ferdig, mens gjesterommene må jeg ta til helgen 

2019-11-11 22:48 43 dager til jul - glutenfritt

På planen sto:glutenfri gjærbakstpusse sølvbestikkbestille kjøtt til sylterRørleggeren kom som et tillegg i dag, så nå er den nye oppvaskbenken på plass.  Det er et savn at stekeovnen måtte senkes ned, vi fjernet et høyskap,  men den ekstra benkeplassen er gull verdt. Den to meter lange stålbenken er et smykke i rommet.  Det mangler fortsatt litt med lyslist under overskapet,  list inntil veggen og ny holder for tørkerullen.  Det ble glutenfrie rundstykker. Jeg har funnet en god oppskrift og med litt trening så blir de ganske gode. Jeg kan ikke bruke egg, ellers hadde jeg penslet de - da hadde de sett penere ut. Kjøttet til sylte er bestilt.  Tilsammen skal jeg hente 125 kg kjøtt neste mandag. Butikken sorterer slik at det er lett å sette riktig mengde kjøtt til koking begge dagene. I år kommer det to syltegrupper. De aller fleste er tidligere kolleger. Dessuten har jeg handlet inn til gjester på torsdag. Da blir det spleisefest i spisestua. Men sølvtøyet rakk jeg ikke å pusse.

2019-11-10 22:31 44 dager til jul - starter på vaskerommet

Når julegjestene ankommer vil jeg at det skal være rent og ryddig overalt. Jeg vasker ikke tak og vegger, men jeg rydder og gjør litt ekstra godt rent i alle rom. Jeg har funnet ut at det er hensiktsmessig å starte på vaskerommet. Det rommet er et slags assisterende knutepunkt i ukene som kommer. Det er derfor lurt at det er relativt ryddig når jeg setter igang for fullt. For her står jeg blant annet med pussingen av kobberkjelene og strekking av de hvite brikkene til dekketallerkeneSelv om jeg forsøker å være ajour så ligger det vanligvis igjen en del håndvask, og det som er for lite for å fylle en vaskemaskin. Nå går jeg systematisk gjennom alle skittentøyskuffene.De siste ukene har vært litt annerledes enn vanlig fordi jeg vasket og sortert tøy etter barnebarna. Alt fra størrelse 46 og til 104. I dag morges lå det fortsatt store hauger på gulvet på vaskerommet, men etter at vaskemaskinen har jobbet i hele dag er jeg nesten kommet i mål. Med det i allefallI tillegg er vi nå igang med det som var planlagt å være sommerens store prosjekt, å bytte oppvaskbenk på kjøkkenet. Det har vært forberedelser i hele dag, og i morgen kommer rørlegger. Jeg kommer ikke til å planlegge noen store innendørs arbeider om sommeren igjen - da vil vi være ute.Tilbake til dagens oppgaver så har jeg vasket vaskemaskinen. Det er helt utrolig så mye som legger seg innvendig på lokk og over trommelen. Spesielt ille blir det nok fordi vi har mye kalk i vannet.Selskap gjennom hele dagen har vært Tor Boman.Larsens stemme og den første boken om Håkon og Maud. Lydbok er en god trøst i oppgaver som i seg selv ikke er så lysbetonte.

2019-11-09 12:30 45 dager til julaften - Årets ønskeliste

Jeg offisielt igang med min juleforberedelser! Jeg har allerede skrevet om at årets plan for juleforberedelsene er laget. Jeg hadde ikke klart meg uten, og det er fortsatt tid nok til å lage en for andre også.Jeg registrerer på sosiale medier at mange starter julepyntingen om kort tid. Det er faktisk 45 dager til julaften så for meg er det en ubegripelig idè. Derimot skal jeg klare å fylle alle dagene med hyggelig forberedelser.Det første punktet på min liste er julegaver. I år fikk jeg tidlig tips fra de som skal få noe av oss, så jeg er godt igang med innkjøpene. Det  har også vært lettere å svare på hva jeg ønsker meg, for jeg begynte tidlig å lage en liste.Mange på min alder ønsker seg ingenting fordi de har alt det de trenger. Jeg har vel også alt det jeg trenger, men jeg har ikke noe problem med å ønske meg noe mer.De siste årene har jeg faktisk laget en ønskeliste og publisert den her. I år er lista slik:Stor tekopp minst 5 dl6 Galakse dekketallerkner (Hadeland)6 kniver Skaugum med hvitt skaft 21 cm2 sett Bogstad hvit salt og pepperbøsser                2 store lyslykterSorte skinnhansker med fôr av lammepelsSminke og fuktighetskrem fra Sensai10,8 l aluminium kjele med beleggkokeplateNår det gjelder barna så står både sengetøy og sportsutstyr på ønskelista. Gavene til barnebarna kommer jeg tilbake til.

2019-11-05 22:18 Butikkjulen

Uansett hvor mye jeg gleder meg til jul og har startet planleggingen av den så blir jeg svett over butikkene.I forrige uke hørte jeg julemusikk i en butikk, og i dag så jeg at mange hundre kilo julesmåkaker var stablet opp i en annen butikk.Jeg tror egentlig ikke at alle disse kakene kjøpes nå for å vente sju uker på jul, men at de settes fram og spises i alle ukene fram til jul. Det finnes vel ikke en eneste arbeidsplass som ikke setter fram pepperkaker fra plastboks med rødt lokk snart.Jeg skulle ønske at vi i disse ukene hygget oss med forberedelsene og så når julen faktisk kommer, setter fram et slag hjemmebakte kaker istedenfor å kjøpe denne smakløse kjeksen.Anne Lindmo sier dette enda bedre enn meg - at det er lenge til jul. 

2019-11-03 23:51 Juleservise

Jeg er på leting etter noen hyggelige tekrus jeg skal ha på kjøkkenet til jul. Vi har Ministrå i hvitt og blått som kjøkkenservise, og når kjøkkenet er julepyntet passer det ikke helt.Jeg har derfor orientert meg i markedet og har funnet 11 ulike. Blant disse er det to som peker seg ut. I tillegg til riktige farger og eventuelt motiv så må koppen være minst 2,5 dl helst litt mer. Den må også være god å drikke av. Den ene av disse to koster bare halvparten som mye som den andre - det er mulig det har betydning. Fordi vi bruker skjærefjøler i tre til brødmåltidene så trenger jeg ikke å kjøpe asjetter.  

2019-11-02 21:23 Ikke 4, men 3

Han som fylte tre sist uke har egentlig bare et ønske - å være 4 år.  Denne gangen ble det ordentlig kake på bursdagsbarnet. Bilen er nok høyere enn alle jeg har sett under forberedelsene, men formatet var begrenset av hylla i kjøleskapet.Å smøre på sjokoladekremen er en vitenskap i seg selv (flere tynne lag og opphold i kjøleskap mellom hvert - dessuten glatting med varm kniv.Selve kaken er alltid en suksess; en ikke altfor kraftig sjokoladekake. Denne gangen bakt i en liten langpanne og med dobbel porsjon sjokoladekrem.Feiringen startet med hjemmelaget harmburgere.

2019-10-24 12:31 To måneder til julaften

Man kunne tro at som pensjonist vil det ikke lengre være nødvendig med en streng plan for juleforberedelsene, men den gang ei. I flere uker allerede har datoene for årets syltelaging vært fastsatt. Det har også alle datoene for kakebaking, både de med andre og de alene. Jeg har satt av tidspunkt for hygge (Putti Plutti Pott) og for å hjelpe både barn og foreldre. En tur, så langt som til Levanger, er lagt inn i planen.Julebloggen min er oppdatert. Flere bilder og redigert tekst i oppskriftene, og årets plan er lagt inn. Den passer selvsagt bare meg, men kanskje får dere noen ideer til en egen plan?Jeg tenker at det er lettere å stokke om og legge inn nye avtaler fordi jeg er sikker på at alt jeg ønsker å gjøre ligger i planen. Noe er fortsatte tomme, og andre dager har kortvarige aktiviteter.Jeg har begynt å glede meg til jul og har faktisk kjøpt flere julegaver allerede. Jeg trives når kjøkkenet fylles av folk og jeg liker lukten av stekte kaker og matlagingen.Noe av det siste jeg gjør er å sette fram frukt, nøtter og godteri på den ene benken på kjøkkenet. Men før det har jeg planlagt å ta dere med på årets juleforberedelser som starter for fullt 9.november.

2019-10-14 10:30 Nye benker

Ikke nye i ordets rette forstand, men nyslipte og nyoljet. Det var nok minst et år på overtid. Da jeg la på det fjerde strøket innså jeg at det faktisk var grunnen til at benkene nå ble så bra. Det har jeg aldri hatt tid til før. Treverket fikk også tid til å tørke mellom hvert strøk og tid til å herde før jeg begynte å bruke de. Forrige gang benkene ble slipt brukte jeg vannbasert benkeolje. Bare navnet i seg selv er en selvmotsigelse. Det var veldig enkelt og så flott ut til å begynne med, men tålte ikke bruk. Innerst på benkene og inni kroken var overflaten glatt og fin, men bruksflatene ble nesten litt seige. Og det kunne jeg ikke ha. Nå er jeg tilbake på en ordentlig oljebasert benkeolje og har som nevnt fulgt anvisningene til punkt og prikke. Dessuten var treverket slipt grundig i mange omganger fra sandpapir 60 til 240. Jeg gikk dessuten over benken med stålull nr 0 mellom første og andre gang med olje. Det anbefales vedlikeholdsoljing et par ganger i året, det skal jeg passe på nå. Det er mindre arbeid enn pusse ned.Det er en annen del av benken jeg gleder meg enda mer til er ferdig, men jeg må bestemme meg for ny oppvaskkran først. Det er en vanskelig avgjørelse.

2019-10-12 20:38 Mye planlegging

Det er mye planlegging om dagen. Juleforberedelsene starter om en måned. I november skal vi fylle spisestua til randen. Temaet for borddekkingen er 1000 og 1 natt. Litt høstlig og veldig mye burgunder og gullfarget.En bordekking under planlegging skal skje et helt annet sted i landet i slutten av oktober neste år, men jeg tror at norgesglassgrønn og korngult allerede er fastsatt som farger. Kanskje havreaks som blomster. Et 100 års jubileum må planlegges godt.Dessuten skal jeg finne servietter i en gråblå farge. Det fortoner seg som en umulig oppgave. Lysene har jeg funnet på Europris, men de denimblå serviettene jeg har funnet  er litt mørke.

2019-10-09 09:34 Grunndeig

Fordi jeg nå forbereder en kursdag ser jeg også på andres oppskrifter og har valgt å sammenligne oppskriften på Skillingsboller med et par av de profesjonelle aktørene. Kriteriene mine er: Gir oppskriftene opplysninger om hvilke redskaper man skal bruke? Beskrives prosessen godt? Antallet deigen skal deles i? ingrediensene i en logisk rekkefølge? Hvilke måleenheter er angitt?Jeg synes at det er store forskjeller. Jeg er vant til å lese oppskrifter, og leser hele før jeg bruker en ny. Da oppdager jeg eventuelle utfordringer før jeg starter. Jeg vet at forklaringer ikke skal bli for lange, men i noen oppskrifter jeg har sett er fremgangsmåten så kort at viktige opplysninger ikke er tatt med.Når det gjelder gjærbakst bruker jeg grunndeiger, en søt og en usøtet. De kan jeg variere i det uendelige. Deigene er passe store til å dele i 16 deler. Det er det enkleste antallet å dele noe opp i. jeg pleide å si til elevene mine: på midten, på midten, på midten osvpå samme måten også til skillingsboller. Da blir alle så like store som mulig. Oppskrifter jeg finner har gjerne det upresise; del i passe stykker. Da blir det første for store og de siste for små.Oppskriftene på grunndeigen har jeg lagt i toppmenyen. Der er også hele deiglagingen forklart i både ord og bilder. Kanskje du tipser en ungdom eller nybegynner om Mat i bestemorshage?

2019-10-07 22:28 Matbesøk

Fordi mine blogger er så små blir hvert besøk en gave. I høst har ganske mange vært innom matbloggen min. Faktisk mellom 150 - 200 hver dag. Noen ser på en oppskrift, andre på flere. Veldig hyggelig er det at noen kommer innom mange ganger.Akkurat nå er det det stekt løk som ligger øverst på forsiden, men jeg har over 70 oppskrifter som bare mangler litt (særlig bilder) før publisering.Kamskjell med baconsaus er en av mine favoritter, men det er røkt svinekam som har aller flest besøk. Jeg håper jo at gjestene fant det de lette etter.

2019-10-02 22:05 Flere farger

Det har blitt mange sett grytekluter gjennom årene. Mange har kommentert at jeg kunne strikket mange gensere eller heklet mange tepper, men for meg er grytekluter et overkommelig prosjekt. Det passer godt når jeg er passasjer i bil, på toget og i sofaen med lydbok. Med alt restegarnet jeg fikk i vår har jeg i sommer boltret meg i fargekombinasjoner. Jeg har et par andre nye under arbeid.   

2019-09-28 09:20 Markens grøde 2

Jeg har brukt jordskokk allerede to ganger i høst selv om de da var veldig små.Nå var tiden inne, og siden det var meldt regnvær på fredag så ble torsdag brukt til opptaking.Mange blir overrasket over at stenglene er så høye, i år nesten to meter høye, og at blomstene er så fine.Jeg klipper ned til ca 30 cm over bakken og stikker spaden godt ned og under. Det kan være 2-3, men ofte 5-6 jordskokk under hver stengel.Jeg legger jordskokken over i plastkasse med hull i bunnen. Da er det lett å spyle rent for jord. Så lar jeg jordskokken tørke før jeg pakker i plast. Faktisk holder jordskokken seg supert å sånne tette plastposer i kjøleskap i nesten 6 måneder.   Jeg lar snaue halvparten stå igjen til våren. Jordskokken holder seg supert i bakken over vinteren. De største brukes til mat, resten brukes til å sette i bakken for ny avling.Bedet er 16 meter langt og jeg satte jordskokk i to rader. På torsdag høstet jeg 23 kg fra snaue halvparten. Dette er mye mer enn vi kan bruke selv så venner og tidligere kollegaer må hjelpe til. Jeg har ingen godkjenning for salg så her er det snakk om milde gaver.

