Voksen, til slutt

Tid Innlegg
2020-06-15 06:00 Hvorfor jeg tok grep om økonomien, først når jeg ble 30.

Hvorfor tok jeg ikke grep om økonomien min før jeg ble 30? Jeg ser på meg selv som en ‘midt-på-treet’ bloomer, eller kanskje midt-på treet – til nesten litt sen bloomer, som betyr at jeg var litt sent ute med å ta grep om økonomien min. Som regel er føler jeg meg helt ok med … Continue reading "Hvorfor jeg tok grep om økonomien, først når jeg ble 30."

2020-06-11 06:00 Gjeld og nettorapport, etter mai.

Gjeld og netto-rapport er interessant, for å ser på skjelettet til økonomien min. Et skjelett ikke forteller alt om kroppen, helsen og lykken vi selv opplever men det er skjelettet som holder kroppen oppe og gir stryke til den. Slik er det også med en Gjeld og netto rapport. Det forteller langt i fra alt … Continue reading "Gjeld og nettorapport, etter mai."

2020-06-08 06:04 Junibudsjettet

Budsjett – hvorfor er det så viktig for meg? Budsjett gir meg kontroll og en liten forutsigbarhet i løpet av måneden. Det er sant – ingen måneder er like hverandre, men de fleste er ikke så veldig ulik. Med å i hvert fall ha kontroll på hvilken utgifter jeg vet kommer og hvordan jeg ønsker å … Continue reading "Junibudsjettet"

2020-06-04 06:00 Eksperiment: Boliglån – en oppdatering

Eksperiment: boliglån handler om å få boliglånet til å bli redusert så mye som mulig. Bakgrunnen for eksperimentet var å hindre den stadig økende (både eksisterende og forventet fremtidig økende) renten til å gjøre boliglånebetalingen ukomfortabel for meg. Planen min var å betale en fast sum hver måned – som var høyere enn terminbeløpet. Formålet … Continue reading "Eksperiment: Boliglån – en oppdatering"

2020-06-02 09:32 Mai-budsjettet er klart!

Budsjettet for mai er nå ferdig, jeg var urolig men det gikk overraskende bra. Til og med litt ekstra igjen for å flytte til boliglånet! Budsjettet er mye lettere å vise på film, derfor snurrer vi! Tutorial for å få din egne Everydollar budsjett: https://youtu.be/jOwDAd0L034 Spillelist for tips og triks om budsjettering: https://www.youtube.com/playlist?list=PLtoBkAelFNFdnKL9qq7LZalsuLHzTtkG9   #budsjett … Continue reading "Mai-budsjettet er klart!"

2020-05-28 06:00 Hva gjør jeg med overskuddet?

Overskudd – ganske fantastisk om du er en av de heldige som har det hver måned. Og i disse dager er det nok ganske mange som oppdager at de plutselig har et overskudd! Med alle studenter som går fra å leve på studielån til å fast lønn og lærlinger fra lærlingerlønn til vanlig lønn. Men … Continue reading "Hva gjør jeg med overskuddet?"

2020-05-25 06:00 Innlegg kommer – men ikke i dag

Bare en rask beskjed! Helgen min har vært strålende! Fantastisk! Givende! og selvfølgelig UTMATTENDE! 5 voksne og 5 barn – tre dager og to netter i Dyreparken/Abra havn vil gjøre det. Alle 10 – fra 45 åringen til 1 åringen har koset seg masse – sett masse – opplevd masse – gått masse (18.000 skritt … Continue reading "Innlegg kommer – men ikke i dag"

2020-05-21 06:00 Kort og godt: Hva er en minibuffer/Sinking fund?

En minibuffer, Sinking fund på engelsk, er en liten sum penger som er øremerket et spesielt formål. Mini-bufferene kan enten være for utgifter som du forventer men som kommer uregelmessig (gaver eller klær for eksempel) eller for ting som er ganske dyr og du må spare opp til – for eksempel vedlikehold av bolig/bil. Når … Continue reading "Kort og godt: Hva er en minibuffer/Sinking fund?"

2020-05-18 06:10 Demonstrasjon. Hvor mye vil ny rente si for lånebeløper til boliglån?

For halvannen uke siden ble styringsrenta satt ned til 0 – og nå begynner folk å få vite hva deres nye boliglånsrente blir. Selv oppdager jeg min nyre rente i helgen og kunne fortelle dette til søsteren min, med glede. Hun svarte/spurte; ‘Så fint! Men hva betyr det – egentlig? Hva betyr det for oss?’ … Continue reading "Demonstrasjon. Hvor mye vil ny rente si for lånebeløper til boliglån?"

2020-05-14 06:11 Fordeler og ulemper med babystegene for økonomisk frihet

Fordeler og ulemper med Dave Ramseys babysteg. Har du ikke hørt om Dave Ramsey? Vel, for å være ærlig, det hadde ikke jeg heller de første 30 årene av mitt liv, men POFF, plutselig kom han inn i livet mitt og gjorde en utrolig stor forskjell! Det var nemlig Dave Ramsey som fikk meg til … Continue reading "Fordeler og ulemper med babystegene for økonomisk frihet"

2020-05-11 06:00 Dave Ramseys babysteg for økonomisk frihet – på norsk

Hvis jeg kan peke på en person som har gjort mest for min økonomiske vekkelse, så er det en radiovert i USA som heter Dave Ramsey. Da er det ganske sinnsykt at jeg ikke har laget en eneste video om systemet hans i løpet av min 1,5 år lange historie her på Youtube! (Jeg har … Continue reading "Dave Ramseys babysteg for økonomisk frihet – på norsk"

2020-05-07 06:52 Gjeld og netto rapport etter april

Gjeld og netto-rapport fra meg nå som vi er i mai! Det du følger med på, vil gro, eller kanskje mer detaljert: Det du følger med på vil du lettere følge med på endringer og du vil fortsette å være fokusert på dette. Og en annen ting jeg ikke har tenkt på tidligere, i hvert … Continue reading "Gjeld og netto rapport etter april"

2020-05-04 06:21 Nytt budsjett for skjønne MAI! 2020

Nytt budsjett for ny måned! Det er mai, ny måned med nye aktiviteter og… ikke utfordringer men i hvert fall noen uvanlige ting å tenke på økonomisk. Muligens den eneste ‘ferien’ (hvor jeg ‘reiser) i år. Avhengig av hva søskene mine bestemmer. (Helgetur til Dyreparken, hvis situasjonen tillater det) Jeg henger meg på. En annen … Continue reading "Nytt budsjett for skjønne MAI! 2020"

2020-04-30 06:00 Aprilbudsjettet Avsluttet

Hvordan kan man utnytte pengene sine til det maksimale? Hvis du har fulgt bloggen eller Youtubekanalen i mer enn 1 måned, vil du vite at mitt svar er ‘budsjett’ og i dag skal jeg vise dere avsluttingen av mitt aprilbudsjett. Personlig økonomi er noe alle voksne er nødt å ta en stilling til, noe jeg … Continue reading "Aprilbudsjettet Avsluttet"

2020-04-27 06:09 Q&A – Budsjett – bank – bil og blogg

Personlig økonomi har vært et interesseområde for meg i 3,5 år. Bloggen har eksistert i litt over 3 år, Youtubekanalen i 1,5 år. I løpet av den tid har jeg fått en del spørsmål både på nett og i samtaler, spørsmål som kanskje ikke kan bli et helt innlegg men allikevel er greie å svare … Continue reading "Q&A – Budsjett – bank – bil og blogg"

2020-04-23 06:00 De 5 viktigste utgiftene – våre 4 vegger

De utgiftene som er viktigst å dekke er de fire veggene, de livsnødvendige, holder-livet-i-gang utgiftene. Dette er noe av det jeg tenkte på, når jeg laget krisebudsjettet mitt for et par uker siden. Heldigvis er det slik at de fleste av oss ikke trenger å kutte ned forbruket til de fire veggene men jeg erfarer … Continue reading "De 5 viktigste utgiftene – våre 4 vegger"

2020-04-20 06:00 Hvordan jeg håndterer uventet og ekstra penger

Skattepenger, refusjon fra kansellerte ferier og hvis du er i helsevesenet – mye overtid, gjør at flere av oss i disse dager får litt uventet, ekstra penger å leke med. For meg har 2 ting skjedd, som gjør at jeg har fått/vil få 3 ekstra puljer med penger. Den første tingen var skattemeldingen og her … Continue reading "Hvordan jeg håndterer uventet og ekstra penger"

2020-04-16 06:12 Gjeld og netto rapport etter mars

Ny gjeld og netto-rapport fra meg. Siden forrige rapport, har verden endret seg ganske kraftig. Jeg tror den forrige rapporten kom ut siste dag jeg satt på kontoret å jobbet, siden den gang har jeg hatt hjemmekontor. Investeringene og oljeprisene er fremdeles svært dårlig og mens jeg skulle likt å kjøpt flere fond-andeler nå enn … Continue reading "Gjeld og netto rapport etter mars"

2020-04-14 06:00 Lag et krisebudsjett

Et krisebudsjett er noe jeg ikke trenger enda men det beroliger å vite jeg har det. En av måtene jeg føler meg bedre i slike usikre tider som vi er i nå, er å få bedre kontroll på noe av livet mitt. For eksempel budsjettet og da spesielt utgiftene mine. Med å vurdere hver utgift … Continue reading "Lag et krisebudsjett"

2020-04-09 07:25 Hvordan ny rente endrer boliglånet mitt

Bankene setter ned rentene på boliglånene i disse dager og da passer det svært godt for meg å demonstrere akkurat hva det betyr for min betalingsplan. Dette året kjører jeg Eksperiment: Boliglån, hvor jeg blant annet betaler et fast beløp på 6000 kr, som har vært ca 1200 kr mer enn det faktiske terminbeløpet. Hver … Continue reading "Hvordan ny rente endrer boliglånet mitt"

2020-04-06 06:00 Nytt budsjett for april

Budsjett er nøkkelen for at jeg skal kunne oppnå mine økonomiske drømmer fortere. Det er som som et kompass som styrer skuta i rett retning. Dine økonomiske mål er kartet. Når jeg budsjetterer er det to ting jeg ser etter: 1 – Blir alle regningene mine betalt? 2 – Hvor mye blir småbeløpene her og … Continue reading "Nytt budsjett for april"

2020-04-05 09:46 Jeg fyller ut skattemeldingen

#skattemelding #skatt #personligøkonomi #økonomi 0 kommentarer

2020-04-02 06:00 Marsbudsjettet – ferdig

Budsjettet for mars er nå ferdig og blir her delt med dere. Jeg forsøker noe nytt i denne spesielle måneden vi nå har hatt. Jeg legger ut hele budsjettet mitt, også her i bloggen. Jeg ser at skjermdumpene har blitt tatt helt likt, men ingenting er utelatt. Mars har vært uvanlig, og jeg har har … Continue reading "Marsbudsjettet – ferdig"

2020-03-30 06:06 Eksperiment Boliglån – Ekstrabetalinger mars

Med ekstrabetalinger på boliglånet, håper jeg på å sakte men sikkert, redusere det månedlige terminbeløpet. Faktisk håper jeg det skjer fortere enn saktere men med mindre jeg enten tømmer bufferen min eller vinner på lotto, vil det gå sakte. Nå har jeg et lite håp, siden banken har bestemt seg for å sette ned rentene. … Continue reading "Eksperiment Boliglån – Ekstrabetalinger mars"

2020-03-26 06:00 Lag ditt eget, holdbart, budsjett med disse 5 stegene.

Budsjett er et verktøy som kan hjelpe deg kontrollere pengene dine, som er spesielt gunstig i slike utrygge tider som vi lever i nå. Selv begynte jeg å budsjettere mens jeg var i en veldig usikker jobbsituasjon under oljekrisen, hvor jeg i 6 måneder kun jobbet 50 % før jeg i halvannet år ble innleid … Continue reading "Lag ditt eget, holdbart, budsjett med disse 5 stegene."

2020-03-23 06:09 Økonomiske feller i disse Koronatider

Økonomiske feller er mange i disse Koronatidene. For meg som for mange andre: å kjede meg fører ofte til overforbruk og med hjemmekontor og selvisolering, kjeder jeg meg mer. Dette er hva jeg må være obs på, for å hindre at jeg bruker (mer) ekstra enn jeg allerede har gjort! Jeg har notert ned 5 … Continue reading "Økonomiske feller i disse Koronatider"

2020-03-19 06:00 Det er dyrt å være fattig

Det er dyrt å være fattig, som betyr at vi bare må være enda mer bevisst og enda lurere. En venn sa nylig til meg “Det er dyrt å være fattig”. Det han mente var hvordan rike får mer og bedre kreditt og dermed slipper å spare mesteparten av pengene sine i en konto med … Continue reading "Det er dyrt å være fattig"

2020-03-16 06:00 Korona og Økonomi!

Koronavirus, kraftig markedsnedgang, stengte butikker, permiteringer og tomme hyller, det er mye å tenke på i disse ekstreme dagene. For en uke vi har hatt, og for noen uker vi kommer til å få!  Jeg håper alle dere som ser på tar deres forhåndsregler og slik passer på ikke bare deg og dine, men også … Continue reading "Korona og Økonomi!"

2020-03-12 06:00 Gjeld og nettorapport etter februar

Gjeld er kjipt, i februar gikk 12 % av inntekten min, ikke til å betale gjeld, men å betale for renten gjelden min oppsamler seg på en måned! Når banker og lånekassen har lånt meg penger, har jeg brukt deres verdier til å bygge mine egne verdier og jeg må derfor betale leie for dette. … Continue reading "Gjeld og nettorapport etter februar"

2020-03-09 06:01 Investering: Hvordan vi tjener på markedsnedgang

I disse Corona-tidene kan vi lese at markedet har STUPT, RØDE TALL og KRASH på børsen. Og det er lett å la seg stresse. Men ikke jeg. Jeg vet nemlig at jeg ikke trenger pengene mine før om 30 år, så en nedgang nå, helt i begynnelsen betyr lite. Faktisk er det mer positivt enn … Continue reading "Investering: Hvordan vi tjener på markedsnedgang"

2020-03-08 15:00 Flinke piker koker kaffe, rydder etter møter og bryr seg om småting

Til ære for kvinnedagen har jeg i dag lyttet igjen til “Good Girls still don’t get the corner office”, og jeg kom på at jeg hadde skrevet en review av den på bloggen! Derfor publiserer jeg den igjen. Med noen flere oppdateringer og re-refleksjoner. Det er gått halvannet år siden første gang jeg hørte boka og … Continue reading "Flinke piker koker kaffe, rydder etter møter og bryr seg om småting"

2020-03-05 06:00 Trenger jeg livsforsikring? Kort og godt

Trenger du livsforsikring, er kanskje et at de viktigste spørsmålene du kan stille deg selv. Og hvis jeg skal svare i en setning: Det kommer ann på. Livsforsikring er penger som dine etterlatte får utbetalt, skulle du dø tidlig. Det er en ganske billig forsikring, for sjansene dette skjer, er ikke store. Du trenger IKKE … Continue reading "Trenger jeg livsforsikring? Kort og godt"

2020-03-02 06:00 Budsjettet for mars

Budsjettet for mars er nå klart (hurra!) og det var klart før 1. mars. Det er en kjempe forbedring fra februar. Videoen hvor jeg avslutter februars budsjett hadde noen lydproblemer, derfor blir det ikke noen avslutningsvideo. I stedet for går jeg her igjennom februartallene før jeg lager marsbudsjettet. Jeg har en ganske god grunn for … Continue reading "Budsjettet for mars"

2020-02-27 06:00 Mars Utfordring: Matbudsjett på 1000 kr.

