Tor Hammerø

Tid Innlegg
2020-06-15 18:06 Stort – rett og slett!

Jeg har vært begeistra for Kirsti Hukes univers i en årrekke, jeg er det fortsatt og noe forteller meg at jeg kommer til å bli værende det i åra som kommer. Her gir hun oss sitt høydepunkt så langt. Kirsti Huke, fra Ler ikke langt fra Trondheim, har vært der i et par tiår. Hun … Continue reading "Stort – rett og slett!"

2020-06-14 17:19 Tro på Slowburn

Slowburn er en dansk kvartett som med sitt fjerde visittkort endelig kom til overflaten hos meg også. Det var sannelig på høy tid. Gitarist og tangentist, men i all hovedsak gitarist og komponist, Lars Bech Pilgaard, har helt siden 2012 utvikla sin egen musikk og sitt eget uttrykk med Slowburn. Det har ført til musikk … Continue reading "Tro på Slowburn"

2020-06-13 17:27 Praktverk

Mari Skeie Ljones har sammen med gode venner laga noe som likner mistenkelig på et praktverk der «ny» folkemusikk og ei bok med historie og nye dikt er en del av presangen. De knappe 40 minuttene med musikk – 13 låter – er så mye mer enn det. Skeie Ljones har nemlig gått tilbake i … Continue reading "Praktverk"

2020-06-13 11:53 For ei dame!

Jeg tenker både på hovedfiguren i romanen, Olive Kitteridge, og forfatteren Elizabeth Strout. Begge er i verdensklasse. Jeg innrømmer at jeg nok kan ha litt tungt for det, men «Olive, igjen» er altså mitt første møte med den amerikanske forfatteren Elizabeth Strout (64). Hun fikk for sikkerhets skyld Pulitzerprisen allerede i 2009 for «Olive Kitteridge» … Continue reading "For ei dame!"

2020-06-12 20:21 Bli med til Manhattan!

Wynton Marsalis, Thom Yorke og Flea som skapere av lydsporet til en film? Den vil i alle fall jeg se. Musikken er uansett framifrå. I fjor hadde krim-noir-filmen «Motherless Manhattan» med Edward Norton som regissør verdenspremiere. Om den har nådd våre strender vet jeg faktisk ikke, men dukker muligheten opp skal jeg definitivt sjekke den … Continue reading "Bli med til Manhattan!"

2020-06-11 18:24 Fritt fra Kleive

Kleive like utenfor Molde har historisk sett vært kjent for hjørnesteinsbedrifta Brødrene Midthaug. Nå skal man ikke se bort fra at et nytt brødrepar vil ta over hegemoniet, nemlig jazzbrødrene Isach og Lauritz Skeidsvoll.  Moldejazz 2020 var som alle andre kulturarrangement i sommer i stor fare for å bli avlyst. Nå hadde heldigvis styre og … Continue reading "Fritt fra Kleive"

2020-06-10 18:44 Strålende oppfølger

Det skulle ta si tid før den svenske komponisten, bandlederen og tangentisten Mattias Risberg dukka opp i mitt univers. Når det først skjedde så har han raskt etablert seg på et meget høyt nivå. Mattias Risberg runder 60 om noen få dager og bedre bursdagspresang til seg sjøl enn denne oppfølgeren til fjorårets «Live in … Continue reading "Strålende oppfølger"

2020-06-09 17:12 Alt lever

Bare spør eller hør på Kajsa Balto så skjønner du raskt at alt lever – buot eallá på samisk. Hun følger flott opp i en tradisjon som Mari Boine skal ha all mulig ære for å ha åpna dørene til. Til tross for at «Buot eallá» er Kajsa Balto (32) sitt andre album, så er … Continue reading "Alt lever"

2020-06-08 19:51 Hipt fra fotballøya

Hørt om de engelske saksofonistene Tom Barford og Alex Hitchcock? Ikke det? Da er vi altså minst to som ikke har gjort det, men det de serverer oss med sitt felles band AuB er av det originale slaget. Det har kommet svært mye spennende og original jazz ut fra de britiske øyer de seineste tiåra. … Continue reading "Hipt fra fotballøya"

2020-06-07 17:51 Det swinger heftig!

Det skjer usedvanlig mye i norsk jazz på de fleste nivå og innenfor de fleste sjangre. Det er likevel ikke dagligdags at det dukker opp nye band med unge musikanter innen tradjazzen. Martin Jarl Velsin  på vokal og trompet, Leif Peter Vilhelm Grahn på trombone og vokal, Edvard Bondi Knowles på klarinett, Jonah Hitchens på banjo og vokal, Ole … Continue reading "Det swinger heftig!"

2020-06-06 17:40 Uendelig vakkert

Den svenske pianisten og komponisten Joel Lyssarides har blitt sett på som et supertalent i flere år allerede. Det er det svært mulig å begripe. Det mer enn ante meg at Joel Lyssarides (27) hadde noe helt spesielt å melde da debuten hans, «Dreamer», så dagens lys i 2017. Det var altså en inderlighet og … Continue reading "Uendelig vakkert"

2020-06-05 17:21 Spenn setebeltene!

Det unike og spennende kollektivet Weserbergland tar oss med på en ekskursjon de færreste av oss har begitt seg ut på tidligere. Det er både krevende og ikke minst givende. Ketil Vestrum Einarsen og Gaute Storsve er kjernen i Weserbergland. For meg er Weserbergland et nytt bekjentskap. Dette er «bandets» andre visittkort og det første … Continue reading "Spenn setebeltene!"

2020-06-04 18:48 Svensken og dansken

Vokalisten Caroline Henderson har svensk mor og amerikansk far. Til tross for det har hun slått seg ned i Danmark og her hyller hun sitt nye hjemland på et herlig vis. Caroline Henderson har rukket mye i sitt liv. Blant annet har hun blitt 58 unge år og siden hun inntok Dronningens by som 21-åring, … Continue reading "Svensken og dansken"

2020-06-03 19:17 Spennende myter

Gitaristen og komponisten Audun Aschim Steffensen har blitt observert i diverse grenseland de seineste åra sammen med blant andre Paolo Vinaccia. Her debuterer han med eget stoff og band. Jeg er så privilegert at jeg kan skryte på meg at jeg kjente ikonet Paolo Vinnacia, som forlot tida i fjor, ganske godt. Derfor var jeg … Continue reading "Spennende myter"

2020-06-03 11:04 Elling – en glad gutt

Om Elling er en glad gutt må gjerne de lærde strides om. Uansett blir man glad av å lese om han og bli invitert inn i hans verden – svært glad. Jeg bryter sammen i tilnærma krampegråt og tilstår at jeg kom ganske seint inn i livet til Elling. Når det er sagt så har … Continue reading "Elling – en glad gutt"

2020-06-02 18:40 Et herlig møte

Den belgiske vokalisten, stemmekunstneren og komponisten  Sophie Tassignon er et fullstendig ubeskrevet blad for meg. Det tar ikke lang tid å skjønne at her har jeg gått glipp av mye. Det å være så privilegert at postmannen bortimot daglig kommer innom med ny og spennende musikk fra de fleste kanter av kloden, er jeg svært … Continue reading "Et herlig møte"

2020-06-01 18:22 Sterk ny stemme

Aldri hørt om Marie Vangen sier du? Da kan du ta det helt med ro – vi er i alle fall to. Når det er sagt så er det ingen unnskyldning for ikke å sjekke ut den fine  låtskriveren og singer/songwriteren med en eneste gang. Marie Vangen har mye spennende og vakkert på hjertet. At … Continue reading "Sterk ny stemme"

2020-05-31 15:06 Veldig tøft!

Gitaristen Lionel Loueke fra det lille afrikanske landet Benin har virkelig lagt verden for sine føtter. Hvorfor får vi to flotte eksempler på her. Reisa til Lionel Loueke (47) fra Benin, via Elfenbenskysten til Paris for så å ende opp i USA er nesten som en drøm. Det er de aller færreste som makter å … Continue reading "Veldig tøft!"

2020-05-30 18:09 Fritt og fint

Trioen Ordis består åpenbart av gode venner som gir norsk impro ei fin, ny stemme. Tangentisten Norvald Dahl, trommeslageren Nils Are Drønen og trompeteren og elektronikeren Audun Waage – til sammen blir de Ordis etter navnet på byen i Spania der musikken er spilt inn – har ikke spilt de mest fremtredende rollene i norsk … Continue reading "Fritt og fint"

2020-05-29 18:15 Den svenske verdensmesteren

Bernt Rosengren er intet mindre enn svenskenes ukronede tenorsaksofon-verdensmester. Her får vi møte han i levende live like før han runda 80 – i storform. Tenorgigant Bernt Rosengren sammen med noen av sine beste musikalske venner. Bernt Rosengren (82) har vært ledestjerna i svensk jazz siden slutten av 50-tallet. Uansett hvem du spør av kolleger … Continue reading "Den svenske verdensmesteren"

2020-05-28 16:58 Hip introduksjon

Kalle – eller Karl Hjalmar Nyberg – er en av de mange svenskene som har inntatt jazzlinja i Trondheim og endt opp med å bli værende i kongeriket. Det skal vi være svært tacksamma for. De som styrer jazzlinja i den fordums fotballbyen Trondheim skal virkelig ta til seg at store deler av kremen av … Continue reading "Hip introduksjon"

2020-05-27 19:39 Den helt spesielle stemma

Jon Balke har helt siden Arild Andersen viste han frem for et større publikum fortalt oss at han er i besittelse av dette helt spesielle. Nå i større grad enn noensinne. Pianist, komponist og visjonær – intet mindre – Jon Balke har bidratt på vel 25 ECM-innspillinger siden debuten med Andersen på «Clouds in My … Continue reading "Den helt spesielle stemma"

2020-05-27 08:57 Me too lever fortsatt

Me too-bevegelsen fikk enormt med oppmerksomhet da Harvey Weinstein- og Svenska Akademien-sakene eksploderte. Heldigvis holdes den fortsatt i live blant annet gjennom den flotte romanen «Bra kunst om menn». «Bra kunst om menn» – hvilken tittel forresten – er mitt første møte med Ellen Emmerentze Jervell (29) som romandebuterte med «Fjellfolk» i 2018. Jervell er … Continue reading "Me too lever fortsatt"

2020-05-26 18:12 Det handler om å slå tilbake

Til tross for at Harald Thune har vært en sentral skikkelse i det norske americana-miljøet helt siden 80-tallet, så er dette mitt første skikkelige møte med han. Det var på høy tid kan man trygt si. Det har seg slik at jeg støtt og stadig lener meg på utsagnet til salige Duke Ellington: det finnes … Continue reading "Det handler om å slå tilbake"

2020-05-25 18:49 Ny flott stemme

Du skal ha fulgt rimelig godt med for å ha inngående kjennskap til Brian Landrus – både som musikant, komponist og bandleder. Mitt første møte med han har ført skjerpa appetitt. Jeg har fått med meg at Brian Landrus (41) både har havna høyt oppe og til og med vunnet leser- og kritikeravtemninger i både … Continue reading "Ny flott stemme"

2020-05-24 17:57 En av årets viktigste

Vi er mange som mener og synser mye om barna i Moria-leira. Og så er det noen få som gjør noe med det. Sjukepleieren og musikanten Marthe Valle tilhører den andre kategorien og sammen med venner og flyktninger har hun laga en av årets viktigste plater. Marthe Valle har markert seg som ei tydelig stemme … Continue reading "En av årets viktigste"

2020-05-23 19:15 Nydelig og personlig trilogi

Med «Kind of Tango» fullfører den tyske trommeslageren og bandlederen Wolfgang Haffner sin trilogi med konseptalbum som starta med «Kind of Cool» og som blei fulgt opp med «Kind of Spain». Wolfgang Haffner (54) er et av de aller største navna i tysk jazz. Av en eller annen merksnodig årsak har det ikke ført til … Continue reading "Nydelig og personlig trilogi"

2020-05-22 18:11 En Inderberg og en dobbel Fiske, takk!

Bassisten, komponisten og bandlederen Trygve Waldemar Fiske dukker heldigvis opp i mange sammenhenger. Her møter vi han både sammen med mester John Pål Inderberg og sin egen kvartett. Barytonsaksofonist par excellense, pedagog i særklasse, mestermusikant og musikalsk humorist på aller øverste hylle, John Pål Inderberg runder 70 om noen måneder. Mer livsfrisk og sprudlende snarlig … Continue reading "En Inderberg og en dobbel Fiske, takk!"

2020-05-21 16:16 Dejlig å være norsk i Danmark

Trommeslageren, komponisten og bandlederen Snorre Kirk forlot Ålesund og Norge til fordel for Danmark som 16-åring. Det virker det som han stortrives med. Snorre Kirk har rukket å bli 38 og det musikalske uttrykket han besitter og er en del av forteller oss at han nok er mer dansk enn norsk i sin musikktilnærming. Det … Continue reading "Dejlig å være norsk i Danmark"

2020-05-21 11:26 Dronninga i storform

Storbritannia har sin Elizabeth. Vi har Sonja – og Karin. Vi vant den kampen også  Lord Nelson, som Bjørge Lillelien ville ha sagt. Jeg begynner like godt med å gratulere Karin Krog med vel overstått. Hvis det er noen – eller mange  – der ute som ikke tror at hun nylig runda 83, så har … Continue reading "Dronninga i storform"

2020-05-20 16:39 Som det swinger!

Franske Gildas Le Pape har et stort gitarnavn i Norge – både som blackmetal-helt i Satyricon og som stringswinger med Hot Club de Norvège.  Her møter vi han sammen med Ola Kvernberg. Da Gildas Le Pape (39) skjønte at gitarjobben hos blackmetalheltene Satyricon var ledig i 2007, så sendte han like godt inn i en … Continue reading "Som det swinger!"

2020-05-19 18:32 Noe helt for seg sjøl

Det lå vel ikke i korta at en av de mest spennende stemmene i europeisk jazz skulle være ei ung jente fra den slovenske landsbygda. Slik er det likevel og navnet er Kaja Draksler. Det var vel neppe åpenbart for familien Draksler på bøgda i Slovenia heller at det skulle bli en musiker av internasjonal … Continue reading "Noe helt for seg sjøl"

2020-05-18 18:05 En dobbel Fredrik, takk!

Fredrik Ljungkvist er en av de mest uttrykksfulle saksofonistene og klarinettistene som finnes – uansett hvor du leter. Her kommer det to glitrende eksempler på det. Etter å ha vært en svært viktig del av – noe de alle andre også er – supergruppa Atomic, så føler vi på denne sida av Kjølen at Fredrik … Continue reading "En dobbel Fredrik, takk!"

2020-05-17 17:48 Fantastiske gjenhør

Heldigvis er det fortsatt noen som tar vare på kulturarva. Danske Storyville Records hører avgjort med i den kategorien og her om dagen dukka fire remastra vinyler opp i postkassa. Benny Carter, Archie Shepp, Sonny Terry og Teddy Wilson  – alle i storform. Strømmen av amerikanske jazz- og bluesmusikanter som nesten har gjort Danmark til … Continue reading "Fantastiske gjenhør"

2020-05-16 18:09 På vei både fra og til

30 års jubileum som artist skal markeres skikkelig og her kommer Silje Nergaards del to i den forbindelse. Del en, «Japanese Blue», var flott og det er «Hamar Railway Station/Hamar Stasjon» på alle vis også. Silje Nergaard tar oss med hjem til Hamar og seg sjøl. Det har vært mulig å hygge seg noen uker … Continue reading "På vei både fra og til"

2020-05-16 11:29 Ei litterær perle

Tyske Jenny Erpenbeck er et nytt bekjentskap for meg. Det var på høy tid for det er til å forstå at hun blir nevnt i Nobelpris-sammenheng. Jenny Erpenbeck (53) er på ingen måte noen nykommer. «Hjemsøkelse» er hennes tredje roman som er oversatt til norsk og kom ut på tysk allerede i 2007. Som med … Continue reading "Ei litterær perle"

2020-05-15 18:27 Heftige drømmer

Verneri Pohjola er ikke bare Finlands ledende jazzmusiker. Han hører hjemme i tetsjiktet uansett hvor man leter. Gjennom Verneri Pohjola (42) sine tre tidligere utgivelser på det svært oppegående  engelske selskapet Edition Records har det vært lett å gjennomskue at her har våre venner i øst fått opp en musikant som allerede er med på … Continue reading "Heftige drømmer"

2020-05-15 12:10 Endelig!

Det var en merkelig følelse å motta en mail fra arrangøren om hvordan man skulle forholde seg for å gå på konsert. Kanskje var det framtida vi fikk hilse på der og da? Neon Ion sørga uansett for ei lykkestund. Oppmøte mellom 19.30 og 19.50. Etter det ville dørene være stengt. Servering ved bordene. Ingen … Continue reading "Endelig!"

2020-05-14 16:22 Det lyser av Neon Ion

Natalie Sandtorv tar nye steg som Neon Ion. Store, svært store steg. Vokalisten, bandlederen og låtskriveren Natalie Sandtorv (31) fra Ålesund har ligget i vannskorpa og vel så det i flere år nå. Med «Heart Echoes» kan hun, med litt/mye flaks, ta fatt på ei ny etappe som kan føre henne hur langt som helst. … Continue reading "Det lyser av Neon Ion"

2020-05-13 16:02 Tilbake til fortida

Av og til det dukker det opp innspillinger og musikk man definitivt ikke hadde sett for seg vil nærme seg overflata. «Jan Simonsen Quintet» fra midten av 70-tallet hører avgjort med i den kategorien. I de fleste «samfunn», det være seg frimerkesamling, volleyball eller konebæring, finnes det spesielt interesserte. Noen vil til og med kalle … Continue reading "Tilbake til fortida"

2020-05-12 18:58 Endelig kontakt igjen!

For tre år siden fikk jeg gleden av å møte Marthe Wang for første gang. Debutalbumet «Ut og se noe annet» ga meg enkelt og greit en ny favoritt og her  framstår hun enda nærmere seg sjøl. Vokalisten og låtskriveren Marthe Wang (29) kommer fra ei slekt med usedvanlig flotte musikalske årer. Søskenbarn Ellen Andrea … Continue reading "Endelig kontakt igjen!"

2020-05-11 17:12 Sterkt, varmt og ondt

Den danske vokalisten Kira Skov er et relativt nytt bekjentskap for meg. Gjennom disse to albumene føler jeg likevel at jeg har kommet tett på henne. Kira Skov (43) har vært en viktig bidragsyter på den alternative popscena i Danmark siden begynnelsen av 2000-tallet. Hun har samarbeida med så forskjellige retningsgivere som den engelske trip-hoperen … Continue reading "Sterkt, varmt og ondt"

2020-05-10 17:08 Uendelig flott

Per Oddvar Johansen har vært en del av min musikalske verden siden 90-tallet. Han har imponert i stadig større grad – ikke minst med sin solodebut for fire år siden. Nå følger han opp i samme flotte spor. Per Oddvar Johansen (52) har sakte, men sikkert nærma seg et ståsted som er så sterkt, unikt … Continue reading "Uendelig flott"

2020-05-09 18:12 Deilig å være norsk i Sverige

Det ligger liksom ikke i korta at en kvinnelig bassist fra Snåsa skal slå gjennom som jazzmusiker i Sverige, men Anne Marte Eggen har bevist at det er fullt mulig. Her kommer det to herlige bevis på det. Vi har møtt Anne Marte Eggen (30) ved flere anledninger tidligere, blant annet i bandene We Float … Continue reading "Deilig å være norsk i Sverige"

2020-05-09 13:11 Mannen som avslørte Treholt

I heimen går det i Le Bureau om kvelden – fantastisk spionserie der man ustanselig lurer på om dette kunne skjedd i den virkelige verden. Så kommer bekreftelsen i boka «Spion og forræder». Den er minst like spennende og fra en verden vi er en del av. Da «The Spy and the Traitor» kom ut … Continue reading "Mannen som avslørte Treholt"

2020-05-08 17:15 I stemningsland

Musikk handler i stor grad om møter og kjemi. Dette treffet mellom Magnar Karlsen og Jacob Young er nok et flott eksempel på det. Jeg bryter sammen og tilstår at Magnar Karlsen er et nytt musikalsk bekjentskap for meg. Når han har slått sine evner sammen med gitarist Jacob Young så mer enn antyder det … Continue reading "I stemningsland"

2020-05-07 17:19 Ei bra erstatning

Snarky Puppy, noen av jazzens store popstjerner, skulle ha spilt på Kongsberg i begynnelsen av juli. Slik blir det ikke – da kan jo «Culcha Vulcha» være et bra substitutt. Da bassist Michael League satte sammen Snarky Puppy på University of North Texas i 2003, kunne han ikke i sin villeste fantasi drømme om hvilken … Continue reading "Ei bra erstatning"

2020-05-06 16:57 Et herlig balauba

For noen dager siden fikk Maria Solheim og Silje Sirnes Winje Spellemannpris for årets barneplate. Vi gratulerer og har full forståelse for avgjørelsen. Mange kan vel med et snev av troverdighet hevde at undertegnede ikke befinner seg midt i målgruppa for Maria Solheim og Silje Sines Winje og deres musikalske univers. Jeg innrømmer glatt at … Continue reading "Et herlig balauba"

2020-05-05 16:37 Velsmakende Saft

Den amerikanske tangentisten Jamie Saft dukker opp i mange ulike konstellasjoner – blant annet i «norske» Starlite Motel. Her får vi han i to nye, spennende tapninger. Da Gard Nilssen var på utkikk etter nye utfordringer rundt 2014, kasta han, Kristoffer Berre Alberts og Ingebrigt Håker Flaten nettet ut etter Jamie Saft. Det blei napp … Continue reading "Velsmakende Saft"

2020-05-04 17:14 Arv i de beste hender

Bassisten Jon Rune Strøm og saksofonisten og klarinettisten André Roligheten tar oss med på en herlig ekskursjon både bakover og fremover i tid. Samarbeidet mellom trønderen Strøm og telemarkingen Roligheten går helt tilbake til 2004 og man skal vel ikke se bort fra at jazzlinja i Trondheim har spilt ei viktig rolle også denne gangen. … Continue reading "Arv i de beste hender"

2020-05-03 20:38 Langt fra ondt

Navnet på bandet og plata til trompeteren Avishai Cohen heter Big Vicious. Musikken er langt i fra ond – den er derimot både stor, vakker og annerledes. Trompeteren og bandlederen Avishai Cohen må ikke forveksles med bassisten med samme navn. Begge har til tross for det ei liknende karriere og har jeg skjønt det riktig … Continue reading "Langt fra ondt"

2020-05-02 17:19 Ny pris på gang?

I går vant Mats Eilertsen Trio Spellemannprisen for 2019. Her følges det opp med en soleklar kandidat til 2020-prisen også. Om noen skulle være i tvil så var det i jazzklassen og i det i knivskarp konkurranse. Jeg hadde vært nesten like fornøyd med juryens avgjørelse uansett hvem av de fire nominerte som stakk av … Continue reading "Ny pris på gang?"

2020-05-01 18:05 En stille stund

Den tyske saksofonisten Nicole Johänntgen har vi truffet blant annet sammen med Cæcilie Norby og Hildegunn Øiseth. Her er hun mutters aleine og det har blitt nok et fint møte. Johänntgen (38) har siden 2005 vært bosatt i Sveits og har hatt store deler av Europa som sitt arbeidssted. Her hjemme er det i det … Continue reading "En stille stund"

2020-05-01 18:01 Ny og flott stemme

Du skal ha fulgt svært godt med i timen for å ha god kunnskap om Marie Løvås og hennes gjøren og laden. Her er muligheten til å gjøre noe med det og den bør absolutt benyttes. Marie Løvås (23) kommer fra Skodje på Sunnmøre og har tilbragt de siste åra på Musikkhøgskolen i Oslo. Der … Continue reading "Ny og flott stemme"

2020-04-29 17:07 For ei vakker bygd!

Jeg har aldri vært i Eidsdal på Sunnmøre. Likevel vet jeg at det er ei vakker bygd. Det har nemlig Ole Jørn Myklebust fortalt meg. Sjøl om Ole Jørn Myklebust (42) er bosatt i Drammen og har hatt hjemstavn både i Tromsø og Oslo og kanskje andre steder også for alt jeg vet, så er … Continue reading "For ei vakker bygd!"

2020-04-28 17:17 En annen tøff verden

Det unge norske bandet Master Oogway forteller med sitt andre album at her befinner det seg fire store talenter og et hipt band. Master Oogway, bestående av Håvard Nordberg Funderud fra Rygge på gitar, Karl Erik E. Horndalsveen fra Nøtterøy på bass, Martin Heggli Mellem fra Tranby ved Drammen på trommer og Lauritz L. Skeidsvoll … Continue reading "En annen tøff verden"

2020-04-27 16:52 Lys i mørket

Jeg bryter sammen og tilstår at tittelen her kanskje er i enkleste laget, men musikken og uttrykket til Benjamin Mørk virker uansett slik akkurat nå. Pianisten, tangentisten og komponisten Benjamin Mørk (30) kommer fra Senja ikke så langt fra Tromsø. I Nordens Paris har han vært bosatt de seineste åra og har studert ved konservatoriet … Continue reading "Lys i mørket"

2020-04-26 17:52 Hold deg våken!