2019-09-27 13:59 Markens grøde

Som årets blomstring tilsa ble det mye epler. Selv om jeg fryktet at noen veldig, veldig kalde både dager og netter på verst tenkelige tidspunkt hadde ødelagt fullstendig.Vårt enorme eldgamle Rød Astrakan må ha hatt nærmere 400 kg epler. Vi plukket nedfall i flere uker før eplene var modne nok til bruk. Så ble Åkerøeplene modne, og litt slutt Gravenstein. Glassepletreet var det som kom verst ut av fristen i mai. Der ble det bar et par epler i år.110 kg ble levert til pressing til eplemost og det har vært over 100 kg innom kjøkkenet til behandling. Fryserne er stappfulle med både eplemos og eplesyltetøy. Det er fortsatt noen kilo med Gravenstein som venter på bearbeiding. Foreløpig er de veldig gode å spise som de er. 

2019-09-16 22:25 Å plante en skog

Låvebrua vår har en lite pen bakside og det har vært en drøm å skjult den. Jeg plantet villvin i 2011, men den trivdes nok ikke noe særlig her.Planleggingen ble lettere da jeg oppdaget at et område som jeg kan tenke meg kalles woodland. Etter å ha søkt etter inspirasjon fikk jeg endelig laget et par skisser. og samlet meg mot og tid til å starte.Planen er å plante 10-15 trær og store busker, dessuten store mengder mindre busker og bunndekkende planter. Stien gjennom området skal være gress og derfor må den være bred nok til å klippes med gressklipper.Foreløpig er det vanskelig å se hvordan dette kommer til å bli tilslutt. Trærne er små og ynkelige, og formen på stien er ikke synlig enda.Jeg har kjøpt Vierpære, Purpurbjørk og Sølvbjørk. Dessuten busken Svarthyll, som kan bli flere meter høy. Jeg flyttet Blærespirea og en Syrinhortensia fra andre steder i hagen  Under Vierpæretreet plantet jeg Rosestorkenebb.

2019-09-07 22:31 Mange gjester

Noe av det aller beste jeg gjør er å dekke bord. Jeg har som målsetting ikke å dekke to like bord. I går kveld var det røsslyngfiolett. For en uke siden var det grønt og blått.Som vanlig dagen derpå har oppvaskmaskinen gått for fullt hele dagen, men det tar nok litt tid før alle glassene er rene. (Jeg skulle ønske at jeg kunne satt glass også i den nederste kurven i oppvaskmaskinen). Da er det en stor fordel at jeg overhodet ikke lar meg stresse av at det står uvaska glass på benken.

2019-08-26 19:10 Oldemors grytekluter

Min oldemor døde i 1979 nesten 90 år gammel. De siste gryteklutene hun heklet til meg hadde en sprek fargesammensetning til en gammel dame å være.De ble brukt så mye at de begynte å gå i oppløsning, men jeg har ikke kastet de.For noen år siden bestemte jeg meg for å lage en kopi med de samme fargene. Det har blitt med tanken inntil jeg i vår fikk en hel bærepose med bomullsgarn. Der fant jeg også fargene. Beige og gul var perfekt, men rosa litt skarp. Fordi jeg bruker tynnere garn enn oldemor måtte jeg gjenta mønsteret for å få de store nok. Det var faktisk igjen bare en meter av det rosa garnet da jeg var ferdig.Resten av garnet er lagt i skapet i påvente av nye fargekombinasjoner etterhvert.

2019-08-04 22:08 Nytt brudepar

Sist lørdag var vi i bryllup til sønnen og svigerdatteren. Det ble holdt på vakre Hoel gård i Ringsaker.Strålende sommervær med seremoni på det praktfulle hageanlegget og med middag og fest ute.Mitt bidrag denne gangen var pynting av middagsbordet som jeg ikke rakk å ta bilde av, men det vet jeg at andre gjorde.  Og kakebordet. Min svigerdatter var helt klar i sin bestilling. Og jeg fikk brukt alle de fat og krukker jeg har. De fleste kakene ble bakt i langpanne og skåret i 4x4 cm store biter. Det var minimuffins, numedalskling jeg hadde rullet sammen og vafler for de som ikke kan spise verken egg, melk eller mel.Brudeparet var fornøyd, men kakebord tiltrekker nok mest de eldste på festen. Det ser ut til at de under 40 holder seg på dansegulvet.Trykk på bildet for å se kakene bedre.

2019-07-28 20:55 Modne rips

Det er egentlig bare å sette igang. Med seks store ripsbusker har jeg innsett at det tar den tiden det tar. I fjor ble det nesten 30 kg. Jeg tror at det kan bli slått i år. Den gode teknikken jeg fikk øvd inn i fjor sitter heldigvis i fingrene.Det er ikke alt som er helt modent, men jeg skal uansett koke saft og lage gelè  så det spiller ingen rolle.I år valgte jeg selskap av en lydbok. Da gikk tiden fortere på en måte. Noen lukrativ jobb kan dette umulig være. 4 timer og 46 min brukte jeg på 10 kg.

2019-07-25 22:49 Tett tak

Låven vår er heldigvis i god forfatning. Det skyldes blant annet taket. Der ligger det takstein fra Eker cementvarefabrikk*. De ble lagt på taket i 1937 og har ligget der siden. Fargen er noen preget av årene som har gått, men helt tett er taket.* Eker Cementvarefabrikk ble etablert i 1913 og produserte takstein og sementrør helt fram til 1995.

2019-07-23 22:45 Flammedans

Denne rosa ble plantet sommeren 2007. Det tok noen år før den hadde vokst seg stor og vakker. For dette er et blikkfang. Den er godt synlig fra veien som går forbi her. Som med så mange andre planter - blomstringen skulle vart mye lengre.Den andre Flammentanz i hagen fikk stråleflekk i år. Etter det jeg forstår skyldes den fuktige våren og forsommeren. Den blomstrer, men ser litt stusslig ut med brune blader.Det ble en fantastisk flott dag i hagen i dag. Det var fortsatt 25 grader klokka 21.30, like før sola gikk ned. Planen er dessuten lagt for morgendagen.

2019-07-22 22:50 Et forsømt område

Fordi jeg i sommer har hatt bedre tid enn før så har jeg også gjort en innsats bak låven. Der er det flere områder som virkelig trengte litt omsorg.Som dette, under et stort rognebærtre og på den ene siden av nedgangen til den gamle møkkakjelleren. Selve treet hadde flere tørre grener så jeg startet med å fjerne de. Og i dag spadde jeg opp området og fikk hjelp til plantingen av storkenebb. Storkenebb hentet vi fra bedet ved syrinplassen på østsiden av huset. Jeg tror at jeg plantet 4-5 planter av Rosestorkenebb Czakor i 2010 og ganske fort "spiste" de seg inn i plenen. Nå håper jeg at den fort kan dekke hele området under rognebærtreet, og dermed hindre ugresset å vokse der.All storkenebben skal fjernes ved syrinplassen, men jeg vil gjerne bruk mest mulig av den andre steder.

2019-07-20 22:02 Orden i bedene

Nå som hagen blomstrer for fullt forsøker jeg å sortere plantene, men støter stadig på noen utfordringer. Oftest fordi planteprodusentene har merket plantene dårlig, og dernest fordi jeg har trodd at jeg skal huske. I kombinasjon er det blitt en stor ryddejobb.Nå strever jeg med Strandkattehale, Kallehate eller Luthrum salicaria. Som med bildekvaliteten på nettsider og planinformasjon som følger med, så er disse bildene på samme nivå. Det er ikke så lett å se forskjell på blomster og bladfarge, heller ikke om stammen er rød.Jeg synes at stammen på Lytrum salicaria Robin er litt rødaktig og at bladene er litt lysere, enn på navnesorten Robert, men sannsynligvis tar jeg feil.Er det noen av dere som vet en tydelig forskjell på Lytrum salicaria Robin og Lytrum salicaria Robert?

2019-07-19 22:36 Bærsesongen har startet

I fjor da jeg fant ut at Certo frysepulver var fjernet fra markedet så droppet jeg å lage jordbærsyltetøy. jeg hadde brukt Certo helt siden det kom på markeded, og uttalelser på nettet bekreftet det inntrykket jag hadde om alternativet.Heldigvis var det noen bokser igjen fra året før, men nå var det tomt.Jeg hadde lest at andre hadde gode erfaringer med Tørsleffs frysepulver, så en MENY-butikk sto på dagens handlerunde. Den opprinnelige planen var å plukke selv i morgen, men en strategisk plassert jordbærbod ble for fristende. Det sparte både ryggen og tid.Jeg brukte 1,5 pose frysepulver på 2,5 kg bær og 750 g sukker. Ellers gjorde jeg som før.Nå må jeg rydde litt plass i fryseren. Sannsynligvis må det være plass til bringebær i morgen.

2019-07-07 14:10 Parmesanstenger

Den litt kjølige formiddagen ble brukt til baking. Nå er 124 parmesanstenger på vei ned i fryseren. De skal gjestene som kommer på lørdag få.Jeg passet på å ta noen nye bilder og har lagt de inn på oppskriften sammen med noen små justeringer på For ja, jeg bruker oppskrifter og ja jeg bruker selvsagt mine egne oppskrifter. En oppskrift er egentlig, om ikke forskningsbasert metode, så iallefall en erfaringsbasert metode. Noen noen har funnet en fantastisk god måte å lage en matrett på ser jeg ingen grunn til å eksperimentere uten videre. Det er litt forskjell på baking og middagsretter - det er litt større rom for krumspring i for eksempel gryteretter.Når jeg har funnet den perfekte størrelsen på noe = mengden deig, så skriver jeg det ned. Jeg ville garantert ikke husket det til neste gang. Eller hvor stor deigen skal kjevles. Den første gangen jeg bakte disse drysset parmesanen så lett ut. Da fant jeg ut at ved å smøre leiven med smeltet margarin ville både ost og krydder holde seg på plass. Saftigere ble de også.Så håper jeg at jeg kan bidra til å motivere andre til å lage mat og lykkes.Vanlige rundstykker og boller lager jeg selvsagt uten å måtte sjekke med oppskrift, for de mest brukte sitter som klistret. Sånn som vaffelrøre - jeg slumper ikke, for oppskriften som gir de aller beste vaflene glemmer jeg nok ikke.Selv om sola har kommet fram prioriterer jeg vindusvask i 2.etasje.

2019-07-05 22:04 Oppvaskkluter og glasshåndklær

Jeg er så gammeldags at jeg fortsatt har skuffen full både med oppvaskkluter og glasshåndklær. Det er ikke så mange glassene som blir tørket med glasshåndklærne, men innimellom er det mye håndoppvask. Kravene til håndklærne er at de skal være  myke og ha god sugeevne. De beste er nesten utslitt. I flere år fant jeg gode håndklær på Kid, men nå ser det ut til at trendy er viktigere enn bruksegenskapene. De er for tykke, for stive og for små.  Jeg har derfor vært på leting etter en ny leverandør. Jeg kjøper ikke bare til meg selv, men fyller skuff/hylle hos de voksne barna innimellom. Bra gaveidè er det også.Heldigvis selger Europris  nå noen veldig bra, og kjempestore. (6 stk for 79,50) Sparkjøp har enn litt tykkere utgave, mer linaktig, men fortsatt godkjent til  39,50 for 2 stk. Fortsatt selger JYSK  de aller beste oppvaskklutene (3 stk for 30,-). Å ha rikelig med kluter og håndklær har ikke minst en hygienisk side.

2019-06-30 23:01 Ugress

Det er blitt mye enklere etterhvert som det ble mer plen og staudene fylte ut i bedene. Men det er fortsatt ugress mange steder i hagen.I 2008 var jeg desperat da ugresset fylte det nysådde området, men plenfrøene spirte ikke. heldig ble det grønt - ingen perfekt plen, men bra nok her.Da jeg lette etter navn på alle de ukjente ugressene var det vanskelig å finne svar. Jeg ordnet meg min egen oversikt. Men nesten 10000 besøk på akkurat denne siden så er det tydelig at flere har samme behov som meg.Nå har jeg oppdatert oversikten, og den ligger her: Ugress. 26 ulike typer, alle fotografert i egen hage.Jeg vet at mange av ugresstypene kan brukes til mat eller at de brukes som urtemedisin - det har jeg foreløpig ikke skrevet noe om.Kanskje noen vet hva denne heter? jeg tror at bildet under er samme plante, men før blomstring.

2019-06-23 12:53 En ny tid

Rhododendron yak. MorgenrotJeg hadde planlagt å rydde i plantebloggen min i sommer, og nå blir det bedre tid til det. For først gang på 23 år skal jeg ha ferie hele sommeren. Ikke bare det - fra 1.september er jeg pensjonist. Det tar nok litt tid før det synker helt inn, men nå fortoner det seg kun som en stor luksus.Det er hagevær ute og jeg tar masse bilder som skal inn i plantekatalogen. Derfor går jeg litt til og fra PCen.Dette bildet er ikke nytt, men jeg har akkurat oppdatert tekst og bilder om de tre rododendron som er i hagen.

2019-06-20 18:15 Seniordag

For første gang i mitt liv har jeg hatt en fridag som arbeidsgiver har betalt fullt ut. På min arbeidsplass er det forhandlet fram noen ekstra dager fra det året man fyller 62.Jeg hadde drømt om en hagedag, men værvarselet var vått så jeg planla en særdeles nødvendig innerydding. Det ble mindre vått en antatt, men jeg er glad for at jeg fulgte planen. Det har ikke vært så ryddig i skapene på badet på flere år.Ute bærer Hurdalsrosa preg av regnet, men likevel er den vakker.

2019-06-13 22:53 Alt sto klart

Alt dette har blitt brukt og ryddet på plass igjen, men jeg tok et bilde bare for å minne meg selv på hvor mye som trengs av fat og boller til en buffét for 40 personer.Før skrev jeg lange lister om det som trengtes for å låne det som mangler. Nå vet jeg at i hyllene i kjelleren er det nok å velge mellom og at det alltids finnes en løsning. Men jeg liker aller best å hente fram alt i ro og fred. 

2019-06-09 08:36 Syrinplassen

Syrinplassen er plassert for å få med seg kveldens siste solstråler. Med idè fra gamle syrinlysthus plantet jeg syrin rundt plassen våren 2009. Endelig har veggene av Syrin blitt høye nok. I år har det ikke vært mange solnedganger hittil, men det må jo komme.Det var ikke så lurt å plante Storkenebb i forkanten, den har bredt seg enormt utover. Så planen i sommer er å fjerne den helt.