Matbudsjettet mitt har sakte men sikkert krøpet opp i beløp de siste tre – fire månedene. Matbudsjett er den kategorien som oftest har et overforbruk og som enklest kan reduseres, med litt planlegging og viljekraft. Det skal jeg prøve denne måneden, en perfekt måned for å ‘redusere’ hvor mye jeg bruker på mat. Og det … Continue reading "Mars Utfordring: Matbudsjett på 1000 kr."

2020-02-24 06:00 11 grep for den som er økonomisk overveldet

Det er lett å bli overveldet av økonomi og mange av oss kjenner stress bare med tanken på ‘alt som må og bør gjøres’. Ta det med ro, jeg har lært de siste 10 årene, at ikke alt må gjøres med en gang! Faktisk, alt bør ikke gjøres med en gang. Multitasking fører nemlig til … Continue reading "11 grep for den som er økonomisk overveldet"

2020-02-20 06:00 Gjeld og nettorapport, etter januar

Jeg drømmer om å bli gjeldsfri. Jeg drømmer om den dagen hvor 11 % av inntekten min ikke går til å betale renter for hva jeg har gjort i fortiden men betaler for fremtiden. Jeg vil investere i stedet for å betale renter, for blant annet å gi meg selv en bedre pensjon. En pensjon … Continue reading "Gjeld og nettorapport, etter januar"

2020-02-17 06:00 Bekjennelser og budsjett

For en blogg og Youtubekanal som dreier seg mye om fordelene med budsjett, har ikke februar vært noe bra. For jeg ordnet ikke budsjettet før i går kveld. Og da (spoiler) har store deler av matbudsjettet gått med. Helt uten at jeg var klar over det, som dere kanskje kan se i første del av … Continue reading "Bekjennelser og budsjett"

2020-02-13 06:00 Hva er en årsoppgave, hva gjør den og hvorfor mottar vi de?

Hva er en årsoppgave, hvorfor mottar vi årsoppgaver og hva skal vi gjøre med de? Årsoppgavene har poppet inn i mailen, i postkassen, på digipost og i banken siden begynnelsen av januar. Men hva er en årsoppgave og hvorfor mottar vi de? En årsoppgave er en rapport om de økonomiske bevegelsene du har hatt mot … Continue reading "Hva er en årsoppgave, hva gjør den og hvorfor mottar vi de?"

2020-02-10 06:00 Hvor mye koster deltid?

Hvor mye koster deltidsarbeid og hvordan regne ut hva du taper i lønn og pensjon? Selve matten for å regne ut hva du taper i dag er ganske enkel men som jeg påpekte i forrige ukes video vil deltidsarbeid også påvirke din lønnsutvikling i fremtiden. Dette er en alternativkostnad som er vanskelig til umulig … Continue reading "Hvor mye koster deltid?"

2020-02-06 06:00 ‘Venne’tips: selvutvikling, motivasjon og inspirasjon

Vi er gjennomsnittet av de menneskene vi omgir oss med men må vi virkelig droppe venner vi har hatt siden barndommen eller tilbringe mindre tid med familien dersom de ikke kan føre oss dit vi ønsker å komme? Vel, nei. Du må ikke det, selvfølgelig. Jeg har noen andre ideer til hva du kan gjøre … Continue reading "‘Venne’tips: selvutvikling, motivasjon og inspirasjon"

2020-02-03 06:00 Hvordan DELTIDSARBEID koster deg

Å jobbe deltid er en drøm for mange. Om det bare er for å kunne drive med egne ting mer, som meg, om det litt mer alvorlig: at man har en psykisk eller fysisk utmattende jobb, og man trenger tid til å komme seg igjen, eller som jeg tror mange opplever: Tidsklemma, med å følge … Continue reading "Hvordan DELTIDSARBEID koster deg"

2020-01-30 06:00 Den beste og viktigste investeringen

Den beste og viktigste investeringen du kan gjøre er ikke å komme deg inn i boligmarkedet, aksjemarkedet eller kjøpe fond så fort som mulig. Det beste investeringen du kan gjøre, er å fortsette å lære, fortsette å utvikle sinnet. Ikke bare generell læring men ting som kan utvikle deg selv som arbeidstaker og som jeg … Continue reading "Den beste og viktigste investeringen"

2020-01-27 06:00 Eksperiment: Boliglån – Første ekstra betaling

Ekstrabetaling på boliglånet endrer betalingsplanen og endrer rentene. Det er en måte å spare penger på, dersom investering nå, umiddelbart, skremmer deg, (Jeg håper det blir mindre skummelt, etterhvert som du lærer mer). Denne måneden har jeg betalt nesten 1200 kr ekstra, da har jeg rundet betalingen opp til 6000 kr ut av konto, som … Continue reading "Eksperiment: Boliglån – Første ekstra betaling"

2020-01-23 06:00 Gjeld og Nettorapport, siste for 2019

Jeg drømmer om å bli gjeldsfri. Jeg drømmer om den dagen hvor 11 % av inntekten min ikke går til å betale renter men heller går til å betale for en avslappende pensjon. Som forhåpentligvis begynner i begynnelsen av 60-årene og ikke i slutten. For å holde meg selv i nakken og fokusert på dette … Continue reading "Gjeld og Nettorapport, siste for 2019"

2020-01-20 06:00 Konmari din økonomi

I dag vil jeg anbefale deg å prøve Konmari metoden på økonomien din. En av grunnene til at jeg har kalt bloggen og Youtubekanalen min Voksen, tilslutt, er for å vise gleden det å bli voksen faktisk er. Noe jeg aldri skulle trodd jeg ville sagt når jeg var i slutten av 20 årene, for … Continue reading "Konmari din økonomi"

2020-01-16 06:00 Husmorsutfordringen: Perfekt dreper motivasjon

Det er ikke vanskelig å begynne nyttårsforsettene, livsstilsendringer eller å endre vaner; det er vanskelig å holde det gående. Den første utfordringen kommer som regel dagen etter perfekt. Dagen etter du brøt målet ditt, første gang. Første gangen du droppet treningen, første gangen du falt av vann-vogna, første gang du handlet noe du ikke skulle … Continue reading "Husmorsutfordringen: Perfekt dreper motivasjon"

2020-01-13 06:00 Januarbudsjettet, med utgiftene så langt

Budsjett handler om å bestemme på forhånd hvordan pengene skal jobbe for meg, i stedet for å lure på hvor de ble av. For budsjett og penger er bare noen verktøy for å designe det livet du ønsker deg, det er ikke noe farlig, det har ikke mer makt. Som student, forsøkte jeg alltid i begynnelsen … Continue reading "Januarbudsjettet, med utgiftene så langt"

2020-01-13 06:00 Hvis jeg har et budsjett, kan jeg enda kjøpe ting?

Et budsjett betyr ikke at du kjøper de billigste varene eller slutter å kjøpe ting du bare ønsker deg men ikke trenger. Dette skulle jeg ønske jeg hadde skjønt tidligere. Et budsjett er planen DU har for DINE penger, med formål om at det du syns er VIKTIG er det du bruker dine PENGER på. … Continue reading "Hvis jeg har et budsjett, kan jeg enda kjøpe ting?"

2020-01-09 06:00 Eksperiment: Boliglån – Hvordan det vil foregå

Det siste året har boliglånsrenten økt, sakte men sikkert. For meg betyr det at boliglånet koster meg nesten 500 kr mer per måned enn for ett år siden. Dette ønsker jeg å gjøre noe med. Du kan se en video hvor jeg beskriver prosjektet nederst . Dette innlegget handler om hvordan jeg vil følge med … Continue reading "Eksperiment: Boliglån – Hvordan det vil foregå"

2020-01-07 06:00 Ny posteplan; og jeg ber om råd

Kjære du som kommer innom å leser bloggen min, jeg trenger råd. Jeg er super takknemlig for at akkurat du bruker litt av den verdifulle tiden din til å lese bloggen min, det varmer et hjerte at jeg kan være med å inspirere og motivere deg for dine valg i ditt liv. Nå håper jeg … Continue reading "Ny posteplan; og jeg ber om råd"

2020-01-06 06:00 Måneds lang utfordring(er)

Et nytt år gir nye utfordringer og dette året har jeg tenkt å gi meg selv en månedelig lang utfordring, hver måned, i tillegg til det årslange Eksperiment: boliglån. Denne måneden blir det en husmorsutfordring. For å få orden i kaoset jeg har bodd i, det siste halve året. Utfordringer for å gi personlig vekst … Continue reading "Måneds lang utfordring(er)"

2019-12-23 06:00 Hva er gjeldsgrad i personlig økonomi? Kort og god

Gjeldsgrad i personlig økonomi er sammenhengen mellom gjeld og brutto årsinntekt, oftest, og er spesielt aktuelt når vi kjøper egen bolig. Jeg skriver oftest, fordi enkelte steder også nevner egenkapital og eiendeler men de oppgir ingen formler for hvordan beregne dette. Banken har flere retningslinjer når de skal gi en kunde boliglån og et av de … Continue reading "Hva er gjeldsgrad i personlig økonomi? Kort og god"

2019-12-20 06:00 Sparetips 8: Bli kvitt bilen

Bil er koster mye. Mellom 40.000 – 60.000 kr mellom 2011 og 2017. I dag med flere bommer, vil det være enda dyrere. I slutten av 2010 kjøpte jeg meg min første bil. Den kostet 20.000 kr og jeg måtte ut med 11.000 raskt etter for å få den EU-godkjent. Det er de første kostnadene … Continue reading "Sparetips 8: Bli kvitt bilen"

2019-12-19 06:00 6 ting jeg skal gjøre for et optimalt 2020

For et optimalt 2020 har jeg 6 ting jeg fremdeles må gjøre. Disse går å surrer litt i hodet mitt hele tiden, så jeg må bare få de ned på papir. Men siden jeg har fri i romjula, har jeg masse tid på meg. De 6 tingene er oppsummert: Refleksjon: Hva har jeg lært i … Continue reading "6 ting jeg skal gjøre for et optimalt 2020"

2019-12-18 06:00 Lag gode mål, lag smart(e) mål

Nyttårsforsett er et fy-ord for meg, for nyttårsforsett er til for å brytes. Mål er derimot svært viktig, for uten mål kan ikke oppnå noe særlig. En særlig bra bivirkning for meg personlig, var at det å sette mål, det å få til endringer i livet mitt, bygget også opp selvtilliten min. Noe jeg er … Continue reading "Lag gode mål, lag smart(e) mål"

2019-12-17 06:00 Eksperiment: Boliglån i 2020

Hva kan vi gjøre for å endre på boliglånet vårt? Vi er ingen sentralbanksjef som kan øke eller redusere styringsrenta, men vi har noe makt over våre egne lån. I løpet av 2020 kommer jeg til å utforske disse mulighetene i serien Eksperiment: boliglån. Først og fremst skal jeg forsøke å redusere renta med å … Continue reading "Eksperiment: Boliglån i 2020"

2019-12-16 06:00 5 tips før du laget budsjettet ditt

Budsjett er en vane og det tar tid å komme inn i alle nye vaner. Det er også greit, syns jeg, å lære litt om temaet, før jeg begynner. Den gang jeg begynte å budsjettere, i 2016, hadde jeg sett på flere youtube-videoer om budsjettering. Det ga meg et bedre utgangspunkt enn det jeg hadde … Continue reading "5 tips før du laget budsjettet ditt"

2019-12-13 06:00 Hva er renters rente, Kort og godt

Renters rente er det 8ende vidunderet, den sterkeste kraft i verden. Den som forstår den, tjener den. Den som ikke gjør det, betaler den. Albert Einstein har visst nok sagt dette og han var en nokså lur mann. Personlig er jeg usikker på om Einstein FAKTISK sa dette, men uansett; utsagnet er helt, 100 % … Continue reading "Hva er renters rente, Kort og godt"

2019-12-12 06:00 11 måter mental helse kan påvirke økonomien

Alle har lavpunkter i vår mentale velvære. Vi er menneskelig, det følger med. Det er helt greit å ha et slikt lavpunkt, det er helt greit å være lei seg en periode. Det blir et problem derimot, dersom dette påvirker vår økonomiske velvære eller utvikler seg til psykiske sykdom. Og pengeproblemer kan ikke bare gjøre … Continue reading "11 måter mental helse kan påvirke økonomien"

2019-12-11 06:00 Hvordan blir jeg rik? Kort og godt.

Hvordan kan jeg bli rik? Å være rik er et definisjonsspørsmål om man tenker økonomisk eller livskvalitet. Husk: Penger erstatter aldri venner og familie men det fjerner økonomisk stress. Å bli rik er ikke vanskelig, alle kan klare det men det krever jevn og trutt arbeid, over tid. Det er Skilpadden vinner i eventyret, ikke … Continue reading "Hvordan blir jeg rik? Kort og godt."

2019-12-10 06:00 Oppussing, en oppdatering (for kjøkkenet)

Spoilers: Jeg er ikke ferdig med oppussing av kjøkkenet. Mangel på fremgang har vært en grunn til at jeg ikke har oppdatert noe særlig om hvordan oppussingen går, til dere som har spurt meg. Men nå føler jeg at jeg har kommet litt på vei, det er i hvert fall skjedd synlige endringer, og da … Continue reading "Oppussing, en oppdatering (for kjøkkenet)"

2019-12-09 06:00 Studentøkonomi, kort og godt

Studentøkonomien består av studielånet, stipend og eventuell inntekt fra ekstra jobb. I fjor viste statistikk at 1 av 3 jobbet ved siden av studiene. Studielånet blir betalt ut hver måned, med en større sum betalt den første betalingen hver semester. I året 2017-2018 var første utbetaling over 21.000 kr, mens den vanlige, månedlige utbetalingen var … Continue reading "Studentøkonomi, kort og godt"

2019-12-06 06:00 Den nest beste tiden å gjøre noe, er i dag.

Ingenting endres i anger, du vet ikke hva som skjer i morgen. Det eneste du kan gjøre noe med er i dag. Sitatet i bildet hørte jeg for første gang for to år siden, vel egentlig hørte jeg dette: Den beste tiden for en plan var for 10 år siden, den nest beste tiden er … Continue reading "Den nest beste tiden å gjøre noe, er i dag."