Sjøl  om bandnavnet er I Like to Sleep så er det all grunn til å holde seg våken mens gruppas ferske album inntar høytalerne. Egentlig har vi ikke noe valg heller – det sørger nemlig trioen for. Det er tre år siden debuten til I Like to Sleep så dagens lys. Det var et gjennomført … Continue reading "Hold deg våken!"

2020-04-25 18:30 Inderlig og ekte

Saksofonisten, fløytisten og komponisten Frøydis Grorud har dukka opp i en rekke sammenhenger de seineste åra. Fellesnevneren er at hun alltid spiller fra hjertet. Dette er hennes sjette album under eget navn og kanskje hennes mest personlige så langt. Årsakene kan nok være mange, men det at Grorud mista en nær venn mens hun jobba … Continue reading "Inderlig og ekte"

2020-04-25 13:39 Når du tror det ikke kan bli verre

Danske Anne Mette Hancock er et nytt krimbekjentskap for meg. Med «Pitbull» har hun umiddelbart fortalt meg at hun inntar en plass høyt oppe på lista. Et av privilegiene ved å skrive om bøker er at postmannen stikker innom med bøker av forfattere jeg aldri har hørt om. Anne Mette Hancock (40) tilhører den kategorien … Continue reading "Når du tror det ikke kan bli verre"

2020-04-24 16:53 Eleverte samtaler

Musikk dreier seg i stor grad om møter. Dette møtet mellom veteranen Ketil Bjørnstad og den fremragende unge fiolinisten Guro Kleven Hagen er blant dem som aldri vil bli glemt. Aldri. Ketil Bjørnstad (67) – en dag til – har vært fødselshjelper til en rekke møter opp gjennom si karriere. Møter som har fått evighetens … Continue reading "Eleverte samtaler"

2020-04-22 18:53 Hvilken utflukt!

Jan Bang og Eivind Aarset har jobba sammen i en rekke sammenhenger siden begynnelsen av 90-tallet. Likevel er dette det første duoalbumet de har begått. Vi visste at dette måtte bli noe helt spesielt. I mi bok er gitarist, bassist og elektroniker Eivind Aarset og samplist, programmerer, synthesist og redigerer Jan Bang to av de … Continue reading "Hvilken utflukt!"

2020-04-21 19:02 Koder knekkes

Stadig nye stemmer melder seg på og viser hvilket skyhøyt nivå det er på den oppvoksende jazzslekt her til lands. I dag skal vi møte to flotte trioer med røtter i Bergen. På spørsmål for noen år siden svarte Jan Garbarek at det nye bandet hans låt likt, men helt forskjellig fra det forrige. Det … Continue reading "Koder knekkes"

2020-04-20 17:44 Stadig videre

Trompeter og bukkehornist Hildegunn Øiseth tar nok en gang nye steg i retning seg sjøl. Det er herlig å få bli med på ferden. Hildegunn Øiseth (53) har vært der i flere tiår allerede. Lenge spilte hun likevel, for meg i alle fall, en altfor beskjeden rolle ofte i storbandsammenheng. Heldigvis har et aller annet … Continue reading "Stadig videre"

2020-04-19 17:19 Friskt pust fra vest

Aldri hørt om Hilde Trætteberg Serkland? Da er vi minst to, men herved anbefales det å gjøre noe med det. Det at verken du eller jeg har hørt om Trætteberg Serkland, kan nok ha med det å gjøre at hun er bosatt i kongeriket Bergen. Da er det ofte ganske langt til resten av landet, … Continue reading "Friskt pust fra vest"

2020-04-19 14:10 Morsom seriemorder

Den nigerianske forfatteren Oyinkan Braithwaite debuterer med et brak. Vi snakker krim totalt annerledes fra alt annet som har vederfaret oss og dessuten er den dritmorsom. Med sin «tynne» debut som forfatter, vel 220 siders krimbøker er ikke hverdagskost for å si det forsiktig, har Oyinkan Braithwaite (32) skapt nesten sin egen sjanger. Verden rundt … Continue reading "Morsom seriemorder"

2020-04-18 18:30 Jublende farvel

Folkemusikkgruppa Majorstuen med Jorun Marie Kvernberg i spissen tar farvel etter 20 år. Bedre måte å gjøre det på enn med «Jubel» er vanskelig å høre for seg. Etter åtte plater, en Spellemannpris og cirka 300 konserter i 20 land, sier altså Majorstuen takk for seg. Frøet som blei sådd på Norges musikkhøgskole i Oslo … Continue reading "Jublende farvel"

2020-04-17 17:15 Jons siste hilsen

Reklame | Da Jon Christensen forlot oss for kort tid siden, blei kanskje den viktigste historia i norsk jazz avslutta. Her får vi være med på den aller siste etappa. Det har vært sagt og skrevet mye flott om Jon Christensen både før han gikk bort og etter. Jeg kan slutte meg til det aller … Continue reading "Jons siste hilsen"

2020-04-17 14:02 Löv Is In The Air

Etter å ha fulgt Marte Eberson, Martin Halla og Øystein Skar noen år i diverse konstellasjoner, er det ingen bombe at det nye bandet Löv låter kanon – og vel så det. Supergruppe er på mange vis et oppbrukt uttrykk, men i dette tilfellet er det bortimot lov å bruke det likevel. Tangentist og vokalist … Continue reading "Löv Is In The Air"

2020-04-15 17:22 Totalt uhørt

Du skal ha fulgt svært godt med for å ha inngående kjennskap til trekkspilleren Kalle Moberg. Nå er muligheten her og den bør du benytte. De mest ihuga har støtt på Kalle Moberg (25) fra Sandvika i det store bandet til Paal Nilssen-Love, Large Unit. Det var også slik denne solodebuten kom i stand. På … Continue reading "Totalt uhørt"

2020-04-14 18:17 Flotte forbindelser

Den islandske pianisten og komponisten Ingi Bjarni, som også reagerer når etternavnet Skúlason blir nevnt, har samla et skandinavisk drømmelag og musikken har også blitt deretter. Ingi Bjarni Skúlason (32), som har sin base i hjembyen Reykjavik, studerte både i Göteborg, København og Oslo da han tok sin master i komposisjon. I løpet av disse … Continue reading "Flotte forbindelser"

2020-04-13 18:28 Utsøkt ny vin i to tapninger

Kvartetten Wako og Kjetil Mulelid Trio har mye til felles og mye helt unikt. Det de blant annet har til felles er at det er topp kvalitet på begge bandene. Jeg har hatt gleden av å følge kvartetten Wako siden skive nummer en så dagens lys i 2015. Nå er nummer fire blant oss og … Continue reading "Utsøkt ny vin i to tapninger"

2020-04-13 12:44 Kan man elske ei øy?

Ida Frisch har skrevet et langdikt som både er fascinerende, annerledes og til ettertanke. Jeg er på ingen måte noen langt framskreden diktleser, men noe med Ida Frisch (29) sin lille, tynne «Kjære Grønland» tiltalte meg allerede fra tittelen. Frisch romandebuterte i 2018 med «Klør», men denne «dikt-novella» er mitt første møte med henne. Fascinasjonen … Continue reading "Kan man elske ei øy?"

2020-04-11 17:21 Brødrene Brothers slår til – igjen

Roger og Tore Johansen er musikalske brødre, på alle slags vis, fra Bodø som her hver for seg bekrefter det nok en gang. Hva som befant seg i frokostblandinga til familien Johansen på Tverlandet utenfor Bodø, hadde vært interessant å få innsyn i. Noe musikalsk må det uansett ha vært i muslien for både storebror … Continue reading "Brødrene Brothers slår til – igjen"

2020-04-11 13:43 Himmel og helvete

Knutby – historia om det som skjedde i og rundt menigheta på den svenske landsbygda rundt 2000 førte til at vi ikke trodde det vi hørte og leste. Her blir vi minna på det nok en gang i en glitrende dokumentarroman. Jonas Bonnier er en svensk mediepersonlighet som har gått djupt inn i Knutby-historia før … Continue reading "Himmel og helvete"

2020-04-10 17:49 Georg og de fjerne slektningene

OnklP og De Fjerne Slektningene er jo bare en bandkonstruksjon, men dette møtet mellom Georg Reiss og hans to amerikanske søskenbarn er av det ekte slaget. Tøff og høyst overraskende musikk har det også blitt av det. Da den langt framskredne treblåseren og og i stor grad tradjazzmusikanten Georg Reiss (63) fra Oslo møtte sine … Continue reading "Georg og de fjerne slektningene"

2020-04-09 17:19 Flott svorsk stemme

Aldri hørt om Terese Lien Evenstad sier du? Da er vi minst to, men nå er det uansett bare å åpne ørene og alle andre sanser. Fiolinisten, komponisten og bandlederen Terese Lien Evenstad (28) kommer opprinnelig fra Elverum, men har både studert og slått seg ned i Sverige, nærmere bestemt i Göteborg. Med sitt andre … Continue reading "Flott svorsk stemme"

2020-04-08 17:20 Veldig god natt!

Pianisten Andreas Ihlebæk har tatt for seg en rekke kjente god natta-sanger og skrevet noen nye. Det gjør han på et vis som får roen til å senke seg. I tider ingen av oss har opplevd tidligere er det viktig med påfyll og inspirasjon. Andreas Ihlebæk aleine med flygelet i legendariske Rainbow Studio i Oslo … Continue reading "Veldig god natt!"

2020-04-07 17:49 Herlig hilsen til snøen

Felespilleren Erlend Viken har imponert voldsomt med trioen sin. Her møter han opp med et nytt superband og slik låter det også. Erlend Viken (35), som kommer fra Oppdal, men er bosatt på Nesodden, vant Landskappleiken klasse A i 2016. Det mer enn antyder at han er tradisjonsmusikant langt over gjennomsnittet. Når han også har … Continue reading "Herlig hilsen til snøen"

2020-04-06 17:47 Hipt fra kjelleren

Jazzland Recordings er i mine ører et særdeles spennende og oppegående plateselskap. Eierne og driverne Sten Nilsen og Jens Christian Bugge Wesseltoft har sjølsagt konsentrert seg i stor grad om norsk musikk, men med sine åpne ører er de klar for kvalitet fra andre steder også. Svenske Viktor Skokic Sextett hører avgjort hjemme i den … Continue reading "Hipt fra kjelleren"

2020-04-05 17:14 Herlig chaos

Det er vel å ta hardt i å påstå at et samarbeid mellom Harald Tusberg jr. og Jens Christian Bugge Wesseltoft lå i lufta. Men du verden så flott at det blei en realitet. Dette er viktig folkens! Vi som har levd ei stund kjenner navnet Harald Tusberg godt. Han var i si tid kanskje … Continue reading "Herlig chaos"

2020-04-04 17:14 Kompet går!

Den tyske trommeslageren Frederik Villmow har både studert på jazzlinja og slått seg ned i Trondheim. Dessuten spiller han så bra at vi gjerne kaller han halvt norsk. Frederik Villmow (27) kommer fra Köln, men skjønte tidlig at han burde legge veien nordover for at han skulle utvikle seg som jazzmusiker slik han ønska. Første … Continue reading "Kompet går!"

2020-04-04 12:38 Skremmende bra

Jørn Lier Horst skriver den ene bra krimromanen etter den andre. Det spørs om ikke «Illvilje» er den aller beste. Det smule forbeholdet om dette er Lier Horsts beste henger sammen med at jeg ikke har lest alt han har skrevet. Uansett så er «Illvilje» en leseopplevelse som blir sittende i lenge av flere grunner. … Continue reading "Skremmende bra"

2020-04-03 18:48 Nytt håp!

Solfrid Molland tenkte garantert ikke på koronaviruset da hun laga «Håpets kappe» i fjor. Når verden nå har gått av skaftet så betyr denne musikken og budskapet likevel mye mer enn hun kunne ane. Solfrid Molland (52) har i alt for lang tid greid å unngå min opperksomhet. For fire år siden blei det endelig … Continue reading "Nytt håp!"

2020-04-02 17:32 Høgtflyvende visjoner

Pianisten og komponisten Norvald Dahl møtte jeg for første gang for et års tid siden. Nå møtes vi igjen i to nye settinger. Det første møtet med Norvald  Dahl (41), som har jazzstudier bak seg både i Stavanger, Trondheim og Oslo, var via hans platedebut med en trio bestående av hans sjøl på piano, Mats … Continue reading "Høgtflyvende visjoner"

2020-04-01 17:11 Dobbel Hole takk!

Bassisten, komponisten og tenkeren Sigurd Hole har noe helt spesielt for seg. Det gjelder både når vi møter han aleine og sammen med folkesangeren Eli Storbekken. Det å gi ut ei solo bassplate og dra store deler av verden rundt aleine med den store fela, krever både mot, initiativ og kreative evner et solid stykke … Continue reading "Dobbel Hole takk!"

2020-03-31 17:09 Veldig bra så langt

Gi mannen et øre er ei lita omskriving av staven Oddvar Brå skulle få i 1982. Nå gjelder oppmerksomheten Ole Reinlund bør få for sin flotte lykkepille av et visejazz-visittkort. Er du blant de alt for mange som ikke har fått med deg Ole Reinlund og hans musikalske univers? Da er det i tilfelle på … Continue reading "Veldig bra så langt"

2020-03-30 18:04 Tett på to

Musikere og musikk som byr på seg sjøl er noe for meg. Her gjør både Silje Nergaard og Espen Berg det. De gjør det til og med i to utgaver. Jeg har vært så heldig at jeg har fått følge Silje Nergaards karriere fra hun sneik seg inn som underårig på jam på en Moldefestival … Continue reading "Tett på to"

2020-03-30 13:34 Ei fantastisk reise

Alle som har hatt gleden av å møte Jon Larsen på et eller annet vis, vet hvilket oppkomme han er. Om det er musikeren, maleren, stjernestøvleteren, entusiasten, festivalarrangøren eller som her forfatteren, så er han akkurat det: et oppkomme. Jon Larsen (61) overraska mange da han før nyttår takka for seg som ideologisk fører og … Continue reading "Ei fantastisk reise"

2020-03-29 16:52 Vi trenger kjærlighet nå

«Let There Be Love» heter det ferskeste visittkortet til The Sinatra Songbook. Seks veteraner i norsk jazz har nok en gang dukka ned i Sinatra-skatten og sjelden har vel tittelen passa bedre enn nå. The Sinatra Songbook har lang fartstid. Mitt første møte med bandet var i 2001 da debutskiva med navnet «The Sinatra Songbook» … Continue reading "Vi trenger kjærlighet nå"

2020-03-28 16:14 Som det varmer

Monica Zetterlund var en legende også mens hun var i live. Den statusen har ikke blekna på noe som helst slags vis. Uansett er det veldig hyggelig at den norske kvartetten MonicaZ Vals hedrer hennes minne og løfter frem hennes arv nok en gang. MonicaZ Vals med Stina Stenerud i front gjør en flott jobb. … Continue reading "Som det varmer"

2020-03-27 17:21 Fargerike malerier

Det virker som det ikke er noen ende på tilveksten av norske jazzmusikanter og ingenting – nesten ingenting i alle fall – er hyggeligere enn det. Et av de ferskeste skudda på stammen er trompeteren Øyvind Mathisen og bandet hans ØyvindLAND. Det har vært sagt og skrevet spaltekilometer om jazzlinja i Trondheim og heldigvis skrives … Continue reading "Fargerike malerier"

2020-03-26 16:09 Blir ikke blåere enn det er nå

Blues blir av mange opplevd som noe trist og melankolsk. Tor Einar Bekken, bedre kjent som Dr Bekken, forteller oss at den absolutt kan brukes til sinnets vederkvegelse også. Det skader ikke nå om dagen. Med røtter både på Finnskogen og i Drammen, har Dr Bekken gjort Trondheim til sin base de seineste åra. Alt … Continue reading "Blir ikke blåere enn det er nå"

2020-03-25 17:17 Dobbelt vakkert

Både geografisk og musikalsk er det et solid slektskap mellom Jo Skaansar og Camilla Granlien. Det får vi to vakre eksempler på her. Både bassist, komponist og bandleder Skaansar og vokalist Granlien har nær tilknytning til Lillehammer. Om det er grunnen til at de samarbeider godt vet jeg ikke, men de makter i alle fall … Continue reading "Dobbelt vakkert"

2020-03-24 17:25 I gode venners lag

Herrene  Johnsen, Sahlander og Moen har hygga seg sammen i en rekke konstellasjoner opp gjennom åra. Heldigvis syntes de at det var på høy tid å få det dokumentert. Trommeslager Geir Åge Johnsen kommer fra Ålesund, men er bosatt på Gjøvik. Pianist Bernt Moen både kommer fra Kristiansand og lever der. Bassist Fredrik Sahlander kommer … Continue reading "I gode venners lag"

2020-03-23 16:23 Endelig

Fra det store intet dukka singer/songwriteren Karen Musæus opp i 2015 med si debutskive «The House». Jeg var blant dem som blei veldig begeistra og som har venta på oppfølgeren. Endelig er den her. Fra det store intet er ganske sikkert ikke korrekt, men Oslo-jenta Karen Musæus (33) var et ukjent navn for meg da … Continue reading "Endelig"

2020-03-23 12:40 Spennende mørke

Lisbeth Pettersen følger opp sin thrillerdebut med klimaforsker Nina Berger i hovedrolla på et veldig bra vis. Lisbeth Pettersen (62) kan vel avgjort kalles en late bloomer når det gjelder å begi seg ut på de skrå thriller/krim-bredder. Hun er uansett en erfaren skribent/journalist og det skinner tydelig gjennom i hennes økonomiske og gode språkbruk. … Continue reading "Spennende mørke"

2020-03-22 16:46 Flott fra nord

De forrige anmeldelsene mine tok for seg artister fra Sørlandet. Da er det bare rett og rimelig at Nord-Norge tar over stafettpinnen i dag og vokalisten Eline Hellerud Åsbakk gjør det på et inderlig vis. Vokalisten, låtskriveren og bandlederen Eline Hellerud Åsbakk (29) fra Tromsø viste seg fram på et svært så fordelaktig vis for … Continue reading "Flott fra nord"

2020-03-21 17:21 Noe for seg sjøl

Tubaisten, komponisten og bandlederen Lars Andreas Haug har passert under alt for mange radarer. Her er nok en fin mulighet til å gjøre noe med det. Lars Andreas Haug (44) vil nok en del nikke gjenkjennende til når jeg nevner samarbeid med Live Maria Roggen, Trygve Seim og ikke minst den originale trioen Tri O´Trang … Continue reading "Noe for seg sjøl"

2020-03-20 17:12 Medisin som virker

Hva som virker og ikke virker i disse tider lurer millioner av mennesker på. Ingen vet foreløpig svaret, men en ting er uansett sikkert: musikk slik komponisten og tangentisten Lars Jakob Rudjord gir oss virker ikke mot, men for det meste. Lars Jakob Rudjord, som kommer fra Lista, så langt sør som det er mulig … Continue reading "Medisin som virker"

2020-03-19 17:17 Hvilket selvportrett!

Cæcilie Norby har i løpet av noen tiår vokst til å bli Danmarks vokaldronning. Gjennom denne spesielle Best of-samlinga forteller hun oss hvorfor. Cæcilie Norby (55) er datter av en kjent operasangerinne og slo gjennom som pop/rock/funk/soul-vokalist i bandet OneTwo. Senere har hun vist oss at sjangergrenser er til for å brytes – hun er … Continue reading "Hvilket selvportrett!"

2020-03-18 18:53 Du verden for en fest!

19. juli i fjor blir værende i minneboka for alltid til de som var tilstede på sjøsettinga av Gard Nilssen´s Supersonic Orchestra under Moldejazz. Nå får alle andre anledning til å være med på festen også. Stasere enn dette blir det neppe. Av og til vinner man i Lotto – den aller største premien. Eller … Continue reading "Du verden for en fest!"

2020-03-17 17:17 Mye å glede seg over

I en merkelig tid der mange har muligheten til å sjekke ut både det og det andre i heimen, anbefales det derfor tre skiver i dag. Alle er bra og så er det en fellesnevner eller to her også: Atle Nymo og Michaela Antalová. Saksofongiganten Sonny Rollins satte mye på hodet da han ga ut … Continue reading "Mye å glede seg over"

2020-03-16 16:55 Kaster maska!

Den usedvanlig frilynte trioen Gorilla Mask med saksofonisten Peter Van Huffel i spissen sparer verken seg sjøl eller oss. Vi snakker fullt trøkk! Berlin er definitivt en av de største kulturelle smeltediglene på kloden. Trioen Gorilla Mask har også sin base der og med den canadiske alt- og barytonsaksofonisten Peter Van Huffel (41) som spielführer … Continue reading "Kaster maska!"

2020-03-15 17:07 Veldig fint og veldig fransk

Når ikke vi kan dra til Paris så er ingenting bedre enn at det ypperligere Stavanger-bandet Fint Fransk Orkester tar oss med dit. Du verden så godt det gjør – ikke minst akkurat nå.                                           … Continue reading "Veldig fint og veldig fransk"

2020-03-14 18:24 Nok en Michael Jackson

Michael Jackson er dessverre borte for godt, men Michael Gregory Jackson er derimot svært oppegående. Her møter vi den amerikanske gitaristen sammen med en fin dansk trio. Til tross for at Michael Gregory Jackson (66) – det er mulig å ha forståelse for bruken av mellomnavn i dette tilfellet – har vært sentral i en … Continue reading "Nok en Michael Jackson"

2020-03-13 18:48 En levende institusjon

Ytre Suløens Jass-ensemble har holdt det gående i vel 45 år og låter like livsbejaende som siden jeg hørte dem for første gang. Her hyller de to ikoner, Joe «King» Oliver og Louis Armstrong, og du verden så det swinger av både utgangspunktet og Suløen anno nuh. Hva Ytre Suløens Jass-ensemble har betydd for musikklivet … Continue reading "En levende institusjon"

2020-03-12 20:00 Fantastisk!!!!!

Noen musikanter har vært med å prege livet mitt i relativt stor grad. Pat Metheny er så avgjort en av dem og han har vært der siden 1974. Høydepunktene har stått i kø og med «From This Place» har det kommet et nytt – kanskje det aller største. En totalt ukjent 19-åring kom til Molde … Continue reading "Fantastisk!!!!!"

2020-03-11 19:41 Ei helt spesiell stemme

Eldbjørg Raknes har gjennom flere tiår vist oss at hun er en stemmekunstner med noe helt spesielt å melde. Med «Bumblebee» får vi både ei oppsummering samtidig som hun skuer framover. Eldbjørg Raknes (50) viste tidlig alle med åpne ører og andre sanser inntakt at hun ville gå sine egne veier. Det har hun kompromissløst … Continue reading "Ei helt spesiell stemme"

2020-03-10 18:06 For spesielt interesserte

De som har levd ei stund husker et NRK-program som het «I objektivet» med undertittelen for spesielt interesserte. Der hører også musikken til Evan Parker og Matthew Wright hjemme. Evan Parker omringa av et unikt kollektiv. Foto: Ziga Koritnik Samarbeidet mellom den helt spesielle og unike, i dette tilfellet kun sopransaksofon, Evan Parker (75) og … Continue reading "For spesielt interesserte"

2020-03-09 17:22 På tvers av mange grenser

Både musikalske og geografiske grenser blir kryssa på et svært så elegant, musikalsk og humoristisk vis av kvartetten Perleskum – ei gruppe med røtter både på Nordmøre, i Romsdal og på Sunnmøre. Jorun Marie Kvernberg i spissen for Perleskum. Foto: Oddleiv Apneseth Det er nesten umulig å ikke få med seg fogderikranglene som har gått … Continue reading "På tvers av mange grenser"

2020-03-08 19:33 Mer enn god musikk

Den danske bassisten og bandlederen Jasper Høiby kjenner mange fra den suksessrike trioen Phronesis. Nå har han tatt minst et steg videre og han utfordrer oss til å tenke litt ekstra. For kort tid siden gikk Phronesis ut med melding til sine mange tusen tilhengere at snart er det slutt for trioen som har eksistert … Continue reading "Mer enn god musikk"

2020-03-07 18:40 Beintøft!

Hva får man hvis man setter sammen de svært oppegående nordmennene Kristoffer Berre Alberts og Rune Nergaard og de to amerikanske heltene Jim Black og Nels Cline? Det enkle svaret er bandet Exoterm og det litt mer utfyllende er urheftig musikk. Bassist Rune Nergaard, som mange vil kjenne igjen fra Bushman´s Revenge, er mannen bak … Continue reading "Beintøft!"

2020-03-07 12:42 Fantastiske myter

Den skotske mestersaksofonisten Tommy Smith slutter aldri å imponere. Med det unike verket «Norse Myths» med Scottish National Jazz Orchestra og Arild Andersen Trio la han nok en alen til sin vekst. Det spruter av spillet til Tommy Smith. Foto: Tomas Lauvland Pettersen Uttrykket alen til sin vekst vekker nok minner om en språkbruk som … Continue reading "Fantastiske myter"

2020-03-06 16:16 Det swinger!