2019-06-03 22:36 Østsiden

Da været ikke fristet til uteliv i formiddag så jeg på gamle hagebilder.I vår hage har vi plass til store åpne plenområder. Jeg synes det kler både landskapet og bygningene.Det er likevel stas å se hvordan det vi har plantet nå begynner å fylle opp i hagen og skaper noen skjerma kroker.Sommeren 2005 gikk kornåkeren tett inntil huset. Det var lagt slanger fra takrennene ut på bakken. Og bærbuskene var et sammenhengende buskas med rikelig brennesle innimellom.Jeg hadde en plan om de ytre rammene, og de store staudebedene. Ellers har områdene falt på plass etterhvert.Vi rakk ikke noe hage i 2006, men i 2007 startet vi så vidt med plantekasser til kjøkkenhagen. Året etter anla jeg blomsterbed langs hele østveggen og kjøkkenhagen.Jeg har mange ganger tenkt at alle bærbuskene burde vært flyttet til et annet sted, men her har de alltid stått og det er lettvint nær huset når jeg plukker bær.I 2009 var de hvite syrinene nyplantet. Det samme var kirsebærtreet. Kjøkkenhagen med jordbær, jordskokk og bringebær var godt igang.To år senere, ble bringebær, noen bærbusker, jordbær og jordskokk flyttet bak låven. Istedenfor la vi grus på en område for å slippe og flytte hagemøblene hver gang plenen skulle klippes.I 2015 år siden var de hvite syrinene blitt høyere og tettere. De nye frukttrærne vi hadde plantet  hadde vokst.Jeg avslutter den lille kavalkaden med årets bilde igjen. Jeg har fortsatt noen nye planer, men jeg er også fornøyd.

2019-06-01 21:48 De store forskjellene

I fjor hadde det vært en lang rekke av sommerdager allerede før juni startet. I år har det vel vært et par. Kontrasten mellom daglig sommerhete i fjor og en kjøligere og våtere værtype i år er stor. Forskjellen er også synlig på plenen foran huset. I fjor var plenen brunsvidd 31.mai og klipt at fåtall ganger. Det eneste grønnet var ugresset.I år er den grønn og fin, og ugresset - om ikke borte så iallfall mindre synlig.

2019-05-31 21:33 Vårtegn: siste vårdagen

Det er faktisk den siste vårdagen. 1.mars virker det uendelig langt fram, men nå ligger sommeren foran oss. Nå synes jeg at de tre månedene var over på et blunk.Hagen har vært gjennom vårblomstringen av tulipaner, syrin og frukttrær. Heldigvis har vi noen hvite syriner som står på sitt fineste nå.Noen av planene for våren er blitt utsatt fordi det har vært så vått. Langtidsvarsel melder om både regn og sol fremover. Jeg vil helst ha såpass mye regn  at jeg slipper vanning fullstendig, men også så mye sol at jeg virkelig får følelsen av sommer. Det siste betyr lette sommerkjoler og lange varme sommerkvelder. Så får vi se om ønskene blir oppfylt.I år har jeg laget et tilbakeblikk fra i dag og tilbake til 1.mars.Buskene foran trappen er rips. De er full med kart allerede. Kart er det også på stikkelsbærbuskene litt mer til høyre for trappa. Utsikten  fra trappa inneholder mer enn rips og åker, så her er en ekstrafilm.

2019-05-25 10:44 Vårtegn: Den fineste tiden

Uka som er forbi ga oss en praktfull blomstring både av epletrær, pæretrær og dette treet med de skarpt rosa blomstene. Det kjøpte jeg uten merking, men er vel ganske sikker på at det er prydepletre.Jeg tenker det hvert år at syrinen burde ha blomstret mye lengre. Det er helt fantastisk når det er en blå vegg bak benken. Hagtornen vår er litt artig med grener både av Amerikahagtorn og Rosehagtorn. Bordet står dekket til selskap. For første gang bruker jeg lindegrønt. En farge som passet veldig godt til de blå veggene, så jeg kommer nok til å bruke den igjen. Som blomster valgte jeg Eukalypusblader. De jeg fikk tak i var nok litt for blåaktig  i forhold til serviettene, men det gikk bra.Ute gror gresset, både på åkeren og i de issvidde flekkene i plenen. Det har ikke blitt tid til å gjøre noe verken med det eller området i kanten mot åkeren.Publisert 29.mai, men tilbakedatert.

2019-05-21 20:11 Utepotter

Helt siden 2007 har alt jeg kunne investere i hagen blir gravd ned. De store bedene har kostet, ikke bare i planter, men også i jord. Her er det veldig leireholdig jord og det er nødvendig å tilføre noe mer porøst. Jeg er blitt veldig glad i leiren. Den holder godt på fuktigheten, for jeg har ikke mulighet til å vanne noe særlig.Det har rett nok blitt noen få krukker ved uteplassene. Men for første gang har jeg plassert blomster på dette stedet. Disse store krukkene og Hagehortensiaene hadde fylt godt ut på en terrasse, men inntil låveveggen ser de små ut.Det ble ei god hageøkt på søndag og i dag før regnet begynte. Det er vått nok nå.

2019-05-19 12:08 Grått og vått

Jeg må ut i dag for å ta igjen det forsømte. Jeg hadde ikke lagt så mye regn inn i planen.I går var det enda våtere, men jeg var ute et øyeblikk for å ta et par bilder. Det var faktisk så mørkt at blitsen koblet seg automatisk inn. Syrinen har fått fin farge og om et par dager står den i full flor.Hagtornen på hushjørnet har startet sin blomstring.Totalt sett viser hagen seg fra sin beste vårside, bortsett fra de store staudebedene som må lukes for ugress.

2019-05-17 21:07 Vårtegn: 17.mai

Det ble vind nok til løft i flagget utpå formiddagen.  Det er stas med blå himmel på den viktigste vårdagen. Det ene nye epletreet (2008) blomstrer helt fantastisk. Jeg må nok kåre epleblomsten til fruktblomstenes dronning. Det er vel løvetann som er mest dominerende akkurat i dag. I områder hvor gresset klippes stikker hodene bare såvidt over bakken. Putene er kommet på plass i stolene og tekoppen på rekkverket, pottene med pelargonia står i trinnene.

2019-05-16 13:57 Sum, sum i hagen

Jeg ble så glad da jeg oppdaget et summende liv i pæretreet. Jeg har virkelig vært bekymret for årets bær og fruktavling. Kjempevarmen vi hadde etterfulgt av frostnetter ga ikke særlig gode levekår for insektene.Det er foreløpig stille rundt epletrærne, for det er nok et par dager før de blomstene åpner seg helt.Dette er virkelig en flott tid.

2019-05-12 09:25 Vårtegn: vindusvask

Det er rart hvor fort dagene går. Jeg har aldri hatt noe problem med å fylle tiden, men nå skulle jeg gjerne hatt mer tid eller flere hender. Alt regnværet ga pauser i hagen, og vindusvasken ble utsatt. Det er bortkastet å vaske vinduer når det er meldt mer nedbør. Men nå er jeg i gang. Vinduene i spisestua er presentable. Det er 27 igjen, pluss vindusfeltet i gangen i 1.etasje. Jeg må prioritere nå og har ti på akuttlista.Det er sol idag, men en veldig kjølig vind. Vi har loppemarked her i dag, hadde i går også. Det var ganske mange innom i går, men litt mer enn håpet må tilbake i kjelleren. Jeg er ikke helt klar for å kaste alt. Blant annet er det "en hel jul" masse julepynt som fortsatt er helt super, men som ikke passer her. Jeg får legge det ut på en bruktside til høsten. Fortsatt mangler de røde pelargoniene på trappa. De er verken glad i kulde eller regn, så de er lagret trygt. 

2019-05-05 21:22 Vårtegn:For kaldt

Dette er vel en typisk norsk vår, uforutsigbar. Den er i allefall mye kaldere enn i fjor. At det kom regn var helt nødvendig, men frostnetter er ikke hyggelig.Her har både plommetreet og kirsebærtreet stått i full blomst, men ikke et eneste insekt er å se. Eple -og pæretrærne har knopper, men det ser ut til at de venter med å springe ut til det blir litt varmere.Stemor tåler både ei frostnatt og litt snø, men Hosta og Pelargonia står foreløpig i ly under låvebrua.Jeg hadde mest lyst til å sitte inne i dag, men kledte godt på meg og fikk da fylt ei trillebår med låvetann.Heggen blomstrer i bekkefaret der borte. Etter at jeg tok bildet har jeg såvidt startet forberedelsene til å reparere flekkene i plenen etter isbrann. Det kommer jeg tilbake til.  

2019-05-01 22:37 På overtid

Da snøen endelig var borte bak låven satt jeg inne med årets tredje forkjølelse. Så først i går startet jeg på jordskokkfeltet. Det var på overtid. Nesten all jordskokken hadde begynt å spire. Det er ikke noe problem med den som skal settes på nytt, men litt dumt for det som skulle brukes nå og i løpet av sommeren.Jeg sorterte ut det som kunne lagres og satte resten. Bedet er 16 meter langt og jeg har laget to rader. Det var faktisk et skikkelig dagsverk.

2019-03-31 16:07 Vårtegn: Sommerfugl

Da jeg var ute i formiddag for å finne spor av våren så fant jeg denne. Det er blå himmel og sol, men en ganske sur vind. Det er frost om natta, så det kan umulig være vær som passer en sommerfugl.Det bærer likevel bud om varrmere tider. Jeg var mest på leting etter knopper og fant det overalt. Det er Flammentanz i sørveggen, Syrinen og Magnoliatreet som får representere i dag.  Anne på Moseplassen har kommet med oppfordringen på Instagram om å ta bilder på samme sted i hagen et helt år #etårihaven .Jeg fikk tatt det første bildet idag og valgte sørveggen.Men for noen uker til kommer det oppdateringer fra dette stedet.

2019-03-26 16:16 Årets første selskap

For en drøy uke siden fylte vi spisestua for første gang dette året. Mannens tidligere kolleger kommer fortsatt når vi inviterer på spleisemiddag. Jeg hadde planlagt bordet allerede i januar og jeg var spent på om det ville bli sånn jeg hadde planlagt. Fredag morgen, da jeg startet matlagingen, fant jeg ut at jeg skulle lære meg å lage story på Instagram. Nå har ikke jeg tusenvis følgere der heller, men det kom flere hyggelig beskjeder gjennom dagen.  Jeg var rask til å lagre produktet etterpå, så her er prosessen. 

2019-03-23 21:22 Vårtegn: nytt håp

Jeg er fortsatt ikke helt trygg på at vinteren er over. I 1998 kom det 40 cm snø natt til 1.april og den ble liggende lenge. Det var kaldt til langt ut i mai. I 2002 snødde det langt ut i mai. Den snøen forsvant heldigvis dagen etter.Nå er det bare flekker på tunet. Det er så langt fra mulig med småsko enda, men der er iallefall håp.Vårsola avslører at det må ryddes i hageredskapavdelingen  under låvebrua, men det er utrolig deilig å se benken i sørveggen.Det er alltid spennende å sjekke magnoliatreet for knopper, men det er ikke mulig å komme dit ut enda uten å vasse til knes i snø.Det har vært en stille uke. Jeg er frustrert over at målet om "robuste enheter, og effektiv drift" faktisk innebærer et arbeidsmiljø i ruiner. Jeg er heldig som snart kan kan sette strek etter 37 år som arbeidstaker, med 23 år på siste arbeidssted. Jeg skal ikke ha noen attest, og sier det jeg mener. Verre er det for unge, hyggelige og søte kolleger som søker nye jobber. Faktisk var vi mer robust og effektiv før effektiviseringen startet. Sykefraværet var lavere også. Jeg trener på å se sol og vår, det er sunnest for sjel og sinn. Det var ikke så mye som skulle til for å bli kvitt snøen på trappa bak huset. Sola hjalp også godt til de to dagene jeg brukte spaden. Det var en tabbe å bruke maling her. Jeg skulle så gjerne ha startet på nytt med lys beis. 

2019-03-16 11:34 Vårtegn: Enda mer vinter

Det er vært sol noen dager denne uka, men det kom også 30 cm snø her hos oss. Det har vært kaldt, så jeg har ikke sjekket etter vårtegn i hagen. Inne gleder jeg meg over masse tulipaner. Noen kjøpte jeg selv, og noen kom faktisk med bud. Det er hyggelig at jeg blir satt pris på. Jeg ble stående inne i spisestua og ta bilde ut. Det ligger mer snø enn i dag enn tidligere i mars.Vinteren har vel en ende så, jeg bruker tiden til å avslutte noen inneprosjekter.

2019-03-10 22:18 Ny bakedag

Det var helt tomt med flatbrød i skapet, og jeg savnet det. Totalt sett er det nok bedre med flatbød med bremyk, enn en sjokoladebit. Heldigvis får jeg både hjelp på kjøkkenet og selskap til kjevlingen.Vi fikk også brukt opp 1 kg kokosmasse som ble kjøpt inn før jul. Disse fløyelsmyke kokostoppene tiner egentlig fra fryseren og til kaffekoppen. Dessuten er de glutenfri.

2019-03-09 22:44 Vårtegn: Ny vinter

Jeg hadde planlagt å fjerne snøen fra trappa bak huset denne helgen, og kanskje hente stolene. Dette til tross for at jeg vet om all snøen som kan komme etter 1.mars.Det var noen solstreif i går, men i dag har det nesten vært novembergrått.Da er det like greit å fylle dagene med noe hyggelig inne. Wienerbrød er svært hyggelig.Jeg holder dessuten mye på i Bergen for tiden. Helst i gamle kart og bøker. Vi får se om jeg klarer en slags frist jeg har satt for meg selv.

2019-03-03 11:41 Fastelavn

Det er ennå tid nok til å bake en porsjon hveteboller og fylle de med krem. Oppskrift her.Selv om vi ikke har fastelavnssøndag som nedtelling til fasten, så koser vi oss med boller med krem i dag. Det tror jeg mange andre enten har spist allerede i dag eller kommer til å gjøre det.