2019-12-05 06:00 Nytt, helt ekte budsjett for desember

Budsjett er er buen som sender pilen, dvs pengene, til midten av målskiven. Og når det er desember, med flere utgifter enn vanlig, er det greit å være realistisk med mitt eget forbruk. Jeg har derfor doblet mat budsjettet for meg selv (2000 kr til 4000 kr), og slått på stortromma og økt lommepengene fra … Continue reading "Nytt, helt ekte budsjett for desember"

2019-12-04 06:00 Gjeld og nettorapport etter november

Eksperiment: boliglån går igang om en måned, dvs i 2020, fordi, som jeg nevnte ved forrige gjeld og netto-rapport; ekstra betaling = en rente som sakte men sikkert blir redusert. Og skulle prosenten på renta øke igjen, vil det jeg betaler i renter, øke mindre enn om jeg ikke betalte ekstra. Det kommer siden en … Continue reading "Gjeld og nettorapport etter november"

2019-12-03 06:00 November budsjettet ferdigstilles

Ny måned = nytt budsjett men først ferdigstilling av novemberbudsjettet. Måneden gikk ganske bra, jeg endelig rumpa i gir og levert inn kvitteringene for å få refundert noe penger. Som betyr at jeg fikk over 4000 kr tilbake, som er strålende. En helt klar vinn for somlekoppen Ingrid. Og med det, klarer jeg i desember … Continue reading "November budsjettet ferdigstilles"

2019-12-02 06:00 Kort og godt Økonomi: Hva er et budsjett?

Et budsjett er den mest effektive måten å spare penger og hindre overforbruk. Det er en plan for pengene dine i en bestemt periode.  Planen skal være bestemt før perioden begynner men kan justeres underveis. Perioden kan være for en uke, 2 uker, 1 måned, lønning til lønning og til og med for 1 år. … Continue reading "Kort og godt Økonomi: Hva er et budsjett?"

2019-11-29 06:00 Sparetips 7: Sykle til jobben

Sparer meg: 2000 kr måneden: (bare det å sykle til jobb) Legg merke til at dette er hvor mye det sparer MEG. Dette handler litt om hvor langt og hvilke kostnader du kjører igjennom til jobb. Jeg må igjennom en bom til og fra jobb, som øker kostnadene mye. Jeg beregner derfor at det ville … Continue reading "Sparetips 7: Sykle til jobben"

2019-11-28 06:00 5 steg for å stoppe økonomiske uvaner

Økonomiske uvaner, vi har de alle. Og noen er det helt i orden at vi har. Andre derimot…? Vel de kan være vanskelige å bryte. Fordi det er en uvane. En uvane, som en vane, er en automatisk reaksjon til en hendelse eller stimuli. For eksempel (for en vane): Når jeg sykler hjem etter jobb er … Continue reading "5 steg for å stoppe økonomiske uvaner"

2019-11-27 06:00 Tørr å spør; hvor du er om 1 år? Om 5?

Hvor er du om ett år? Om fem år? Eller om 10 år? Vi kan jo egentlig ikke vite det men vi kan hjelpe oss selv på veien, for å komme litt nærmere i hvert fall. Det å legge noen planer er aldri galt, så lenge man også er fleksible til å endre planene underveis. … Continue reading "Tørr å spør; hvor du er om 1 år? Om 5?"

2019-11-26 06:00 Velsignet eller forberedt?

Når uforutsette, gode ting skjer, er man velsignet eller forberedt? Siden jeg begynte å budsjettere har gode ting stadig skjedd med meg. Av en eller annen ‘uforklarelig’ grunn, har jeg oppnådd mine økonomiske mål MANGE MÅNEDER før forventet. Etter jeg kjøpte leiligheten, hadde jeg som mål å betale boliglånet ned 100.000 kr i løpet av … Continue reading "Velsignet eller forberedt?"

2019-11-25 06:00 5 årsaker til at budsjettet ditt kanskje ikke fungerer

Dette er i hvert fall forslag til årsaker etter at mine budsjett ikke har fungert tidligere. 🙂 Jeg har nemlig litt erfaring av å ha ikke-fungerende budsjett. Jeg begynte mitt første budsjett når jeg hadde om økonomi på videregående. Men jeg fant ut at siden jeg egentlig IKKE hadde en inntekt (hadde jo det men jeg fikk … Continue reading "5 årsaker til at budsjettet ditt kanskje ikke fungerer"

2019-11-22 06:00 Hvordan lage ditt første budsjett

Budsjettering er en vane og det krever øvelse. Det samme når du skal finne den budsjetteringsstilen som passer deg. Du må øve og prøve deg frem. Noen liker å budsjettere på papir, noen liker excel, noen bruker YNAB (You need a budget) eller noe annet budsjetteringsprogram som koster penger. Selv bruker jeg gratissiden på internett: … Continue reading "Hvordan lage ditt første budsjett"

2019-11-21 06:00 Q&A Jeg svarer en seer om budsjettet mitt.

Det kom en mail med spørsmål om budsjettet mitt fra en seer i forrige uke, og jeg ble SUPER glad! Av flere grunner: Noen er nysgjerrig og vil lære mer. Noen tenker kritisk over hva jeg bruker vs hva de vil bruke. Og siste: De er derfor mest sannsynlig flink med sin egen økonomi! Og … Continue reading "Q&A Jeg svarer en seer om budsjettet mitt."

2019-11-20 06:00 Etter den store aksjekvelden!

På mandag var jeg på den store aksjekvelden, og boy, lærte jeg mye! Absolutt til å anbefale neste år, for Stavanger var siste stopp for i år. Jeg vet ikke helt om jeg kan svare på alle spørsmålene jeg hadde forberedt men jeg har kommet meg nærmere! Jeg har i hvert fall skjønt en god del … Continue reading "Etter den store aksjekvelden!"

2019-11-19 06:00 Budsjett check-in, midtpunktet i måneden

Så langt i november har jeg gjort ett stort kjøp, av to ting, som ikke var planlagt i det hele tatt. Jeg har brukt over 1200 kr på å kjøpe to kåper: en boblekåpe og en allværskåpe. Og jeg angrer ikke. I det hele. Skulle bare ønske det var mer planlagt. Brillefondet er nå 1200 … Continue reading "Budsjett check-in, midtpunktet i måneden"

2019-11-18 06:00 Aksjekveld i kveld: spørsmål å stille?

AksjeNorge inviterer på den store aksjekvelding i Savanger i kveld, og jeg gleder meg. Arrangementet er gratis, dere kan melde dere på. Det er selvfølgelig et maks antall, som jeg ikke vet hva er, men prøv! Linken er nedenfor! Programmet ser SUPER spennendes ut, med mange utstillere. Det jeg spesielt liker er at mellom 17.00 … Continue reading "Aksjekveld i kveld: spørsmål å stille?"

2019-11-15 06:00 En pengefortellinger, den beste, den verste og den styggeste fortellingene.

Først en liten kommentar/advarsel: Jeg hadde ikke trodd det skulle være så vanskelig å trykke “Lagre og publiser”, når jeg bestemte meg for å skrive dette innlegget. Opprinnelig tenkte jeg at dette skulle være noe morsomt og kjekt å legge ut, men det er absolutt vektlagt the bad and THE UGLY! Uff. Men jeg skriver … Continue reading "En pengefortellinger, den beste, den verste og den styggeste fortellingene."

2019-11-14 06:00 Ny betalingsplan for gjeld

Jeg ønsker jeg hadde bedre råd, som de fleste andre her i livet. Hvis jeg får bedre råd, kunne jeg lettere reist på ferie, jeg kunne kanskje kjøpt meg en bil [Link til video om det], investert mer, spart mer til mine store mål…. Du kan forresten se/høre det teksten her inneholder i videoen nedenfor. … Continue reading "Ny betalingsplan for gjeld"

2019-11-14 06:00 Ny betalingsplan for gjeld

Jeg ønsker jeg hadde bedre råd, som de fleste andre her i livet. Hvis jeg får bedre råd, kunne jeg lettere reist på ferie, jeg kunne kanskje kjøpt meg en bil [Link til video om det], investert mer, spart mer til mine store mål…. Du kan forresten se/høre det teksten her inneholder i videoen nedenfor. … Continue reading "Ny betalingsplan for gjeld"

2019-11-13 06:00 Å spare seg til fant

Hva betyr det å spare seg til fant? Etter hvert som jeg begynte å diskutere det å leve sparsommelig og passe på pengene sine, har jeg hovedsakelig fått tre reaksjoner. Bryr seg ikke, jeg må jo få gjøre det jeg vil, Syns det er helt topp, det burde de også gjøre Advare meg fordi jeg … Continue reading "Å spare seg til fant"

2019-11-12 06:00 Har jeg råd til bil?

Valget mellom bil og bolig var enkelt: Bilen ble levert inn og bolig kjøpt. Nå er det snart tre år siden jeg kvittet meg med bilen for å få boliglån og kunne kjøpe bolig. Jeg sykler med min elsykkel over alt og låner bil fra foreldrene mine, skulle jeg trenge de. Jeg visste på forhånd … Continue reading "Har jeg råd til bil?"

2019-11-12 06:00 Har jeg råd til bil?

Valget mellom bil og bolig var enkelt: Bilen ble levert inn og bolig kjøpt. Nå er det snart tre år siden jeg kvittet meg med bilen for å få boliglån og kunne kjøpe bolig. Jeg sykler med min elsykkel over alt og låner bil fra foreldrene mine, skulle jeg trenge de. Jeg visste på forhånd … Continue reading "Har jeg råd til bil?"

2019-11-11 06:00 Sparetips 4: If you like it, put it in a notebook

Sparer meg: Tid og frustrasjon. Og penger med skikkelige handlelister! Hukommelse er noe merkelig: Jeg kjenner ingen som husker filmene eller bøkene de liker bedre enn jeg. Jeg kan huske skuespillerene (ikke navnene, men fjesene), jeg husker hva de sa, når de sa det, og hva som skjedde i filmen eller i boken. Jeg imponerer meg … Continue reading "Sparetips 4: If you like it, put it in a notebook"

2019-11-08 06:00 Gjeld og nettorapport etter oktober. Ekte tall

Med økende renter i boligmarkedet, jeg tatt noen grep for å gjøre gjeld og netto rapporten gøyere å for meg å lage. For nå begynner jeg å betale ekstra igjen. Ekstra betaling = en rente som sakte men sikkert blir redusert. Når jeg ser på oktober og hva regningen for november skal være, har det … Continue reading "Gjeld og nettorapport etter oktober. Ekte tall"

2019-11-07 06:00 14 misforståelser om budsjett

Budsjett var noe jeg trodde jeg kunne mye om… helt til jeg begynte å budsjettere på ekte. Da var det noe helt annet! Så i dag går jeg igjennom 14 misforståelser/myter om budsjett og forklarer mine synspunkter på hvorfor disse er feil. Dersom du ønsker å vite hva de er før du ser videoen, så er … Continue reading "14 misforståelser om budsjett"

2019-11-06 06:00 Tidstyv, tidstyv skal du hete

Jeg har gjort noe dumt (igjen). Jeg har lastet ned en tidstyv på mobilen min, jeg gjør det av og til. Jeg trøster meg med at er ikke den eneste som har disse tidstyvene med meg i lomma. Over alt hvor man går, ser folk ned på mobilene sine over alt. Alle spiller nok ikke … Continue reading "Tidstyv, tidstyv skal du hete"

2019-11-05 06:00 Nytt budsjett for november

Det beste jeg noen gang har gjort, er å begynne å budsjettere. Budsjett er for penger er som en slipestein er for øksa. Den gjør pengene mer slagkraftig, mer effektiv, det kommer dypere og fortere igjennom treet. Jeg velger å dele budsjettet mitt åpent av flere årsaker (tilfeldig rekkefølge): for å hjelpe med eventuelle sammenligninger, … Continue reading "Nytt budsjett for november"

2019-11-04 06:00 Mitt Aha om drømmejobben

Å finne ‘drømmejobben’ er ikke lett og boken Quitter har 5 spørsmål som skal hjelpe oss finne den (link til bokrapport). Takket være denne boka, fikk jeg et Aha om hva min drømmejobb er. (Og i motsetning til bildet over, oppdaget jeg dette når jeg var 31, ikke 13). Det hele skjedde mens jeg satt … Continue reading "Mitt Aha om drømmejobben"

2019-11-01 06:00 Fokus på hva man kan endre, ikke det som er ‘umulig’

Enkelte ting kan man ikke gjøre noe med og da er det bedre å bruke tid på å være forberedt, enn å bruke opp energien (og motivasjonen) på å kjempe mot det. Ohhh, det hørtes depressivt ut! Ikke sant? Hva om Sam Gamgod hadde sagt det til Frodo på vei til Mordor? Eller superheltene i … Continue reading "Fokus på hva man kan endre, ikke det som er ‘umulig’"

2019-10-31 06:00 Avslutning av oktoberbudsjettet

Å kopiere andre er ikke lurt. Eller å kopiere andre blindt, er ikke lurt. Det er greit å vite hvilke verktøy de har å jobbe med, før du sammenligner resultatet. Som en venn av meg, som i forrige uke spurte meg om råd, hvorvidt han burde kjøpe en ny leilighet, som hadde alt han måtte … Continue reading "Avslutning av oktoberbudsjettet"

2019-10-30 06:00 Det er ikke vanskelig å vite hva som er rett. Å gjøre det derimot…

Er du villig til å flytte for å få det bedre økonomisk? Få deg en annen jobb? Ta en ny utdanning? Endre livsstil, vaner? Det er lett å vite hva som er rett å gjøre i livet. Det er noe helt annet å faktisk gjøre det. Dette påvirker også vår personlige økonomi.

2019-10-29 06:00 7 sparemål for en nybegynner i økonomi

Så mange ting å tenke på, når vi skal lære å kontrollere økonomien! Derfor har jeg 7 sparemål jeg vil anbefale til deg som er nybegynner i å kontrollere din egen økonomi. Ikke alt passer nødvendigvis til akkurat deg, personlig økonomi er tross alt personlig, noe har du kanskje allerede kontroll på, noe er ikke … Continue reading "7 sparemål for en nybegynner i økonomi"

2019-10-28 06:00 Hva har budsjettering gjort for meg? MYE!

Oktober 2016 var den første måneden jeg hadde ett budsjett og det var måneden jeg virkelig innså overforbruket jeg hadde levd med i mange år. Basert på forbruket for august og september 2016, sammenlignet med første måned med budsjett, sparte jeg 2000 kr bare på forbruk! Jeg bodde hjemme hos mamma og pappa for å … Continue reading "Hva har budsjettering gjort for meg? MYE!"