Strømmen av kvinnelige japanske tangentister ser ikke ut til å ha noen ende – og bra er det. Her får vi møte organisten Akiko Tsuruga sammen med gitaristen Graham Dechter og trommeslageren Jeff Hamilton. Akiko sammen med Jeff Hamilton og Graham Dechter – du verden så det swinger! Akiko Tsuruga, fra Osaka i Japan, har … Continue reading "Det swinger!"

2020-03-05 19:07 Fra Odessa via Norge

Blant de mange tinga jeg kan veldig lite om, står ukrainsk jazz svært høyt oppe lista. Odd Gjelsnes og Losen Records har nok en gang tatt ansvar og Pokaz Trio forteller oss at de hører hjemme langt oppe på stigen. Pokaz Trio fra Odessa i Ukraina hører hjemme høyt der oppe. Odd Gjelsnes skal ha … Continue reading "Fra Odessa via Norge"

2020-03-05 10:35 Full fyr i teltet

På Voldsløkka i Oslo var det oversvømmelse så det holdt i går. Litt  lenger borte i gata var det full fyr i teltet. Det sørga trioen Richard Bona, Alfredo Rodriguez og Pedrito Martinez for. Et svært godt besatt Cosmopolite hadde behov for varme en småkald marskveld og du verden som de fikk ønsket sitt oppfylt. … Continue reading "Full fyr i teltet"

2020-03-04 16:42 Flott historietime

De fleste av oss kjenner seg nok igjen når det gjelder å komme litt for seint til timen av og til. «American Epic» har gått meg hus forbi helt til nå. Bakgrunnen for «American Epic» er at noen fikk ideen om å gjenskape noe av den første musikken som blei spilt inn på 1920-tallet. Det … Continue reading "Flott historietime"

2020-03-03 18:58 Deilig å være spansk i Norge!

Den spanske tenorsaksofonisten Gianni Gagliardi har vært en hel del i Norge den siste tida. Det har blant annet ført til to flotte visittkort. Barcelona-fødte Gianni Gagliardi (32) har ført en nomadisk tilværelse. Han har bodd og studert over store deler av verden og gjorde unna sine masterstudier ved Norges Musikkhøgskole i Oslo før han … Continue reading "Deilig å være spansk i Norge!"

2020-03-02 16:48 Mye mer enn Real

Det kommer vel neppe som noen bombe, men Madrid er altså mye mer enn Real Madrid. Den spanske hovedstaden er også en kulturell smeltedigel og Miron Rafajlović er et strålende eksempel på det. Miron Rafajlović er en strålende trompeter, komponist og bandleder. Miron Rafajlović er født og oppvokst i Sarajevo i det gamle Jugoslavia. På … Continue reading "Mye mer enn Real"

2020-03-02 11:05 Snakk sammen!

Den trendsettende populærvitenskapelige formidleren Malcolm Gladwell har med «Å snakke med fremmede» gjort et godt forsøk på å få oss til å tenke nytt og annerledes når det gjelder både å snakke med og forstå våre medmennesker. Malcom Gladwell (56) er en canadisk/amerikansk journalist og forfatter som helt siden «Vippepunktet» i 2000 – som solgte … Continue reading "Snakk sammen!"

2020-03-01 09:33 Ørnen flyr ikke like lett lenger

Terje Rypdal har vært et av de viktigste lydspora til mitt liv. Lyden av han og atmosfæren i uttrykket er fortsatt på plass, men denne kvelden fløy ikke ørnen like lett og uanstrengt som på sitt beste. Jeg må innrømme at det er noe nostalgisk over det. Helt siden «Bleak House» kom inn i mitt … Continue reading "Ørnen flyr ikke like lett lenger"

2020-02-29 16:27 Tøffe saker

Rowland´s Evil Jazz Trio er befolka av tre av de unge gutta som vil sette sine tydelige spor i norsk jazz og dalstrøka utafor de neste tiåra. Bassist Henrik Sandstad Dalen fra Volda, gitarist Håvard Nordberg Funderud fra Rygge og trommeslager Roland Galewicz fra Skien har fortsatt et stykke igjen før de runder 30. Til … Continue reading "Tøffe saker"

2020-02-27 16:05 Sprudlende dansk-brasiliansk

Den danske tangentisten og bandlederen Steen Rasmussen har på alle vis kommet under huden på det brasilianske tonespråket. Her møter vi han sammen med en rekke strålende gjestevokalister også. Noen plater har blitt liggende lenger til marinering enn andre, men i dette tilfellet har den tålt marinaden på et helt fremragende vis. Grunnen er helt … Continue reading "Sprudlende dansk-brasiliansk"

2020-02-26 18:11 Strålende ideer

Storsvømmer, Spellemannvinner, bassist, komponist og bandleder Bjørn Marius Hegge er en ung mann som får ting til å skje. Sammen med denne norsk-tyske «supergruppa» har det skjedd igjen. Etter at han ikke kom inn på jazzlinja i Trondheim som gitarist, så skifta Bjørn Marius Hegge (32) like godt instrument. Han tok for seg den store … Continue reading "Strålende ideer"

2020-02-25 16:56 Det swinger – kraftig!

Den franske fiolinisten og gitaristen Dorado Schmitt sørger for at stringswing-musikken lever i beste velgående. Her møter vi han og bandet hans på konsert i Fredericia i Danmark. Dorado Schmitt (62) er en sentral skikkelse i Django-musikkens hjemland. Han har også besøkt Django-festivalen her hjemme, men kanskje ikke satt like tydelige spor som Rosenberg-slekta. Det … Continue reading "Det swinger – kraftig!"

2020-02-24 17:28 En av de aller mest livgivende

Eirik Hegdal har både som komponist, arrangør, orkesterleder, saksofonist og klarinettist gjennom vel et par tiår vist oss at han er blant de aller mest interessante musikantene her til lands. Her kommer en heftig bekreftelsene på akkurat det. Helt siden Eirik Hegdal (46) inntok jazzlinja i Trondheim på første halvdel av 90-tallet og etablerte bandet … Continue reading "En av de aller mest livgivende"

2020-02-23 18:42 Kanskje hennes beste

Den amerikanske vokalisten og gitaristen Madeleine Peyroux har hatt ei ganske spesiell karriere. Her møter vi henne på sitt beste. Da vi fikk høre om Madeleine Peyroux (45) første gang i 1996 i forbindelse med hennes debut-cd «Dreamland», blei den 22 år unge Peyroux raskt sett på som forlenger av tradisjonen etter Billie Holiday og … Continue reading "Kanskje hennes beste"

2020-02-22 17:43 Herlig nordlig påfyll

Tundra Electro og Ánnásuolo er to band med røtter i samisk musikk som forteller oss at det kommer masse spennende uttrykk med utgangspunkt i joik og tilliggende herligheter. For ikke lenge siden hadde jeg gleden av å møte musikken til samiske Torgeir Vassvik. Ellers har også Marja Mortensson, Frode Fjellheim og ikke minst Mari Boine … Continue reading "Herlig nordlig påfyll"

2020-02-21 18:43 Lyden. Rytmen.

Jan Harbeck er en langt framskreden dansk tenorsaksofonist som tar svært godt vare på jazztradisjonen. Jan Harbeck (44) følger en flott dansk tradisjon som vel blei etablert allerede på 50-tallet da en rekke store amerikanske jazzmusikanter besøkte det smukke land og der mange av dem også bosatte seg. Den musikken de tok med seg har … Continue reading "Lyden. Rytmen."

2020-02-20 18:30 Ny flott stemme

Med stadig påfyll herfra og derfra, fra inn- og utland, blir jeg stadig mer og mer sikker på at det meste og de fleste kjenner jeg ikke til. Singer/songwriteren August Kann fra Langhus hører med i den kategorien. Jeg er veldig glad for at våre veier endelig har krysset hverandre. 27 år unge Kann har … Continue reading "Ny flott stemme"

2020-02-19 19:43 Livet går videre

Dagen etter at maestro Jon Christensen gikk bort, står nok en ECM-veteran på kjøreplana. Carla Bley, sammen med Andy Sheppard og Steve Swallow, har for sikkerhets skyld kalt plata «Life Goes On». I likhet med Jon Christensen så er også komponisten, bandlederen og pianisten Carla Bley (81) et ikon og en legende. Helt siden begynnelsen … Continue reading "Livet går videre"

2020-02-18 19:31 I objektivet

Før i verden gikk det en programserie på NRK som het «I objektivet – for spesielt interesserte». Den unike musikken til Oslo-bosatte dansken Niklas Adam hadde passa godt inn der. Jeg vet når det står SOFA MUSIC på cd-coveret at det vanligvis er så langt fra A4-musikk som vel tenkelig det kommer til å handle … Continue reading "I objektivet"

2020-02-18 13:11 Here´s to Life – og Jon

Tine Skolmen sang «Here´s to Life» i sin fars begravelse. Det gjorde hun som åpningslåt på slippkonserten for sin debutplate med samme navn også. Med nyheten om at Jon Christensen hadde gått bort mens de fleste av oss sov etter konserten til Skolmen, så blei det minst dobbelt bunn med den låta. Det er jo … Continue reading "Here´s to Life – og Jon"

2020-02-17 16:31 Stolte sanger

Den svensk/danske duoen Ida&Louise har funnet hverandre i et musikalsk landskap som vi ikke møter hver dag. De har tonsatt kvinnelige jødiske poeter og på det viset tatt vare på en viktig skatt. Ida&Louise gir oss unik og viktig musikk. Den svenske sopransaksofonisten, klokkespilleren og vokalisten Ida Gillner og den danske pianisten og vokalisten Louise … Continue reading "Stolte sanger"

2020-02-16 16:54 God opptelling

Nissa Nyberget er for svært mange kjent som jammester i et landskap som henter like mye fra pop som fra  jazz. Han har også mye annet å bringe til torgs og med hans debut (!) cd får vi et tverrsnitt av det han har gleda mange med. Nissa, som faktisk er døpt Nils Otto, Nyberget … Continue reading "God opptelling"

2020-02-16 09:34 To stilskapere hyller en tredje

Gitaristene Bill Frisell og Mary Halvorson har vært og er to av jazzens aller viktigste retningsgivere de siste tiåra. Det bekrefta de på alle slags vis i sin nydelige hyllest av Johnny Smith – en gitarstorhet godt tilbake på det forrige århundret. Bill Frisell (68) har vært en stilskaper helt siden vi møtte han sammen … Continue reading "To stilskapere hyller en tredje"

2020-02-15 16:37 Heftig møte

Den marokkanske gnawamesteren Majid Bekkas møter de skandinaviske mestrene Goran Kajfeš, Jesper Nordenström og Stefan Pasborg. Det har det blitt urheftig musikk av. Fusion er et skjellsord i visse hippe musikkretser. Dem om det. Fusjonen mellom det Majid Bekkas, som synger, spiller guembri, oud og elektrisk gitar, og Goran Kajfeš, som spiller trompet og perkusjon, … Continue reading "Heftig møte"

2020-02-14 18:24 Nye og flotte stemmer

Det virker som om tilsiget av nye, mer enn lovende stemmer i norsk jazz er bortimot ustoppelig og utømmelig. Ingenting er hyggeligere enn det og Cecilie Grundt er nok ei slik stemme som umiddelbart inntar en plass langt oppe på stigen. De strømmer til Trondheim og jazzlinja fra alle kanter av landet og langt utenfor … Continue reading "Nye og flotte stemmer"

2020-02-13 19:12 Japanarane kjem!!!!!

Det er mulig det finnes en rasjonell forklaring på det, men jeg har den i alle fall ikke. Uansett så er det et faktum at det finnes usedvanlig mange dyktige kvinnelige japanske jazzmusikanter. Her kommer det to nye bevis på det. Aki Takase, Miho Hazama og Hiromi Uehara er tre japanske kvinner som har markert … Continue reading "Japanarane kjem!!!!!"

2020-02-11 19:50 Vakkert og inderlig

Hardingfelespilleren Benedicte Maurseth gir oss to flotte eksempler på styrken og skjønnheten i uttrykket sitt. Folkemusikk er utgangspunktet – fantastisk og sjangerfri musikk er resultatet. Benedicte Maurseth (37) fra Eidfjord i Hardanger har studert folkemusikk og hardingfele siden hun var liten. Hun har gitt oss flere eksempler på sitt vidunderlige spill tidligere også, blant annet … Continue reading "Vakkert og inderlig"

2020-02-10 19:14 Originalt og veldig spennende

Det er ikke hver dag vi hører om portugisisk jazz her oppe ved Nordpolen. Derfor er det jo ekstra hyggelig å kunne melde at det som blir servert er av det unike slaget. Pianisten og komponisten Daniel Bernardes sammen med sin trio og Drumming GP. Jeg har verken hørt eller hørt om pianisten, komponisten og … Continue reading "Originalt og veldig spennende"

2020-02-10 15:53 Toppkrim fra söta syster

Camilla Grebes «Skyggejegeren» blei kåra til årets svenske krim i fjor av Svenska Deckarakademin. Det er det all grunn til å forstå. Det er nemlig en av de beste krimbøkene jeg har lest på svært lenge – uansett fra hvilket som helst land. Det er absolutt ikke noe møst å ha studert på handelshøyskole for … Continue reading "Toppkrim fra söta syster"

2020-02-09 18:10 Storm både Winther og vår

Bassisten Thomas Winther Andersen og gitaristen Håkon Storm har samarbeida i en årrekke. Nå låter de og kvartetten deres bedre enn noen gang. Mens det uler rundt husveggene i store deler av kongeriket, så byr kvartetten Winther-Storm på musikalsk varme som holder temperaturen oppe både nå og resten av året hvis og når det trengs. … Continue reading "Storm både Winther og vår"

2020-02-08 19:04 Friskt og beintøft

Den estisk/danske saksofonisten og komponisten Maria Faust har virkelig markert seg med sin originalitet de seineste åra. Sammen med to nye amerikanske venner åpner hun enda flere dører. Maria Faust (40) har bodd i Danmark nesten halve livet. Likevel har hun med seg sine estiske røtter i musikken sin – i tillegg til veldig mye … Continue reading "Friskt og beintøft"

2020-02-07 19:15 Varmt om kjærligheten

Jeg har hatt gleden av å høre Thea K. Eriksen med hennes andre album i den personlige triologien som avsluttes nå. Den dreide seg om døden. Nå er det den andre ytterligheten – kjærligheten – som står på programmet og Eriksen gjør det minst like inderlig. Thea K. Eriksen (42) viste med all ønskelig tydelighet … Continue reading "Varmt om kjærligheten"

2020-02-06 22:58 Der vi vil ha han

Sjøl om jeg aldri har hatt det nærmeste forholdet til Neil Young, så har han vært med meg i store deler av mitt liv. Her er han på steder jeg liker han godt. Man skal ha gjort en ekstraordinær innsats for å ha unngått å ha hatt både glede av og blitt påvirka av Neil … Continue reading "Der vi vil ha han"

2020-02-05 17:07 Nydelig fra nord – og vest

Pianisten, komponisten og bandlederen Eivind Austad er bosatt i Bergen, men er åpenbart inspirert av nordlyset. Uansett Himmelretning har det blitt et vakkert nytt visittkort fra trioen hans. Eivind Austad (46) starta reisa si i Stavanger før den forjettede jazzlinja i Trondheim blei et naturlig stopp. Siden har turen gått til Bergen der han er … Continue reading "Nydelig fra nord – og vest"

2020-02-05 17:06 For ei avslutning!

«Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen» er definitivt den siste om den tidligere kemneren på Kongsberg. Om det også er den siste fra Dag Solstads penn, så er det et stort, lite farvel. Stort fordi det er en fantastisk roman. Lite fordi den er på kun 100 sider. Man skulle tro at en så … Continue reading "For ei avslutning!"

2020-02-05 01:36 Den nye stemma

Aldri hørt om den svenske vokalisten og låtskriveren Aida Jabbari før, sier du? Da er vi minst to, men her kommer en innstendig oppfordring: sjekk ut hennes debutalbum ved første og beste anledning. Aida Jabbari (34) er født i Sverige av iranske foreldre. Det betyr at hun har minst to kulturer med seg i utgangspunktet … Continue reading "Den nye stemma"

2020-02-05 01:27 Ei ny side

Mange kloden rundt har et klart bilde av hvem tenorsaksofonisten Eric Alexander er. I løpet av «Leap of Faith» kan det justeres aldri så lite. Amerikanske Eric Alexander (51) har de seineste tiåra etablert som en av de viktigste musikantene når det gjelder å ta vare på beboptradisjonen. Det har han gjort med en rekke … Continue reading "Ei ny side"

2020-02-03 15:41 Til nye steder

Torgeir Vassvik er en samisk artist som tar vare på tradisjonen. Samtidig flytter han den til nye, spennende steder. Torgeir Vassvik (57), fra Gamvik i Finnmark, er en komponist, joiker, gitarist, munnharpist, perkusjonist, elektroniker og mye annet, som heldigvis ikke nekter verken seg sjøl eller oss noe som helst i sin søken etter et originalt … Continue reading "Til nye steder"

2020-02-02 15:03 Et av de største talentene

Den engelske pianisten, komponisten og bandlederen Elliot Galvin har jeg hatt gleden av å følge noen år nå. Her kommer det to nye eksempler på hvor hinsides bra han er. Lenge var det liksom «bare» Ronnie Scott, John Surman, John Stevens, Tubby Hayes og noen andre som fronta den engelske jazzen. Sjølsagt er det en … Continue reading "Et av de største talentene"

2020-02-01 15:54 Hygge ved bålet

Elias Akselsen vandrer heldigvis stadig videre. Heldigvis fordi han har noe ekte og personlig å melde. Det er vel å ta hardt i å kalle Elias Akselsen (72) en stor sanger i tradisjonell forstand. Når det er sagt så er han en formidler som alle som vil som lytte og lære har veldig mye å … Continue reading "Hygge ved bålet"

2020-01-18 17:12 For et kollektiv!

Megalodon Collective fikk mye oppmerksomhet fra første stavtak. Spellemannnominasjon og årets unge jazzmusikere var to av «hedersbetegnelsene» som kom bandets vei allerede ved første veikryss. Nå er bandet for sikkerhets skyld bedre enn noen gang. Septetten Megalodon Collective, som er et ektefødt barn av jazzlinja i Trondheim, er ute med sin tredje skive og som … Continue reading "For et kollektiv!"

2020-01-17 18:21 Utvider spekteret

Den tyske pianisten Julia Hülsmann utvider paletten sin med en kvartett. Det er like friskt og spennende som å møte henne med trioen hennes. Jeg har hatt gleden av å møte troen til Julia Hülsmann (51) ved flere anledninger og spesielt den seineste, «Sooner and Later» fra 2017, fortalte at Hülsmann hadde brøyta ny mark. … Continue reading "Utvider spekteret"

2020-01-16 16:39 På høy tid

Hadde gitaristen Thomas T Dahl bodd der oppmerksomheten er størst – det være seg Oslo eller New York for eksempel – hadde han vært stor stjerne. Han bor i landet Bergen og da er dessverre veien litt lenger. Thomas T Dahl (46) kommer opprinnelig fra Skudeneshavn ved Haugesund. Etter noen gode år ved jazzlinja i … Continue reading "På høy tid"

2020-01-14 16:20 Fortsatt full fyr

Trioen Fire! og diverse store avleggere har vist og fortalt oss at vi har med noe av det mest virile og spennende av moderne jazz skapt nord for Sahara. Her kommer den fjerde store avleggeren. Alle som har hatt gleden av å følge saksofonist Mats Gustafssons mangslungne karriere de siste par tiåra, vet at alt … Continue reading "Fortsatt full fyr"

2020-01-13 16:56 Svensk gull

Duoen Nils Landgren og Jan Lundgren og bandet Tonbruket forteller oss på hvilket høyt nivå broderfolket befinner seg i jazzens verden. Jan Lundgren og Nils Landgren har skapt en flott duo. Trombonisten og vokalisten Nils Landgren og pianisten Jan Lundgren har tilhørt tetsjiktet i svensk jazz i en årrekke allerede. Ved flere anledninger har de … Continue reading "Svensk gull"

2020-01-12 17:38 Vakkert, veldig vakkert

De som har hørt Audun Trio live eller på bandets debutskive «Rondane», blir ikke veldig overraska over at oppfølgeren også byr på nydelig musikk det er en lise å flytte inn i. Pianist og bandleder Audun Barsten Johnsen fra Lillehammer har rukket mye mer enn å bli 27 år. Han har nemlig også utvikla et … Continue reading "Vakkert, veldig vakkert"

2020-01-12 17:36 Brasiliansk rytmer fra Horten!

Gitaristen Marius Noss Gundersen har flere ganger allerede fortalt oss at han er utstyrt med helst spesielle kvaliteter. Her kommer det nok et eksempel. Marius Noss Gundersen (46) fra Horten er en klassisk utdanna gitarist som med ujevne mellomrom viser oss både hvor dyktig og allsidig han er. Han forsvinner neppe mellom hver gang han … Continue reading "Brasiliansk rytmer fra Horten!"

2020-01-11 16:37 Et superpar

Den sveitsiske pianisten Sylvie Courvoisier og den amerikanske fiolinisten Mark Feldman hare funnet hverandre på alle slags vis. Klisjeen med at søt musikk oppstod og oppstår holder denne gangen. Hva som kom først av kjærligheten eller at Courvoisier flytta til New York, er jeg usikker på. Faktum er uansett at siden 1999 har de to, … Continue reading "Et superpar"

2020-01-09 17:12 Heftig fra Amsterdam

Amsterdam er jo kjent for mye – også sitt usedvanlig kreative jazzmiljø. Her får vi møte tre av de ledende herrene fra dette miljøet i et livemøte fra den kjente klubben Bimhuis. Den portugisiske bassisten Gonçalo Almeida har vært bosatt i Nederland i åresvis. Der har han vært med å prege en rekke band og … Continue reading "Heftig fra Amsterdam"

2020-01-08 16:17 Graset er grønnere

Gras er et særs musikalsk kvinnekollektiv fra de nordlige deler av Trøndelag. De har det åpenbart moro og det er lett å more seg sammen med dem også. Ingrid Elise Andersen, Jeanette Hoseth, Mattis Kleppen, Solveig Salthammer Kolaas, Anne Merete Kjelstad, Sondre Mikalsen og Tora Dahle Aagård har hver for seg markert seg godt på … Continue reading "Graset er grønnere"

2020-01-06 16:40 Mer glede enn synd

Alpaca Ensemble er et svært spennende og allsidig kollektiv som gjøre seg utmerket i bortimot alle slags settinger. Her dreier det seg både om alvor og humor – mest humor! Jeg har hatt gleden av å høre flere av Alpaca Ensembles produksjoner det siste tiåret og vel så det. Ofte har det vært i samarbeid … Continue reading "Mer glede enn synd"

2020-01-05 18:10 Så flott! Så inderlig!

For vel to år siden ga Susanne Sundfør oss mesterverket «Music for People in Trouble». Nå får vi bli med henne på konsert i London med den flotte og inderlige musikken. Jeg har bekjent min smule fascinasjon for Susanne Sundfør og hennes musikk både titt og ofte – ikke minst i forbindelse med hennes mesterverk … Continue reading "Så flott! Så inderlig!"

2020-01-04 16:45 For noen brødre!

Hans og Per Mathisen er to meget dyktige musikanter både sammen og hver for seg. Her møter vi brødrene med hvert sitt nye visittkort. Om det har med gener å gjøre eller det er andre årsaker som gjør at ei hel slekt viser seg fram som toppmusikanter, tror jeg ikke det finnes noe fasitsvar på. … Continue reading "For noen brødre!"

2020-01-03 18:35 ToppTurner

Sjøl om han neppe vil få noen toppstatus blant verdens tenorsaksofonister, så har Mark Turner en standing spesielt blant medmusikanter som er enorm. Her kommer det to eksempler på hvorfor. Tenorsaksofonisten Mark Turner (54) slekter på coolgiganter som Lennie Tristano, Lee Konitz og Warne Marsh. De tre nevnte fikk heller aldri noen enorm status bortsett … Continue reading "ToppTurner"

2020-01-02 18:49 Egen stemme – eget uttrykk

Frode Haltli har en visjon og en evne til å virkeliggjøre den som han er helt aleine om. Her får vi to flotte eksempler på det – både med hans eget band og som medspiller med en annen visjonær, Erlend Apneseth. For vel et år siden ga Frode Haltli oss det jeg tillot meg å … Continue reading "Egen stemme – eget uttrykk"

2020-01-01 18:25 Finnene kommer!

Bandlederene Olavi Louhivuori og Aki Rissanen bekrefter at allsidigheten, kreativiteten og kvaliteten på finsk jazz befinner seg på et svært høyt nivå. Trommeslageren Olavi Louhivuori (38) kjenner vi godt her hjemme etter det flotte samarbeidet han har hatt med Mats Eilertsen gjennom en årrekke. Der har han fortalt oss at han som instrumentalist hører hjemme … Continue reading "Finnene kommer!"