2019-03-02 20:09 Gulvlistene

Første strøket på gulv. og dørlistene og andre strøket på vinduene ble tatt i går. I dag tok jeg andre strøket på listene. Her i huset er det ikke noe problem å stikke en tynt papir inn under lista. Da er det lettere å male helt nedtil gulvet. Den skråklipte sprossepenselen gjør det lett å male oppå lista.Nye gardiner, gardinstenger, puter og litt pynt står klar. I morgen er innflyttingsdagen, selv om brannmuren ikke er malt. 

2019-03-01 21:21 Vårtegn: Endelig mars

Noen år har det ligget masse snø på låvetaket 1.mars. I år er det neste bart. Det drypper alle steder, og jeg synes det er et godt tegn.Gjennom årene har det variert fra full vinter og det svært sommerlig ved inngangen til mars. Jeg vet at det er meldt mange kuldegarder neste uke, og synes det er greit at det ikke er mye spirer å se. Det var Klatrehortenia i murveggen på låven som var kommet lengst.Da snøen forsvant ble det også synlig hva jeg ikke gjorde sist høst. Som å sette alle plantekassene inn under tak.  Det blir utsikten fra spisestua mot øst som skal slå følge gjennom mars, april og mai.

2019-02-26 22:17 Litt om tak

Jeg bruker ikke maskeringstape. Det tar altfor lang tid. Det blir aldri helt tett.Jeg bruker gode pensler sånn at jeg kommer helt inntil. Jeg maler i riktig rekkefølge; taklist før vegg. Det er enklere å komme tett opptil uten å søle på lista, enn motsatt. Skulle jeg være uheldig er det bare å tørke bort med den gang. Fordi jeg hadde en hel maledag rakk jeg både tak og vegger. Jeg måtte være ekstra forsiktig opp mot lista fordi den var ikke tørket enda. Taket i dette rommet er et eget kapittel. En gang i tiden er det blitt malt med en matt vannbasert takmaling. Og om ikke det var nok - så ble det malt med rull. Det er forsåvidt ikke noe problem å male panel med rull, men malingen må strykes ut med kost for å unngå de stygge "nuppene" etter rullen.  Jeg trøster meg med at ingen normalt står med øynene helt oppi taket som jeg har gjort i dag.   

2019-02-24 22:02 Tre ganger rundt

Alt nytt treverk "reiser litt bust" når det blir utsatt for fuktighet, som grunningen. For å få et silkemykt resultat må "busten" slipes ned. Jeg synes det er behagelig å jobbe med de myke sandpapirklossene. Selv om vegger og lister har vært malt før så synes jeg likevel at sluttresultatet blir finest når jeg raskt går over med sandpapir. Etterpå tørker jeg av med en fuktig klut. Dette er et punkt jeg ikke ser mye til i oppussingsprogrammer på TV, at støvet tørkes bort før maling. Det er utrolig stas endelig å åpne boksen med maling. Ingen overraskelser denne gangen heller. Akkurat den samme fargen som før. Grunnen til malejobben er å bli kvitt de stygge sprekkene mellom panelbordene. I dette rommet ble vinduene byttet for snart to år siden uten at foringene ble malt. Gulvlistene har jeg nevnt før. Rommet er bare på 15 kvm og med to vinduer, en brannmur og en dør så rakk jeg helt rundt tre ganger.  

2019-02-23 22:42 Hele veien rundt

Det er maling med farge som er gøy. Grunnarbeidet er mer viktig enn gøy. Jeg har sparklet vindukarmene, skrapt bort  "malingshalsene" mellom panelbordene, vasket alt, latt det tørke og grunnet. Det er en milepæl å komme rundt.Gulvet er nå behørig dekket. Møblene skal få stå, men alt må dekke til før jeg begynner på taket.

2019-02-22 22:49 Tvillinghylla

Helt siden nyttår har jeg hver dag sjekket alle bruktsidene etter en bokhylle. Den skulle minimum passe til den som allerede sto i det rommet vi nå gir litt omsorg. Det fineste ville være å finne akkurat lik. Det dukket også opp på Finn.no, men jeg synes at både Ålesund og Lofoten ble for langt.I forrige uke fant jeg helt riktig hylle i Oslo. Den kunne jeg ikke la gå fra meg. Med GPS håpet jeg at det skulle gå greit å finne fram, selv om jeg synes adressen lå i et veimessig utfordrende område.Det var mørkt og vått, og jeg mistet fort enhver retningssans. Jeg må ha krysset fram og tilbake mellom tre rundkjøringer over 30 minutter før jeg endelig forsto beskjeden GPS-damen kom med.Etter å ha tatt av topplist og ben, så gikk den akkurat inn i bilen. Nå venter den bare på at malejobben i rommet er over før den skal fjerne noen 12 år gamle midlertidige løsninger. Selv hyllene, både den gamle og den nye, skal bare rengjøres godt og gnis inn med litt møbelolje.

2019-02-21 22:28 Klar for nytt rom

Det neste rommet er bortimot tømt og jeg har begynt så smått med å sparkle litt i vinduskarmene.Jeg kan ikke huske at denne fargen hadde noe navn da jeg den i 2006.Når vet jeg jo hvordan fargen ser ut og tenker faktisk at navnet passer.Fargekoden 2005 - Y60R viser at det er en farge med 20% sort og 5 % kulør.  Når det er mer sort/grått enn kulør så gir det en dempet farge. Y60R, som altså beskriver kuløren, sier at dette er en gul farge med 60 % rødt. Det er altså mer rødt enn gult i fargen. Man kan derfor ane et svakt rosaskjær i fargen, men fordi det er mye mer grått enn kulør er blir resultatet som  nevnt dempet og behagelig.

2019-02-17 22:17 Lister

I 2006 ble det ikke satt gulvlister på vaskerommet. Det var ikke lagt inn i anbudet, og vi hadde ikke tid.Nå er vel ikke gulvlister riktig ord, fordi det er fliser på gulvet og som går 10 cm opp på veggen. Men overgangen mellom panel og fliser var ikke pen, og hadde irritert meg over den mange ganger.Nå da rommet var tømt og nymalt var tiden kommet. Mannen kjøpte listene. Jeg malte dem i veggfargen.  (Flaks at benken på vaskerommet akkurat var lang nok.) Og etter at mannen hadde gruet seg i to dager tok det under 30 minutter å sette dem opp.Selv om førbildet er dårlig så er det lett å se at panelen fikk en penere avslutning med  den smale lista.

2019-02-16 22:25 Ny oppbevaring

Da vi flyttet inn her i 2006 så var det snakk om mest mulig gjenbruk. Og jeg var veldig fornøyd med hvordan det aller meste fikk en ny bruk og et nytt liv.  Som de blå kurvene fra vindfanget i huset i byen. De hang jeg opp på veggen i vaskerommet. Den største med plass til klesklyper.Jeg hadde forsåvidt aldri tenkt at det var feil med mørkeblå kurver på veggen.Da jeg skulle henge dem opp igjen etter malingen av rommet fant jeg ut at de ikke skulle opp igjen. Etter litt leting fant jeg Fintorp på IKEA. Og er veldig fornøyd med den løsningen. Skal bare sparkle og flikke de gamle opphengshullene som ikke lengre skal brukes.

2019-02-15 22:31 Neglelakkfjerner

Vaskemaskinen har heldigvis vært i bruk en hel uke, men det var noen detaljer som måtte ordnes  før jeg kunne flytte møblene på plass. Selv om jeg trodde at jeg hadde dekket til gulvet godt nok, så var sporene etter maling tydelige. Heldigvis er det fliser. Da kan alle spor lett fjernes med neglelakkfjerner. Det er slett ikke mye som skal til, bare ha litt på bomull og gni. Neste rom som skal males har tregulv. Da er det ikke mulig å bruke neglelakkfjerner etterpå. Planen er å dekke hele gulvet godt med malerfilt, så at jeg ikke må flytte filten underveis.  Vi gjorde faktisk det i 2006, men jeg må ha glemt det.

2019-02-10 21:34 Hjemmelaget kjeks

Da jeg jobbet som heimkunnkapslærer laget vi noen småkaker til et arrangement vi hadde i adventstiden. Jeg synes det var altfor tidlig å begynne å spise julesmåkaker, så jeg fant disse. Fra venstre: Bondekaker, Smørspesier og Konfektkaker. Det er et fjerde slag også, men det rakk jeg ikke i dag. Elevene fikk trening i småkakedeiger, og gjestene fikk gjensyn med gamle minner.Da jeg var barn hadde mormor en boks med småkaker hele året. Det var vanlig å ha noe å servere til kaffen. I våre dager er det som regel en pakke kjøpekjeks eller sjokolade i skapet. Hovedpoenget nå var å finne ut om jeg kunne bruke melkefri Melange i kakene. Vi har et barnebarn som ikke tåler melkeprotein, og det vet jeg mange andre har også. jeg synes at forsøket ble vellykket. Kanskje vi skal slå et slag for den hjemmebakte kjeksen. Helt fri for kunstig smakstoffer, farger eller holdbarhetsmidler. Veldig enkelt er det også. Oppskrifter ligger som lenker lengre opp. 

2019-02-09 20:00 Kakeerfaringer

Til 4 årsdagen som ble feiret i dag var bestillingen Olaf-snømann. Det finnes utrolig mange flinke kakebakere, og som heldigvis deler både bilder og tips.Likevel står jeg alltid og lurer på hvor mye smørkrem som er nødvendig for å pynte en barnebursdagskake.Fordi kaka ble sendt alene i bursdagfeiring har jeg samlet mine siste erfaringer og har tenkt å være bedre forberedt neste gang. Det er vel allerede kommet en bestilling på PawControl.Når det gjelder smørkrem, så er behovet mye større enn man tror. Jeg bruker denne oppskriften på sjokoladekake I går laget jeg dobbel porsjon smørkrem. Det var i minste laget. Neste gang skal jeg lage tredobbelt med krem. Da vil det også være litt til avskjæret.Så er det marsipan. De siste årene har jeg brukt hvit marsipan fremfor den tradisjonelle. Den smaker nesten som marsipan, og mye bedre enn sukkerpasta eller fondant. Men bryr ungene seg om det smakt som marsipan? Marsipan føyer ikke så bra på kaka som fondant ville gjort. Det ser også ut til at det er lett å tette igjen skjøter. Eller kanskje finnes det andre materialer som vil gi enda bedre resultat. Jeg har lest om marsmallowsdeig, og at den både er lett å kjevle og å farge.Grunnarbeidet er viktig. Smørkremen må legges på i tynne lag. Avkjøles og glattes ut. Marsipanen skjuler ingenting. Snarere tvert imot. Så tips til neste gang. Se en kakepyntefilm noen dager før. Det har jeg gjort i dag og har sett at kaka MÅ ha helt riktig fasong før "marsipanen" legges på.Bildet til venstre her nede var det jeg fant og stjal ideen fra. Jeg innser at jeg har litt å øve på. Heldigvis er det mange kaker å lage før barnebarna har vokst fra mormor og farmors kaker.Rapporter fra selskapet tyder på at kaka ble godkjent av 4 åringen og spist.  Det er det viktigste.

2019-02-06 21:35 Status

Da jeg satte i gang maleprosjektet forrige helg hadde jeg ikke planlagt inn en forkjølelse. Selv om jeg vet at den forsvinner like gradvis som den kom, så er selvmedlidenheten på topp. Likørflaska er tom, men varm te, mentolpastiller og papirlommetørklær  er nok i kveld. Mannen i huset er frisk så i kveld ble vaskemaskinen koblet til igjen. I morgen tenker jeg at han skal henge opp igjen tørkesnorene. 

2019-02-04 22:06 Et glass kyraså

Når vi fikk en flaske Curacao i huset kan jeg ikke huske, men det må være over tyve år siden. I kveld ble jeg overlykkelig å finne den lille slanten. Det ble en avveksling for den såre halsen etter et ukjent antall kopper varm te. Kanskje jeg til og med sovner godt.Skritttelleren har målt 561 skritt, så jeg har stort sett sittet i en stol.Jeg har irritert meg mange ganger over alt jeg ikke fikk malt den travle høsten 2006. Det hadde vært mye enklere før, sånn som her - vifta ble hengt opp. Det ble mye bedre etter litt hvitt i tak og på pipe. Jeg skulle gjerne lagt farge på veggen også, men det er så smalt.Det var bestefar som sa kyraså.

2019-02-03 22:53 Mest viljestyrke

Det er ikke så mye futt å spore i kroppen, men med tiden til hjelp er tak og vegger ferdig malt. Jeg krysset fingrene for at rennende nese var det jeg skulle merke i år, for jeg synes at jeg fikk min porsjon i fjor. Men jeg burde nok holdt meg mer i ro i dag. Alternativet til maling ville vært enda flere dager uten vaskemaskin. Det var en lite hyggelig tanke.Jeg er veldig fornøyd med vinduskarmen. Der sparklet jeg en ganske bred sprekk mellom foringen og listen utenfor. Og taket! - helt hvitt og blankt.Det er kanskje for tidlig å konkludere etter bare 2 liter, men jeg blir ikke fortrolig med den vannbaserte panelmalingen. Skjoldene jeg så er helt borte.Det er er smal stripe vegg over skapene. Den burde vært grønn, men da vil det bli enda mer synlig hvor skjevt taket er. Eller spiller ikke det noen rolle?Ute var det flott i dag. Etter flere dager med snø, vind og tåke var det deilig å se blå himmel selv om det bare var fra trappa.

2019-02-02 22:37 Mer maling

Da rommet ble malt i den hektiske høsten 2006 måtte jeg overse mye.Nå forsøker jeg å gjøre det skikkelig. Det innebærer blant annet å fylle alle hull. Her har jeg brukt litt akryl.Sporene av rent maling tyder både på dårlig malelys og maling som oppfører seg annerledes enn jeg er vant til. Heldigvis er det lett å skrape bort.Gårsdagen som skulle ha vært så effektiv ble brukt til å pusse nesa som rant hele dagen. Det ser ut til at det ble en kort forkjølelse heldigvis.