2019-10-24 08:11 Kåkånomics, dag 1

Kåkånomics har begynt, og dette er oppsummeringen av dag 1 Forresten, det blir ingen innlegg i morgen. Jeg kommer hjem rundt midnatt, skal på jobb i morgen tidlig og skal være veileder i helgen. Jeg trenger søvnen. Sjekk instagram for oppdateringer i morgen. https://www.instagram.com/voksentilslutt/?hl=nb #kåkånomics2019 #kåkånomics 0 kommentarer

2019-10-23 08:53 Kåkånomics begynner i dag!

Er du i Stavanger denne uka? Er du i Stavanger i dag? Fra onsdag til lørdag vil det være over 80 foredrag og debatter om ulike økonomiske temaer. Som frivillig kan jeg ikke velge fritt, da blir jeg satt med en dør og hører de de snakker om der. MEN programmet er så utrolig bra, … Continue reading "Kåkånomics begynner i dag!"

2019-10-22 06:00 Ansiktsmasker av Gurkemeie

Gurkemeie er et slags vidunermiddel, skal vi tro artikler på nettet. Og nettet lyver aldri, ikke sant? ;-p Men det er faktisk noen medisinske internettsider om gurkemeie, så jeg velger å være optimistisk. Det er gøy å leke med skjønnhetsprodukter, syns jeg. Her lager jeg to ulike ansiktsmasker med Gurkemeie. En er honningbasert og en … Continue reading "Ansiktsmasker av Gurkemeie"

2019-10-21 06:00 Tre år med budsjettering. En oppsummering

September 2016 var jeg ved et vendepunkt. Jeg var utslitt. I korte perioder svimlet jeg, fikk tunnelsyn og måtte holde meg fast i noe så jeg ikke falt over ende. I ettertid skjønner jeg at dette var fordi jeg de siste 5 måneder enten hadde var på jobb, (sov på bussen) på vei til eller … Continue reading "Tre år med budsjettering. En oppsummering"

2019-10-18 06:00 Aktiv bruk av ønskelister: Sløs ikke penger

Både dine og mine penger blir sløst i juletidene og her tenker jeg KUN på gaver. For ja: julemiddagene og kosen koster MEN det er kos, det er samvær, det skaper minner. Det er derfor verdt det, syns jeg (så lenge det ikke blir FOR mye). Men på gaver? Her er vi villig til å … Continue reading "Aktiv bruk av ønskelister: Sløs ikke penger"

2019-10-17 06:00 Nordens første, beste og morsomste ØKONOMIFESTIVAL??!!

En økonomifestival! En MORSOM og GOD økonomifestival! Debatter, foredrag, filmer, og konserter. Arrangert på Stavangers utesteder. Så en festival i sin sanne form: det serveres alkohol. 🙂 Den begynner neste uke, altså onsdag 23. oktober og dette er noe jeg ser virkelig frem i mot. Dessverre kan jeg bare være med på onsdag og torsdag … Continue reading "Nordens første, beste og morsomste ØKONOMIFESTIVAL??!!"

2019-10-16 06:00 The Total Money Makeover, A Proven Plan for Financial Fitness av Dave Ramsey

“People are buying crap they don’t need, with money they don’t have, in order to impress people they don’t really like”. Til informasjon: Du kan lese om de syv babystegene i dette innlegget.  Dave Ramsey snakker rett fra levra, som er en høflig måte å si at folk kan bli fornærmet om de er uenig i han. … Continue reading "The Total Money Makeover, A Proven Plan for Financial Fitness av Dave Ramsey"

2019-10-15 06:00 Spar på skjønnhetsprodukter – erstatt tørrsjampo?

Skjønnhetsprodukter kan koste MYE og kanskje vi kan erstatte noe av det med ting fra kjøkkenskapet vårt? Jeg hadde tenkt å lage en lengre video, med flere tips. Men første kladd var over 40 min lang, litt lang altså. 🙂 Så nå vet dere hvilke type videoer kommer fremover… I dag er det hvordan jeg … Continue reading "Spar på skjønnhetsprodukter – erstatt tørrsjampo?"

2019-10-14 06:00 Budsjettet, midt i oktober

En krone her og en krone der… Budsjett er det verktøyet som har hatt mest å si for at jeg har oppnådd det jeg har: Kjøpe leilighet, pusser opp kjøkken (og resten av leiligheten), betale ned såpass mye lån. Budsjett har fått meg til å konkretisere målene mine, og tillater meg å samle alle småbeløpene … Continue reading "Budsjettet, midt i oktober"

2019-10-11 06:00 De tre små grisene, en gjendikning med kredittkort

Jeg skal nå fortelle dere et eventyr, som dere nesten har hørt før. Grunnen til at jeg sier nesten, er fordi den finnes i flere varianter, men jeg kan garantere at dere ikke har hørt denne før. Det var en gang en grisemor som hadde tre små griseunger. Da de ble større fikk hun flere … Continue reading "De tre små grisene, en gjendikning med kredittkort"

2019-10-10 06:00 De tre bukkene Bruse var EN bukk som ble voksen?

Jeg har alltid likt eventyr, hvordan de underholder, advarer mot farer i skog og mark og kan ha en liten «moralsk» preken der inne. Men de kan være MYE mer enn det! Bukkene Bruse er et av de første eventyrene vi lærer som barn og fordi det er et eventyr jeg kan ut og inn, … Continue reading "De tre bukkene Bruse var EN bukk som ble voksen?"

2019-10-09 05:00 Topp 5 grunner til å budsjettere

De topp 5 grunnene til å budsjettere bildet som er nedenfor er STORT. Og ja, du kan ikke se hele bildet. Du må blad. MEN teksten er det viktige. Bildet finner du forresten på Pinterest siden min: https://no.pinterest.com/voksentilslutt/økonomi-og-jobb-informasjon-og-inspirasjon/ med en god del andre jeg har laget. Budsjett er det ene verktøyet som har hatt mest … Continue reading "Topp 5 grunner til å budsjettere"

2019-10-08 06:00 Hva er fastrente?

Å binde renta, hva vil det si? Siden i vår har styringsrenta økt, som også betyr at de fleste andre rentene, boliglån og studielån, også økes. Da er det mange som snakker om å binde renta. Men hva betyr det egentlig? Å binde renta betyr at du setter en fastrente, i en forehåndsbestemt periode. Det … Continue reading "Hva er fastrente?"

2019-10-07 06:00 Å vaske håret rett gjør at vi sparer penger.

Trenger vi å se en 18 min lang video om hvordan man vasker håret rett? Vel, kanskje ikke men jeg syns denne karen er underholdende å se på. Det jeg også setter pris på, er hvordan vi kan spare penger med å gjøre ting rett. Vi kan spare penger fordi shampooen varer lengre og muligens, … Continue reading "Å vaske håret rett gjør at vi sparer penger."

2019-10-04 06:00 Gjeld og nettorapport etter september 2019

Med økende renter i boligmarkedet, er det ikke LIKE gøy å se på gjeld og nettorapporten som tidligere; i stedet for å se en minkende rente fordi jeg betaler på lånene mine, øker de – tross redusering! Det planlegger jeg å gjøre noe med – Derfor begynner jeg nå i oktober med å betale ekstra … Continue reading "Gjeld og nettorapport etter september 2019"

2019-10-03 06:00 Budsjett: September oppsummert og det nye oktober

Budsjett er et verktøy for å oppnå økonomiske mål, og jeg har ganske suksessfullt (om jeg sier det selv) klart å bruke det til å kjøpe leilighet, betale ned 100.000 kr EKSTRA, de to siste årene, SAMT spart opp 143.000 kr for å pusse opp kjøkken (og stue/gang). Selv om jeg ikke er ferdig med … Continue reading "Budsjett: September oppsummert og det nye oktober"

2019-10-02 06:00 Ferie under økonomisk kontroll: Hva funket og hva kan gjøres bedre

Ferie på budsjett betyr IKKE en ferie med så lite forbruk som overhodet mulig. Ferie på budsjett, betyr at vi har vurdert kostnadene på forhånd og forbereder for å ha den ferien vi ønsker oss både under og etter ferien er over. Jeg snakker om økonomisk kontroll. Derfor heter ikke bloggrafen over “Ferie på budsjett”, for selv … Continue reading "Ferie under økonomisk kontroll: Hva funket og hva kan gjøres bedre"

2019-10-01 06:00 Jeg har fri, Gulvet må fikses

Søndag i forrige uke var en dag vi feiret; gulvet ble ferdig! Tre timer senere, når jeg kom hjem etter å ha spist hos foreldrene mine, måtte jeg konkludere med at vi ikke var ferdig. Problemet? Underlaget var skjevt. Vi hadde ikke lagt oss ned når vi målte med vateren, så vi oppdaget ikke mellomrommet … Continue reading "Jeg har fri, Gulvet må fikses"

2019-09-30 06:00 Septemberbudsjett – en oppdatering

Kontanter er noe jeg må få prioritert fremover. I september var jeg helt uten, og kaos ble det! Ingen kontroll, ingen oversikt. I denne oppdateringen har jeg 40 ulike transaksjoner. 40! Og de aller fleste kunne vært kontanter og derfor bare to transaksjoner i budsjettet. Kontanter er derfor noe jeg absolutt skal ta ut, enten … Continue reading "Septemberbudsjett – en oppdatering"

2019-09-27 06:00 Tipstid: Praktisk øvelse for å slutte med ‘lommetyver’

Dette er en praktisk øvelse, ikke bare “se på lommetyvene dine”. Det har aldri funket for meg å bare se tilbake på forbruket mitt for å justere fremtidens utgifter. Tankene mine har vært mer som: “jaja, jeg vet 10 kr her og 10 kr der. Det blir jo litt, men ikke SÅ mye”. Tidligere var … Continue reading "Tipstid: Praktisk øvelse for å slutte med ‘lommetyver’"

2019-09-26 06:00 Minibuffere, måter å beholde oversikten

Jeg vet ikke om du har oppdaget dette, men en måned er svært sjeldent lik en annen, og heller ikke utgiftsmessig! Mange har sikkert allerede merket at vi går i mot dyrere tider: Ikke bare med julefeiringene, men det er også noen vinterklær som må byttes ut! Spesielt om du har barn som vokser! Personlig … Continue reading "Minibuffere, måter å beholde oversikten"

2019-09-25 06:00 Hva er ‘rett’ i personlig økonomi: Dave Ramsey, mange andre og universale regler

Følger du med den personlige økonomi bølgen på Youtube (som er min store inspirasjonskilde) vil du også kanskje ha oppdaget at det er en stadig større gruppe som går imot ‘en finansiel guru’ som ikke helt henger med, som ikke helt har rett. Fra en e-post jeg mottok her om dagen: *Bildet er egentlig en … Continue reading "Hva er ‘rett’ i personlig økonomi: Dave Ramsey, mange andre og universale regler"

2019-09-24 06:00 9 grunner til at du kanskje ikke klarer å spare mer

Å finne inspirasjon til mindre lure ting du kan gjøre med økonomien din er ikke så veldig vanskelig. Jeg må bare se på ting jeg både gjør og har gjort på et eller annet tidspunkt i mine år som lovlig voksen. Det er ikke alltid jeg er KLAR over at det er dumt, før noen … Continue reading "9 grunner til at du kanskje ikke klarer å spare mer"

2019-09-23 06:00 Quitter: Closing the gap between your day job and dream job

Selvhjelpsboken til Jon Acuff; en tusenær og serie-oppsier som kan skryte av å ha sluttet 6 jobber på 8 år, og blitt sagt opp på den 7., har skrevet om sine erfaringer om å søke etter, finne og beholde drømmejobben. Første kapittel heter “Don’t quit your dayjob” eller ‘ikke si opp jobben din’. Dette er … Continue reading "Quitter: Closing the gap between your day job and dream job"

2019-09-20 06:00 Bufferen din: Hvor mye bør du ha?

Hvor mye bør jeg ha i bufferen min? Aah, et spørsmål med mange svar! Og kan oppsummeres, i første linje, med; Så mye som du klarer. Med et variabelt maksbeløp. Penger er høyst personlig, og buffer er like så. Ikke alle klarer å spare mye penger av gangen og da er det også naturlig at … Continue reading "Bufferen din: Hvor mye bør du ha?"

2019-09-19 06:00 Video: Fremtidige drømmer og mål

Nå som budsjettet for oppussingen har løst seg, er det på tide å vende øynene og drømmene fremover igjen. Hva ønsker jeg å fokusere på fremover? Dersom du er en fast leser av bloggen min, har jeg brukt listen jeg publisert da, MEN det er noen endringer og nye punkter! Jeg har nemlig filmet dette … Continue reading "Video: Fremtidige drømmer og mål"

2019-09-18 06:00 Visdom fra fortiden: Selger du skinnet før bjørnen er skutt?

Fikk du med deg de gode økonomiske prinsippene fra eventyrene vi lærte oss som små? Økonomiske råd finnes i mengder fra vår egen barndom, hvis vi bare ser etter det i ordtak og eventyr. Så er spørsmålet, har du lært av de? I dag tar vi for oss å selge skinnet før bjørnen er skutt. … Continue reading "Visdom fra fortiden: Selger du skinnet før bjørnen er skutt?"

2019-09-17 06:00 Oppussingsbudsjettet: Det løser seg.

Oppussing fører alltid med overraskelser, overraskelser som oftere enn ikke, koster deg penger. Og dette oppussingsprosjektet er ingen unntak! Jeg hadde ikke planlagt å bytte varmtvannstank. Jeg hadde ikke planlagt å male veggene, og mens jeg holdt på, fjerne den stygge glassfiber tapeten og erstatte den, først selvfølgelig. Jeg hadde ikke planlagt å kjøpe et … Continue reading "Oppussingsbudsjettet: Det løser seg."

2019-09-16 06:00 Er jeg på FIRE?

FIRE, Financial Independence, Retire Early, er et relativt nytt ord i Norge, men ideen er ikke ny. Spørsmålet er; følger jeg FIRE? Hva er FIRE? Økonomisk selvstendig, pensjoneres tidlig, handler om å spare opp nok penger, slik at investeringene dine tjener nok, eller nesten nok, til at du ikke er avhengig av en daglig jobb, … Continue reading "Er jeg på FIRE?"

2019-09-15 10:39 Budsjettoppdatering: Halveis igjennom september

Fordi jeg ikke har tatt ut kontanter denne måneden, har jeg ikke hatt kontroll på mat-handlingen. Det synses… Det kan godt hende jeg hadde brukt like mye, om jeg hadde hatt kontanter, men jeg hadde ikke vært overrasket! Ellers ser det budsjettet bra ut. Ingenting stort som må endres, og det er jo bra! #budsjett … Continue reading "Budsjettoppdatering: Halveis igjennom september"

2019-09-13 06:00 Hvordan sette opp et enkelt personlig budsjett

Å sette opp et budsjett som fungerer, er som å få en lønnsøkning. Jeg hadde hørt det, jeg trodde det ikke, men det stemte for meg. Plutselig hadde jeg et par 1000 kr ekstra hver måned. Når du setter opp et budsjett forteller du pengene dine hvor de skal gå, i stedet for å lure … Continue reading "Hvordan sette opp et enkelt personlig budsjett"

2019-09-12 06:00 Oppussingen: Hva jeg har lært, hva jeg ville gjort annerledes – Ikea kjøkken

Den eneste tidlige erfaringen jeg hadde for oppussing, var sommeren søsteren min og jeg bestemte oss for å overraske mamma og pappa med å male gangen. De var borte i tre uker og hadde det ikke vært for svogeren min som kom inn å hjalp oss, hadde vi ikke blitt ferdig før de kom tilbake… … Continue reading "Oppussingen: Hva jeg har lært, hva jeg ville gjort annerledes – Ikea kjøkken"

2019-09-11 06:00 Hvorfor jeg deler økonomien min så åpent.