2019-12-31 15:43 Godt Porter-år!

Vokalisten Gro-Marthe Dickson har gjort noe så personlig som å oversette deler av den evige skatten til legenden Cole Porter til norsk. Møtet mellom Dickson og Porter er en fin måte å gå inn i det nye året på. Jazz og improvisert musikk dreier seg i stor grad om å sette sitt eget bumerke på … Continue reading "Godt Porter-år!"

2019-12-30 18:05 La det swinge!

Den unge svensken pianisten Sven Erik Lundeqvist og de to vennene hans har virkelig satt seg inn i jazzhistoria. Helt fra 7 års alderen har retninga vært staka ut. Sven Erik Lundeqvist har rukket å bli 35 år. Pianisten, låtskriveren og bandlederen fra Malmö har i knapt 30 av de åra visst at det var … Continue reading "La det swinge!"

2019-12-29 16:22 Ikke hverdagskost akkurat

Med en kassett der to band med blant andre Jo David Meyer Lysne, Jenny Berger Myhre og engelske John Harries er involvert, blir vi presentert for lydlandskap et godt stykke bortenfor A4-boksen. Nå er jeg litt usikker på om bandnavnet er Wendra Hill For eller bare Wendra Hill, men i den store sammenhengen så tror … Continue reading "Ikke hverdagskost akkurat"

2019-12-28 18:57 Takk for alt Leonard!

Med «Thanks for the Dance» sier Leonard Cohen et endelig farvel med sitt femtende studioalbum. På et flottere og mer verdig vis er det ikke mulig å gjøre det. Leonard Cohen (1934-2016) hadde ei bemerkelsesverdig karriere og få artister vil leve videre etter at de har forlatt tida slik som han. Da han spilte inn … Continue reading "Takk for alt Leonard!"

2019-12-27 17:18 En dobbel Emmeluth, takk!

Den danske altsaksofonisten, komponisten og bandlederen Signe Emmeluth fortalte med sin debut i fjor at hun var i besittelse av et enormt potensial. Her kommer det to nye eksempler på at hun er voldsomt på vei mot seg sjøl. I går skrev jeg om den danske saksofonisten Thomas Hass – en musikant med solide norske … Continue reading "En dobbel Emmeluth, takk!"

2019-12-26 17:19 Rett vest

Den danske tenorsaksofonisten, komponisten og bandlederen Thomas Hass har passert under min radar alt for lenge. Det forteller han klart og tydelig med sitt ferske visittkort «West». Til tross for at Hass har rukket å bli 58 år, har mor fra Mosjøen og slekt spredd rundt omkring i store deler av Norge, så er dette … Continue reading "Rett vest"

2019-12-25 18:23 En dobbel Wallace, takk!

Vokalisten, låtskriveren og bandlederen Karoline Wallace tilhører den nye generasjonen norske improvisatorer som har mye spennende å by på. Her får vi to flotte eksempler på det – både under eget navn og sammen med bandet Silent Fires. For knappe to år siden møtte jeg Karoline Wallace fra Bærum for første gang. Det var i … Continue reading "En dobbel Wallace, takk!"

2019-12-24 14:15 Den aller største

Det er lett å slenge ut påstander om den største og den beste, men sjølsagt umulig å bevise. I alle fall når det gjelder jazz. Likevel tar jeg sjansen: Cécile McLorin Salvant vil bli sittende i førersetet når det gjelder kvinnelige vokalister i mange tiår fremover. Sjøl om Cécile McLorin Salvant bare såvidt har runda … Continue reading "Den aller største"

2019-12-23 16:45 Vakkert og originalt

Da gitaristen og komponisten Trond Kallevåg Hansen og hans trio debuterte med «Se meg en annen dag» for vel to år siden, skjønte man raskt at her var det ei ny stemme det skulle bli spennende å følge videre. Trond Kallevåg Hansen (31) kommer opprinnelig fra Haugesund og har studert en rekke steder, men det … Continue reading "Vakkert og originalt"

2019-12-23 14:12 Gratulerer med dagen Chet og Tore!

I dag ville Chet Baker fylt 90 og hans sjelebror Tore Johansen runder 42. I går kveld møttes de to til en hyllest av ikoniske Chet Baker. De to bildene av Chet Baker (1929-88) sier vel en hel del om hvilket liv han levde. Han var ikke akkurat snill med seg sjøl og det hele … Continue reading "Gratulerer med dagen Chet og Tore!"

2019-12-22 14:52 Svært fingernem

Det er ikke langt til Danmark, men likevel er dette mitt første møte med pianisten, komponisten og bandlederen Heine Hansen. Basert på «Fingertips» var det høy tid. Da Heine Hansen (41) søkte seg inn på Rytmisk musikkonservatorium i København som ung gutt, så fikk han beskjed om at det ikke var noe de kunne lære … Continue reading "Svært fingernem"

2019-12-21 17:04 Sterkt fra øst

Russisk jazz kan vi åpenbart alt for lite om Det har heldigvis norske Losen Records tenkt å gjøre noe med. Dette møtet med Ilugdin Trio er nok en bekreftelse på originaliteten og kvaliteten. I løpet av de seineste åra har vi via Losen Records hatt gleden av å møte både LRK Trio og saksofonisten Masha … Continue reading "Sterkt fra øst"

2019-12-20 18:46 Den store arvtakeren

Jeg er litt usikker på hvor komfortabel Harry Connick, Jr. er med å bli kalt arvtakeren til Frank Sinatra, Uansett, det må han leve med. Dette kunne forresten ha vært mye verre. Det gikk gjetord om sønnen til statsadvokaten i New Orleans, Louisiana før han han hadde kommet opp i tenåra. Via si første plate, … Continue reading "Den store arvtakeren"

2019-12-20 12:58 Jula swinges inn i år også

Det finnes så mange juletradisjoner. Juleplater er en av dem og ni stykker har kommet min vei i år: alt fra Chicago, via Magne Furuholmen og Susanne Lundeng til Silya og ikke minst Malin Dahl Ødegård. Vi begynner like godt med en overligger som ikke rakk fjorårets julefeiring med liten margin. Den amerikanske bassisten og … Continue reading "Jula swinges inn i år også"

2019-12-19 19:36 Den store Storløkken-dagen

Ståle Storløkken er i mine ører en av de tøffeste, mest spennende og uttrykksfulle musikantene både her til lands og langt utenfor Harald og Sonjas grenser. Her følger det hele fire bevis på det. Ståle Storløkken måtte altså runde 50 før han satte kun sitt eget navn på et fonogram. Om det var på høy … Continue reading "Den store Storløkken-dagen"

2019-12-18 18:45 Tøft fra hele Halle

Trompeteren Gunnar Halle har i stadig flere glimt vist oss hvilken strålende instrumentalist han er. På «Halles Planet» tar han nok et nytt steg. Det er mulig det er et litt billig ordspill det der med hele Halle, men det får passere. Det jeg mener er at vi stadig større grad for å oppleve den … Continue reading "Tøft fra hele Halle"

2019-12-17 17:03 Vakkert og personlig

For vel to år siden blei jeg innlemma i et nytt musikalske univers, nemlig det til den klassiske komponisten Ståle Kleiberg. Det var både spennende og givende og nå får jeg ei ny anledning til å møte hans unike funderinger. Ståle Kleiberg (61) er opprinnelig fra Stavanger, men er professor i komposisjon og musikkvitenskap ved … Continue reading "Vakkert og personlig"

2019-12-16 18:52 Sjefen over alle sjefer

Det er nesten like mange meninger om hvem som er den største og beste som det er lyttere også innen jazzen. Likevel stikker nok Keith Jarrett av med flest stemmer når det gjelder nålevende utøvere i alle fall. Han får i alle fall mi stemme. Helt siden Keith Jarrett (74) viste seg frem for for … Continue reading "Sjefen over alle sjefer"

2019-12-15 17:01 En flott historieforteller

Viktor Wilhelmsen er en musikant jeg har hørt om, men hørt lite av. «Knip igjen øyan» forteller meg at jeg trolig har gått glipp av mye. Viktor Wilhelmsen (34) fra Kistrand i Finnmark har hatt en noe utradisjonell vei frem til der han er i dag. Det er en av årsakene til han er spennende … Continue reading "En flott historieforteller"

2019-12-14 18:11 Sultne søstre

Den amerikanske trioen Typical Sisters gir oss gitarbasert musikk det er svært lett å bli fascinert av. Trommeslageren Matt Carroll er bosatt i København, bassisten Clark Sommers i Chicago og gitaristen Gregory Uhlmann i Los Angeles. Det hindrer dem på ingen måte i å skape varm, tøff  og spennende musikk. De tre møttes i Chicago … Continue reading "Sultne søstre"

2019-12-13 16:34 Et sus av evighet

Det tar si tid mellom hver gang gruppa På stengrunn lar høre fra seg. De debuterte i 1973 og fikk etter hvert noe som likner legendestatus. Likevel skulle det ta 46 år før oppfølgeren så dagens lys. Det var på høy tid. Rudolf Nilsen (1901-29) blei ikke mer enn 28 år på grunn av tuberkulose. … Continue reading "Et sus av evighet"

2019-12-12 19:24 Den nye giganten

Som saksofonist og komponist tar Marius Neset stadig nye steg mot seg sjøl og en topp-posisjon i jazzhierarkiet. 34-åringen fra Os ved Bergen som har bodd hele sitt voksne liv i København før han bosatte seg i Oslo tidligere i år, har steg for steg vist oss at han med en sjelden besluttsomhet og et … Continue reading "Den nye giganten"

2019-12-11 19:40 Noe helt for seg sjøl

Reklame | Uansett hva Rolf Erik Nystrøm og Nils Økland rører ved av musikk så blir det helt spesielt. Her kommer det to nye bevis på det. Da debutskiva til Lumen Drones så dagens lys for fire år siden og blei sluppet på ECM, så var det en stor overraskelse for meg i alle fall. … Continue reading "Noe helt for seg sjøl"

2019-12-10 17:25 Store saker

Det er ikke overraskende at det er i den aller største smeltedigelen av alle, New York, at mye av det mest spennende i jazzen skjer. Terazza Big Band er nok et eksempel på det. I 2015 fant kameratene Edward Perez og Michael Thomas, som møtte hverandre som studenter i Boston og som flytta sammen til … Continue reading "Store saker"

2019-12-10 12:07 Back to the 80´s

Det var legendariske Tramteateret som sang «Back to the 80´s» for noen tiår siden. Det var garantert et band med en ideologi Jan Guillou ikke hadde eller har noe i mot og her tar han oss med tilbake til 80-tallet på sitt helt spesielle vis. Med «Den andre dødssynd» har Jan Guillou lagt bak seg … Continue reading "Back to the 80´s"

2019-12-09 17:18 Tøft fra øst

Odd Gjelsnes og hans Losen Records er ute på en evig kvalitetsjakt over store deler av kloden. Denne gangen har turen nok en gang gått til Russland og vi kunne mer enn ane at dette var tøffe saker. Med kunstnernavnet Masha Art – hennes opprinnelige navn er Maria Artemenko – inntar den Moskva-baserte saksofonisten og … Continue reading "Tøft fra øst"

2019-12-08 16:53 Fritt fram!

Trioen Kimchi Moccasin Tango, med tre av våre mest spennende relativt unge musikanter, kaster alle hemninger og lar det stå til. Trommeslager Dag Erik Knedal Andersen kjenner vi etterhvert fra en rekke frijazzkonstellasjoner som Akode og Saka, mens gitarist Bjorå og tenorsaksofonist Nyberg er viktige stemmer i et av de mest oppegående banda her hjemme … Continue reading "Fritt fram!"

2019-12-08 15:21 Ellings hippe jul

Kurt Elling har i løpet av de par siste tiåra fortalt oss at han er blant de ledende mannlige jazzvokalistene – kanskje DEN ledende. Han gjorde sitt for å bekrefte det denne lørdagskvelden på Victoria. Med sin fantastiske og unike baryton har Kurt Elling (52) tatt en jazzverden som har vært utsulta på mannlige jazzvokalister … Continue reading "Ellings hippe jul"

2019-12-07 17:18 Tøffe saker

The Tronosonic Experience fra Kristiansand er ute med sitt andre visittkort. Vi snakker heftige saker der rock og jazz går opp i en egen enhet. Det er vel to år siden jeg stifta bekjentskap med The Tronosonic Experience første gang med utgivelsen under samme navn. Vennegjengen med bakgrunn fra jazzutdanninga i Kristiansand debuterte med heftige … Continue reading "Tøffe saker"

2019-12-06 18:42 En livgivende fusjon

Det kommer neppe som noen bombe at New York er en smeltedigel på alle mulige slags vis. Rajna Swaminathan er født og og oppvokst i USA, men hennes indiske røtter er noe så voldsomt til stede i denne herlige fusjonen mellom indisk klassisk musikk og jazz – unnfanga i New York. Rajna Swaminathan (28) er … Continue reading "En livgivende fusjon"

2019-12-05 18:37 Eikemo runder år og feirer

En av de virkelig store skikkelsene i norsk kulturliv, Jon Eikemo, har akkurat runda 80. Her hyller han en annen gigant, Herman Wildenvey, og vi bør hylle begge to. Jon Eikemo er og har ei stemme som det tar noen små millisekunder å dra kjensel på. Det er en styrke og en unik personlighet i … Continue reading "Eikemo runder år og feirer"

2019-12-04 19:05 Flott ny stemme

Aldri hørt om Vagabon sier du? Da er vi minst to, men mitt råd er å sjekke henne ut så raskt som mulig. Vi snakker nemlig om ei stemme som plutselig kan sette sitt solide preg på moderne musikk i mange grenseland. Vagabon, som egentlig heter Laetitia Tamko (25), kommer opprinnelig fra Kamerun, men flytta … Continue reading "Flott ny stemme"

2019-12-03 17:52 Endelig!

Det har ligget i korta, men det har ligget der alt for lenge. Nå er den i alle fall her: Tine Skolmens debut og det kommer ikke som noen bombe at hun har mye varmt å melde. Om man har hørt henne synge eller bare snakke om musikk og spesielt jazz i statsradioen, så skinner … Continue reading "Endelig!"

2019-12-02 19:09 Uslepen diamant

Aventurine er navnet på en grønn diamant som bassisten og komponisten Linda May Han Oh har henta inspirasjon fra til sitt hittil mest ambisiøse prosjekt. Linda May Han Oh (35) har, etter en start på livet i Malaysia og Australia, etablert seg i USA som en av de mest interessante bassistene på Tellus. Hun har … Continue reading "Uslepen diamant"

2019-12-01 07:56 The Riel Deal

Den danske trommeslageren Alex Riel er intet mindre enn en legende. I disse dager feires han 60 år som profesjonell musiker og for en fest det var å få være med på en bit av feiringa. Alex Riel (79) er på mange vis beviset på at det å vie livet sitt til et kreativt yrke … Continue reading "The Riel Deal"

2019-11-30 16:47 For barn i alle aldre

Ole Foss fra Hamar er kjent for det utvida Molde-publikummet gjennom sin morsomme penn, sine ordspill, sine barneforestillinger, teater- og musikkanmeldelser og mye, mye mer. Han er en ekte kulturarbeider og en solid bekreftelse kommer med hans debut-cd. Historieforteller er en hedersbetegnelse i mi bok. Ole Foss er så avgjort det. Når han så behersker … Continue reading "For barn i alle aldre"

2019-11-29 13:20 Supergruppa

Supergruppe er vel muligens en noe forslitt betegnelse, men når det gjelder Crosscurrents Trio, det vil si Dave Holland, Zakir Hussain og Chris Potter, så stemmer det fortsatt og kan så avgjort benyttes. Utgangspunktet for denne trioen var en idé Hussain hadde der han satte sammen et større band som fikk navnet Crosscurrents – et … Continue reading "Supergruppa"

2019-11-28 17:12 Vakkert, stille, sakteflytende

Gitaristen Fredrik Rasten fra Oslo har helt spesielle visjoner med musikken sin. Her får vi to eksempler på hvor unik han er. Berlin-bosatte Fredrik Rasten (31) har jeg støtt på i bandet Oker tidligere. Det fortalte meg at vi hadde med en totalt kompromissløs og «fryktløs» musikant å gjøre. Både hans solodebut «Six Moving Guitars» … Continue reading "Vakkert, stille, sakteflytende"

2019-11-27 19:46 Fargerikt

Et av verdens beste storband, danske DR Big Band, har hyra inn japanske Miho Hazama som sin nye sjefdirigent. Hun er bosatt i New York, men er langt i fra den eneste japanske storbandlederen som har etablert seg i jazzhovedstaden. Her får vi møte nok en kapasitet: Migiwa Miyajima som leder for sitt eget Miggy … Continue reading "Fargerikt"

2019-11-26 11:26 Eksotisk Hubro

Plateselskapet Hubro feirer 10 års jubileum i disse dager. Det gjør de med en fantastisk og allsidig katalog. Øyvind Torvunds bidrag gjør den enda rikere. Plateselskapet Hubro er hjertebarnet til den påtroppende Sildajazzsjefen i Haugesund, Andreas Risanger Meland. I løpet av tiåret som han og Hubro har lagt bak seg, har han kompromissløst gitt oss … Continue reading "Eksotisk Hubro"

2019-11-25 15:49 Heftige duologer

Pianisten og vokalisten Alfredo Rodriguez og perkusjonisten og vokalisten Pedrito Martinez er hver for seg to av Cubas heftigste musikanter. Sammen skaper de ofte magi. Det er jo ikke nødvendigvis slik at om man setter sammen to fantastiske musikanter så blir summen av det dobbelt så bra. Ofte er det slik at sterke personligheter går … Continue reading "Heftige duologer"

2019-11-24 16:01 Svært gode historier

Mange kjenner Rasmus Rohde fra barnas favorittgruppe Rasmus og Verdens Beste Band. Nå snakker han til mange andre generasjoner også. Rasmus Rohde (44) har vært en historieforteller av rang i en årrekke. Spelllemannpriser med Rasmus og Verdens Beste Band både i 2007, 2010 og 2017 sier en hel del om kvaliteten Rohde & Co har … Continue reading "Svært gode historier"

2019-11-24 02:59 Har det meste

Jeg er blant dem som kun har hørt om «En mann ved navn Ove» og hans far Fredrik Backman. Nå er forholdet tatt minst et skritt videre og for en sann svir det har vært å lese «Folk med angst». Jeg har mer å tilstå og bryter sammen i krampegråt: jeg har nemlig ikke lest … Continue reading "Har det meste"

2019-11-24 00:06 Beintøft og hipt fra Midtvesten

Noe forteller meg at jeg ikke er aleine om å være ganske så uvitende om trompeteren, komponisten, arrangøren og storbandlederen Adam Meckler her hjemme. Dette tøffe musikalske visittkortet bør få ørene opp på vidt gap hos mange. Det er vel ingen stor overraskelse at det skjer masse rundt om på kloden, også når det gjelder … Continue reading "Beintøft og hipt fra Midtvesten"

2019-11-22 15:53 Den store ro

Det kommer ikke som noen bombe akkurat, men Jon Eberson og Sigurd Hole gir oss et ballademelding fra aller øverste hylle. I 2001 så «Jazz for Men» med Jon Eberson (gitar) og Carl Morten Iversen (bass) dagens lys. Det var to modne musikanter som satte hverandre stevne og som fortalte oss om sin kunnskap om … Continue reading "Den store ro"

2019-11-21 15:22 Tidlig jul i år

Nyoppdaga musikk med John Coltrane. For millioner av musikkelskere kloden rundt kunne det ikke bli noen bedre julepresang enn akkurat det. Det blei et kort liv og enda kortere karriere på John Coltrane (1926-67). Uansett satte han voldsomme spor etter seg og spesielt fra midten av 50-tallet til han forlot tida på grunn av leverkreft, … Continue reading "Tidlig jul i år"

2019-11-20 16:14 Vest møter øst

Noe forteller meg at vi ikke er klar over hvilken enorm kapasitet vi har blant oss i Daniel Herskedal.  Her tar han et nytt steg og også den «klassiske» komponisten Herskedal forteller oss at han hører hjemme helt der oppe. Det er et velkjent fenomen at det er vanskelig å oppnå den anerkjennelsen man fortjener … Continue reading "Vest møter øst"

2019-11-19 15:33 Lett, men med tyngde

Remy Le Boeuf sier du? Da er vi minst to, for jeg har heller ikke hørt om den amerikanske altsaksofonisten og komponisten før postmannen på forbilledlig vis gjorde jobben sin og sørga for at Le Boeufs debutskive dumpa ned i postkassa. Sjøl om «Light as a Word» er Remy Le Boeuf (33) sin debutskive under … Continue reading "Lett, men med tyngde"

2019-11-19 02:50 One night in Bangkok!

Martin Taylor, Eric og Ulf Wakenius – hvert for seg strålende gitarister. I diverse konstellasjoner skapte de magi i like magiske Bangkok. Ulf Wakenius har jeg hatt gleden av å høre live en rekke ganger. Han er gitaristen som fikser alt, kan alt og som gjør det med en livsbejaenhet og ustoppelighet som er unik. … Continue reading "One night in Bangkok!"

2019-11-18 18:49 Fra knatter og knøs

Hadde man for noen år siden sagt at mulighetene for at en viktig del av norsk jazz´ framtid skulle komme fra Stanghelle, Ågotnes og Håvik, så hadde det nok blitt møtt med en viss skepsis. Briotrio har tenkt å gjøre noe med det. Det var liksom opplest og vedtatt at jazzmusikere skulle komme fra de … Continue reading "Fra knatter og knøs"

2019-11-17 15:10 Viktige norske bidrag

Det tyske storselskapet ECM fyller 50 år og de norske bidragene har vært store og mange fra første dag. Med disse to utgivelsene får vi gode prov på at slik er det heldigvis fortsatt. Den engelske pianisten og kirkeorganisten Kit Downes (33) har vi tidligere stiftet bekjentskap med gjennom samarbeid med Thomas Strønens Time Is … Continue reading "Viktige norske bidrag"

2019-11-16 16:16 Ekte vare

Linda Kvam hører hjemme i kategorien artist jeg har hørt om i en årrekke, men som jeg aldri har hatt noe nært forhold til. Nå var det på høy tid å få gjort noe med det. Vokalisten og singer/songwriteren Linda Kvam (47) fra Tønsberg har vaka i vannskorpa i flere tiår. Ryktene om hennes heftige … Continue reading "Ekte vare"

2019-11-16 16:15 Et sjeldent talent

De som har hatt gleden av å oppleve trombonisten, komponisten, arrangøren og bandlederen Magnus Murphy Joelson i ymse settinger de seineste åra, har forhåpentligvis kjent på at her har vi med et spesielt talent å gjøre. Om det er i band som BenReddik eller i egne band i format fra kvintett til storband – med … Continue reading "Et sjeldent talent"

2019-11-15 15:36 Annerledes fra over there

Brian Krock anyone? Jeg har mine tvil om veldig mange hender gikk opp i lufta når navnet blei nevnt. Mine hender blei i alle fall holdt i ro, men fra nå av skal jeg følge godt med når navnet blir nevnt. Ett av de store privilegiene ved å være på mottakersida når det gjelder musikk … Continue reading "Annerledes fra over there"

2019-11-13 16:56 Svenskene kommer!

Superlaget med svenskene Lars Danielsson og Nils Landgren og tyskerne Wolfgang Haffner og Michael Wollny og ikke minst en legendarisk konsert med like legendariske e.s.t. gir oss et flott innsyn i det beste av «svensk» jazz. Det er bare vel et halvt år siden debutskiva til 4 Wheel Drive, bestående av Lars Danielsson på bass … Continue reading "Svenskene kommer!"

2019-11-12 14:49 Mye sjel fra Toten

Knut Anders Sørum er en artist jeg har den aller største respekt for. Den har ikke blitt mindre etter «Dom vonde orda». Mitt forhold til Sørum har gått fra å se på han som en relativt A4-artist i popgata til å bli en inderlig hedersmann med soul på totendialekt. Dette har vokst fram sakte, men … Continue reading "Mye sjel fra Toten"

2019-11-12 08:31 Nok en spennende historietime

Da er bind tre i Jan Ove Ekebergs verk om «Den siste vikingkongen» unnagjort og Ekeberg bekrefter sin enorme historiekunnskap, sin dramatiske klo og sin veldig flotte fortellerevne. Siden 2016 har Ekeberg bragt oss tilbake i tid sånn cirka 1000 år og for de av oss som er interessert i både historie, ei god fortelling, … Continue reading "Nok en spennende historietime"

2019-11-11 15:29 Fest på Sesame Street

Trombonisten, arrangøren og komponisten Joe Fiedler har jobba med en av verdens mest berømte TV-serier, Sesame Street, i 10 år. Jeg bryter sammen og tilstår at jeg aldri har vært i kjernegruppa til Sesame Street – kan kanskje ha noe med alder å gjøre? Jeg har uansett skjønt at dette har vært superpopulært og banebrytende … Continue reading "Fest på Sesame Street"

2019-11-10 08:09 En dobbel Stabat Mater, takk!