2019-01-30 22:40 Det går fremover

Jeg hadde en plan om å bruk all fritid på vaskerommet denne uka, men jeg har fått nye opplysninger om den slekten jeg skriver om nå. Derfor er jeg litt splittet. Jeg vil gjerne bli ferdig med malingen, og jeg vil også skrive.Alle veggene ble tilslutt grunnet. Grunningen er helt matt, og overflaten selv om den er malt fra før, blir veldig "hås".  Derfor drar jeg lett over med myke pusseklosser. Jeg synes de er så mye enklere å bruke enn vanlig sandpapir. Ubehandlet treverk vil "reise seg" ganske mye og må pusses ned før neste strøk.  Jeg tørker at støvrestene med en fuktig klut.Og så var det fram med fargen. Det er første gang jeg bruker vannbasert panelmaling. Jeg syner at den var lett å stryke på, men den tørker så usannsynlig fort.Jeg synes at det ser skjoldete ut, men jeg får håpe at det jevner seg når det blir helt tørt.Jeg bruker ikke maskeringstape. Det er utrolig vanskelig å tape riktig og det tar usannsynlig mye tid. Faktisk mye mer tid enn å male sakte inntil lister. Jeg bruker dessuten en skråklipt sprossepensel og den er det lett å ha kontrollen på.

2019-01-27 22:11 Grunnarbeide

Ikke bare har jeg vasket bort støv, men jeg har sparklet. Det hadde vi visst ikke tid til i 2006.  Jeg synes at en effektiv måte er å ta bittelitt sparkel på pekefingeren og dra over hullet. Når det har tørket fjerner jeg det som er for mye med en fuktig klut. Jeg har grunnet i panelskjøtene og vinduskarmen. Jeg rakk faktisk å begynne på veggene.Interessant å se snøen som ligger på vindussprossene utvendig. Det ble virkelig vinter.  

2019-01-26 17:00 Ingen vei tilbake

Nå er det ingen vei tilbake. Etter at de siste skjortene var strøket og det siste tøyet fra tørkesnora var brettet samme så satte jeg igang.Da rommet var tømt kunne jeg starte med skrapa. Jeg må ha bort den skarpe malingskanten som blir når panelbordet krymper. Jeg må holde skrapa litt på skrå fordi det er litt for bred for underliggeren. Foringen i vinduet har stått umalt siden vi byttet vinduene for snart to år siden. Selv om taket ser flott ut på bildet nederst så er det ikke det. Så det er mye som skal gjøres. Hele rommet må vaskes før jeg kan starte malingen, men i kveld skal jeg passe barnebarna.  

2019-01-25 22:11 Barnehage for orkideer

Da jeg tok en helt nødvendig rufs på vaskerommet oppdaget jeg at orkideene, som er lagret der, har fått en ny vår. Jeg blir egentlig like forundret hver gang det skjer, for her i huset blir ikke orkideene stelt etter alle kunstens regler. Snarere tvert imot. Når blomstringene er over blir de flyttet inn på vaskerommet. Her må de stå til det kommer nye blomster. De får vel litt vann innimellom, men ikke så mye annet.  Likevel var det faktisk flere som nå får lov til å komme tilbake til stua, slik at vi kan gledes oss over blomstene. Det skal litt til før det blir tilsvarende blomsterprakt som i juni i fjor. Da må jeg flytte plantene ut av vinduene fordi sola var så sterk at den brant bladene. Jeg håper å komme igang med vasking og grunning av vaskerommet i morgen.

2019-01-24 23:10 Årets store prosjekt

Tiden er overmoden for å male et strøk noen steder. Fordi oljemaling har gått ut av produksjon har jeg utsatt prosjektet. Det ble plutselig mer omfattende enn jeg hadde tenkt. Når det nå skal byttes fra oljemaling til vannbasert panelmaling må jeg først ha et strøk med sperregrunn. Så to strøk med farge. Det finnes fortsatt hvit oljemaling så tak og lister får et strøk. Når det gjelder hvitmaling så blir det litt dominoeffekt. Alt hvitt i et rom må tas ellers syns det tydelig hva som er nymalt. Det er vanskelig å stoppe midt i en dørkarm, så dette kan bli omfattende. Foreløpig har jeg kjøpt grønnmaling til vaskerommet.

2019-01-18 10:20 Ny maskin på kjøkkenet

Den lille mikseren var ikke gått i stykker, men jeg hadde lenge ønsket meg en ny. En stund før jul fant jeg den som oppfylte et absolutt krav.Det var derfor enkelt for mannen å legge en ny Elektrolux under juletreet.At bollen og effekten er litt større er ren bonus.Den viktige forskjellen er piggen der bollen skal stå, eller at piggen mangler.Da kan jeg nemlig bruke andre boller i stativet. Noen ganger skal det piskes eggedosis av bare en eller to eggeplommer. Det er mulig i en liten beholder, men ikke i den store bollen.Bollen vil selvsagt ikke gå rundt, så det vil kanskje ta litt lengre tid. Det spiller ingen rolle når jeg slipper å holde mikseren. 

2019-01-15 15:43 Nystekt flatbrød

Jeg er faktisk fortsatt mett. Kanskje ikke legge all skyld på nystekte flatbrød, men muligens på smørmengden mellom lagene. Deigen var god å kjevle, så de ble betydelig tynnere enn forrige gang jeg bakte. Jeg har justert litt på oppskriften. Av utstyr må man ha ei takke og en bakstefløy. Det siste til å flytte leivene med. Bakingen går både raskere og det er hyggeligere på kjøkkenet når det kommer bakehjelp.

2019-01-13 21:55 Gulrotsuppe

Ikke bare fikk jeg idè til borddekking med eføy sist uke, men jeg fikk også gulrotsuppe for første gang. Det var en såpass hyggelig smaksopplevelse at jeg måtte lete etter oppskifter. Som vanlig har jeg kombinert flere. Så fort jeg hadde curry paste i kjelen kjente jeg igjen lukten fra den suppa jeg fikk servert på torsdag. Da antok jeg at resultatet ville smake bra. Min oppskrift. 

2019-01-12 18:52 Januarkjøkken

Jeg gleder meg enormt til jul og julepynting. Jeg fryder meg når jeg går rundt i huset i juledagene, både når vi er alene og når vi fyller huset med gjester.  Men det føltes friskt og lett da de gråblå kjøkkengardinene kom opp i dag. Januar har alltid vært blå for meg. Helst bruker jeg en gråblå farge i lys og servietter om jeg skal dekke bord de første ukene av det nye året. Jeg synes at det allerede er mer lyst ute og jeg vet at en ny vår er innen rekkevidde. 

2019-01-11 22:33 Den første festen

Plutselig fant jeg ut at eføyranker skal være pynten på middagen vi skal ha i mars. Det blir hvite duker, kanskje grønne lys og servietter om jeg finner riktig grønnfarge.Det er nok ikke sannsynlig at vi blir 24 til bords, men jeg tegner alltid en skisse med alle plassene slik bordet og stolene står til vanlig. Jeg markerer plassen mellom fire og fire tallerkner for der skal pyntet plasseres, annenhver lys og blomster. Fordi blomstene blir lave, eføyranker i små flasker, vil jeg ha høye lysestaker. Muligens blir det tre sett høye og to lave.Bare ved å lage denne enkle tegningen har jeg funnet ut at om vi blir 24, så trenger jeg:6 høye lysestaker + 4 lave12 små flasker, helst flere ulike2-3 eføy potteplanter6 høye lys, helst grønneservietter, helst grønneca 8 m hvit duk

2019-01-09 22:25 Neste fest

Jeg har aldri før brukt turkis i en borddekking. Det tror jeg det blir i april en gang. Turkis, rosa og hvite duker.Sannsynligvis blir det hvite lys, rosa gerbera og flerfarga servietter. De skal jeg begynne å lete etter.Det er så hyggelig å planlegge selskaper, og midt i mars skal vi også ha gjester. Da kommer mannens tidligere kolleger (tidligere, mannen har vær pensjonist i snart et år) for å smake på en lang rekke ulike øltyper. Også får jeg forsøke å innfri forventningene til maten vi skal spise. Hvordan jeg skal dekke det bordet har jeg ikke tenkt på enda, men det må jeg gjøre. Jeg kan dekke bordet en hel uke før selskapet og har derfor mulighet til å justere og gjøre nye innkjøp om det er nødvendig. Men i utgangspunktet ønsker jeg å bruke alt fra det rikholdige lageret i kjelleren.

2019-01-06 18:40 Fortsatt jul på kjøkkenet

Selve juleuka er over på et blunk. Nå når det er rolig i huset igjen nyter jeg enda noen dager med julepynt på kjøkkenet.Mange synes det var rart at vi ikke skulle ha et blått kjøkken. Det var det som var den vanlige kjøkkenfargen på gårder. Kjøkkenet har vært blått en gang i tiden her, men da lå det et helt annet sted i huset - der spisestua er. Og den er kjøkkenblå, så man kan kanskje si at tradisjonen er ivaretatt.Den grønne kjøkkenfargen har vi med oss fra byen, og sånn sett "arvet" fra det husets forrige eier. jeg synes at bykjøkkenet var et hyggelig rom hele året, men enda mer til jul. Grønt og rødt er en super kombinasjon. Og det er på kjøkkenet alle nissenebor. Jeg kunne derfor ikke tenke meg noen annen farge her.Om noen dager pakkes jula ned for denne gang, og jeg skal henge opp de isblåe vintergardinene på kjøkkenet.

2019-01-05 21:20 På leting igjen

Denne gangen har jeg bygd videre på et slektsarbeid som ble avsluttet i 1990. Da var det ingen digitale kilder, men han som skrev det snakket med slektninger og han satt timevis på Statsarkivet. Jeg har kontrollert alle opplysningene så langt det finnes nettbaserte kilder, og lagt til en del ny informasjon. Jeg forsøker å opprette kontakt med relativt perifere slektninger, for dette bør ha interesse for flere.For å få noen skritt i løpet av dagen så har jeg tømt og ryddet i fryser og kjøleskap. I kjøleskapet var det litt rester etter julens moro langt etter enhver frist for redning.I fryseren skal hver skuff ha bestemte typer varer. Men rett før jul sprakk det systemet. Det kom mye varer inn i huset, og det virket helt uoverkommelig å gå ned i kjelleren med det.Et lite hodekål kunne reddes og derfor luktet det nykokt surkål på kjøkkenet i ettermiddag.Så har jeg forsøkt å ta noen bilder i huset. Juletreet som fortsatt er så flott blir ikke like staselig på trykk. Nå har jeg ikke planer om de store forandringene når det gjelder julepyntingen, men jeg ser alltid på gamle bilder når jeg sitter en  gang i oktober for å lage årets plan for juleforberedelsene.

2019-01-04 16:50 Flotte gaver

Å ønske seg hudkrem og sminke er lurt. Forutsatt at den som skal kjøpe gave vet hva.Jeg er ganske nøktern der, og har brukt det samme merket i omtrent 30 år. Typen fuktighetskrem er bare endret fra ung til eldre hud.Leppestiftfargen måtte jeg bytte en gang, da den jeg likte gikk ut av produksjon. Nå håper jeg at denne fargen som jeg da fant, produseres i mange år.

2019-01-03 06:59 Nye tøfler

Jeg oppdaget litt for sent at de gamle tøflene var utslitt til å få satt det på fjorårets ønskeliste til jul.Kravene mine til tøfler er de skal være varme og ha skikkelig såle. At jeg nå fant noen som også var pene betrakter jeg som bonus. Merket er Zafary.

2019-01-02 20:22 Nyttårssalg

Man kan kanskje si at jeg er igang med årets juleforberedelser. Nå er nemlig fjorårets julepynt på salg, så jeg har handlet. Både kuler til juletreet og stearinlys.Jeg visste at det ikke var fire like lilla kubbelys i lageret til neste advent. Ikke noe problem å ta med et par pakker røde lys heller. Det må jo være lagerplassen som gjør at butikkene ikke kan ta fram lilla og røde lys igjen til høsten, for disse fargene styres jo ikke av trender. Akkurat utseende på julekulene er sikkert veldig 2018, derfor må de ut av butikken nå. Jeg har hengt de på treet og kommer til å bruke de i alle år fremover. Her i huset følger vi ingen interiørmoter.Gjør butikkene seg en bjørnetjeneste ved at det etter hver sesong er salg? Hvem handler på fullpris når vi vet at om kort tid så er det et stort prisavslag?

2019-01-01 09:42 Velkommen 2019

Det er bare en ting å si: Godt nytt år.Jeg synes fortsatt at det er gøy å ta et bilde av fyrverkeri. Samtidig så er det jo sløseri og en stor risiko for skader. Det ville både blitt billigere og risikofritt om ansvaret for oppskyting ble gitt til kommunene eller noen store bedrifter.Bildet er tatt med Canon EOS 1000D som står på stativ. Eksponeringstiden var 25 sekunder. For å kunne bestemme eksponeringstiden selv må innstillingsrattet være på M og blenderåpningen stilles på BULB.  ISO var på 100 og jeg hadde stilt inn på automatisk hvitbalanse. De to siste var anbefalt i bruksanvisningen til kamera.

2018-12-31 19:54 Nyttårsaften

Årets siste dag. Kuldegradene ga et nesten eventyraktig skjær over hagen i formiddag.Nyttårsaftensmiddagen er spist. Det var restemat fra igår. Bildene viser vel at restemat ikke trenger å være kjedelig. Vi var dessuten så heldig å få en blomsterhilsen fra noen gjester tidligere i julen. Passet jo perfekt på nyttårsaften. For selv om det fortsatt er full jul i huset, så er dekker jeg alltid i hvitt til denne middagen.Mannen og jeg har et aldri så lite jubileum. Det er vår 30.nyttårsaften sammen. Det er mange år. Og ingen av oss forstår det helt.

2018-12-30 22:59 6.dag

Mens vi spiste middag i kveld ble det snakk om hvor mange år vi har møttes i romjula. Det er 4.juledag som normalt er dagen, men vi har invitert vennene 3. dag, 5.dag og i 2016 måtte vi bikke over nyttår for å finne et egnet tidspunkt.Dette er personer som kun har oss som felles punkt. Noen har møttes en gang i året siden midt på 1990-tallet, andre er kommet til etterhvert. Vi håper jo at gjestene synes det er hyggelig å komme til oss, men det ser også ut til at de trives i hverandres selskap.  Jeg kommer til å skrive mer om maten på Mat i bestemorshage, men menyen var: asparges med smørsaus og spekeskinke. Helstekt indrefilet av okse, rosekål, smørstekt løk og sopp, fløtesaus og bakte perlepoteter. Til dessert var det hjemmelaget karamellpudding. Til kaffen satte jeg fram julesmåkaker. De forsvant også. Så myten om at folk ikke spiser småkaker stemmer ikke.