Åpenhet i økonomi er noe jeg mener er nødvendig, om man skal drive sånn som jeg gjør. Faktisk, det er også viktig når man snakker med venner, mener jeg. Mennesker kan ikke noe for at vi sammenligner oss med andre, men det å sammenligne oss selv når det kommer til personlig økonomi, er ofte å … Continue reading "Hvorfor jeg deler økonomien min så åpent."

2019-09-10 06:00 Budsjettet for september – Helt ekte.

Dette er et helt ekte budsjett, ikke noe ønsketenkning, ikke noe polering. Dette er hvordan jeg har bestemt at pengene mine i september skal fordeles. Fordi jeg ikke er klarsynt, kan jeg ikke love at det er slik budsjettet kommer til å se ut på slutten av måneden men det får vi ta etterhvert. Budsjett … Continue reading "Budsjettet for september – Helt ekte."

2019-09-09 06:00 Veien videre: økonomiske #mål

Penger får hjulene til å gå rundt, det også i livene våre. Nå som jeg er, ikke ferdig med oppussingen men ganske/nesten ferdig med å spare til den, er det på tide å begynne å se på hvilke økonomiske prioriteter jeg skal ha de neste månedene. Her er det både for lang og kort sikt. … Continue reading "Veien videre: økonomiske #mål"

2019-09-06 06:00 Hvorfor sette opp et skikkelig budsjett

Det kan hende du ikke har et behov for et busjett, dersom du er fornøyd med det sparetempoet du har nå. Men hvis du har noe du kunne tenkt deg å bruke litt penger på; ferie, oppussing, nedbetaling av gjeld, kjøpe en ny sofa eller redusere hvor mye du jobber, er jeg ganske sikker på … Continue reading "Hvorfor sette opp et skikkelig budsjett"

2019-09-05 06:00 Video: 8 ting som hjalp meg sparte 143.000 kr til kjøkkenoppussing.

Å pusse opp et kjøkken uten å bruke lån krever at du har tid og motivasjon. I dagens video snakker jeg om de 8 tingene som gjorde at jeg klarte å spare opp 143.000 kr til kjøkkenoppussingen. Jeg er litt mer detaljert i videoen men oppsummert er det: Har bestemt meg for å aldri ta … Continue reading "Video: 8 ting som hjalp meg sparte 143.000 kr til kjøkkenoppussing."

2019-09-04 06:00 Gjeld og nettorapport, etter august

Dagen jeg har gruet meg til… Når jeg ser hvordan oppussingen har påvirket nettoen min. Men netto er bare en del. Gjeld er jeg også interessert i å se på. Årsaken er selvfølgelig hvordan dette er en sikrere, kortsiktig sparingsplan. Det å betale ned gjeld, betyr mindre renter, og dermed penger spart. 100 % garantert! … Continue reading "Gjeld og nettorapport, etter august"

2019-09-03 06:00 Oppussing: Budsjettet så langt

I oppussingen er det nå elektrikeren som er den store usikkerheten i budsjettet. Først når jeg får den, kan jeg se om jeg har nok penger til å kjøpe inn det jeg mangler for å gjøre leiligheten ferdig, eller om jeg må spare opp litt mer. Det jeg fremdeles må handle, som jeg kan utsette: … Continue reading "Oppussing: Budsjettet så langt"

2019-09-02 06:00 De tre siste ukene: Oppussing, sår, frustrasjon, glede

I tre uker har jeg pusset opp hjemme og i motsetning til hva jeg trodde før jeg begynte, er jeg ikke ferdig enda. Ganske langt der i fra faktisk. Det føles sånn ut i hvert fall! Jeg skal prøve å summere opp hva som har skjedd nedenfor! Oppussing sprer seg. Dere som har pusset opp … Continue reading "De tre siste ukene: Oppussing, sår, frustrasjon, glede"

2019-08-13 14:44 Oppsummering for kjøkkenoppussing!

0 kommentarer

2019-08-09 06:00 Gone Oppussing

Kjøkkenoppussing: I dag kjører vi igang! Det er bare 8 timer på jobb, så begynner ferien min. I ferien skal kjøkkenet rives (halvparten i kveld) og i løpet av de neste tre ukene, skal alt bygges opp igjen! Og som dere skjønner fra denne uka, er det BARE kjøkkenet som står i hodet på meg. … Continue reading "Gone Oppussing"

2019-08-08 06:00 Kjøkkenoppussing: 2 dager til riving!

Kjøkkenoppussingen begynner i morgen men siden dette ble filmet i går kveld, regner jeg det som to dager! Det er fremdeles mye å gjøre, mye å tenke igjennom, jeg tror allikevel jeg har dette i boks. Stua er ganske klar, jeg må bare dekke sofaen med laken og fjerne noe lamper og vaser og kjøkkenet … Continue reading "Kjøkkenoppussing: 2 dager til riving!"

2019-08-07 06:00 Kjøkkenoppussing: Budsjett, plan og hva som er kjøpt inn allerede

Kjøkkenoppussingen begynner om 3 dager dere! 3 DAGER! Det er også 3 dager igjen før jeg har sommerferie, så i disse dager er tankene mine litt opptatt. Derfor vet jeg ikke helt hva som skjedde med innlegget jeg skrev i går. Jeg skrev det, jeg vet. Jeg så forhåndsvisningen og jeg trodde også jeg sjekket … Continue reading "Kjøkkenoppussing: Budsjett, plan og hva som er kjøpt inn allerede"

2019-08-05 06:00 Gjeld & nettorapport etter juli 2019

Gjeld og netto oversikten er grei å ha for å se hvilke fremgang man har, (og ved nedganger), skjønne hvorfor det går ned. For eksempel som det var i juni, når nettoen gikk ned, etter jeg betalte for kjøkkenet. Etter august vil også nettoen reduseres, ettersom dette er måneden jeg faktisk skal pusse opp kjøkkenet… … Continue reading "Gjeld & nettorapport etter juli 2019"

2019-08-02 06:00 Går du tom for viljestyrke eller er det en god unnskyldning?

Har du hørt at viljestyrke er begrenset og du derfor må planlegge å gjøre de viktigste, mest krevende, mest konsentrasjonsavhengige oppgavene på morgenen, fordi du ikke skal bruke opp viljestyrken din på små, uviktige oppgaver? Jeg vet jeg har hørt det og når jeg hørte det fikk jeg en slags; Aha! Det er derfor jeg … Continue reading "Går du tom for viljestyrke eller er det en god unnskyldning?"

2019-08-01 06:00 Avslutning av budsjettet i juli

Budsjettet for juli er nå avsluttet og selv om jeg utsatte oppdateringen på søndag (av angst for hvordan det ville se ut til slutt) ble det ikke så ille. Jeg fryktet det mye verre enn det var faktisk! Det er jo alltid en god ting å huske: når det kommer til penger vil det aldri … Continue reading "Avslutning av budsjettet i juli"

2019-07-31 06:00 Har du (hatt) denne vanen om pengebruk?

Vanen, eller tankemønstret, vi har om penger, kan være skumle, om vi ikke er klar over det eller skjønner hvor det kommer fra. Og det er det som er det største problemet. Vi er som regel ikke klar over de! Vaner er basert på hvordan (vi har oppfattet) at verden fungerer. Det er basert på … Continue reading "Har du (hatt) denne vanen om pengebruk?"

2019-07-30 06:00 Ryddevlog – Før og etter gjestene kommer

Rydding, en av mine store svakheter. Jeg må ha folk på besøk for å få startet ryddingen hos meg, og det skjedde i helga. Folk kom for å spise kake og jeg måtte få leiligheten opp til en viss standard. For å hindre prokastinering, utsettelser og lange pauser, må jeg ha en detaljert liste over … Continue reading "Ryddevlog – Før og etter gjestene kommer"

2019-07-29 06:00 Kort og godt: Tante, er du rik?

“Er du rik Tante?” var spørsmålet den ene tanteungen min spurte meg i helga. Hele familien var på besøk for å feire bursdagen og vi diskuterte hvordan kjøkkenet mitt skal bli når jeg pusser det opp om en måned. Svaret mitt innså jeg etterpå, kan ikke ha vært godt nok for en liten en til … Continue reading "Kort og godt: Tante, er du rik?"

2019-03-31 13:58 Jeg avslutter marsbudsjettet

Siste dag i mars og jeg avslutter budsjettet for måneden. Budsjett hjelper meg passe på at jeg har penger til kortsiktige og langsiktige mål, samt har nok til å ting jeg ønsker å gjøre nå. Denne måneden viste det seg at jeg kunne samle noen hundrelapper her og der og få det til å bli … Continue reading "Jeg avslutter marsbudsjettet"

2019-03-29 06:00 Hjelp! Drømmemannen, som med drømmejobben?

Hvordan er drømmemannen? Det er et vanskelig spørsmål. Jeg er en som har vært evig singel, som vil si at jeg har aldri vært i et langt forhold. Jeg vet rett og slett ikke hvordan man skal forholde seg til noen som er der hele tiden! Mens ideen om å ha noen som man kan støtte … Continue reading "Hjelp! Drømmemannen, som med drømmejobben?"

2019-03-28 06:00 Video: Hva er en voksen?

En voksen, i lovens mening, er noen som blir holdt ansvarlig for det de gjør. For meg er en voksen en som tar ansvar for de valgene og konsekvensene valgene har. Men av og til vil valgene utelukke andre ting, og da må vi prioriterer. Jeg prøver å ta mine valg med langsiktige mål i … Continue reading "Video: Hva er en voksen?"

2019-03-27 06:00 Naturlige antidepressive

Hva kan man selv gjøre, for å minke risikoen for å bli deprimert? Det var et spørsmål som ble sendt til Digital Leksehjelp igår. Det at skolene (i hvert fall noen) tar opp diskusjonen og snakker ærlig om det er utrolig viktig. Det var ikke jeg som svarte til slutt men spørsmålet ble luftet i … Continue reading "Naturlige antidepressive"

2019-03-26 06:00 Kostnader med elsykkel

Det koster å ha elsykkel, selv om det er billigere enn bil. Jeg var overrasket når jeg samlet sammen alle kostnadene jeg har hatt og la de sammen. 10.000 kr i året med service og erstattning av utstyr. Her i videoen bryter jeg ned hvilket utstyr jeg har, hvor ofte jeg bytter det. #elsykkel … Continue reading "Kostnader med elsykkel"

2019-03-25 06:00 To år som boligeier. Ting jeg har lært

For to år siden, våknet jeg opp for første gang i min nye leilighet, akkurat hvor jeg nå sitter, på madrassen som jeg hadde lagt i stua mens jeg bygget sammen sengen. Dagen før hadde jeg møtt selger og megler, overtatt leiligheten, vært på Ikea å kjøpt seng og madrasser og flyttet MASSE opp til … Continue reading "To år som boligeier. Ting jeg har lært"

2019-03-24 12:27 Budsjettet: Penger som kommer og penger som går!

Denne uken har jeg brukt opp pengene jeg har til mat, TO ganger! Ikke bra! (for å sitere Trump) (grøssss…) Men budsjettet forsikrer meg om at pengene går fra kortsiktige mål og ikke langsiktige mål. Så, da er det bare å rulle video: #personligøkonomi #budsjett 0 kommentarer

2019-03-22 06:00 Prokrastinering: Vær ærlig, unngå fristelser, og fortsett

Jeg har hørt at dagens generasjoner, fra milleniumsbarna og yngre, har det vanskeligere for å fokusere og jobbe med en oppgave enn eldre generasjoner. Jeg skal ikke si at det stemmer for alle, men jeg skal være ærlig nok til å si at ja, jeg sliter med prokrastinering. Spesielt om jeg gjør oppgaver som IKKE haster, … Continue reading "Prokrastinering: Vær ærlig, unngå fristelser, og fortsett"

2019-03-21 06:00 Video: En elsyklists bekjennelser

I dag kommer jeg til å ha syklet 10.000 km med elsykkelen min! Woho!! I den forbinnelse har jeg laget en Q&A der jeg har funnet på spørsmålene, fordi jeg har meninger om det og jeg tenker at det hadde vært greit for de som vurderer å kjøpe elsykkel/har lyst til å sykle mer/kvitte seg … Continue reading "Video: En elsyklists bekjennelser"

2019-03-20 06:00 Internett: Takknemlighet og hva jeg ikke liker

Sitter du å leser dette, så har du internett og jeg er takknemlig for det. Internett har gitt oss så mange muligheter til å kommunisere og dele informasjon, for å lære ny informasjon, for å holde oss oppdatert. Det har også gjort det mulig at mange kjipe meninger kommer frem og slike er vanskelige å … Continue reading "Internett: Takknemlighet og hva jeg ikke liker"

2019-03-19 06:00 Hva jeg ikke forstår om aksjeinvestering.

Investering er skummelt og uforklarlig, syns jeg. Men jeg vil ikke at det skal være det. Så jeg har laget noen spørsmål for å klare å forstå det litt bedre. Hva vil det si å være et aksjeselskap og hvorfor ønsker et selskap å være det? Hvordan deles et aksjeselskap opp? Hvilke fordeler er det … Continue reading "Hva jeg ikke forstår om aksjeinvestering."

2019-03-18 06:00 Om et år-spillet

Å gjøre endringer, å sette mål og faktisk gjennomføre er ikke lett, og da kan det være gøy å ha en liten lek for å øke motivasjonen. Skal jeg være helt ærlig, syns jeg også det er ganske skummet, som om jeg øker sjansene mine for å bli skuffet. Derfor har jeg tidligere ikke forsøkt … Continue reading "Om et år-spillet"

2019-03-17 11:33 Jeg oppdaterer budsjettet: uke 11

Budsjett er verktøyet jeg bruker for å kunne oppnå drømmene mine. For jeg har store drømmer. Jeg har dyre drømmer. Og skal jeg ha sjans, må jeg enten: Gifte meg med en riking. Vinne i lotto (og da mer sannsynlig tape mest i lotto) eller Bli ganske rik selv. Ja jeg sa det, jeg vil … Continue reading "Jeg oppdaterer budsjettet: uke 11"

2019-03-15 06:00 Det enkleste sparetipset

Det enkleste sparetipset jeg har, som jeg anbefaler at alle i hvert fall prøver en måned, er å bruke kontanter. Ikke på alt selvfølgelig. Det er litt vanskelig å betale studielånet med kontanter men for alt du kjøper i butikken til vanlig. Legger litt vekt på “til vanlig” her, for skal du kjøpe noe ekstra … Continue reading "Det enkleste sparetipset"

2019-03-14 05:02 Hva er et nullbasert budsjett?