Kjetil Bjerkestrand og Mathilde Grooss Viddal er to musikanter med mye flott på hjertet. Med hver sin «Stabat Mater» har de gitt oss hvert sitt høydepunkt. Det sier ikke reint lite. Jeg har ikke tall på i hvor mange musikalske settinger jeg har møtt og opplevd Kjetil Bjerkestrands unike klo de seineste tiåra. Fellestrekket er … Continue reading "En dobbel Stabat Mater, takk!"

2019-11-10 06:01 Noe så inne i granskauen tøft

Helt siden 70-tallet har Arild Andersen funnet frem til noen stortalenter og løftet de frem. Han slutter heldigvis aldri med det og det låter stadig tøffere og mer livsbejaende. Nå er det vel en aldri så liten overdrivelse å hevde at unge Andersen (74) – han må forøvrig være verdens yngste av det slaget – … Continue reading "Noe så inne i granskauen tøft"

2019-11-09 19:08 Helt der ute

Hvis du aldri har hørt om konstellasjonen Arthurs – Khroustaliov – Sartorius så er vi altså minst to. De tar oss uansett med ut til de ytterste sfærer. Bak de tre navnene skjuler den engelske trompeteren Tom Arthurs, landsmannen Isambard Khroustaliov (aka Sam Britton) på elektronikk og sveitsiske Julian Sartorius på trommer og perkusjon seg. … Continue reading "Helt der ute"

2019-11-08 19:36 Blir det hippere nå så…

Store deler av den oppvoksende slekt norske jazzmusikere er kanskje mer sjangerutslettende enn noen gang. Lite er hyggeligere enn det og eksemplene står i kø: Broen, Finity, The Switch og Arthur Kay er veldig gode eksempler i alle fall. I perioder har det her hjemme vært vanntette skott mellom musikere som har hørt hjemme i … Continue reading "Blir det hippere nå så…"

2019-11-07 16:46 En ny favoritt

Den cubansk/amerikanske pianisten, komponisten og bandlederen Fabian Almazan har vist seg fram i en rekke sammenhenger allerede, men med denne trioskiva tar han steget helt opp. Jeg har hatt gleden av å oppleve Fabian Almazan (35) én gang i levende live. Det var i bandet til trommeslageren Mark Guiliana under Copenhagen Jazz Festival for et … Continue reading "En ny favoritt"

2019-11-06 17:11 Perfekt samarbeid

Det store bandet Ensemble Denada, vokalisten Torun Eriksen og arrangør Erlend Skomsvoll skulle vise seg å være en konstellasjon så perfekt som vel tenkelig. Her får vi være med dem på konsert i Bremen, Tyskland. Hvor initiativet kom fra vet jeg ikke, men samarbeidet mellom Ensemble Denada, Torun Eriksen og Erlend Skomsvoll så i alle … Continue reading "Perfekt samarbeid"

2019-11-05 17:46 Det lille store geniet

Michel Petrucciani blei bare 36 år gammel. På de få åra ga han oss veldig mye både som menneske og musiker. Fra dagen han var født visste omgivelsene at livet kom til å bli både kort og utfordrende for Michel Petrucciani (1962-99). Han var multi-funksjonshemma og blant annet led han av såkalt glassbones – beinstruktruren … Continue reading "Det lille store geniet"

2019-11-04 18:09 Stiller sulten

Med denne høyst originale innspillinga viser Maja S. K. Ratkje oss hvordan musikk også kan stille sulten. For et par år siden fikk Maja S. K. Ratkje i oppdrag å skrive musikk for ballettforestillinga «Sult» som Jo Strømgren satte opp. Utgangspunktet var sjølsagt Knut Hamsuns legendariske roman med samme navn. Her har Ratkje tatt musikken … Continue reading "Stiller sulten"

2019-11-04 10:10 Drømmeveveren

I 1966 ga Charles Lloyd ut det legendariske albumet «Dream Weaver». Lloyd er fortsatt i stand til å veve drømmer – store og vakre. Som alltid med lue, mørke briller og den venstre skuldra litt høyere enn den høyre, ga den 81 år unge Charles Lloyd oss nok et prov på hvilken retningsgiver, drømmeskaper, unik … Continue reading "Drømmeveveren"

2019-11-03 17:17 Nok en ny verden

Duoen BirdWorld, med base i Oslo og London, er enda en konstellasjon som tar oss med til steder de færreste – om noen – av oss har vært på før. Den engelske, men delvis Oslo-bosatte cellisten og elektronikeren Gregor Riddell og den canadiske, men London-bosatte trommeslageren og perkusjonisten Adam Teixeira, møttes for første gang i … Continue reading "Nok en ny verden"

2019-11-02 12:54 Verdens beste Di derre

Fortellinga om Di derre er ei uendelig suksesshistorie. Noe forteller meg likevel at seinsommerdagene for noen måneder siden sammen med Kringkastingsorkesteret på Oslos tak, kommer til å gå inn på det folkekjære bandets seierspall – og bli der værende.   Det skulle jo bare være hygge. Di derre altså. Og det er det sikkert også. … Continue reading "Verdens beste Di derre"

2019-11-01 18:56 Tøft fra Junaiten

Bandet Kneebody har liksom ligget i vannskorpa både hos jazz- og rockefolket helt siden oppstarten. Kanskje er det på tide å ta det store steget nå? Kneebody begynner å nærme seg 20 års jubileum som band nå. Store deler av vennegjengen møttes som studenter ved Eastman School of Music og siden bandet ikke hadde noen … Continue reading "Tøft fra Junaiten"

2019-10-31 17:38 Svenskene har kommet for å bli

Georgia Wartel Collins og Karl Hjalmar Nyberg er bare to av mange eksempler på unge svenske jazzmusikere som har kommet til Norge for å studere og som har blitt værende her hos Harald og Sonja. Det skal vi være glade for. I en årrekke nå har både jazzlinja i Trondheim og jazzutdanninga ved Norges Musikkhøgskole … Continue reading "Svenskene har kommet for å bli"

2019-10-30 19:15 Herlig historietime

Den amerikanske pianisten Lafayette Gilchrist tar oss like godt med på ei rundreise i hele jazzhistoria og vel så det på denne liveinnspillinga. Lafayette Gilchrist (52) er mest kjent her hjemme for sin lange fartstid sammen med saksofonisten David Murray. Her får vi møte han helt aleine i hjembyen Baltimore med et lyttende publikum på … Continue reading "Herlig historietime"

2019-10-29 16:09 Ut mot havet

En helt spesiell trio tok turen ut til den lille øya Sula på Trøndelagskysten. Målet var å lage unik og høyst personlig musikk – det har de greid på alle slags vis. Trombonisten, og en hel del annet, Henrik Munkeby Nørstebø og den østerrikske lydskulptøren Daniel Lercher møttes i Tsjekkia i 2010 som en del … Continue reading "Ut mot havet"

2019-10-25 16:23 Takk for følget

I vel 20 år varte det unike samarbeidet mellom Jan Garbarek og The Hilliard Ensemble. Nå får vi være med på den siste reisa i 2014. ECM-sjef Manfred Eicher er i svært manges øyne og ører en visjonær. Det finnes mange eksempler på at det er riktig – kanskje det beste er unnfangelsen av ideen om … Continue reading "Takk for følget"

2019-10-25 12:15 Mestermøtet

John Scofield er en av verdens beste jazzgitarister og Danmark Radios Big Band er et av verdens beste storband. Når de så slår sine putler sammen så blei det bortimot storslagent. Bærum Kulturhus, noe så nær hjemmebane som vel mulig for Danmark Radios Big Band sin kunstneriske leder Birger Carlsen, var første stopp på veien … Continue reading "Mestermøtet"

2019-10-24 16:17 På vei opp

Marcus Strickland er en saksofonist, komponist og bandleder som har vært nær det store gjennombruddet lenge nå. Det er absolutt mulig å skjønne. Marcus Strickland (40) har bortimot ti skiver under eget navn på samvittigheten siden debuten i 2001. Han har jobba mye med storheter som Roy Haynes, Christian McBride, Dave Douglas og Jeff «Tain» … Continue reading "På vei opp"

2019-10-24 14:30 Endelig sjef

Bassisten Linda May Han Oh har vi støtt på som strålende sidekvinne med giganter som Joe Lovano og Pat Metheny i flere år. Nå har hun endelig tatt steget lengst frem sjøl. Linda May Han Oh (35) er født i Malaysia, vokste opp i Australia , men har vært bosatt i New York i over … Continue reading "Endelig sjef"

2019-10-24 10:18 Et svært godt tilbud

Med sin sjette roman på 15 år befester Jens M. Johansson sin posisjon som en av landets aller mest interessante forfattere. «Lavterskeltilbud» er en seriøs, viktig og ofte smilfremkallende samtidsroman. For de som har fulgt Johanssons penn som journalist både i Klassekampen og Dagens Næringsliv, så kommer det ikke som noen stor overraskelse at han … Continue reading "Et svært godt tilbud"

2019-10-23 17:01 Coolt fra vest

Stavanger er så mye mer enn oljå. Kvartetten Walkin´ Shoes forteller oss at det swinger på et inderlig vis der også. Det skjer mangt og mye rundt omkring i fedrelandet – også på jazzfronten. Coolkvartetten Walkin´ Shoes, bestående av trommeslageren Einar Arnøy, bassisten Øystein Eldøy, barytonsaksofonisten Olav Hauso og trompeteren og pianisten Jostein Hetland, er … Continue reading "Coolt fra vest"

2019-10-22 19:26 Den ukjente giganten

Ran Blake har vært og er en gigant i jazzkretser over hele kloden. Likevel er han nesten ukjent her hjemme. Hvorfor han er så «stor» får vi to gode eksempler på her. Pianisten, komponisten og pedagogen Ran Blake (84) har gjennom sine bortimot 50 år som lærer ved New England Conservatory of Music i Boston … Continue reading "Den ukjente giganten"

2019-10-21 18:13 Arva etter Mari Boine

Marja Mortensson kan fort vise seg å være den store arvtakeren etter Mari Boine som åpna ørene til et stort publikum både her hjemme og utenlands for samisk musikk. Her kommer det to veldig flotte bumerker som mer enn antyder det. Et stadig større publikum har fått ørene, og mange andre sanser, opp for Marja … Continue reading "Arva etter Mari Boine"

2019-10-20 20:58 Et vakkert møte

Tom Harrell er en vår tids store jazztrompetere. Når så Ethan Iverson inviterte han med til legendariske Village Vanguard for å spille standardlåter så oppstod ofte magi. Tom Harrell (73) har av mange årsaker vært mye omtalt de seineste tiåra. Den hyggeligste delen av omtalen har dreid seg om hans fantastiske trompetspill. Samtidig har det … Continue reading "Et vakkert møte"

2019-10-19 15:30 Til himmels

Det er lite som får meg til å finne den store ro som vakker korsang. Uranienborg Vokalensemble sørger avgjort for det og med kremlyd nok en gang fra Morten Lindberg. Uranienborg Vokalensemble synger salmer også for ikketroende. Jeg er på ingen måte noen fast kirkegjenger – heller tvert i mot. Jeg er ikke troende heller. … Continue reading "Til himmels"

2019-10-18 17:59 Bli med på jazzklubb da!

En av den moderne jazzens store trommeslagere anno 2019, Johnathan Blake, inviterer med seg Linda May Han Oh og Chris Potter – og oss – på jazzklubben Jazz Gallery i New York Mange vil kjenne igjen Johnathan Blake (43) fra samrør med fine folk som Tom Harrell og Kenny Barron. Lista kan egentlig gjøres så … Continue reading "Bli med på jazzklubb da!"

2019-10-18 13:38 Himmelsk blanding

Dan Berglund, Jens Christian Bugge Wesseltoft og Magnus Öström – Rymden – er et kollektiv man kan bli med på tur når som helst og hvor som helst. Det er en berikelse – mer for hver gang. Noen har vært så bortskjemt at vi har fått være med på reisa fra nesten dag én når … Continue reading "Himmelsk blanding"

2019-10-17 16:45 Et eget univers

De som har hatt gleden av å følge Susannas (Wallumrød) utvikling som vokalist, pianist, låtskriver, utøver – kunstner -, har også sett eller rettere sagt hørt et kunstnerskap i stadig utvikling mot det unike. Musikken vi møter på «Garden of Earthly Delights» blei unnfanga som et bestillingsverk til Vossajazz i 2017. Slike verk har det … Continue reading "Et eget univers"

2019-10-16 18:24 En svært god halvgammel dansk

Her hjemme kjenner de fleste danske Carsten Dahl fra samarbeidet med Arild Andersen. Han er så mye mer – veldig mye mer. Det er nesten vanskelig å vite hvor man skal begynne når det gjelder Carsten Dahl (52). Han var profesjonell trommeslager fra han var 14 og kom inn på konservatoriet som 19-åring og hadde … Continue reading "En svært god halvgammel dansk"

2019-10-15 16:47 Musikeren mot strømmen

I stor grad er det slik at veldig mange musikanter søker seg mot Oslo. Saksofonisten, komponisten og bandlederen Ola Asdahl Rokkones har gått motsatt vei og slått seg ned i Tromsø. Det har han absolutt ikke tatt skade av. 36 år unge Asdahl Rokkones har studert ved konservatoriet i Nordens Paris og på grunn av … Continue reading "Musikeren mot strømmen"

2019-10-14 18:12 På høy tid

Den amerikanske pianisten, komponisten og arrangøren David Berkman har vært en del av New Yorks jazzscene i bortimot 35 år. Til tross for det er dette mitt første møte med den langt framskredne musikanten. David Berkman (60) kommer fra Cleveland og vokste opp musikalsk med blant andre Joe Lovano. Som mange med ambisjoner gikk turen … Continue reading "På høy tid"

2019-10-14 08:24 Det aller beste sporet

Den beste plata. Det beste reisemålet. Den beste restauranten. Den beste trompeteren. Sjølsagt en håpløs «konkurranse». Uansett er den siste delen av «Byens spor» – «Skyggeboken» – en av de beste bøkene jeg har lest. Trilogien «Byens spor», som har avlagt oss besøk fra 2017 til nå, er uten tvil nok et høydepunkt i Lars … Continue reading "Det aller beste sporet"

2019-10-13 16:21 Ekte vare

Kirsti Bakken Kristiansen er født og oppvokst på Gjøvik. Der har hun dukka ned i en folkemusikkskatt som er ganske så ukjent også for sjøl de mest ihuga. Det skal hun ha all mulig slags takk for. Kirsti Bakken Kristiansen (34) kjenner noen fra duoen Fivil, men denne gangen er det hennes solodebut – og … Continue reading "Ekte vare"

2019-10-13 13:29 Katta ut av sekken

Av de mange tinga jeg kan lite om har portugisisk jazz om ikke ei særstilling så i alle fall ei fin plassering. Kvartetten Cat in a Bag forteller meg at det bør jeg gjøre noe med. Det særdeles oppegående portugisiske plateselskapet Clean Feed Records leverer både kvalitet og unik musikk fra de fleste verdenshjørner – … Continue reading "Katta ut av sekken"

2019-10-11 18:18 Ekskursjon langt ut

Den originale Oslo-baserte kvintetten Billy Meier tar oss bokstavelig talt med til steder langt der ute – både musikalsk og filosofisk – der de færreste har vært tidligere. Med debutalbumet «Introducing…Billy Meier» fra 2017 fortalte bandet med solide røtter fra Musikkhøgskolen i Oslo, at vi hadde fått besøk av et nytt kollektiv som hadde tydelige … Continue reading "Ekskursjon langt ut"

2019-10-10 17:12 Unik melding fra grannelandet

Saksofonisten, vokalisten, elektronikeren – og veldig mye mer – Lisen Rylander Löve fra Göteborg har satt seg til ved kjøkkenbenken og lagt ut på en soloekskursjon som har veldig mye spennende ved seg. Lisen Rylander Löve (45) kjenner noen sikkert fra band som The Splendor, Midaircondo og Here´s  To Us. Hun har også jobba mye … Continue reading "Unik melding fra grannelandet"

2019-10-09 16:33 TORA – merk deg navnet

Tora Dahle Aagård – sjefen for bandet TORA – er intet mindre enn en vokalist, gitarist og låtskriver det bare er å bite seg merke i med en eneste gang. De som kjenner Dahle Aagård-navnet fra før, har nok i stor grad forbundet det med den framifrå sangeren Julie. Det må folk mer enn gjerne … Continue reading "TORA – merk deg navnet"

2019-10-08 16:57 Den største?

Brad Mehldau er i manges ører den viktigste nålevende pianisten i moderne jazz. Nylig fikk vi to strålende prov på det i Oslo og her møter vi han som solopianist fra en konsert i Tokyo i 2003. Helt siden Brad Mehldau (49) viste seg frem for et større publikum for første gang i 1995 med … Continue reading "Den største?"

2019-10-07 17:27 Drøm videre

Bergensbandet Chain Wallet er et nytt bekjentskap for meg. Til sitt drømmeaktige poplandskap inviterer de oss med på en vakker, forunderlig og spennende utflukt. Det har seg slik at jeg gjerne vil utfordres og avlegge steder, mennesker, kunst og kultur jeg aldri har møtt før besøk. Chain Wallet og bandets andre visittkort, «No Ritual», passer … Continue reading "Drøm videre"

2019-10-06 21:46 Fransk åpning

Dette er mitt andre møte med den franske pianisten og komponisten Romain Collin. Det overrasker ikke at han er i ferd med å skape seg ei stor karriere i jazzens hovedstad New York. Collin (39) kommer opprinnelig fra Antibes like ved Nice. I begge de to byene finnes det fine jazzfestivaler og det er sjølsagt … Continue reading "Fransk åpning"

2019-10-05 12:24 Det er bare én Bjørn Tomren!

I åresvis har en av Tomrefjordens aller største sønner – Bjørn Tomren – fortalt oss at uansett hva han bedriver, så gjør han det på et helt eget vis og med en personlighet som både er lett å like og lett å bli forundra over. Musikalsk sett er det gjennom den uforliknelige duoen Polka Bjørn … Continue reading "Det er bare én Bjørn Tomren!"

2019-10-04 17:29 En dobbel Blake, takk!

Den engelsk/canadiske tenorsaksofonisten Seamus Blake er i mine ører en av de de heftigste nålevende utøverne i den moderne hardbopgata. Her kommer det to nye bekreftelser på det. Etter å ha gjort unna verneplikta si på Berklee i Boston, gikk turen til New York for Seamus Blake (48). Som så mange andre ville han prøve … Continue reading "En dobbel Blake, takk!"

2019-10-03 18:16 Ny omdreining

Mange trodde trioen The Bad Plus var historie da pianisten Etna Iverson takka for seg for to år siden. Neida, med Orrin Evans på pianokrakken har bandet faktisk fått ei vitamininnsprøytning. Vennegjengen fra Minneapolis etablerte The Bad Plus i 2000, men etter hundrevis av jobber kloden rundt og tolv album sammen mente altså Iverson at … Continue reading "Ny omdreining"

2019-10-02 17:25 Unikt par – unik musikk

Skotske Sarah-Jane Summers og finske Juhani Silvola har funnet hverandre på alle slags vis. Bosatt på Nesodden skaper de vakker og flott musikk på kryss og tvers av de fleste grenser. Til tross for at felespiller Summers har slått seg ned i kjempers fødeland, så har hun på ingen måte glemt sine skotske eller gæliske … Continue reading "Unikt par – unik musikk"

2019-10-01 17:19 Norsk-finsk sisu

Med base i Stavanger og i Finland har Johan Fredrik Lavik starta et jazzarkeologisk plateselskap som nerder i alle land, spesielt Norge, bør sette pris på. Lavik har slått fast for seg sjøl at at det finnes alt for lite norsk jazz på plate fra perioden 1962 til 1975. Hva er mulig å gjøre med … Continue reading "Norsk-finsk sisu"

2019-09-29 13:15 Tøft fra sør

I Kristiansand finnes det en kar som heter Bernt Moen. Han er en alt for lite anerkjent tangentist med et enormt vidsyn og som heldigvis dukker opp i forskjellige settinger fra tid til annen. Her møter vi han i en beintøff trio og mutters aleine. Bernt Moen har vært innom de fleste stilarter innen improvisert … Continue reading "Tøft fra sør"

2019-09-28 16:13 Jazz med stor J

Pianisten David Kikoski har dukka opp i en rekke sammenhenger og gjør det like like bra hver gang. Her får vi møte han som sjef. David Kikoski (57) har spilt med «alle» fra Roy Haynes via Randy Brecker og til Mingus Dynasty. Han kan bli også bli påtruffet i elektriske settinger. Han har det meste … Continue reading "Jazz med stor J"

2019-09-28 11:17 Damenes aften

Carla Bley og Mette Henriette danner på sett og vis ytterpunktene i ECM-historia. Samtidig viste de oss at det er ei linje i det selskapet har gjort. Ei flott linje. Komponisten, bandlederen og pianisten Carla Bley (83) markerte seg allerede på 60-tallet i det søkende New York-miljøet. Bley har var gift med pianisten Paul Bley, … Continue reading "Damenes aften"

2019-09-27 16:47 Øre for unik musikk

Pater familias i landets kanskje mest musiske familie heter Hans Fredrik Jacobsen. Her har han like godt invitert med seg hele familien og vel så det. Det har det blitt nydelig musikk av. Nå har det seg slik at definisjonen på pater familias er et familieoverhode med uinnskrenket makt over ektefelle og barn og bestemmelsesrett … Continue reading "Øre for unik musikk"

2019-09-27 11:05 Den herlige andrerunden

I skøyteverdenen pleier som oftest andrerunden å gå relativt greit. Det gjorde det så avgjort på dag to av ECM-markeringa på Victoria også med Tord Gustavsen og Marcin Wasilewski i spissen for hver sin trio. Tord Gustavsen har gitt ut åtte plater på ECM. Det har skjedd i ymse konstellasjoner, men som oftest på trio. … Continue reading "Den herlige andrerunden"

2019-09-26 16:40 Nytt og duggfriskt

Nok en gang har jeg kommet over musikanter og musikk som er helt ukjent for meg. Pianisten Yves Theiler fra Sveits imponerer fra første anslag. Blant de mange sakene jeg kan alt for lite om står sveitsisk jazz om ikke i en særstilling, så i alle fall relativt høyt oppe på lista. Plateselskapet Intakt Records, … Continue reading "Nytt og duggfriskt"

2019-09-26 11:32 Svenskehjelpa

Vi på denne sida av Kjølen har svært mye å takke svenskene for – spesielt i tida etter 1945. Det at Bobo Stenson kom til oss fra begynnelsen av 70-tallet og fortsatt gjør det, føyer seg inn i denne stolte rekka. Bedre måte å markere starten på feiringa av plateselskapet ECMs 50 år, enn å … Continue reading "Svenskehjelpa"

2019-09-25 15:41 En herlig overraskelse

God, varm og herlig popmusikk skapt av veldig flinke folk har inntatt heimen. Bandet er norsk og heter Hajk. En av de store privilegiene med å mene noe om musikk er at man stadig får tilgang på musikk man ikke ante eksisterte. Bandet Hajk, bosatt i hovedstaden, hører hjemme i den kategorien. Jeg har altså … Continue reading "En herlig overraskelse"

2019-09-24 17:25 Seint, men veldig godt

Når man har med Pat Metheny på laget, så skjerpes ørene og resten av sanseapparatet øyeblikkelig. Saksofonisten Logan Richardson har med seg et stjernelag ellers også. Når du kontakter supergitarist Pat Metheny, stjernetangentist Jason Moran og langt framskredne Harish Raghavan på bass og Nasheet Waits på trommer, og får ja fra alle, så betyr det … Continue reading "Seint, men veldig godt"

2019-09-24 12:15 Det varmkalde hjertet

Highasakite har vært gjennom en svært så turbulent periode. «Uranium Heart» forteller oss at de to gjenværende står godt på egne bein også. Noen hevder at man blir sterkere kunstnerisk av å gå gjennom kriser og konflikter. Historia er full av interne konflikter kunstnere mellom og internt i band – noen ganger har det kommet … Continue reading "Det varmkalde hjertet"

2019-09-22 18:52 New York-Köln-forbindelsen

Det er opp til flere fellesnevnere i musikken, gruppene og tenkingen til den tyske saksofonisten Angelika Niescier og den russiske pianisten Simon Nabatov. En av dem er at de lager original og spennende musikk. Altsaksofonisten Angelika Niescier (49) er født i Polen, men oppvokst i Tyskland. Pianisten Simon Nabatov (60) er født og oppvokst i … Continue reading "New York-Köln-forbindelsen"

2019-09-21 19:05 Borte hjemme

Etter å ha falt i den tradisjonelle irske musikkgryta, la Anders Lillebo jazzkarriera på hylla. Han stortrives åpenbart med sitt nye ståsted. Både herrens og musikkens veier er ganske så uransakelige. For Anders Lillebo (32) fra Drevsjø i Hedmark har det ført til at han etter studier på blant annet Musikkhøgskolen og lefling med jazzuttrykket, … Continue reading "Borte hjemme"

2019-09-20 19:42 Flotte samtaler

Trompeteren Avishai Cohen og pianisten Yonathan Avishai har spilt sammen siden de gikk i kortbukser i Tel Aviv i Israel. Nå bor de i hvert sitt land, men kontakten er fortsatt av det utmerkede slaget. Sjøl om Cohen har gjort som sine søsken, klarinettisten Anat og saksofonisten Yuval Cohen, og flytta til New York og … Continue reading "Flotte samtaler"

2019-09-20 10:14 En opplevelse for evigheten

For meg hører pianisten Brad Mehldau hjemme i samme kategori som Bill Evans og Keith Jarrett. Helt øverst med andre ord. Det bekrefta han nok en gang denne magiske kvelden på Victoria. Med venstre øre mot tangentene, med høyre skulder hevet og med øynene lukket – slik jeg husker Brad Mehldau (49) fra alle møtene … Continue reading "En opplevelse for evigheten"

2019-09-19 15:54 Historiefortelleren

Siril Malmedal Hauge har allerede fortalt oss at hun er i besittelse av ei stemme som gjør at hun vil være med å prege norsk musikkliv i mange tiår fremover. Med debuten under eget navn kommer det nok en nydelig bekreftelse. Med sine røtter i Langevåg på Sunnmøre, så måtte det nesten gå som det … Continue reading "Historiefortelleren"

2019-09-18 21:27 På tvers av det meste

Den svenske kornettisten Tobias Wiklund debuterer med å fortelle oss at stadig nye generasjoner har tak på tradisjonen – og fører den videre. Det gjør på alle vis den danske pianisten Simon Toldam også. Tobias Wiklund (33) er født og oppvokst i Gävle i Sverige. Der blei han innført i Louis Armstrongs verden av sin … Continue reading "På tvers av det meste"

2019-09-17 16:33 Borte bra

Det fine bandet Holum Trio er ute med sitt andre visittkort. Likevel er det mitt første møte med trioen. Det var på høy tid. Holum Trio, som består av sjefen Vegard Kvamme Holum fra Fosnavåg på Sunnmøre på trompet, flygelhorn og vokal, Stian Andreas Egeland Andersen fra Stavanger på bass og Øystein Aarnes Vik fra … Continue reading "Borte bra"

2019-09-16 18:35 En dobbel Reiersrud takk!