2018-12-29 22:50 4. og 5.juledag

Dagene går så altfor fort. I går til frokost satt de to store barnebarna sammen.  Det var ikke noe gøy da den eldste dro hjem, men i dag har de møttes i slalåmbakken.Det ble en rolig dag i går for oss gamle og bare fire ekstra til middag.I dag derimot kom det ti sultne hjem fra skitur. Jeg hadde gjort det enkelt med kjøttkaker. Det er noe som de fleste unge ikke tar seg tid til å lage. Fordi maten må være melkefri byttet jeg ut melken i kjøttkakene med soya matfløte. Det ble vellykketPepperkakegården er plassert i barnehøyde, og vi vurderte å flytte den høyere. Jeg mener nok at unger må lære seg at noe ikke skal røres. Det har gått veldig bra, men i dag ble det fristende å kjøre bil i melisen på tunet.Karamellpuddingen til morgendagens vennemiddag står klar i kjøleskapet etter å ha stått i stekeovnen i mange timer. Det er viktig å ha lav nok temperatur slik at vannet i langpanna ikke koker - for å unngå piper i karamellpuddingen, og det smaker ikke noe godt.

2018-12-27 22:54 3.juledag

Her  i huset er det fortsatt ferie og jul. Vi har hatt årets andre juleaften, og den viktigste, med barn og barnebarn. Det er en fantastisk luksus at de voksne barna vil komme hit vi flyttet etter at de var blitt voksne, og at de på sett og vis likevel betrakter det som sitt barndomshjem.Etter at barnebarna kom har vi valgt å spise nissegrøt med dem klokka to (etter formiddagssoving), fått besøk av nissen, sunget julesanger, åpnet julegavene, gitt ungene kveldsmat, langt de små og så spist middag vi voksne kl 19.30.I år hadde vi julebord med små og store kl 15.00. Det er gøy å se at når alle finner sine favoritter på benken er det noe problem med matlysten. Nissen hadde i år satt igjen sekken sin i spisestua så de gavene delte de små ut mens vi voksne fortsatt spiste.Etter julesangkonserten ved juletreet åpnet vi de ordentlige gavene med stor suksess. Med fire såpass små barn er det nok lurt å passe på at alle får noe de blir opptatt av. ellers kan det lett bli trengsel foran eller konkurranse om noe den ene har fått. 

2018-12-26 22:55 2.juledag

Denne musefamilien kjøpte jeg i 1990. Musene som klatrer på repet kom noen år senere. Repet er faktisk nesten fem meter langt. Det starter ved gulvet i gangen ned og går helt til taket i andre etasje.Og på gangen i andre etasje har jeg samlet enda flere mus.I morgen legger vi nye gaver under treet, og jeg har hørt at det er noen som gleder seg til det. 

2018-12-25 20:23 Første juledag

Det aller viktigste 1.juledag er frokosten. Der må det være kald ribbe og julepølse, sylte, egg og ansjos, skinkestek, røkt svinekam, syltetøy og hjemmebakt brød.Fordi vi var åtte tilbords satte jeg pålegget på benken. Da er det enklere å forsyne seg.Egentlig kunne jeg spist kald ribbe til alle måltider resten av jula, men ville nok blitt nedstemt. Derfor ble det bakt torsk til middag i dag.

2018-12-24 15:27 Julaften

Det har vært en rolig og hyggelig julaften til nå. Jeg har vært på kirkegården for å tenne lys for de som har gått ut av tiden.Maten er ferdig så langt den kan, en time før middag. Og jeg er klar til å skifte til en pen kjole.I formiddag var det strålende sol her. Og jeg synes at de hvite snøfnuggene inne i spisestua passer så godt til snøen ute.Takk for hyggelig følge gjennom dette årets juleforberedelser.God jul !

2018-12-23 22:44 Lille julaften

Da jeg laget planen med alle gjøremålene før jul virket det veldig lagt fram,, men det gjør det alltid. Og plutselig er dagen der.Hvis drømmen er som min - den store gårdsjulen (uavhengig av om det er byjul i liten leilighet eller i stort hus på landet) så må man starte tidlig. Lage planen, starte tidlig og følge planen. Jeg vet at om jeg følger planen så er jeg i mål om kvelden lille julaften.Planen inneholder nybakt vørterbrød til formiddagsmat. Den tradisjonen startet jeg i 1996. I halv ett tiden var brødene så avkjølt at jeg kunne skjære skiver. Det smaker så godt.Her i huset er det tradisjoner som gjelder, så julepynten er den samme gjennom mange år. Gipsbollen på bordet ble laget på nabogården på slutten av 1940 tallet, og jeg fant den da vi flyttet hit.Juletreet ble pyntet i dag, og helt ferdig først i kveld. Stua vår er burgunder, derfor er pynten i gull, sølv og hvitt.Nattehimmelen ble opplyst av en fantastisk måne i kveld. Det er meldt en kald natt.

2018-12-22 22:21 Det siste rommet

Mopp og gulvklut ble vridd opp for siste gang for jul nå i kveld. I morgen gjenstår sjarmøretappen med vørterbrød. Benken er tommere enn på lenge. Dukene som lå der strøk jeg i ettermiddag. Vaskerommet sto også først på min juleforberedelseliste midt i november. Hvis jeg ikke så systematisk hadde "holdt unna" i ukene etter ville jeg nok ikke kommet i mål i kveld. Alle julegavene er pakket inn nå og de har jeg samlet på det ene gjesterommet. Der skal de sorteres. Det er ikke alle som skal under treet julaften. Barn og barnebarn kommer 3.dag, og da har vi ny julaften. Det er et par dager siden at jeg satte opp godtebordet. Der er det også frukt, fiken, dadler og nøtter i tillegg til fugde og drops.  Den første julegjesten kommer i morgen, og jeg ser fram til en hyggelig kveld.

2018-12-21 22:46 Rødt hus

Nå er rødt den dominerende fargen hos oss. Badet er et av rommene der fargen virkelig kommer til sin rett.Mens på det ene gjesterommet er det dyp burgunder gardiner så der bruker jeg grønt. Og det er akkurat her jeg bruker resultatet etter stoffargingen. Det var umulig å finne dynetrekk i riktig farge derfor måtte det farges. Og jeg synes det ble vellykket. Våre soverom er ganske kalde, og jeg har vent meg til å ha en tynn overdyne over dynene. Nå har alle gjestesengene også fått slike overdyner/sengetepper.Gjesterommet i 1.etasje har fått rutet flanellsengetøy og pepitarutet overdyne. Jeg har endelig fått pakket inn julenissegavene. I min familie har nissen alltid kommet med egne gaver. Da jeg var barn var det gjerne juleheftene. I år kommer nissen med sokker til alle de voksne og røde sløyfer til barna. Jentene får hårbøyler og gutta tversover. De får også en liten sjokolade. Fordi en av dem ikke skal ha melk, er det tryggest at alle får lik uten melk.Den store forskjellen på å forberede huset og oss på et vanlig selskap eller på julen, - er pyntingen. Jeg synes det er så hyggelig å ta fram det jeg har laget, kjøpt eller fått og sett det på akkurat samme stedet som i fjor og året før. Som disse nissene i en uro jeg laget i 1989. På sofabordet her på kontoret står to nisser som vel er i nærheten av hvordan jeg tror fjøsnissen ser ut. Det er bare noen få punkter igjen på lista nå. Målet er at i morgen kveld skal alt være klart unntatt juletreet. Det må jeg vente med til lillejulaften. Selv om vi har det meste av vinteren foran oss så er det deilig at i natt er den lengste natta i året. Nå snur det mot lysere tider. 

2018-12-20 22:21 Varierte oppgaver

Denne dagen var satt av til rengjøring hos foreldrene mine. På vei dit kjører jeg forbi områdets fineste gran. Fin form på treet, lysene henger pent og har en fin farge. jeg blir så godt humør når jeg kjører forbi. Bildet som jeg tok gjennom vinduet på bilder yter selvsagt ikke treet rettferdighet.Jeg har brukt stoffarge. Først den bak, men resultatet ble for lyst. Fin farge, men altfor lys. Så brukte jeg pakka foran, og det ser ut til at fargen blir veldig bra. Det er ikke billig å farge tekstiler. Jeg gjør det fordi det jeg skal ha ikke finnes i riktig farge.Pepperkakegården er ferdig pyntet! Jeg begynte i går, men innså at det matlimet jeg hadde ikke fungerte . I kveld har jeg brukt smelta Smørbukk - karameller. Det gikk veldig bra. Før det kom barnebarn som vil spise - så brukte jeg limpistil.På vei hjem kjøpte jeg resten av det som sto på handlelista, så da er det bare pyntingen som skal fylle de to neste dagene.Det siste i kveld var montering av dukkehus til det neste eldste barnebarnet. Kusina hennes fikk til bursdagen i september. Litt sparsomt møblert blir det i første omgang, men hun har bursdag i januar så ha kommer det mer.  

2018-12-19 22:38 En dag i bil

Faktisk ble det flere skritt i dag enn i går. Det skyldes en runde på en stor svensk butikk. Forresten er det ikke bare IKEA som har "labyrint-butikk" nå.  Man ledes inn og må gå gjennom alle avdelinger før man kommer til det aktuelle området helt i nærheten av kassene. Det blir skritt av sånt.I dag kjøpte jeg blant annet et dynetrekk som nå får ny farge i vaskemaskinen. Dessuten masse karameller, drops og fugde fra Polkapojkarna. De har i flere år hatt en bod på IKEA før jul. For meg som kjører en Berlingo varebil så er det nesten med et lite knis jeg kjører inn en så fasjonabel port som dette. Bilen står liksom ikke helt i stil.  Jeg tenkte ikke på å ta noe bilde, så det under er hentet fra GoogleMaps. Så fikk jeg overlevert en stor sekk med pepperkakedeig, sylte og julesmåkaker til sønnen som også var på bytur. Selv om jeg er ganske kjent i denne delen av byen så var jeg passasjer til neste stopp. men jeg fant veien ut av byen på egen hånd.  Fullt så fasjonabelt er det ikke å stå i kø over Holmen-brua i Drammen. Takk og pris for at jeg ikke har behov for å krysse den daglig. Ikke noe stas. Enda flere sylter ble levert på veien, og enda flere julegaver er trygt i hus.  

2018-12-18 22:31 Nesten 5 kilometer

Mens andre har delt bilder med tittelen "It is beginning to look like Christmas" siden slutten av november så er jeg kommet dit nå.Det er kjøkkenet som i størst grad skifter ham, med gardiner i rødt og grønt, røde stolputer og røde lys. På fredag kommer også alle nissene fram.Jeg var spent på om de nye stoffblomstene jeg har kjøpt ville bli så ok som jeg håpet. I år bruker jeg ubleka linduker og telyslykter   Det er klok av skade jeg starter med en skikkelig rufs  på vaskerommet midt i november. Og jeg forsøker å holde det unna i ukene etter. For det er utrolig mye klesvask. I dag har jeg fylt vaskemaskinen seks ganger. De siste ukenes mange gjøremål har gått hardt utover neglene. Kvelden ble avsluttet med årets aller siste pepperkakedeig. Den er melkefri og skal leveres i morgen formiddag.  Det er litt artig at det er mulig å gå nesten fem kilometer innendørs. Dette er ingen rekord, jeg har faktisk hatt nesten det dobbelte.

2018-12-17 22:26 Endelig ferie

Klokka 18 i kveld kunne jeg sette strek for dette arbeidsåret. Det betyr ikke at det blir latmannsliv resten av uka. Den er godt planlagt.På veien hjem fikk jeg kjøpt noen flere gaver, og rød matfarge til pepperkakelåven.Kvelden har jeg brukt til å skrive julekort. Ambisjonen var klar og god: Komme i gang veldig tidlig, men det sprakk i år også.I morgen skal jeg fortsette der jeg avsluttet i går.

2018-12-16 22:44 Skittensøndag

Den siste søndagen før jul er blitt kalt "skittensøndag". Egentlig er neste søndag den siste søndagen før jul, men da regner jeg med at folk flest i større grad har startet julen enn å vaske hus. Å bruke søndagen til slikt arbeid var normalt helt ulovlig, men akkurat denne søndagen var det akseptert.Jeg bruker søndagene til det jeg vil hele året, men begrepet skittensøndag bruker jeg likevel om denne dagen. Å vaske i våre dager er heller ikke en så skitten oppgave som det var en gang i tiden.Det finnes spor av rødt eller grønt her og der, selv om jeg ikke kom så langt som jeg hadde planlagt. Både sylter og kaker har blitt hentet i løpet av dagen, og i morgen skal jeg levere flere.Jeg har min siste arbeidsdag før jul i morgen, og har mulighet til å ta igjen det forsømte.

2018-12-15 22:34 Putti Plutti Pott

I dag var de to eldste barnebarna med på Putti Plutti Pott. Man kan virkelig si at musikken har tålt tiden tann. Jeg så en sorthvit filmversjon lille julaften i 1970. Nå ligger den på nettsiden til NRK. Sceneversjonen ble betydelig utvidet.I 1993 var vi i Oslo konserthus med egne barn. Da var det Per Asplin som spilte onkel Per og Kari Diesen var nissemor.De siste årene er forestillingen satt opp i Oslo spektrum. I år kjøpe jeg billettene i juli og hadde veldig gode plasser. Barna kjenner musikken og sangene fra før, og de blir invitert til å synge med på flere.Vel hjemme igjen har jeg skjært opp steikene fra i går. Jeg har veid opp kjøttet og fordelt det med 100 g i små plastposer.  Da kan jeg ta opp en eller flere til frokoster og julebord i jula.Røkt svinekam med ben måtte jeg faktisk bestille i min nærbutikk. Det ser ut som om røkt svinekam uten ben i stekepose er kommet istedenfor. Jeg har prøvd det og ble ikke overbevist - jeg tror faktisk at det ikke var svinekam.Siste før senga i kveld er å vaske sandkakeformene. De har ligget i bløt i dag, og nå skal de ligge å tørke på et håndkle til i morgen.