Det finnes mange ulike former og måter å budsjettere, og ikke alle metoder passer til alle. Nullbasert budsjett er det som passer best for meg, det stopper meg fra overforbruk og gjør at jeg kan utnytte alle kronene jeg får inn i måneden. Å automatisk sette noe sparepenger til siden når du får lønn, er … Continue reading "Hva er et nullbasert budsjett?"

2019-03-13 06:00 Flaksen vi har og hvordan den kan benyttes.

Har du noen gang vært takknemlig for all flaks du har hatt i livet og hvor ofte du har klart å utnytte det? Jeg begynte å tenke på det i går nemlig, når jeg syklet hjem. Jeg rundet en sving og der blinket blålysene i mot meg. Det var tre brannbiler, en ambulanse og tre … Continue reading "Flaksen vi har og hvordan den kan benyttes."

2019-03-12 06:00 Hvordan fungerer renter på lån?

Hvordan regner man renter på lån? Renter på lån er prosentregning og jeg husker hvor forvirret jeg var når vi ble introdusert det i matematikken på skolen. Jeg var ikke en av de som hadde fått matten oppi halsen og ikke orket å ta mer innover seg, men selv jeg var forvirret når vi kom … Continue reading "Hvordan fungerer renter på lån?"

2019-03-11 06:00 Gjeld og nettorapport fra mars

Ett av mine store mål i livet er å være gjeldsfri. I hvertfall at gjelden ikke er nesten 1/3 av inntekten min! Det at jeg har en såpass stor gjeld i forhold til inntekten betyr at jeg har vanskeligheter for å spare til fremtidige store utgifter. Som ny og større bolig, som å pusse opp … Continue reading "Gjeld og nettorapport fra mars"

2019-03-10 10:19 Budsjettoppdatering uke 10

Dette er den første oppdateringen av budsjettet mitt for mars. Dvs at selv om jeg laget budsjettet forrige uke, oppdaterte jeg ikke tallene med det jeg allerede hadde brukt. Jeg forsøker litt ulike måter å vise oppdateringen av budsjettet, så hvis du har noen tips til hvordan du helst vil se de, bare del de … Continue reading "Budsjettoppdatering uke 10"

2019-03-08 06:03

0 kommentarer

2019-03-07 06:00 Kvinner, økonomi og investering

Første gang jeg sa «Jeg skal begynne å spare i fond» var jeg 19 år og på vei til folkehøgskole. Det ville allikevel gå 13 år før jeg faktisk gjorde noe med det. Hvorfor?  I dag snakker vi Kvinner og Investering. Kvinnedagen nærmer seg, og jeg skal se litt på hvordan forskjellen mellom kvinner og … Continue reading "Kvinner, økonomi og investering"

2019-03-06 06:00 Kvinner, økonomi og lønn

Det er velkjent at det er økonomiske forskjeller for kvinner og menn, men hva kan vi selv gjøre med det? Kvinnedagen nærmer seg, og jeg skal se litt på hvordan forskjellen mellom kvinner og menn viser seg, om det nødvendigvis er negativt, og så snakke litt om hva vi selv kan gjøre for å motvirke … Continue reading "Kvinner, økonomi og lønn"

2019-03-05 06:00 Kvinner, menn, økonomi og jobb

Det er velkjent at det er økonomiske forskjeller for kvinner og menn, men hva kan vi selv gjøre med det? Kvinnedagen nærmer seg, og jeg skal se litt på hvordan forskjellen mellom kvinner og menn viser seg, om det nødvendigvis er negativt, og så snakke litt om hva vi selv kan gjøre for å motvirke … Continue reading "Kvinner, menn, økonomi og jobb"

2019-03-04 06:00 Kvinner, økonomi og hverdag

Det er velkjent at det er økonomiske forskjeller for kvinner og menn, men hva kan vi selv gjøre med det? Kvinnedagen nærmer seg, og jeg skal se litt på hvordan forskjellen mellom kvinner og menn viser seg, om det nødvendigvis er negativt, og så snakke litt om hva vi selv kan gjøre for å motvirke … Continue reading "Kvinner, økonomi og hverdag"

2019-03-03 10:34 Nytt budsjett for mars

Fra vår 18-års dag er vi plutselig 100 % ansvarlig for våre egne valg. God eller dårlige, aktive eller passive valg. Budsjett hjelper meg gjøre gode og effektive valg med pengene mine, i stedet får passive valg som bare gjør situasjonen holdbar. Med å lage og oppdatere budsjettet hver måned og uke, kan jeg lettere … Continue reading "Nytt budsjett for mars"

2019-03-01 06:00 Hvordan frykten stanset meg

Mennesker er flinke til å beskytte seg selv. Noen av oss, og da inkluderer jeg meg selv, har latt være å prøve noe vanskelig, sagt til oss selv at vi egentlig ikke vil dette, ikke vært villig til å prøve, fordi vi er redd for å ikke klare det. Det kan til og med være … Continue reading "Hvordan frykten stanset meg"

2019-02-28 06:00 Video: Nyttårsforsett og planen for mars

Når det kommer til nyttårsforsett går månedene fort og med litt planlegging er det lettere å gjennomføre de. Jeg bruker slutten av måneden til å vurdere nyttårsforsettene jeg har satt (det er derfor de skal være skriftlige folkens, for å huske de) og se hva jeg kan gjøre den neste måneden for å gjennomføre de. … Continue reading "Video: Nyttårsforsett og planen for mars"

2019-02-27 06:00 Å motstå kjipe og kjedelige dager

Det er dager vi er lykkelige, det er dager vi har det kjipt og så har vi de dagene som bare er ‘mhee’. Mhee dagene er dagene hvor ingenting spesielt skjer, vi går vår vante rutine og to dager senere sliter vi med å huske hva som skjedde denne dagen. For meg er mhee dagene … Continue reading "Å motstå kjipe og kjedelige dager"

2019-02-26 06:00 Video: En øvelse – Hva er drømmene mine/dine?

Etter det som jeg i ettertid ser kanskje var en liten depresjon, har jeg endelig begynt å drømme om fremtiden min. Før jul fant jeg et tips om å ha en brain-storming på hvilke drømmer man har for fremtiden så jeg valgte å gjøre det! Det du trenger, skulle du ønske å gjøre dette, er … Continue reading "Video: En øvelse – Hva er drømmene mine/dine?"

2019-02-25 06:58 Sorry! Teknisk feil ga ingen innlegg i dag. Men hva med et tilbakeblikk?

Jeg liker å holde meg til en plan til hvordan og når jeg publiserer. Selv om jeg kunne blitt bedre til å skrive ting inn på forhånd. Det har jeg ikke, så i dag tidlig når jeg bare fikk feilmeldinger når jeg skulle inn på min adminsitrative side, betyr det ingen innlegg. Men jeg ønsker … Continue reading "Sorry! Teknisk feil ga ingen innlegg i dag. Men hva med et tilbakeblikk?"

2019-02-23 09:00 En samling Youtube-videoer

Jeg har en egen spilleliste på Youtube med videoer jeg syns er informative og som får meg til å tenke. Disse kan være om økonomi, selvutvikling, håndtering av voksenlivet osv osv. Du kan selv abonnere på denne spillelisten med å trykke her: (Jeg har tidligere hatt problemer med å vise spillelister, så beklager dersom det … Continue reading "En samling Youtube-videoer"

2019-02-22 06:00 Hva om jeg ikke hadde lån?

Hva betyr det å være gjeldsfri og ikke skylde penger til noen? Dette er en diskusjon jeg har noen ganger i måneden og det er mange som ikke forstår det. Argumenter som at “Du må betale mer i skatt”, “Hvorfor ofre mer nå, når du kan ofre litt over hele linja” og den deprimerende “Jeg … Continue reading "Hva om jeg ikke hadde lån?"

2019-02-21 06:00 Video: Shoppingvettreglene

Shoppingvettregler er noen selvpåfunnet regler som på en måte reflekterer fjellvettsreglene, de bare hindrer deg fra å bruke pengene dine på en dårlig måte. Hva syns du om de og ville du byttet ut noen? Kom gjerne med konkrete forslag, så kan de bare bli bedre! #personligøkonomi 0 kommentarer

2019-02-20 06:00 Syk noen dager, så innlegg uteblir. :-(

Jeg har vært syk noen dager, så lengre innlegg uteblir i dag dessverre. Har ikke fått skrevet noe og valgte å sove i dag tidlig for å være klar til jobb! Men siden det er takknemlighetsonsdag, kan jeg vel si jeg er takknemlig fordi jeg kan være syk, og at jeg også blir frisk igjen? … Continue reading "Syk noen dager, så innlegg uteblir. :-("

2019-02-19 06:00 Video: Å re opp en dobbeltdyne

For den som ikke har en dobbeltdyne er vanskeligheten med å re opp senga et ukjent fenomen. Med en dobbelts så stor dyne til dobbelt vekt, er det vondt å få på dyna, det er vondt å riste den ut, det er vondt å alt til å ligge ‘der det skal’. Et raskt søk på … Continue reading "Video: Å re opp en dobbeltdyne"

2019-02-18 06:00 Skole til jobb, hvordan det ble et problem

Det er noen ting som blir vanskeligere å gjøre når man begynner å jobbe: Være med venner, få nye venner og læring. Vi skal vist nok lære litt hver dag men det er i hvert fall ikke effektiv og aktiv læring. Det er ikke alltid jeg er bevisst på det heller. Disse tre tingene kom … Continue reading "Skole til jobb, hvordan det ble et problem"

2019-02-17 11:00 Budsjettoppdatering, uke 6

Men dette er uke 7 tenker du kanskje? Jo, det stemmer. Jeg glemte å legge ut forrige ukes oppdatering, og siden jeg er i Bergen i helga for å holde kurs (er på vei hjem akkurat når dette innlegget publiseres), tenkte jeg å legge ut forrige ukes video denne uken! For hvorfor ikke! Husk alltid … Continue reading "Budsjettoppdatering, uke 6"

2019-02-15 06:00 Sparte jeg egentlig penger?

Å spare penger er ikke bare enkelt med  selvdisiplin og konstant bevissthet for å endre vanene man har, da er det ekstra bra å vite at anstrengelsen faktisk fører til at man sparer penger. Hvis ikke kan man bli slankeren som reduserer mengden mat han spiser, men øker mengden sjokolade han spiser fordi han er … Continue reading "Sparte jeg egentlig penger?"

2019-02-14 06:00 Det var en gang…. Lær av eventyr

Eventyr har i alle år blitt brukt for å lære bort kunnskap, lærdom og visdom. Vi kan velge å lytte for å lære eller lytte kun for underholdning. Her har dere en fortelling jeg ble fortalt på folkehøgskolen som jeg bruker til stadig i mitt eget liv. 🙂   0 kommentarer

2019-02-13 06:00 Det ultimate målet: Å være lykkelig

Er du lykkelig? Det er kanskje litt tabu-lagt å innrømme at man ikke er det. Jeg skal ærlig innrømme at jeg aldri har spurt noen om de er lykkelig, kanskje fordi jeg er redd. Hva om de sier nei? De fleste som får spørsmålet vil nok uansett svare ja, enten fordi de er det, eller … Continue reading "Det ultimate målet: Å være lykkelig"

2019-02-12 06:00 Video: Sparestrategitips

Sparestrategier handler om hvordan du systematisk tar vare på de pengene du har og faktisk setter de på sparekonto. Dette er litt annerledes enn sparetips, der du gjør konkrete ting som gjør at du ikke bruker penger. Å ikke bruk penger betyr ikke at du sparer. For meg betyr også sparestrategier at du ikke kan … Continue reading "Video: Sparestrategitips"

2019-02-11 06:00 Når er det nok? Nok penger? Nok vektnedgang? Nok reduksjon av ting?

Mål-jaget er ganske naturlig for oss mennesker men det kan være vanskelig å stoppe å jage akkurat dette målet, hvis vi kan fortsette, uten å se at det kanskje begynner å bli usunt og skadelig for oss. Dette er også et element som ble introdusert meg gjennom boken Quiter: Closing the gap between your dayjob … Continue reading "Når er det nok? Nok penger? Nok vektnedgang? Nok reduksjon av ting?"

2019-02-08 05:00 Det du søker, det du finner

Å ramse opp alt du er takknemlig for, er som å ramse opp alt du blir lykkelig av. Denne uken hørte jeg følgende ‘ordtak’. We speak what we seek and we see what we speak. Oversatt betyr det: vi snakker om det vi søker, og vi ser det vi snakker om. Hvis vi er opptatt … Continue reading "Det du søker, det du finner"

2019-02-07 06:00 Personlig økonomi er egentlig enkelt.. men og vanskelig

Personlig økonomi er ganske enkelt men fordi det styres av vår adferd, blir det også ganske vanskelig. På dagens video går jeg igjennom hvordan personlig økonomi egentlig bare handler om å bruke mindre penger enn du tjener. Enkelt, men vanskelig.   0 kommentarer

2019-02-06 06:00 Gjeld og nettorapport etter januar 2019

Å følge med på hvordan gjeld og netto endrer seg fra måned til måned er utrolig gøy. Det er med på å holde meg motivert som alltid er viktig. Hvor mye gjeld jeg har finner jeg med å trekke fra det jeg har betalt inn (minus renter) og jeg dobbeltsjekker disse tallene med de som … Continue reading "Gjeld og nettorapport etter januar 2019"

2019-02-05 06:00 Video: Nyttårsforsettetene fortsetter

For å kunne klare å gjennomføre nyttårsforsettene så må jeg: 1. huske de. 2: Planlegge hvordan jeg kan gjennomføre de. Som Windson Churchill sa: Plans are nothing! Planning is everything! Her er planen for februar! #nyttårsforsett #mål #planlegging #smartemål 0 kommentarer

2019-02-04 06:00 Oljekrisen er det beste som noen sinne har hendt meg.

Oljekrisen begynte sitt inntog på Nordjæren i 2014 men det var først året etter at den påvirket meg direkte, når arbeidsledighet begynte å true meg direkte. Kontraktene der jeg hadde vært innleid ble sagt opp. Jeg var en innleid resepsjonist og selskapet jeg var ansatt hos hadde mistet kontrakt på kontrakt etterhvert som oljeselskapene kuttet … Continue reading "Oljekrisen er det beste som noen sinne har hendt meg."

2019-02-03 12:14 Avsluttning budsjett januar og nytt budsjett februar

I dag la jeg ut to videoer, både avslutningen for januar og nytt budsjett for februar. Dette er videoer jeg pleier å filme samtidig og fordi jeg prøver å finne ut av hvordan jeg kan gjøre ting på Youtube, prøver jeg i dag begge to med to timers mellomrom. Du finner de på Youtube kanalen … Continue reading "Avsluttning budsjett januar og nytt budsjett februar"

2019-02-01 06:00 Alle ‘de andre’ har… ser det ut som.