Knut Reiersrud er intet mindre enn et unikum. Det kommer for så vidt ikke som noen bombe, men det er likevel svært hyggelig med to nye bekreftelser uansett. Både den finske gitaristen Kalle Kalima og vår egen mesterspillemann Knut Reiersrud har gitt ut musikk på det tyske selskapet ACT tidligere. Da snakker vi hver for … Continue reading "En dobbel Reiersrud takk!"

2019-09-15 17:40 Nedpå og fint

Gitaristen Andreas Haddeland er ute med sin andre trioskive og musikken egner seg for stille stunder og ettertenksomhet når høsten virkelig tar tak. Andreas Haddeland (42), opprinnelig fra Sandefjord, men bosatt på Nesodden der han i tillegg til å spille så mye som mulig også underviser på den lokale kulturskolen, debuterte under egent navn og … Continue reading "Nedpå og fint"

2019-09-14 18:58 Ung dansk

Vi er noen rundt om på kloden som ikke har noe spesielt mot Gammel Dansk. Pianisten Zier Romme gjør absolutt sitt til at vi kan like ung dansk også. Med sine 27 år tilhører Zier Romme en ny generasjon danske jazzmusikere som, sin unge alder til tross, går inn i en solid dansk tradisjon som … Continue reading "Ung dansk"

2019-09-13 16:10 Endelig tilbake

Det har tatt fem år siden D´Sound sist ga lyd fra seg. Mye har skjedd siden sist og det er veldig godt å ha dem tilbake. D´Sound oppsto i 1994 – vi snakker året det blei arrangert et utvida skirenn på Lillehammer! Mye suksess og ni plater fulgte fram til 2014, men i fjor forlot … Continue reading "Endelig tilbake"

2019-09-13 07:27 Bergtatt

Pianisten Espen Berg har imponert meg hver gang jeg har møtt han. Nå mer enn noen gang. Jeg har hatt gleden av å høre hamarsingen Berg i en rekke settinger de seineste åra. Først imponerte han voldsomt ved å spille Marius Nesets noe utfordrende, for å si det mildt, bestillingsverk under Moldejazz uten noter. Seinere … Continue reading "Bergtatt"

2019-09-12 16:46 Tiur beveger seg så sterkt, så vakkert

Hvor lang tid tar det å få seg en ny favoritt? Vanskelig å si, men i dette tilfellet tok det bare vel en halvtime. Siden har Tiur gått på repeat veldig mange halvtimer – og flere kommer det til å bli. Vokalisten, tekstforfatteren og komponisten Bethany Forseth-Reichberg fra Oslo og pianisten og komponisten Martin Sandvik … Continue reading "Tiur beveger seg så sterkt, så vakkert"

2019-09-12 12:07 Det begynner å likne et liv dette her

Med «Verden som var min – Tyvetallet» begynner Ketil Bjørnstad å nærme seg slutten på sitt enorme prosjekt. Om han er sliten? På ingen måte. Det var en maratonøvelse, nei mer en supertriatlonøvelse, Ketil Bjørnstad la ut på da han for fem års tid siden bestemte seg for å skrive seg gjennom sitt liv – … Continue reading "Det begynner å likne et liv dette her"

2019-09-11 17:26 Med norsk hjelp

Den portugisiske trommeslageren João Lencastre er ute med et nytt triovisittkort og nok en gang er det vår egen New York-baserte bassist Eivind Opsvik som bidrar på best mulig vis. João Lencastre er en særdeles aktiv trommeslager og bandleder som har leda band i mange størrelser. De seineste åra har det ofte vært trioformatet som … Continue reading "Med norsk hjelp"

2019-09-10 19:21 Tøft fra nord

«Naimaka» er mitt andre møte med duoen Leagus som består av Kristian Svalestad Olstad på gitar og Herborg Rundberg på piano, tangenter og stemme. De to imponerte voldsomt med debuten «Lea Áigi» som kom i 2016 der de tok med  samiske tradisjoner inn i et improvisasjonslandskap. På sett og vis har de fortsatt den reisen … Continue reading "Tøft fra nord"

2019-09-09 16:48 Noe av det beste fra fotballøya

Vokalisten Claire Martin og gitaristen Jim Mullen tilhører avgjort Premier League når det gjelder engelske jazzmusikere. Her møter vi dem i en hyllest av gitarikonet Wes Montgomery. Hadde Claire Martin (52) og Jim Mullen (73) vært født på den andre sida av Atlanterhavet, så hadde de vært verdensstjerner på jazzhimmelen. Siden de hører hjemme på … Continue reading "Noe av det beste fra fotballøya"

2019-09-08 17:22 Nesten ny stemme

Hørt om tenorsaksofonisten Paul Jones før? Hvis svaret er nei, så er vi minst to om den saken. Uansett er han vel verdt å tilbringe tid sammen med. Den 36 år unge amerikanske tenorsaksofonisten Paul Jones er bosatt i jazzens hovedstad New York. Han platedebuterte som bandleder for fem år siden og har sakte, men … Continue reading "Nesten ny stemme"

2019-09-07 19:44 Miles lever!

Miles – Miles Davis! For meg er han det største ikonet når det gjelder musikk. Når det så dukker opp ei ny skive med han så er sjølsagt forventningene enorme. Mange blir innfridd, men ikke alle. Men det er jo Miles da! Miles Davis (1926-91) – bare det å skrive og smake på navnet betyr … Continue reading "Miles lever!"

2019-09-06 19:05 Herlig for den oppvoksende slekt

Det gjør så godt å høre noen ta de minste på alvor og lage god musikk for dem. Det har duoen Snurr-Musikkeriet gjort for andre gang, Det begynner å nærme seg tre år siden jeg møtte duoen Snurr-Musikkeriet for første gang. Sjøl om jeg neppe er i den mest naturlige målgruppa, så synes jeg likevel … Continue reading "Herlig for den oppvoksende slekt"

2019-09-05 18:29 Smakfullt og vakkert

Til tross for at «Future Memories» er gitaristen Yotam Silbersteins sjette utgivelse under eget navn, så er dette mitt første møte med han. Det var på høy tid. Yotam Silberstein (38) var sett på som et stjerneskudd i hjemlandet fra han var tenåring. Som så mange andre talentfulle landsmenn- og kvinner var det da naturlig … Continue reading "Smakfullt og vakkert"

2019-09-05 16:10 Den ustoppelige

Den bergenske bassisten Ole Amund Gjersvik er av den ustoppelige sorten. Det betyr at det kommer musikk i bøtter og spann derfra – heldigvis. Siden 1990 har Ole Amund Gjersvik (55) gitt ut plater under eget navn på sitt eget selskap Acoustic Records. Det gjør han fortsatt og i stadig større grad, men nå kommer … Continue reading "Den ustoppelige"

2019-09-03 19:27 Et storverk

Den engelske saksofonisten Tim Garland blei kjent gjennom samarbeidet med Chick Corea. Her viser han at han står noe voldsomt på egne bein. Tim Garland (52) blei for alvor lagt merke til da Chick Corea inviterte han med i Origin-bandet sitt. Da skriver vi slutten av 90-tallet og Garland fikk plutselig hele verden som si … Continue reading "Et storverk"

2019-09-02 16:10 Hipt fra Frankrike

De norske selskapene Losen Records og AMP kaster sine nett langt utenfor våre grenser og hjelper oss på det viset å utvide våre horisonter. Her er det AMP som introduserer oss for det fine franske bandet MIXCITY. Til tross for at MIXCITY har vært i aksjon helt siden 2000, så er dette mitt første møte … Continue reading "Hipt fra Frankrike"

2019-09-01 13:35 Hipt og morsomt!

Danske Hr og Fru OrgelDuo leverer på så mange nivå. Organist og synthesist Simon Gorm Eskildsen og trommeslager Daniel Sommer har skapt et lite univers med både musikk og en morsom tegneserie som ingredienser. I Hr & Fru OrgelDuo har Dronning Margrethe II & Co frembragt en kreativ duo som i tillegg til å gi … Continue reading "Hipt og morsomt!"

2019-08-31 16:57 Over Bekken etter blues

Dr Bekken, som også reagerer hvis han blir tiltalt som Tor Einar Bekken, er et musikalsk overflødighetshorn av de sjeldne. Her følger det fire nye bevis på det. Tor Einar Bekken er en musikant som har gått sin egen vei så lenge jeg har kjent til han. Han gjør det han tror på og han … Continue reading "Over Bekken etter blues"

2019-08-31 09:52 Wangs drømmefabrikk

Victoria og/eller Nasjonal Jazzscene gjør mye flott. Blant annet tar de initiativ til at ny spennende musikk og nye band oppstår. Sesongåpninga med Ellen Andrea Wang som sjef var et strålende eksempel på det. Det er cirka et år siden Victoria-sjef Jan Ole Otnæs spurte bassist, vokalist, komponist og bandleder Ellen Andrea Wang om hun … Continue reading "Wangs drømmefabrikk"

2019-08-31 08:46 Countrydronninga

Det er helt sikkert mange om countrydronning-tittelen også, men Loretta Lynn er så avgjort en verdig kandidat. Loretta Lynn har rukket mye – blant annet å bli 87 år. Hvor aktiv hun er nå vet jeg faktisk ikke, men denne innspillinga er i alle fall gjort ei god stund etter at hun runda 80. Den … Continue reading "Countrydronninga"

2019-08-29 17:00 Et herlig møte

Det er vel ikke akkurat et møte mellom Nidarosdomens jentekor, TrondheimSolistene, Trygve Seim og Ståle Storløkken de fleste av oss så komme. Uansett har det blitt et både vakkert og spennende musikalsk treff. Med to verk av Ståle Kleiberg, «Hymn to Love» og «The Light», og Andrew Smiths «Requiem», får vi bli med på unike … Continue reading "Et herlig møte"

2019-08-29 11:13 Svenske orakler

Når Per «Texas» Johansson, Torbjörn Zetterberg og Konrad Agnas setter hverandre stevne, så er det ingen bombe at det låter tøft. Vi snakker jo om tre av nabofolkets aller hippeste musikanter. Hver for seg i en rekke settinger har saksofonisten og klarinettisten Per «Texas» Johansson, som altså ikke må forveksles med Per «Ruskträsk» Johansson – … Continue reading "Svenske orakler"

2019-08-27 16:10 Den nye vinen

Jazz og poesi har ikke mange avleggere her hjemme. Jan Erik Vold er den klare ledestjerna, men nå er den unge duoen Nybo/Ravn muligens på vei til å bringe stafetten videre. Jan Erik Vold i samarbeid med blant andre Jan Garbarek la lista svært høyt når det gjaldt samarbeid mellom poeter og jazzmusikere. Kanskje har … Continue reading "Den nye vinen"

2019-08-26 19:22 En av de nye store

Gitaristen Julian Lage blei sett på som et vidunderbarn da han viste seg fram første gang for et stort publikum som 13-åring. Nå har han blitt 31 og talentet  og personligheten er intet mindre enn voldsom. Jazzverden blei først oppmerksom på Lage som 13-åring. Allerede i 1997 blei det laga en dokumentar om Lage som … Continue reading "En av de nye store"

2019-08-26 18:07 Vakre stemninger

De to serberne Uros Spasojevic og Bojan Marjanovic legger ikke skjul på at de er inspirert av Ketil Bjørnstad. Musikken er til og med spilt inn i Rainbow og med mester Jan Erik Kongshaug ved noen av spakene. Det kommer jo ikke som noen stor overraskelse at norske artister, og kanskje spesielt ECM-assosierte, har inspirert … Continue reading "Vakre stemninger"

2019-08-24 19:00 Noe eget på hjertet

Første gang jeg møtte den svenske tangentisten Mattias Risberg var i en Carla Bley-hyllest sammen med Atomics Fredrik Ljungkvist. Nå dukker han opp i to nye konstellasjoner og her bekrefter han hvor mye unikt han har å komme med. Vi får være med på Mattias Risbergs Mining sin første konsert. Mattias Risberg (59) har ei … Continue reading "Noe eget på hjertet"

2019-08-23 18:06 Mye mer enn ingenting

Vokalisten Kari Iveland har vært der – nesten bestandig. Likevel har det alt for ofte vært i en bakspillerrolle. Nå trer hun endelig frem og hun har veldig mye å melde. De fleste her til lands, både blant publikum og ikke minst artister, har et forhold til Kari Iveland (56). Få har nemlig bidratt til … Continue reading "Mye mer enn ingenting"

2019-08-22 17:24 Fransk åpning

To av Frankrikes største jazzstjerner har satt hverandre stevne. Pianisten Jacky Terrasson og trompeteren/flygelhornisten Stéphane Belmondo har svært mye vakkert å snakke om. Det er ikke akkurat hver dag man blir invitert med på samtaler ført av en pianist og en trompeter – og ingenting annet. Med to så langt framskredne musikanter som Jacky Terrasson … Continue reading "Fransk åpning"

2019-08-21 21:27 En tøff overraskelse

Sjøl om bandet Sver har eksistert i vel ti år og gitt ut tre skiver før «Reverie» så dagens lys, så er dette likevel mitt første møte med den norsk-svenske kvintetten. Det var på høy tid. Etter at bandet kom sammen i 2008, så har de spilt en rekke konserter både på hjemmebane, rundt om … Continue reading "En tøff overraskelse"

2019-08-20 18:07 Hvilken stemme!

Danske Randi Pontoppidan er et nesten nytt navn for meg. Etter et musikalsk møte med blant annet vår egen Sissel Vera Pettersen var uansett forventningene store foran møtet med henne – mutters aleine. Randi Pontoppidan (48) gjorde sin første solokonsert i 2015 og har siden fortsatt å forske i hvilke unike lag som befinner seg … Continue reading "Hvilken stemme!"

2019-08-19 19:32 Den aller største

Keith Jarrett – bare smaken av navnet er egentlig nok. Når vi i tillegg får både en solokonsert med jazzimprovisasjoner pluss en konsert med Bach-tolkninger, så er det julekvelden og vel så det. Solokonsertene til Keith Jarrett (74), for min del siden «The Köln Concert» i 1975, har siden den gang hatt en helt spesiell … Continue reading "Den aller største"

2019-08-19 19:23 Det strømmer på

Det tar tydeligvis ikke slutt påfyllet av veldig dyktige norske jazzmusikanter og kvintetten til trompeteren Karl Strømme er nok en bekreftelse på det. Nå er Karl Strømme, med sin utdannelse både fra Musikkhøgskolen i Oslo og Rytmisk Musikkonservatorium i København, ikke blant de aller yngste lenger. Med sine 43 år har trompeteren, komponisten og bandlederen … Continue reading "Det strømmer på"

2019-08-18 13:09 Over alle grenser

Saksofonisten, og mye annet, Ivan Mazuze kommer opprinnelig fra Mosambik, men har vært bosatt i Norge i en årrekke. Her fortsetter han å viske ut unødvendige musikalske grenser. Mazuze har ved tidligere møter fortalt oss at han er en musikant med en svært så brei innfallsvinkel til det å skape musikk. Den oppfatninga blir det … Continue reading "Over alle grenser"

2019-08-16 18:41 Tøft møte i nord

Jeg gikk til møtet mellom den sveitsiske trioen Vein og det proffe svenske storbandet Norrbotten Big Band uten store forventninger. Det har gjort at jeg har blitt svært positivt overraska. Årsaken til at forventningene var lave er enkel. Jeg hadde nemlig aldri hørt om Vein før denne skiva dukka opp i postkassa. Det tok imidlertid … Continue reading "Tøft møte i nord"

2019-08-15 18:57 Et høyst uventa møte

Opp med hånda de som har sett eller hørt for seg et møte mellom en harpist og en munnspiller. Ikke det nei? Da er vi minst to, men når virtuosene Edmar Castañeda og Grégoire Maret setter hverandre stevne så er det den naturligste ting på jord. Den colombianske harpisten Edmar Castañeda og den sveitsiske munnspilleren … Continue reading "Et høyst uventa møte"

2019-08-15 18:57 Grönberg + Haugerud = Sant

Trondheim og jazzlinja har virka som en magnet på en rekke ambisiøse musikanter fra inn- og utland. Oscar Grönberg og Tor Haugerud er to av dem og de har også blitt værende i bartebyen og berika miljøet på så mange vis. Den svenske pianisten, komponisten og bandlederen Oscar Grönberg blei som mange andre frista til … Continue reading "Grönberg + Haugerud = Sant"

2019-08-14 04:47 Flotte gjensyn

En travel og herlig kveld med The Quintet, Gilberto Gil og John Surman Trio er på ingen måte å forakte. Stor variasjon og mye flott musikk i løpet av få timer denne tirsdagen under Oslo Jazzfestival. Det er 20 år siden The Quintet med veteranene Bjørnar Andresen og Calle Neumann og ungkalvene Ketil Gutvik, Paal … Continue reading "Flotte gjensyn"

2019-08-13 16:24 Den nye vinden

Vind kan være så mangt, men den jazzvinden som kommer fra Sund Folkehøgskole i Trøndelag er så avgjort av den varme og gode sorten. Helt siden oppstarten i 1992 har jazzlinja ved Sund Folkehøgskole i Inderøy i den nordlige delen av Trøndelag vært som en slags førskole for store deler av den oppvoksende norske jazzslekt. … Continue reading "Den nye vinden"

2019-03-31 13:07 Et eget univers

Kollektivet Wako er befolka av fire av de mest spennende musikantene i norsk jazz. Her følger det tredje beviset på det. De som har lånt et øre og litt til i forbindelse med det som har kommet ut av ung, norsk jazz de seineste åra, kan ikke ha unngått å legge merke til og bli … Continue reading "Et eget univers"

2019-03-30 07:36 Sammen er de sterke!

Kvinner har kommet for å bli – også i jazzen. Med fem medsøstre sammen med seg, ga Cæcilie Norby oss intet mindre enn en herlig aften. Etter å ha tilbragt tid sammen med sekstettens debut-cd, «Sisters in Jazz», var det absolutt ingen overraskelse at møtet med den danske vokaldronningen, som denne kvelden viste oss store … Continue reading "Sammen er de sterke!"

2019-03-29 18:45 Stjernelag

Svenskene Lars Danielsson og Nils Landgren og tyskerne Wolfgang Haffner og Michael Wollny er hver for seg blant de ypperste i europeisk jazz. Her møter vi de sammen. Her snakker vi om fire bandledere som har vært med å prege europeisk jazz de seineste tiåra. Det betyr sjølsagt ikke at de vil lykkes  sammen – … Continue reading "Stjernelag"

2019-03-29 06:55 Goda´Gokveld!

Den svenske supergitaristen Georg Wadenius er kjent for så mye – blant annet sine barnesanger under tittelen «Goda´ Goda´». I Oslo bød han på en særdeles god kveld. Wadenius (73) har vært med på det aller meste innen jazz/pop/rock/blues – you name it – på begge sider av Atlanteren. Made in Sweden, Blood Sweat & … Continue reading "Goda´Gokveld!"

2019-03-28 15:43 Tango med en

Pianisten og komponisten Håkon Skogstad har med sine to hender og ikke minst sitt kreative hode gitt oss noe så sjeldent som et soloalbum med ti flotte tangotolkninger. Håkon Skogstad (29) er et nytt bekjentskap for meg. Han er utdanna klassisk pianist ved NTNU i Trondheim der han nå er ansatt. Han har spilt konserter … Continue reading "Tango med en"

2019-03-27 17:11 Grenseløst

Blant de mange tinga jeg kan ganske lite om, er kinesiske jazzvokalister blant de mest fremtredende. Annie Chen er i ferd med å rette opp i det. Annie Chen begynte som så mange med klassisk pianoundervisning i hjembyen Beijing. Dørene hadde uansett begynt å åpne seg i det tidligere så lukka Kina og far Chen … Continue reading "Grenseløst"

2019-03-26 17:03 På bestilling

Hayden Powell, norsk god som noen, men med engelske foreldre, har gått en helt spesiell vei med denne utgivelsen. Og lykkes! Dette er den fjerde skiva trompeter, komponist og bandleder Hayden Powell fra Molde gjør sammen med sine utmerkede triovenner Eyolf Dale på piano og Jo Skaansar på bass. På de forrige har de laga … Continue reading "På bestilling"

2019-03-25 18:04 Heftig møte

Dansk-norske Mette Rasmussen og amerikanske Chris Corsano har mye å «snakke» om og sparer ikke akkurat på kruttet. Den danske altsaksofonisten Mette Rasmussen har mer eller mindre gjort nordmann av seg. Etter noen år på jazzlinja i Trondheim, har hun like godt blitt boende i området rundt Lerkendal. Hun finner tydeligvis miljøet der både hyggelig … Continue reading "Heftig møte"

2019-03-24 18:38 Dobbel overraskelse

Vokalisten Hilde Brunsvik er et nytt navn for de fleste av oss. Både med og uten mannen Edvard Hoem forteller hun oss at det var på høy tid at hun meldte seg på. Poeten Edvard Hoem er det ikke alle som har et nært forhold til, men det var jo der hele reisa begynte. Her … Continue reading "Dobbel overraskelse"

2019-03-23 17:14 En ustoppelig kraft

Den svenske trommeslageren, bandlederen, komponisten og plateselskapsdirektøren Bengt Berger er av det slaget som aldri gir seg. Takk for det! Bengt Berger (76) er en voksen herre som har rukket svært mye i sitt musikalske liv. I over 50 år har Berger stått i spisssen for noe av det mest spennende som har skjedd på … Continue reading "En ustoppelig kraft"

2019-03-22 16:14 Vakkert og flott

Den klassiske gitaristen Petter Richter tar oss med inn i et vakkert og inderlig musikalsk landskap. Jeg kjenner ikke til Musikkhøgskole-læreren og gitaristen Petter Richter (42) fra før. Jeg er heller ikke veldig kjent med musikken han har valgt å dele med oss på dette vakre visittkortet. Det gjør sånn sett ingen verdens ting – … Continue reading "Vakkert og flott"

2019-03-22 11:41 For en enorm opplevelse

Det å ha tilbragt flere uker sammen med den spanske forfatteren Ildefonso Falcones og hans på alle vis store roman «Jorden arvinger», har vært en av mine største leseopplevelser. I løpet av den godt og vel 900 sider lange mursteinen av en roman, tar Falcones (60) oss med på ei reise i forlengelsen av hans … Continue reading "For en enorm opplevelse"

2019-03-21 20:45 Fornyeren

Gary Clark Jr. er kanskje den aller viktigste musikanten når det gjelder å fornye og forlenge bluestradisjonen. «This Land» er nok en bekreftelse på det. Sjøl om gitaristen og vokalisten fra Austin, Texas fortsatt bare er 35 år ung, så har han vært på banen helt siden han platedebuterte allerede i 2001. Likevel skulle det … Continue reading "Fornyeren"

2019-03-20 17:06 Tøft og hinsides originalt

Trioen Moskus har i flere år vist oss noe helt eget. Med «Mirakler» i større grad enn noensinne. Med platetitler som «Salmesykkel», «Mestertyven» og «Ulv ulv» så ligger det nesten i korta at det ikke er noe A4-aktig over det Moskus bringer til torgs. Slik har det vært og slik er det i enda større … Continue reading "Tøft og hinsides originalt"

2019-03-19 17:54 Endelig!