2018-12-14 22:34 De store steikene

 Jeg har alltid pleid å steke skinkestek og røkt svinekam en av de aller siste dagene før jul. Kjøttet skal brukes som pålegg til frokost og til julebord. Det smaker veldig mye bedre av hjemmestekt pålegg. I år ville jeg gjøre det tidligere. Fortsettelse følger i morgen.   Mens steikene stekte pakket jeg flere sylter. Så nå ligger de i kjeller eller i frys og venter på eierene sine. Alt er merket slik at alle får de syltene de selv har laget. Det er tydelig at flere har vært med på dette i mange år for syltene er å pent og jevnt lagt. De som var med for første gang fikk så god veiledning underveis at de har lykkes.I morgen kommer en dag jeg har gledet meg til et helt år.

2018-12-13 22:17 Luciadagen

Det har gått hete diskusjoner på flere nettsider om safran. Frontene er steile. De som ikke bruker safran mener at det ikke er noen forskjell om man bruker safran eller ander gule farger. Fargen er faktisk underordnet smaken. Safransmaken er så fantastisk at den er verdt hver eneste krone. For safran er verdens dyreste krydder.På programmet i dag sto krumkaker. Som med goro foretrekker jeg et gammeldags jern.Den siste delen av handlelista er blitt kortere, og jeg har faktisk smakt på årets sylte. Mer om det siste i morgen

2018-12-12 22:16 Oppryddingen

Det blir litt oppvask når juleforberedelsene innebærer store porsjoner. I dag vasket jeg opp fire store kjeler. Den femte og aller største må jeg vaske i dusjen. Den har jeg brukt til å vaske de åtte plastlokkene som ble brukt under syltepressene for å samle opp kraften.Jeg har også vasket de åtte syltepressene. Det beste ville vært å hatt så store kar at de kunne vært bløtlagt, men det har jeg ikke. Det er litt klønete i oppvaskkummen, men det går greit. Jeg blir ikke stresset over at det fylles opp på kjøkkenbenkene. Dette må bare ta den tiden som trengs. Jeg starter med å fukte de godt og lar de står litt, før jeg vasker med oppvaskebørste. Jeg skyller med så varmt vann som mulig. For å beskytte benkene legger jeg på noen tykke frottehåndklær. Og så få det stå sånn til i morgen. Jeg startet egentlig med de ni nye kakeboksene. En av billigkjedene hadde halv pris på kakebokser i går. Da sikret jeg meg tre sett. Disse boksene har litt mer riktig størrelse til de små porsjonene som skal ut av huset. Det dessuten mye enklere i legge i firkanta bokser enn runde. Kakeboksene må være helt tørre før det legges kaker i, ellers kan kakene bli myke. Boksene får derfor tørke til i morgen. Jeg kokte opp igjen noe av møljen for å fordele i mindre bokser. Jeg vet om noen som vil ha en smak.   

2018-12-11 11:13 Ny bakedag

Fordi jeg tok en hviledag sist lørdag så sto det tre deiger på programmet i dag.Normalt baker jeg alene, men i dag var vi to på kjøkkenet. Det var både hyggelig og effektivt så det gjentas nok. Litt enklere blir det å flere finne felles tidspunkt neste år da jeg også blir pensjonist.Sandkakene var vi ferdige med før formiddagsmaten. Så var det goro.Tilslutt bakte vi sirupssnipper og pepperkaker. Det er nesten litt rart at tykkelsen på deigen har mye å si for både konsistensen og smaken på de stekte kakene. Normalt er jeg ikke begeistret for en deig - menge slag kaker. Med deigen til Sirupssnipper egner seg godt til pepperkaker.  Tilslutt laget jeg pepperkakegården. da bruker jeg den deigen som har vært kjevlet ut og eltet sammen.  Det skal en ganske stor mengde knust drops i vinduene for å få fine glassruter. I år bruket jeg kamferdrops. Det ga en fin farge til vinduene og en veldig god lukt i kjøkkenet.  

2018-12-10 22:41 Lage nye deiger

Jeg forstår godt at det kan være tungt å sette igang med noe etter jobb. Hvis jeg ikke hadde hatt "prosjektplanen" min så hadde jeg ikke fått det til. Etter jobb i dag ble det både et par julegaver (nei, jeg klarte ikke målet om 1.desember) og to deiger. For i morgen har jeg planlagt både sandkaker og goro, kanskje et slag til også om vi orker. Vi blir to på kjøkkenet og da går alt fortere. To ekstra hender, men ikke minst to ekstra øyer på stekeovnen.Jeg har som vanlig tatt noen ekstra feriedager rett og slett for å hygge meg med forberedelsene. Derfor sender jeg en tanke til alle de i yrker som i disse ukene løper enda fortere og arbeider endra flere timer enn vanlig. Butikkenes åpningstider er mer enn rause nok til vanlig, så det burde ikke være nødvendig med ekstra timer før jul. 

2018-12-09 22:28 Den store gjærbakstdagen

Før jeg satte igang med bakingen så laget jeg tre sylter av kjøtt som ble tilovers på fredag. Kjøttet ble varmet godt opp for å kunne legges tett i formene.Deretter ble det 128 tebirkes. Det er gjærdeig der margarin skal kjevles inn. Mange tror at det er så vanskelig, men slett ikke. Dessuten vel verdt innsatsenSå ble det 160 safrankringler. Mesteparten skal brukes av en kollega på torsdag. Det burde sikker vært Lussekatter, men jeg synes at Safrankringlene er mye bedre på smak. Ikke for det, oppskriften min gir svært gode Lussekatter. Det viktigste var nok at kringlene er raskere å lage.På slutten av stekingen fikk jeg igjen testet at branngel gir raskere lindring på brannsår enn vann.Litt rydding  gjenstår før det er sengetid.

2018-12-08 23:28 Restitusjon

Dette skulle vært dagen for opprydding og baking av kokostopper og sirupssnipper. Bakingen er utsatt noen dager, kroppen ba om en pause.Rydding har jeg fått gjort, og noe mølje er sendt ut av huset. De siste syltene er lagt i saltlake. Der skal de ligger til torsdag neste uke.Jeg har også startet med å skure kjøkkengulvet. Det sto på programmet litt senere, men nå er syltelagingen over og det er helt greit å få dette strøket av lista. Gulvet burde vært slipt og oljet for lenge siden. Det bærer absolutt preg av mange års bruk. Vi får se i løpet av våren. Da skal vi også sette inn nye vinduer, og vi må ta av benkeplatene.Jeg legger aluminiumsfolie mot treverket i syltepressene både over og under syltene. Det er et hygientiltak, men det gjør også at sylte løsner lettere fra pressa. Saltlaka sto klar.    

2018-12-07 23:07 Lage flere sylter

Det ble enklere å få kjøttet på kok da platene og kraften var varm.Mens de kokte splittet jeg mandlene som skal brukes på sirupssnippene. Normalt gjør jeg det med en gang etter skåldingen, men det rakk jeg ikke i år. Derfor så kokte jeg mandlene et lite øyeblikk slik at de ble myke. En mandel uten skall veier ca 1 g så det er enkelt å telle ut hvor mange man trenger.Nye folk på kjøkkenet som la gårsdagens sylter i saltlake.- før de nylagde kunne legges i press. Kveldens resultat ble 13 sylter. Jeg silte opp kraften og jeg gjorde ren komfyrtoppen. Den bar preg av to sammenhengende døgn med kraftsøl. 

2018-12-06 23:26 Den store syltedagen

Når sånne dager er over tenker jeg alltid på hva jeg fylte dagen med, for plutselig var den over.Den startet med å kjelene med kjøtt til å koke. Jeg bruker tre løse kokeplater i tillegg til to kjeler på komfyren. Gode råd var dyre da to av platene ikke ble varme. Jeg må innrømme at det var god hjelp å få av mannen i huset, og alt kjøttet ble nok kokt.Alle syltepressene må settes fram og med et stort plastlokk under hver til å samle opp krafta som renner ut.Nå ligger faktisk 21 sylter i press i kjellerenEn ting er det å ivareta hygiene når jeg jobber alene på kjøkkenet. Noe annet er det når ni skal ta i mat. Badet ble derfor vasket ekstra godt og jeg la fram frottekluter til å tørke hendene med.Oppskriften på en sylte inneholder 10 ts krydder. Når vi skal lage så mange sylter som vi gjør blander jeg krydderet ferdig. Og til hver sylte blir det ca 1/2 dl.De som komme for å lage sylter vil ha sine egne når de blir ferdige. Derfor lager jeg navnelapper for festes på syltene.De fleste kommer rett fra jobb derfor tok jeg opp noen pizzaer fra fryseren og varmet opp.Det er ikke noen rekord når det gjelder skrittmengde idag, men når hvert eneste et er innendørs og stort sett opp og ned fra kjelleren så det jo ikke så verst.Det tar litt tid å dele opp kjøttet, men ganske raskt å lage selve syltene. Før pressing må de trekke i 20-30 min i kraften.Kraften står på svak varme til i morgen. Da er den varm og klar til bruk. Det er dessuten krevende å kjøle ned så stor mengde kraft så fort som den bør for å følge hygieneregler.Kvelden ble avsluttet med snø. Jeg er generelt ikke noe glad i verken høst eller vinter, men vil veldig gjerne ha snø i julen. Om den har kommet nå så er det greit for meg. 

2018-12-05 22:09 Back on track

Etter to kvelder på vift er jeg nå tilbake på sporet.Jeg har hentet knoker, nakke og svor til syltelaging i morgen. Jeg har også kjøpt salt til saltlake, krydder og gelatinpulver.Håndklærne som skal brukes er lagt i vaskemaskinen på kokvask.På mandag var vi i et førjulsselskap hos venner og i går kveld var det middag i en stor konferanse på jobben. For mitt vedkommende blir det den siste i sitt slag. Jeg har valgt å ta ut AFP fra 1.september. Egentlig er det flaks at jeg har den alderen, for endringene på jobben neste år er alvorlige.Disse middagene visste jeg om i så god tid at de ble lagt inn i planen. Ellers fylles dagene opp med hyggelige juleforberedelserFør jeg tar kvelden skal jeg lage en ny porsjon med pepperkakedeig. Jeg antar at den forsvinner ut av huset når syltegjestene drar.

2018-12-02 23:41 Rødt prosjekt

Å lage sjakkruter med melkefri Melange ble vellykket. Da er det en småkake til som barnebarnet kan spise. Jeg hadde egentlig ikke satt av tid til juleverksted i år, men så kom jeg på at stolputene på kjøkkenet manglet putetrekk. Jeg gjorde kort prosess med de gamle i januar. Da klipte jeg både trekk og knytebånd, men syingen gjensto. De gamle trekkene sydde jeg i 1992, og de passet nok mye bedre både tidsperiode og hus da enn nå. Noen falma røde gardiner passet godt som nye yttertrekk.   Da jeg var ung ville jeg utsatt sånt og tenkt at det ville bli tid etterhvert. Erfaring tilsier at det blir det ikke.   

2018-12-01 23:48 En variert dag

Det er utrolig deilig å vite at hele dagen er til disposisjon. Jeg har fylt dagen med sånt som gjerne skyves nedover på lista. Som skuffen under stekeovnen. Stripa med tørket fett forsvant enkelt etter jeg hadde sprayet på litt vaskemiddel-Oppvaskbenken vasker jeg ofte med litt oppvaskmaskinpulver, men i dag polerte jeg med Gloria. Dette spesialpussemiddelet for messing og kobber fungerer strålende på rustfritt stål. Benken blir glatt og mye enklere å holde pen en stund fremover. Jeg satte langpanner og stekeplater i bløt i kraftig salmiakkvann. Det løser opp fett og fastbrente kakerester.Vaskemaskinen har gått seks runder i dag. Det har også tørketrommelen, og jeg strøk glasshåndklær så nå er skuffen helt full.  Jeg rakk også å vaske og rydde i noen av kjøkkenskuffene. Det blir sagt at om vi ikke skal feire jul i skap og skuffer så skal vi ikke vaske der heller. Jeg liker kjøkkenskuffer uten brødsmuler, derfor vasker jeg. Helt på tampen av dagen bel det en stor porsjon med pepperkakedeig. Åtte kilo faktisk.For første gang har jeg laget sjakkruter av melkefritt margarin - jeg håper at det blir vellykket. 

2018-11-30 22:31 Lilla hus

En viktig del av juleforberedelsene er advent. Da fylles huset med lilla lys og lilla pynt. Lilla er kirkeårets farge disse ukene og betyr bot og faste. Jeg bruker lilla kun som en del av en familietradisjon og ikke av religiøse grunner. Vi faster heller ikke før jul, men venter iallefall med julematen til det blir jul.Det er et mål at huset skal være rent nok til å ta imot alle kjøkkengjestene i ukene fram til jul. Foreløpig er det litt igjen til det målet er nådd, men i løpet av helgen er alt klart.Den store gutten vi hentet i barnehagen i går har virkelig jobbet både for mat og for godteri. LEGO-byen har gjenoppstått og klar til bruk. De andre lekene er sortert og organisert. Til og med handleliste klarte han å skrive med sin egen prioritet øverst. 

2018-11-28 22:58 Ønskeliste

Det tar tid å samle inn ønsker fra mann, svigerbarn, barnebarn og foreldre. Totalt kjøper vi tretten julegaver, i tillegg til hverandre. Det er muligens færre enn mange kjøper. Selv om det ble gaver til fem i dag og jeg har noen fra før, så er jeg ikke helt sikker på om jeg når målet om å være ferdig med gaveinnkjøp før  1.desember i år. 5 åringen får radiostyrt bil. Den eldste jenta får dukkehus og litt møbler og den yngste jenta får mer møbler til sitt dukkehus. Får håpe at det andre ting som skal til for å fremme likestilling i den generasjonen. Hva den yngste gutten skal få er fortsatt litt uavklart.Selv om ungene synes det er stor stas å få nye leker så er det med dem som med oss voksne at de har det de trenger.Likevel har jeg laget en liste som sikkert passer for flere enn meg.Hudpleie og sminke. Be om opplysninger om type eller snik deg til å kikke på badet.Kjøkkenutstyr. En stor kjele med nonstick belegg, flere tallerkner, bestikk. Tallerkenvarmer er fortsatt på tilbud på Jernia.Det er sikkert et eller annet som kan fornyes i huset. Tørkerullholderen som jeg kjøpte i 1989 må byttes ut, men jeg problemer med å finne en til å henge på veggen. Vi har aldri fått på plass ribberørsovnen på vaskerommet. Den kan derfor også føres på lista. Jeg kan også tenke meg ny kjøkkenvifte. Kullfilter i riktig størrelse lages ikke lengre. Hansker er aldri feil. Jeg får iallefall ikke nok. Hva med rammer til barnetegninger? Må være den geniale gaven til besteforeldre. I denne er det plass til mange, og den er lett å åpne for å sette inn flere.Kanskje dere har fått noen ideer, eller har noen å gi til meg? Ideer til mann 60+ mottas med takk. 