Med sosiale medier er det så lett å henge seg opp i hva alle andre har, som jeg ikke har, spesielt når det kommer til det jeg er mer usikker om. Vi vet alle at sosiale medier viser glansbildene av hva folk har, høydepunktene som gleder de og som de vil dele med oss andre. … Continue reading "Alle ‘de andre’ har… ser det ut som."

2019-01-31 06:00 Prøver noe nytt: Rydd med meg

Ingen liv er perfekt, ingen person er perfekt men det uperfekte er ganske flott det også. Det er det jeg ønsker å minne folk om når jeg prøver å avslutte alle videoene mine med “Ha en strålende flott og uperfekt dag”. Mens jeg føler jeg er ganske flink med pengene mine, er det også ganske … Continue reading "Prøver noe nytt: Rydd med meg"

2019-01-30 06:00 Hva er du takknemlig for?

Forskning viser at den som i løpet av dagen kommer på å være takknemlig får redusert stress, motvirker depresjon og opplever en større følelse av lykke og tilfredshet. [Link til KK artikkel, link til tidligere innlegg med Tedtalk.] Problemet er bare å komme på og ta seg tid til å tenke over hva man er … Continue reading "Hva er du takknemlig for?"

2019-01-29 06:00 27 sparetips som ville gjort Skrue McDuck stolt.

Det er morsomt å lese eller høre om sparetips som er litt ekstreme. Da kan man være fornøyd både om man følger de eller om man ikke følger de. Pluss-pluss! Jeg har i hvert fall hatt det gøy mens jeg samlet sammen disse sparetipsene. Noen har jeg hentet inspirasjon i fra film/TV, mange har jeg … Continue reading "27 sparetips som ville gjort Skrue McDuck stolt."

2019-01-28 06:00 Se andre gjør det, for å tro at du kan følge drømmen.

I går kom jeg over bildet over på Instagram og det slo meg plutselig: Det er lett for oss å forvente at barn aldri gir opp når det skal lære å snakke, gå, sosiale normer, samfunnets kultur og mer. De har så mange folk rundt seg som kan det, at det er naturlig å tro … Continue reading "Se andre gjør det, for å tro at du kan følge drømmen."

2019-01-27 11:38 Budsjettoppdatering uke 4

Denne uka har snack og småspising ødelagt budsjettet mitt og det var en kort periode jeg måtte jobbe med meg selv for å bry meg.  Jeg hadde en liten periode lyst til å bare glemme budsjettet og kjøpe alt og akkurat det jeg ønsket på butikken uten å ha noen begrensninger. Jeg sa til meg … Continue reading "Budsjettoppdatering uke 4"

2019-01-25 06:00 Når de viktige nyttårsforsettene blir vanskelig

Noen nyttårsforsett er viktigere enn andre; er man svært overvektig er det litt viktigere å gå ned i vekt enn å ha det ryddig i leiligheten, og har man låst seg inne i en boble av travelhet i mange år og nå håper å åpne seg opp til å treffe en mann, er det viktig … Continue reading "Når de viktige nyttårsforsettene blir vanskelig"

2019-01-24 06:00 Video: Hva minibuffere er og hvordan de redder budsjettet

Minibuffere (Sinking funds) er det som gjør at budsjettene mine fungerer, spesielt når uforutsette-men forutsette ting skjer. Uforutsette-forutsette ting, er ting jeg ikke helt vet når skjer, men jeg vet det vil skje. For eksempel VET jeg at sykkelen min skal inn på service, men jeg vet ikke helt når. Jeg vet at pc-en og … Continue reading "Video: Hva minibuffere er og hvordan de redder budsjettet"

2019-01-23 06:00 Lykke og takknemlighet henger sammen.

Lykke og takknemlighet henger sammen på en måte ingenting annet henger sammen med lykke. Vi vet at penger ikke (nødvendigvis) gjør deg lykkelig, da både rike og fattige kan være svært ulykkelig. Men den som husker å være takknemlig, vil ha en kilde til lykke i livet. Du kan lese mer om dette og se … Continue reading "Lykke og takknemlighet henger sammen."

2019-01-22 06:00 50-30-20 regelen: Forslag til fordeling av inntekten

En regel som heller er et forslag, er 50-30-20 regelen for inntekten din. Dette er et forslag for hvordan du passer på at du ikke bruker for mye penger på det du vil bruke penger på og passer på at du har nok penger til det du BØR bruke penger på (altså spare). Jeg går … Continue reading "50-30-20 regelen: Forslag til fordeling av inntekten"

2019-01-21 06:00 Dave Ramsey: Syv babysteg til Økonomisk frihet

“Live like no one else, so that later, you can live like no one else.” Det finnes sikkert raskere måter å få økonomisk frihet enn denne metoden, la meg bare si det, men jeg tror ikke det finnes en metode som er lettere å forstå eller med mindre risiko enn Dave Ramseys Syv Babysteg. Ordtaket som Dave … Continue reading "Dave Ramsey: Syv babysteg til Økonomisk frihet"

2019-01-20 11:30 Budsjettoppdatering uke 3.

Budsjett er den raskeste og mest effektive måten å oppnå økonomiske mål, og mine mål er dyre. Jeg har selvfølgelig mål som ikke er økonomiske men skal jeg på et eller annet punkt bygge/totalrenovere en bolig, må jeg ha penger til det. Budsjettet oppdateres en gang i uka og tar som regel mindre enn 20 … Continue reading "Budsjettoppdatering uke 3."

2019-01-18 06:00 Endring av vaner (nye gode eller gamle dårlige): Triggere

Triggere er små  ting/hendelser/påminnere kan enkelt få oss inn i et spor der en dårlig vane (eller en god en) blir vanskeligere å la være å gjøre.  Det var ikke en veldig enkel setning, men en trigger er som når du går ned en trapp. Har du fått triggeren er det som om du har … Continue reading "Endring av vaner (nye gode eller gamle dårlige): Triggere"

2019-01-17 06:00 Video: Bøker jeg gleder meg til å lese

Bøker gir oss glede gjennom underholdning, det gir inspirasjon gjennom å lese hvordan andre mennesker møter utfordringer, utfordrer oss mentalt med å gi oss ny informasjon. Her er fem bøker jeg gleder/gledet meg til å lese ved nyttår. Jeg skriver gledet, for den ene har jeg allerede lest, og den var kjempe bra. 🙂 (Beklager, … Continue reading "Video: Bøker jeg gleder meg til å lese"

2019-01-16 06:00 Vil du være lykkelig? Vær takknemlig

Etter å ha lest masse om lykke og glede, har jeg valgt å begynne å fokusere mer på hva som gjør meg lykkelig. I desember var jeg skriftlig takknemlig for bestevenninner og for alle hjelp som finnes for oss som blogger.  (Skriftlig, for det var det jeg skrev om). Forrige uke tok jeg spesielt tid … Continue reading "Vil du være lykkelig? Vær takknemlig"

2019-01-15 06:00 Video: Bør jeg pusse opp kjøkkenet? Eller noe annet?

En god økonomisk avgjørelse er ikke det som kjennes bra ut i dag men det som vil kjennes bra i lengden. Så da er spørsmålene: Er kjøkkenoppussing det som vil kjennes best i lengden? 100.000 kr kan nemlig brukes til mye bra og jeg må vurdere hvorvidt andre ting vil være bedre å gjøre? #investere … Continue reading "Video: Bør jeg pusse opp kjøkkenet? Eller noe annet?"

2019-01-14 05:30 Tips i Fremdriftsrapport: Oppnå mål for 2019, januar

Setter vi oss mål, (og planlegger å faktisk gjennomføre de) er det viktig å sjekke status og fremdrift til tider. Nå er vi nesten halvveis i januar, så kanskje på tide å sjekke hvordan du ligger an? Selvfølgelig; Mål varer jo hele året men store mål krever først planlegging, så kanskje du kan begynne med … Continue reading "Tips i Fremdriftsrapport: Oppnå mål for 2019, januar"

2019-01-13 11:21 Budsjettoppdatering uke 2. & hvordan pilotprosjektet kan påvirke budsjette

Her er budsjettet mitt etter andre uke i januar. Ganske fornøyd om jeg sier det selv. 🙂 Har du oppdatert ditt budsjett enda? #budsjett #personligøkonomi 0 kommentarer

2019-01-11 06:00 Å delta på et pilotprosjekt for kollektivtransport!

På mandag begynner et pilotprosjekt som jeg har fått lov til å være med på som har som formål å gjøre det lettere å bruke kollektivtransport i området jeg jobber i. Hva: Å bruke buss og elektrisk sparkesykkel til jobb. Vi FÅR månedskort på bussen og får låne elektriske sparkesykler i to måneder. Hvor: Risavika … Continue reading "Å delta på et pilotprosjekt for kollektivtransport!"

2019-01-10 06:00 Video: Hvordan investerer jeg?

Når man har store drømmer har man to valg; gi opp eller ha tålmodighet og finne en måte å oppnå det på allikevel. Jeg pleide å gi opp, som bare resulterte i et kjedeligere liv. Nå er det litt annerledes. Det er spesielt to drømmer jeg har som krever mye penger: Bygge egen bolig (eller … Continue reading "Video: Hvordan investerer jeg?"

2019-01-09 06:00 Ukens takknemlighet: pakker

Etter noen uker med opphold, med juleferie på bloggen og månedsskifte, vil jeg igjen komme tilbake med hva jeg er takknemlig for. Takknemlighet er noe jeg ønsker å fokusere mer på, så jeg håper, mens du leser dette, at du også tenker over hva du er takknemlig for. Jeg hadde tenkt å skrive om familie, … Continue reading "Ukens takknemlighet: pakker"

2019-01-08 06:00 Hva er investering?

Hva er investering? Det er en utgift man har, som man kan forvente å få en avkastning for i fremtiden (hentet fra Wikipedia, men litt omformulert). I videoen nedenfor går jeg gjennom litt ulike måter man kan investere: Aksjer, Fond, gjensalg, upcycle, sparekonto? bil? egen bolig? Spørsmålstegnene er de tingene jeg mener ikke er investering. … Continue reading "Hva er investering?"

2019-01-07 05:00 Du vet du er voksen når… du må håndtere skadedyr. Kanskje.

Du vet du er voksen når du velger sette feller for skadedyr. Og ta det med ro, det er ikke mus eller rotter. Da hadde jeg umiddelbart flyttet hjem til mamma og pappa med KUN klær som har blitt ristet før lagt i en plastikkpose + laptoppen og laderene mine, også disse i plastikkpose. Så … Continue reading "Du vet du er voksen når… du må håndtere skadedyr. Kanskje."

2019-01-06 09:00 Budsjettoppdatering uke 1 i 2019. Og uventet inntekt gir 10.000 ekstra!

På fredag kunne jeg avsløre at jeg ville få ekstra inntekt pga en avsluttet depositumskonto. HVA skal jeg gjøre med pengene? Jeg har funnet en midlertidig løsning, tror jeg, men vi får se. Videoen nedenfor vil vise hva som har skjedd den første uka i januar. Videoen er her: #budsjettoppdatering #kjøkkenoppussing #ekstra penger 0 kommentarer

2019-01-04 05:00 Penger jeg har ignorert fordi jeg har ignorert de…

Jeg har egentlig hatt en konto med penger som jeg ikke har fortalt noen om, fordi jeg har ignorert de så lenge. Logikken er der ikke, men som vi alle vet, hodene våre er ikke logisk alltid, ikke sant? Tingen er at for 4-5 år siden opprettet jeg og min da romkamerat en depositumskonto sammen. … Continue reading "Penger jeg har ignorert fordi jeg har ignorert de…"

2019-01-03 06:00 Nytt budsjett for januar 2019

Da er det en ny måned og et nytt budsjett på gang! Budsjett må være fleksible, for ingen ser inn i en krystallkule når de lages. MEN det betyr ikke at de er unyttige! Jeg har to ‘metaforer’ som jeg gjerne bruker om budsjett. Det ene er at budsjettet er som kompasset og kartet. Du … Continue reading "Nytt budsjett for januar 2019"

2019-01-02 04:40 Gjeld og nettorapport etter desember 2018

Det man følger med på vokser, selv om jeg vil at gjelden skal reduseres, vil jeg at nettoen skal økes. Heldigvis går de hånd i hånd. Nå som desember er over, har jeg bare noen få innlegg igjen som handler om måneden. Der i blant gjeld og nettorapport. La meg bare begynne! I desember ble … Continue reading "Gjeld og nettorapport etter desember 2018"

2019-01-01 13:36 Budsjettoppdatering uke 52. Siste i 2018!

Godt nytt år kjære venner! Så er de faktisk 2019, og jeg håper dere har hatt en flott feiring i går! Jeg har nettopp kommet hjem, og innså at selv om videoen med budsjettavstemningen ble publisert på Youtube kanalen min i dag tidlig, er den ikke kommet på bloggen min. For jeg planla ikke så … Continue reading "Budsjettoppdatering uke 52. Siste i 2018!"

2018-12-31 05:00 Hva kan stoppe meg?

Etter 33 år og fem måneder på denne jord, begynner jeg å kjenne meg selv en smule. Jeg liker å ha kontroll, jeg er utadvent med folk jeg ikke kjenner, jeg er SVÆRT inadvent med folk jeg kjenner litt og midt i mellom med folk jeg kjenner godt. Jeg har lett for å bli giret … Continue reading "Hva kan stoppe meg?"

2018-12-30 13:48 Å begynne med målene umiddelbart!

Mål uten en plan er et ønske og et ønske blir sjeldent oppfylt. Målene jeg har for 2019 har jeg alle intensjoner om å gjennomføre. Les om målene mine [her] og se videoen om målene [her]. Store mål blir mer overkommelig når jeg deler de opp og legger konkrete planer for hva jeg skal gjøre … Continue reading "Å begynne med målene umiddelbart!"

2018-12-28 06:00 Hva jeg jobber med videre

Nå i romjula jobber jeg med å lage en plan for neste år. Det er ganske spennende, men jeg skulle ønske jeg hadde en blyant når jeg skriver ned planene mine. Plutselig er det noe dagsaktuelt som skjer eller så får jeg inspirasjon fra noe spesielt og da gjør jeg om på planene mine. … Continue reading "Hva jeg jobber med videre"

2018-12-27 06:00 Studielånutfordringen er avsluttet!

Hvordan påvirkes studielånet med en liten ekstrabetaling hver måned i et år? Det spurte Kjersti Gulli og jeg oss for ett år siden. Vi valgte å sjekke med å runde studielånet vårt opp til nærmeste hele hundre tall. Du kan lese hvordan det gikk med Kjersti Gulli [her]. For meg betydde det i begynnelsen at … Continue reading "Studielånutfordringen er avsluttet!"