Stefan Bellnäs er nesten som en institusjon å regne – i Göteborg. Nå får endelig alle vi andre muligheten til å møte han også. De finnes mange rundt om på Tellus – og ofte er de bassister. Vi snakker om musikanter som kan brukes til alt – fordi de kan alt og fordi de alltid … Continue reading "Endelig!"

2019-03-18 20:58 Framtida er her

Bandene Mosambique, Bangkok Lingo og Slow Is the New Fast har minst to fellesnevnere: topp kvalitet og Lyder Øvreås Røed.     Tangentist, komponist og mannnen bak Rohey-bandet blant annet, svenske Ivan Blomqvist, er en av mange svensker som har lagt turen innom jazzlinja i Trondheim. Nå har ferden gått videre til Oslo og etter … Continue reading "Framtida er her"

2019-03-17 11:33 Det hylles!

Ketil Bjørnstad, Ellen Andrea Wang, Jon Eberson, Sigurd Hole og Bendik Hofseth var noen av dem som ville hylle lydguru Jan Erik Kongshaug på den andre dagen av festivalen som er tilegna han. Norges mest produktive kunstner – jeg kan ikke skjønne noe annet -, Ketil Bjørnstad, har tilbragt timer, uker, ja måneder sammen med … Continue reading "Det hylles!"

2019-03-16 10:13 For en start!

Christer Falck er ikke av typen som tar lett på det. Når han først har bestemt seg så går han all in. Det har ført til en tre dagers med store deler av den norske jazzeliten når lydguru Jan Erik Kongshaug skal hylles. Mye har vært sagt og skrevet om Jan Erik Kongshaug de siste … Continue reading "For en start!"

2019-03-16 08:58 På høy tid

Den tyske pianisten, komponisten og bandlederen Pablo Held har nå gitt ut sin tiende skive. Likevel er det mitt første møte med hans musikk. Det blir ikke det siste. Sjøl om Pablo Held bare har rukket å bli 32 unge år, så har han rukket svært mye annet i løpet av disse åra. Trioen med … Continue reading "På høy tid"

2019-03-15 10:39 Kong Kongshaug

I dag starter hyllesten av en av de aller største når det gjelder å lage lyd for evigheten. Og det har han gjort gjennom et langt liv nesten uten å lage lyd sjøl – i alle fall ikke unødvendig. Jan Erik Kongshaug. Fra i dag og til og med søndag står Norges jazzelite, og vel … Continue reading "Kong Kongshaug"

2019-03-13 17:47 Reise på første klasse

Med sine to forrige plater eller «reisebrev» har Daniel Herskedal tatt oss med på flotte ekskursjoner. Med «Voyage» inviterer han oss med på den aller flotteste av de tre.   Både «Slow Eastbound Train» fra 2015 og «The Roc» fra 2017 fortalte oss om en komponist med et vidsyn og ei vilje og evne til … Continue reading "Reise på første klasse"

2019-03-12 17:36 Så lekent – så personlig

Pianisten, komponisten, arrangøren og orkesterlederen Erlend Skomsvoll har skjemt oss bort i en årrekke. Nå gjør han det igjen – helt aleine. De aller fleste av oss kjenner Skomsvoll som pianist og komponist i Come Shine eller som arrangør og orkesterleder for Trondheim Jazzorkester med musikken til giganter som Chick Corea og Pat Metheny som … Continue reading "Så lekent – så personlig"

2019-03-11 18:49 Over alle grenser

Det herlige norsk-italienske samarbeidet Norwita forteller oss nok en gang at god jazzmusikk ikke kjenner noen grenser. Den italienske bassisten Roberto Bonati har jobba med norske musikere tidligere, nemlig det Stavangerbaserte Bjergsted Jazzensemble. Derfra var ikke veien lang til videre musisering med de to ypperlige herrene Tore Johansen (trompet, flügelhorn) og Tor Yttredal (tenor- og … Continue reading "Over alle grenser"

2019-03-11 18:45 Pappan til Pippi

Bassisten Georg Riedel er en av Sveriges største musikanter – uansett sjanger. Det er Adam Forkelid med og bekrefter. Georg Riedel (85), og ikke minst hans musikk, er folkeeie hos broderfolket. Vi snakker om mannnen som blant annet har skrevet musikken til Pippi og Emil i Lønneberget – intet mindre enn ikonisk musikk for stadig … Continue reading "Pappan til Pippi"

2019-03-09 16:20 Sir Bob – det er bare en!

Bob Dylan – bare navnet er soundtracket til mange menneskers liv. Her kommer det to eksempler på hans storhet – et fra 1974 og et fra 2016. Robert Allen Zimmerman, kanskje bedre kjent som Bob Dylan (77), er ikke den jeg har aller mest inngående kunnskap om. Likevel har han vært der for meg i … Continue reading "Sir Bob – det er bare en!"

2019-03-08 10:21 Hippe saker

Knut Værnes har vært en av de store jazzrockgutta her til lands i rundt 35 år. Han er det så avgjort fortsatt. Både som gitarist, komponist, bandleder og sjef for plateselskapet Curling Legs har Knut Værnes vært ei ledestjerne her hjemme for den til tider utskjelte «flinke» jazzrocken. Det er ikke den det blir store … Continue reading "Hippe saker"

2019-03-07 09:26 For et møte – for en kveld!

Først en fest sammen med Arild Andersen og Daniele di Bonaventura, så setter Ole Gunnar Solskjær og Manchester United prikken over det meste. På en vanlig onsdagskveld i mars.   Evigunge, sultne og alltid like nysgjerrige Arild Andersen slutter aldri å overraske meg – heldigvis. For meg har han «alltid» hatt den evnen og møtet … Continue reading "For et møte – for en kveld!"

2019-03-07 00:08 Stort fra Junaiten

Alt er som kjent stort over there. Heldigvis lages det fortsatt stor storbandjazz også. Det sørger blant andre Ayn Inserto for. Komponisten, arrangøren og storbandlederen Ayn Inserto er født og oppvokst i Singapore, men kom til USA som tenåring. Nå er hun assistent professor i jazzkomposisjon ved Berklee i Boston og her foreligger hennes tredje … Continue reading "Stort fra Junaiten"

2019-03-05 17:24 Flotte møter

De kommer fra alle knatter og knøs – denne gangen er det et møte mellom Lillehammer og Molde som har ført til det nydelige lille universet DUO:i. Vokalisten og låtskriveren Emilie Bjørnstad fra Molde (25) og pianisten, komponisten og arrangøren Audun Barsten Johnsen (26) fra Lillehammer, men med solide røtter i Molde han også, møttes allerede … Continue reading "Flotte møter"

2019-03-04 22:59 På vei mot toppen

Den franske vokalisten Cyrille Aimée er på vei mot de store høyder med sitt relativt tradisjonelle uttrykk. Cyrille Aimée (34), som heter Daudel til etternavn, har vært på vei det siste tiåret etter at hun platedebuterte allerede i 2009. Etter at hun stakk av hjemmefra i Frankrike om natta for å lytte til Django-musikk som … Continue reading "På vei mot toppen"

2019-03-04 22:59 Flott fra mange

Sigvart Dagsland, Bjørn Eidsvåg, Silje Nergaard og Solveig Slettahjell er bare noen av storhetene som hyller 50 års-jubilanten Ten Sing. 1968 var et viktig år på mange måter. Studentopprøret og revolusjonsåret forbindes ofte med dette årstallet. Ten Sings unnfangelse i kongeriket skulle også vise seg å bli svært viktig – i alle fall for norsk … Continue reading "Flott fra mange"

2019-03-02 18:05 Fest fra vest

Bluegrassbandet Strengeplukk består i stor grad av jazzstudenter fra oljebyen. De byr på mye hygge. Høsten 2015 fant jazzstudentene Andreas Barsnes Onarheim (mandolin), Jakob Folke Ossum (gitar) og Nikolai Storevik (fele) ut at de hadde minst en felles interesse i tillegg til jazzen, nemlig bluegrassmusikk. Etterhvert kom også bassisten Lasse Gjestrud og banjoisten Thorbjørn Bilstad … Continue reading "Fest fra vest"

2019-03-02 18:05 Kommet for å bli

Tony Bennett og Diana Krall hører hver for seg hjemme blant populærmusikkens stjerner. Sammen blir det dobbelt opp og vel så det. Tony Bennett (92!!!) og Diana Krall (54)  er to av jazzens, og andre tilliggende herligheter, største stjerner. Bennett har ei enorm karriere som går helt tilbake til 50-tallet, mens Krall slo gjennom på … Continue reading "Kommet for å bli"

2019-03-02 18:04 Giganten

Han er kanskje ikke så veldig stor av vekst Arve Henriksen, men som musikant er han en gigant – intet mindre. Her kommer det hele fem eksempler på det. Fagre Stryn er jo navnet på Per Bolstads kjente komposisjon og det er akkurat fra Stryn også Arve Henriksen (50) kommer. Musikalsk stammer han både fra … Continue reading "Giganten"

2019-03-02 18:03 Bassismen lever!

Colin Edwin og Lorenzo Feliciati er begge  toppbassister. Her har de satt hverandre stevne for andre gang og de gir oss jazzikalsk dansemusikk det virkelig groover av. Australske Colin Edwin og italienske Lorenzo Feliciati, med bakgrunn blant annet i band som Porcupine Tree, Naked Truth og Berserk!, er elbassister som hører hjemme helt der oppe. … Continue reading "Bassismen lever!"

2019-02-26 19:52 Flott overraskelse

Aldri hørt om Liran Donin? Da er vi i alle fall nesten to, men med hans debutskive i hånd og ører er det ingen tvil om at han er en musiker som bør følges nøye.   Jeg har hatt gleden av å møte israelske, men England-bosatte Donin i de spennende bandene Led Bib og Polar … Continue reading "Flott overraskelse"

2019-02-25 17:13 Over alle grenser

Den bosniske trekkspilleren Almir Mešković og serbiske fiolinisten Daniel Lazar møttes av alle steder i Oslo – på Musikkhøgskolen. Det har det blitt grenseløs sterk og flott musikk av. Musikk har vist seg å være både brobygger og fredsskaper i en rekke situasjoner. Konflikten på Balkan er ikke noe unntak og med «Roots» har Lazar og Mešković … Continue reading "Over alle grenser"

2019-02-24 20:10 Herlig ny trio

Den israelske pianisten Yonathan Avishai er et relativt nytt bekjentskap og hans fine trio møter et større publikum for aller første gang. De aller mest oppmerksomme vil huske Avishai i samspill med barndomskameraten og trompeteren Avishai Cohen på to ECM-utgivelser. Som leder derimot er dette Yonathan Avishai (41) sitt første visittkort på et av verdens … Continue reading "Herlig ny trio"

2019-02-24 12:03 For et band!

Brian Blade, Scott Colley, Ron Miles og Joshua Redman. Vi snakker supergruppe i superslag denne lørdagskvelden. Jeg var så heldig at jeg fikk mye å gjøre med Old & New Dreams Band da de besøkte Molde for noen tiår siden. Trommeslager Ed Blackwell, med egen sjukesøster som hjalp han med hans daglige dialyse, kornettist Don … Continue reading "For et band!"

2019-02-23 16:59 Bra før – enda bedre nå

Et av 80- og 90 tallets mest ettertrakta band her hjemme, Siris Svale Band, har våkna av dvalen. Det er intet mindre enn veldig hyggelig. Bandet blei sjøsatt i 1987 på initiativ fra John Pål Inderberg. Barytonsaksofongiganten ønska å se hva som kunne komme ut av et møte mellom cooltradisjonen han representerte og soulverdenen som … Continue reading "Bra før – enda bedre nå"

2019-02-23 15:25 Bo JazzKasper

Bo Sundström er definitivt mest kjent som frontmann for Bo Kaspers Orkester. Denne konserten i Oslo fortalte oss at han er en strålende jazzvokalist også. Det kommer jo ikke akkurat som noen bombe på publikum som har latt seg sjarmere av Bo Kaspers Orkester på begge sider av Kjølen helt siden 1991 at det er mye … Continue reading "Bo JazzKasper"

2019-02-22 16:31 Spennende fra Sverige

Det nye bandet Here´s To Us består av fire av Sveriges mest spennende musikanter nesten uansett sjanger. Likevel er det en sannhet med visse modifikasjoner. Nils Berg på bassklarinett og fløyte, Josef Kallerdahl på bass, Lisen Rylander Löve på tenorsaksofon og Susana Santos Silva på trompet er de fire høykompetente innbyggerne i dette nye og … Continue reading "Spennende fra Sverige"

2019-02-21 20:36 Paolo!!!!

Det er bare å bruke fornavnet – Paolo. Da vet alle som er aldri så lite bevandra i norsk musikk hvem vi snakker om. Det finnes nemlig bare en Paolo. Paolo Vinaccia (64) kom til Norge fra Italia i 1979. Heldigvis sørga Bent Bredesen og Jonas Fjeld for at returen blei utsatt. Nå tyder det … Continue reading "Paolo!!!!"

2019-02-20 20:11 Girl power

Den danske vokalisten Cæcilie Norby har invitert med seg fem utmerkede kvinnelige jazzmusikanter til å tolke noen av hennes favorittsanger. Cæcilie Norby har gjennom flere tiår fortalt oss at hun har noe å gjøre helt der oppe blant de mest spennende, realtivt tradisjonelle jazzvokalistene. Nå har hun tatt initiativet til å samle en rekke kvinner … Continue reading "Girl power"

2019-02-19 19:31 På egen hånd

Trommeslageren og perkusjonisten Knut Kvifte Nesheim tilhører den nye generasjonen som ikke er redd for å kaste seg ut på djupt vann. Det har han da heller ingen grunn til. Det skorter ikke verken på kvantiteten eller kvaliteten når det gjelder den oppvoksende slekt norske jazzmusikanter. Knut Kvifte Nesheim (27), som dukker opp i stadig … Continue reading "På egen hånd"

2019-02-19 16:25 Facebook er livsfarlig

Engelske Laura Marshall debuterer med en strålende krimroman der hun gjør den høyaktuell med spennende bruk av sosiale medier. «Venneforespørsel» er et flott eksempel på at man skal leve ut drømmen sin. Etter å ha studert engelsk og gått på skrivekurs, så blei det å skrive bok fortsatt en drøm for Laura Marshall. Etter å … Continue reading "Facebook er livsfarlig"

2019-02-18 15:38 Monk fra Canada

Det er ingen bombe at geniet Thelonius Monks musikk blir oppdaga og videreforedla kloden rundt. Den canadiske pianisten Andrés Vial føyer seg elegant inn i rekka. Vial (40) har jobba med Thelonious Sphere Monks (1917-82)  musikk siden 2005. Med dette visittkortet forteller han oss at han virkelig har kommet under huden på denne evig fascinerende … Continue reading "Monk fra Canada"

2019-02-17 16:57 Tøft og annerledes

Pianisten Norvald Dahl har samla en høykompetent trio og gitt den – og oss – solide utfordringer. Pianisten, komponisten og bandlederen Norvald Dahl (40), fra jazzmetropolen Fosnavåg på Sunnmøre, har studert jazz både i Stavanger, på jazzlinja i Trondheim og er nå i ferd med å ta sin master på Musikkhøgskolen i Oslo. Til tross … Continue reading "Tøft og annerledes"

2019-02-16 16:45 Dobelt opp av det meste

André Roligheten og Tollef Østvang er sentrale herrer på begge disse utmerkede skivene. Vi snakker norsk/svensk samarbeid på øverste hylle. Dobbel Roligheten, dobbel Østvang, dobbel Clean Feed og dobbelt opp med strålende og original musikk. Det må man vel si er et bra utgangspunkt for det aller meste. Møtet med kvintetten Friends & Neighbors er … Continue reading "Dobelt opp av det meste"

2019-02-15 16:53 Fra Ålesund til Tokyo

Pianisten og komponisten Kjetil Jerve (30) fra Ålesund har i løpet av de seineste åra vist at han tilhører det aller øverste sjiktet blant de unge improviserende her til lands – nesten uansett sjanger. Jerve har dukket opp i en rekke settinger, blant annet i Chet Baker-hyllest bandet Baker Hansen og i en New York-setting … Continue reading "Fra Ålesund til Tokyo"

2019-02-14 16:36 Godt å være norsk i Danmark

Den danske pianisten og musikkfilosofen Jakob Davidsen har skjønt at det er fornuftig å invitere med seg norske venner. Denne gangen er det den helt spesielle stemmekunstneren Sissel Vera Pettersen. Komponisten, pianisten og konseptualisten Jakob Davidsen (49) har i flere tiår jobba i skjæringspunktet mellom komposisjon og og improvisasjon. Et av hans prosjekter har han … Continue reading "Godt å være norsk i Danmark"

2019-02-13 17:16 En namsosing i New York

Vi har hørt om engelskmenn i New York, men Jostein Gulbrandsen er vel den første fra Namsos som har gjort seg bemerka i The Big Apple. Her møter vi den fine gitaristen med sin «lokale» kvartett. Jostein Gulbrandsen (42) har bodd i New York helt siden 2001 og forteller oss med det at det er … Continue reading "En namsosing i New York"

2019-02-12 19:31 Full pakke!

Er du blant dem som aldri får nok av Coldplay, så er kanonpakka med dokumentar og livekonsert – på dvd – og og en dobbeltcd med nok en livekonsert både julekvelden og vel så det. Jeg er på ingen måte noen Coldplay-spesialist, men har fulgt bandet med ujevne mellomrom de rundt 20 åra de har … Continue reading "Full pakke!"

2019-02-11 17:16 Fritt fram i Alpene

St. Johann i de østerrikske alpene er nok mest kjent for aktiviteter der nedoverski er involvert. Nå melder denne frijazzduoen med Mars Williams og Tollef Østvang seg på med en konsert fra skimetropolen. Saksofonisten Mars Williams (63) tilhører noe som likner på legendesjiktet i amerikansk frijazz og altrock. Han har spilt med «alt og alle», … Continue reading "Fritt fram i Alpene"

2019-02-11 10:17 Krim i toppklasse

«Åpen sjø» er mitt første møte med den svenske krimforfatteren Arne Dahl og hans helter Sam Berger og Molly Blom. Det blir garantert ikke det siste. Arne Dahl, eller Jan Arnald som han egentlig heter, har siden debuten i 1998 skrevet nærmere 20 krimromaner. «Åpen sjø» er den tredje i rekka med Berger og Blom … Continue reading "Krim i toppklasse"

2019-02-10 17:55 Ny flott dansk stemme

Det er en sannhet med modifikasjoner å kalle Clara Vuust for ei ny stemme, men for meg er hun det til tross for at dette er hennes tredje soloplate. Det var på høy tid at vi møttes. Clara Vuust (44) la medisinstudiene på hylla da hun skjønte at jazzen var viktigere for henne. Det lå … Continue reading "Ny flott dansk stemme"

2019-02-09 18:17 Den unge sensasjonen

Store deler av den norske befolkning satt måpende og hørte på purunge Angelina Jordan da hun viste seg og stemma si fram på tv-skjermen for noen år siden. Her er hun med sin platedebut. Det var noe helt magisk og nesten uvirkelig over det som blei oss til del da Angelina Jordan (13)  for nesten … Continue reading "Den unge sensasjonen"

2019-02-08 15:35 Den nye supergruppa

Betegnelsen supergruppe oppleves kanskje som vel klisjéfyllt, men i tilfellet Rymden så er det likevel innafor. Samarbeidet mellom Dan Berglund, Jens Christian Bugge Wesseltoft og Magnus Öström hører hjemme der oppe. Det lå kanskje ikke i korta at dette samarbeidet skulle bli noe av. Sjøl om bassist Dan Berglund, tangentist Jens Christian Bugge Wesseltoft og … Continue reading "Den nye supergruppa"

2019-02-07 20:04 Hippere enn hippest

Norsk-svenske eller svensk-norske Anton Eger har få om noen begrensninger som trommeslager. Her møter vi han som sjef for første gang. Anton Eger (38) er født i Norge, oppvokst i Sverige og bosatt i København. Slikt burde man jo få medalje fra Nordisk Råd for. Gjør han ikke det, så bør han hedres for sin … Continue reading "Hippere enn hippest"

2019-02-06 16:40 Hvilken stemmereise!

Trondheim Voices er noe helt for seg sjøl. Sammen med lydmagiker og «Petter Smart» Asle Karstad blir de det i enda større grad. Musikerkollektivet eller musikerpoolen Trondheim Jazzorchestra har etablert seg på verdensbasis som noe helt spesielt. Den vokale «lillesøstera» Trondheim Voices er også på god vei dit. Det er en god del fellestrekk mellom … Continue reading "Hvilken stemmereise!"

2019-02-05 17:07 Fritt og flott

Den danske pianisten Lars Fiil, i spissen for sin flotte trio, gir oss noe ganske så unikt. Lars Fiil sammen med Bjørn Heebøll og Lis Kruse skaper noe eget. Lars Fiil (32) er et relativt nytt bekjentskap for meg. Heldigvis har han oppdaga Tor de Jazz og med denne trioens andre visittkort, «Frit Fald» kom … Continue reading "Fritt og flott"

2019-02-04 17:17 Nok en Inger Lise

Inger Lise Stulien er oppkalt etter navnestoresøster Rypdal. Da lå det vel i korta hvordan det måtte gå. Inger Lise Stulien (43) kommer fra det blide Sørlandet og slik låter det da også av stemma hennes. Der sør har læreren fra Evje på alle vis etablert seg, men på landsbasis har hun foreløpig ikke fått … Continue reading "Nok en Inger Lise"

2019-02-03 16:58 Herlig overraskelse

Folkrockduoen Tall Heights fra Massachusetts, USA sørger for en fin søndagsfølelse i heimen. Egner seg sikkert alle andre dager i uka også. Jeg skulle sikkert vært mer oppdatert på det som skjer i amerikansk indierock, men det er jeg altså ikke. Derfor er dette mitt aller første møte med Tall Heights, men google har i … Continue reading "Herlig overraskelse"

2019-02-02 17:21 I åpne landskap

Trioen Mapping Oceans tar oss med på en luftig og fri ekskursjon der man ikke skulle tro at dette var fri improvisasjon. Dette er nemlig tildels svært så vakkert og melodisk. Nå har jeg «møtt» pianisten Jørn Øien i en rekke konstellasjoner de seineste åra og uansett så har han levert på øverste hylle. Likevel … Continue reading "I åpne landskap"

2019-02-01 18:00 Et flott sted å være

Bassist, komponist og bandleder Mats Eilertsen har sammen med to av sine beste musikalske venner skapt et varmt, godt og ettertenksomt univers. Mats Eilertsen (43) fra Trondheim, men bosatt i jazzmetropolen Eidsvoll, har i løpet av de seineste par tiåra i stadig større grad etablert seg med sin særegne, varme og store stemme – det … Continue reading "Et flott sted å være"

2019-02-01 13:21 I mål nå!

Petter Northug – og vi sammen med han – har vært gjennom ei eventyrlig reise.  Nå er en viktig del av den over og det har vært en sann fryd å være med han på denne sjølbiografiske etappa også. Lille Norge har hatt mange idrettsikoner opp gjennom åra. De har kommet fra alle typer samfunnslag … Continue reading "I mål nå!"

2019-01-31 19:02 Velkommen til Zenóns Puerto Rico

Altsaksofonisten Miguel Zenón fra Puerto Rico slo gjennom med et brak for et par tiår siden. Her tar han oss med tilbake til øya si på et uhyre musikalsk og inderlig vis. Det tok ikke lang tid fra Miguel Zenón (42) inntok det amerikanske fastlandet før jazzfolket skjønte at et helt spesielt talent hadde ankommet. … Continue reading "Velkommen til Zenóns Puerto Rico"

2019-01-30 16:48 For små og store i alle aldre

Heldigvis lages det flott og meningsfull musikk for de minste fortsatt. Gunnelie er foreløpig siste skudd på stammen og hun «snakker» til alle fra 0 til 100 – nesten. Gunnelie, eller Ingunn Sørli Øksnes (33) som hun sikkert også reagerer på, er av det slaget som tar barn på alvor. Uansett om jeg ikke er … Continue reading "For små og store i alle aldre"

2019-01-29 19:10 Trippel Thomas!