2018-11-27 23:50 Den store bestillingen

Det har tatt litt tid å få helt oversikt over hvem som skal komme for å lage sylte i år. Derfor har jeg heller ikke kunnet regne ut kjøttmengden eller bestilt. I dag telte jeg opp, sjekket listene fra i fjor og tok en telefon til butikken. Så neste onsdag skal jeg hente kjøttet som skal brukes torsdag og fredag,Det skal bli omtrent 36 sylter. Som vanlig forsvinner nesten alle ut av huset. Gjennom årene og med mange faste syltegjester inn på kjøkkenet så er oppskriften min på sylte blitt forbedret mange ganger. Siden det var i dag min mor fylte 80, har jeg hjulpet til med besøk hun har hatt i dag. Dagen ble avsluttet med legging av barnebarn. Hun på to er i perioden: "Jeg skal ikke sove", men i omtrent i det hodet ble lagt ned på hodeputa så gled øynene igjen. Han på fem fikk velge hvilke tre byer vi skulle lese om i boka han fikk til jul i fjor. Stas med sånne gaver som gir lang glede. 

2018-11-26 23:20 Papir og konvolutter

Det er noen dager jeg fant et bra papir til årets julekort. 170 g papir med litt struktur i A3 størrelse. Jeg skriver og legger inn bilder i et vanlig word-dokument. Dokumentet er delt i tre spalter og jeg lager to julekort i det samme dokumentet. Hvert ark blir delt på langsiden etter kopiering og brettet til et julekort på 6 siden i 14x14 cm størrelse.  I dag fant jeg akkurat slike konvolutter jeg kan tenkt på hos Søstrene G. Veldig gunstig pris var det også sammenlignet med andre butikker. Det er så lurt å ha alt i huset. jeg skal innom Posten snart for å kjøpe frimerker, så slipper jeg å stå der i kø i siste liten.

2018-11-25 23:35 Strykedagen

Alle dukene fra høstens moro var vasket og lå klar til stryking på vaskerommet. Og i dag strøk jeg meg gjennom de aller fleste. Det er til god hjelp å sette på en film eller Tv-program. En god teknikk er også greit. På dagens liste sto også planlegging av julens bord. Jeg kjøpte lyktene med gulltråder på salg tidligere i høst og bestemte meg for at de skulle være utgangspunktet. Jeg antok at de ubleka lindukene ville passe godt til, dessuten servietter i gull. Det enste som mangler nå er å finne blomster til de sorte glassene. De kan gjerne være gullfarget, for det fungerer helt greit med kunstige blomster.   

2018-11-24 23:27 80 års feiring

Selve fødselsdagen er ikke før på tirsdag, men da ville det vært umulig å samle små og store. Med fire barn, svigerbarn, barnebarn og ektefeller og oldebarn er vi faktisk 34 personer. Heldigvis får vi akkurat plass i spisestua vår så vi inviterte på mat.De 11 oldebarna er i alderen 6 måneder og til 10 år. Alle fant derfor noen å leke med. Og når det eldste barnebarnet faktisk hadde bursdag i dag, måtte vi synge bursdagssangen to ganger. Det enkleste er å sette fra maten på kjøkkenet og så kan gjestene forsyne seg. Miniburgerne  ble godt tatt imot av de aller yngste. Ikke mye juleforberedelser i dag heller. men disse dagene er nøye lagt inn i det store planen. Lilla er ikke bare min farge sånn i klesveien, men også jubilantens, så selv om vi er ei hel uke på forskudd så har vi startet adventstiden her.  Da jeg googlet kake til 80 års dag var det akkurat en som denne jeg så et bilde av.   

2018-11-22 23:16 Bakekveld

Det er ikke mye julepreg over dagens gjøremål. Fire kaker ligger på benken, sammen med to steiker. Alt skal brukes på lørdag. Da fylles huset med gjester. Til forskjell fra andre som har gjester på denne tiden av året så er det verken julemat eller julekaker. Den runde skal fylles med bananer og bringebærfromasj. Langpannekakene skal få glasur; nærmest er gulrotkake, i midten sjokoladekake og lengst vekk er snickerskake. Bløtkake og gulrotkake er gluten og laktosefri. Sjokoladekaka har jeg brukt rismelk i så den er helt melkefri og snickerskake er både melkefri og glutenfri. Mange er ikke klar over at det noen som reagerer på på laktose (melksukker) og melkeprotein. 

2018-11-21 23:44 Flere innkjøp

Jeg har som mål å være ferdig med julegaveinnkjøpene før 1.desember. I dag var det gaven til det nesteldste barnebarnet som ble ordnet. Det er veldig sannsynlig at det blir stas.I dag fikk jeg endelig tak i hvit marsipan - så da er jeg igang med pynten til lørdagens kake. Blomstene holder bedre på fasongen hvis de får tørke et par dager.

2018-11-20 23:27 Nye forberedelser

Av julerelatert har jeg pakket inn årets tre første julegaver. Utover det driver jeg med helt noen andre forberedelser om dagen enn til jul. Så 24 karbonader og 90 miniburgere er klar for fryseren.At gjestesengene skal brukes til helgen ble også presset som skulle til for å få langt varmetepper i dem.På planen sto å vaske filleryer, men vaskemaskinen har vært opptatt med andre ting. Nå er iallefall sporene fra høstens selskaper vasket helt bort. Det er en strykejobb foran meg, men jeg kommer til å sette på en film så går det greit.Så jeg jeg snudd sofaen på gangen i 2.etasje. Selv om den er litt høy foran vinduet, så synes jeg det ble ganske bra. det ser mer velkomment ut.  

2018-11-19 22:46 Skålde mandler

I år skal jeg ikke bake kransekakestenger. Det ble bakt en så raus porsjon i fjor at det fortsatt er nok i fryseren. Mengden mandler som jeg skulle skålde i dag ble derfor mye mindre enn vanlig. Og bra er det. Å skålde mandler er ikke et favorittsyssel. Jeg rigget meg uansett til med Ipad og en film.  Mandlene skal brukes som pynt på sirupssnippene og i sandkakene.Endelig fikk jeg fjernet Humlene som klatrer på hver side av inngangsdøra. Den var så fin da jeg avsluttet hagearbeidet tidligere i høst, men nå var den ikke fin lengre. Dessuten skal det opp granbar og lys om ikke så lenge. Jeg fikk også strekt opp tallerkendempere. De trekker seg veldig sammen under vask og jeg strekker de i fasong ved å sette i knappenåler. Jeg har gjort noen innkjøp også, men det kan jeg komme tilbake til. 

2018-11-18 23:17 Å forsere er bra

På dagens liste sto vaske kakebokser og dekke bord. Jeg startet likevel dagen med to store gjærdeiger. Det er akkurat plass til en deig av 2,5 l væske i min eltemaskin. Det blir 64 store rundstykker eller horn. Tebirkes står også på planen senere.Det er to uker til jeg skal bake de første småkakene, men jeg har likevel vasket kakeboksene. Da kan de settes under benken og bli helt tørre før de skal brukes. En fuktig eller kald kakeboks gjør de sprø småkakene myke.Det er ikke advent riktig enda, men jeg har likevel dekket bordet med lilla duk og servietter. I skrivende stund mangler det noen glass og servietter.Vaskemaskinen har dessuten gått for fullt i hele dag.

2018-11-17 19:11 Lefsebakst

Jeg har hatt god hjelp på kjøkkenet i dag og kunne fylle fryseren med Kling (kakelefse).I mange år var det mamma som var assistenten. Pappa satt i stua og ventet på avskjær og smaksprøve. Heldigvis bor de i nærheten så jeg stakk innom både med avskjær og smaksprøver. Noen pakker til fryseren deres ble det også.Den takka jeg har er 45 cm i diameter. Det har jeg tatt hensyn til i oppskriften slik at emnene blir passe store. Da synes jeg at de ferdige lefsebitene blir passe store.Dagens oppgave er utført.

2018-11-16 22:55 Forberedelser til lefsebaking

Dagens eneste julerelaterte oppgave var å lage deigen til kling. Likevel har dagen forsvunnet som en røyk.Jeg tror at andre helgen i november har stort sett vært tidspunktet for å bake kling. Den skal legges i fryseren derfor er det veldig lurt å starte med den. Det er min mor som stort sett har vært steker og smører, mens jeg har kjevlet. I år har hun fått avløsning.Jeg har også funnet fram takke til å steke på, og håndklær til å legge de nystekte lefsene i.  Smøret som jeg ofte glemmer å ta ut av kjøleskapet - ligger nå på benken. 

2018-11-15 23:53 Det ble blankere

Jeg er helt avhengig av arbeidsplanen. Hvis jeg ikke hadde hatt den så hadde ikke sølvbestikket ligget nypusset på benken nå. At det var nødvendig er helt tydelig på lysestakene.Gaflene pusset jeg bare for noen uker siden, derfor var det raskt å gå over teskjeer og serveringsbestikk.I morgen skal jeg forberede lørdagens baking.

2018-11-14 20:05 40 kg hvetemel

Det sto 40 kilo hvetemel på handlelista jeg hadde med i butikken i ettermiddag. Jeg har ikke kontrollert alle oppskriftene i år, men det har holdt tidligere år. Mye forsvinner til gjærbakst, og til mange kilo med pepperkakedeig som fordeles til familie og venner. Ellers var det viktige ting som bakepapir og vaniljesukker.Jeg er veldig fornøyd med at jeg for mange år siden laget en handleliste jeg kan bruke i juleforberedelsene, og så være helt sikker på at det jeg trenger er i skuffer og skap.Jeg er også veldig glad for at det er dagens eneste oppgave.

2018-11-13 22:18 Mer slekt og rengjøring

Jeg burde ha ventet til etter nyttår med å lete etter noen slektninger til en jeg kjenner, men dette ble for spennende. En visekonsul for Sverige har jeg ikke mange av i mine slekter. Ved å kombinere kirkebøker og folketellinger i Digitalarkivet, gravminner til DIS-Norge og navnesøk i nb.no (den digitale bokhylla til Nasjonalbiblioteket) er det nesten utrolig hva man kan finne ut. Tolv sider ble sendt avgårde tidligere i kveld, og jeg er spent på reaksjonen. Det finnes mye mer å skrive, jeg måtte bare sette strek i denne omgang.De siste glassene med ripsgle, som ble ferdig sent i går kveld, står nå godt plassert i kjelleren.Dagens viktigste oppgave var å vaske kjøleskapene. Jeg husker at sennepen var i bruk sist jul, men nå er glasset tømt. Det er også noen andre flasker.Formen på årets julekort er valgt - firkantet. Jeg ser litt på form og farge på de siste årene før jeg bestemmer meg. Julekort- brevene skrives ut på A3 ark og som deles i to langsetter. Så brettes de i tre. Da blir det plass både til tekst og bilder. Nå skal jeg sjekke om det finnes et pent papir i A3.  Når jeg først var igang på kjøkkenet satte jeg pyrolyse igang på den ene stekeovnen. Selve pyrolysen tar bare 1,5 time, men ovnen er låst helt til den blir kald - så det tar nesten fire timer totalt. Det er lurt å gjøre dette en dag ovnen ikke skal brukes.Den enkleste måten å få ristene rene på er å legge de i sterkt salmiakkvann. I dag var faktisk vannet så sterkt og varmt at det utløst brannalarmen på vaskerommet. Jeg skal avslutte dagen med litt stryking. Handlelista til morgendagens storinnkjøp er klar.

2018-11-12 22:39 Glutenfri gjærbakst

Det var helt tomt i fryseren for gjærbakst, både med og uten gluten. Derfor sto det aller først på lista. For å få plass til posene med gjærbakst måtte 30 kg rips bli til saft og gele. Så mye av helgen gikk med til det.Nå er 32 grove glutenfri rundstykker klar for fryseren. De ville fått finere farge om jeg hadde penslet med egg, men jeg kan ikke bruke egg.Det er helt utrolig hvilken fantastisk utvikling det har vært på det glutenfrie melet. Nå blir det smakfult og luftig resultat. Det hjelper også på med en god oppskrift.Jeg hadde rukket en deig til, men følger sporene til noen nye slektninger og brukte for mye tid på akkurat det.I morgen har jeg fri og har tenkt å prioritere planen. Vi får se om jeg lykkes.

2018-11-11 23:14 Helt ajour

Vi var tyve til middag på fredag kveld. For noen år siden krysset jeg fingrene for at gjestene var minst ti minutter forsinket. Det er ikke nødvendig lengre. Jeg har blir klokere av erfaring. Det dreier seg om planlegging, og å starte tidsnok.Så fredag ettermiddag, da jeg kunne sette strek over det siste punktet to timer før gjestene skulle komme gikk det opp for meg at nå er jeg i mål. Nå kan jeg ikke gjøre noe mer før en halv time før de kommer. En fantastisk følelse!Jeg har lært, og all planleggingen har effekt.Så klokka 16 var dette status: saus til kamskjell og saus til hovedrett var klare til oppvarming. Potetterte og ost var delt opp og ventet i kjøleskapet. Blomkål og sellerirot var kokt og klar til å bli purè. Kjøttet var stekt, og lå og hvilte. Tilbehehør til jordskokksuppe og kamskjell var ferdig. Kamskjellene var tint og de må legges på tørkepapir. I kjøleskapet sto også suppen. Den manglet bare mer fløte. I fryseren lå både både dessert og en gratinè.Når det gjelder dagens gjøremål er det en litt annen sak.Det ble verken stryking eller vask av kjøleskap i dag, men 15 liter ripssaft er snart klar for fryseren. Jeg får fylt noen glass med ripsgelé før jeg gir meg, men 2 liter saft får bli gelé i morgen.Saftingen var helt nødvendig, ellers hadde det ikke blitt plass i fryseren til noe av det som skal bakes fremover.Dessuten har jeg gått gjennom alle notater om middagen sist fredag og lagt ut bilder på Mat i bestemors hage.

Personvern: Fortsetter du på denne siden, godtar du bruk av cookies, og at vi samler nødvendig informasjon om deg, dine preferanser, og besøket ditt her. Les mer. Det er greit.