2018-12-23 11:15 Budsjettoppdatering i uke 51!

Denne uken prøver jeg noe nytt. Jeg vurderer å publisere budsjettoppdateringen min allerede på søndag frem over, og hvilken dag er bedre å teste på enn lille juleaften. For i morgen blir jeg opptatt uansett. 🙂 Jeg anbefaler derfor dere alle å oppdatere budsjettet i dag om det ikke allerede er gjort! Så trykk på … Continue reading "Budsjettoppdatering i uke 51!"

2018-12-22 08:00 Inspirasjon: 8 Ways to Get Your Life Together In 2019

Jeg har skrevet om denne familien tidligere og denne uken kom det en ny video med noe jeg ønsker å prøve selv. Videoen heter 8 måter du kan få livet på rett spor i 2019. Som de fleste andre Youtubere som jeg følger, er også her ting jeg lar meg inspirere av og ting jeg … Continue reading "Inspirasjon: 8 Ways to Get Your Life Together In 2019"

2018-12-19 05:00 Ukens takknemlighet: Hjelp for å blogge

At det finnes bloggere der ute som blogger for andre bloggere, hadde jeg ikke tenkt over før i vår, hvor jeg ganske tilfeldig kom over to stk ca samtidig. En norsk og en amerikansk. Siden forrige onsdag har begge to sluppet et innlegg hver som virkelig har hjulpet meg med planlegging og videre arbeid på … Continue reading "Ukens takknemlighet: Hjelp for å blogge"

2018-12-18 05:03 2018 lærdom og opplevelser

Som et ledd i mine forberedelser til  2019, har jeg nå laget mål for det nye året og jeg har tenkt på hva som skal til økonomisk for de målene. Neste ting jeg ønsket å se på, var året som nå går mot slutten og hvordan alt har gått. I fjor laget jeg ikke noen … Continue reading "2018 lærdom og opplevelser"

2018-12-17 05:00 Video: Budsjettoppdatering, uke 50

Vi er nå over halvveis i desember og for meg er julegaveshopping fremdeles på dagsorden. Jeg bruker opp feriedagene mine før det nye året og har en dag fri hver uke før jul. Det er svært deilig å kunne gjøre julegavehandlingen i relativ ro og mak mens folk flest er på jobb og skole. Husket … Continue reading "Video: Budsjettoppdatering, uke 50"

2018-12-16 09:52 Anbefalinger fra Youtube! Capsule wardrobe og mine egne!

Det er søndag og helgen har vært travel! Familie, tanteunger og julebord gjør det en minneverdig helg! Jeg har til og med ikke fått filmet oppdateringen av budsjettet enda. MEN jeg har holdt min første, forberedte tale! Jeg jobber med taleholdingen altså! 🙂 (SE målene mine for 2019). Dagens anbefalinger er først en som jeg … Continue reading "Anbefalinger fra Youtube! Capsule wardrobe og mine egne!"

2018-12-14 05:00 Nød lærer naken kvinne å spinne… I hvert fall å endre vaner.

Nød lærer naken kvinne å spinne er at man kan endre seg og finne motivasjon til å lære nye ting, nye vaner, dersom man opplever et stort behov (nød) for det. Det er noe mange kjenner seg igjen i, bare tenk på hvor mye penger du var NØDT til å brukte på [hva som helst] … Continue reading "Nød lærer naken kvinne å spinne… I hvert fall å endre vaner."

2018-12-13 05:00 Mine 2019 smarte mål

For noen dager siden kunne du lese og se en video om ting jeg anbefaler at du ordner før 2019, som jeg skulle gjøre selv også! Nå har jeg begynt på punkt 2 og 3, lage mål for 2019 og finne ut hvordan jeg skal klare å gjennomføre det. Dette vil også være en video, … Continue reading "Mine 2019 smarte mål"

2018-12-12 09:14 Denne uken er jeg takknemlig for bestevenninner

Det er et uttrykk som sier at man blir en gjennomsnitt av de fem personene man tilbringer mest tid sammen med og for min del at min beste venninne vært med på å løfte meg opp, spesielt i skolesammenheng. Bestevenninnen min har vært min bestevenninne siden vi var 3 år gamle. Vel, nesten 4. Så nå … Continue reading "Denne uken er jeg takknemlig for bestevenninner"

2018-12-11 02:00 8 ting du bør sjekke/gjøre før 2019

Siden vi nærmer oss et nytt år, er det noen ting det kan være greit å gå igjennom før det nye året ruller igang! Dersom du ikke ønsker å lese dette innlegget, kan du gå på Youtube-kanalen min, så finner du dette som en video også! De fleste av tingene på denne listen skal jeg … Continue reading "8 ting du bør sjekke/gjøre før 2019"

2018-12-10 04:00 Video: Budsjettoppdatering, uke 49

Uke 49 er nå over og året har bare ukene 50, 51 og 52 igjen! Yikes! Budsjettet oppdateres ukentlig og nå som jeg har begynt å filme det, klarer jeg å vise helt realistisk hvordan jeg oppdaterer og hvilken tid det tar. Som for meg ikke er mye. Jeg sier jeg er en profesjonell budsjetterer, fordi … Continue reading "Video: Budsjettoppdatering, uke 49"

2018-12-09 18:42 Søndag igjen og da Søndagsrutinen!

Med en ny søndag er det også på tide å oppdatere budsjettet ditt for den nye uka! Husk, i morgen er det to uker igjen til juleaften! Det blir så bra!#budsjett #økonomi #personligøkonomi

2018-12-08 11:56 Klaging vs takknemlighet

Alle klager i disse dager, til og med meg, lite, mye, alle klager litt i hvert fall. Jeg vet ikke om det alltid har vært slik og jeg bare ikke har lagt merke til det før. Jeg liker å tro at sosiale medier har gjort det lettere å bare skyte ut det man er misfornøyd med umiddelbart, i stedet for å la …

2018-12-07 07:00 Hvordan sammenligning av tid og penger kan hjelpe deg

Det er mange trekk med både tid og penger som er likt og når du ser likhetene vil det: Kunne gi en ny forståelse for den ene og den andreVære enklere å overføre kunnskap om den ene til den andre. Det hjelper meg holde motivasjonen for endring…

2018-12-06 07:00 Gjeld og netto rapport etter november måned.

Det man følger med på vil gro eller når vi snakker om gjeld: synke. Sannheten er jo at gjelden hadde fortsatt å synke selv om jeg ikke fulgte med men det er greit for alle å i hvert fall se og skjønne hvor mye de betaler i renter på de ulike lånene. Det kan motivere deg til å bli kvitt de dyre lånen…

2018-12-05 08:14 Definisjonen på galskap...

Definisjonen på galskap er å gjøre det samme som før og forvente et annet resultat. Det er noe jeg har tenkt over denne høsten. Ideen har bundet seg sammen med noe annet jeg hørte under Kåkånomics i oktober. Det var en filosof som, under en debatt om meningen i arbeid, stilte spørsmål om det var sun…

2018-12-04 07:00 Video: Desember budsjettet! Pengene skal holde ut helt til nyttårsfeiringen!

Desember er ringt inn, en dyr måned venter, både jul og nyttår, da er det greit at vi har ekstra lønnsutbetaling denne måneden! Jeg har en plan for pengene mine, men hva med deg? Jeg har sagt det mange ganger: Budsjett er flott å bruke for å klare å prioritere dine største drøm…

2018-12-03 07:00 Video: Budsjettavsluttning November

Nå som vi er i desember må budsjettet for november avsluttes. Måneden gikk som forventet, selv med noen uforutsette utgifter. Det jeg har innsett er at selv om man aldri helt vet hva en måned vil by på, er det svært sjeldent noe VELDIG uforutsett skjer. I hvert fall som jeg nå ikke kan håndtere med …

2018-12-02 17:00 Søndagsrutine! Ny måned, nytt budsjett

Desember allerede og da er spørsmålet om budsjettet ditt er klar for ny måned, en dyr måned således? Husk denne måneden kjøper du julegaver (med mindre du har vært flink og tidlig ute)er det litt flere sosiale sammenkomster (julebord, juleavslutninger, famili…

2018-12-02 09:26 Ukens favoritt: Afford anything, but not everything

En fantastisk podcast om økonomisk frihet ble oppdaget av undertegnede denne uken! Med introduksjonen "You can afford anything but not everything, setter Paula Pant dagsorden umiddelbart. Hver episode jeg har hørt har bestått hun som programleder hvor hun intervjuer noen som har enten oppnådd økonom…

2018-11-30 09:16 Video: 7 ting å tenke på, før du laget et budsjett!

Det er mange utgifter i desember: Med julegaver, julemat, julebord, juletrefest, og juleavslutninger. For å ikke snakke om en kaldere måned, som gjør at man kanskje er nødt til å handle noe varmere klær til seg selv eller barna på romjulssalget. Nå har staten hjulpet oss litt på vei…

2018-11-29 07:00 7 grunner til du kanskje bør vurdere budsjettering

 Alle har ulike årsaker til å budsjetterer, dette er noen av de. #oldie #Pinterestbilde #budsjett #økonomi #personligøkonomi 

2018-11-28 07:00 Video: Damer er bedre investorer!

Damer er underrepresentert blant de som investerer pengene sine, til vår egen risiko. Generelt sett tjener damer mindre, de jobber mindre, investerer mindre og lever lengre. Alt dette fører til at pensjonsistlivet kan bli litt kjedeligere med stramt budsjett og tid til å gjøre ting som ikke koster n…

2018-11-27 07:00 Hvordan du taper penger på å ha de på sparekonto

Visste du at du taper penger på å ha de spart i en sparekonto? Ikke mye, men litt hvert år. Det er derfor alle snakker om hvor viktig det er å investere. Formålet med dette innlegget er IKKE å få folk til å slutte å spare (har du lest noen av de andre innleggene mine?) men heller å få folk til å åpn…

2018-11-26 07:00 Video: Budsjettoppdatering uke 47. Sykdom og Black Friday

I uken som var har jeg vært syk to dager og hadde fri på Black Friday. Fridagen var planlagt, sykdommen var ikke det. Er heldigvis blitt bedre, selv om matlysten fremdeles skrangler. På fredag begynte søsteren og jeg tidlig på kjøpesenteret og vi ga oss etter tre timer. Da begynte det virkelig å kom…

2018-11-25 19:28 Søndagsrutine: Siste budsjettoppdatering før desember!

Det er nå siste uke i november, KAN DU TRO DET? Jeg sliter med tanken men stoler på at kalenderen ikke lyver for meg! Siden det er siste uke er det greit å se hvor du er nødt til å stoppe alle utgiftene dine eller om du har nok til å gjøre noe ekstra gøy med. Selv har jeg et oversku…

2018-11-25 08:00 Morgenmotivasjon for å få ting gjort!

Youtube har så og si alt og en av de tingene jeg nå bruker den til, er å få en liten dæsj morgenmotivasjon og tips for dagen. I forrige uke var det en av videoene (tror faktisk det er denne) som gjorde meg oppmerksom på hvorfor en 'To-do' liste ikke funker så bra for meg. Det blir et annet innlegg.&…

2018-11-24 08:00 Hvilke valg tar du?

Jeg skal være helt ærlig med dere; jeg pleide å være en kvinnelig versjon av mannen til venstre, jeg er ikke helt en kvinnelig versjon av mannen til høyre enda (i hvert fall ikke med six-packen...). Men akkurat mens jeg skriver dette har jeg tømt vannflaska mi, i stedet for å drikke cola, …

2018-11-23 07:00 Pengetabber: Beste, verste, dummeste, flaueste, dyreste og blakkest!

Vi har alle tabbet oss ut skikkelig med penger og det er heldigvis ting man kan lære av. Og så er det det man kan lære av andres tabber. Jeg har for eksempel aldri forsøkt å skjære brød med å holde det mot låret, hevet kinaputter i en metallboks for å sprenge den (for så å titte inni når den ikke ek…

2018-11-22 07:00 Smittsom men ikke syk (og en kunngjøring)

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash Det første jeg gjorde når jeg sto opp i går, var å springe på do. Og i løpet av den neste halvtimen, var jeg på do to ganger til. Så jeg holdt meg hjemme. Formen var helt fin, jeg kunne bare ikke gjøre noe over lengre tid. Fordi siste symptom ogs…

2018-11-21 07:00 Rich dad, poor dad og Richie Rich.

Lærer de 'rike' barna sine andre ting enn 'fattige' og 'middelklasse' familiene lærer sine barn? Økonomi blir i mindre grad lært på skolene her i Norge, så det er mye opp til foreldrene å lære barna sine om økonomi. Det vil si at økonomiske vaner går i arv, spesielt i de tilfellene hvor man ikke sna…

2018-11-20 07:00 Video: Hvordan prioritere på Black Friday!

Dagens video handler om Black Friday og hvordan den fikk meg til å endre Black Friday for meg! Jeg har som sagt og skrevet mange ganger, hatt planer om å kjøpe en Robotstøvsuger til min 55 kvadratmeter store leilighet. Men med å stille meg selv noen enkle spørsmål, har det nå blitt endret på! <…

2018-11-19 07:00 Video: Budsjettrapport uke 46. Frigjør penger for investering

Budsjettrapporten denne uka ble av nødvendigheter laget litt tidligere i uka, så mens det var færre utgifter, har jeg i denne videoen omorganisert i mini-bufferene mine for å frigjøre penger for investeringer nå i disse aksjemarked-dagene. Dette er er det mest kompliserte man gjør i Everydollar…

2018-11-18 17:00 Søndagsrutine!

Igjen er det søndag, og igjen oppdaterer jeg budsjettet mitt. Vel, for å være ærlig er jeg opptatt med kurs i Røde Kors, så dette innlegget er forhåndssatt og jeg oppdaterte budsjettet mitt FØR helgen (det er planen i hvert fall). Jeg regner med at jeg kommer hjem om en time eller to. Uansett, det e…

2018-11-18 08:00 Two cents: 5 måter folk er dumme med penger

Kan man gjøre videoer om penger enkle, interessante og lærerike? JA! Se her!Her har du et ektepar som på en morsom og interessant måte forklarer hvordan penger fungerer, ikke bare en logiske måten men faktisk hvordan mennesker reagerer om penger. Spesielt denne videoen om hvordan mennesker faktisk ikke er logiske og ikke alltid gjør den beste økonomiske avgjørelsen for seg …

2018-11-17 08:00 Next Level Life: Investering når markedet går ned? Hvordan lønner det seg.

En av mine favoritter til å få informasjon om personlig økonomi på en lett og forståelig måte er Next Level life og ENDELIG er han tilbake igjen med nye videoer! Nå har jeg faktisk gjort om han anbefaler, selv om jeg gjorde det FØR jeg å videoen er det godt å se at vi er på lignende bølgel…

Personvern: Fortsetter du på denne siden, godtar du bruk av cookies, og at vi samler nødvendig informasjon om deg, dine preferanser, og besøket ditt her. Les mer. Det er greit.