Tradisjoner skal tas vare på og videreutvikles – hvis de er gode. I Danmark finnes det en fantastisk tradisjon når det gjelder jazzbassister og bedre forlenger av den tradisjonen enn Thomas Fonnesbæk er svært vanskelig å oppdrive. Her kommer det tre utmerkede bevis på det. Thomas Fonnesbæk (41), som også heter Rasmussen, men dropper det … Continue reading "Trippel Thomas!"

2019-01-28 17:24 Glimt av noe eget

Slåttejazz er en duo som med navnet sitt mer enn antyder i hvilke spennende landskap de befinner seg.   Duoen Slåttejazz består av Helene Høye på fele og Ole Sigvard Lunnan på piano. De ga ut si første plate allerede i 2011 og med oppfølgeren forteller de oss at de stortrives i landskap der folkemusikk … Continue reading "Glimt av noe eget"

2019-01-27 18:06 En ny Vesala

For veldig mange er trommeslageren og bandlederen Edward Vesala det største navnet innen finsk jazz gjennom alle tider. Nå har nok en Vesala meldt seg – trompeteren Martti. Der Edward – som opprinnelig også het Martti – Vesala (1945-99) var den grensesprengende musikanten som blant annet jobba mye med både Arild Andersen og Jan Garbarek, … Continue reading "En ny Vesala"

2019-01-26 17:50 En dobbel Hegge, takk!

Bassisten, komponisten og bandlederen Bjørn Marius Hegge er såvidt ute av jazzlinja i Trondheim, men har allerede sikra seg en Spellemannpris. Her kommer to nye prov på hvilken enormt talent han er utsyrt med. Etter å ha søkt på jazzlinja flere ganger som gitarist – uten å komme inn – tok Bjørn Marius Hegge (31) … Continue reading "En dobbel Hegge, takk!"

2019-01-25 16:16 Datter av sin far

Rosanne Cash er datter av Johnny Cash og det er mulig å høre på musikken hennes. Det er bare å bryte sammen å tilstå: jeg har tilbragt veldig lite tid sammen med Rosanne Cash og musikken hennes.  Det er sjølsagt ene og aleine min feil. Men etter at Don Was mente at det var på … Continue reading "Datter av sin far"

2019-01-25 09:21 To av de aller beste

Jan Eggum og Halvdan Sivertsen er hver for seg institusjoner i norsk musikkliv. Sammen er de ofte magiske – som i går kveld. Av ganske så forståelige grunner er det mange som minnes Gitarkameratene. Men alt har sin tid og bedre avlegger enn Eggum og Sivertsen i duotapning er det faktisk vanskelig å tenke seg. … Continue reading "To av de aller beste"

2019-01-24 16:22 Hyllest av en av de største

Sangeren, gitaristen og låtskriveren Erik Lukashaugen er nok Hans Børli-tolkeren fremfor noen. Her kommer kanskje det endelige beviset på det. Erik Lukashaugen (44) kommer fra Elverum. Det er ikke noen forutsetning, men det å ha et forhold til skogen skader på ingen måte når man skal ta for seg Hans Børlis lyrikk. Sjøl om dette … Continue reading "Hyllest av en av de største"

2019-01-23 18:44 Masse norsk fra Tyskland

Det tyske plateselskapet Ozella har valgt en fornuftig vei. De har nemlig mange norske artister i stallen sin og de får vi møte på denne samleplata. Helge Lien Trio, Karl Seglem, Oddgeir Berg Trio, Eivind Austad Trio, Anders Aarum og Helge Lien og Knut Hem er alle strålende norske bevis på hvilken enorm kvalitet og … Continue reading "Masse norsk fra Tyskland"

2019-01-22 19:30 Hvilken oppvåkning!

For snart fire år siden fremførte gitaristen og komponisten Vidar K. Schanche sitt bestillingsverk under MaiJazz i Stavanger. Nå kan heldigvis alle vi som ikke var tilstede også få oppleve det. Den fremragende gitaristen Morten Mølster fra Stavanger gikk bort så altfor tidlig. Han greide likevel på mange vis å sette spor etter seg og … Continue reading "Hvilken oppvåkning!"

2019-01-21 21:50 Dette går ikke fløyten

Den svenske fløytisten Anders Hagberg tar oss med på ei vakker og inderlig reise – nesten helt aleine. Anders Hagberg (60) har på et forunderlig vis greid å unngå min oppmerksomhet – fram til nå. Jeg tar på meg all skyld for det for med «Trust» forteller ha oss at han har noe helt spesielt … Continue reading "Dette går ikke fløyten"

2019-01-20 22:15 En unik musikalsk oase

Bjørn Klakegg og hans band Needlepoint har nok en gang makta å skape noe helt spesielt. Det er på ingen måte overraskende. Needlepoint har gitt ut tre skiver tidligere – i 2010, 2012 og 2015. Det forteller oss om et band som har ei retning og evne til å utvikle seg over tid. Med Bjørn … Continue reading "En unik musikalsk oase"

2019-01-19 18:46 Funky Anders

I mine ører er Anders Aarum en av de mest allsidige og spennende musikantene her på berget. Her kommer det nok et godt og overraskende eksempel på det. I Anders Aarums (44) musikalske verden er jeg ganske sikker på at det kun finnes to definisjoner når det gjelder musikk: god eller dårlig. Når det gjelder … Continue reading "Funky Anders"

2019-01-18 16:16 Noe helt eget

Trompeteren og elektronikeren Hilde Marie Holsen fra Jølster følger på et spennende vis i fotspora til en maler fra hjembygda, Nikolai Astrup. Med sitt andre visittkort forteller Holsen (29) oss at hun har staka ut en kurs som det allerede er og som det skal bli veldig spennende å følge i åra som kommer. Hun … Continue reading "Noe helt eget"

2019-01-17 13:48 Jo og Finn – unge oldboys

Finn Bjelke og Jo Nesbø har flere tangeringspunkter. De er gode venner blant annet, men når Arsenal og Tottenham møtes så…. Hvorfor møtes de her i denne anmeldelsen? Jo, fordi sistnevnte har skrevet forordet til førstnevntes bok og fordi sistnevnte også på et vis er ute med ny bok. Skjønner? Ikke jeg heller, men det … Continue reading "Jo og Finn – unge oldboys"

2019-01-16 19:25 Amerika – det forjettede land?

Visekvartetten Stampestuen tar oss med til Amerika som jo var det forjettede land for veldig mange. Er det fortsatt det? Mellom 1825 og 1930 utvandra godt over 700.000 nordmenn til USA. Mange av dem har satt evige spor etter seg og noen kom tilbake til Norge med halen mellom beina. Heldigvis tar noen vare på … Continue reading "Amerika – det forjettede land?"

2019-01-15 17:28 Vakre stemninger

Nesten ut fra det store intet dukka den italienske gitaristen Francesco Cataldo opp. Han gir oss noe svært vakkert. Som mange andre så har Francesco Cataldo satt kursen mot New York både for å få ny inspirasjon og for å spille med noen av sinne store helter. Det har ført til det nydelige albumet «Spaces». … Continue reading "Vakre stemninger"

2019-01-14 18:00 I objektivet

«I objektivet – for spesielt interesserte» var tittelen på et norsk tv-program for noen tiår siden.  Musikken til denne trioen passer heller ikke for alle. Noen ganger, eller kanskje ofte, er det flott å gi seg sjøl ei solid utfordring. Møtet med musikken til de to engelske avantgarde-veteranene og legendene Keith Rowe og John Tilbury … Continue reading "I objektivet"

2019-01-13 16:18 Flotte irske stemninger

De tyske Wasserfuhr-brødrene har tatt med seg en venn, satt kursen for Irland og virkelig latt seg inspirere. Flygelhornisten og trompeteren Julian og pianisten Roman Wasserfuhr søkte ny inspirasjon. Produsent Siggi Loch foreslo Irland og sammen med cellisten Jörg Brinkmann tok de turen til West Cork i fjor sommer. Det skal vi være glad for. … Continue reading "Flotte irske stemninger"

2019-01-12 17:57 Urbane Jacob

Jacob Young er en svært så allsidig gitarist og musikalsk «gründer». Her inviterer han oss med på party med gode venner på laget. Med Urban Gardening har Jacob Young skapt musikk et ganske langt stykke bortenfor det vi vanligvis hører fra han. Denne gangen handler det om good time music med solide doser soul, funk, … Continue reading "Urbane Jacob"

2019-01-11 21:59 Flotte glimt av noe ukjent

Du skal være svært godt bevandra i amerikansk jazz for å kjenne til saksofonisten Keith Oxman. Når Dave Liebman står på gjestelista, så aner vi likevel hvilken nivå vi befinner oss på. Tenorsaksofonisten Keith Oxman (60) kommer fra Denver i Colorado og har jeg skjønt det rett så har han tilbragt det aller meste av … Continue reading "Flotte glimt av noe ukjent"

2019-01-10 18:17 Drømmen

De aller fleste musikanter går rundt med store og små drømmer. Gitaristen Øyvind Nypan har så definitivt fått oppfylt en av den store sorten med sitt New York-besøk. Nå har det seg vel slik at de aller fleste jazzmusikanter gjerne vil avlegge jazzens hovedstad New York et besøk før eller siden. Når så det kan … Continue reading "Drømmen"

2019-01-09 20:54 Her går det unna!

For et par år siden dukka det svenske bandet Angles 9 opp med norsk saksofonhjelp. Nå er de tilbake som trio – nå med norsk bassistanse. Begge skivene er spilt inn i 2016 – den første i studio i Stockholm og den andre mellom 22. og 24. november på festival i Portugal. I den store … Continue reading "Her går det unna!"

2019-01-08 17:11 Tøft fra øst

Opp med hånda alle som har hørt eller hørt om Karmen Rõivassepp. Tenkte meg det ja, men det bør mange gjøre noe med. Vokalisten, komponisten og bandlederen Karmen Rõivassepp kommer fra Estland og er 25 år. De seineste seks åra har hun bodd i Århus i Danmark der målet har vært å bli en så … Continue reading "Tøft fra øst"

2019-01-08 08:23 Den glemte historia

Roald Amundsen (1872-1928) er av mange regnet som en av de største nordmenn gjennom alle tider. Likevel dukker det nok en gang opp en ny flik av historia om han. Bragdene til polfarer Roald Amundsen er fortsatt rimelig godt kjent til tross for at det er vel 100 år siden de store ekspedisjonene og oppdagelsene … Continue reading "Den glemte historia"

2019-01-07 20:42 Arild og Jon + Yelena = sant

Når Arild Andersen og Jon Christensen er involvert, så er det all grunn til å spisse ørene. Det har den russiske pianisten Yelena Eckemoff også skjønt. Eckemoff er født og oppvokst i Moskva i et svært musikalsk hjem. I 1991 tok hun med seg mann og emigrerte til USA. Etter å ha lagt karriera litt … Continue reading "Arild og Jon + Yelena = sant"

2019-01-06 17:11 Kruttsterke saker

Den unge norske trioen Pangpang sparer ikke på noe og gjør det på et originalt vis. Trommeslageren Ivar Myrset Asheim fra Stavanger, bassisten Håkon Norby Bjørgo fra Lier og gitaristen Sander Eriksen Nordahl fra Oslo møttes på Norges Musikkhøgskole og satte sammen Pangpang i 2014. Med «Kisskiss Pangpang» skivedebuterer de og de gjør det med … Continue reading "Kruttsterke saker"

2019-01-05 16:46 Tidløs swing

Det hevdes at blir man først bitt av jazzbasillen, så er det ingen vei ut. Den svenske veteranen Leif Kronlund – 87 – er et ypperlig eksempel på det. Det finnes veteraner og det finnes veteraner. Det spørs likevel om noen befinner seg i den samme sfæren som den svenske orkesterlderen Leif Kronlund. Uten stans … Continue reading "Tidløs swing"

2019-01-04 17:30 Godt brygg

Det spirer og gror over alt i norsk musikkliv og det unge bandet Dark Roast forteller oss at også innen soul-pop-jazz-sjangeren er det meste under full kontroll. I 2016 fant vokalisten Johan Helland fra Konnerud ved Drammen og tangentisten Audun Haave Reknes fra Tromsø, begge bosatt i Oslo, ut at de ville forlenge soularven fra … Continue reading "Godt brygg"

2019-01-03 17:24 Broobyggeren

Svenske Magnus Broo er en av mine absolutte favoritt-trompetere. Her kommer tre bekreftelser på det – alle med god norsk assistanse. Magnus Broo (53) har, etter at han returnerte til Sverige på 90-tallet etter studier over there, etablert seg som en av de viktigste og bokstavelig talt mest toneangivende trompeterne på verdensbasis. Det har vi … Continue reading "Broobyggeren"

2019-01-02 18:00 Grenseløs verden

Den norsk-indiske fiolinisten Harpreet Bansal viser oss nok en gang at hun åpner stadig nye musikalske dører. Mange blei oppmerksom på Bansal da hun i spissen for Bansal Trio ga oss «Chandra» i 2015. Der hadde hun med seg Andreas Bratlie på tablas og perkusjon og tsjekkiske Vojtech Prochazka på piano. Begge de to er … Continue reading "Grenseløs verden"

2019-01-02 11:43 Tøft fra øya

Mange her hjemme kjenner Ivo Neame fra samarbeid med Marius Neset og i trioen Phronesis. Han har mye å melde på egen hånd også. Neame (37) er en viktig del av generasjonen borte på fotballøya som har løfta fram og viktiggjort engelsk jazz det siste tiåret. De er mange som har gitt viktige bidrag i … Continue reading "Tøft fra øya"

2019-01-01 11:26 Nye og store talenter

Det virker som det er ingen ende på etterveksten av de som skal føre jazzstafetten videre her til lands. Morten Stai er et utmerket bevis på det. Det har blitt sagt og skrevet mye om utdanningsinstitusjonene på jazzområdet i kongeriket. Det som har skjedd på det området de siste tiårene – og hva det har … Continue reading "Nye og store talenter"

2018-12-30 20:04 Herlig i Køben

Vi skrur klokka 25 år tilbake og blir med to glitrende gitarister på bar og jazzklubb i det hippeste av det hippe i København. Sabines var og er en bar midt i det hippeste utelivs- og kunstnermiljøet i København. Der skjedde det åpenbart mye – nesten døgnet rundt. Det aller meste som foregikk der var … Continue reading "Herlig i Køben"

2018-12-29 17:00 Et helt eget univers

Universet Skadedyr bekrefter med sin tredje utgivelse at vi har med en totalt unik organisme å gjøre. Med «Kongekrabbe» og «Culturen», fra 2013 og 2016, etablerte Skadedyr seg aller øverst på pallen der spennende, annerledes og totalt personlige større ensembler befinner seg. Bandet, med et navn både på seg sjøl og sine utgivelser som står … Continue reading "Et helt eget univers"

2018-12-28 18:18 Ganske så kjedelig

Jeg har utfordra meg sjøl de seineste åra for å finne ut om countrymusikk er noe for meg. Av og til er det det, men det gjelder ikke Pistol Annies. Trioen, bestående av Miranda Lambert, Ashley Monroe og Angaleena Presley, har eksistert siden 2011 og gir oss her sitt tredje visittkort. På sett og vis … Continue reading "Ganske så kjedelig"

2018-12-27 17:48 På egen hånd

Perkusjonisten Kjell Tore Innervik tar for seg ikoniske verk av to av samtidsmusikkens giganter. Spennende og originalt. Innervik (44), opprinnelig fra Narvik, er en klassisk perkusjonist som på ingen måte har valgt den letteste veien. Han har derimot valgt å utfordre både seg sjøl og oss og det gjør han på et framifrå vis med … Continue reading "På egen hånd"

2018-12-27 10:06 Vakre danske landskap

Noen konserter har satt uutslettelige spor. Den danske tangentinnovatøren Kenneth Knudsen bidro til en av dem. Året var 1988. Arenaen var Kulturhuset i Molde under jazzfestivalen. De danske ikonene Palle Mikkelborg og Niels-Henning Ørsted Pedersen sto på scena sammen med en for meg ukjent tangentist ved navn Kenneth Knudsen. Det hele låt fantastisk helt til … Continue reading "Vakre danske landskap"

2018-12-18 17:45 Ei svært viktig bok

Marte Michelet har gjort en formidabel jobb med å dukke ned i historia om jødedeportasjonene i Norge under krigen. Det har det blitt storm av og det er bra. Hvem har rett til å eie historia? Sjølsagt ingen, men når det gjelder norsk krigshistorie virker det som om mange av de involverte veldig gjerne ville … Continue reading "Ei svært viktig bok"

2018-12-18 17:28 Annerledes og spennende

Den estiske altsaksofonisten Maria Faust har slått seg ned i Danmark. Der har hun laga original musikk med flott reisefølge. Maria Faust (39) er et nytt bekjentskap for meg. Det tar likevel ikke mange runder i spilleren før jeg skjønner at hun har mye å fare med både som komponist, instrumentalist og bandleder. Hun sier … Continue reading "Annerledes og spennende"

2018-12-17 19:35 Mer frihet

Steinar Aadnekvam gir oss her den tredje runden med sin Freedoms Trio. Musikken egner seg ypperlig i den mørke årstida. Steinar Aadnekvam sammen med sin Freedoms Trio. Gitaristen, komponisten og bandlederen Steinar Aadnekvam (34) kommer opprinnelig fra Bergen, men har hatt store deler av verden som si leikegrind. Med Stockholm som base etter mange år … Continue reading "Mer frihet"

2018-12-16 16:17 De vakre drømmene

Joel Lyssarides heter den nye svenske pianogiganten – tror mange. Debuten hans er i alle fall svært lovende. Joel Lyssarides har ei strålende framtid foran seg.   26 år unge Lyssarides fra Stockholm har blitt sett på som et stjerneskudd i mange år allerede. Med «Dreamer» får han både oppfylt noen av drømmene sine og … Continue reading "De vakre drømmene"

2018-12-15 10:21 På egne veier

Kvartetten Oker har brukt de seineste åra på å stake ut en helt egen kurs. Den er det fascinerende å bli en del av. Oker skaper totalt unike landskap. Oker, som består av Jan Martin Gismervik på trommer og perkusjon, Torstein Lavik Larsen på trompet, Adrian Fiskum Myhr på bass og Fredrik Rasten på akustisk … Continue reading "På egne veier"

2018-12-14 15:50 Under en vakker himmel

Aldri hørt om Martin Fabricius Trio før? Da er det på høy tid. Martin Fabricius Trio skaper usedvanlig mye vellyd. Martin Fabricius (46) er en dansk vibrafonist, komponist og bandleder som har passert under min radar i alle fall alt for lenge. Med trioens tredje visittkort krysset endelig våre veier hverandre og du verden for … Continue reading "Under en vakker himmel"

2018-12-13 18:15 Musikken ska hem!

Bergensbassisten Ole Amund Gjersvik leverer – både når det gjelder kvalitet og kvantitet. Åtte – 8 – skiver har han bidratt med i år! Ole Amund Gjersvik har veldig mye å fare med. Gjersvik (55) har bokstavelig talt spilt ei sentral rolle i Bergens musikkliv i en årrekke. Likevel er det slik at når man … Continue reading "Musikken ska hem!"

2018-12-12 16:24 Toppmøte

Andrew Cyrille, Bill Frisell og Wadada Leo Smith møtes for første gang og for et lykketreff det har blitt. Wadada Leo Smith, Bill Frisell og Andrew Cyrille – en strålende gjeng. Trommeslageren Andrew Cyrille (79) har vært der hele tida sammen med med blant andre Cecil Taylor, Carla Bley og ikke minst i Trio 3 … Continue reading "Toppmøte"

2018-12-11 15:26 Flott samspill

Interaction kan oversettes med samspill og det passer bra på møtet mellom Gisle Myklebusts kvartett og den eminente trompeteren Per Jørgensen. Gisle Myklebust Quartet i herlig samspill med sjølvaste Per Jørgensen – nummer to fra høyre.   Til tross for at Gisle Myklebust Quartet har eksistert siden 1995, så er det alt for få utenfor … Continue reading "Flott samspill"

2018-12-10 15:39 Den danske kameleon

Trinelise Væring er en strålende dansk vokalist og låtskriver. Hun kommer fra jazzen, men hun trives også i herlige popaktige landskap. Trinelise Væring har mye å fare med tvers av de fleste sjangre. Trinelise Væring (53) viste seg først frem på en større arena i samarbeid med jazzgiganter som Alex Riel, Bobo Stenson og Mads … Continue reading "Den danske kameleon"

2018-12-09 16:20 Musikalsk mosaikk

Det Oslo-baserte bandet Touché Monet tar på seg jobben med å videreføre stringswing-tradisjonen på sitt eget, friske vis. Touché Monet gir oss livsbejaende og herlig stringswing. Det Hot Club de Norvège satte i gang med for flere tiår siden, har heldigvis fått flere avleggere og Touché Monet er av slaget som kan føre stafetten videre … Continue reading "Musikalsk mosaikk"

2018-12-08 16:10 Dobbel Wakenius

Ulf Wakenius er en av jazzens aller beste gitarister. Det bekrefter han her både sammen med sin sønn Eric og den finske mesterpianisten Iiro Rantala. Ulf Wakenius (60) har i flere tiår bevegd seg rundt jazzens toppsjikt når det gjelder gitarspill i mange forskjellige stilarter. Det enorme gjennombruddet kom da ikonet Oscar Peterson, som sjølsagt … Continue reading "Dobbel Wakenius"

2018-12-07 17:57 Flotte stemninger

Perkusjonisten Jonas Sjøvaag og gitaristen Juhani Silvola har satt hverandre stevne i et mørkt, originalt og flott spenningsfelt.   Tidligere har vi hatt gleden av å møte de to i flotte settinger som Eple Trio og Karl Seglem og for Silvolas del sammen med fiolinisten Sarah Jane Summers. Dette er, såvidt jeg vet, første gang … Continue reading "Flotte stemninger"

2018-12-06 17:38 Ungt, hipt og svensk

Vi er med rette stolt av det som skjer i ung norsk jazz. William Soovik og hans Grand Finale forteller oss at det kan svenskene være også. Undervisningsinstitusjonene fra nord til sør i Norge har de seineste tiåra frembragt det ene store talentet etter det andre. Slik er det også i Sverige, men vi hører … Continue reading "Ungt, hipt og svensk"

2018-12-06 02:13 Vi snakker historisk

De som har levd ei stund husker Svein Finnerud Trio. Nå får alle muligheten til å oppleve «Plastic Sun» – trioens legendariske utgivelse fra 1970.   Svein Finnerud Trio – vi snakker heftige saker! Svein Finnerud Trio, med lederen på piano, Bjørnar Andresen på bass og Rud på trommer, brøt med de fleste konvensjoner. De … Continue reading "Vi snakker historisk"

2018-12-05 02:27 Zlatan er fotball

Ikonet Zlatan Ibrahimović har millioner av fans kloden rundt. Veldig mange av dem vil nok få julepresangen de ønsker seg over alt på jord. Zlatan Ibrahimović i ferd med å score et av sine aller mest spektakulære mål – for Sverige mot England. Historia om Zlatan Ibrahimović, fra innvandrerbydelen Rosengård i Malmö til den ypperste … Continue reading "Zlatan er fotball"

2018-12-04 17:07 Tøffere og tøffere

Den norske kvartetten Chrome Hill har alltid hatt noe tøft og originalt å melde. Nå i større grad enn noensinne. Atle Nymo, Roger Arntzen, Asbjørn Lerheim og Torstein Lofthus – Chrome Hill – låter tøffere enn noen gang. Chrome Hill, som tidligere gikk under navnet Damp, har eksistert siden 2000. Hele tida har bassist Roger … Continue reading "Tøffere og tøffere"

2018-12-03 15:23 Fornyer tradisjonen

Bandet Himmelhamn fra Haugesund befinner seg i landskap jeg sjelden oppsøker. De skal ha all ære for å ha invitert meg inn. Himmelhamn viderefører tradisjonen. Himmelhamn, under ideologisk og musikalsk ledelse av Vigleik Winje, har tatt for seg tolv mer eller mindre ukjente salmetekster og gitt dem nytt og moderne tonefølge. Det kan åpne materialet … Continue reading "Fornyer tradisjonen"

2018-12-02 15:49 Herlig duo

Den islandske pianisten Agnar Már Magnússon har tatt turen til New York for å møte vår egen utvandra supergitarist Lage Lund. Det var lurt av han. Lage Lund og Agnar Már Magnússon i aksjon i studio. Det er neppe så mange her hjemme som kjenner til Magnússon (44) og hans pianistiske bravader. Slik er det … Continue reading "Herlig duo"

2018-12-02 03:55 For en mann

Da snakker jeg både om romanens hovedperson og ikke minst om forfatter Per Petterson. «Menn i min situasjon» er intet mindre enn en stor og emosjonell leseopplevelse. Per Petterson har gitt meg en sjelden leseopplevelse. Da er det tid for innrømmelse og erkjennelse – igjen. Jeg har altså ikke lest Per Petterson noen gang. Før … Continue reading "For en mann"

Personvern: Fortsetter du på denne siden, godtar du bruk av cookies, og at vi samler nødvendig informasjon om deg, dine preferanser, og besøket ditt her. Les mer. Det er greit.